drogowypies Ćwiąkalski to chyba już Alzheimera ma 30.10.12, 22:48 Chore prawo, chorzy sędziowie i krwiopijcy prokuratorzy, którym życzę częstych odwiedzin włamywaczy i innych ziomali Odpowiedz Link Zgłoś
kkapiotrek Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 30.10.12, 22:51 a gdzie ten Ćwiąkalski mieszka. może wybijemy mu kilka razy szybę, to ciekawe, czy nie stanie z nożem w oknie? Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 30.10.12, 22:51 Myly Państwo, zatem obstawiajmy: kto dostanie dłuższe wczasy w uzdrowisku Załęże albo Wronki Zdrój? a. 62 letni, wyrachowany, morderca, zwabiający podstępnie, młodego, wartościowego i dobrze rokującego na przyszłość recydywistę, do własnego domu, by tam z zimną krwią, zaszlachtować go niczym świniaka, nożem którym zapewne codzień kroił powszedni chleb. b. szef Amber Gold ( z żoną na dokładkę). Ja już znam odpowiedź ;)))))))))))))))))))) Pytanie dodatkowe: Ile szmalu dostawać będzie miesięcznie Pan Ćwiąkalski, na tzw. emeryturze, zwanej fachowo stanem spoczynku i opłacanej z waszych, naszych podatków? a. 10 000 PLN b. 15 000 PLN c. 20 000 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
dr_psychol Re: Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 30.10.12, 22:52 miało być : na co dzień Odpowiedz Link Zgłoś
morane Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 30.10.12, 23:17 Kiedy w Anglii wszedł mi do domu włamywacz wyrzuciłem go na kopach. Ale jestem trochę młodszy od tego pana. Tyle że w Anglii prawo mówi, że jak ktoś wejdzie do domu, to można go uszkodzić. Niedawno zmienili, kiedyś też były takie kretyńskie zasady. Brawo dla Pana Mariana. Uważam że tak trzeba. Bo inaczej włamywacz nakryty podczas włamania powie drwiąco "no i co mi zrobisz ?" albo i pobije właściciela mieszkania. Mój kuzyn w podobnym do Pana Mariana wieku został tak potraktowany, włamali my się do domu, związali jego i żonę. Bili, żeby się dowiedzieć gdzie chowają pieniądze. Na nieszczęście pieniądze były w banku nie w domu. Kuzyn nie przeżył, żona z trudem, ale trauma została już chyba do końca życia. Sprawców nie ustalono, choć wiadomo mniej więcej skąd byli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: japierdyle Chory kraj... IP: *.warszawa.vectranet.pl 30.10.12, 23:54 dlatego idąc na włam przestępca jest na lepszej pozycji niż poszkodowany. Zaorać, spalić może za 1000 lat będzie tu normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 30.10.12, 23:57 kolejna paranoja w tym dzikim kraju!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brak slow... Profesor Zbigniew Ćwiąkalski... IP: *.net.upcbroadband.cz 31.10.12, 01:05 "Pierwsze to wybicie okna, a drugie uderzenie nożem. Przecież ten starszy mężczyzna nie stał w oknie z nożem i nie czekał, by się bronić. A nawet gdyby tak było, to nie byłaby to obrona konieczna. Gdyby w Polsce tak było, że każdy, kto wybije okno, musi się liczyć, że dostanie nóż w pierś, to ja dziękuję i wyprowadzam się do innego kraju. U nas życie napastnika nie przestaje być dobrem prawnym podlegającym ochronie. Gdyby ten mężczyzna rzucił się na ofiarę z nożem, siekierą czy drągiem, to byłaby zupełnie inna sytuacja - ocenia profesor Zbigniew Ćwiąkalski." Po pierwsze: "Gdyby ten mężczyzna rzucił się na ofiarę z nożem, siekierą czy drągiem, to byłaby zupełnie inna sytuacja". Musze sie tutaj zgodzic, faktycznie byla by to zupelnie inna sytuacja, bo gdy 25 letni mezczyzna atakuje 60-paru latka siekiera - trzeba naprawde poginnastykowac umysl zeby zaproponowac scenariusz nie konczoncy sie smiercia zaatakowanego. Ps. Gdzie ta slawiona "proporcjonalnosc"? Prawem kazdego czlowieka nie jest obrona zycia i zdrowia, jest nim SKUTECZNA obrona zycia i zdrowia. Co prowadzi nas do punktu numer dwa. Po drugie: "Gdyby w Polsce tak było, że każdy, kto wybije okno, musi się liczyć, że dostanie nóż w pierś, to ja dziękuję i wyprowadzam się do innego kraju.". Wydaje mi sie ze pan profesor nie dojrzal tutaj istoty problemu. Problemem tutaj nie jest wybicie szyby w oknie - tylko pakowanie sie staruszkowi do domu... . Podobnie gdybym zdecydowal sie bez profesora zgody wydawac swoje pieniadze - protesty nie mialy by uzasadnienia, podczas gdybym wydawal w tej samej sytuacji jego pieniadze zaistnialy by podstawy do oburzenia. Wiem, ze to moze bedzie zbyt oczywiste ale ta sytuacja naprawde nie wymaga wielkich filozoficznych przemyslen, skoro te prawa zostaly przemyslane i spisane na dlugo zanim ktokolwiek wpadl na super innowacyjna teorie, o tym ze to "skrzaty szczaja do mleka"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DARK Re: Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.12, 03:52 Obrona by była gdyby napastnik też rzucił się z nożem na 62 latka. Tylko wtedy ten drugi byłby trupem i wszyscy zwłaszcza Sąd, prokurator i Ćwiąkalski byliby zadowoleni. USTANOWIĆ W POLSCE PRAWO OBRONY MIRU DOMOWEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
w.kropa Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 04:13 Wyglada na to że ,,ZESPOL MACIEREWICZA " to choroba zakazna i przeniosla sie już na poludniowy-wschod . Biedny to kraj gdzie psychiczni decyduja o życiu zdrowych ludzi . Identyczne zdarzenie mialo mieisce w tym tygodniu, ale w normalnym kraju, gosciowi za akcje z nożem na wlamywacza skladal gratulacje caly wymiar sprawiedliwosci Jego Kraju . Odpowiedz Link Zgłoś
grajag Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 05:07 A wydawało się, że Ćwiąkalski jest mądrym człowiekiem(chyba nie wiemy wszystkiego) i ta dymisja była zasadna.... Jego zdaniem starszy człowiek powinien poczekać aż bandyta, włamywacz wejdzie do środka , stoczyć z nim walkę i dopiero gdyby jakimś cudem (włamywacz był młody) ją wygrał...była by obrona konieczna...:) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 05:54 Oczywiscie powinien najpierw zapytac wlamywacza czy ma zle zamiary..... Ten zarzut prokuratury to szczyt bezczelnosci i bezprawia w naszym kraju.... Panie Cwiakalski dobrze,ze wylali Pana z posady ministra,bo takie opinie to Pan moze wyglaszac swojej babci a nie czlowiekowi,ktory broni swego mienia i zycia..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdegustowany Nie będę się długo rozwodził IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.12, 07:41 Napiszę tylko,że cały system prawny to syf i bagno z mętną wodą.Przy takim systemie upieprzy się biedaka, ale ambergoldy, pruszków czy inne męty wyjdą na wolność, bo w związku z art ... kx. na podst. art... ky, w zależności od art. kz nie zachodzi konieczność opisana w art kw. i oskarżeni byli w tym czasie na marsie na wycieczce. żenada Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 08:22 Jasne, bandzior włamuje sie do domu nie przejmując się nawet obecnością mieszkańców a oni mają grzecznie czekać co zrobi, gdy już wejdzie. Oczywiście, mogą wtedy poprosić, aby im nie zrobił krzywdy. A on się pos.a ze śmiechu i wyjdzie zawstydzony? Tak sobie to wyobraża nasz "wymiar sprawiedliwości"? Bo ja sądzę, że gdyby już wszedł nie mieliby żadnych szans na obronę. Przerażony 62-latek naprzeciw byka bandziora. Tak sobie to jakiś nawiedzony prawnik wyobraża. 62-latek powinien dostać medal za odwagę i premię za zaoszczędzenie państwu wydatków na utrzymanie ścierwa. Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 świetny pomysł Ćwiąkalskiego 31.10.12, 08:26 Niech on i jemu podobni wy... z Polski jak najszybciej i jak najdalej. Jak chce to niech nawet laskę bandycie w poczuciu gościnności i "właściwie" używanego prawa do obrony koniecznej robi w nowym miejscu zamieszkania, ale niech nie dyktuje innym, jak we własnym domu mają się bronić przed napastnikiem. O ile mogę zrozumieć działanie prokuratora, którego obowiązkiem było w razie nawet niewielkich wątpliwości - skierowanie sprawy do sądu - to FEROWANIE WYROKU przed rozprawą sądową i to przez ministra - znamionuje totalne dyletanctwo i powinno się skończyć natychmiastową dymisją. Ciekawe kiedy określenie "ćwiąkać" stanie się synonimem pie... głupot? Odpowiedz Link Zgłoś
san5 Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 08:29 "Gdyby w Polsce tak było, że każdy, kto wybije okno, musi się liczyć, że dostanie nóż w pierś, to ja dziękuję i wyprowadzam się do innego kraju." - powiada prof. Ćwiąkalski. Otóż właśnie tak być powinno szanowny panie - każdy, kto dybie na cudzą własność musi się liczyć, że właściciel stanie w obronie swojej własności. Wywody prawników - jak zwykle mętne i oderwane od poczucia sprawiedliwości zwykłego człowieka - doprowadziły wymiar sprawiedliwości w Polsce do stanu, że napastnik staje się ofiarą, a pokrzywdzony sprawcą. Jedynie, powiada dalej prof. Ćwiąkalski, gdyby ten mężczyzna rzucił się na ofiarę z nożem, siekierą czy drągiem, to byłaby zupełnie inna sytuacja, co oznacza ni mniej ni więcej tylko, że gdybyś człowieku dał się okaleczyć, to mógłbyś użyć owego noża. Chociaż pewności nie ma, bo przecież i tak mogłeś przekroczyć granicę obrony koniecznej. Tak naprawdę pewność, że postąpiłeś słusznie miałbyś wtedy, gdybyś dał się najpierw okraść, a na końcu najlepiej zabić - kolejność może być zresztą odwrotna. Wówczas wymiar sprawiedliwości nie będzie miał problemów z kwalifikacją czynu, a profesor Ćwiąkalski nie będzie rozpaczał, że zmuszany jest do opuszczenia kraju. Takiej Polski chcieliśmy? Nie wiem, wiem natomiast, że taką Polską mamy. Więcej... rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,12771457,Czy_zarzut_zabojstwa_za_zabicie_wlamywacza_to_sprawiedliwe_.html#ixzz2ArF0XQVc Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 08:39 Jeszcze jedno. Za śmierć tego ścierwa-włamywacza i bandziora odpowiada w dużym stopniu polskie prawo. Prawdopodobnie, gdyby w Polsce można było legalnie i niewielkim kosztem posiadać broń gazową napastnik żyłby do dziś. Zakaz posiadania tejże (bo gaz łzawiący to nie broń gazowa tylko zabawka) skutkuje właśnie używaniem broni każdemu dostępnej a w rzeczywistości o wiele groźniejszej - zwykłego noża kuchennego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyta Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.10.12, 08:52 Czy prof. Ćwiąkalski nie wykładał w zamierzchłych czasach na uniwersytecie w Rzeszowie??? Być może prokuratorzy są po jego szkole i powielają doktrynę............. Dobrem prawnym chronionym w tym przypadku było życie i mienie owego 62-latka. Wejście na posesję i stłuczenie szyby było aktem zamachu na owe dobra, przyjęta przez prokuraturę kwalifikacja mogłaby się sparwdzić kiedy 62-latek wyszedłby na podówrko nie wiedząc po co przyszedł ów młody człowiek i zaatakowałby go tym nożem . Czy szanowny Pan miał czekać aż złodziej zacznie machać nożem w jego domu .........????? wydaje mi się iż takowa kwalifikacja sprzyja rozwijaniu sie bandytyzmu w naszym kraju. Jeśli ktoś wybija szybe w oknie i przez to okno wchodzi a nie puka do drzwi to jest jasne że mamy do czynienia z włamaniem. Wówczas domownik jest w szoku, pewno mógl czekać aż włamywacz się wystraszy że spotkał się w cztery oczy z właścielem domu wówczas ten by go zabił tylko dlatego aby wlaściciel nie pwoiedział na policji kim jest albo jak wyglądał. Myślę że sąd będzie bardziej ostrożny w swoich wywodach i przyjmię obronę konieczną !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kar Od lat IP: *.42.202.66.ure.gov.pl 31.10.12, 09:04 Podobne sprawy dzieją się od lat. Pamiętamy policjanta, który na Bródnie, bedąc po słuzbie bronił okradanych i przy okazji bronił się przed napastnikami strzelając do nich. Sprawa toczyła sie latami, łamiąc mu życie. W Chotomowie kobieta zastrzeliła kradnących transformator i została uniewinniona. Wojskowy zastrzelił w Warszawie kradnacego radio z samochodu. Chłopi zabili niepoczytalnego bandytę. Wszyscy oni wzięli prawo w swoje ręce. Pozostali, zamknęli się w osiedlach za płotami. A Policja zajmuje się m.in. bronieniem prawa do życia kiboli na ustawkach (za nasze pieniądze). Prawo do życia, przede wszystkim. Stąd też taka ilość więźniów utrzymywanych przez nas za całkiem niezłe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Ćwiąkalski niech spada, najlepiej do Somalii. IP: 109.77.54.* 31.10.12, 09:07 "Gdyby w Polsce tak było, że każdy, kto wybije okno, musi się liczyć, że dostanie nóż w pierś, to ja dziękuję i wyprowadzam się do innego kraju" - bardzo prosze. Najlepiej do Somalii. Gdyby kazdy kto targa sie na mienie innego liczyl sie ze moze nawet zginac to nie bylo by w polsce wybijania okien. Kazda rozwinieta demokracja respektuje prawo do obony wlasnego mienia. Polska niestety do takich nie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Ćwiąkalski niech spada, najlepiej do Somalii. IP: *.ip.netia.com.pl 31.10.12, 09:52 Ćwiąkalski niech spada. I to już. A razem z nim inni o podobnych poglądach, Ja chcę żyć w bezpiecznym kraju, gdzie miejscem przestępcy jest więzienie, a uczciwy człowiek ma prawo do obrony własnego życia i mienia. Wstyd mi, że tacy ludzie jak Ćwiąkalski żyją i rządzą w Polsce. Niestety, ludzie czerpiący korzyści z popierania przestępców, są lub byli ministrami, posłami, sędziami prokuratorami, adwokatami i całą resztą. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnyhs Re: Ćwiąkalski niech spada, najlepiej do Somalii. 31.10.12, 16:07 Kazda rozwinieta > demokracja respektuje prawo do obony wlasnego mienia. Polska niestety do takic > h nie nalezy. od kiedy tu jest demokracja ??!?!?!? Tu jest państwo kolesiów rządzone w systemie POlicyjnym !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gerwazygerwazy Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 09:12 Polskie prawo może jest i dobre, ale prokuratorzy to zwykli zboczeńcy uwielbiający oskarżać dla samego faktu oskarżania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paddy Re: Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa IP: *.opera-mini.net 31.10.12, 09:16 Na miejsca adwokata oskarżonego już bym szykował pozew do trybunału w Strasburgu . Na szczęście od momentu dołączenia do unii prawo w tym chorym kraju już nie ma ostatniego słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 70latek z Australii ugodził nożem i jest bohaterem 31.10.12, 09:15 W normalnym kraju facet dostałby medal od policji za odwagę. Ostatnio był news, że starszy pan w Australii przegnał włamywacza i jeszcze ugodził go nożem. Pokazywano go jak bohatera. Przez 22 lata po upadku komuny miałem nadzieję na normalną Polskę. Poddaję się. Wynoszę się z tego kraju. Przykre... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karo Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa IP: *.stimo.net 31.10.12, 09:30 Jestem z Haczowa, z zabitym 24-latkiem miałam niechlubną przyjemność chodzić do jednej klasy w podstawówce. Odkąd pamiętam, zawsze były z nim same problemy, np. kilka lat temu włamał się do miejscowej szkoły i ją zdemolował. Choć to zabrzmi nieco makabrycznie, w Haczowie więcej ludzi dziwi się temu, że tak długo żył, a nie temu, że tak zginął... 62-latek też wielką moralnością nie grzeszył, całe życie poświęcał się jednej prawdziwej pasji - piciu na umór, w czym czasami towarzyszył mu właśnie ten zabity 24-latek. Ani młody ani stary z pewnością nie byli bez winy, ale mimo wszystko nie mogę zrozumieć tego, jak to możliwe, że człowiekowi, który bronił swój dom przed atakiem włamywacza - nieważne, czy znajomego czy też nie - odmawia się prawa do tejże obrony... Mam nadzieję, że ten pan nie trafi jednak za kratki. Osoby zainteresowane szczegółami sprawy, mogą sobie poczytać komentarze na stronie www.haczow24.pl, tam wypowiadają się mieszkańcy, którzy znacznie więcej mogą powiedzieć o obu mężczyznach, aniżeli redaktorzy GW, bo ich osobiście znali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panpam Re: Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa IP: *.adsl.inetia.pl 31.10.12, 09:56 dzięki za linka, trochę rozjaśnia całą sytuację Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DSD Re: Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa IP: 212.33.72.* 31.10.12, 11:00 Ja też dziękuję. Rzeczywiście, w/w wiadomości stawiają działanie prokuratury w znacznie lepszym świetle. Niestety, nie zmienia to oceny wypowiedzi byłego ministra. Gdyby skomentował to tak 'Prokuratura wie więcej od nas i widac miała powód' to byłoby OK, ale on posunał się znacznie dalej. No, chyba że dziennikarz to podkoloryzował (wiem z doświadczenia co się może stać między światem realnym a tym co w gazecie...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Walizka Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa IP: *.srv.volvo.com 31.10.12, 09:44 Jest takie przysłowie: lepiej żeby mnie jeden sądził niż czterech niosło. Odpowiedz Link Zgłoś
mirgrab Zarzut zabójstwa dla 62-latka z Haczowa 31.10.12, 09:45 Pan prof.Ćwiąkalski,jak zresztą cała ta zgraja zawsze będą stawali w obronie bandytów a nie pokrzywdzonych.Chory system prawny zawsze w lepszym położeniu stawia bandytę niż ofiarę.Tak,za wybicie szyby a zamiarem wtargnięcia do cudzego domu należy spodziewać się ciosu nożem .I tak ma być. A wyprowadzka pana Ćwiąkalskiego z Polski nie będzie dla nikogo dużą stratą.Jeśli ktoś wybija szybę w cudzym domu z zamiarem wtargnięcia do niego to na pewno nie przychodzi po to aby pożyczyć szklankę cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz542 To była obrona konieczna -Ćwiąkalski 31.10.12, 10:13 Minister Ćwiąkalski powiada ,że gdyby włamywacz rzucił się z nożem ,żerdzią lub siekierą .to użycie noża byłoby uzasadnione . Aż musze się powstrzymać żeby faceta nie nazwać idiotą a napewno nieukiem, ciekaw jestem czy on będąc na miejscu 62 latka dopuściłby do tego żeby młodszy bandyta wszedł do środka i dopiero wtedy oceniał co tamten ma za zamiary i w co jest wyposażony . Dziw się tu potem człowieku wyrokom sądowym czy działaniom prokuratury skoro ktoś kto był Ministrem Sprawiedliwości pieprzy takie bzdury. Dwie zasady panują w obronie koniecznej to znaczy współmierność w czasie czyli na atak odpowiadamy obroną w tym samym czasie - To zostało zachowane - włamywacz nie został ugodzony w chwili gdy uciekał tylko kiedy się włamywał , żeby dostać nożem w klatkę musiał być praktycznie w środku. Druga zasada to współmierność w środkach . Proporcje były takie : z jednej strony 62 latek z drugiej 24 latek , gdyby 62 latek wpuścił 24 latka do środka byłby bez szans na obronę . to ciekawe co wtedy bredziłby Ćwiąkalski , Proporcją była różnica wieku i sprawności fizycznej ponadto włamywacz zapewne widział podążającego ku niemu 62 latka i nie zamierzał uciekać Zapewne 62 latek zareagował na dżwięk tłuczonej szyby i nie poleciał zobaczyć co się stało od razy z nożem w ręku. Odpowiedz Link Zgłoś