Dodaj do ulubionych

Cwany T-Mobile

26.11.11, 13:57
Mniej więcej od 2009 roku Era rozpoczęła praktykę podpisywania umów na czas dłuższy, niż okres gwarancji na aparat telefoniczny. Należę do tych "szczęśliwców", którzy dali się nabrać, i to podwójnie. Przedłużyłam umowę na stary numer i zafundowałam sobie numer ściśle prywatny. Ledwie minęły dwa lata (okres gwarancji), szlag trafił jeden aparat. Niebawem padł drugi. I się zaczęło - trzeba oczywiście płacić za niesprawne telefony. Płacić za diagnostykę. Wreszcie - kupić sobie nowy aparat.
Toteż jeden kupiłam. Drugi sobie daruję - bo najtaniej wyjdzie spłacenie tej przeklętej umowy.

Ponieważ, łażąc z tymi gruchotami, posłuchałam sobie tego i owego w salonie firmowym na 3. Maja tudzież w punkcie T-Mobile w Europie, zauważyłam, że nadzwyczaj intensywnie naciąga się klientów właśnie na te 3-letnie umowy. Toteż przestrzegam - trzeba się liczyć, że aparaty, najpewniej made in China, przetrzymają niewiele ponad okres gwarancyjny. Potem zaczną się schody. I pewnie dlatego właśnie T-Mobile przedstawia umowy 3-letnie jako nadzwyczaj korzystne. Racja - takie one są dla operatora. Dla klientów - wprost przeciwnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: CT Re: Cwany T-Mobile IP: *.intertele.pl 26.11.11, 15:03
      Sieci mają to do siebie, że chcą mieć abonenta jak najdłużej, no i na pewno też z tego powodu, że dłuższa umowa to i większe zyski i lepsze statsy :) To nie jest tylko praktyka T-Mobile. Jak rozglądałem się za ofertami, to i w Plusie, i w Orange niezwykle ochoczo perswadowano mi dłuższy czas umowy (argumentując niższymi cenami telefonów). Ponadto Plus zachęca też do brania nieco wyższych kwot doładowania na MIX, lub miesięcznych abonamentów (wtedy niższa stawka za minutę). A sieci pewnie stosują też taką taktykę dlatego, że PLAY - mając fory od UKE, podbiera nieustannie klientów. Trochę dziwne jest pisanie, że dałaś się nabrać - to Ty podjęłaś taką decyzję. Na przyszłość jak zepsuje się telefon, to warto mieć rezerwowy, albo po prostu kupić sobie oddzielnie jakiś aparat. Albo w czasie negocjacji twardo trzymać się opcji 24 miesięcy. BTW. Jakie to modele telefonów miałaś?
    • Gość: mietek Re: Cwany T-Mobile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.11, 16:49
      Ja miałem umowe na 2 lata, zwykły poczciwy sony ericsson. Potem wziąłem kolejną umowe na 2 lata ale bez telefonu żeby mieć więcej darmowych minut. Telefon wytrzymał 4 lata. Teraz podpisałem nową umowę i dostałem nowy telefon ale dodam że tamten stary ma się całkiem dobrze i nadal go zabieram w "trudne misje" żeby mi go nie było szkoda :D
      • jael53 Re: Cwany T-Mobile 26.11.11, 17:46
        Te, które się popsuły, to Nokie; nie mam w pamięci szczegółów modelu. Dodam, że używam starego Ericssona (ma pewnie z 9 lat). Leżał sobie odłogiem (bo dość niezgrabny), ale spokojnie po przełożeniu karty działa. Natomiast drugi przypadek jest paskudniejszy - zwariowało oprogramowanie (i - być może - jeszcze coś) i "załatwiło" SIM.

Ech, na drobne usprawiedliwienie nabrania się mam przedwyjazdowy pośpiech...

W każdym razie na pewno będę starannie unikać umów z T-Mobile; być może znowu "ktoś" podbierze klienta ;-).
        • Gość: Kamil Re: Cwany T-Mobile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.11.11, 18:09
          ale nie myśl że dla t mobile sony produkuje swoje telefony w chinach a dla plusa na tajwanie. Po prostu Ci sie nie udało. Zauważyłeś że np. pralkom po skończeniu się gwarancji padają programatory które kosztują 80% tego co cała pralka? Polscy politycy chcą wprowadzić date ważności sprzętu agd rtv bo większość produktów ma jakiś okres żywotności. Inaczej nikt by nie kupował telewizorów co 5 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka