Dodaj do ulubionych

Co z tą Polska?

17.02.06, 08:36
-43% Polaków chodzi do kościoła(czyli mniejszość)
-ataki na wolne katolickie media,
-ubliżanie ze strony publicznych mediów ludziom "myślacym inaczej"czyli
katolikom ,no bo przecież wiara katolicka i wartości katolickie są
powszechnie wyśmiewane(choćby na tym forum,
-złodziejstwo,korupcja to postawy akceptowane

Jako katolik czuję sie żle w moim kraju
Obserwuj wątek
    • gwiazda_podkarpacia Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 09:07
      przykre jest to, że w "katolickim" kraju zakrzywia się obraz prawdziwego
      chrześcijaństwa. prawdziwa wiara nie musi uciekać się do polityki, nie musi
      wykrzykiwać wszystkim, że jest jej racja jest jedyną słuszną. wiara nie moze
      kojarzyć się z pieniędzmi, wpływami, aferami itd!
      człowiek wiary to jednocześnie człowiek pokory i miłości.
      takiej wiary dziś nie zobaczysz w żadej(!!) telewizji czy radiu!

jako katoliczka stwierdzam, że wartości chrześcijańskie mogę dziś budować tylko
      w sobie, w moich relacjach z Bogiem, ale fakt mojej (innej niż ta propagowana
      przez media ojca dyrektora) wiary nie zostanie zrozumiany ani przez ateistów,
      ani przez wiernych słuchacz pewnego radia. dlaczego? dlatego, że wiara
      kształtuje wartości moralne, nie mające nic wspólnego z antysemityzmem,
      polityką i całym tym bałaganem...
      • Gość: NM Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 10:57
        20 MILIONÓW NA BUDOWĘ MEGAKOŚCIOŁA NA POLACH POD WARSZAWĄ Z BUDZETU PAŃSTWA I
        WY NARZEKACIE ? ;-)
      • tow.kurt Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 13:48
        gwiazda_podkarpacia napisała:

> przykre jest to, że w "katolickim" kraju zakrzywia się obraz prawdziwego
        > chrześcijaństwa. prawdziwa wiara nie musi uciekać się do polityki, nie musi
        > wykrzykiwać wszystkim, że jest jej racja jest jedyną słuszną. wiara nie moze
        > kojarzyć się z pieniędzmi, wpływami, aferami itd!
        > człowiek wiary to jednocześnie człowiek pokory i miłości.
        > takiej wiary dziś nie zobaczysz w żadej(!!) telewizji czy radiu!
        >
        > jako katoliczka stwierdzam, że wartości chrześcijańskie mogę dziś budować
        tylko
        >
        > w sobie, w moich relacjach z Bogiem, ale fakt mojej (innej niż ta propagowana
        > przez media ojca dyrektora) wiary nie zostanie zrozumiany ani przez ateistów,
        > ani przez wiernych słuchacz pewnego radia. dlaczego? dlatego, że wiara
        > kształtuje wartości moralne, nie mające nic wspólnego z antysemityzmem,
        > polityką i całym tym bałaganem...
        >

Trzeba odróżnić kościół od chrześcijaństwa, bo kościół jest firmą a nie religją
    • kmd_rohan Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 11:20
      Podziel się wiec z nami wizją kraju, w którym czułbyś się dobrze. Proszę.
      • Gość: autor Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:33
        -43% Polaków chodzi do kościoła(czyli mniejszość)
        i co z tego? wyznanie nie jest jeszcze obowiązkowe, łowi ryby niecały 1%
        społeczeństwa - i co? wędkarze mają czuć się osamotnieni i prześladowani?

-ataki na wolne katolickie media,
        "wolne katolickie media" atakują całą resztę społeczeństwa, a "katolicki głos w
        Twoim domu" zagłusza nawet CBradia. Te "wolne katolickie media" sa nośnikami
        nienawiści i obłudy, krzewiciele zakłamania i ciemnoty za nasze pieniądze.
        Próbkę katolickiego miłosierdzia masz tu: www.youtube.com/w/Moherowe-
        berety?v=WyxEdbyswKA&search=eurowizja%202006%20polska%20polish%20poland%20funny

-ubliżanie ze strony publicznych mediów ludziom "myślacym inaczej"czyli
        katolikom ,no bo przecież wiara katolicka i wartości katolickie są
        powszechnie wyśmiewane(choćby na tym forum,
        natomiast myślenie odmienne od Waszych dogmatów spotyka się tylko z tolerancją
        (Marsze Równości) i akceptacją (słowa najbardziej medialnych pasterzy dusz)
        oraz nieustającym miłosierdziem i dążeniem do doskonałości (Rydzyk, Jankowski i
        cała reszta)

-złodziejstwo,korupcja to postawy akceptowane
        niestety, taki jest kler

Jako katolik czuję sie żle w moim kraju
        jako niekatolik czuję się doskonale
        • gwiazda_podkarpacia Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 11:47
          zgodzę się tylko co do jednego - radia. tu masz całkowitą rację.
          pozostała część Twojego postu nie przekonuje mnie z uwagi na jednostronność
          argumentów. jeśli juz mówimy o kościele to weźmy pod rozwagę całokształt.
          nie neguję "czarnych owiec", błędów jakich kościół się nie ustrzegł (a za które
          przeprosił), ale też zwracam uwagę na faty bardziej pozytywne w swej istocie,
          np wkład w kościoła w budowanie pokoju na świecie (zaznaczam, iz nie ograniczam
          sie tutaj tylko do kościoła w PL), jako przykład podajmy pracę jaką włożył
          JanPawełII w budowanie dialogu z Żydami, to jak interweniował w wielu
          kwestiach, które miały przywrócić "normalność" światu. jeśli chcesz
          przykładów "polskich" - dajmy na to, postawę kleru w czasie rządów
          komunistycznych i całego stanu wojennego. powiedzmy sobie też otwarcie o wielu
          zwykłych ludziach, żyjących obok Ciebie, którzy choć wierzą, nie zabierają Ci
          prawa do życia w taki sposób, w jaki tego chcesz...
          • Gość: wierny Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:53
            gwiazda_podkarpacia napisała:

> zgodzę się tylko co do jednego - radia. tu masz całkowitą rację.
            > nie neguję "czarnych owiec", błędów jakich kościół się nie ustrzegł (a za
            które przeprosił), ale też zwracam uwagę na faty bardziej pozytywne w swej
            istocie, np wkład w kościoła w budowanie pokoju na świecie (zaznaczam, iz nie
            ograniczam sie tutaj tylko do kościoła w PL), jako przykład podajmy pracę jaką
            włożył JanPawełII w budowanie dialogu z Żydami, to jak interweniował w wielu
            > kwestiach, które miały przywrócić "normalność" światu.

Ale to przecież JPII pozsotawił nam polski Kosciół niesamowicie
            upolityczniony / i po części skompromitowany popieranie polityucznych ugrupowań
            typu ZCHN, AWS/ , rozdzierany podziałami, z religią w szkołach /co w znacznej
            mierze przyniło się do jego degradacji w oczach młodych/
            • gwiazda_podkarpacia Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 12:06
              myślę, ze ten upolityczniony kościół lub inaczej - sklerykowaciała polityka, to
              pozostałości po komunie. to rozumowanie jest proste - w tamtych czasach księża,
              którzy teraz tak mieszają w polityce, mieli dużo do powiedzenia, liczyli się w
              społeczeństwie, a dla ówczesnego rządu byli zagrożeniem. chyba wydaje im się,
              że teraz też tak jest. jesli chodzi o JP2, to on miał do PL stosunek bardzo
              osobisty, próbował ją wyprowadzić z marazmu po czasach socjalizmu. teraz jak na
              to patrzę, to widzę, że on próbował w ludziach zaszczepić tę prawdziwą wiarę,
              której owocem jest wolność - także ta, skierowana na inne wyznania i opcje
              światopoglądowe, ale niektóre kręgi, właśnie te zaślepione przeszłością, wolały
              rozdmuchiwać polityczne spory i wykorzystywać jego osobę do własnych
              celów.
          • Gość: autor Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 18:23
            całokształt? od inkwizycji czy od wypraw krzyżowych czy jeszcze dalej?
            • Gość: autor Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 18:34
              odnośnie dialogu z Żydami - pani poczyta i pani się dowie kto skłócił
        • Gość: wierny Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:47
          a może Polacy powinni wreszcie zrozumieć że religia, wyznanie to prywatna
          sprawa każdego człowieka,że każda religia powinna mieć takie same prawa a
          miejsce dla symboli religijnych - to domy prywatne , kościoły czy klasztory, że
          kler nie powinien mieć prawa mieszania się do polityki, wykorzystywania wiary
          swych wiernych do obsadzania stanowisk państwowych i sterowania preferencjami
          wyborczymi, że wybór "chodzę na religię czy nie chodzę" "wierzę czy nie wierzę"
          to taki sam wybór jak np "idę dziś do kina albo nie idę".
          No i że miejsce dla księży to kosciół , zakrystia i plebania - a jako obywatele
          państwa watykańskiego nie powinni się wtrącać w życie Polski - jedynego chyba
          państwa w Europie gdzie owo "wtrącanie się" odbywa na tak szeroką skalę.
          • gwiazda_podkarpacia Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 12:08
            i to jest właśnie odpowiedź na pytanie rohana o kraj, w którym żyłoby się
            dobrze. WOLNOŚĆ
            • gwiazda_podkarpacia Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 12:10
              wolność, która dotyczy wszystkich, ale nie zagraża nikomu i nikogo nie obraża
              (!!)
              dodałabym jeszcze *normalność*, ale to już byłaby utopia
              • kmd_rohan Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 13:19
                Wolność, powiadasz...?
                No tak, tylko naszym pięknym kraju, co człowiek, to inne tejże wolności
                pojmowanie.
                Jak kiedyś pisał Krzysztof Daukszewicz:

"Bo ten co wisiał w cieniu drzew,
                Przed śmiercią się pocieszał,
                Że to za wolność, chociaż też,
                Tak myślał ten, co wieszał..."
                • gwiazda_podkarpacia Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 13:42
                  bo widzisz, w tych słowach odezwały się moje idealistyczne zapędy.
                  moje pozytywne nastawienie każe mi wierzyć w ludzi i mozliwość współistnienia
                  różnorodności, w postawę obywatelską i poszanowanie dla innych.
                  w starciu z rzeczywistością jednak ideał ten upada...i kończy się na cytacie,
                  który przytoczyłeś.
      • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 11:41
        Popatrz na posty na tym i wielu innych forach.Roi się tam od gó..arzy,którym
        najłatwiej zaistnieć plując na Kościół,katolików itd.Rozumiem tych,którzy mają
        pretensje do konkretnych zjawisk-np.Rydzyk,ale chamstwo jest wyjątkowe.
        I co czujesz się dobrze?
    • Gość: Częstochowianka Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 11:59
      media katolickie?? O jakie media ci chodzi??? BO TV TRWA i RADIO Maryja to nie
      są żadne Media katolickie!! Media katolickie nie powinny sie mieszać do
      polityki! Nie powinny mącić ludzom w głowach! Powinny sie zajmowac czyms
      innym!! Powinny sie zająć religią i modleniem sie!!!
      • po.prostu.ona Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 12:14
        Ja jestem zdeklarowaną zwolenniczką pełnego oddzielenia kościoła od struktur
        państwa. Jeśli posłowie chcą finansować budowę światyń - niechże robią to jako
        wierni wyznawcy danej religii - z własnej prywatnej kieszeni. Nie należą do
        najuboższej warstwy społecznej. Łatwo lekką rączką wydawać cudze pieniądze,
        nieprawdaż? Wolałabym, aby ta kwota została przeznaczona na opiekę zdrowotną,
        oświatę, kulturę, sport, modernizację sieci dróg - istnieje morze potrzeb, moim
        zdaniem daleko istotniejszych.
        Fanatyzm, także religijny i demonstracyjne obnoszenie się ze swą wiarą przy
        deklarowaniu wrogości i pogardy dla innych poglądów, budzi we mnie zażenowanie
        i niesmak. Zaś z katolicyzmem w wydaniu prezentowanym przez niektórych
        forumowiczów nie odczuwam żadnej więzi duchowej.
        • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 12:19
          czyzbyś nie wiedziała że IV Rzesz.. tfu!! RP zaczyna się od odnowy moralnej?? no
          to już wiesz....
        • smalltownboy Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 12:23
          lepiej na tę świątynię niż na złom przez Kolbuszową.
        • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 13:21
          po.....A Twoja pogarda dla praw innych.Dlaczego moje podatki mają iść na
          leczenie innych,a nie na kościół?Nie jestem ultrakatolikiem,ale potrzeby
          religijne są dla wielu istotne,są tacy,którzy wolą odnowić kościół,niż
          wyremontować drogę,a Ty jakim prawem piszesz,że słuszniejsza jest droga.
          • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 13:30
            to ja mam do ciebie taką małą prośbę - gdy przez przypadek wpadniesz pod
            samochód, coś ci ukradną, ktoś z rodziny zachoruje, dom się spali to nie wzywaj
            pogotowia/policji/straży pożarnej... twoje podatki poszły na kościoły.
            • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 13:51
              Czy naprawdę nie lubisz używać głowy?
              Napisałem,że obywatele Rzeczypospolitej mają rozmaite potrzeby,budowa kościoła
              też jest jedną z nich i jakim prawem ktoś opluwa realizację tej potrzeby,a nie
              innych.
              • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:08
                zacytuję cię: Dlaczego moje podatki mają iść na leczenie innych,a nie na kościół?
                więc tylko proszę żebyś sie przypadkiem nie leczył za moje pieniądze...

a na poważnie - żyjemy w kraju w którym obowiązuje prawo zapisane w konstytucji
                i masie innych ustaw. żyjemy razem i razem dajemy kasę w postaci podatków na to
                żeby ten kraj jako-tako się, za przeproszeniem, w kupie trzymał. i zgadzam się
                na to żeby ktoś inny (tak tak, nawet LEWAK ;-) ) miał szansę przeżycia jak mu
                się coś stanie. bo co się z nim stanie jak mu kowadło na głowę zleci i nie
                będzie sie kto miał nim zająć???

a tutaj nagle przychodzi kilka osób i mówi że oni wiedzą co jest ważniejsze i
                moje pieniądze wyrzucają w błoto - pieniądze które przeznaczyłem na coś innego.
                a inaczej tego nie mogę nazwać - pieniadze idą na budowę jakiejśc świątyni która
                nie rozwiąże problemu umieralności noworodków, nie poprawi statystyk
                zdrowotnych, warunków edukacyjnych i jeszcze wielu innych potrzebnych rzeczy.

mi się po prostu nóż w kieszeni sam otwiera....
                • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:19
                  A czy nie jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto budowa nowej siedziby Urzędu
                  Marszałkowskiego np.w Rzeszowie?Moim zdaniem ten szczebel administracji jest w
                  90% niepotrzebny,a wręcz szkodliwy.
                  Nie chodzi mi tylko o ten konkretny przypadek,tylko o głupotę systemu
                  administracji w Polsce,co nas podatników kosztuje setki milionów rocznie,a nie
                  20 mln na Świątynię.
                  • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:24
                    czyżby kolega z nutką sentymentu wspominał czasy gospodarki centralnie sterowanej?

skoro według ciebie ten szczebel samorzdowy jest niepotrzebny to w takim razie
                    jak wyobrażasz sobie funkcjonowanie państwa?

a co do samego budynku to fakt - można by zrobić coś bardziej
                    efektownego/efektywnego wiele mniejszym kosztem
                    • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:29
                      Już kilka razy pisałem,że ten szczebel administracyjny jest niepotrzebny,bo:
                      1.jako element władzy jest za daleko od obywatela
                      2.jako element koordynacji jest za mały/w Polsce regionów może być 6-8/
                      3.głupota dualizmu na jednym szczeblu.
                      • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:48
                        > Już kilka razy pisałem,że ten szczebel administracyjny jest niepotrzebny,bo:
                        > 1.jako element władzy jest za daleko od obywatela
                        dla większości polaków coś takiego jak rada osiedla/sołectwa to już czysta
                        abstrakcja - je też polikwidujmy. rada miasta?? przeciez to już lata świetlne od
                        mojego domu....

> 2.jako element koordynacji jest za mały/w Polsce regionów może być 6-8/
                        dlaczego? w chwili obecnej sobei dobrze radzą. ba! ukraina przygotowywuje swoją
                        reformę administracyjną własnie na wzór polskiej.

> 3.głupota dualizmu na jednym szczeblu.
                        a tutaj to nie zrozumiałem kolegi...
                        • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 15:24
                          Niestety Tobie chyba trzeba tłumaczyć jak dziecku.
                          Napisałem,że szczebel "takiego" województwa jest niepotrzebny.Potrzebny jest
                          faktyczny szczebel pośredni między gminą a Warszawą,bo małe i słabe powiaty nie
                          spełniają tej roli.
                          Region faktyczny jest potrzebny jako kordynator w terenie.A teraz jacyś idioci
                          mówią,że mamy regiony.3 małe woj.,3 duże i 10 średnich, to które są regionami-te
                          liliputy też?Dualizm jak sama nazwa wskazuje to dwuwładza,a teraz mamy i
                          wojewodę i marszałka.Jak woj.działają,to popatrz za miedzę,do Lublina,większego
                          cyrku dotychczas nie było/teraz jest pakt stabilizacyjny/.To,że Ukraina chce się
                          wzorować na polskiej reformie nic nie znaczy,bo założenia naszej reformy
                          zakładały 8-10 województw,a więc chyba rozsądnie,dopiero później rozmaite targi
                          popsuły ten plan.
          • Gość: wierny tacy,którzy wolą odnowić kościół. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 13:48
            andrzej.sawa napisał:

Dlaczego moje podatki mają iść na leczenie innych,a nie na kościół?Nie jestem
            ultrakatolikiem,ale potrzeby religijne są dla wielu istotne,są tacy,którzy wolą
            odnowić kościół.

Przepraszam,że się wtrącam ale na potrzeby religijne, budowę kosciołów itd
            powinni płacić "tacy,którzy wolą odnowić kościół" a nie wszyscy, ze sterowanej
            przez klęcznikowy pis "kasy państwowej".
            Religia i sprawy z nią związane powinny być sprawą prywatną i z takie,
            prywatnej kasy wiernych
            • smalltownboy Re: tacy,którzy wolą odnowić kościół. 17.02.06, 17:46
              > Przepraszam,że się wtrącam ale na potrzeby religijne, budowę kosciołów itd
              > powinni płacić "tacy,którzy wolą odnowić kościół" a nie wszyscy, ze
              sterowanej
              > przez klęcznikowy pis "kasy państwowej".
              > Religia i sprawy z nią związane powinny być sprawą prywatną i z takie,
              > prywatnej kasy wiernych
          • po.prostu.ona Panie Sawa... 17.02.06, 16:10
            Najpierw śmiech pusty mnie ogarnął, a potem litość i trwoga - że tak łatwo
            przychodzi Panu ustosunkowanie się do wypowiedzi, której nie zadaje sobie Pan
            trudu właściwie zrozumieć.
            Gratuluję - zamiast wspomagać leczenie ludzi, woli Pan wspierać budownictwo
            sakralne. Piękny przykład miłosierdzia chrześcijańskiego.
            Poza tym, ja piszę w swoim imieniu, nie w imieniu "wielu" bo żadnych "wielu"
            nie upoważniło mnie do publicznego wypowiadania się za nich. Szczególnie w
            kwestii co wolą, a czego nie.
            Dlatego nie wyrokuję jaka droga jest słuszniejsza, wypowiadam - uwaga - MOJE
            PRYWATNE ZDANIE.
            A jakim prawem zabieram głos? A takim:
            www.sejm.gov.pl/prawo/konstytucja/kon1.htm
            Artykuł 54, pkt. 1
            • andrzej.sawa Re: Panie Sawa... 17.02.06, 16:23
              Zrozum- ludzie mają różne potrzeby i mają takie samo prawo do decydowania na co
              pójdą ich podatki,a populistyczne wyciąganie tematu leczenia jest niepoważne.
              Kościół zdaniem wielu,jak widać po wyniku wyborów jest też ważny,może jak
              przychodnia zdrowia.
              Nieważne co ja sądzę na temat hierarchi potrzeb,ale nigdy nie będę się śmiał z
              potrzeb religijnych ludzi,a po raz kolejny powtarzam- budowa kościoła jest dla
              wielu właśnie koniecznością.
              Dodam jeszcze jedno.Akurat budowa Tego właśnie kościoła w Warszawie jest istotna
              ze względów narodowych i państwowych.Wiem,że takie poglądy są i nawet w jakimś
              stopniu je rozumiem.
              A dlaczego mówię o poglądach innych, bo czytam i słucham.Wprawdzie dzisiaj to
              rzadkie,ale mam taki feler.
              • tow.kurt Re: Panie Sawa... 17.02.06, 16:31
                jedynie słuszna ideologia i słuszne wyznania
                jeden jedynie słuszny kościół
                zlituj sie nad nami panie
                ksiądz jest bezkarny
                ksiądz jest święty wrogowie
                radia Maryja niech bedą przekleci
                • andrzej.sawa Re: Panie Sawa... 17.02.06, 16:40
                  A Kurt do enerdowi albo do kraju eutanazji.
                  • tow.kurt Re: Panie Sawa... 17.02.06, 16:50
                    andrzej.sawa napisał:

> A Kurt do enerdowi albo do kraju eutanazji.

Właśnie natym polega twoje miłosierdzie katolicke
                    • andrzej.sawa Re: Panie Sawa... 17.02.06, 17:01
                      A kto powiedział,że jestem miłosierny.Nie mam zamiaru.
                      • tow.kurt Re: Panie Sawa... 17.02.06, 17:43
                        tak jak na prawdziwego katolika przystalo
                        • po.prostu.ona Re: Panie Sawa... 17.02.06, 22:01
                          Oprócz tych "innych", o których Pan wspomina, są jeszcze inni "inni". Widać
                          czyta Pan za mało lub zbyt jednostronnie dobiera lekturę. Zgadzam się, że to
                          feler, acz polemizowałabym, czy taki znów rzadki.
                          • andrzej.sawa Re: Panie Sawa... 17.02.06, 22:37
                            Dziecko najpierw się naucz,a potem pouczaj innych.Koniec
                            • po.prostu.ona Oh, la la! andrzej.sawa - mistrz ciętej riposty/nt 18.02.06, 09:12
    • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 12:16
      odpowiedź jest tylko jedna - oficjalnie informacje mówią iż w Polska jest krajem
      zamieszkanym w znaczącej części (ponad 90% spoleczenstwa) przez katolików.
      • Gość: klimek Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 12:29
        lepiej na cokolwiek dla ŻYWYCH LUDZI ,a nie w kolejny HANGAR dla
        bałwochwalczych mas ...
        • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 13:16
          No i widzisz smarkaczu jak łatwo Ci idzie plucie bzdur,chamskie odzywki,bez
          cienia należnego szacunku dla przekonań innych ludzi.Napisałeś niewiele słów,ale
          głupoty mnóstwo.
          • marekkedzierski Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:11
            Szkoda panie Andrzeju wchodzić w polemikę z ludźmi, których jedynym zagrożeniem
            dla Polski jest budowa Kościoła. Niech sobie walcząz wiatrakami. W
            przeważającej mierze wypowiadają się tu młodzi ludzie o poglądach lewicowych.
            Szkoda tylko, że przejawiają taką hipokryzję. Niby lewicowcy propagują
            tolerancję, a jeśli pojawiają się na tym forum wątki dot. katolicyzmu to widać
            wyraźnie jacy są tolerancyjni. Chamstwo, brak odpowiedzialności za słowo i
            zwykła głupota. Na starość zmądrzeją. Pozdrawiam
            • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:19
              ja

a niche sobie budują. tylko mam taką małą prośbę - nie za moje pieniadzę.
              • marekkedzierski Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:29
                Idąc twoim tokiem myślenia to mógłbym powiedzieć:
                kiedy zachorujesz i będziesz potrzebował np. przeszczepu nerki (34 tys. zł),
                przeszczepu wątroby (203 tys. zł) lub przeszczepu serca (koszt 300 tys. zł)
                to również zaprotestuję przeciw temu aby moje pieniądze szły na twoje leczenie.
                PRZECIEŻ MNIE TO NIE DOTYCZY. I nie odpowiadaj, że może mnie to w przyszłości
                dotyczyć, bo ty również możesz się nawrócić i w przyszłości korzystać z
                kościoła, który jest właśnie budowany.
                • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:33
                  Czy nie chcesz przyjąć do wiadomości,że kościół może być wielu ludziom po prostu
                  niezbędny do życia.
                  • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:39
                    statystyki nieublaganie wskazują coś innego.. mamy koło 90 % katolików w kraju,
                    a do kościoła (budynku) chodzi mniej niż połowa. dodatkowo należy wspomnieć że
                    rocznie do kościołow przestaje chodzić kilakset tyś ludzi. więc po co budować
                    kolejne budynki skoro już w chwili obecnej niektóre z nich zapełniane są do połowy?
                • adam_west Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:36
                  na ten temat już w tym wątku pisałem - poszukaj.
                  • Gość: klimek Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:41
                    Andrzej Sawa - następny ,który uwierzył w "czyste dobro"...i tanie państwo ;-)

Polecam dzisiejsze debaty sejmowe ,zabawa jest przednia ,premier drugi
                    tydzień ...fetuje ,jak Boga kocham takiej groteski nawet w czasach rządów
                    postkomunistycznej nomenklatury nie było...
                • tow.kurt Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:38
                  marekkedzierski napisał:

> Idąc twoim tokiem myślenia to mógłbym powiedzieć:
                  > kiedy zachorujesz i będziesz potrzebował np. przeszczepu nerki (34 tys. zł),
                  > przeszczepu wątroby (203 tys. zł) lub przeszczepu serca (koszt 300 tys. zł)
                  > to również zaprotestuję przeciw temu aby moje pieniądze szły na twoje
                  leczenie.
                  >
                  > PRZECIEŻ MNIE TO NIE DOTYCZY. I nie odpowiadaj, że może mnie to w przyszłości
                  > dotyczyć, bo ty również możesz się nawrócić i w przyszłości korzystać z
                  > kościoła, który jest właśnie budowany.

Tylko różnica jest taka że Ja i Ty jesteśmy obywatelami tego kraju, i na
                  ubezpieczenie powinny iść te pieniadze jak coś się Tobie czy Mi stanie. Ale
                  dlaczego Ja mam płacić pieniądze na kościół do któtego Ty chodzisz. Masz taką
                  potzrebe ok płać na niego albo zaznacz w zeznaniu podatkowym że przekazujesz na
                  ten cel 1%. Jak możesz porównywać budowe kościoła do opieki medycznej.
                  • Gość: czemu? Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:41
                    > dlaczego Ja mam płacić pieniądze na kościół do któtego Ty chodzisz.

A czemu mam płacić za twoje potencjalne drogie leczenie? Zdychaj!
                    • tow.kurt Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 14:49
                      Gość portalu: czemu? napisał(a):

> > dlaczego Ja mam płacić pieniądze na kościół do któtego Ty chodzisz.
                      >
                      > A czemu mam płacić za twoje potencjalne drogie leczenie? Zdychaj!

bo taksamo ciulu jak ty nato leczenie płace podatki
                  • Gość: klimek Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:44
                    otóż to Kurcie ...jeśli wiernych nie stać ze składek opłacić kościelnych wizji
                    prostym wnioskiem jest ten, że te cele nie mają większego poparcia w katolickim
                    społeczeństwie ,ale...mam wrażenie ,że jeszcze nie raz ten rząd z Jarkiem na
                    czele udowodnią nam wszystkim ,że ONI (dobro) więdzą lepiej ...
                    • Gość: klimek Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 14:48
                      ej ej...Wy chyba nie mówicie poważnie stawiając na równi ratowanie ludzkiego
                      życia z budową milionowej budowli kościelnej na pokaz (wedle fundamentalistów:
                      na chwałę Bożą) ???

śmiem twierdzić ,że jeśli taka myśl choćby przebiegła Wam przez głowę - nie
                      macie pojęcia na czym polega chrześcijaństwo !
                      • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 15:27
                        Może Twoim zdaniem wierzący i praktykujący są głupi,ale mają takie potrzeby i
                        wielu z nich bardziej pomoże spotkanie z kapłanem niż z lekarzem.
                        Tacy są ludzie i takie mają potrzeby-rozumiesz?
                        • tow.kurt Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 15:30
                          andrzej.sawa napisał:

> Może Twoim zdaniem wierzący i praktykujący są głupi,ale mają takie potrzeby i
                          > wielu z nich bardziej pomoże spotkanie z kapłanem niż z lekarzem.
                          > Tacy są ludzie i takie mają potrzeby-rozumiesz?

Ok niema problemu ale niech to robią za swoje pieniądze
                          • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 15:33
                            A ty lecz się za własne i przeszczep też.
                            Na tej samej zasadzie.
                            • Gość: LEWAK Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 16:13
                              JA SE PRZESZCZEP ZROBIE OD MUMII LENINA. CO CIE TO OBCHODZI. JA NIE CHCE
                              CHODZIĆ DO KOŚCIOŁA BO TAM NIE CHCOM PEDAŁUW I PEDOFILÓW A JA CHCE ŻEBY
                              MOJE ZWIERZONTKA MOGŁY SIE MNOM OPIEKOWAĆ I PO MNIE DZIEDZICZYĆ .
                          • Gość: adam Re: Co z tą Polska? wczoraj 2.03.06 zapis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.06, 16:22
                            tomaszlis.wp.pl/archiwum_lista.html
                        • Gość: rzeszowiak Re: Co z tą Polska? IP: *.rzeszow.mm.pl 17.02.06, 17:51
                          A może Ty, co tak ciągle pouczasz innych i wyzywasz od gó..arzy, ruszysz swoją
                          mózgownicą geniusza, i zauważysz, że Twoje odpowiedzi są nie na temat? Że nie
                          chodzi o budowę kościołów potrzebnych wiernym, ale o budowę nikomu (poza
                          klerem) niepotrzebnej świątyni. Uzasadnienie jej budowy to jeden z najbardziej
                          idiotycznych argumentów, jakie słyszałem w życiu: bo obiecał to sejm kilka
                          wieków temu. Może są jakieś obietnice Kazimierza Wielkiego, które moglibyśmy
                          wypełnić z naszych podatków? A Mieszko I i Bolesław Chrobry byli gorsi? Może
                          coś obiecali i nie spełnili. Festiwal obłudy, żeby wyciągnąć kasę od ludzi i
                          wystawić pałac dla Glempa. O "estetyce projektu już nie wspomnę. A pomysł
                          pochowania ks. Twardowskiego na budowie i wbrew Jego woli- to szczyt arogancji
                          i chamstwa.
                          Na marginesie- ja też jestem katolikiem i nie uważam kościołów za zbędne. Ale
                          to nie znaczy, że mam akceptować każdą głupotę.
                          • Gość: LEWAK Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 18:19
                            JA TERZ ŻEM KATOLIK I MAM TAKIE SAMO ZDANIE CO TY. NIECH RZYJE SLD I SB!
                            A... I PZPR TERZ!
                          • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 17.02.06, 20:55
                            Rzeszowiaku,temat już się chyba wyczerpał,dlatego napiszę jedno.Dlaczego
                            twierdzisz,że coś jest potrzebne klerowi,ale wiernym nie?Ja nie jestem taki
                            zarozumiały,żeby za wszystkich wiernych coś takiego twierdzić.W większości
                            wypadków widzę,że wierni uważają Papieża-za swojego Papieża,biskupów-za swoich
                            biskupów itd.Mimo wielu słów krytyki nie widzę,żeby był rozdźwięk,o którym
                            piszesz,wobec tego niestety uważam,że conajmniej przesadasz.
                            Co do obietnic,to jest to problem,ale polega on na tym,że niestety- jest wielu
                            którzy nie chcą pamiętać kim są i gdzie ich korzenie i może dla choćby
                            symbolicznego potwierdzenia ciągłości warto wydać te mimo wszystko nie tak duże
                            pieniądze/w skali Państwa/.
                            A przy okazji popatrz ile nas podatników kosztuje koalicja paktu
                            stabilizacyjnego i cały cyrk wokół rządów PiS-u.To dopiero są pieniądze.
                            • Gość: rzeszowiak Re: Co z tą Polska? IP: *.rzeszow.mm.pl 18.02.06, 00:45
                              andrzej.sawa napisał:

> Rzeszowiaku,temat już się chyba wyczerpał,dlatego napiszę jedno.Dlaczego
                              > twierdzisz,że coś jest potrzebne klerowi,ale wiernym nie?

Na podstawie rozmów z ludźmi. Zwykłymi, również tymi, co głosowali na pis, w
                              większości katolikami. Wielu z nich pomagało w budowie kościoła- swojego
                              kościoła, na nowym osiedlu lub na wsi. Im też nie podoba się budowa pałacu,
                              gdzie odbywałyby się jakieś pseudopatriotyczne imprey a Kaczyński miałby swój
                              drugi "ingres" (albo jego brat pierwszy).

> Co do obietnic,to jest to problem,ale polega on na tym,że niestety- jest wielu
                              > którzy nie chcą pamiętać kim są i gdzie ich korzenie i może dla choćby
                              > symbolicznego potwierdzenia ciągłości warto wydać te mimo wszystko nie tak
                              duże
                              > pieniądze/w skali Państwa/.

Jest to precedens, prawo zakazuje finansowania przez państwo budowy kościołów.
                              Wykręt z muzeum jest obłudny i fałszywy.

> A przy okazji popatrz ile nas podatników kosztuje koalicja paktu
                              > stabilizacyjnego i cały cyrk wokół rządów PiS-u.To dopiero są pieniądze.

Zaskakujesz mnie! Sądząc z tego co piszesz przypuszczałem, że jesteś
                              wielbicielem kaczek. A to niespodzianka.
                              • andrzej.sawa Re: Co z tą Polska? 18.02.06, 01:19
                                Niestety,to chyba dowód,że do "dzisiejszej" polityki nie nadaję się.Mam własne
                                zdanie.
      • Gość: autor Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 18:41
        Adami drogi, Polska jest zamieszkała przez 90% praktykujących i jakieś 5%
        wierzących - ewenement na skalę światową
        • Gość: NM Re: Co z tą Polska? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.02.06, 20:04
          Odbijmy Kijów Ukraińcom w imię chwały Rzeczpospolitej i przez szacunek dla
          Przodków ! Wielka Polska ! Polska Siła !
          • Gość: LEWAK Re: Co z tą Polska? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 21:04
            TO FASZYSTY JEDNE. CHCOM BYĆ ZABORCAMI. ODDAJMY ŁUKASZENCE BIAŁYSTOK A UKRAINIE
            PRZEMYŚL I NIEMCOM WROCŁAW I SZCZECIN. BO TO POLSKIE FASZYSTY IM POZABIERAŁY!
            NIECH RZYJOM WOLNE NARODY NIE UCISKANE PRZEZ POLSKICH PANÓW. NIECZ RZYJE SLD I
            SB!
    • Gość: mk Re: Co z tą Polska? .............................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 21:21
      tomaszlis.wp.pl/.?ticaid=1119e
      • Gość: LEWAK Re: Co z tą Polska? ............................. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 21:41
        WWW.LEWAK.PL ....O COŚ NIE DZIAŁA. WY FASZYSTY JEDNE WIRUSA WPROWADZILIŚTA!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka