Gość: ciekawy IP: *.krak.tke.pl 19.10.05, 23:30 ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredniakiem??? TZN ile wg was daje zycie na przyzwoitym poziomie....takie pytanko mi sie nasunelo...czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chyba Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 09:35 3000 netto Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 11:50 hahaha... klasa średnia z 3000 netto... jeśli tygodniowo, to się zgodzę (no chyba, że mowa o euro była) Odpowiedz Link Zgłoś
benia12 Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 11:55 Włączę się do dyskusji jeżeli pozwolicie. Strasznie zachłanni jesteście- przy czym podkreślam to moje zdanie. "Klasa średnia " na podkarpaciu to o ile ja się orientuję nie istnieje i chyba tylko nieliczni szczęściarze zarabiający 1200- 1500 netto mogą się tak tylko tytułować. Oczywiście im wyższe zarobki tym poprzeczka się przesuwa do góry, ale uwierzcie mi 800 zł. na rękę obecnie to całkiem spory sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 12:39 Pogięło cię chyba dziewczyno, wśród moich znajomych najbliższych, 5 na 12 zarabia powyżej 10 tys. netto na miesiąc. Mieszkasz chyba w jakimś Grodzisku Dolnym że opowiadasz takie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 12:40 To co to za znajomi? Poseł? Dyrektor banku regionalnego? Prezes firmy rzeszowskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 12:42 Pracownicy kilku dobrze prosperujących firm z siedzibą w Rzeszowie. Czy na Zimowicie czy w Miłocinie mieszkają biedacy? Wątpię bo nie stać by ich było na takie domy. Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 12:45 zuważ, że mowa jest o przecietnych wypłatach, a te nie przekraczaja 1500 zł, jakbym miała 1000 zł na reke to bym się cieszyła Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GSM Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 12:59 Jeżeli to prawda, że mają ponad 10000 PLN na rękę, to nie jest żadna klasa średnia, tylko najbogatsi. Ponieważ oni już płacą podatek 30 lub 40% (nie pamiętam dokładnie, gdzie przebiega granica pomiędzy 30 a 40), a płacących podatki w skali innej niż 19% jest w Polsce ponoć 5%. Czyli klasa średnia nie może się do nich zaliczać. Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 12:43 ??????????/ Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 12:46 No wydaje mi się że warto zajrzeć do analiz banku polskiego i zobaczyć jaka jest średnia pensja w miescie. Wydaje mi się że więcej niż kwota którą wymieniłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sportowiec amator Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 13:36 W samym Rzeszowie mieszka wielu młodych ludzi zarabiających sporo ponad 3000 zł miesięcznie. Zależy kto w jakich kręgach się obraca. Ja sam mam kilkunastu kolegów z treningów (średnia kadra managerska), którzy bardzo dobrze zarabiają. Nie wspominam nic o zarobkach ich szefów ;-) Co do średniego wynagrodzenia to sprawa jest prosta. Znakomita większość mieszkańców zarabia w okolicy najniższej krajowej, dlatego ta średnia wypada tak słabo. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 13:39 Znam czterech architektow, są dość młodzi, ich miesięczne zarobki kształtują się w granicach 8000-12000 zł. Przy czym to już chyba nie jest klasa średnia. Znamienne że tylko w jednym mieście w kraju architekci zarabiają więcej (także nie jest duże). Być może to konsekwencja małej konkurencji. Wielu ludzi ma swój pomysł na życie, znajoma zarabia nawet powyżej 30 tys. zł na miesiąc a jej praca jest taka, że wielu może jej pozazdrościć (sama przyjemność). Naturalnie są też ludzie biedni, ale często pochodzą spoza miasta i pracują w hipach czy przy budowie dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 13:51 Ale są i wykształceni, tak jak moi znajomi, żaden kolega po moim kierunku studiów (inżynieria środowiska) nie zarabia więcej niż 1500 zł łącznie ze mną (bo ja połowę z tego), to samo z kolegami po budownictwie tam jest trochę lepiej ale nie rewelacja. Może są i ludzie co zarabiają 10tyś zł, ale jest to pewnie mały procencik w całym Rzeszowie, a nie reprezentatywna płaca przeciętnego rzeszowiaka Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 13:55 To zależy od zawodu. Zobacz sama ile projektuje się dziś nowych osiedli na kilka tys. mieszkańców (Staromieście-Ogrody, Wzgórza Staroniskie itd.). Ktoś to musi projektować. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 13:59 fotografick napisał: > Pogięło cię chyba dziewczyno, wśród moich znajomych najbliższych, 5 na 12 > zarabia powyżej 10 tys. netto na miesiąc. Mieszkasz chyba w jakimś Grodzisku > Dolnym że opowiadasz takie bzdury. Bzdury... Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 14:00 Nie będę ci podawać danych osobowych, ale być może wiesz że nie każdy pracuje w markecie. Niektórzy mają pomysl na życie. I to im sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyba Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:13 3000 netto tygodniowo! dla ciebie to jest klasa srednia? Gratuluje optymizmu!!! Dla mnie 3000 netto/miesiac to jest srednia pensja a nie 12000 netto/miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chyba Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:14 Zreszta przecietne miesieczne wynagrodzenie w rzeszowie wynosi okolo 2200,- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: King Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.viknet.pl 20.10.05, 18:10 Dokładnie 2480 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
fotografick Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 14:01 Czy czytales jaka jest srednia pensja dla architekta? Odpowiedz Link Zgłoś
viinga Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni 20.10.05, 14:06 złapałeś się zawodu architekta, ale ja cały czas przypominam o tym, ze mówimy o średniakach, a nie bogaczach bo cały czas mówisz o nich ty. czy nauczyciele, policjanci, pielęgniarki tyle zarabiają? Bo według mnie to są własnie sredniacy. Czy fotograficy tez zarabiają po 10 tyś, pewnie i zarabiaja ale jak mają własną firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SredniaK Re:NA PODKARPACIU TO OK. 2.200ZŁ. IP: *.res.pl 20.10.05, 14:33 Ci rzekomo młodzi zarabiający po 10 i więcej tyś? Powiedz jeszcze że dostali tą pracę ot tak z ulicy i są obcy dla szefostwa.PRAWDA jest taka że bez układów nie że nie dostaniesz 10,czy 5 tyś. ale w ogóle pracy nie znajdziesz a jak już to taką właśnie za 800, góra 1 tysiąc złotych.I TO JEST PRAWDZIWE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 14:40 Ktoś tu myli pojęcia! Klasa średnia to ludzie zamożni, nie mylić ze średniakami, którzy zarabiają średnią krajową (średnia krajowa to około 2600 zł brutto). Średnia krajowa ledwo starcza na opłacenie rachunków i fajne wakacje raz w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vagina Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 15:00 to ty mylisz pojęcia!!! Pytanie brzmiało ile trzeba wziąźć kasy żeby być ŚREDNIAKIEM!!! Czytaj uważnie czego dotyczy post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 15:38 Ciekawy napisał: "(..) ile wg was daje zycie na przyzwoitym poziomie.... (...)" Na przyzwoitym poziomie może żyć dopiero klasa średnia. 2600 zł brutto nie zapewnia takowego poziomu. Dlatego uważam, że ktoś pomylił pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: King Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.viknet.pl 20.10.05, 18:11 Skoro mówimy o pensji średniej w mieście to ok. 2800 zł zalicza do klasy średniej :) A poza tym większość ludzi których znam zarabia więcej, a nie obracam się w środowisku snobów, raczej ludzi aktywnych i kreatywnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sopel Do Kinga IP: *.dami / 81.15.189.* 20.10.05, 20:20 A co nie wyjechałeś jeszcze z kraju, co się stało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miejscowy Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.visp.energis.pl 20.10.05, 22:47 Pensja średnia krajowa to pensja uśredniona a nie zarobki klasy średniej (gratuluję obracania sie w towarzystwie ludzi aktywnych i kreatywnych - to się zawsze przydaje). Na mój miejscowy rozum średnie zarobki to takie, za które bez ulg trzeba by odprowadzić 30% podatek dochodowy. Bo tak to dla każdego co innego jest średnie. Jest to teraz bodaj powyżej gdzieś 3200-3500 PLN netto na miesiąc - można się dowiedzieć w urzedzie skarbowym albo grzebiąc w odpowiednich rozporządzeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.man.rsk.pl 20.10.05, 20:38 Ja mam wrażenie, że w Rzeszowie najwięcej ludzi zarabia 600-800 zł, ale jest i grupa spora, która zarabia masę kasy co najmniej kilkanaście tys., bo skąd te wille ciągle się budujące w okolicach naszego miasta...Nie mam pojęcia skąd wyciągają tyle,nie wierzę, że wszycy w uczciwy sposób, bo normalnie bez układów, jak cokolwiek znajdziesz to za kilkaset złotych. No, ale uczciwość to obecnie przeżytek...dla wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: ile trzeba zarabiac miesiecznie by byc sredni IP: *.man.rsk.pl 20.10.05, 20:41 Ja mam wrażenie, że w Rzeszowie najwięcej ludzi zarabia 600-800 zł, ale jest i grupa spora, która zarabia masę kasy co najmniej kilkanaście tys., bo skąd te wille ciągle się budujące w okolicach naszego miasta...Nie mam pojęcia skąd wyciągają tyle,nie wierzę, że wszycy w uczciwy sposób (no, ale uczciwość to obecnie przeżytek...dla wielu), bo normalnie bez układów, jak cokolwiek znajdziesz to za kilkaset złotych. Odpowiedz Link Zgłoś