Dodaj do ulubionych

Zimno w miejskich autobusach

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 21:18
Za sieciówkę płacę 140 zł. bo jeżdżę jeszcze poza Rzeszów :) muszę się użerać
z kretynem kanarem prywatnym numer 730 (stary dziadek o zimnym głosie i
upierdliwym głosie i postępowaniu) i jeszcze w zimnym Jelczu... no comments.
np. pieniadze z reklam to idą na ?????
Obserwuj wątek
    • Gość: rzeszowiak Re: Zimno w miejskich autobusach IP: 62.93.42.* 10.02.05, 08:16
      no fakt przednich drzwi nie otwierają żeby kierowcom dupy nie zmarzły, a Pomianek niech sprawdzi kiedy nagrzewaja autobusy bo instalacja może jest i sprawna ale kierowcy oszczedzają i kiedy mogą wyłaczaja ogrzewanie
    • Gość: Sąsiados takie macie delikatne tylki, juz nie przesadzajcie IP: *.man.rsk.pl 10.02.05, 10:44
      ze jest tak zimno, przeciez nikt sie w autobusi nie rozbiera, w domach
      oszczedzaja na cieple i chca sie na grzac w autobusach, ubrac sie cieplej i po
      sprawie....
    • Gość: geminus Re: Zimno w miejskich autobusach IP: *.prz.rzeszow.pl 10.02.05, 11:32
      Nie rozumiem dlaczego w największe mrozy, gdy ktos kupuje bilet u kierowcy ten
      nie zamyka drzwi tylko stoja caly czas otwarte i skad ma byc cieplo w środku?
      • Gość: az Re: Zimno w miejskich autobusach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.05, 11:47
        Panie Pomianek płać Pan dalej premie za zaoszczędzone paliwo kierowcom premie
        a autobusy będa zupełnie zimne. NIe zwalaj Pan na jakość autobusów poprostu
        kierowca musi dorobić (zaoszczędzić) i Pan o tym dobrze wiesz.
        • Gość: Revia Re: Ciepło w miejskich autobusach od jutra!!! IP: *.res.pl / 82.160.26.* 10.02.05, 13:49
          Idzie ocieplenie więc problem już jutro powinien zniknąć!!!
        • macpherson Re: Zimno w miejskich autobusach 10.02.05, 16:02
          To prawda z tymi premiami? Jeżeli tak, uważam to za skandal i proszę dziennikarzy o interwencję. I niech dyrektor nie usprawiedliwia się konstrukcją autobusów, gdyż jakoś tak sie składa że w niektórych Jelczach jest bardzo ciepło a w innych bardzo zimno. Ten sam model. Jelcze PR110 ma też Straszydle i w tychże jest wręcz gorąco.
          • Gość: voy Re: Zimno w miejskich autobusach IP: *.osk.enformatic.pl 10.02.05, 16:13
            Tak, to prawda. Kierowcy dostają premię za zaoszczędzone paliwo. To powinno być
            właśnie w zimie wycofane i należy zarządzić włączenie ogrzewania, tylko
            wiadomo, do takiego poziomu żeby nie było zbyt gorąco.
            • Gość: pasażer Re: Zimno w miejskich autobusach IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 11.02.05, 18:38
              Coś zamilkli nasi specjaliści od MPK Dziagwa i kierowca. Temat niewygodny ?
              • Gość: Jelcz 517 Re: Zimno w miejskich autobusach IP: *.osk.enformatic.pl 12.02.05, 11:59
                Ludzie ale wy jesteście chorzy.Piszecie takie bzdury.Przez ostatnie dni gdy
                temperatura była -20 stopni to tak zmarzłem za kierownicą nawet się nie da tego
                opowiedzieć.Przez 9 godzin na lini OA. Jakie oszczędności? w zimie oszczędności?
                Jesteście chorzy na głowę
                • Gość: bc Re: Zimno w miejskich autobusach IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 12.02.05, 12:56
                  Chorzy to może są ale w MPK, bo premie za oszczędność paliwa przyznają. I jak
                  sam to Panie Kierowco przyznajesz jest to chore. Jak z tego widać już i u Was
                  dochodzicie do tego wniosku ale leczyć trzeba Waszą Dyrekcję i ZW.Zawodowe.
                  "Pazerność ludzka nie ma granic!"
                  • Gość: Jelcz 517 Re: Zimno w miejskich autobusach IP: *.osk.enformatic.pl 12.02.05, 16:05
                    Głupi jest ten kto myśli że ja nie grzeje w autobusie po to aby mieć parę
                    złotych więcej.Pasażer jedzie kilka przystanków i wysiada a ja męczę się 9
                    godzin w takich warunkach.Są autobusy których nie da się nagrzać w zimie.Nie
                    chce mi się tłumaczyć dlaczego nie można ich nagrzać,najgorsze jest to że ktoś
                    pisze o czymś o czym nie ma pojęcia i wydaje mu się że każdy mu robi na złość
                    • Gość: Piechotka Re: Zimno w miejskich autobusach IP: 81.15.189.* 12.02.05, 22:24
                      Jelczu masz rację a na narzekających głąbów nie zwracaj uwagi. Jak im zimno to
                      do drugiego przystanku bigusiem a potem już będzie ciepło. Pozdrawiam MPK.
              • lm.dziagwa do pasa-ZERA 16.02.05, 08:01
                wygodny temat, dlaczego by nie, trudno mi tylko uwierzyć, że tego nie
                zrozumiałeś od razu po przeczytaniu artykułu, w którym wszystko jest wyjaśnione
                przez W.Pomianka. Jakie oszczędnośći? Bzdury. Porównaj tylko, że wg tego
                schematu tak samo oszczędzaniem powinni być zainteresowani kierowcy nowszych
                modeli autobusów, a jakoś nie jest tak. Ech, specjaliści wąskokształceni albo
                spece od reklamy LPR-u (macpherson). Jak dowody nie pasują do teorii to tym
                gorzej dla nich, prawda?
                Za cały komentarz niech wystarczą słowa kierowcy (a Ty pomyśl przez chwilę
                zanim znowu komuś przywalisz na odlew...):

> Głupi jest ten kto myśli że ja nie grzeje w autobusie po to aby mieć parę
                > złotych więcej.Pasażer jedzie kilka przystanków i wysiada a ja męczę się 9
                > godzin w takich warunkach.Są autobusy których nie da się nagrzać w zimie.Nie
                > chce mi się tłumaczyć dlaczego nie można ich nagrzać, najgorsze jest to że
                > ktoś pisze o czymś o czym nie ma pojęcia i wydaje mu się że każdy mu robi
                > na złość

> Jak im zimno to do drugiego przystanku bigusiem
                > a potem już będzie ciepło. Pozdrawiam MPK.
          • Gość: Paweł macpherson przeginasz z reklamą Straszydla IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 07:50
            cytuję macphersona:
            > Jelcze PR110 ma też Straszydle i w tychże jest
            > wręcz gorąco.
            No to już chłopie przegiąłeś dokumentnie. Może jeszcze powiesz że są tam i
            hostessy, kawa i prasa poranna? :-) ha,ha,ha!
            Przeginasz z tą reklamą LPR-u Szostka (dla niewtajemniczonych: linie 123 i 126
            czyli "Straszydle" należą do radnego LPR, niejakiego Szostka), chłopie. To nie
            pierwszy raz już.
            Ostatnio kiedy MPK robiło spotkanie i dyskusję u siebie o komunikacji w
            Rzeszowie, to odmówiłeś przyjścia.
            Teraz domyślam się dlaczego
            • Gość: odp Re: macpherson przeginasz z reklamą Straszydla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 08:07
              A po co iść na taką dyskusję dla klakierów MPK. Wasz dyrektor już kilka lat
              temu zapowiedział restrukturyzację przdsiębiorstwa. Ograniczenie Waszych
              rozbujanych przywilejów pracowniczych. Ograniczenie darmowych biletów (które
              otrzymują całe Wasze rodziny) itp, itd. Reformy te zapowiedział w telewizji
              publicznej kilka lat temu no i co się od tego czasu zmieniło. NIC
              Wystarczy przeczytać post pt Propozycje dla nowego dyrektora MPK prezentowane
              na forum jest tam tych propozycji kilkaset, które przyjął do realizacji? lub
              się do niej ustosunkował ? Szkoda czasu na fajerwerki, klakę ma w Waszych
              kilkunastu Zw. Zawod. i to wystarczy.
              • Gość: p.s Re: macpherson przeginasz z reklamą Straszydla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:19
                Jeżeli ktoś chce wiedzieć jak doskonałe stosunki pracy są w MPK to nice wejdzie
                na stronę Głosu Rzeszowa i posty pt. Starocie w nowych autobusach MPK
                www.dzienrzeszowa.pl/pl/0,90/86/wiadomosci::1774:1774
            • macpherson To ja już więcej nie będę 16.02.05, 10:40
              Nie - nie mówię o hostessach, "chłopie"... Mówię, że nie oszczędzają na ogrzewaniu. Skądinąd po tutejszej dyskusji zauważyłem ocieplenie klimatu we wszystkich autobusach miejskich, nawet tych o "francuskiej konstrukcji"... Od razu zaznaczę rzecz następującą: otóż nie wiem, co tam u Was się podziało, może dyrektor istotnie zabronił przeziębiania pasażerów, natomiast kierowcy ogrzewanie włączają odpowiednio. Problem polega jednak na tym, że teraz często nie gaszą silników nawet na pętlach, więc w razie, gdyby zużycie paliwa złośliwie wzrosło, proszę nie winić ogrzewania.

Co do Straszydla. Cóż, tego się nie spodziewałem. Oczywiście powiązań z w/w nie mam a zawsze gdy czegoś/kogoś bronię, takie powiązania z tym czymś/kimś mi się zarzuca... No, gdzieżby Macpherson wiązał się z LPR, to mnie po prostu obraża.
              I ten właśnie LPR mnie zaskoczył. Próbowałem jakoś poreklamować Straszydle jako konkurencję, żeby Wam do rozumu przemówić, ale ten kontrargument jednak mnie powalił. Przepraszam więc i ogłaszam wszem i wobec: Macpherson nigdy nie wsiądzie, nie dotknie i nie skorzysta z czegokolwiek co by pachniało tym ugrupowaniem, choćby było ze złota.
              Wracam do mojego MPK - i zresztą radzę Wam rozgłaszać czyje jest Straszydle, bo ten fakt to najlepszy czarny piar, jak to się teraz mówi.

Przyjścia odmówiłem z bardzo prostego powodu: różne opinie tu wygłaszam, często mocne, więc ujawniać swojej tożsamości nie chciałbym. Poza tym jakikolwiek, nawet drobny, kontakt z MPK mógłby mnie jakoś zobowiązywać - chociażby moralnie do samoograniczania własnych wypowiedzi o tej firmie, tego chciałbym wiec uniknąć. Cieszę się jednak, że moje opinie są dostrzeżone przez Firmę, bardzo mi to pochlebia.
              • Gość: 10 Re: To ja już więcej nie będę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 10:53
                W ogóle nie korzystam z usług MPK ,po pierwsze prawie wszędzie jestem szybciej
                piechotą ( na terenie miasta) ,a po drugie tam śmierdzi i trzęsie .

Tak więc miast płacić dziadom ,polecam spacerek !
              • Gość: Paweł ależ BĄDŹ jak najbardziej BĄDŹ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:41
                macpherson,
                no cóż, przeginałeś troszeczkę z tym Szostkiem i stąd moja reakcja.
                Takiego "pi-ar" MPKowi nawet ja nie życzę. :-) hi,hi,hi
                Chłopaki widzą konkurentów za plecami i to nawet jest stymulujące, to bardzo
                dobrze.
                Ja tam nie zauważyłem, żeby zaczęłi grzać lepiej w PR-kach, może mam złe
                nastawienie? ;-)
                A co do niegaszeniana pętlach, to macpherson, pogrążyłeś się. Ignorant z
                ciebie. To jest ... zalecenie producentów. Potwierdzi to każdy mechanik, który
                miał do czynienia z autobusami. Szczególnie zimą przy mrozie kierowca nie
                powinien gasić auta. Straty jakie mogą spowodować różnice temperatur przy
                niechłodzonym silniku (kiedy pracuje to ma chlodzenie i równomierną temperaturę
                przez cały czas) są o wiele większe niż koszt wypalonego paliwa wówczas.
                Szczególnie gdy to gaz.
                może zauważyłeś, że nowoczesne auta osobowe często mają taki
                sprytny "szczegół", że jak gasisz silnik to chłodzenie (wiatrakami) ciągle
                pracuje? Otóż niestety, ja nie wiem dlaczego, czegoś takiego nie ma w
                autobusach i po zgaszeniu silnika przeżywają silniki dramat: rośnie temperatura
                by potem radykalnie się wychłodzić. To zabójstwo dla silnika i stąd NAKAZ
                niewyłączania silnika.
                A oszczędności? Jak trafnie to ujął kierowca piszący na forum: to bzdura w
                ziemie w naszym klimacie!
                Co do spotkania w MPKi twojej absencji, to dla mnie dowód, że nie zamiesrzasz
                być ... obiektywny, bo tego wymagałoby wysłuchanie wyjaśnień drugiej strony a
                nie tylko lamentujących lamerów-komunikacji.

Kończę bez pozdrowień, bo jednak jesteś ignorant
                • macpherson Ja się nie pogrążam. "Hihihi" 16.02.05, 14:35
                  Cóż, nigdy nie ukrywałem, że technikum samochodowego nie ukończyłem zaś Mały Technik był dla mnie lekturą odrażającą. Nie miałem wobec tego przyjemności poznania budowy silnika Jelcz PR110. W tym znaczeniu bez wątpienia ignorantem nazwać mnie można. Jestem jedynie szarym pasażerem i moje spostrzeżenia publikuję na forum. Niezrozumiałym wydawał mi się jednak fakt, iż gdy temperatura oscylowała w okolicach -15 stopni, wyłączanie na postoju silnikom nie szkodziło. Cóż, są rzeczy, których prostak nie pojmie, szanuję więc odpowiednie zalecenia specjalistów w tej materii.

Co do wyjaśnień drugiej strony - przecież są one dostępne na tym forum pióra wielu osób z MPK, są wyjaśnienia prasowe etc. Normalna firma sama stara się, aby wyjaśnienie było możliwie pełne i obszerne i dokonuje wysiłków by klient mógł do tychże dotrzeć. Nie będzie klient chodził na specjalne posłuchania, gdyż stawiany jest w sytuacji co najmniej dziwnej - nie klient chodzi do firmy, by ta łaskawie mu wyjaśnień udzieliła. W cywilizowanym świecie jest odwrotnie.
                  • Gość: Paweł no cóż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 15:09
                    Nie wszyscy są ekspertami od wszystkiego, to fakt. Trudno żeby było inaczej.
                    Ale wówczas nie wypowiadaj się lamersko na zagadnienia których nie rozumiesz.
                    Wątpię czy któryś kierowca gasi silnik przy -15 st. C mrozu. Jeśli już to
                    wyjątkowo i czymś widać było to uzasadnione. No chyba że jest ignorantem i ma w
                    d..e powierzony sprzęt. To też się zdarza, niestety.
                    Co do spotkania w MPK, to coś ci się pomyliło. Tam się nikt nie tłumaczył, była
                    prowadzona rzeczowa rozmowa z pokazaniem konkretnego sprzętu i zastosowanych
                    rozwiązań technicznych. Chwilę się do tego dyr. Filip przygotowywał. Trudno,
                    żeby w tym celu, żeby sprostać twoim wymaganiom wykupili całostronnicowe
                    ogłoszenie w prasie lub zapłacili TV za kilkuminutową reklamę.
                    Spotkanie było adresowane nie dla mediów tylko dla wąskiego grona osób, którym
                    leży na sercu dobro rzeszowskiej komunikacji i jej dalszy rozwój. Bo poza
                    kilkoma jest wiele spraw z których można mieć w Rzeszowie powody do
                    zadowolenia: vide MPK w Łodzi czy Lublinie.
                  • lm.dziagwa jałowe dyskusje 17.02.05, 08:16
                    Panowie,
                    Spokojniej, nie ma co się pieklić.
                    Zamiast uwag i przytyków, bo obelgi zaraz w użyciu też mogą się znaleźć, radzę
                    powściągnąć emocje i konkretnie podejść do sprawy. Nie ma co się obrażać, ani
                    poróżniać. Wszystkim na m przecież leży dobro Rzeszowa na sercu. Jego
                    komunikacji również. Jest wiele sposobów gdzie łagodniej ale i skuteczniej
                    można się wymieniać poglądami, z korzyścią jednak, bo zawsze możena się czegoś
                    nowego nauczyć. (choćby tego, że zawsze uważałem że jak się wyłączy motor to
                    się nie grzeje, tylko ochładza wtedy, widać wychodzi ze mnie brak podstaw
                    technicznych ;-) )
                    Po co te waśnie? Po co trącania i obrzucania?
                    Dyskutujmy co jest lepsze dla miasta, co w nim poprawić, ale KONKRETNIEJ bez
                    wycieczek czy ktoś z prawa czy lewa.
                    Extra spotkanie w MPK było wg mnie trafionym pomysłem, choć niestety nie mogłem
                    wziąć w nim udziału, chętnie za to piszę sie na następne. Nie chcę tylko by
                    kotś pomyślał, że jak mnie nie ma to już nie chcę wysłuchać zdania innych i mam
                    skrzywione przez to poglądy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka