IP: *.ip.xcore.pl 30.04.11, 15:21
Siemka.
Chodzę do III gimnazjum i przede mną wybór szkoły średniej.. Chcę iść do dobrego liceum w Rzeszowie.. Interesuję się informatyką.. I teraz pytanie do was: w jakim liceum w Rzeszowie jest najwyższy poziom jeśli chodzi o informatykę.. Wiem że wysoki poziom ogólny jest w Liceum Sióstr Prezentek im. Jana Pawła II, myślałem też o ILO.. Ale czy tam wykształcę się dobrze informatycznie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ? Re: Liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.11, 15:42
      Mam nadzieje, że zdajesz sobie sprawę iż informatyka to taka dziedzina, która wymaga stałego szlifowania umiejętności w domu, a szkoła/nauczyciele to dodatek? Co do szkoły to kilka lat temu kończyłem zespół szkół elektronicznych, swego czasu chyba najlepszą szkołę z kierunkiem informatycznym, jak jest teraz to nie wiem. A tak z ciekawości, która dziedzina informatyki najbardziej cie interesuje?
      • Gość: NTCond Re: Liceum IP: *.ip.xcore.pl 30.04.11, 19:31
        Tak, zdaję sobie z tego sprawę.. Bez pomocy szkoły coś sobie próbuje kombinować w domu.. Znam już HTML z CSS, C++, obsługa sieci (te wszystkie routery, AP-eki, konfiguracja, tworzenie sieci domowych), coś tam javascriptu liznąłem, itp. To wszystko oczywiście na pewno nie perfekcyjnie i w pełnym zakresie, ale coś tam że tak powiem wiem. Ale szkołę trzeba jakąś skończyć i najlepiej żeby miała właśnie dobrze rozwinięte kształcenie informatyczne (żebym mógł doszlifować to co teraz umiem i nauczyć się nowych rzeczy, a nie tak jak mam teraz w gimnazjum że szczytem możliwości nauczania jest rysowanie jakimś głupim "żółwiem" co na cholerę mi sie przyda albo wstawianie obrazka html - z informatyki mam na razie 6 z palcem w dupie, że tak powiem niekulturalnie). Jeśli chodzi o dziedzinę informatyki to myślę że każda mnie interesuje, ale konkretna to może programowanie...

• Gość: ? Re: Liceum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.11, 20:32
          Wg. mnie powinieneś wybrać technikum, gdzie zdobędziesz więcej praktyki. Na stronie liceum sióstr prezentek jest plik www.prezentek.edu.pl/doc/wymag/inforlo.pdf . Program zajęć z informatyki delikatnie mówiąc nie zachwyca. Na stronie I LO podobnego pliku nie znalazłem, a ZSE ma kilka osobnych stron tematycznych. Rozglądnij się, oceń. Podpytaj znajomych, może ktoś z rodziny chodzi do tych szkół i opowiedział by co i jak.
          • Gość: NTCond Re: Liceum IP: *.ip.xcore.pl 30.04.11, 23:35
            Technikum nie bardzo mi pasuje, bo trwa 4 lata a ja jeszcze na studia chcę iść, i to jak najszybciej... Jeśli chodzi znajomości to mój brat chodzi do "Prezentek", z tym, że na profil humanistyczny, ale z tego co mu kumple z mat-fiz'u mówią to twierdzi że poziom jest całkiem niezły (ale co tam humanista może o tym wiedzieć :P ).. Ale tak żeby porównać szkoły w Rzeszowie to nie mam takich kolegów (nie jestem z Rzeszowa nawet).
        • Gość: eryk Re: Liceum IP: 79.139.93.* 30.04.11, 21:04
          imho tylko ALO : alo.rzeszow.pl, prawdziwa informatyka: programowanie, grafika, algorytmika...
          • Gość: NTCond Re: Liceum IP: *.ip.xcore.pl 01.05.11, 00:25
            No no.. Poczytałem sobie o tej szkole.. I powiem szczerze że całkiem nieźle z tego co tam piszą.. Chodzisz tam może? Bo chętnie dowiedziałbym się o niej czegoś więcej.. Widzę że informatyka jest na wysokim poziomie (chyba że to tylko tak ładnie na stronie wygląda).. A co jeśli chodzi o inne przedmioty: angielski, matematyka? Czy dobrze przygotowują do matury? Jaka atmosfera panuje w szkole? W rankingu polskich szkół średnich jest jakieś 300 miejsc za "Prezentami" czy to jest na prawdę tak źle? I tak nie do tematu: co to znaczy że wynik szkoły to np. 60? z tej strony www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3319&Itemid=791

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka