IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:16
Mamy fantastyczną okazję aby wyburzyć to co przynosi wstyd i poniża nasze
miasto w innych regionach kraju. Możemy odmienić oblicze centrum Rzeszowa, a
w ramach tego wyburzyć okropny "pomnik rewolucyjny" i na jego miejscu
postawić pomnik papieża Jana Pawła II.

Pomnik papieża mógłby być zdecydowanie mniejszy, przez co nie przesłaniałby
widoku na centrum. Poza tym nie szpeciłby miasta, tak jak obecny pomnik,
który kompletnie ruinuje harmonię centrum. Mógłby być podobny do pomnika w
Szczecinie, który stoi w centrum miasta, na Jasnych Błoniach:

bip.um.szczecin.pl/files/4890050198E14A139201203D2A485A8A/P4032519.JPG
Ponieważ w centrum Rzeszowa planuje się wiele remontów i odmianę jego
wizerunku, najwyższy czas pomyśleć o tym czy nie warto wyburzyć w końcu ten
beznadziejny pomnik, stawiając na jego miejsce pomnik człowieka, który
naprawdę na to zasłużył.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: Pomnik IP: *.rzeszow.mm.pl 09.04.05, 12:21
      W pełni popieram. Zobczcie wątek ulica Jana Pawła II - apel do władz Rzeszowa.
      Przyłaczcie się wysyłając maile.
      • Gość: Rzeszowianin Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 12:24
        Może powinniśmy zorganizować petycję w tej sprawie. Po zebraniu odpowiedniej
        liczby głosów naprawdę można coś zdziałać. Myślę że to lepsze wyjście, bo nie
        wiem czy oni w ogóle czytają te maile, i czy potraktują to poważnie. Powiedz co
        o tym myślisz.
        • Gość: Tomek Re: Pomnik IP: *.rzeszow.mm.pl 09.04.05, 12:36
          Bardzo dobry pomysł. Myślę, że maile też czytają,na pewno w Urzędzie Miasta.
          Poza tym wsród adresatów apelu są rzeszowskie media. Jak otrzymają dużo taki
          maili to na nagłośnią sprawę.
          • Gość: obserwator Re: Bezkolizyjny rozjazd IP: *.enformatic.pl / *.enformatic.pl 09.04.05, 13:03
            Pomnik ale w postaci nadania imienia jakiejś poważnej budowli, nie małpujmy
            inicjatyw innych miejscowości bo wkrótce wszystkie główne ulice będą w Polsce
            się tak nazywać.Coś to przypomina.....
            Natomiast budowa pomnika w miejscu "starego" jak błedem. Ten pomnik trzeba
            wyburzyć i rozwiązać problem komunikacyjny przez budowę bezkolizyjnego
            przejazdu przez rondo. Pomnik zakorkuje takie możliwości na zawsze.
    • Gość: Też Rzeszowianin Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 13:57
      Na pewno ten kretyński "pomnik" należy usunąć, co do tego nie ma wątpliwości.
      Oczywiście ze strony władz pojawi się argument braku środków na przeprowadzenie
      tej akcji (bo brakuje na szpitale, szkoły, przedszkola, żłobki itd.), ale ten
      argument będzie się zawsze pojawiał, więc nie należy dłużej zwlekać i
      zaproponować coś w rodzaju partycypacji społeczeństwa w pokryciu części
      kosztów. Władze niech oszacują koszty i niech wydadzą decyzję, a światła część
      Rzeszowian, których na to stać, niech zrobi zbiórkę funduszy.
      Na pewno ta część miasta musi zapewnić jak najlepszą komunikację, więc nie wiem
      czy to jest najlepsze miejsce na pomnik naszego Papieża.
      Na pewno w odpowiednim miejscu w Rzeszowie powinien stanąć pomnik Największego
      Polaka. Z przyjemnością dorzucę "parę groszy" na te cele.
      • Gość: Rzeszowianin Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:28
        Zgadzam się z Wami, słuszna jest uwaga że ten kretyński pomnik uniemożliwia
        bezkolizyjny ruch, poza tym jest to też kwestia estetyki. Wygląda on okropnie i
        po prostu ośmiesza Rzeszów. Komunizm się skończył i naprawdę czas już wyburzyć
        jego symbol w tym mieście. Dlatego trzeba zorganizować taką akcję, przedstawić
        władzom ten plan i zorganizować zbiórkę. Musimy tylko ustalić teraz jak to
        zrobić i w jakiej formie. Myślę, że najwyższy już czas zacząć działać.
        • Gość: xyz Pomnik wystarczy przerobić IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.04.05, 14:41
          Co wy chcecie - wystarczy tylko przerobic postacie na pomniku - Nike zastąpić
          Matką Boską - a od strony bernardynów twarze postaci przerobic na : twarze śp.
          JPII, biskupa Gornego i Tokarczuka lub kard. Glempa.
          • Gość: Rzeszowianin Inicjatywa dla Rzeszowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:29
            Proszę osoby które zechciałyby przyłączyć się do inicjatywy odmiany oblicza
            naszego miasta, której punktem może być temat tego postu, o pisanie na adres:

nowy_rzeszow@op.pl

Cel jest taki, aby razem ustalić plan działań który umożliwi nam przyczynienie
            się do polepszenia wizerunku naszego miasta w regionie i kraju.

Pozdrawiam.
            • ares19 Nawiedzony lol 09.04.05, 16:32
              Gość portalu: Rzeszowianin napisał(a):

> Proszę osoby które zechciałyby przyłączyć się do inicjatywy odmiany oblicza
              > naszego miasta, której punktem może być temat tego postu, o pisanie na adres:
              >> Cel jest taki, aby razem ustalić plan działań który umożliwi nam
              przyczynienie się do polepszenia wizerunku naszego miasta w regionie i kraju.

q-rde jekiś nawiedzony lol czy co
              • Gość: Rzeszowianin Typowe polactwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:34
                W przeciwieństwie do Ciebie staram się zrobić coś więcej i nie wyśmiewam
                nikogo. Najłatwiej jest nie robić nic, a tylko krytykować i wyśmiewać. Na
                szczęście nie przejmuję się tym, a wiem że ta akcja i tak się uda.
                • Gość: Rzeszowianin Re: Typowe polactwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:37
                  A wiesz o co tu między innymi chodzi? O to aby Twoje dzieci, o ile bedziesz je
                  miał, nie usłyszały kiedyś podczas podróży hasła: O, jesteś z Rzeszowa, miasta
                  wielkiej cipy tudzież dziury w rynku. Właśnie o to, aby nie było powodów do
                  wstydu i kompleksów.
                  • ares19 Kolejny frustrat 09.04.05, 16:52
                    Gość portalu: Rzeszowianin napisał(a):

> A wiesz o co tu między innymi chodzi? O to aby Twoje dzieci, o ile bedziesz
                    je
                    > miał, nie usłyszały kiedyś podczas podróży hasła: O, jesteś z Rzeszowa,
                    miasta
                    > wielkiej cipy tudzież dziury w rynku. Właśnie o to, aby nie było powodów do
                    > wstydu i kompleksów.

Facet ty sie lecz - jest kupą frustru i do tego nawiedzoną. Czyżby jakaś agitka
                    przedwyborcza ??

• Gość: Brak słów Re: Kolejny frustrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:53
                      Dla mnie to Ty wyglądasz na frustrata. Popatrz sobie jak wyglądają Twoje posty.
                      • Gość: Rzeszowianin Re: Kolejny frustrat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:56
                        Szkoda że ostatnie wydarzenia nie zmieniły niczego w tym mieście. Faktycznie
                        chyba masz rację, podejmowanie jakiejkolwiek inicjatywy (jak np protest pod
                        ratujeszem, podpisy o odwołanie rady miasta) jest chore. Pozostaje tylko stąd
                        wyjechać. Dlaczego w innych miastach ciągle coś się dzieje a tu ta sama
                        rzeczywistość, komunistyczny syf, totalny marazm. A gdy wyremontują dwie ulice
                        to wszystkim pada na głowę że miasto się rozwija. Pozostaje tylko się spakować.

"Dość głupoty, koniec, basta, uciekamy z tego miasta" (Pod ratuszem 22 marca)
                        • maildomarka jestem za ! 21.04.05, 19:31
                          Chętnie podpiszę się pod petycją dot. usunięcia genitaliów z centrum miasta, ale
                          pod warunkiem, iż miejsce pozostałe po żenującym postumencie rozwiąże problem
                          komunikacji.!
                      • ares19 Re: Kolejny uzdrowiciel 09.04.05, 16:57
                        Gość portalu: Brak słów napisał(a):

> Dla mnie to Ty wyglądasz na frustrata. Popatrz sobie jak wyglądają Twoje
                        posty.
                        >
                        A rzeszowiak sobie napisal :
                        O, jesteś z Rzeszowa, miasta
                        wielkiej cipy tudzież dziury w rynku

No tak te słowa to szczyt estetyki.
                        Powalony facio chce wszystko uzdrawiać i wydaje sie mu że ma jakąś misję do
                        spełnienia .
                        Lol jesteś
                        • Gość: Nawiedzony lol Re: Kolejny uzdrowiciel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 16:59
                          Te słowa były cytatem... Poza tym nie zamierzam sie kłócić z jakimś
                          rzeszowiakiem, szkoda mi czasu.
                          • ares19 Ale ulga 09.04.05, 17:02
                            Gość portalu: Nawiedzony lol napisał(a):

> Te słowa były cytatem... Poza tym nie zamierzam sie kłócić z jakimś
                            > rzeszowiakiem, szkoda mi czasu.

No ulzyło mi bo już myślałem że w kochanym Rzeszowie ulong sie jakiś
                            nawiedzony :-)
                            • Gość: Też Rzeszowianin Do aresa19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 03:13
                              Jeżeli chcesz krytykować ten pomysł, to postaraj się aby była to krytyka
                              konstruktywna albo przynajmniej uzasadnij swoje zdanie. Krytyka dla krytyki nie
                              wnosi nic do dykusji. Myślę jednak, że ten temat ciebie w ogóle nie interesuje.
                              A więc proponuję abyś poszukał sobie forum bardziej dopasowane do twojego
                              poziomu umysłowego i tam prazentował swoje wymioty myślowe.
                              • Gość: Avi Re: Do aresa19 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 04:03
                                Nie ma się kim przejmować, wpisz sobie w wyszukiwarkę ares19. On już rok temu
                                pisał debilowate posty bez treści, które wszystko wyśmiewały (np pomysł aby
                                Rzeszów pobierał opłatę klimatyczną i zamknął się na ludzi ze wsi). Z tego co
                                czytałem wynika że przybłąkał się tu z jakiejś wsi podrzeszowskiej, pewnie go
                                za to poniżano i teraz się wyżywa na Rzeszowianach, szczególnie na tych którym
                                coś się udaje i mają swój cel.
                • Gość: paradius Re: Typowe polactwo. IP: *.pl / *.skyware.pl 11.04.05, 19:48
                  Człowieku. O czym Ty piszesz? Zastanawiam się czy Twoje wystąpienie jest
                  prowokacją, czy naprawde popaprało Ci się coś w głowie. Odczep się od Pomnika.
                  Jak chcesz sobie stawiać Papieża, to sobie w pokoju postaw albo w ogródku obok
                  krasnala. Jak pomnik Papieża ma poprawić wizerunek naszego miasta? Proszę,
                  odpowiedz mi na to pytanie.
                  A teraz załóż swój berecik i wio do kościółka.
            • Gość: Jubiler Re: Inicjatywa dla Rzeszowa IP: *.rzeszow.mm.pl 11.04.05, 09:42
              Prezydent Rzeszowa
              Pan Tadeusz Ferenc

Rada Miasta Rzeszowa

Dziennikarze rzeszowskich mediów.

Zwracam się do Państwa z apelem o godne uczczenie pamięci Jana Pawła
              II. Rzeszów jest chyba jedynym miastem w którym nie ma ulicy naszego
              wielkiego Rodaka. Na grupie dyskusyjnej free.pl.rzeszow znajduje się
              zdjęcie Placu Jana Pawła II.

www.baranowka4.internetdsl.pl/placJanaPawlaII.jpg

Jestem wstrząśnięty jego widokiem. Czyżby nasze miasto nie stać było
              na to aby imieniem Jana Pawła II uhonorować bardziej reprezentacyjne
              miejsce? W mojej opinii imieniem Jana Pawła II powinna być uhonorowane
              np: Aleje Rejtana a nie zapyziały osiedlowy placyk. Jeśli spotkało by
              się to z protestami mieszkańców, bądź firm chcących uniknąć kosztów w
              związku z wymianą dokumentów można by przemianować np Most Zamkowy.
              Byłby to swoisty symbol, gdyż papież napewno niechciałby dzielić
              mieszkańców ale łączyć.

Należałoby, również rozważyć budowę pomnika, nie gdzieś przy
              katedrze, czy na błoniach papieskich które są peryferiami miasta ale w
              jego centrum. Sądzę, że najodpowiedniejsze jest miejsce gdzie obecnie
              stoi pomnik walk rewolucyjnych.

Z poważaniem

Imię i nazwisko
              Adres

Jeśli podpisujesz się pod tym listem możesz go wysłać do
              następujących adresatów oraz przesłać dalej do znajomych.

przewodniczacy@erzeszow.pl; wszumny@interia.pl; pblazej@rsk.rz.pl;
              daraz@rzeszow.mm.pl; elzbietadzierzak@op.pl; jacekkiczek@wp.pl;
              maria.k@uw.rzeszow.pl; martaniewczas@wp.pl; pieklo@neostrada.pl;
              ramska@pro.onet.pl; rybkapiotr1@poczta.onet.pl; a.szypula@o2.pl;
              umrz@rzeszow.um.gov.pl; rwiniarski@rzeszow.um.gov.pl;
              kfijolek@podkarpackie.pl; tomasz.kaminski@sld.podkarpackie.pl;
              listy@rzeszow.agora.pl; nowiny@gcnowiny.pl;
              supnowosci@pressmedia.com.pl; sekretariat@radio.rzeszow.pl;
              radio@radiovia.com.pl; andrzejblahaczek@radiocentrum.pl;
              sekretariat@rze.tvp.pl
    • Gość: Avi Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 01:37
      Mam nadzieję że nie jest to chwilowy impuls i naprawdę znajdzie się parę zdrowo
      myślących osób, które opowiedzą się za wyburzeniem tego syfu w centrum miasta.
      Zacznijmy działać, trzeba wysłać list do władz miasta i mediów i przedstawić im
      cały projekt.
      • ares19 Do matoła o paru nickach 10.04.05, 09:28
        Widzę szczeniaku,że umiesz się posługiwać wyszukiwarką - brawo, brawo.Może
        kiedyś nauczysz się posługiwać głową, może...????
        A ten pomnik i wiejskie pochodzenie -
        • Gość: Kpiarz Re: C... znowu wygra IP: *.man.rsk.pl 10.04.05, 10:27
          Za czasów Solidarności wojewoda Ferenc - architekt chciał ten pomnik
          zburzyć.Ale jak policzyli koszty, to się im odechciało.
        • Gość: Avi Re: Do matoła o paru nickach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 11:02
          Sam jesteś szczeniakiem debilu, kazdym postem pokazujesz swój kretynizm i
          nienawiść do wszystkiego. Wracaj palancie krowy doić i sprzątać stajnie. Myślę
          że to Ty jesteś gó..arzem i zwykłym idiotą i właśnie za to się wyzywasz. Ja
          posługuję się głową, to Ty masz z tym problem. Po prostu debil, a jeśli uważasz
          że mam kilka nicków to gratuluję, bo chyba masz psychozę albo schizofrenię
          paranoidalną

Następny post debila będzie w stylu: O widzę gó..arzu że nauczyłeś się kilku
          pojęć z zakresu psychiatrii

Ten kretyn od początku pisał idiotyczne posty pełne nienawiści bo na nic więcej
          go nie stać. Szkoda takiego człowieka który musi swoje życiowe frustracje
          wyładowywać na forum. Gdyby to nie była prawda, to nie przejąłbyś się tym.
          • Gość: Avi Re: Do matoła o paru nickach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 11:07
            I jeszcze jedno - apeluję do wszystkich - nie rozmawiajcie z tym biednym
            człowiekiem. Ja na pewno kończę dyskusję bo nie przejmuję się matołami. Możesz
            teraz odpisywać sam sobie. Każdy psycholog postawiłby Ci jedną diagnozę...
            Szkoda mi Ciebie. Ja się usuwam z tego forum, za dużo tu frustratów. A moje
            wypowiedzi nie mogą mieć innego tonu, bo on wszystkich prowokuje do takiego
            pisania. Nawet pisać nie potrafi, w kółko powtarza te same słowa i wydaje mu
            się że lepszy jest. Ja nie muszę tego nikomu udowadniać. Żegnam, możesz sobie
            teraz wyzywać, i tak już tego nie przeczytam, a popis swojego debilizmu
            pokazałeś przed całym forum. Nie dziwne że takiego człowieka nikt nie szanuje,
            nie ma przyajaciół ani nikogo bliskiego. Poza tym jak chcesz udawać mądrego to
            najpierw naucz się pisać bez błędów. Żegnam.
          • ares19 Już cię polubiłem 10.04.05, 11:11
            Gość portalu: Avi napisał(a):

> Następny post debila będzie w stylu: O widzę gó..arzu że nauczyłeś się kilku
            > pojęć z zakresu psychiatrii

No nie synek - o psychiatrii jak i wogóle o każdym temacie to ty nie masz
            zielonego pojecia. Cieszę się że zdjąłeś maskę powagi i nie zgrywasz sie na
            kogoś innego nim rzeczywiście jesteś - ZWYKŁYM GŁUPIM SZCZENIAKIEM
    • Gość: pokoj wszystkim Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 14:38
      puknij sie w swoj garbaty nos trzebowniszczaninie
      • Gość: My Re: Pomnik IP: *.intertele.pl / *.intertele.pl 10.04.05, 16:58
        Żal mi was ludzie... A ty Mikael...(?) już raz się chyba żegnałeś i
        deklarowałeś, że nie wstąpisz tu więcej, więc skąd tyle nicków teraz?.... A
        pomnikowi dajcie spokój.
        • Gość: hehehe Re: Pomnik IP: *.wsiz.rzeszow.pl / *.wsiz.rzeszow.pl 10.04.05, 17:00
          :rotfl rozmowa poważnych ludzi na powazne tematy
    • Gość: mack Rąk trzeba wiele, pomników mało... IP: *.chello.pl 11.04.05, 08:12
      Staszek S.
    • Gość: gr Re: Pomnik IP: *.intertele.pl 11.04.05, 10:07
      Litości, już i tak w Polsce i nie tylko Rzeszów to miasto leżące koło Łańcuta
      (pałac). Jak sobie jeszcze rozbierzemy pomnik to lepiej od razu zamknąć miasto
      i wymazać je z mapy i świadomości.

Bawi mnie jak ludzie mówią, że u nas jest wielka ci.. i jak ktoś w Polsce nie
      może skojarzyć miasta to sam się tym określeniem posługuje. A że się z tego
      śmieję to i Wam radzę.
      • Gość: or Re: Pomnik IP: *.res.pl / 82.160.26.* 11.04.05, 19:50
        najwidoczniej nie mają ludzie poczucia humoru... tylko kompleksy siakieś.... ale
        tego nie da sie wyleczyc przez wyburzenie pomnika..z tym to trzeba do lekarza iść...
        • Gość: :))) Re: Pomnik IP: *.rzeszow.mm.pl 11.04.05, 22:23
          www.joemonster.org/article.php?sid=4378
    • Gość: serekin Re: Pomnik IP: 62.93.43.* 12.04.05, 16:17
      OHUJELIŚCIE....Papa juz za życia straszył w prawie każdym mieści, przez co wyglądamy jak kościelna zachrystia w europie. Tear to dopiero sie zacznie...jak juz wykorkował to każdy postawi sobie za punk chonoru pomniczek Ojczulka.
      Nie macie pomysłu na coś orginalnego, tylko naśladownictwo innych miast jak Szczecin jest waszym szczytem satysfakcji. DAjcie spokuj i pomyślcie o czyms co byłoby wizytówką miasta. Jeżeli chodzi o pomnik to już lepszy jest Wielka Ć... przynajmniej rozpoznawalna, a nie tysieczny ten sam pomniczek.
    • Gość: ja Re: lump jeden sie odezwał ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:39
      ty za to debilu z trzebowniska sie pieknie wypowiadasz. sporobuj napisac cos na
      innym forum, od razu by wiedzieli skad jestes idioto.
      • ares19 Re: lump jeden sie odezwał ;-))) 12.04.05, 16:44
        Gość portalu: ja napisał(a):

> ty za to debilu z trzebowniska sie pieknie wypowiadasz. sporobuj napisac cos
        na innym forum, od razu by wiedzieli skad jestes idioto.

No prosze nieszczęścia chodzą parami :-)))))
        • Gość: :( Re: lump jeden sie odezwał ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 17:04
          Nie napisałeś ani jednego konstruktywnego postu odkąd tu jesteś. Twoje posty to
          tylko wyzwiska albo ironia. W dodatku upatrujesz się tej samej osoby we
          wszystkich wpisach które Tobie nie odpowiadają. Może ten kogo nazwałeś "lumpem"
          i ja to też jedna osoba prawda? Albo pod_ratusz, elekon i inni ludzie którzy Ci
          nie pasowali.
          • Gość: :) Re: lump jeden sie odezwał ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 19:16
            Jak widac usunięto post tego palanta. I oby tak robiono z każdym.
            • Gość: :) Re: lump jeden sie odezwał ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 19:17
              Na szczęście ja sobie ten post zapisałem... :)
              • Gość: :) Re: lump jeden sie odezwał ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 19:24
                Może kiedyś go zacytuję gdy Ares będzie twierdził że nic złego na tym forum nie
                zrobił.
    • Gość: jarek Re: Pomnik IP: *.midltn01.ct.comcast.net 12.04.05, 17:15
      nie burzcie najwiekszej cipki swiata nieeeeeeeeeeeeeeeeeee!
      • Gość: jojo zostawić Pomnik IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.05, 19:24
        Ja też jestem przeciwny burzeniu czegokolwiek - zwłaszcza że nasz pomnik jest
        piękny. Przede wszystkim popiera polityke prorodzinną - przedstawia jednoczesny
        porod trojaczkow - kobitki i trzech chłopakow.Przerosnietych -ale jednak :)
        Po drugie żywcem nawiązuje do twórczości Nieznalskiej - poprzez to umieszczenie
        herbu z krzyżem w wiadomym miejscu (*)
        No i jest zabytkiem klasy 0 - epoki wczesnego edi gierka
    • Gość: autor kretyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 16:15
      czy banda prześcigających się w głupich pomysłach musi robić wam wodę z mózgu.
      Że niby ten co przeciwko pomnikowi JPII to ateista i drań co Wojtyły nie
      szanuje? Dla nadgorliwców: Nie wolno szacunku dla Ojca Świętego sprowadzać do
      najłatwiejszych rozwiązań: budowy pomników i nowych nazw ulic - mówi "Gazecie"
      abp Józef Życiński. "Piękniej uczcimy pamięć zmarłego Papieża, tworząc kuchnie
      dla ubogich, świetlice dla dzieci, hospicja" - napisał w dekrecie

W Polsce stoi 250 pomników Jana Pawła II. Dla wielu to za mało. Po śmierci
      Papieża już kilkanaście miast zapowiedziało budowę nowych. W kolejności
      alfabetycznej: Chełm, Dzierżoniów, Głogów, Kraków, Krotoszyn, Olsztyn, Ozorków,
      Piekary Śl., Rybnik, Sandomierz, Toruń, Wadowice, Warszawa. Pomysłodawcy marzą
      zwykle o ich "monumentalnej skali".

Katolicki Uniwersytet Lubelski ma nosić imię Jana Pawła II, powstają też szlaki
      turystyczne Jego imienia. Wrocław szykuje "papieską bramę". Wszystko ma jednak
      przebić największy w Polsce kopiec - w Krakowie - za ponad 20 mln zł.

Metropolita lubelski abp Józef Życiński wzywa do opamiętania.

- Zrezygnujmy z chorych ambicji, które sugerują wybudowanie kolejnego pomnika
      szybciej niż uczyni to sąsiednie miasteczko - mówi w rozmowie z "Gazetą".

A wczoraj wydał w tej sprawie dekret (publikujemy go poniżej). Apeluje, by
      pamięć Papieża czcić, podejmując działalność społeczną i charytatywną dla tych,
      o których Jan Paweł II zawsze się upominał: biednych, chorych, starych, a także
      dla dzieci i młodzieży, którą Papież tak kochał. Napisał też, że na budowę
      papieskiego pomnika każda miejscowość musi dostać zgodę strony kościelnej.

W podobnym duchu wypowiedział się wiceprzewodniczący Episkopatu abp Stanisław
      Gądecki, komentując pomysł ustanowienia święta narodowego 16 października. -
      Święto narodowe większość pojmuje jako czas wolny od pracy, a tutaj powinno być
      coś odwrotnego - czas pracy dla człowieka, a nie czas, w którym się będziemy
      zatrzymywać, medytować przez trzy minuty i potem wszystko poleci własną drogą.
      Lepszym rozwiązaniem jest rozszerzenie Dnia Papieskiego obchodzonego w
      niedzielę poprzedzającą 16 października - dzień wyboru Karola Wojtyły na
      papieża. Dzień Papieski do tej pory przynosił piękne owoce w postaci 1300
      stypendiów dla ubogich uczniów z terenów wiejskich - powiedział KAI abp Gądecki.

O żywych pomnikach Jana Pawła II marzy też ks. Sławomir Kokorzycki, który od
      lat wspiera ubogą młodzież z Zachodniopomorskiego. - Gdybym miał pieniądze na
      jeszcze 30 stypendiów, to na moją parafię by wystarczyło. Każdy z naszych 30
      studentów dostałby 200 zł. Dla nich to sporo. Taki fundusz byłby żywym
      pomnikiem Jana Pawła II - mówi "Gazecie" ks. Kokorzycki.

Dekret abp. Józefa Życińskiego

Ostatnie dni związane z chorobą i śmiercią Jana Pawła II zaowocowały w naszej
      Ojczyźnie wielkimi duchowymi przeżyciami, stanowiąc dla nas narodowe
      rekolekcje. Z całą pewnością atmosfera ta będzie nadal trwać, niosąc dla
      Kościoła wielką szansę utrwalania wartości, które przez lata pontyfikatu
      przekazywał nam Jan Paweł II.

Podejmując nowe inicjatywy, musimy unikać działań nieprzemyślanych i
      powierzchownych. Naszą wierną pamięć o Ojcu Świętym wyraźmy przede wszystkim
      przez zgłębianie Jego nauczania oraz działania duszpasterskie i charytatywne
      naznaczone papieską wizją "nowej wyobraźni miłosierdzia".

Piękniej uczcimy pamięć zmarłego Papieża przez tworzenie kuchni dla ubogich,
      świetlic dla dzieci, hospicjów dla chorych czy młodzieżowych ośrodków kultury
      im. Jana Pawła II, niż przez zwykłą zmianę nazwy ulic. Ośrodki, które chciałyby
      wyrazić pamięć przez wzniesienie pomnika, muszą wcześniej uzyskać zatwierdzenie
      ze strony Archidiecezjalnej Rady ds. Dóbr Kultury oraz Wikariusza Biskupiego
      ds. Kultury. Wybierając projektantów ewentualnego pomnika, należy definitywnie
      wykluczyć osoby, których nazwiska kojarzą się z dziełami sławiącymi środowiska
      walczące z wiarą religijną. Należy też dołożyć wszelkich starań, aby projekty
      uwzględniały prawdziwe walory artystyczne i niosły ze sobą duchowe przesłanie.
      • Gość: ;-) Re: kretyni IP: *.res.pl / 82.160.26.* 13.04.05, 18:48
        a po ch*j im taka kuchnia?? wolą księdzu na tacę dać niż biednego wspomóc....
      • Gość: rzeszowiak Re: kretyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 00:40
        Biskup Życiński może pisać co chce, Papież mógł mówić swoje, a "prawdziwi
        Polacy katolicy" i tak wiedzą lepiej... Cóż, pomnik papieża ma swoje zalety.
        Najpierw biskup zainkasuje za poświęcenie. Potem można przy nim odprawiać
        różne "patriotyczne uroczystości" - to nam wychodzi znacznie lepiej niż
        zrobienie czegoś konkretnego dla ludzi biednych, pokrzywdzonych.
        Ta inicjatywa z budową kolejnego pomnika papieża (a będzie ich jeszcze więcej)
        najlepiej świadczy o tym, że ci którzy najgłośniej deklarują uwielbienie dla
        Jana Pawła II- nie mają zielonego pojęcia o Jego nauczaniu. A cała ta
        inicjatywa to promowanie siebie i swojej partii.
      • alekr Re: kretyni 15.04.05, 02:10
        brawo.
        • alekr Re: kretyni 15.04.05, 02:17
          faceci z kompleksami kupują duże samochody, rzeszowianie chcą ogromnego
          pomnika. najważniejsze żeby było widać.
        • Gość: autor Re: kretyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 02:18
          a jednak są rozumni na forum
          • Gość: m13 Re: kretyni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 10:08
            Zacznijcie wstawac wczesniej niz do tej pory bo mozecie sie nie zorjetowac gdzie
            mieszkacie czy juz Papiezolandii czy jeszcze w Rzeszowie a tego mozecie niestrawic.
    • wibrek Re: Pomnik 15.04.05, 10:27
      was wszystkich lekko, poj*****, nie wiem co wy macie. Dlaczego chcecie burzyc
      pomnik dlatego ze ktos do was mowi "wy rzeszowiacy, z miasta wielkiej cipy"
      (jak przeczytalem ponizej), czyli co? jakby do was mowli świcie to co,
      pozabijac trzeba wszystkie swinie? no wezcie przestancie, i co postawicie
      pomnik papieza i co?
      pomnik ma zostac...
      • Gość: Anty-pomnik Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 14:14
        Na szczęście to czy zostanie zależy od mieszkańców, właśnie przygotowywane są
        petycje w sprawie jego wyburzenia.
    • reig Re: Pomnik 15.04.05, 13:45
      Nie przesadzajcie! Przeciez miejsce na pomnik papieza zawsze sie znajdzie,
      zreszta przeciez nie o to chodzi. Czy Wy, katolicy nie potraficie sluchac co
      mowi papiez i abp. Zycinski. Zbudujcie jedno schronisko dla bezdomnych i bedzie
      to lepszy pomnik niz ten przedstawiajacy figure czlowieka. Spojrzcie na grob
      Jana Pawla II - gdzie tam widzicie jego rzezbe? Spojrzcie na inne groby obok -
      sa rzezby. I teraz pomyslcie czemu tak jest - bo Papiez tak chcial - skromnie i
      bez przepychu. I teraz zastosujcie sie do jego woli. A poza tym ten wasz obecny
      pomnik jest tak charakterystyczny ze jednak by go bylo troche szkoda.
      • Gość: serekin Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 15:42
        Niestety K. Wojtyła zrobiła jeden bład który jednak przemawia za tym za mimo wszytko był próżnym człowiekiem bo...nie buduje sie pomników za życia, zwykle historia ostro to weryfikuje. A to świadczyło tylko o jego próżności bo chyba wiedziłą na pewno o tym że w wego kraju już można spotkać jego obelisk niemal wszędzie.
        A druga sprawa to popieram to co mówią przedmówcy, że niektórzy to sobie takim pomnikiem chcą oczyścić sumienie nie wiedzac czesto i nie rozumiejąc (nie chać zrozumieć) co papierz ich próbował nauczyć....miłości do Boga i bliźniego a nie do pomników.
        • Gość: Laka Więcejpapy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 16:11
          Proponuje pomnik ojca świętego na każdym skwerku a na każdej dzielnicy Taki
          jeden większy, no i oczywiście Papa w Miejscu Cipy. Piękna rzecz.
          Niech żyje Taliban
          • Gość: jojo Jest już pomnik JPII IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 17:04
            W rz-wie jest już pomnik JPII - przy kościele na Jałowego - razem z pomnikiem
            prym. Wyszyńskiego.
            A w parku są dwa wielkie gmachy instytutu "Jana Pawła II - też jakby pomnik ?'

Nie rozumiem więc tej dewocyjnej paniki z budową jeszcze dalszych pomników ;(
    • Gość: katze Chyba cię p..... Ręce precz od Wielkiej C !. IP: *.crowley.pl 15.04.05, 17:16
      Facet, Wielka C..a jest częścią Rzeszowa tak jak Koziołki Poznania. Pomnik
      okazały i z humorem, ludzie z innych miast zawsze na niego zwracają uwagę. Nie
      ważcie się w dewotycznym szale zastępować go JP2, który stoi przed kościołem w
      każdej Wólce.

P.S. Mieszkam z dala od rodzinnego miasta i przekonałem się, że jeśli już
      ktoś 'w Polsce' czyni jakieś prześmiewcze uwagi nt Rzeszowa, to dotyczą one
      katolskiego odchyłu części jego mieszkańców.
      • Gość: pełna powaga To może dla równowagi postawić pomnik Wielkiego .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 18:37
        ... Ch..a? Wtedy Rzeszów będzie słynny i poważany. Miasto Cipy i Ch..a - to
        brzmi dumnie.
        • Gość: pani od polskiego a to ci katolicy IP: *.tehnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 18:50
          No to fantastyczne - rzeszowscy zwolennicy budowy pomnika Papieża Polaka w
          miejsce Pomnika Walk Rewolucyjnych wyrażają się wprost cudownie : "ch..j" "
          ci,,a" i są wprost "po katolicku" tolerancyjni dla innych podlądów.
          Ot jak wygląda pokolenie młodych katolików rzeszowskich :((
          • Gość: były uczeń Re: a to ci katolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 19:02
            po katolicku tolerancyjni dla innych poglądów :D no tak, nauczyciel...
          • Gość: uczeń Re: a to ci katolicy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 01:55
            DUPA!!!!
    • Gość: Kasia- a młodzież? Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 12:00
      Ale nikt nie pomyślał o tej biednej młodzierzy, która pod tym "okropnym"
      pomnikiem znalazła swój sens życia... a co sie z nimi stanie? kiedy juz nie
      będzie pomnika? Zaczną szlajać się pod blokami, brac narkotyki..., a to
      wszystko przez tych ! którzy chca im zabrac sens zycia:( przykro mi z e
      jesteście egoistami... naprawde.. Papież był z młodzieza zawsze.. ichyba by mu
      się to nie spodobało!
    • Gość: migrantka Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.05, 19:45
      a ja sie ciesze że Rzeszów rozpoznawany jest chociaż przez ten pomnik.., nie
      jest on może piękny, ale nie wyobrażam sobie miasta bez niego, stał się wręcz
      kultowym miejscem..., sto razy TAK dla W C. ;-)
      • ares19 ja też sie cieszę :)))) 02.05.05, 22:09
        Gość portalu: migrantka napisał(a):

> a ja sie ciesze że Rzeszów rozpoznawany jest chociaż przez ten pomnik.., nie
        > jest on może piękny, ale nie wyobrażam sobie miasta bez niego, stał się wręcz
        > kultowym miejscem..., sto razy TAK dla W C. ;-)

A ja się cieszę,że ktoś sie cieszy :))))
    • Gość: Antypomnik Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 17:22
      Pomnik zostanie zlikwidowany do grudnia 2006r. Ponieważ bardzo wielu
      mieszkańców ma dość tego syfu w centrum. Wkrótce pojawi się inicjatywa
      zniszczenia pomnika.
      • Gość: jojo Rozbiorka Pomnik ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.05, 17:49
        Ciekaw jestem kto da pieniądze na tą kosztowną inwestycję.

Gość portalu: Antypomnik napisał(a):

> Pomnik zostanie zlikwidowany do grudnia 2006r. Ponieważ bardzo wielu
        > mieszkańców ma dość tego syfu w centrum. Wkrótce pojawi się inicjatywa
        > zniszczenia pomnika.

Wypowiedź ta wygląda raczej na dziecięce naburmuszenie niz poważny głos.

Rozbiórka pomnika wiązała by sie z potężną dezorgacją życia centrum rz-
        wa,montowaniem conajmniej jednego dźwigu, ogromnymi kosztami
        robocizny,transportu gruzu etc.

Nawet w najlepszym budżecie miasta skąd znlaeść tych conajmniej kikaset tysięcy
        na rozbierania tego dzieła sztuki ????
        • alekr Re: Rozbiorka Pomnik ??? 04.05.05, 17:55
          wielka zostanie.
          • ares19 Sposoby na c,,p-kę ??? 04.05.05, 18:04
            alekr napisał:

> wielka zostanie.

Jest kilka sposobów na jej pozbycie się np - wystawienie na sprzedaż jako
            dzieła sztuki - z tym zę kupujący bierze na siebie koszty rozbierania
            jej,wysadzenie w powietrze wraz z pobliskim hotelem i urzędem wojew.
            i "ameryką" - w miejscu wielkiej rozpierduchy - leja będzie mozna zrobić
            jezioro "centrum rzeszowa" jako atrakcje turystyczną.
            Jest jeszcze jedno wyjście "antypomnik" wraz z innymi kolesiami z przedszkola w
            czasie wolnym od zajęć przedszkolnych pracowicie, młoteczkami rozkują pomnik w
            drobnym mak:)))
            szacuję że będą to robić do późnej starości :))))
            • Gość: xyz Re: Sposoby na c,,p-kę ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:27
              Now właśnie - czy koniecznie trzeba ją wyburzyć???
              • sunflower_rz Re: Sposoby na c,,p-kę ??? 05.08.05, 12:30
                Pomnik uniemozliwia budowę estakady, ktora patrząc praktycznie jest konieczna w
                najbliższym czasie. I nie tylko tutaj.
                • Gość: xyz Re: Sposoby na c,,p-kę ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 12:35
                  A centrum handlowe koło pomnika tą budowę niewątpliwie ułatwi i przyspieszy ??
                  Wątpie :)
                  Do tego budowa parkingu na kilka tysiecy aut - "załatwi" zakorkowanie całego
                  węzła.
                  A maniakalne powracanie do sprawy wyburzenia pomnika jest śmieszne - tak jak
                  pomysł wywalania forsy na tą sprawę
                  • sunflower_rz Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 12:46
                    To po co do tego powracasz. Pomnik powinien być zburzony bo nawet nie wygląda
                    jak to za co jest brany, poza tym jest to artystyczne zero.
                    • alekr Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 12:57
                      hej. jestes pewien ze pomnik powinien byc zburzony?? jesli chcemy uporządkować
                      centrum to nie poprzez wybudowanie estakady! dlaczego pomnik mialby zalatwic
                      wszystkie problemy skoro na tej samej osi znajduje sie jeszcze Ameryka, hotel i
                      inne budynki? nie podoba mi sie tenpomysl, ciekawy jestem jak mialaby wygladac
                      nowa miejska galeria:) aha- to co widzimy na powierzchni to tylko polowa
                      pomnika, fundamenty siegaja baaaardzo gleboko. pozdrawiam!
                      • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:02
                        Alek wrócił, wreszcie :) Wypowiedz się jeśli możesz w sprawie zmian granic
                        miasta (w wątku Ciekawa informacja dla Rzeszowian). Myślę że ogólnie całe
                        centrum (pomnik UW, kilka wieżowców, pomnik, hotel) to porażka urbanistyczna i
                        tu potrzebne są długofalowe przemiany. Ale warto o tym pomyśleć.
                      • Gość: Rak Re: Temat podjęty w innym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:05
                        No właśnie. Nie rozumiem w jaki sposób pomnik ma blokować budowę estakady.
                        Patrząc z zachodu na wschód w podobnej odległości jest budynek dawnego
                        technikum a patrząc z północy na południe też nie stoi bliżej osi jezdni niż
                        bank Handlowy. Chyba że sam jego nacisk na grunt powoduje jakieś problemy
                        techniczne ale przecież te da się jakoś pokonać
                        Jestem zdecydowanie za pozostawieniem pomnika.
                        • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:14
                          Jestem za ładnym Rzeszowem. Sprzeciwiałbym się burzeniu ratusza, rynku czy
                          zamku. Ale relikty niezbyt dobrej przeszłości socjalistycznej powinny być
                          wyburzone. Jesteśmy w nowym etapie.
                          • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:20
                            Szanowny sunflower_rz. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę, ale mówisz tak samo,
                            jak ci, którzy nie pozwolili na odbudowę połowy Wrocławia, bo to poniemieckie,
                            niesłuszne, czy ci, którzy planowali wyburzenie kamieniczek w Rynku
                            rzeszowskim, bo też niesłuszne, sanacyjne.
                            • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:26
                              Jak się ma wartość artystyczna pięknych kamienic we Wrocławiu, czy na rynku w
                              Rzeszowie do budynku UW, pomnika czy "wieżowców" na ul. Piłsudskiego?
                              • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:36
                                Pisałem już o tym gdzie indziej. Po pierwsze, każdy ma swój gust. Po drugie,
                                podoba Ci się, czy nie - to niedługo bedzie zabytkiem. Po trzecie, fajnie Ci
                                się pisze, wyburzyć, wyburzyć...ciekawe jak wyglądałby Pryż, gdyby po
                                skończeniu wystawy, rozebrano tą paskudną stalową konstrukcję szpecącą widok
                                historycznego miasta :)
                                • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:39
                                  Ale to ładny obiekt, a pomnik jest brzydki, brudny, zaniedbany i wygląda coraz
                                  gorzej. Niektóre elementy jak np. żolnierze czy grecka bogini wyglądają już
                                  naprawdę fatalnie.
                                  • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:42
                                    Przyjeżdża do mnie sporo osób - podoba im się rynek, ulice 3-go maja,
                                    grunwaldzka, kościuszki, ratusz, pałac lubomirskich, zamek, zabytkowe kościoły.
                                    Z nowszych obiektów kilka biurowców, hala widowiskowa. Ale nigdy nie słyszałem
                                    by kogoś zachwycił jakikolwiek socjalistyczny budynek. I sądze że nie mają one
                                    żadnej wartości, po prostu nikogo nie obchodzi socjalizm, a gdyby ktoś chciał
                                    zobaczyć jak wyglądało socjalistyczne miasto, pojedzie do Warszawy.
                                    • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:52
                                      Ty masz swoich znajomych, a ja swoich. I co z tego? Poza tym, jakbyś grzebnął
                                      nieco w historii architektury, dowiedziałbyś się, czego kalką były te tzw.
                                      socrealistyczne budowle. Dla rozrywki, może obejrzyj widoczki z przykładami
                                      architektury miast USA z lat 30-40 ubiegłego wieku.
                                    • Gość: Rak Re: Temat podjęty w innym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:53
                                      Jakiś czas temu był artykuł w GW o wycieczkach młodych architektów z zachodu do
                                      Nowej Huty. Zgodnie z informacjami zawartymi w tym artykule budynki mieszkalne
                                      w NW to bardzo dobra architektura. Również dom kultury WSK w Rzeszowie jest
                                      sporym osiągnięciem. Przecież to wszystko to socrealizm. Widać nie jest taki
                                      bezwartościowy.
                                  • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:50
                                    To łatwiej wyburzyć, niż odnowić?
                                    • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 13:55
                                      Myślę że powinien być wyburzony, jest na to naprawdę dużo argumentów. Pomnik
                                      wciśnięto nam na siłę, nie ma nic wspólnego z historią miasta, zbudowano go z
                                      tego co wiem po to, by obrazić pobliski zabytkowy kościół. Nie pasuje do coraz
                                      bardziej nowoczesnego Rzeszowa, miasta w kraju demokratycznym a nie
                                      socjalistycznym. Gdyby to była jeszcze prawdziwa wagina to może byłby atrakcją,
                                      ale on nawet nią nie jest. To pomnik żołnierzy oparty na motywie liści. Moim
                                      znajomym kojarzył się własnie z liścmi, uszami albo deską surfingową. Gdyby
                                      spojrzeć na niego jako całość, nie przypomina wcale tego za co jest brany.
                                      Ostanio widziałem że w galerii zdjęć na stronie UM są w dziale "pomniki" chyba
                                      wszystkie pomniki w mieście tylko nie ten. Co do UW - wyjątkowo nie podoba mi
                                      się ten budynek, w przeciwieństwie np do Sądu Apelacyjnego.
                                      • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 14:03
                                        Aha. Powinien być zburzony i już. Rozumiem, że w żaden sposób nie świadczy on o
                                        historii miasta. Że nie wpisał się w obraz miasta? Jeżeli tak rozumiesz
                                        znaczenie pomników, to trudno. A ciekawe jest Twoje rozróżnienie pomiędzy
                                        budynkiem UW, a KW PZPR (Bo w takiej funkcji on powstał :))
                                        • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 14:06
                                          Nie sądzę by wpisał się w obraz miasta. Chciałbym kiedyś zobaczyć Rzeszów bez
                                          tego pomnika. I mam nadzieję że budowa tego centrum ostatecznie zamknie
                                          ciągnący się od kilkunastu lat problem.

Czasem myślę że Rzeszów to taki impotent, niezdolny do działania. Miasto myśli
                                          o rewolucji, powiększaniu obszaru, tworzeniu metropolii a nie umie poradzić
                                          sobie z najbardziej banalnymi problemami. Powinniśmy pokazać Polakom i nie
                                          tylko, że my też potrafimy coś naprawdę zmienić.
                                          • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 14:11
                                            sunflower_rz napisał:

> Nie sądzę by wpisał się w obraz miasta.
                                            A dlugo w nim (mieście) mieszkasz, że tak pozwolę sobie zapytać?
                                            • sunflower_rz Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 14:16
                                              Od 20 lat.
                                              • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 14:43
                                                No, to ja troszkę dłużej. Pamietam, jak go budowano. Jak pamiętam chodziło o
                                                to, że nie było w mieście miejsca na przeprowadazanie wszelkiego rodzaju spędów
                                                słusznych ideologicznie. W sumie i tak niewiele pod nim spędów urządzano, bo
                                                np. na pochodach 1-o majowych trybuna honorowa stała w innym miejscu. Potem pod
                                                pomnikiem pojawili się handlarze, potem samochody, a on sam właściwie nigdy
                                                jakoś nie był specjalnie czczony. Ot taki kwiatek do kożucha. Ale stanowi dość
                                                jednoznaczny element pomagający na orientację w mieście. Powiesz, że pod "ci-
                                                ą", i każdy wie. Powiesz inostrancowi, też się zorientuje. Coś jak pałac
                                                kultury w Wa-wie. Charakterystyczne. Nie piękne, ale jest, po co go ruszać?
                                                • Gość: Projektant Re: Temat podjęty w innym wątku IP: *.viknet.pl 05.08.05, 14:45
                                                  Rzeszów nie musi być brzydki. A pomnik wcale nie jest tak znany. Najwyższy czas
                                                  go wyburzyć.
                                                  • kmd_rohan Re: Temat podjęty w innym wątku 05.08.05, 15:27
                                                    Tak, Katonie. Oczywiście Kartagina zostanie zburzona :-)
                            • Gość: Rak Re: Temat podjęty w innym wątku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 13:27
                              Na burzenie jest zawsze czas. Pieniądze które trzeba na to wydać lepiej
                              przeznaczyć na coś bardziej sensownego.
    • Gość: Rak Re: Pomnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:26
      Może miast zleci uszycie czegoś na kształt wielkich majtek z brezentu i tym się
      przesłoni nasz pomnik - będzie taniej. Może jakaś firma bieliźniarska w zamian
      za reklamę na nich zechce sfinansować ten zakup.
      • sunflower_rz Re: Pomnik 05.08.05, 14:33
        Nie sądzę
        • Gość: xyz Re: Pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:51
          Ktoś tu się wypowiadał że pomnik nie jest dziełem sztuki :0
          Ciekawe kto to powiedział i jakiem ma uprawnienia do takich sądów.
          Pomnik jest dziełem wybitnego polskiego rzeźbiarza mariana Koniecznego -
          niegdyś autora ideologicznych pomników na zamówienie - potem m.in. pomnika
          grunwaldziego i kilku papieskich ... na trochę inne zamówienie :)))
          Czy to jest działo sztuki
    • macpherson Re: Pomnik 05.08.05, 15:08
      Każdy sądzi według siebie. Ja jak przyjeżdżam do jakiegoś miasta, nie oceniam
      tegoż jako całosci, czy też jego mieszkańców podług jakiegoś, nawet zabawnego
      elementu lokalnej architektury. To świadczy o kołtuństwie.
    • sunflower_rz Re: Pomnik 05.08.05, 15:11
      Macpherson, nas ludzie oceniają na podstawie pomnika?
      • Gość: xyz kołtuńskie podejście do pomnika ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 15:36
        OOO to okreslenie bardzo mi sie podoba :)))))

A taak bo ci co mówią o pomniku w stylu c...a, feee, komuna... to niestety
        zakłamani kołtuni gorszący sie sami nie wiedzą czym :))) - a może się mylę ???
        • Gość: ZOSTAWIĆ POMNIK ZOSTAWIĆ POMNIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 16:49
          Pomnik musi pozostać!!!!! NIE - jego wyburzeniu.
          Będe zbierał petycje w tej sprawie w całej polsce.
          Pomnik Jana Pawła II powinien zostać postawiony na błoniach papieskich pod
          katedrą rzeszowską. HOWK
          • Gość: karolina ludzie czepiacie sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 21:15
            czytam te posty i czytam i nie moge sie nadziwic jak bardzo niektorym
            przeszkadza pomnik. czepiacie sie i tyle !!! czy sie wpisal w historie miasta
            czy tez nie on powinien stac na swoim miejscu. dajcie spokoj z burzeniem
            czegokolwiek! gdyby np. ktoregos z was dom mial jakies "dziwne" ksztalty i byl
            zbudowany w epoce socjalizmu to co? tez wyburzyc?
            • sunflower_rz Re: ludzie czepiacie sie 05.08.05, 21:18
              No tak, nie burzmy niczego. Drewniane domy na Podpromiu też wpisały się w
              krajobraz, pod żadnym pozorem nie wolno ich wyburzać. Bo tak.
              • sunflower_rz Re: ludzie czepiacie sie 05.08.05, 21:19
                Słuchajcie, skończmy temat, to bez sensu i nie ma znaczenia. Myślę że pomnik
                zostanie zburzony, pewnie w przyszłym roku, tak chce większość mieszkańców bądź
                co bądź katolickiego Rzeszowa, poza tym rozbija on strukturę centrum miasta.
                Wcale nie będę go żałować. Pozdrawiam i proponuję skończyć temat.
                • kmd_rohan Re: ludzie czepiacie sie 06.08.05, 08:44
                  Piszesz Słoneczniku, że :
                  >"Myślę że pomnik zostanie zburzony, pewnie w przyszłym roku, tak chce
                  >większość mieszkańców bądź co bądź katolickiego Rzeszowa"
                  Przepraszam Cię, ale czy masz jakieś wyniki badań na ten temat? Robiłeś jakąś
                  ankietę w reprezentatywnej grupie ludzi? Dlaczego swoje fobie i urazy
                  przekładasz na wszystkich mieszkańców Rzeszowa i dlaczego wypowiadasz się w
                  imieniu mieszkańców - katolików? Masz na to jakieś upoważnienie? Ja Ci go nie
                  dawałem!
                  Proszę więc, wypowiadaj się wyłącznie w swoim imieniu!
                  • Gość: BOB Re: ZOSTAWIĆ POMNIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 10:01
                    Według rozumowania słonecznika powinniśmy zrównać z ziemią obóz w Oświęcimiu,
                    żeby nie przypominał nam broń Boże o tych strasznych zbrodniach. Człowieku ty
                    się zastanów!?
                    • Gość: Rak Re: ZOSTAWIĆ POMNIK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 11:49
                      Przejeżdzałem dzisiaj koło pomnika i pomyślałem że jak by go nie było tam gdzie
                      stoi to bym się tam czuł jakoś "łyso".
                      • Gość: ble ble ble Re: ZOSTAWIĆ POMNIK IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.05, 21:07
                        Wyburzenie pomnika na koszt miasta - a w zasadzie jego mieszkańców- byłoby
                        karygodnym marnotrastwem kasy. Potrzebnej chociażby dla szkonictwa czy opieki
                        społecznej!!!
                        Proszę nie słuchać nawiedzonych fanatyków - zwolenników wyburzenia.
                        Chyba że słonecznik zapłaci za to z pracowicie odkładanego kieszomkowego :))))
                  • Gość: GSM Re: ludzie czepiacie sie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.05, 18:13
                    A od kiedy wierzysz w sondaże? W moim wątku napisałeś, że społeczeństwo może sądzić, iż ziemia jest płaska. A tu domagasz się badań? Co za obłuda liberalna.
    • Gość: luk Re: Pomnik IP: *.pl / *.skyware.pl 07.08.05, 14:31
      Wyburzyć i zbudowac centrum wyglądające jak kolejna stodoła w stylu
      hipermarketu ( nawiasem mówiąc ta makieta wygląda jak zrobiona przez dzieci w
      przedszkolu z folii po czekoladzie ) to jest dopiero szpas w centrum miasta.
      Jeden forumowicz chce budowac "eskapade" ale nie wydaje mi się zeby nawet po
      usunięciu pomnika zmieściła tam taka nawet malutka " eskapada". Poza tym pomnik
      zaprojektował słynny polski rzeźbiarz Marian Konieczny (grunwald w krakowie) a
      także jest częścią histori tego miasta i choćby przez to zasługuje żeby został
      tam gdzie jest.Inny z forumowiczów napisał że należy burzyć budynki faszyzmu i
      komunizmu, czyli wynika ztego że budynek policji ( gdzie mieściło się kiedyś
      gestapo i UB), dawnego KW PZPR i dom kultury WSK ( jeden z niewielu budyków w
      Polsce wpisanych na liste zabytków socrealizmu) należy zburzyć. Nie popadajmy w
      skrajności zburzyć pomnik czynu reolucyjnego wybudowć pomnik Jana Pawła II to
      klasyczny przykład.
      • Gość: jojo Re: Pomnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.05, 12:11
        Jeśli burzenia czegokolwiek ma tyć tylko sztuką dla sztuki - to jestem temu
        przeciwny. Tak samo jak niedobry jest pomysł zapchjadziur na każdym wolnym
        placyku.
        Dziwi mnie też fakt że słonecznikowi-mocno infantylnemu facetowi /zwłaszcza w
        poglądach na architekturę rzeszowa/ powierzono funkcję naczelnego cenzora forum.
        Wygląda to trochę jak dawanie niemowlakowi brzytwy....do zabawy .
        • Gość: Menager Re: Pomnik IP: *.man.rsk.pl 08.08.05, 12:43
          No to niech burzyciele zrobią składkę i pokażą ile mają na wyburzenie pieniędzy.
    • Gość: leila wam w wiekszości rąbnęło!!!! IP: 80.50.19.* 12.08.05, 19:57
      jaasne juz widze jak wykopuja pomnik - ludzie wy sobie mozecie Bog wie jakie
      petycje i do kogo pisac - kochani wladze by nie mialy prawdopodobnie
      technicznej mozliwosci wydarcia tego z ziemii!! wy wiecei jak go budowali?? jak
      wygladaja fundamenty?? tłoczyli beton w ziemie!!! ludzie, fundamenty pomnika
      rozlewaja sie pod calym parkingiem pod UW! pewno pod skrzyzowaniem tez. i teraz
      konia z edem temu, kto mi powie kto by mial dac na to kase!! pewno UE -prawda??
      pozdro!
      pozdro!
      pozdro!
      • Gość: jojo pomnik ( ) :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 08:40
        On chyba zostanie :)
        Ale jeśli już będzie musiała przy pominku powstać "podpaska" :) w postaci owego
        centrum - to głowy pomnikowych postaci powinny byc dostępne od stony hollu.
        Może wykształci sie obyczaj głaskania chłopa /z pomnika/ po nosie :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka