regionalista 14.11.04, 21:18 To dobre rozwiązanie: premiować najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Thalamus najlepsi ok, a co z tymi ciut gorszymi?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 09:25 no dobra. Premiować najlepszcyh. Ale co z tymi, co wywalczyli np. 4,2?? 4,06?????? Dostawaliby ok. 100 złotych, nawet 90 - ale zawsze mieliby jakieś pieniądze. Dodajmu jeszcze stówę socjalnego i niektórzy mają na samodzielne utrzymanie się w Rzszewoei ok. 300 złotych. Mieskanie, książki, ksero, imprezy.. Jasne. Premiujcie najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: najlepsi ok, a co z tymi ciut gorszymi?? 30.05.05, 13:09 nio jasne, że sie nie zgadzam. 4,2??? co to wogole za sredia??? Jestem na prawie i w sumie miec dobra srednia to trzeba sie troche nameczyc. Uwazam jednak chociaz nie naleze do takiego grona, ze stypendia NAUKOWE powinny byc dla najlepszych >4,8. Jak komus zalezy na stypendium naukowym to wyciagnie i 4,8, a jak ktos chce kaske dostawac na picie przez to ze przypadkiem dostal 4,2 to juz jakas pomylka. Wezmy globalnie jaki jest pozytek z tego ze taki farciaz dostanie 4,2 - zasili pewnie saldo koncowe jakiegos pubu. osoba ktora wypracowala 4,8 przeznaczy ja na bardziej racjonalny cel. Na pewno jej nie przepije. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 10:03 OSZUŚCI!! JAK MOŻNA ZMIENIAĆ REGUŁY W TRAKCIE GRY! SKORO KRYTERIA ZOSTAŁY NOWO OPRACOWANE TO NIECH DOTYCZĄ TYLKO TYCH CO SĄ NA 1 ROKU. W INNYM RAZIE JEST TO OSZUSTWO DLA TYCH KTÓRZY UCZYLI SIĘ BY OSIĄGNĄC 4,0 A TU TAKA WAJHA WSTYD UNIWERSYTECIKU ZNOWU PORAŻKA !!!!!!!!1 POZDRO DLA NORMALNYCH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.NET / *.stella.net.pl 15.11.04, 10:13 To nie pierwszy raz, kiedy zasady zmieniane są w trakcie gry. Przykład idzie z góry. Jakiś czas temu zmieniono zasady przyznawania uprawnień do prowadzenia biur rachunkowych. Zmieniono je od 1 stycznia i ci ludzie, którzy rozpoczęli studia podyplomowe z rachunkowości w październiku nie dostali już uprawnień, bo od stycznia weszły nowe przepisy. Czy to jest w porządku? Tak samo jest na uniwersytecie. Samowolka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.man.rsk.pl 15.11.04, 21:33 Do Daria - oszustami nazywasz naszych kolegów studentów z Samorządu, bo to oni zgodzili sie na taki regulamin. Podpis pod nim złożył niejaki Stawarz, przewodniczący samorządu. Ja też jestem wściekła, bo kułam cały rok, chodziłam na ćwiczenia, a teraz sie dowiaduję, że naukowego nie dostanę.Tak nasz na szaro przerobili nasi pseudodziałacze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asystent Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 195.128.29.* 16.11.04, 10:46 Nie rozśmieszajcie mnie, że stypendium naukowe powinno się dostać za średnią 4,0. To w tej chwili państwowa ocena jak kiedyś 3. Jak się egzaminuje setki studentów, to żeby nikogo nie krzywdzić wstawia się db. Lepsi mogą się starać o plusa lub piątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 30.05.05, 13:10 Dokladnie tak. Uwazam ze stypendia od 4,8 w gore. Miernota niech nie bierze kasy na to zeby sie opic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzeszowianin Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.osk.enformatic.pl 21.11.04, 11:55 Bo URz to jedno wielkie bagno i to zarówno pod względem organizacyjnym, edukacyjnym jak i nawet estetycznym. Nie jestem zwolennikiem uciekania do Krakowa czy Warszawki na studia i jak powstawał URz to głęboko wierzyłem, że i na podkarpaciu będzie mozna normalnie studiować - niestety myliłem się. Najlepsza kadra odeszła a w jej miejsce ściągnięto ....ech szkoda słów.... Obecnie mijajac budynki URz tylko jedno przychodzi mi do głowy - syf, brud i ubustwo ...i nawet nowa elewacja budynków tego nie zmieni...niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! IP: *.pl / 80.51.255.* 16.11.04, 11:11 Na WSIiZie, każdy ze średnią powyżej 4,0 dostaje stypendium naukowe!! Tylko są odpowiednie progi!! i tak: za średnią od 4,00-4.24 dosteje się 200 zł stypendium za średnią od 4,25-4,74 dostaje się 400 zł za średnią od 4,75-5,00 dostaje się 600 zł stypednium a do tego dochodzą jeszcze stypy socjalne !! Odpowiedz Link Zgłoś
spectator1 Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! 16.11.04, 11:44 Ten regulamin jest dobry dla studentów, ale bardzo obniża wymagania. Czy średnia jest ze wszystkich przedmiotów, czy tylko z egzaminów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 82.177.97.* 16.11.04, 11:59 To studenci, a raczej ich reprezentanci w komisjach wydziałowych i w komisji uczelnianej - wybrani przez studentów do tych "ciał", są winni tej "reformy" stypendiów. Twierdzenie, że władze wydziału czy uniwersytetu za tym stoją, mija się z prawdą, bo to studenci tworzą komisje stypendialne i oni podejmują decyzję. Ich można za to rozliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.man.rsk.pl 16.11.04, 20:24 To postanowienie regulaminu jest nie fair. Prawo nie działa wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 82.177.97.* 16.11.04, 21:03 Ale tak zdecydowali wasi koledzy z komisji stypendialnych. Odpowiedz Link Zgłoś
podkarpacie Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! 17.11.04, 08:33 Ten regulamin jest dobry dla studentów, ale bardzo obniża wymagania. Czy średnia jest ze wszystkich przedmiotów, czy tylko z egzaminów? Dlaczego obniża wymagania, jak ktoś chce mieć dobre stypendium to musi się nieźle postarać aby mieć to minimum 4,75 aby otrzymać 600 złoty. Średnia brana jest ze wszystkich przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asystent Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! IP: 195.128.29.* 17.11.04, 11:18 Co do obniżenia wymagań pozostaje przy swoim zdaniu. Dobrze jeśli do średniej bierze się oceny z wszystkich przedmiotów, bo to zmusza studentów do systematycznej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! IP: *.man.rsk.pl 17.11.04, 18:01 Czwórka z egzaminu to nie jest zaniżona ocena. Teraz żeby na UR dostać na naszym wydziale stypendium naukowe, trzeba mieć 4,4 a to znaczy, że z trzech egzaminow trzeba mieć: 5, plus 4 i 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POla Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! IP: 82.177.97.* 17.11.04, 22:19 Średnia z wszystkich przedmiotów - to chyba ponury żart. Jak można zliczać razem 5, 0 z wychowania fizycznego i 5, o z egzaminu np. z prawa karnego (takie kobyły są na każdym kierunku). Nie ma co ukrywać są przedmioty ważne (kierunkowe) i są "michały". Ile wynosi średnia: 5 z wf i 3 z prawa karnego? Oczywiście 4, 0. I jaka to średnia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! IP: *.man.rsk.pl 17.11.04, 22:23 Zapomniałam napisać, że tak jest na Wydziale Filologicznym UR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asystent Re: WF do średniej IP: *.intertele.pl / *.tyczyn.intertele.pl 18.11.04, 09:02 Do Poli Tym WF-em to mnie zaskoczyłaś. Muszę sprawdzic czy to sie zalicza na zal. czy na ocenę. Średnia powinna być liczona za wyniki w nauce - a WF to przecież rekreacja. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: WF do średniej 18.11.04, 20:32 Stypendia tzw. naukowe mają być dla najlepszych studentów.Ustalenie średniej to sprawa dyskusji studentów władz wydziału. Nie może być bowiem tak, że wysoka średnia praktycznie uniemożliwi ich przyznawanie.Ciekawe bedą liczby po zakończeniu prac komisji w poszczególnych szkołach wyższych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: WF do średniej IP: *.man.rsk.pl 20.11.04, 17:48 Na naszym kierunku był wykaz ćwiczeń, które sie zalicza z oceną. To były ćwiczenia z przedmiotów kierunkowych, nie kończących się egzaminem. Tak powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: off Prawda o Samorzadzie studentow IP: *.przeworsk.sdi.tpnet.pl 21.11.04, 12:51 Prawda jest taka ze Pan Stawarz i cała jego przyboczna klika mają wysoką średnią ( lizodupstwo w koncu jest w cenie) i dlatego wola brac 350 złotych niż dzielić sie z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Prawda o Samorzadzie studentow IP: *.man.rsk.pl 23.11.04, 13:05 Przy wymaganiach jakie mają profesorowie na filologii, osiągnięcie 4,4 będzie szczytem marzeń, dostepnym dla niewielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Prawda o Samorzadzie studentow IP: *.man.rsk.pl 24.11.04, 11:36 A przecież te stypendia dostaje się od razu na cały rok. Tym bardziej szkoda! nie wiadmo co wymyślą nasi koledzy w kolejnym roku i czy znów nie będzie tak, że zaskoczą nas średnią z egzaminów i zaliczeń np. na prawach egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
junislaw jaka ta sprawiedliwość jest?? 24.11.04, 21:38 studiuje na polibudzie, jestem jedną z 15 osób na 250, które zostaly zakwalifikowane do stupendium naukowego i niech mi k*** nikt nie mówi że próg powinien być wyższy od 4.0, bo w takim wypadku chyba stypendium by zostalo przyznane 2-3 osobom. średnia wyższa może być na jakimś uniwerku, albo WSIiZ'e bo tam opie..ć się można i ma się jeszcze wysokie średnie. Zresztą, co tu dużo mówić, teraz kiedy przyznano stypendia państwowe zaocznym studentom, i prywatnym uczelnią, to musieli komuś zabrać, i komu zabrali?? takim ludziom jak np. ja, którzy zapie..ją od rana do wieczora, po 45 godzin tygodniowo, i jak chcą sie wybić, to jeszcze nie mają za bradzo jak i teraz po co!! Tak na marginesie kumpel na WSIiZ'ie dostaje 400 zl naukowego, matura na dostateczne, po góra 2 egzaminy na sesje, i to jest sprawiedliwe??, kiedy np. ja mam średnio co semstr 7-8 egzamnów, a największe stypendium wynosi okolo 300-400 zl (za średnią okolo 5.0)?? Przepraszam,że piszę o sobie, ale jestem zdegustowany waszymi niektórymi wypowiedziami , a taka niestety jest rzeczywistość, i później się dziwić, że w radzie miasta mamy takie miernoty, jak na takim WSIiZ'ie nawet debilowi wcisną, że jest geniuszem, i może na premiera iść!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: jaka ta sprawiedliwość jest?? IP: 206.212.187.* 24.11.04, 23:15 Chyba trochę podkolorowałeś rzeczywistość. Może po jakimś piwku? Największe stypendium jest na chemii - ponad 600 zł, a poniżej 4ech można dostać tylko na młodszych latach na elektrycznym. 7-8 egzaminów można mieć w roku... a nie w semestrze... chyba ze sobie dajecie robić zaliczenia na prawach egzaminu. Doszli zaoczni - owszem... ale i jest większa kasa. W porównaniu do ubiegłego roku stypendia wzrosły średnio od 50 do 200 procent. Z resztą się zgadzam. Dają w d... aż piszczy. Ale potem są rezultaty. Przestudiujcie ranking Newsweek'a. Warto dać się gonić. Odpowiedz Link Zgłoś
junislaw Re: jaka ta sprawiedliwość jest?? 25.11.04, 09:28 Niestety wiem, co piszę:(, a że troszkę koloryzuje, hmmmm jestem niestety rozczarowany, i może dlatego, a co do egzaminów, to na pierwszym roku rzeczywiście może w sumie jest 8. zaliczenia na prawach egzaminów to też egazamin chyba nie?? więc suma sumarum, gdyby nawet to odjąć od siebie to wyjdzie cyfra 6. Znajdź mi drugą taką uczelnię gdzie jest średnio 6 egzaminów i 2 zaliczenia na ich prawach!! a co do stypendiów, opieram się na danych z zeszlych lat!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
junislaw Re: jaka ta sprawiedliwość jest?? 25.11.04, 09:35 No i jeszcze jedno, masz racje, niby pieniędzy na stupendia jest więcej, tylko się dopiero okaże jak zostaną rozdzielone, bo gdy pytam w dziekanacie, to odpowiadają, że niestety o dziwo pieniędzy jest znacznie mniej i albo obniżą wynagrodzenie, albo podwyższą minimalną średnią. Zresztą nie ma doplat do obiadów, akademiki idą w górę:( Ale wszystko się jednakże dopiero okaże, narazie jest to wyraz mojego wstępnego niezadowolenia!! K**** jak ja nie lubie się tlumaczyć!! Odpowiedz Link Zgłoś
spectator1 Re: Jaka średnia? 25.11.04, 18:01 Samorządy studenckie w konsultacji z dziekanami ustalały średnią, od której zaczyna się przydzielanie stypendium. Jak wynika z artykułów prasowcy zwykle była to ocena o 1 niższa od najwyższej, np. przy 5,5 - 4,5, przy 5,0 - 4,0. Widocznie na niektórych wydziałach jest wielu studentów, którzy kwalifikują się do stypendium naukowego, dlatego tam podwyższano średnią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Jaka średnia? IP: 82.177.97.* 25.11.04, 22:54 Chłopcy i dziewczynki ze samorządu (wcześniej już ktoś o tym pisał) ustalili, że stypendia będą wyższe dla nielicznych - jaki procent stuednckich papierów trzeba przerobić w dziekanacie (komisji) jesli 3% studentów załapuje się stupendium, a ile więcej roboty jest gdy stupendium przy obnizonym progu średniej otrzymałoby np 20% studentów? Problem tkwi nie tyle w mniejszych pieniądzach ile w durnowatej decyzji samorządów studenckich na wydzialach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Jaka średnia? IP: *.man.rsk.pl 26.11.04, 06:42 Jest na to sposób: zmienić samorządy przy najbliższych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: off Re: Jaka średnia? IP: 62.93.41.* 26.11.04, 07:25 A po co czekac?? Zrobmy liste i odwolajmy ich juz. Niech sie naucza bo jak im ujdzie plazem to wyrosnie nowe pokolenie Dochnali i Peczakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Jaka średnia? IP: 206.212.187.* 28.11.04, 00:47 A może mają rację? Przecież nauka jest obowiązkiem każdego studenta. A premia należy się najlepszym. Im węższa to będzie grupa, tym wyższe będą stypendia. To chyba prawidłowe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Stypendia naukowe IP: 193.151.68.* 11.04.05, 11:17 Choćbyscie niewiadomo co pisali, trzeba się uczyć by miec dobre oceny. Systemy stypendialne muszą się różnić, tak jak się różnią Uczelnie i źródła finansowania tych stypendiów. I zawsze będą kłótnie czy wlicza się WF czy nie, ale jest on raczej na zal więc nie jest to stopień wliczany do sredniej ale ważne jest by był zaliczony gdyż nzal chyba powoduje że nie ma stypendiów. Ale czy o to chodzi w tej całej dyskusji?????????????????????????????????????/ Może jest faktycznie tak że uczelnie państwowe mają głównie źródło w MEN a uczelnei niepaństwowe muszą szukać źródłę z fundacji lub UE. I tzreba się cieszyć że się o to starają i dają szansę studentom, by studiować mimo wysokiego czesnego. Realnie gdy sie pobiera stypendium można wtedy studiowac za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedno Re: jaka ta sprawiedliwość jest?? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 02.12.04, 17:28 je.. wsriiz ... co to ku.. jest w ogóle ? po co brać pod uwagę coś co się kompletnie nie liczy ? ciekawskich odsylam do listy absolwentow tego czegos hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Dyskusja o ważnych sprawach IP: *.man.rsk.pl 02.12.04, 18:01 My tu dyskutujemy o ważnych dla studentów sprawach i guzik mnie obchodzą pana uprzedzenia do WSIiZ. Ja akurat jestem z UR, więc nic mi do tej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DOD Re: jaka ta sprawiedliwość jest?? IP: *.pl / 80.51.255.* 26.12.04, 23:27 widac po IP - student a AGH - piekny reprezentujesz poziom!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: jaka ta sprawiedliwość jest?? IP: 62.93.43.* 11.04.05, 11:05 Pieniędzy jest mało, bo przyjęli zasadę, że większość pójdzie na socjal. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: jaka ta sprawiedliwość jest?? 30.05.05, 13:30 Jak komus zalezy na 4.8 to zrobi wszystko zeby taka zdobyc. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: WF do średniej 30.05.05, 13:29 Jest okreslona pula??? jest!!! ja jestem za tym zeby dzielic prcentowo. jest wydzial prawa np. od 4.8 - 4.9 - 1% od 4.9 - 5.0 - 2% Sprawa rozwiazana. Kazdemu zacznie zalezec na ocenach i juz nie bedzie tak ze siada sie kolo orla i spisuje bo Ci nie da bo bedzie to w jego interesie. Im on sam lepiej napisze tym bedzie mial wiecej kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! 30.05.05, 13:20 Ni dokladnie. Prawo karne jest kobyla. Ja nie jestem za tym zeby srednia byla z wszelkich predmiotow. Jestem za postulatem aby jakas komisja zbadala "sile" ocen i wprowadzic stopniowanie do sredniej. I stopien - kobyly II stopien - Srednie III stopien - lekkie Oceny pierwszego stopnia zmienialyby normalnie sednia, II slabiej, trzeciego znikomo. Po klopocie. A co do systematycznej pracy to wysokie progi takie robia. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Regulamin stopendialny WSIiZu - WZORCOWY!! 30.05.05, 13:16 Co porownujesz WSIZ Z UR??? Zacznijmy od tego ze na WSZIZ nie zdajesz egzamu na 4 ot tak z biegu. trzeba mocno pozakowac. na UR to roznie jest. I to zalezy jeszcze od kierunku. Na niektorych jest laba, a na niekrorych trzeba popracowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorientowany najlepsze stypendium naukowe IP: *.autocom.pl 27.11.04, 10:10 lektura www.naukowcy.republika.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naukowiec Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.04, 20:04 Nie rozumiem pretensji pod adresem władz uczelni. Stypendia naukowe były zawsze dla elity. A wejście do niej wymaga wysiłku intelektualnego. To element wsparcia najlepszych, dla reszty jest stypendium socjalne. Bogaci średniacy niech studiują w szkółkach prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naukowcze Re: Stypendium naukowe dla elity IP: 82.177.97.* 27.11.04, 21:36 naukowcze; czy według ciebie średnia 4, 35 to tak słaba średnia, że świadczy o miernym wysiłu intelektualnym. Pieprzniety jesteś. Studiowałeś zapewne za PRL - tam stypendia były dla wszystkich. Szczególnie dobrze wiodło się tym, którzy się zapisali do SZSP, ZMS no i PZPR Z tego chowu jesteś, a teraz deprecjonujesz wysiłek innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naukowiec Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 27.11.04, 21:54 Wszyscy, którzy kończyli studia przed 1990 rokiem, kończyli je w PRL. To żadna hańba, bo kończył je w tym czasie JE Ksiądz Prymas Glemp. Do ZSP należałem, bo organizował znakomite rajdy. Tyle obrachunków z przeszłością. Wracajmy do teraźniejszości. Stypendia naukowe są dla najlepszych, a więc dla elity. Średnia jest słusznie ustalana tylko z egzaminów, bo inaczej asystenci stawialiby na ćwiczeniach same piątki. W uczelniach ustalono odmienną średnią, bo różna jest skala trudności kierunków studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Stypendium naukowe dla elity IP: 206.212.187.* 28.11.04, 00:51 Nie tylko różną się na poszczególnych uczelniach ale nawet i na wydziałach. Za 4.75 na chemii dają ponad 600zł. Ale spróbujcie to osiągnąć! To jest magnes! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 28.11.04, 13:56 Na filologii zaczyna sie od 4,4 - ale to także wysoka poprzeczka. Czyba nikt nie osiągnie górnego pułapu stypendium. Zastanawiam się, przecież te pieniądze zostaną w budżecie uczelni, to dlaczego tak śrubować poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 01.12.04, 12:02 Przeczytałam wymogi do uzyskania naukowego stypendium ministra. One są podobne do tych na naszym wydziale, bo trzeba mieć średnią 4,5. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Stypendium naukowe dla elity 01.12.04, 19:42 Ale są jeszcze inne kryteria, w tym działalność w kole naukowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 02.12.04, 06:31 Średnia jest kryterium podstawowym, powiedziałabym jedynym. Nie zwsze też zależnym od studenta. Wiadomo że są profesorzy, którzy uważają, że na 5 umie tylko Pan Bóg, na plus 4 - Pan Profesor, więc student musi się zadowolić 4. Odpowiedz Link Zgłoś
spectator1 Re: Stypendium naukowe dla elity 02.12.04, 20:15 Izoldo, to jedna z legend studenckich. Choć oczywiście są bardzo wymagający profesorowie i sa bardzo trudne egzaminy. Na każdym kierunku studiów można wskazać kilka takich "kobył", gdzie obszerny materiał jest trudny do opanowania. Wyjściem byłoby ustalenie średniej z egzaminów i zaliczeń na prawach egzaminu, ale obecne regulaminy studiów chyba takej możliwości nie przewidują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 04.12.04, 08:13 Gdybym nie słyszała tego na własne uszy, to bym nie pisała. Z tym że faktycznie najwyższa ocena u tego profesora wynosiła plus cztery. Tych co ją dostali, można na palcach jednej ręki zliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kevin Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.krak.tke.pl 26.12.04, 18:25 Najdziwniejsze jest to, że szkoły prywatne ustawiły poprzeczkę do naukowego niżej niż uczelnie państwowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 26.12.04, 21:43 A ja dalej twierdzę, że stypendia naukowe mają być wyłącznie dla najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student UR Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.05, 17:36 Piszą tu naukowcy, którzy nie mają pojęcia jak trudno załapać się na naukowe. A potem człowiek dostaje 110 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 02.01.05, 16:24 Od jutra możecie pracować na stypendia w roku 2005/2006.Za trzy tygodnie sesja i już wiadomo będzie, komu radość, komu smutek. Odpowiedz Link Zgłoś
spectator1 Re: Stypendium naukowe dla elity 04.01.05, 19:43 Kiedy studia są masowe, stypendia muszą być dla najlepszych. To samorządy studenckie wiedzą najlepiej, jak wyważyć średnią, żeby stypendium naukowe było motywacyjne. Sesja zimowa i letnia powinny przynieść odpowiedź, jak ten próg określić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 04.01.05, 23:28 Nie narzekajcie, najlepsi mogą przecież dostać jeszcze stypendia naukowe ministra.Wysokie nie są, ale można je brać razem ze stypendium naukowym na uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Socjolog Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.intertele.pl / *.tyczyn.intertele.pl 06.01.05, 11:13 A u nas stypendia są dopiero od średniej 4,5. To bardzo wysoka średnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 07.01.05, 13:42 Czytam, że wątek się rozwija. Najważniejsze żeby z nami nie grać w ciuciubabkę.Jak ustalono, że stypendium jest za 4,4 - to najwyżej można średnią obniżyć. Odnoszę wrażenie, że znowu wracamy do formuły wspierania najsłabszych ekonomicznie studentów, a zapominamy o średniakach (a takich jest najwięcej), którzy liczą na stypendia naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egzaminator Re: Stypendium naukowe dla elity IP: 62.93.43.* 09.01.05, 13:47 Mamy dwa wyjścia: po socjalistycznemu równać do przeciętnej, bądź równać do najlepszych. Ja wybieram to drugie, bo na studia przychodzi się po to, żeby zgłębiać wiedzę, a nie uroki życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mit Re: Stypendium naukowe dla elity IP: 62.93.43.* 24.01.05, 11:34 Tak sie tworzą mity: fama niesie..., że ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mit Re: Stypendium naukowe dla elity IP: 62.93.43.* 24.01.05, 11:37 Mój post odnosił się do opinii o profesorach, co to nie stawiają piątek. Gdyby tak było, nikt nie dostałby stypendium ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 08.02.05, 21:25 Koniecznie trzeba ustalić, jakie oceny licza się do średniej, jeśli są specjalności. Bo wtedy ci, którzy wybierają specjalność, mają więcej przedmiotów, ale mniej szans na stypendium. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Stypendium naukowe dla elity IP: 62.93.43.* 09.02.05, 08:31 A jak sie zaokrągla średnią 4,395? Do 4,40 czy do 4,39? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendium naukowe dla elity IP: *.man.rsk.pl 10.02.05, 05:58 Na filologii polskiej na egzaminie z literatury oświeceniowej oblało 70 % studentów, a piątki można zliczyć na palcach jednej ręki. To mit? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mit Re: Stypendium naukowe dla elity IP: 62.93.43.* 14.02.05, 11:03 Trafiłaś w punkt. Ale piątki były, a studenci wyższych lat ostrzegali II rok, że ten egzamin to nie przelewki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Lufy z oświecenia IP: *.man.rsk.pl 21.02.05, 16:39 Dp Izoldy Dopisz jeszcze, ilu studentów nie chciało zdawać, tylko od razu poprosili o wpisanie dwój.Bo to świadczy, jak się do egzaminu przygotowali, skoro nawet nie chcieli zdawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mit Re: Lufy z oświecenia IP: 62.93.43.* 21.03.05, 10:33 Wszystko dobrze się skończyło, teraz studenci muszą nadrabiać średnią na innych przedmiotach. System stypendialny nastawiony jest głównie na pomoc socjalną, dlatego tak mało jest pieniędzy na stypendia naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista Re: Stypendia naukowe IP: *.man.rsk.pl 23.03.05, 09:25 No właśnie, socjalu jest za dużo i w rezultacie nie ma motywacji do dobrego studiowania. Odpowiedz Link Zgłoś
spectator1 Re: Stypendia naukowe 27.03.05, 09:27 A ja dalej się upieram, że stypendia za wyniki w nauce powinny być dla najlepszych. Choc wiem, że jak się zdarzyła w sesji dwója, to żeby wyciągnąć na 4,5 trzeba mieć potem pięć 5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendia naukowe IP: *.man.rsk.pl 29.03.05, 13:13 Tylko który profesor po dwói da piątkę. Ja takiego nie spotkałam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Stypendia naukowe IP: 62.93.43.* 11.04.05, 11:01 Jak tak dalej pójdzie, to naukowe będzie tylko dla humanistów i pedagogów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Stypendia naukowe IP: *.man.rsk.pl 11.04.05, 21:28 To przepiszcie się na WSIiZ, u nas jest dużo stypendiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maturzysta Re: Stypendia naukowe IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 08:07 Napiszcie czy na I roku w drugim semestrze można już dostać stypendium naukowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendia naukowe na UR IP: *.man.rsk.pl 15.05.05, 12:23 U nas na UR naukowe jest dopiero od drugiego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Stypendia naukowe na UR IP: 62.93.43.* 16.05.05, 09:33 Stypendium naukowe wszędzie jest dopiero od drugiego roku, bo musi być podstawa do wyliczenia średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Stypendia naukowe na UR 16.05.05, 14:05 Gdyby było inaczej, straciłoby motywacyjny charakter. Jest przyznawane dla najlepszych, niezależnie od dochodów studenta i jego rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendia naukowe na UR IP: *.man.rsk.pl 16.05.05, 14:44 Żeby było sprawiedliwie, to egzaminować powinna jedna osoba. Bo teraz to jest łut szczęścia.Idziesz do profesora i oblewaśz, a jakbys poszedł do asystenta, który pyta za profesora, to byś dostał nawet cztery. A średnią liczą za egzaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Stypendia naukowe na UR IP: 81.15.173.* 17.05.05, 10:02 W prywatnych szkołach stypendia naukowe i socjalne są wyższe niż w państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendia naukowe na UR IP: *.man.rsk.pl 17.05.05, 22:47 Uprawiasz propagandę, na UR za 5,0 można dostać 450 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Stypendia naukowe na UR 17.05.05, 23:00 W obu typach uczelni stypendium naukowe i socjalne nie może łącznie przekroczyć 90% płacy asystenta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izolda Re: Stypendia naukowe na UR IP: *.man.rsk.pl 20.05.05, 23:44 Brutto czy netto? Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Stypendia naukowe 21.05.05, 08:36 Najlepsi mogą przecież dostać stypendia ministra. Nie narzekajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykrzeszowski Re: Stypendia naukowe 21.05.05, 10:09 Uczycie się dla wiedzy czy pieniędzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Stypendia naukowe IP: *.man.rsk.pl 21.05.05, 11:33 Sorry Winnetou, biznes to biznes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Stypendia naukowe IP: 81.15.173.* 25.05.05, 12:45 W mojej szkole prywatnej za 4,5 jest 450 zl, a za 5,0 jest 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UR Re: Stypendia naukowe IP: 80.51.255.* 25.05.05, 13:10 A u mnie na wydziale za średnią 5,0 płacą 600 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
stanczykrzeszowski Re: Stypendia naukowe 27.05.05, 17:42 Sporo, sporo. Absolwent ma tyle samo za miesiąc pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta47rzeszow Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 28.05.05, 12:13 Jasne. Ja tez uwazam ze stypendia powinny byc wysokie ale pylapy winny sie tez rozpoczynac co najmniej od 4.8. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Żak Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 62.93.43.* 30.05.05, 11:33 Na niektórych wydziałach UR pułap nieosiągalny. To pułap dla stypendiów ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 30.05.05, 13:34 kazdy wydzial powinien zebrac srednia powiedzmy 20 najlepszych na wydziale i obliczyc im srednia podniesc o 10% i pulap gotowy. JESTEM ZA WYSOKIMI PROGAMI!!!! MOBILIZUJA DO NAUKI!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.man.rsk.pl 30.05.05, 18:48 Widać od razu, że nie jesteście studentami. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 30.05.05, 18:49 Ni ty sie stary chyba zapominasz. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 30.05.05, 18:51 Acha: a na jakiej podstawie tak twierdzisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 30.05.05, 20:38 Właśnie tak trzeba: premiować najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.man.rsk.pl 30.05.05, 20:47 Niech sie zaczyna wyścig szczurów! Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 30.05.05, 22:08 Dziadek - Ty to chyba jeszcze w latach '70 zyjesz. Teraz wyslic szczurow doswiadczaja juz dzieci z podstawowki, i w co nieco lepszych przedszkolach. Dla studentow to juz wielka zmiana nie bedzie. Ja jestem jak najbardziej za. Idac szukac pracy: kto ja znajduje??? Chyba nie powesz ze ten ktory powie:"Ja sie nie scigam" POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 81.15.173.* 01.06.05, 12:02 Dziadek miał pewnie stypendium fundowane i poszedł sobie do pracy jak na ciepłą posadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studentka Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 81.15.173.* 02.06.05, 08:54 Pewnie, w latacha siedemdziesiątych -mówiła mi mama - to po absolwentów uczelni ustawiały się koleki, bo każdy chciał sobie poprawić statystykę zatrudnionych. Odpowiedz Link Zgłoś
morse Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 02.06.05, 08:56 Nio tez cos takiego slyszalem. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 02.06.05, 21:20 To se ne vrati - jak mawiają nasi pobratymcy z południa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawie absolwent Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 81.15.173.* 03.06.05, 10:46 Przyznanie stypendiów naukowych studentom szkół prywatnych to naprawienie krzydy wynikającej z nierówności. Ale teraz widzę jak młodze roczniki zakuwają, więc pewnie w przyszłym roku będzie więcej chętnych do tych stypendiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.man.rsk.pl 03.06.05, 17:48 I tak powinno być. Liczy się jakość a nie ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
spectator1 Re: Stypendia naukowe dla nielicznych 03.06.05, 22:27 Jeśli to co napisał "prawie absolwent" byłoby prawdą, to znaczy, ze studenci zrozumieli, że teraz liczy sie wiedza i umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Student Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 62.93.43.* 06.06.05, 13:04 Wiemy, wiemy. Gdyby jeszcze wiedza i umiejętnosci były premiowane przy szukaniu pracy, to by było cudownie. A nie są, liczą się układy i znajomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Absolwentka Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.man.rsk.pl 07.06.05, 07:01 Niestety tak. Choc skończyłam studia z wynikiem bardzo dobrym, to pracuje za stypendium stażowe, podczas gdy moje koleżanki z trójkami mają dobrze płatną pracę w urzędach. Ale one maja dobrze ustawionych partyjnie ojców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 81.15.173.* 07.06.05, 11:33 To smutna prawda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urzędnik Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: *.man.rsk.pl 08.06.05, 23:18 To zgłaszajcie sie do konkursów w różnych urzędach, a nie narzekajcie że wszystko jest źle.Jak jesteście naprawde dobrzy, to sie przebijecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cezary Re: Stypendia naukowe dla nielicznych IP: 81.15.173.* 09.06.05, 10:00 Akurat. Do konkursów zgłasza sie i po 100 osób, a prace dostaje tylko jedna. Czy faktycznie rewelacyjna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Stypendia naukowe dla nielicznych - tak IP: 81.15.173.* 12.06.05, 13:33 To proste przełożenie - studiujesz - kasujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
hugon2 Re: Stypendia naukowe dla nielicznych - tak 16.06.05, 16:23 Studenci muszą przystosować się do nowych warunków gospodarki konkurencyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaok Re: Stypendia naukowe dla zaocznych IP: 81.15.173.* 17.06.05, 14:54 Przynajmniej tu liczy się głowa. Odpowiedz Link Zgłoś
regionalista Re: Stypendia naukowe dla zaocznych 17.06.05, 22:20 Sęk w tym, że uczelnie stosują różne kryteria, więc i stypendia są zróżnicowane w zależności od kierunku. Ale to urok demokracji, że studenci w komisjach stypendialnych decydują o proporcjach między stypendium socjalnym a naukowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Re: Stypendia naukowe dla zaocznych IP: 62.93.43.* 20.06.05, 10:51 "Mądrej głowie, dość dwie słowie" Odpowiedz Link Zgłoś