Dodaj do ulubionych

most średnicowy

12.06.02, 14:34
tak się zastanawiam w którym miejscu będzie dojazd do mostu średnicowego od
strony zamku. Lestem laikiem budowlanym, ale wydaje mi się, że są dwie
możlwości: Lenartowicza/Szopena i drugie miejsce to miejsce naprzeciw wylotu
Al. Kasztanowej. W obu lokalizacjach nie ma zbyt dużo miejsca, więc chyba bez
wyburzeń się nie obejdzie. Oj, pójdą kamienice i domki z Maćkówki pod spychacz.
Czy wie ktoś z Was którędy dokładnie droga przebiegnie?
Obserwuj wątek
    • Gość: jawo Re: most średnicowy IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 16:27
      chris1_gazeta napisał(a):

> tak się zastanawiam w którym miejscu będzie dojazd do mostu średnicowego od
      > strony zamku. Lestem laikiem budowlanym, ale wydaje mi się, że są dwie
      > możlwości: Lenartowicza/Szopena i drugie miejsce to miejsce naprzeciw wylotu
      > Al. Kasztanowej. W obu lokalizacjach nie ma zbyt dużo miejsca, więc chyba bez
      > wyburzeń się nie obejdzie. Oj, pójdą kamienice i domki z Maćkówki pod spychacz.
      > Czy wie ktoś z Was którędy dokładnie droga przebiegnie?

Pod spychacz (niestety) nie pójdą. A powinny (ew. do skansenu), i to jak
      najszybciej: to nie jest żadne chlubne dziedzictwo Rzeszowa. Niestety,
      konserwator zabytków ma chyba do nich jakiś bliżej nieokreślony sentyment, bo
      broni ich jak lew, zamiast się np. zająć - mając skromne pieniądze do dyspozycji -
      obracającymi się w riunę cerkiewkami w Bieszczadach. Oczywiście jest tu jeszcze
      jedna kwestia: konserwator miejski to co innego, a wojewódzki - co innego.
      Wylot będzie za budynkiem Lenartowicza (bodaj 5, od hali) do tej ulicy. Prawdę
      mówiąc nie wyobrażam sobie poprawnego funkcjonowania takiego dziwoląga...
      Ani zabudowa na wylocie ul.Lenartowicza, ani chałupy na Podpromiu nie dodają
      otoczeniu urody, więc nie powinno sie ich żałować.
      Moim zdaniem zamek powinien zostać odsłonięty widokowo z trasy: wszystkie narosłe
      tam budynki nie liczą się z pierwotną architekturą zamku. Zatem budynki
      Lenartowicza 1-3-5 oraz 2- 4 powinny zostać wyburzone. To samo z rozsypującą się
      pseudosecesyjną ruderą przy samej Chopina pod zamkiem w pobliżu. Stare chałupy
      pod miastoprojektem trasie nie przeszkadzają, ale nie dodają splendoru miastu i
      ze śródmieścia takie "cacka" powinno sie też usunąć.
      Proponowałbym trochę wyprostować wylot trasy przez jej wypuszczenie w miejscu,
      gdzie teraz stoją ceglane rudery, w złym stanie technicznym, pomiędzy wylotami
      ulic Hetmańskiej i Lenartowicza. Wtedy trasa nie załamywałaby się w ul.
      Lenartowicza pod kątem prostym, co przy takim ruchu będzie musiało powodować
      korki. Z ul. Hetmańskiej byłby bezpośredni zjazd w prawo na nową trasę (można to
      zrobić i za parę lat) i to jest plus obecnego rozwiązania. Wszystko powinno sie
      połączyć w elipsowate rondo na placu Śrniawitów. Natomiast teren pomiędzy trasą a
      zamkiem powiniem być odsłonięty przez usuniecie budynków o których piszę wyżej,
      otworty widokowo dla kierowców i pieszych z trasy i przeznaczony jako dobrze
      utrzymany teren zielony. Fakt: koszty. Ale to można robić na raty.
      No i jeszcze jedno moje skromne zdanie. Uważam że dla płynności ruchu i
      rozładowania korków zjazd ze śródmieścia, pomiędzy ul.Hetmańską a Podwisłocze
      powinien mieć nie 2, a 3 pasy ruchu, z pasem prawym jako przeznaczonym dla
      obsługi głownie jadących ze śródmieścia w ul. Podwisłocze i wyjeżdzajcych z
      Hetmańskiej w prawo na Nowe Miasto. 3 pasy ruchu to standard w innych miastach,
      niestety, znowu, jak w wielu innych sprawach mamy tu jakiś kompleks i takie
      rozwiązania wydają się nam przesadą. To tyle ode mnie. Pozdrawiam wszystkich z
      forum.

• Gość: jawo Re: most średnicowy IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 17:21
        > Wylot będzie za budynkiem Lenartowicza (bodaj 5, od hali)

Chyba ostatni budynek od Chopina przed halą to "3" a nie "5". Za pomyłkę
        przepraszam.
        • Gość: bbb Re: most Zamkowy IP: *.smlw.pl / 10.1.8.* 14.06.02, 22:51
          Tak jest stare chaty powinno sie wyburzyc.Bedzie to praktycznie centrum miasta
          a takie widoki z XIX wieku szpeca widok. Mam nadzieje ze taka korekta nastapi.
          A swoja droga to czy jest w Urzedzie Miasta zatudniony urbanista? Jestem pewien
          ze taki widok napewno by go razil.
          • Gość: jawo Re: most Zamkowy IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 15.06.02, 00:35
            Gość portalu: bbb napisał(a):

> Tak jest stare chaty powinno sie wyburzyc.Bedzie to praktycznie centrum miasta
            > a takie widoki z XIX wieku szpeca widok. Mam nadzieje ze taka korekta nastapi.
            > A swoja droga to czy jest w Urzedzie Miasta zatudniony urbanista? Jestem pewien
            >
            > ze taki widok napewno by go razil.

Jest urbanista, nawet kilku. Tylko pech w tym, ze taki widok ich raczej rozczula,
            niż razi ;) i to jest jedno z nieszczęść oryginalności Rzeszowa.
            Ale jak zrobimy tu presję, to biedaki zrozumieją, że czas iść z postępem :)))

• chris1_gazeta Re: most Zamkowy 15.06.02, 01:02
              może i ci urbaniści sami z siebie chcieliby coś zrobić porządnie, ale wiecie
              jak to jest w urzędach, szef może mieć inne zdanie i ten fakt wystarczy, że
              wizja porządnego urbanisty przeradza się w kicz. Najgorzej jak szef jest
              kolesiem albo jakiś nieuk - wygodny lizus, a tacy to potrafią gnębić właśnie
              tych co coś wiedzą i potrafią. Sam pracuję jako najemnik więc wiem coś o tym,
              co znaczy szef z innej branży, ewentualnie szybkouczący się albo kreatywny, jak
              teraz zwie się takich po protekcji dla ogólnego rozeznania kto jest kim. No
              może nie na temat mostu to było, ale nie warto było nowego wątku na moje
              przemyślunki poświęcać.
            • Gość: Element Re: most Zamkowy IP: *.intertele.pl / *.dialup.rzeszow.pl 23.07.02, 00:00
              Gość portalu: jawo napisał(a):

> Jest urbanista, nawet kilku. Tylko pech w tym, ze taki widok ich raczej
              > rozczula,
              > niż razi ;) i to jest jedno z nieszczęść oryginalności Rzeszowa.
              > Ale jak zrobimy tu presję, to biedaki zrozumieją, że czas iść z postępem :)))
              >

A je to prawda, że mają zamiar robić nasyp przez Olszynki aż do wylotu
              Słowackiego i puszczać po nim jakąś nową drogę do mostu, a ul.Szopena po zamek
              (tak ci to chyba oryginalna pisownia ulicy?) mają zamknąć dla samochodów?
              Przecież pół Olszynek by zasypali!
      • Gość: Robert Re: most średnicowy IP: *.elektron.ds.polsl.gliwice.pl 03.08.02, 02:32

>
        > Pod spychacz (niestety) nie pójdą. A powinny (ew. do skansenu), i to jak
        > najszybciej: to nie jest żadne chlubne dziedzictwo Rzeszowa. Niestety,
        > konserwator zabytków ma chyba do nich jakiś bliżej nieokreślony sentyment, bo
        > broni ich jak lew, zamiast się np. zająć - mając skromne pieniądze do
        dyspozycj
        > i -
        > obracającymi się w riunę cerkiewkami w Bieszczadach.
        Oby konserwator nie dażył sentymentem chat w tym jednej pokrytej strzechą jakie
        stoją na prawobrzeżnej części miasta na lewo od budowanej trasy zamkowej.
        Niezłe zabytki prawda?
    • Gość: jajo Re: most średnicowy IP: *.umrz / 192.168.7.* 28.06.02, 14:32
      Most średnocowy? Prezydent powiedział, że powinien nazywać się Zamkowy. A
      władza wie lepiej. Czy ta propozycja była w ogóle konsultowana z ludźmi? Znam
      jednego radnego i on był zaskoczony propozycją prezydenta. Chcę aby most
      nazywał się inaczej. Np. im. Krystyny i Andrzeja Szlachtów !!! Albo Im.
      Beznadziejnej Kadencji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka