Dodaj do ulubionych

Metro w Rzeszowie

IP: *.man.rzeszow.pl 22.03.12, 10:39
Jakiś profesor zaproponował budowę metra w Rzeszowie.
gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/2132/czy-w-rzeszowie-powstanie-metro
Pomysł na pierwszy rzut oka wygląda na absurdalny ale autor koncepcji znajduje takie uzasadnienia:
- Opłacalność takich projektów jest możliwa, gdy aglomeracja liczy 250 tys. mieszkańców - uzasadniał profesor Jarominiak. - A niedługo właśnie tylu mieszkańców w Rzeszowie będzie.
Jego zdaniem budowa metra nie jest przedsięwzieciem technicznie trudnym, a warunki geologiczne są w Rzeszowie sprzyjające.

Tylko ze Ferenc lansuje pomysł kolejki nadziemnej - nie wiem czy na wszystko starczyłoby pieniędzy
Obserwuj wątek
    • jakmutam Re: Metro w Rzeszowie 22.03.12, 10:53
      Wybacz ,że zareaguję gromkim rechotem. Już pomysł kolejki jest kuriozalny. Metro to Himalaje Absurdu. Pokaż mi w bogatszych krajach metro w podobnej wielkości miastach. I nie pisz o francuskim Lille, które nominalnie liczy 230 tys ale jest faktycznie 1,5 milionową miejską aglomeracją .
      • Gość: cheche a dupa w lesie IP: *.play-internet.pl 22.03.12, 13:23
        już były takie pomysły - a teraz ? jaki profesor taki pomysł :)
        • Gość: ja się nie dziwię Re: a dupa w lesie IP: 31.130.104.* 22.03.12, 16:46
          Przez kilka lat uczestniczyłem w sympozjach technicznych w których wykładowcami byli profesorowie, docenci-(tak docenci), oraz leciwi doktorzy.
          W/w tzw "naukowcy" z państowych uczelnii przez ponad 5 lat opowiadali ciage te same pierdoły, oczywiście nie zgadzając się ze sobą, jak słuchałem tego pierwszy raz wydawało się iż prowadzą ciekawą dyskusję, ale po kolejnym wykładzie zastanawiałem jak to możliwe iż prowadzą katedry czy wydziały na uczelni. W sypozjach uczestniczyły równiez firmy, które za kazdym razem wnosiły coś nowego zmieniały się techologię, wprowadzano nowe produkty.
          Odechciało mi się doktoratu mimo iż proponowali.
          Nie było dla mnie zaskoczeniem rozwój prywatnych uczelni
          • Gość: Prześmiewca Re: a las dla dupy? IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 18:27
            Jestem w stanie się z Tobą zgodzić odnośnie stagnacji rozwojowej , ale facet występujący na sympozjum, sugerujący budowę metra ma w całkowitą rację.Muszą być jednak spełnione pewne warunki ekonomiczne odnośnie eksploatacji.Natomiast jeśli chodzi o budowę to koszt takiego przedsięwzięcia jest o niebo tańszy w miastach 250-500tys mieszkańców.Masz przykład naszej stolicy która znalazła się w powojennych realiach i porównaj ją do miast byłego ZSRR.
            Nie jestem w stanie wyliczyć ile miast byłego związku posiada teraz metro, sadzę że koło 20.
            Przykładowo , metro od dawna posiada Mińsk.
      • Gość: Prześmiewca Re: Metro w Rzeszowie IP: *.189.223.140.skyware.pl 22.03.12, 15:15
        Już daję przykład sam byłem zaskoczony Reggio Calabria Włochy .
      • Gość: Prześmiewca Re: Metro w Rzeszowie IP: *.189.223.140.skyware.pl 22.03.12, 15:55
        translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://maps.google.com/maps/ms%3Fie%3DUTF8%26t%3Dh%26oe%3DUTF8%26msa%3D0
        Reggio Calabria 191000 mieszkańców.
        • kmdr_rohan Re: Metro w Rzeszowie 22.03.12, 16:19
          Przepraszam, ale z linku wyskauje mi Floryda. To chyba nie Kalabria?
          • jakmutam Re: Metro w Rzeszowie 22.03.12, 17:28
            Jeżeli chodzi o południe Włoch to faktycznie jest to możliwe. Tam za unijne dotacje buduje się nawet stoki narciarskie na wzgórzach gdzie śnieg pada raz na 30 lat.
          • Gość: Prześmiewca Re: Metro w Rzeszowie IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 18:14
            Przepraszam za zwłokę, poprawka:
            maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&t=h&oe=UTF8&msa=0&msid=104626942007113455680.00048e42b7431bb755e6f
            • jakmutam Re: Metro w Rzeszowie 22.03.12, 18:33
              Po dokładniejszym wypytaniu wujka google wszystko wskazuje, że jest to jednak lokalna kolejka naziemna typu skm warszawa, szumnie nazwana metrem. Grafika jednoznacznie pokazuje pociągi w typie szynobusu na torach naziemnych. Ale nawet gdyby to było normalne metro to w okolicach Sycylii nic nie powinno dziwić. Nasi lokalni cappo di tutti capi nie umywają się JESZCZE do tamtych.
              • Gość: Prześmiewca Re: Do Jakmutam IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 18:55
                Kiedy siedziałem na plaży w tej miejscowości przed dwudziestu laty nagle poczułem odgłosy podobne do trzęsienia ziemi okazało się potem że to metro.Wiem że szczęka wisi kolego ale pojedź i przekonaj się sam. Dodam jeszcze że jeżdżąc koleją podmiejską w Monachium czy w lewobrzeżnym Kijowie nie wiesz że jedziesz metrem są odcinki podziemne które w Kijowie osiągają
                30m i odcinki naziemne jak w Monachium kiedy pociąg opuszcza centrum.
                • jakmutam Re: Do Jakmutam 22.03.12, 19:06
                  Więc pozostaje odpowiedź - klasyczna mafijna przewałka. Szwajcarskie czy niemieckie miasta tej wielkości nie mają metra.I to wszystko wyjaśnia. Nawiasem mówiąc w Gracji w kilkutysięcznej mieścinie wielkości Tyczyna (już nie pomnę nazwy ) widziałem dworzec kolejowy wielkości Centralnego w Warszawie. Też mi szczęka opadła. Ale nie z podziwu.
                  • Gość: Prześmiewca Re: Do Jakmutam IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 19:16
                    Przepraszam kolego ale nie rozumiem "klasycznej mafijnej przewałki" zapewniam Cię że to funkcjonuje i istnieje w mieście które ma 191000 mieszkańców.Przeczytaj wszystko co mam na ten temat do powiedzenia.Chyba że zaprzeczysz wieżowcom w Dubaju który nijak nie ma się do Nowego Jorku.
                    • jakmutam Re: Do Jakmutam 22.03.12, 19:22
                      Ja nie poddaję w wątpliwość faktu istnienia tego metra . Tylko dochodzę do wniosku, że , jeżeli na południu Włoch wybudowano tak absurdalną inwestycję to na pewno z kilku miliardów euro jakie poszły na to 2-3 zostały przewalone na konta mafijne. Jest to jedyne logiczne wytłumaczenie tej inwestycji. Przytoczyłem ci przykłady stoków narciarskich w płd Włoszech i dworca w Grecji. To są też realne inwestycje za pieniądze Unii. I m. inn. dlatego te kraje mają teraz takie kłopoty. O wiele bogatsze Niemcy nie pozwoliłyby sobie na idiotyzm budowy metra w niespełna 200 tysięcznym mieście.
                      • Gość: Prześmiewca Re: Do Jakmutam IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 19:49
                        Dobrze piszesz popieram i rozumiem.
                        • Gość: Prześmiewca Re: Do Jakmutam IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 20:04
                          Ale tak dla dobra sprawy nigdy nikt nie sprawdził wydajności tego metra.Nim skrytykujemy pomyślmy o tym.
            • Gość: drogi Re: Metro w Rzeszowie IP: 91.225.135.* 25.03.12, 08:41
              Ciekawy pomysł. Tylko jakie kierunki w mieście metro by obsługiwało. Z szacunkiem dla Profesora specjalisty od głębokiego fundamentowania. Nigdy nie był moim nauczycielem. Chyba w tym przypadku trochę poszedł po tzw "bandzie". Ale pomysł z kolejką naziemną warto dalej kontynuować. A co o metrze zapisano w sławnym programie transportowym opracowanym przez kogoś tam za wielkie pieniądze? Przecież opracowywali ten program i opiniowali "wybitni fachowcy z kraju i zagranicy"!
    • Gość: df Re: Metro w Rzeszowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.12, 17:31
      jest to jak najbardziej możliwe, amerykanie lansują metodę kretowania, jako najtańszą, na którą można by sobie pozwolić, wybić proszę sobie z głów, że taka inwestycja jest kosmicznie droga, jak się chce to można, warunkując, iż nie będzie 'wziątek' w inwestycji
    • rzewuski1 Re: Metro w Rzeszowie 22.03.12, 19:22
      metro to bardzo dobry pomysł
      popieram
      • Gość: hel Re: Metro w Rzeszowie IP: *.ostnet.pl 22.03.12, 19:25
        Kosmodrom jeszcze lepszy.
        • rzewuski1 Re: Metro w Rzeszowie 22.03.12, 20:14
          kosmodrom?
          nie ale można tez jakieś statki na Wisłoku uruchomić
          tak od zapory do mostu lwowskiego
          odciążyło by to trochę komunikacje autobusową i metro

• Gość: Prześmiewca Re: Metro w Rzeszowie IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.12, 20:40
            O statkach pisałem przed trzema laty.
    • Gość: realista Re: Metro w Rzeszowie IP: *.18-1.cable.virginmedia.com 24.03.12, 13:12
      Są na świecie miasta o połowę mniejsze od Rzeszowa mające metro. Czy w Rzeszowie budować metro ? Zależy jakie, wbrew mitom powtarzanym przez polskich pożal się Boże specjalistów metro wcale nie musi być pod ziemią. W wielu krajach jest ono nad ziemią i jak najbardziej jest też metrem (patrz Dubaj, niektóre części metra paryskiego, itd.) W Rzeszowie można śmiało zrobić 2 lub 3 linie lekkiej kolei o cechach metra gdzie prawie w całości mogłaby ona kursować na ziemi lub nad ziemią, a jedynie fragment w ścisłym centrum ukryć pod ziemią. Koszty budowy takiego środka łączności wbrew pozorom nie byłby dużo wyższe niż to co do tej pory miasto zmarnowało i marnuje topiąc pieniądze w wyjątkowo kiepskiego przewoźnika jakim jest MPK. Co gorsza MPK jak widać jest w stanie strawić każdą kwotę nie przynosząc żadnej poprawy jakości usług.

Osobnym tematem jest kolej podmiejska aż dziw, że przy tym układzie torów do tej pory jeszcze nikt nie potrafił skutecznie uruchomić regularnie kursujących połączeń łączących miasto z miejscowościami podmiejskimi i okolicznymi miasteczkami. Na terenie samego miasta można także zrobić całą sieć przystanków gdzie pociągi mogłyby wysadzać i zabierać pasażerów.

Biorąc jednak pod uwagę wyjątkową nieudolność rzeszowskich urzędników i nadzwyczajną zdolność spartaczenia każdego dobrego projektu nie wierzę aby przez najbliższe 5 czy nawet 10 lat w Rzeszowie się cokolwiek zmieniło. Problem transportu miejskiego zwyczajnie przerasta mentalność urzędniczą.
      • jasioplo prośba o fakty ... 24.03.12, 19:10
        >>Koszty budowy takiego środka łączności wbrew pozorom nie byłby dużo wyższe niż to co do tej pory miasto zmarnowało i marnuje topiąc pieniądze w wyjątkowo kiepskiego przewoźnika jakim jest MPK.<<<
        -
      • Gość: pod orzechem Re: Metro w Rzeszowie IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 25.03.12, 21:17
        Żeby daleko nie szukać - partnerskie miasto Rzeszowa, Bielefeld, ma takie rozwiązanie, że tramwaje (zwane w Bielefeldzie kolejką miejską) w centrum miasta wjeżdżają pod ziemię, pozostawiając w ten sposób więcej miejsca na deptaki. Na tej mapce www.mobiel.de/auskunft/liniennetz/stadtbahn-netz/ widać stacje podziemne, oznaczone jako U. A na tej mapce www.mobiel.de/fileadmin/Dokumente/PDF/Auskunft/Liniennetz/Netzplan_Bielelfeld_2011_Internet.pdf widać z kolei, że choć Bielefeld ma nominalnie 320 000 mieszkańców, to w rzeczywistości składa się z kilku całkiem oddzielnych wiosek i miasteczek, które wcześniej tworzyły razem powiat, a zostały złączone decyzją administracyjną w 1973 r. i do dzisiaj nie utworzyły jednolitej tkanki miejskiej. Rzeszów wraz z powiatem rzeszowskim ma dużo więcej mieszkańców, a na dodatek prawie 60 000 studentów, którzy przecież w większości pochodzą spoza Rzeszowa, podczas gdy w Bielefeldzie jest ich tylko 25 000.
        • Gość: jasioplo i jakie z tego wnioski ? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 25.03.12, 22:22
          i jakie z tego wnioski ?
          że każde miasto powyżej 200 tys stać na (ma mieć) metro ? ;-)
          a może ta "przywołana" minimalna liczba studentów jest warunkiem "wystarczającym" ?
          a ciut wyżej pytałem o realne koszty takiej inwestycji ... i nadal na to czekam ...

PS
          życzę Wszystkim rozwagi ...
        • Gość: leCHUJarek Re: Metro w Rzeszowie IP: *.ostnet.pl 26.03.12, 09:13
          Przeciętny mieszkaniec Bielefeld kupuje w salonie nową C-klasę lub w ostateczności Passata i jeździ nim 4-5 lat po czym wymienia na nowy model. Może zapostuluj @pod orzechem żeby przeciętny Rzeszowiak robił to samo. Nie będą chcieli ? Bo ich po prostu na to nie stać. Z tej samej przyczyny Rzeszowa nie stać na metro ani nawet na tramwaj w tunelu.
          • Gość: pod orzechem Re: Metro w Rzeszowie IP: *.223.64.210.static.sl-net.pl 28.03.12, 01:16
            Rzeszów akurat mógłby mieć mnóstwo kasy na rozwiązania komunikacyjne z funduszy unijnych, tylko rzeczywiście - jeśli byle "kładka zero" ma kosztować 12 mln, to na połączenia szynowe w Rzeszowie, czy to naziemne, czy podziemne, żadne fundusze nie wystarczą... A co do mercedesów, to znam mnóstwo Niemców, którzy nie mają w ogóle samochodów, niekoniecznie z braku funduszy. Zresztą w Bielefeldzie zabrali tym mercedesom po jednym pasie co szerszych jezdni, i to nie na buspasy, a dla rowerów...
            • jasioplo konkrety, konkrety ... 28.03.12, 07:41
              1. znasz przynajmniej szacunkowe koszty budowy oraz wyposażenia metra ?
              2. fundusze UE powoli się kończą, dopiero za jakiś czas bedą zastaniawiać się nad kolejnymi transzami do "rozdawania" w następnych latach
              3. kładka "0" - według mnie niepotrzebna - nic tam nie usprawni, już za pół roku wszyscy się przekonamy, że korki jak był tak bedą i to jeszcze większe w tym miejscu !
              4. pasy dla rowerów - dobre posunięcie ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka