Dodaj do ulubionych

Złamanie prawa w Gimnazjum nr. 5 ?

30.01.15, 06:34
Czy pan członek rady rodziców ma prawo na wywiadówce wyczytywać nazwiska uczniów których rodzice nie wnieśli dobrowolnej opłaty na wspomnianą radę ?

Oto wypowiedź prawnika w tej sprawie :

Wyczytywanie w czasie spotkań z rodzicami danych personalnych uczniów, którzy nie uiścili w/w wpłaty jest karalnym pogwałceniem kolejnego aktu normatywnego w tym przedmiocie, a mianowicie ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r.

Jest to także działanie nielegalne, a mówi o tym następujący przepis powołanej ustawy: Art.51.1.Kto administrując zbiorem danych lub będąc obowiązany do ochrony danych osobowych udostępnia je lub umożliwia dostęp do nich osobom nieupoważnionym, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Pisałem do szkoły - szkoła milczy, nie odpowiada na e-maile. Nie podała mi również e-maila do wspomnianej rady. Chcę pozostać anonimowy z takiego oto powodu że zostałem anonimowo ,,ostrzeżony'' że może się to odbić na dziecku.
Obserwuj wątek
    • wislocki12 Rodzicielski? 31.01.15, 20:02
      Kiedyś, o ile pamiętam, to tzw. komitet rodzicielski potrafił nawet zwolnić z płatności owego haraczu. Cóż, czasy zmieniły się... :-((
      • ara79 Re: Rodzicielski? 31.01.15, 22:07
        Do jasnej cholery,zawiadom kuratorium albo Nowiny.Nie można wciąz się godzić na takie pogrózki i wymuszanie haraczy
        • allegro667 Re: Rodzicielski? 01.02.15, 06:56
          Nikt nie musi nikogo zwalniać z tej opłaty, jest ona dobrowolna.
        • allegro667 Re: Rodzicielski? 01.02.15, 06:56
          Kuratorium mi odpisało tylko że doszło do złamania prawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka