Dodaj do ulubionych

Prośba z forum Szczecin

11.04.02, 15:15
Szanowni forumowicze.

Mam do Was wielką prośbę. Jeśli macie trochę czasu odpowiedzcie kilka pytań..
Ewentualne odpowiedzi będą ciekawą informacją na temat jak jest postrzegane
nasze miasto w Polsce.
Jeśli można prosiłbym o krótkie, rzeczowe odpowiedzi. Nie chodzi aby były one
prawidłowe – chodzi o Wasze skojarzenia. Takie właśnie odpowiedzi (nie
weryfikowane przez wiedzę encyklopedyczne) są naprawdę ciekawe. Postaram się
aby rezultaty dotarły do władz naszego miasta i uświadomiły im jak rzeczywiście
jest postrzegane nasze miasto w Polsce i jakie są rezultaty jego promocji (?).

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za poświęcony czas.

A oto pytania:

1. Czy byłeś(aś) kiedykolwiek w Szczecinie ?
2. Z czym najbardziej kojarzy Ci się Szczecin ?
3. Ilu Twoim zdaniem mieszkańców ma Szczecin ?
4. Jaka jest Twoim zdaniem najmniejsza odległość od centrum Szczecina do morza ?
5. Jaka jest Twoim zdaniem odległość ze Szczecina do Berlina (a jaka do
Warszawy) ?
6. Czy znasz jakieś istotne zdarzenie historyczne które miało mniejsze w
Szczecinie ? Jakie ?
7. Czy znasz jakiegoś znanego Szczecinianina ? Kogo ?

Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Re: Prośba z forum Szczecin IP: 213.77.14.* 12.04.02, 07:27
      forumszczecin napisał(a):

> 1. Czy byłeś(aś) kiedykolwiek w Szczecinie ?
      > 2. Z czym najbardziej kojarzy Ci się Szczecin ?
      > 3. Ilu Twoim zdaniem mieszkańców ma Szczecin ?
      > 4. Jaka jest Twoim zdaniem najmniejsza odległość od centrum Szczecina do morza
      > ?
      > 5. Jaka jest Twoim zdaniem odległość ze Szczecina do Berlina (a jaka do
      > Warszawy) ?
      > 6. Czy znasz jakieś istotne zdarzenie historyczne które miało mniejsze w
      > Szczecinie ? Jakie ?
      > 7. Czy znasz jakiegoś znanego Szczecinianina ? Kogo ?

Odpowiedzi:
      1. tak 10lat temu
      2. z ulicą Wały Chrobrego (wraz z całą zabudową przy tej ulicy) w zasadzie
      wydawało mi się że poza tą ulicą nie ma nic ciekawego.
      3. ok 400tys.
      4. ok 50km (strzelam)
      5. do Berlina 150-200km, do Warszawy 300-350km
      6. ??? wizyta Papieża? tylko w którym roku (1987?)
      7. M. Jurczyk
      A teraz odpowiedz w jakim celu to robisz???
      Przyłączenie Szczecina do Brandenburgii...?
      • Gość: Tomik Re: Prośba z forum Szczecin IP: *.ncr.com 12.04.02, 08:19
        Dzięki za odpowiedź - prosimy o jeszcze! :)) Przy okazji - Szczecin / Stettin
        to historycznie stolica Pomorza / Pommern i z Brandenburgią jedynie graniczy
        (podobnie jak z obecną Meklemburgią - Pomorzem Przednim czyli Meklemburg-
        Vorpommern) :)))) Pozdrówka ze Szczecina :))
    • grog Re: Prośba z forum Szczecin 12.04.02, 08:46

> Szanowni forumowicze.
      >
      > Mam do Was wielką prośbę. Jeśli macie trochę czasu odpowiedzcie kilka pytań..
      > Ewentualne odpowiedzi będą ciekawą informacją na temat jak jest postrzegane
      > nasze miasto w Polsce.
      > Jeśli można prosiłbym o krótkie, rzeczowe odpowiedzi. Nie chodzi aby były one
      > prawidłowe � chodzi o Wasze skojarzenia. Takie właśnie odpowiedzi (nie
      > weryfikowane przez wiedzę encyklopedyczne) są naprawdę ciekawe. Postaram się
      > aby rezultaty dotarły do władz naszego miasta i uświadomiły im jak rzeczywiście
      >
      > jest postrzegane nasze miasto w Polsce i jakie są rezultaty jego promocji (?).
      >
      > Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za poświęcony czas.
      >
      > A oto pytania:
      >
      > 1. Czy byłeś(aś) kiedykolwiek w Szczecinie ?
      > 2. Z czym najbardziej kojarzy Ci się Szczecin ?
      > 3. Ilu Twoim zdaniem mieszkańców ma Szczecin ?
      > 4. Jaka jest Twoim zdaniem najmniejsza odległość od centrum Szczecina do morza
      > ?
      > 5. Jaka jest Twoim zdaniem odległość ze Szczecina do Berlina (a jaka do
      > Warszawy) ?
      > 6. Czy znasz jakieś istotne zdarzenie historyczne które miało mniejsze w
      > Szczecinie ? Jakie ?
      > 7. Czy znasz jakiegoś znanego Szczecinianina ? Kogo ?
      >

1. nigdy, byłem za to w świnoujściu :))
      2. oczywiście z paprykarzem, mniam, no i jeszcze mam wrażenie ze z tego miasta pochpodzi zespoł Hey,
      ale moze sie mylę
      3.strzelam - 300 tys.
      4. szczecin leży zdaje sie nad zatoką, do morza może być z 20 km
      5. do Berlina - 200 km, może mniej, do Wawy pewnie z 500
      6. sorry, nie obrazcie sie, pamietam tylko o tym ze po wojnie grasowaly pod Szczecinem bandy Werwolfu,
      tak samo pewnie kojarzycie rzeszow - z bandami upa, a zapomnialbym - protesty stoczniowcow w latach
      80.
      7. ostatnio pojawil sie taki pisarz, nominowany do nike, jeszcze nie czytalem
      ps. chcecie te glupoty wyslac do ratusza?
      • bbury Re: Prośba z forum Szczecin 12.04.02, 08:53
        Czemu głupoty. Was nie intersuje jak jest postrzegane Wasze miasto w reszcie
        Polski ?
        Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów z Rzeszowa i okolic :)
        • Gość: Tom Re: Prośba z forum Szczecin IP: 213.77.14.* 12.04.02, 12:57
          bbury napisał(a):

> Czemu głupoty. Was nie intersuje jak jest postrzegane Wasze miasto w reszcie
          > Polski ?
          Bo my wiemy jak jesteśmy postrzegani - ..."Rzeszów to chyba gdzieś na Ukrainie",
          i chyba jeszcze ..."nędza galicyjska" , "ściana wschodnia", "Rzeszów... to chyba
          gdzieś w Bieszczadach", "miasto z największą cipą w środku".
        • Gość: Tom Re: Prośba z forum Szczecin IP: 213.77.14.* 12.04.02, 12:57
          bbury napisał(a):

> Czemu głupoty. Was nie intersuje jak jest postrzegane Wasze miasto w reszcie
          > Polski ?
          Bo my wiemy jak jesteśmy postrzegani - ..."Rzeszów to chyba gdzieś na Ukrainie",
          i chyba jeszcze ..."nędza galicyjska" , "ściana wschodnia", "Rzeszów... to chyba
          gdzieś w Bieszczadach", "miasto z największą cipą w środku".
          • Gość: j23 Re: Prośba z forum Szczecin IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 03:39
          • Gość: j23 Re: Prośba z forum Szczecin IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 03:45
            Nie zdzierżę tego.
            Szczecin lezy prawie 100 km od morza. Do Berlina jest blizej (chyba, poza tym
            bardzo fajna autostrada i mili niemieccy pogranicznicy- jechalem samochodem
            kumpla, pytali czy mam Extasy, zasmialem sie, oni tyz).
            Insynuacje odnosnie przylaczenia do Brandenburgii sa gowniarskie- znajdzcie
            zrodloslow nazwy wlasnej "Berlin" a potem idzcie kopac buraki cukrowe-
            cukrownia w Ropczycach upada.
            Qrwa!!! ja chce do malopolski- rzeszow jest totalnym nieporozumieniem, odkad
            przestalo istniec wojewodztwo lwowskie.
            • rabarbarian Re: Prośba z forum Szczecin 14.04.02, 15:33
              Rzeszow wspominam z ogromnym sentymentem:) Piekny deptak na
              starowce, specyficzny rynek i przystanek w drodze do ukochanej
              bacowki pod Rawkami:)))
              Dzieki za odpowiedzi ale na pewno jeszcze kilka osob wie cos o
              Szczecinie.
              Pozdrawiam:)))
          • Gość: majeer Re: Prośba z forum Szczecin IP: 217.96.44.* 18.04.02, 21:04
            Gość portalu: Tom napisał(a):

> bbury napisał(a):
            >
            > Bo my wiemy jak jesteśmy postrzegani - ..."Rzeszów to chyba gdzieś na Ukrainie"
            > ,
            > i chyba jeszcze ..."nędza galicyjska" , "ściana wschodnia", "Rzeszów... to chyb
            > a
            > gdzieś w Bieszczadach", "miasto z największą cipą w środku".

Chyba nas będą postrzegali jako ludzi maksymalnie zakompleksiałych. Jeżeli
            człowiek jest w miarę inteligentny to wyłącznie takich skojarzeń nie ma, a jeżeli
            nie jest ..., no cóż niech się do takiej "pełnej" wiedzy nie przyznaje.
    • Gość: majeer Re: Prośba z forum Szczecin IP: 217.96.44.* 18.04.02, 22:00
      1. Przed rokiem
      2. Kiedyś z dość agresywnymi "metalami" (rozróby na licznych imprezach) czy
      wręcz satanistami (słyszałem o przerywanych przez nich mszach w kościołach
      chyba w latach 80-tych). Potem też z bandziorami (wypady szczecińskich złodziei
      na Dln. Śląsk (!!!)do opuszczanych przez zagrożonych powodzią mieszkań w czasie
      wlk. powodzi w '97), ale też z do niedawna najlepiej prosperującą stocznią w
      Polsce stawianą jako przeciwieństwo stoczni w Gdańsku (niestety już nie jest
      przeciwieństwem).
      Jak byłem przed rokiem nie powiem rzucało się w oczy sporo ładnych blondynek na
      ulicach ;), tylko nie wiem czemu NIEMAL WSZYSTKIE młode panie chodziły w butach
      z podeszwą o wys. co najmniej 10 cm, owszem widywało się tę modę i w Rzeszowie,
      ale nie w takim stopniu co w Szczecinie, trochę mnie to śmieszyło.
      A poza tym kojarzy się przede wszystkim z drugim krańcem Polski (prawie
      nadmorskim).
      3.Niecałe 420 tys.
      4.Drogą do Świnoujścia jest chyba ze 100km. W prostej linii na pewno dużo mniej.
      5. Nie wiem, może z 200 km, a do W-wy na pewno dużo więcej, może nawet z 500 km
      6.Jakiś kongres tam miał miejsce w XVII w., ale nie pamiętam dobrze czego
      dotyczył, zdaje się że chodziło o unormowanie w tamtym czasie bardzo napiętych
      stosunków między Polską a Szwecją (kto z Polaków wie że przez pewien czas wcale
      niekrótki Pomorze Zach. było kontrolowane przez Szwedów)
      7.Jest trochę muzyków, politycy też by się jacyś znaleźli np. wspomniany wyżej
      Jurczyk (współczuję mu prześladowań z czasów komuny, ale sympatii do niego nie
      mam) czy osławiony minister Milczanowski (ten od sprawy Oleksego - sympatia
      trochę większa)

Mogę jeszcze dodać, co może być ciekawe, ale słyszałem nie raz o Szczecinianach
      studiujących w Rzeszowie. Jeden z tych przypadków nie dotyczył nawet wydziału
      lotnictwa (jedyny taki wydział w Polsce), ale jakiegoś innego bardziej
      pospolitego kierunku na miejscowej polibudzie.
    • Gość: matmaz Re: Prośba z forum Szczecin IP: *.lancut.sdi.tpnet.pl 18.04.02, 22:33

> Szanowni forumowicze.
      >
      > Mam do Was wielką prośbę. Jeśli macie trochę czasu odpowiedzcie kilka pytań..
      > Ewentualne odpowiedzi będą ciekawą informacją na temat jak jest postrzegane
      >
      • Gość: majeer Suplement IP: 217.96.44.* 25.04.02, 21:26
        Po dłuższym zastanowieniu się znalazłem dużo więcej skojarzeń ze Szczecinem
        więc pozwolę je sobie w formie suplementu do swojej wypowiedzi dorzucić, tym
        bardziej że mają one zdecydowanie bardziej pozytywny wydźwięk od poprzednich
        uwag.
        Oczywiście Szczecin jako miasto portowe musi kojarzyć się z żurawiami
        stoczniowymi, gdy byłem w nim tak jak zresztą i w Trójmieście często
        zawieszałem na nich wzrok. Dla miejscowych mieszkańców widok portowych dźwigów
        jest normalką, ale dla przyjezdnych czymś bardzo oryginalnym i zarazem
        malowniczym.
        Elementem charakterystycznym dla danego miejsca często bywa rzeka. Odra na
        pewno piękniejsza jest we Wrocławiu, ale za to w Szcz. jest bardziej szeroka.
        Być może też jest bardzo ładna, bo w południowej części miasta (chyba na jego
        peryferiach) rozwidla się tworząc deltę albo coś w tym rodzaju (trochę wysp,
        wysepek) . Nie wiem czy aby nie macie tam jakiegoś na niej rezerwatu (parku
        krajobrazowego ?). Niestety ale tego fragmentu Odry nie widziałem.
        Często miasta kojarzy się z jakimiś charakterystycznymi budynkami. Ja pamiętam
        ze Szczecina przede wszystkim Zamek Ks. Pomorskich, katedrę gotycką, która może
        przez znawców tematu nie jest szczególnie wyróżniana wśród świątyń
        średniowiecznych w naszym kraju, ale ma dość charakterystyczną bryłę (zwłaszcza
        od wschodu) i może się bardzo podobać. Poza tym macie porządny ratusz (też
        gotycki) i dwie stojące obok niego bardzo piękne kamienice. Niestety zawiodłem
        się na reszcie „starówki”, która okazała się zbiorem zupełnie współczesnych
        kamienic o bardzo luźnej stylistyce. Czyżby stojące tam pierwotnie kamienice
        były tak przeciętne czy wręcz brzydkie, że się nadawały do zrekonstruowania ? A
        tak na marginesie, słyszałem, że stare miasto po wojnie rozebrano na potrzeby
        odbudowy W-wy, to chyba miłośnicy Szczecina nie darzą stolycy nadmierną
        sympatią. Są jeszcze wspomniane już przez kogoś Wały Chrobrego, ale mnie
        bardziej wpadły w pamięć pruskie klasycystyczne Bramy.
        Wśród zakładów obok wspominanej stoczni, jako sympatyk złocistego trunku muszę
        wymienić Bosmana. Nie jest to zły browar, ale piwo tam produkowane nie
        zaliczyłbym do wybitnych. Nie należy się temu dziwić, bo po potrójnym
        filtrowaniu niewiele w smaku takiego napoju zostaje. Zdecydowanie bardziej
        chwalę sobie produkowane też na Pomorzu Broki (pozdrowienia dla Koszalina i
        Połczyna Zdroju ! ), zwłaszcza Kanclerz dostarcza rozkosze mojemu podniebieniu
        (warzyli go kiedyś w Słupsku), szkoda, że w Rzeszowie praktycznie niedostępny.
        W Szcz. macie też całkiem niezłe zakł. cukiernicze „Cukiernia Mistrza Jana”.
        Ale przede wszystkim Wasze miasto kojarzy mi się ze SŁOŃCEM. Do Szczecina
        bowiem przyjechałem z ulewnego Poznania (via Stargard), po wyjściu z dworca
        przywitało mnie ładne słoneczko, które zawsze baaaardzo korzystnie wpływa na
        odbiór otoczenia. Jako przykład mogę podać Bydgoszcz (odwiedzona przeze mnie
        kilka dni po Szczecinie) o której się ponoć mówi Brzydgoszcz co pewnie nie jest
        dużą przesadą, gdyż jak wjeżdżałem do niej przez Fordon (dzielnica na wschodzie
        miasta) to niemal ciągle miałem po prawej i po lewej industrialny, niezbyt miły
        (delikatnie mówiąc) krajobraz. Mimo to nie mam o Bydgoszczy najgorszego zdania
        ponieważ podczas mojego pobytu świeciło słońce. Jeżeli zatem o tym mieście mam
        względnie dobre wspomnienie to tym bardziej mam je o Szczecinie.
        A co do osób pochodzących ze Szczecina to na pewno wizytówką dla danego miasta
        jeżeli jest klub(-y) sportowy (-e) (przynajmniej dla osób trochę interesujących
        się sportem), a z Pogonią ostatnimi czasy nierozerwalnie związana jest postać
        niejakiego Sabri Bekdasa. Pamiętam też takiego piłkarza jak Marek Leśniak,
        swego czasu reprezentacyjnego napastnika, niestety choć technicznie bardzo
        dobry, ale kompletnie brakowało mu zimnej krwi i przez to wspominam go jako
        specjalistę od marnowania 100 %-owych sytuacji.
        To chyba wszystko. Mam nadzieję, że zaspokoiłem trochę waszą ciekawość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka