Dodaj do ulubionych

Za białe plomby trzeba płacić

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 20:29
To co zaproponował NFZ jest bez sensu, przecież jeżeli mam taką wolę to
powinienem mieć prawo do dopłaty do lepszego materiału, a tak mam do wyboru
leczyć się całkowicie prywatnie albo zdać się na beznadziejne materiały które
proponuje NFZ.
Obserwuj wątek
    • Gość: Madzia Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:03
      Uważam,ze nie tylko w stomatologii NFZ powinien okreslic co należy sie kazdemu
      pacjentowi.Np.kardiolog 1 x w roku,endokrynolog 2 x w roku itd.Mozna to ujac w
      np.fioletowej ksiedze.Kilka osób zarobi na ekspertyzach,ale jakie oszczędnosci
      dla systemu! A wie szczęśliwego Nowego Roku!!! :)
      • Gość: Ja Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 23:04
        a co JA mam powiedzieć mam żółte zeby i dostałam biała plombe... jak to wyglada?
        jakbym jadła biały ser i nie umyła zebów
    • Gość: maj ŚWIADOME TRUCIE! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 22:55
      Ludzie, uważajcie na amalgamat, wszak to tręć - silna trucizna. Nie pozwalajcie
      już na pokorne trucie. W całym cywilizowanym świecie od lat amalgamatu nie
      wolno zakładać. Gdzie my żyjemy? Wszak każdemu zabierają składkę zdrowotną, a
      więc każdy dopłaca do własnej choroby?
      • Gość: pacjent Re: ŚWIADOME TRUCIE! IP: *.man.rsk.pl 28.12.04, 16:35
        przecież amalgamat to srebro,a srebro to produkt otrzymany z ołowiu,a więc
        zawiera drobiny tego trującego metalu,które też się utlenia,to szczyt hamstwa
        co robią.Mnie dentystka wymieniała 3 plomby amalgamatowenkilkunastoletnie to
        myślała że to zgożel zęba tak zczerniały pod plombą całe szczęście uratowała i
        nie polecała tego typu plomb na przyszłość twierdząc,że mogą mieć działanie
        rakotwórcze
    • Gość: Gaba Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.wired.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 08:12
      są takie zestawy "Dentysta"..to zabawka dla dzieci i można ja prawie wszedzie
      kupić. w skład wchodzi głowa z wybrakowanym uzebieniem, szczypce i takie tam
      oraz dwa pudełka białej ciastoliny do robienia plomb ... zamiast uzerac sie ze
      służbą zdrowia proponuje kupic sobie taki włansie zestaw i samemu dosztukować
      ząbki, względnie uzupełnic braki w uzębieniu :) pozdrawiam
    • Gość: pacjent Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.man.rsk.pl 27.12.04, 16:01
      A co z moją kasą -roczniepotrącają mi 2.500 zł.a ja do lekarza nie chodzę ,czy
      nie mogę za to skorzystać z białei plomby -to szczyt hamstwa to co
      wyrabiacie,proszę mi nie potrącać składek wówczas pójdę prywatnie sobie po
      białą plombę.Zrobicie z ludzi wilkołaków przez tą waszą pazerność.
    • Gość: znawca tematu Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.man.rsk.pl 27.12.04, 16:06
      Amalgamat jest rakotwórczy,czyżby ta ciemnota oferująca ten materiał celowo nas
      kończyła,już dawno naukowcy zakazali jego stosowania,podobnie jak eternit na
      dachy,traktują nas jak bydło doświadczalne,gorzej niżr uskich.
    • Gość: Julka Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:18
      Mieszkam na stałe poza Polską we Francji.I jako ciekawostkę dorzucę fakt np.
      praktycznie nigdzie na świecie, mam na myśli kraje w Unii , USA , itd. nie ma
      leczenia stomatologicznego, żadnego na ubezpieczenie takie zwykłe standardowe.
      Co najwyżej dzieci mają jakieś tam uprawnienia. A dorośli nie.
      • Gość: ratownik Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:30
        Ale w Polsce ludzie są przyzwyczajeni do socjalizmu i uważają, że w słuzbie
        zdrowia wszystko należy się za darmo (tzn. w ramach składki które ZUS odciąga
        co miesiąc - vide powyżej wypowiedź pacjenta na ten temat)
        • Gość: Julka Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 22:53
          Jest to racja,moja mama płaci jakąś tam składke na to ubezpieczenie i
          wybaczcie , że to powiem ale chiałabym ja we Francji mieć taka opiekę medyczna
          za taką składkę. Przecież ja oprócz mojej składki na ubezpieczenie muszę
          jeszcze za każdą prawie usługę lekarza dopłacać. chyba, że się ubezpieczę od
          tych dodatkowych dopłat.poza tym moja mama była w tym roku w sanatorium i
          gdybym zapytała w mojej pracy we Francji co to takiego jest to by otworzyli
          wielkie oczy . Tam praktycznie nie ma takich wczasów na ubezpieczenie.
          • Gość: DRUGA JULKA Co powiadasz..... ? IP: *.d2.club-internet.fr 27.12.04, 23:06
            Czesc Julka, nie wiem w jakiej Ty Francji zyjesz,ale chyba nie w tej nad
            Sekwana i Loara. Bo to co piszesz nieco mija sie z prawda - MOZNA TUTAJ sobie
            isc do dentysty na ZWYCZAJNE UBEZPIECZENIE ( la sécu normale), co prawda zwroca
            Ci 70%, ale przeciez to wcale nie malo. A jakakolwiek mutuelle zwroci Ci
            reszte... I zwyczajne wizyty u dentyste (nie po sztuczne zeby czy koronki),
            wcale nie wychodza drogo... Za to rzezczywsice na koronke, o ile nie masz
            dobrej mutuelle, no to trzeba sporo wydac... Ale da sie przezyc, przeciez
            larwiej niz w Polsce...
            Pozdrawiam

Druga Julka
    • Gość: Pawel Jesteśmy już jak kraj III świata! IP: 213.76.135.* 28.12.04, 08:37
      Przecież to co proponuje fundusz to kpina z pacjentów.
    • Gość: Bloody Jim Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: 82.177.97.* 28.12.04, 18:09
      Pięknie na 6 stycznia mam wizyte u sadysty i znow bedzie mnie faszerowac tym czarnym ciulstwem :| Ile kosztuje nowa szczeka, ale taka wprawiana na stale?
    • Gość: znawca tematu Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.man.rsk.pl 28.12.04, 20:05
      dlaczego Liliana i władze z NFZ wprowadzają nas do średniowiecza i oferują
      ciemnogród.Ci ludzie ni mają elementarnej wiedzy o szkodliwości plomb
      amalgamatowych,odsyłam do -magazynu medycznego;żyjmy dłużej" z listopada
      1999r.Amalgamat jest to sproszkowany metal z rtęcią,być może zapasy rtęci
      pozostały po likwidacji Polamu w miłocinie.I pisze tam,że plomb tych nie wolno
      stosować ludziom chorym na nerki,z chorobami skóry,dzieciom,kobietom w ciąży
      i.t.d.ciekawe czy ktoś z dentystów będzie nas o te problemy pytał,być może
      jeśli ktoś ucierpi z tego powodu będzie mół dochodzić swoich praw skarżąc NFZ.
      • Gość: Też znawca tematu Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: 213.25.45.* 03.01.05, 10:04
        O tym jakich materiałów stomatologicznych należy użyć, decyduje minister
        zdrowia, a nie NFZ. Jeżeli jesteś znawcą tematu, to chyba wiesz o
        rozporządzeniu ministra zdrowia w sprawie wykazu świadczeń stomatologicznych i
        materiałów stomatologicznych, przysługujących w ramach ubezpieczenia. NFZ tylko
        te rozporządzenia realizuje, a nie decyduje, czy to ma być amalgamat, czy nie.
    • Gość: jola Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.man.rsk.pl 28.12.04, 20:11
      plomby z amalgamatu wstawić rzeczniczce i spółce,a nam po podwyższeniu składek
      od nowego roku należy się plomba biała,a czarna z rtęci dla
      murzynów,chyba ,szczyt chamstważe za takich już nas mają
    • Gość: aga Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 20:51
      rozbój w biały dzień, skąpią na wszystko, tylko nie na siebie ciule jedne! To
      juz lepiej iśc prywatnie i zapłacić ile się należy niz czekać na łaskę
      prawodawców! Zeby powypadają zanim doczekamy się korzystnych i przyjaznych
      pacjentom uchwał...
      • Gość: aga Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.04, 20:57
        dodam jeszcze, że mi tez dentystka zmianiała "czarne ciulstwo" (jak to ktoś
        powiedział) na białe wypełnienie, i bynajmniej nie dla kasy ale mojego zdrowia,
        bo ona jest moją ciotką. A wi ktoś może jak wybielić zemby w naturalny sposób?
        • Gość: zzyzzio Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: 213.76.135.* 29.12.04, 12:01
          ZEMBÓW nie można wybielić, bo każdy człowiek ma swój własny ich odcień - jedni
          bielszy, inni bardziej żółty. Reklamowane pasty i wybielacze działają tylko na
          kamień nazębny i osad, które i tak każdy dbający o swe zęby człowiek powienien
          przynajmniej raz na pól roku usuwać u stomatologa. Pozostaje usunięcie zębów i
          wstawienie implantów - często taka osoba wzbudza zainteresowanie nienaturalnym
          wyglądem, szczególnie jeśli wstawi implanty o najsilniejszym odcieniu bieli. A
          zresztą po co to piszę, ciacia powinna ci to dawno powiedzieć....
          • Gość: ines Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: 81.15.189.* 29.12.04, 18:59
            Piszesz głupoty nie z tej ziemi. Implanty są dla ludzi, którzy tak zaniedbali
            zęby, że nie da sie nawet uratować korzenia (czyli tego co w dziąśle). Implant
            to jest tak śrubka w dziąśle, na której osadza się koronę. Ludzie o
            zniszczonych zębach, ale dobrych korzeniach mogą sobie wstawić same korony.
            A już pisanie żeby z powodu żółtawego odcienia usuwać sobie zęby brzmi jak
            żart:) W takich przypadkach lekko opiłowuje się zęby i zakłada licówki.
            • Gość: Ciekawy Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: 82.177.97.* 30.12.04, 10:00
              Wiesz moze ile trzeba zaplacic standardowo wstawienie korony?
              • Gość: Ząbek Re: Za białe plomby trzeba płacić IP: *.osk.enformatic.pl 31.12.04, 08:29
                Za porcelanową koronkę ok. 400-500 zł, zależy gdzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka