Gość: . IP: 207.61.17.* 19.04.01, 22:19 Doslowny cytat napisany przez jakiegos "amerykanina" GR ************************************************* Re: Prostacy z USA i Kanady Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Mastah Re: Obraza Rzeszowian IP: 10.1.2.* / *.dnet.pl 08.05.01, 23:30 A mowi ci cos haslo - najbardziej zacofany rejon polski? Mi na tyle duzo ze czesciowo moge przyznac racje aczkolwiek autor troche przefantazjowal. Mialem okazje podziwiac budowlancow z podrzeszowskiej wsi przy budowie domu... naprawde ten opis jest wiarygodny!!! Co poradzic... myc sie, pic kielbase butelki po CC i jesc herbate :P Mastah Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z-a Re: Obraza Rzeszowian IP: *.pl 09.05.01, 21:37 Chciales Jasiu ruszyc Rzeszowian? To taki mocno wrosniety w ziemie narod... A juz na pewno nie mozna liczyc na poczucie urazonego lokalnego patriotyzmu u tych, ktorzy gadaja na Forum. Jako byla mieszkanka Rzeszowa chetnie bym wziela udzial w obronie mieszkancow. Ale razem z nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z-a Re: Obraza Rzeszowian IP: 212.76.32.* 09.05.01, 21:37 Chciales Jasiu ruszyc Rzeszowian? To taki mocno wrosniety w ziemie narod... A juz na pewno nie mozna liczyc poczucie urazonego lokalnego patriotyzmu u tych, ktorzy gadaja na Forum. Jako byla mieszkanka Rzeszowa chetnie bym wziela udzial w obronie mieszkancow. Ale razem z nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z-a Re: Obraza Rzeszowian IP: *.pl 09.05.01, 21:37 Sorry, kliknelam 2 razy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Re: Obraza Rzeszowian IP: *.abo.wanadoo.fr 21.05.01, 14:55 Prawda,prawda i jeszcze raz prawda. Mieszkam w Paryzu i to co rzeszowskie poznalem tu na miejscu. jest to obraz nedzy i rozpaczy. Wszystkim odwiedzajacym polecam polski kosciol na rue St. Honore. Czegoz tam nie mozna zobaczyc i to w wykonaniu ludzi z rzeszowskiego, ktorzy stanowia ok.80% Polakow w Paryzu. Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Obraza Rzeszowian/Arek 22.05.01, 01:44 Rzeszów nie ma takiego zasięgu aby każdego mieszkanca podkarpacia nazywać rzeszowianinem.Za to zapewniam cie że mieszkancy Rzeszowa,Dębicy,Jarosławia,Przemyśla,Krosna czy Tarnobrzega w niczym nie ustępują mieszkancom innych części Polski.Szczególnie polecam ci odwiedzenie tych portali GW gdzie "Prawdziwi Polacy" dyskutują o żydach.Przy rue St. Honore patrzyłeś na siebie.Tacy jesteśmy my polacy a nie rzeszowiacy.W zeszłym roku pracowałem kilka miesięcy w Wielkiej Brytanii i miałem kilkakrotnie okazję podróżować na trasie Rzeszów - Londyn.Połowę pasażerów stanowili zawsze mieszkancy podkarpacia.Większość z nich bardzo dobrze mówiła po angielsku i nikt z nich nie swoim zachowaniem nie zaszkodził wizerunkowi Polski na zachodzie.Przyjmę każdy zakład że nie potrafiłbyś ich wskazać wśród pozostałych pasażerów autobusu.Nie wypisuj więc głupot na podstawie obserwacji kilku "sieczkobrzęków' z podkarpackich wsi pod polskim kościołem w Paryżu.Rzeszów ma około 170 000 mieszkanców i naprawdę nie był w stanie stworzyć dwu milionowych aglomeracji w Jackowie i Greenpoint i jeszcze zorganizować desant w Paryżu.Ustawiłeś się w roli jedynego sprawiedliwego.Sądząc z listu jesteś w Paryżu dobrze zorganizowany.Powiedz czy pomogłeś choć jednemu prostaczkowi z podkarpacia znalezć grunt pod nogami we Francji.Zapewniam cię że żaden z nich nie pojechał tam dla przyjemności.W liście piszesz że potwierdzasz , dla mnie twój list też jest potwierdzeniem jednej rzeczy.Jesteś PALANT. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Obraza Rzeszowian IP: 10.1.18.* / 213.25.122.* 22.05.01, 15:46 Ludzie, nie trzeba jechać do NY, czy Paryża aby zaobserwować poziom rzeszowskiej "klasy niżej niż sredniej". Idźcie do C.H."Europa" czy "Akademii" - wieś (w złym słowa znaczeniu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Goska Re: Obraza Rzeszowian IP: *.68.51.251.on.wave.home.com 30.05.01, 18:52 Zgadzam sie z Arkiem. Bardzo poruszyl mnie list z NY i Paryza. Jestem z Rzeszowa. Mam tam rodzine i przyjaciol - zarowno w miescie jak i na wsi. Mieszkam co prawda nie w Nowym Jorku ani Chicago gdzie zapewne ludzi z okolic Rzeszowa jest wiecej choc znam kilka krajan takze. Zadna z tych osob nie pasuje do opisu jaki zostal przedstawiony przez kogos z NY i Paryza. Za kazdym razem gdy przyjezdzam do Polski (Krakow, Rzeszow i okolice, Warszawa) nie widze roznicy miedzy ludzmi. Oczywiscie nie kazdy jest po studiach ale nie znaczy to, ze jest glupi. Ja takze wraz z mezem mamy tylko srednie wyksztalcenie a jednak mamy mnostwo znajomych po studiach. Mlodziez w Polsce czy to z Rzeszowa, czy z podrzeszowskiej wsi stara sie teraz zdobyc jak najlepsze wyksztalcenie. Nie widac roznicy miedzy mlodzieza z miasta i ze wsi tak jak dawniej. Mam wujkow i ciotki na wsi i nie sa to ludzie wyksztalceni, sa prosci, ale madrzy. Takimi ludzmi byli takze moi dziadkowie. Wkurza mnie jak ktos obraza ludzi ze wsi i malych miast. W Kanadzie wsrod polonii na budowie pracuja przewaznie gorale. Znamy kilka tych rodzin takze. Sa prostymi ludzmi, ale bardzo pracowitymi, gospodarnymi i goscinnymi. I moze nie nosza cherbaty w termosie, ale nigdy nie odwazylabym sie Ich z tego powodu obrazac. Inteligencik z Nowego Jorku zamiast krytykowac tych prostych ludzi, moze powinien starac sie Ich zrozumiec i jesli uwaza sie za takiego swiatlego, otworzyc Im troche oczy na swiat. Odpowiedz Link Zgłoś