Dodaj do ulubionych

22 Lipca......

22.07.16, 08:06
A tak g-woli przypomnienia tym, co gadają, że kiedyś byliśmy pod ruską okupacją i tera jest lepiej;
W sieci znalazłem przykłady tego dawnego ucisku:
Cyt.

A kto ? z młodych wykształconych, z dużych miast ? wie, że kiedyś w Polsce produkowano generatory elektryczne dla największych elektrowni?

Że produkowano turbiny o mocy 500 MW, ? a przymierzano się do turbin 1500 MW?

Że polowa chińskich, indyjskich, indonezyjskich, greckich i tureckich, libijskich i irackich elektrowni ? wyposażona była / jest nie w amerykańskie, czy niemieckie, ? a w polskie turbiny?

Że produkowano u nas śmigłowce, samoloty tłokowe i odrzutowe, że produkowano 40.000 ciężarówek, że wytapiano 20 mln ton stali, że byliśmy na 2 miejscu ? za Japonią ? w produkcji statków rybackich, ? a te zdobywały Błękitną Wstęgę Atlantyku ? w tej kategorii?

Że nasze zestawy audio ? radio, wzmacniacz, głośniki, gramofon, magnetofon Radmoru ? biły amerykańskie i japońskie?

Że nasze sprężarki chłodnicze kupowało wiele krajów świata? ? Że już w latach 50-tych nasz Star był napędzany gazem LPG ? i miał NIM chłodzone nadwozie?

Kto pamięta, że pierwszy PC komputer powstał w Erze ? przed ZX Spectrum?

Że wybudowano:

? trasa Warszawa-Katowice (GIERKÓWKA, niecałe 300 km ? jedna z nielicznych dziś dróg dwujezdniowych o tej długości w Polsce),
? trasa Łazienkowska wraz z drogami dojazdowymi w Warszawie,
? dwujezdniowa droga Tuszyn-Łódź,

? szpital ?Centrum Zdrowia Dziecka?,
? szpital ?Centrum Zdrowia Matki Polki?,

? rafineria ropy naftowej w Gdańsku,

? odlewnia żeliwa w Koluszkach,

? Zakłady Dziewiarskie ?Kalina? w Lodzi,
? zakłady produkcji dywanów ?Dywilan? w Lodzi,
? zakłady odzieżowe ?Cotex?,

? zakład produkcji profili giętych w Bochni,

? zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego w Leżajsku i Lipsku,

? huta miedzi w Głogowie,
? produkcja blach walcowanych na zimno w Hucie im. Lenina (obecnie im.
Tadeusza Sendzimira),
? Płocka Fabryka Maszyn Żniwnych (wyd. 2,5 tys. sztuk kombajnów zbożowych BIZON),

? zakłady mleczarskie w Węgrowie, Ciechanowie, Chodzieży, Zabrzu,
? produkcja autobusu Jelcz w Kowarach,
? zakłady mięsne w Ostródzie, Sokołowie Podlaskim, Zielonej Górze,

? Port Północny i nafto-port (mieliśmy wtedy własne tankowce),

? zakład kineskopów kolorowych na licencji amerykanskiej w Piasecznie (wtedy jedyny zakład w Europie produkujący tej klasy sprzęt),
? produkcja układów scalonych i półprzewodników w Naukowo-Produkcyjnym
Centrum Półprzewodników CEMI w Warszawie,

? 11 elektrowni (w tym największa ? Kozienice I ? o mocy 1200 MW; ? po 1989 r. ? ZERO elektrowni)
? i wiele, wiele innych.

? w latach 70? oddawano do użytku ok. 300 tys. MIESZKAŃ rocznie, a obecnie ok. 1/3 tej liczby, w latach 90?, jeszcze mniej.

? w latach 1970-75 płace wzrosły o 40%,

? w dekadzie 1970-80 ? wzrost PKB o ok. 80% (po 1989 r. potrzeba było na taki sam wyczyn 20 lat),

? spożycie mięsa na głowę było wyższe niż dziś, mięsa nie myto i nie nasączano (CONSTAR),

? 1982 (rok kryzysu wywołanego przez ?Solidarność? finansowaną przez CIA)

? od tego roku mierzy się w Polsce liczbę osób żyjących poniżej minimum socjalnego ? żyjących poniżej tego minimum ? 24 %, ? obecnie ? powyżej 60%!!!.

? we wrześniu 1980 r. (kiedy Gierek odchodził) zadłużenie Polski w Klubach Paryskim i Londyńskim wynosiło ok. 17,6 miliardów dolarów.

Na osobę (615 USD) ? było ono mniejsze niż na Węgrzech (836 USD) lub Jugosławii (856 USD).

Pod względem zadłużenia byliśmy na 12-13 miejscu w świecie, ? co odpowiadało naszej ówczesnej produkcji.

Przypominam, że Polska posiadała wówczas rezerwy walutowe w wysokości ok. 1,3 mld USD, ? 4 mld USD w surowcach i półfabrykatach, ? jak również blisko miliardową nadwyżkę eksportu nad importem

? (wartość eksportu w 1980 to ok 10 mld USD; ? bilans handlowy pogorszył się po strajkach ?S?).

Dług Gierka został prawie całkowicie spłacony w roku 2009.

Gierek, kiedy rządził, mieszkał w rządowych willach (które przy niektórych dzisiejszych chałupach wyglądały jak psia buda).

Po internowaniu mieszkał w domku typu klocek w Ustroniu. Jeździł maluchem 126p kupionym na talon.

? Żył tylko z emerytury belgijskiej za okres przepracowany w tamtejszych kopalniach

Proste pytania dla tych, ? którzy dostają piany na ustach kiedy pada słowo ROSJA.

Które przedsiębiorstwa kupiła Rosja lub Rosjanie w Polsce za bezcen, a następnie zlikwidowała przez tzw. wrogie przejęcia?

Może w Łodzi? Na Śląsku, w Starachowicach?

Kto doprowadził armie Polską do ruiny, tak że w tej chwili mamy zaledwie parę tysięcy żołnierzy zdolnych do walki?

Czy to w Moskwie powstają prawa zakazujące w Polsce wędzenia mięsa?

Kto limituje nam połowy ryb, produkcję mleka, cukru, etc.?

Czy to Rosja kontroluje handel w Polsce przez 12 największych sieci handlowych?

Ktoś może dać przykład ? kiedy Rosjanie przez podstawione osoby wykupują
ziemie na zachodzie Polski?

A może ktoś zna jakieś rosyjskie, lichwiarskie banki w kraju nad Wisłą?

Kto zlikwidował całe nasze gałęzie przemysłu takie jak stocznie, elektronika, hutnictwo, zbrojeniówkę?

A może Putin nałożył na nas haracz za emisję dwutlenku węgla, przez co prąd kosztuje Polaka dwa razy więcej tyle co wcześniej?

Czy Rosja w Polsce propaguje demoralizację, niszczy rodzinę, patriotyzm młodzieży, gryzie katolików?

Rosja nie pozwala budować dróg tak jak chcemy ze względu na dwa żółwie przechadzając się od sadzawki do sadzawki?

Czy Rosjanie planują masowe osadnictwo na ziemiach polskich?

Czy Rosjanie roszczą pretensje do 1/3 polskiego terytorium?

Czy Rosja wspiera naszych wrogów takich jak banderowcy?

Czy żąda od nas wysyłania kontyngentów wojskowych do Afganistanu, na Bliski Wschód czy ostatnio Afryki przy okazji niszcząc nasze interesy i powiązania handlowe?

Czy Rosja narzuca nam swojego rubla, czy ktoś inny ? euro?

Czy Rosja zmusiła do emigracji około 4 milionów, głównie młodych ludzi po 1989 roku?

Czy to Rosja kazała nam podpisach w 2006 roku traktat lizboński, który de facto zlikwidował suwerenność Polski?

Pytań można mnożyć, ? bagaż historyczny stosunków Polsko-Rosyjskich jest ciężki jak cholera ? ale każdy powinien zrozumieć proporcje.

Los Ukrainy jest ważny, ? ale jeszcze ważniejsze jest to ? co LEŻY w INTERESIE POLSKI a CO NIE! ?

? czasem się o tym zapomina?

Co do zakładów, ? to można wymienić jeszcze setki innych ? w zależności z jakiego fragmentu Polski się pochodzi, ? bo po prostu było tego całkiem sporo?

Jeśli wszystko to było nieopłacalne

? to niech mi ktoś wyjaśni, ? z czego było do nich dokładane ? skoro do Gierka nikt nie brał ani grama pożyczek?

I podobno sponsorowaliśmy ZSRR i KDLe?

? normalnie perpetuum mobile.

forumemjot.wordpress.com
Koniec cytatu.
Tak sobie myślę;
Coś w tym jest.
Dyzio.
Obserwuj wątek
    • dyziek_o Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 08:19
      I jeszcze:

A kto pamięta że w PRL lokatorzy dostawali mieszkania po wpłaceniu wkładu, który wynosił 10 proc. kosztów budowy. Spółdzielnie dostawały na ten cel kredyt, którego najczęściej połowę umarzało państwo.
      Kto pamięta że podobną pożyczkę na podobnych zasadach można było wziąć na budowę domu "systemem gospodarczym" !
      To były pojeb.........ne czasy........!

W każdym bądź razie, z okazji Święta Odrodzenia, wszystkim, którzy to pamiętają, - najserdeczniejsze życzenia składa,
      Dyzio.

Zgłoś ten post
    • ku-tz Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 08:58
      Życzę powrotu do tych "wspaniałych" lat. Kto się zgłosi ???
    • pluto37 Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 09:28
      :):):):):)
      Dyźku!
      To może jeszcze poszukasz w necie odpowiedzi na to dlaczego to lud roboczy miast I wsi doznał cięzkiego stanu wku...ennego w 56,70,76,80 -tym???
      Przecież było tak dobrze. A tu i górnicy i hutnicy i stocznowcy, pielęgniarze i masarze z dobrobytu samodzielnie olali dobrobyt i wpadli w odbyt?
      I na ucho Ci powiem, że gdyby w tym 80-tym roku na stoczniowej stołówce w zupie regeneracyjnej była wkładka mięsna to może te stoczniowce olaliby Wałęsę ze suwnicowa do spółki, ale ta zupa była oszukana, bo padliny brakło i lud raboczy sie spienił. I jeszcze dlatego, że w kraju rolniczym padliny na kartki nie mógł kupic i jeszcze w ramach abstynencji dostał kartkowy przydział 05 litra fałszowanej gorzały typu Baltic i Vistula NA CZACHĘ:):):):)

A o szczegóły to angrusza spytaj, bo on wtedy był bojownik dla którego obrona socjalistycznej ojczyzny była życiową misją.
      Bardzo mnie ubawiły te listy genialnych produktów made in prl.
      Za głębokiej komuny kierownik warsztatu samochodowego w firmie gdzie pracowałem chodził po placu i zbierał podkładki pod śruby, bo ..... zaopatrzeniowiec nie miał szans na legalny zakup w odpowiedniej centrali:) I polecam pogrzebać w archiwach za takim filmem pt USZCZELKA... przypominam że fiat 125 to był licencyjny włoski złom z lat 52-3, podobnie jak traktory ursus, samoloty, karabiny, czołgi a słynne statki to była polska blacha w którą wsadzano impotowany osprzęt i licencyjne silniki....... No i w kwestii komputerów, to komunistyczna ojczyzna przekwalifikowała ich wybitnego twórcę na hodowcę świń.
      A sprawdzianem użteczności wyrobów elektroniki tvp i itp było to co okazało się w momencie kiedy Polacy mogli wyjechać do WestBerlina na dowód....
      No i Dyźku! Sam przyznasz, że 300 km dwupasmowej drogi przez 40 lat dobrobytu, to ciut mało. A juz kiedys opowiadałem Ci o tym, że Ty bawiłeś się w łowienie ryb na morzach, a my te ryby oglądalismy w ...telewizji:):):)

• pluto37 Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 09:33
      kutzu!
      jak bys Dyźka nie znał:):)
      Ale to byłoby cuś pienknego. Dać mu wyscigowego mikrusa -wybytny wynalazek polskiej myśli motoryzacyjnej - i za rente/emeryture z czasów socjalistycznej inflacji niech tym wynalazkiem jexdzi na ryby z bambusem z pewexu:):)
    • pluto37 Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 09:42
      Dyziek!
      Zę spytam poranną pora, czy Ty aby do PiSu się nie zapisałeś?
      Bo oni tez w podobne tony lecą wyciągając na wzór komunistów ojczyznę z ruiny:):):)
      I przypominam Ci że niejaki Bierut w boże Ciało w procesjach z biskupami spacerował i za ojca chrzestnego dorabiał:):)
      W ramach 22 lipca:)
    • obserwator1-2013 Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 11:31

Nie opluwajcie forumowicza "dyziek_o"!!!

"dyziek_o" ma rację, natomiast wy jesteście w błędzie.

Pisząc o polskiej gospodarce sprzed lat 90. XX wieku powinno pisać się obiektywnie.
      Potrzebna jest dobra jej znajomość z autopsji oraz obiektywizm w pisaniu.

Nie było tak źle jak piszecie. Było wręcz odwrotnie.
      A że stało się to, co się stało to już inna sprawa. O szczegóły "uzdrawiania" dobrze prosperującego przemysłu, w tym górnictwa, zapytajcie się Balcerowicza. On wie najlepiej jak to wyglądało, jakie działania musiał podjąć by środki produkcji przeszły w ręce ludzi do których "miały" przejść.

Czy chciałbym by wróciły dawne czasy?
      Podobno nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki. Dużo prawdy w tej przypowieści.
      Jednakże chętnie bym wrócił do tamtych lat. Ciekawe jakbym się czuł teraz, po tylu latach. Młodość nie wróci, zdrowie też. Jednakże zachwycony byłbym istniejącą w tamtym okresie zwykłą ludzką życzliwością, brakiem pogoni za pieniądzem, brakiem chamstwa istniejącego w obecnych czasach, itd.

Przy okazji:
      "dyziek_o",
      nie przejmuj się wypowiedziami osób nie znających spraw o których się wypowiadają.
      Oni nie są w stanie wszystkiego zrozumieć. Nie ich wina. Tacy się już urodzili, tacy pozostaną.
      Nie zrozumią też Ciebie i twoich przeżyć związanych z lotnictwem. To trzeba rozumieć, znać i czuć z autopsji. Spędziłem 10 lat w powietrzu w okresie o którym pisałeś w innym wątku.
      Sentyment do lotnictwa pozostał. To zrozumiałe.
      Po tym twoim wpisie w wątku o Aeroklubie Częstochowskim zrozumiałem dlaczego ZAWSZE czułem do ciebie sentyment, lubiłem ciebie nie znając ciebie, lubiłem nawet gdy pisałeś zwykłe bzdury i głupoty. Wygląda na to, że swój swojego zawsze znajdzie, wyczuje na odległość.
      Lat spędzonych w powietrzu nigdy się nie zapomni. Pozostały nie tylko wspomnienia lecz nabyte cechy: odpowiedzialność za swoje słowa i czyny.
      Pozdrawiam serdecznie.
    • pluto37 Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 12:10
      obsrywator!
      Nie zrozumią też Ciebie
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Faktycznie. Stada głąbów też wtedy na skróty z klasy do klasy przechodziły. I to widać, słychać. I ....brrrrr CZUĆ. Widać w domu mydła szary jeleń zbrakło
      • dyziek_o Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 15:04
        Proponuję pax miedzy krześcijany...............!
        I osobiście uważam, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie.
        O ile będzie je umiał przedstawić na jakimś tam poziomie.
        Albowiem jak w piśmie stoi: - jeszcze się taki nie urodził, który by wszystkim dogodził.
        Dlatego - spokojnie "obserwatorze" !
        Z Plutem dam sobie radę. Tym bardziej, że on w wielu przypadkach ma rację.
        Oczywiście, - nie ze wszystkimi jego teoriami się zgadzam ale czasami nie chce mi się argumentować bo uważam, że to strata czasu.
        Ale jak widzisz, - nie "wtykamy" sobie a raczej na wesoło staramy się różnice poglądów rozwikłać.
        I gdyby tak wszyscy................Polska krajem mleka i miodu by była........!
        Ech! - pomarzyć dobra rzecz.
        Co się tyczy "moich" głupot, które tu od czasu do czasu wrzucam;
        To tylko moje własne przemyslenia i nikt z nimi zgadzać się nie musi.
        A nawet ich czytać czy się do nich odnosić skoro kogoś tak bardzo wkur.....ją.

Natomiast rzeczowe argumenty na pewno przyjmę do wiadomości a nawet się nad nimi "pochylę"
        A kto wie, jeśli będą na tyle mocne...........mogą mnie nawet przekonać.
        Co się tyczy Lotnictwa;
        Jeśli jak piszesz, dziesięć lat w Aeroklubie działałeś.......Jeśli nie osobiście to ze słyszenia na pewno mojego ojca znałeś. Dla ułatwienia podam, że Tadeusz mu było............spytaj inż. Kusibę to Ci resztę podpowie.
        Stare dzieje.
        Proponuje mi Pluciński, abym do czasu minionego wrócił........?!
        Włodziu! - bezapelacyjnie tak. A jak by tak jeszcze lata się cafnęli..........:),:).
        Pozdrawiam wsiech,
        Dyzio.
    • pluto37 Re: 22 Lipca...... 22.07.16, 19:17
      Proponuje mi Pluciński, abym do czasu minionego wrócił........?!
      Włodziu! - bezapelacyjnie tak. A jak by tak jeszcze lata się cafnęli..........:),:).
      Pozdrawiam wsiech,
      Dyzio.
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Dyźku!
      Ja wiem że im dalej od tamtego dobrobytu tym bardziej w gnatach strzyka.
      Onegdaj siedzieliśmy przy wolnem ogniu i godnem trunku i jeden z zacnych współbiesiadników wspominając tamten czas rzekł:
      Wszyscy biedni byli, ale ....... fajnie było.:):):)

Tylko że ty nie byłes kobitą tyrająca w fabryce włókienniczej na zmiany i akord, a potem wystająca po strupiatą padlinę na kartkowy przydział i inne takie.
      A potem licząca wypłatę i to na co ja wydać bo od poprzedniej ceny poszły o połowę do gory.
      Już kiedyś mówiłem, ze kredyt, który psim swędem załatwiłem kiedy zacząłem spłacac to była połowa mojej pensji, a kiedy kończyłem to była połowa mojej dniówki.
      US$ w 70-ym kosztował ok.100złp az przed 89-ym ponad 12 tys zł......
      Tak więc Dyźku jest różnica między tym co Ty, a tym jak wyglądała gospodarka ówczesnego państwa.

I dalej - bo od kilkunastu już lat - pytam co to takiego polskiej oryginalnej produkcji można było exportować na zachód z zyskiem za dewizy skoro nawet demoludy polskie badziewie mieli serdecznie w tyle i poniżej.
    • mateusz572 Re: 22 Lipca...... 23.07.16, 14:07
      Nasz drogi Dyzio wraca do starej śpiewki. Nic w tym nie byłoby zdrożnego gdyby nie to, że mąci w głowach młodzieży.
      Jest wyjście Dyziu! Jak tak ckni ci się za Sowietami to możesz przeprowadzić się na przykład na Krym. Teraz jest Sowiecki.;-)
      Ty mój drogi ryby łowiłeś z daleka od kraju, a tymczasem twoja ojczyzna zbankrutowała bo nikt nie chciał kupować wyrobów made in PRL. A w kraju też tego nie było za wiele, bowiem sklepy świeciły pustkami.
      Ja myślę, że Dyźkowi jednak bardziej się ckni za starymi czasami bo był wtedy piękny i młody i to rozumiem.;-)
    • pluto37 Re: 22 Lipca...... 23.07.16, 23:21
      Mateuszu!
      I właśnie dlatego powinnismy wrzucać płyte pamięci na takie forum jak to i podobne żeby obrazki z przeszłości sprowadzać do właściwych proporcji.
      Bo to łatwo jest zrobic taka wyliczankę jaką podrzucił Dyziek bez opisu czym to w szczegółach było warte.
      Miś podrzucony nam przez Bareję to nie tylko jajcarska komedia a gorzki obraz rzeczywistości z niewielkim retuszem.
      Dla rozgarniętych naszych rodaków nie powinno ulegać wątpliwości, że ostatnie ćwierćwiecze to najlepszy okres w naszej historii w ostatnim 300 leciu. Nawet biorąc pod uwage różne braki i obsuwy. Nawet takie jak to co obserwujemy w czasie awarii PiSuaru.
      • dyziek_o Re: 22 Lipca...... 24.07.16, 15:57
        Podejrzewa mnie Pluto..........
        " Dyziek!
        Zę spytam poranną pora, czy Ty aby do PiSu się nie zapisałeś?
        Bo oni tez w podobne tony lecą wyciągając na wzór komunistów ojczyznę z ruiny:):):)
        I przypominam Ci że niejaki Bierut w boże Ciało w procesjach z biskupami spacerował i za ojca chrzestnego dorabiał:):)
        W ramach 22 lipca:) .............
        Gdzie Ty aż tak daleko w historię sięgasz ?!
        Bierut z biskupami pod rękę............no to wiesz, - jak skończył ?!

I jeszcze................
        " Dla rozgarniętych naszych rodaków nie powinno ulegać wątpliwości, że ostatnie ćwierćwiecze to najlepszy okres w naszej historii w ostatnim 300 leciu. Nawet biorąc pod uwage różne braki i obsuwy. Nawet takie jak to co obserwujemy w czasie awarii PiSuaru.

Zastanawiam się, czy jak spytasz o to tych, co po śmietnikach za puszkami bobrują
        albo w lasku koło "ogniotrwałych "mieszkają, - czy tez będą tego samego zdania. Abstrahując od tych, którzy z własnej i nieprzymuszonej woli mają robotę tam, gdzie Ty wiesz a ja rozumiem.
        Bo przecież nie wszyscy mają pracowstręt.......:):):)
        Nawet ja ostatnią ratę za auto już z zapomogi spłacałem..........a ja mam szczęście.
        A co z tymi, którym go brak?!
        Pozdrawiam serdecznie,
        Dyzio.
        :):):)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka