Gość: r IP: *.res.pl 13.09.11, 13:35 Ciekawe czasy nas czekaja jak tacy ludzie dostaną się do sejmu ....posłanka Sobecka czaka :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sceptyk31 Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd 13.09.11, 13:51 Nie interesuje mnie kto to jest ten Kotula, ale niestety ma rację. Te bezpłetne 5 godzin powinno byc tak wyznaczone by każdy mogł z nich korzystać bez dodatkowych opłat. Poza tym przypomne, że tych bezpłatnych godzin ma byc co najmniej 5 godzin, więc Rada Miasta powinna ewentualnie te okienka zrobić bepłatnymi. No i za same posiłki to rodzice zawsze płacą. Rodzice mają płacić za ponadprogramowe zajęcia , teraz jest taki paradoks że w szkole uczeń nie płaci za nauke ale także za pobyt po lekcjach dopóki go rodzice nie odbiorą, jeśli już muszą samorządy powinny ustalać minimalne opłaty, nawet w tych biedniejszych pieniądze znajdzie jak się zechce. W Rzeszowie wystarczy mniej pieniędzy wydawac na takie durnoty jak buspasy do Białej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Facet ma rację IP: *.rzeszow.mm.pl 13.09.11, 14:01 To co zrobiono w Rzeszowie to skandal. W praktyce niemożliwe jest oddanie dziecka na 5 godzin bezpłatnych. Gazeta próbuje ośmieszyć faceta bo startuje z PISu i znalazł się błąd literowy w zgłoszeniu. To brzydka praktyka. Należy zwrócić uwagę na meritum sprawy. Jeszcze jest jeden ciekawy aspekt zmusza się rodziców aby z góry mówili ile dziecko będzie w przedszkolu a później nie zwraca się kasy w przypadku nieobecności w płatnych godzinach np. z powodu choroby. Żenujące praktyki Pana Prezydenta Ferenca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodzic Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd IP: *.189.221.197.skyware.pl 13.09.11, 14:12 Popieram i czekam na zmianę tych bzdurnych zasad. Samorząd nas rodziców po prostu okrada. Dlaczego? Dlatego że od tego roku przedszkola są obowiązkowe, a w nie wszystkich szkołach są bezpłatne oddziały przedszkolne. W niektórych z nich po prostu zrezygnowano ponieważ nie było chętnych. Ale skąd mają się wziąć ci chętni jeżeli miasto ma zapewnić bezpłatną pięciogodzinną opiekę przedszkolną. Pięć, sześć godzin w zupełności wystarcza, by przy dobrej organizacji planu dnia rodziny, nie przetrzymywać dziecka dłużej w przedszkolu. Znaleźli sposób jak zjeść ciastko i mieć ciastko. I wszystko jest cacy bo rzekomo zgodne z prawem. Ale jest to po prostu nieuczciwe. Pomyślę teraz o "rajcach" i "Dobrym Wujku" Ferencu (który wszystko jest w stanie obiecać na zebraniach) to .........., szkoda gadać. Rodzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vbb Nie lubie PiS'u ale Kotula ma calkowita racje! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 15:09 Nie lubie PiS'u ale Kotula ma calkowita racje! Cwaniaki z samorzadu wpadli na pomysl jak naciagnac mieszkancow na dodatkowe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Nie lubie PiS'u ale Kotula ma calkowita racje IP: *.171.195.130.static.crowley.pl 14.09.11, 11:05 Sprawa słuszna, nie można tolerować cwaniactwa i głupoty władzy. Prosze o upublicznienie nazwisk radnych miejskich, którzy głosowali za takim rozwiązaniem. Tylko publiczne napiętnowanie takich ludzi może nimi wstrząsnąć. Zaczną może myśleć kategoriami interesu mieszkańców, a nie nieomylnego dziadka. Chociaż dla wielu z nich ma zasadę, że "jak na nich plują to mówią, ze deszcz pada". Gdzie jest pani Niewczas kandydatka na posła, wrażliwa lwica-lewica? Pani już dziękujemy. A swoją droa popatrzcie na Kotule -kandydata na posła, którego trzeba by posłać do przeczkola - kto sie pcha do władzy. Żenada. Pomyśl zani postawisz krzyżyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irena Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd IP: *.ostnet.pl 13.09.11, 15:42 dobrze , że wreszcie znalazł się jeden mądry, który powiedział dość tej urzędniczej machinie Ferenca, która czesze równo rodziców...Brawo Kotula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd IP: 195.158.247.* 14.09.11, 10:53 kotula nie jest mądry tylko mondry... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cotula Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 15:45 No pewnie, ze to skandal. Tyle że jak by to zależało od tego Kotuli to wprowadził by wam co godzinę półgodzinna modlitwę, koronki, anioły pańskie na które trzeba by sie było składać na kwiatki, bławatki, obrazki, dekoracje i "co łaska" :) O co odmówilibyście jedynie słuszemu wychowniu waszych pociech ? przecież palcami by wytykali tych co nie uczestnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga90 Re: Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd IP: *.ostnet.pl 13.09.11, 21:15 Piłeś? Nie gadaj bzdur .Połóż się spać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cotula Re: Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 08:38 Miłę z Twojej strony, ze tak o mnie dbasz ale moja droga kazać mi iśc spać o 15 to troche za wcześnie. A pić to ja nie piję bom już dawno postanowił, iż czynić tego nie bedę. No chyba że lampke wina od czasu do czasu. A jak jest u Ciebie z nałogami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd [... IP: *.rz.izeto.pl 13.09.11, 16:47 Ja jako rodzic bardzo Panu Kotule dziękuję za zainteresowanie się tym problemem. Czemu mamy płacić za coś co nam się należy.Nie bądźmy obojętni, bo każdy mówi tylko po kątach że coś mu się nie podoba i nic z tym nie robi. Rodzice w końcu jawnie zaczęli się wypowiadać w prasie i telewizji. Oby się tylko panu Kotule udało, trzymam kciuki. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: resoviak kampania wyborcza IP: *.play-internet.pl 13.09.11, 17:30 no i gość dzięki szukającym pseudo sensacji mediom ma darmową reklamę. ja pracuję, zapisuje dziecko na 9 godzin i nie widzę problemu, ale pewnie niektórzy chcieliby żeby za darmo ktoś zaopiekował się ich dzieckiem żeby mieli święty spokój. Nie mam nic przeciwko pod warunkiem, że zapewni się najpierw 100 % miejsc dla dzieci rodziców pracujących. Jakby połowę miejsc w przedszkolach zajęły dzieci zapisane na 5 godzin to pewnie zawiadomiłby prokuraturę o łamaniu praw osób zatrudnionych i niewspieranie rodzin czy matek. A Wyborcza towarzyszyłaby z kamerą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziuta Re: kampania wyborcza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 19:28 Resoviak, popieram Cię w 100%. Przecież Pan Kotula (kandydat PIS do Sejmu) robi politykę tam, gdzie jej być nie powinno, ale "ujadający", którzy chcą swojego dzidzia zapisać na pięć godzin (przechować) znaleźli w nim obrońcę uciśnionych. Za demokrację walczyli ich ojcowie, a oni chcą komuny. I jeszcze jedno - chyba nikt, kto pracuje jak normalny człowiek nie narzeka na taka odpłatność, bo niańka za godzinę to koszt co najmniej 7 zł, a w przedszkolu godzina z wyżywieniem wychodzi pewno poniżej 2 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m głupoty IP: *.rzeszow.mm.pl 13.09.11, 20:39 Nie wspieram ani Kotuli ani Ferenca, ale w tym przypadku doszło do nadużycia prawa przez nasze miasto. Te 5 godzin to podstawa. Mój syn chodzi na 7 godzin, pracuję, stać mnie na opiekunkę, która może go wcześniej odebrać i z nim się bawić dopóki nie wrócę. Ale zdaję sobie sprawę, że u mnie sytuacja jest komfortowa, a przedszkole to zadanie państwa, które powinno pomagać rodzicom, nie tylko pracującym, i pomagać w kształtowaniu dzieci i ich nauce. W grupie, w przedszkolu dzieci uczą się współpracy, współodpowiedzialności i innych równie potrzebnych umiejętności. Dlatego konieczne jest zapewnienie równego dostępu do edukacji, jest wiele innych miejsc w których można zaoszczędzić, np. likwidacja senatu, zmniejszenie sejmu o 100 posłów, ograniczenie o 70% dotacji budżetowych dla partii politycznych, likwidacja przywilejów emerytalnych etc. by pozyskać pieniądze na wyjątkowo populistyczny gest J.Kaczyńskiego, jakim są darmowe przedszkola. Jak na nich nie głosuję i nie rozumiem, tak ten gest, nie wnikając w jego przyczyny, doceniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga90 Re: kampania wyborcza IP: *.ostnet.pl 13.09.11, 21:26 drogi panie, widać ,że nie ma pan pojęcia o czym pisze! Ja mam dwójkę dzieci w przedszkolu i muszę miesięcznie wyłożyć za przedszkole we wrześniu 324zł x 2= 650 zł! to jest jakaś masakra jednym słowem, Plus podręczniki 88zł,ubezpieczenie 57zł,materiały plastyczne 40zł,rada rodziców 50zł,dodatkowe zajęcia ... I pan plecie głupoty o 2 zł za godzinę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga90 Re: kampania wyborcza IP: *.ostnet.pl 13.09.11, 21:17 Ja tez pracuję i szla...mnie trafia jak minister edukacji obiecywała w czerwcu , że będę mogła posyłać swoją dwójkę dzieci do darmowego przedszkola na 5 godzin a teraz muszę słono płacić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracująca resoviak IP: 62.29.173.* 14.09.11, 09:31 Resoviak - to samo chciałam napisać! Przecież są oddziały przy szkołach - tam można zostawić dziecko na 5 godzin bez przerw. Nie ma pod nosem na osiedlu? Przecież jak ktoś nie pracuje to może podejść na inne osiedle, bo ma na to czas!!! Inna sprawa, że w przedszkolach podniesiono opłaty dla rodziców dzieci pracujących. Dlaczego? A no dlatego, że to my płacimy za dzieci, które chodzą na 5 godzin!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: kampania wyborcza IP: 195.158.247.* 14.09.11, 11:06 Masz 100% racje! nie rozumie dlaczego nie ma byc miejsc w przedszkolach dla dzieci rodziców pracujacych np. po 8-9 godzin, tylko dlatego, ze dzieci 5-godzinn lub nawet czasem 4-godzinne blokuja takie miejsca. w dodatku za friko...Czyli rozumie ze rodzice pracujacy od 8-16 płacimy za pobyt dzieci 5-godzinnych, ze z naszych opłat na przedszkole korzystaja dzieci, które siedzą tam po 5 godzin (nota bene opłaty przedszkolne rodziców to tylko 17 % utrzymania przedszkola, reszte dopłaca miasto, wiec nie sa to kokosty, ale jednak)? A mamusia w tym czasie ma czas, zeby obleciec wszystkie okoliczne szmateksy, trzepnąc telenowelke w tv, kawke z sąsiadka i chałupe ogarnąć...super! A Kotula to cwaniak, który jedzie na aktualnych problemach miaszkańców i w ten sposób liczy na zdobycie elektoratu. Jesli myslicie, ze Wasze "przedszkolne'" problemy znalazłyby sie w sferze zainteresowan tego Pana w innym okresie, niż przedwyborczy to jestescie w błedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: kampania wyborcza IP: *.rz.izeto.pl 14.09.11, 13:25 ja chętnie za wszystko zapłacę z góry, tylko chciałabym żeby przedszkola wyliczały rzeczywistą liczbę godzin dziecka w przedszkolu. Poza tym nikt nie mów o wychowawczyniach przedszkolnych - przecież one niedługo stracą prace jak dojdzie do Urzędu Miasta ile dzieci wychodzi wcześniej z przedszkola... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żółw Głosowanie na sesji IP: 89.230.64.* 13.09.11, 19:34 Ktoś przecież do cholery z radnych zagłosował za przyjęciem tej uchwały. Urząd miasta sam sobie tego nie wprowadził. Rozliczcie swoich wybrańców. Wg protokołu z tej sesji: bip.erzeszow.pl/file/23961/Protok%C3%B3%C5%82%20Nr%20V-1-2011.pdf - strona 31 Uchwała została przyjęta jednogłośnie przez 19 obecnych radnych. Wcześniej pozytywnie zaopiniowała projekt Komisja Edukacji, a radnym nawet nie chciało się podjąć nad nią dyskusji. Wszyscy tylko Ferenc i Ferenc, a to nie dyktatura jesli chodzi o Uchwały, jak sama nazwa wskazuje, Rady Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żółw Re: Głosowanie na sesji IP: 89.230.64.* 13.09.11, 19:39 A 6 radnych postanowiło odpuścić sobie spełnianie swoich obowiązków i ulotniło się z sali. Odpowiedz Link Zgłoś
mundi555cras Re: Głosowanie na sesji 13.09.11, 21:28 Dobrze robi ten Kotula. Chociaż jeden taki się znalazł co konkretnie działa a nie tylko gada i gada! Radni to nieuki, którzy głosują tak jak im ferenc każe. Brawo Kotula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żółw Re: Głosowanie na sesji IP: 89.230.64.* 13.09.11, 22:09 Ilu jest takich, którym Ferenc może kazać? Pięciu? Siedmiu? W przypadku nawet delikatnego nacisku kluby z opozycji zagłosowałyby przeciwko choćby dla zasady. BezRadni przyjęli taką uchwałę nawet się nie zastanawiając jakie mogą być jej skutki. Nie byli przewidujący albo im się nie chciało. Komisja Edukacji też nie jest od niczego. Zakładam, że skoro są jej członkami to mają choćby mgliste pojęcie o szkolnictwie. Kogo w niej mamy? Jerzy Cypryś - długoletni dyrektor jednego z najlepszych liceów w Rzeszowie - II LO Mirosław Kwaśniak - pierwszy w województwie honorowy Profesor Oświaty I co, ślepi byli? Odpowiedz Link Zgłoś
fale_morskie Re: Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd 13.09.11, 21:30 Kontrowersyjne nazwisko... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd [... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 07:21 Dla rodziców którzy chcą nie płacić za przedszkole powinno się wyznaczyć przedszkole które pracuje 5h. otwiera się o 8:00 i zamyka o 13:00. I po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Opłaty za przedszkole. Kotula contra samorząd [... IP: *.root.com.pl 14.09.11, 07:37 Chcieliści PO-papranych przy korycie to bulcie teraz...może w końcu dostrzezecie że ktoś was strzyże i to coraz bardziej...Nie jestem zwolennikiem Pisuaru ale głosuje przeciwko Tuskomatolstwu i ich kolesiom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nollet Kandydat PiS na posła walczy o "przeczkola" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.11, 10:44 Zawsze mowiłem, że myślenia i mądrosci nie widać, głupota i bezmyślnosc jest widoczna. Ten mistrz ortografii w III RP nadaję się na ministra edukacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysliciel Taki kandydat jak elektroat... IP: *.205.58.61.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.09.11, 10:51 No niestety jeśli sie taki człowiek dostanie do Sejmu to winni będa jedynie ludzie głosujący - generalnie jestem za tym by do Parlamentu RP mogli kandydować ludzi z minimum średnim wykształceniem (matura) a najlepiej z wyższym. Nikt na to nie poradzi ze jak sie tworzy parlament z nieuków i krzykaczy to potem mamy to co mamy. Wiem wiem elektorat jest ubawiony w naczacej większośc bo też prezentuje podobny poziom Wykształciuch - niestety w naszym regionie ma znaczenie niezbyt pozytywne z wiaomych powodów - karierę robią ci co najwięcej krzycza nie koniecznie robią (bo nie potrafią, pisać, czytać ze zrozumieniem, mysleć logicznie, działć pod presją i być niezależnym. MAmy młoda demokracje i nie mamy ludzi którzy sa godni by nas reprezentować :( a jeśl imamy to nie chcą sie pchać w to g..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prokurator Kotula!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.11, 10:53 Niech no się tylko ta kampania skończy! I tak nie będziesz posłem i nie będziesz miał immuniuniu. Za te wszystkie Twoje donosy, które nam dodają niepotrzebnej roboty zajmiemy się Tobą. Zatęsknisz za PRZECZKOLEM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyborca Zobacz, jak kandydat PiS na posła walczy o "prz... IP: *.rzeszow.vectranet.pl 14.09.11, 13:48 Widać że Pan Ferenc chadzał do "przeczkola",przeczekał trudne czasy dla PZPR-owców i teraz jest prezydenytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: berenika fil panie Kotula-tak trzymać, nikt nie walczy o rodzic IP: *.ostnet.pl 14.09.11, 14:41 nikt nie walczy o rodziców dzieci przedszkolnych, wszyscy potrafią tylko gadać i narzekać. Pan jeden zrobił konkret-zaskarżył uchwałę radnych rzeszowskich. Ciekawe ilu radnych głosowało za tą uchwałą i czy ktoś wcześniej dyskutował na sesji nad ta sprawą...?Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
zbujowachata Zobacz, jak kandydat PiS na posła walczy o "prz... 14.09.11, 15:38 Oj Boguś Boduś to na zwapnione lata polityki i jeszcze PiSu ci się zachciało !!!! Nie dosyć twój ojciec ,,Franciszek,,miał problemów jaK byłeś małolatem to teraz biedaczysko się na pewno w grobie przewraca na takie ,,nevsy,, A co by nie powiedziec to Franek to był ,,Gościu,, i ojczysty język znał !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś