serek600 20.02.06, 11:51 150 lat temu - 20 lutego 1856 roku otwarto linię kolejową z Dębicy do Krakowa. forum-debica.net/viewtopic.php?p=12423#12423 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
smalltownboy Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 12:47 To może lepiej tak: "Zupełnie niepostrzeżenie dziś mija 150 lat od otwarcia linii kolejowej z Dębicy do Krakowa. Już w 1837 r. rozpoczęły się starania budowy kolei żelaznej z Krakowa przez Dębicę do Lwowa, z uwagi na brak finansów robót jednak nie rozpoczęto. Dopiero w 1850 r. Uprzywilejowana Kolej Żelazna Północna Cesarza Ferdynanda rozpoczęła przygotowania do budowy linii, a do 1853 r. zbudowany został odcinek Dębica - Bochnia. Nie był on jednak użytkowany, dopiero w 1854 r. rozpoczęto budowę brakującego odcinka Bochnia - Kraków. Późną jesienią 1855 r. cała linia z Dębicy do Krakowa była gotowa, a jej oficjalne otwarcie nastąpiło 20 lutego 1856 r. W 1857 r. Towarzystwo Uprzywilejowanej Galicyjskiej Kolei Żelaznej Karola Ludwika przejęło od Kolei Północnej linię z Krakowa do Dębicy i kontynuowało budowę torów: w 1858 r. oddano do użytku odcinek do Rzeszowa, a w 1861 r. pociągi dojeżdzały już do Lwowa. W 1887 r. otwarto linię kolejową do Nadbrzezia (obecnie Sandomierz), a Dębica stała się stacją węzłową. W 1887 r. uzyskana została zgoda rządu austriackiego na budowę linii kolejowej z Debicy do Jasła, niestety do budowy tej linii nigdy nie doszło. W 1888 r. otwarto drugi tor do Krakowa, a wkrótce zbudowany został też drugi tor w stronę Rzeszowa. W 1892 r. koleje należące do Towarzystwa Uprzywilejowanej Galicyjskiej Kolei Żelaznej Karola Ludwika przeszły na własność państwa, a stacja w Dębicy aż do 1918 r. podlegała pod krakowski okręg C.K. AUstriackich Kolei Państwowych. W latach II wojny światowej węzeł kolejowy w Dębicy został znacznie zmodernizowany: przebudowana została stacja osobowa, zbudowano stacje Dębica Wschodnia i Pustynia (obecnie Dębica Towarowa) oraz nową parowozownię. Ważnym momentem była też elektryfikacja - 25 maja 1963 wjechał do Dębicy pierwszy pociąg elektryczny. W ostatnich latach nastąpił regres kolei w Polsce. Szczęściem jednak Dębica znajduje się na ważnej magistrali europejskiej wschód - zachód E- 30 i ruch pociągów tutaj nie maleje. Planowana jest nawet znaczna modernizacja tej linii - pociągi mają jeździć z prędkością do 200 km/h. Szkoda, że linia do Mielca i Tarnobrzegu jest w znacznie gorszym stanie, pozostaje mieć nadzieję i na jej rychły remont. W przyszłym roku będzie okrągła, 120. rocznica jej otwarcia." Tak czytam i czytam i nie mogę się dotyczać historycznych uwarunkowań dla linii 71 z Rzeszowa do Tarnobrzega. Wiem, że linia Przeworsk-Rozwadów, czy Rozwadów- Lublin, obok opisywanych powyżej linii Lwów- Kraków czy Dębica- Sandomierz, mają swoje tradycje sięgające wiele lat wstecz. Natomiast nic nie ma o linii 71. Odpowiedz Link Zgłoś
darek-krysztofiak Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 13:30 > smalltownboy napisał: > Tak czytam i czytam i nie mogę się dotyczać historycznych uwarunkowań dla > linii 71 z Rzeszowa do Tarnobrzega. Wiem, że linia Przeworsk-Rozwadów, czy > Rozwadów- Lublin, obok opisywanych powyżej linii Lwów- Kraków czy Dębica- > Sandomierz, mają swoje tradycje sięgające wiele lat wstecz. Natomiast nic nie > ma o linii 71. Chcesz poznać jej 100 letnią historię? Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 13:34 Chcę, ale na całym odcinku, a nie tylko od Rzeszowa do Kolbuszowej. Tego typu kolej z Rzeszowa przed wojną to i do Sokołowa Młp. dojeżdżała. Podaj mi przedwojenne informacje o linii 71, ale do Ocic, nie do Kolbuszowej. Odpowiedz Link Zgłoś
darek-krysztofiak Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 13:47 > smalltownboy napisał: > Chcę, ale na całym odcinku, a nie tylko od Rzeszowa do Kolbuszowej. Tego typu > kolej z Rzeszowa przed wojną to i do Sokołowa Młp. dojeżdżała. > Podaj mi przedwojenne informacje o linii 71, ale do Ocic, nie do Kolbuszowej. - 1906 X 21 - Zjazd przedstawicieli społeczeństwa miasta Rzeszowa w sprawie budowy kolei Rzeszów - Kolbuszowa - Tarnobrzeg. Postanowienie wysłania memoriału oraz wybrania komitetu społecznego. - 1907 - (początek roku) - Wysłanie do sejmu memoriału. Sejm Krajowy wydaje uchwałę zasadniczą o pożyteczności powstania tej linii.(Dokładnie chodzi o szlak Rzeszów - Kolbuszowa - Nisko) - 1914 wiosna - Zakończenie wytaczania szlaku, zgromadzenie części materiałów. Wybuch I wojny światowej przerywa dalsze prace. - 1919 VII - Sejm podejmuje decyzję o budowie linii Rzeszów - Kolbuszowa - Tarnobrzeg. - 1921 - Wykupiono grunty, rozpoczęto roboty ziemne na odcinku od Rzeszowa do północnych granic powiatu kolbuszowskiego. Wykonano podłoże do Zaczernia z mostami i przepustami oraz niewielką stację w tej miejscowości. - 1922 - Decyzja Ministerstwa Kolei o przerwaniu prac, wszelkie starania ich wznowienia w latach 1923 - 1939 nie dają rezultatów. - 1938 - Budowa i otwarcie 13 kilometrowego odcinka z Ocic do Dęby Rozalin w ramach powstającego Centralnego Okręgu Przemysłowego. - 1939 - Wybuch II wojny światowej odsuwa w przyszłość dalsze plany budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
smalltownboy Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 13:50 Jak Kolbuszowa- Nisko? A niby którędy? Odpowiedz Link Zgłoś
darek-krysztofiak Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 13:52 Nie wiem, ale takie były plany, do których dostępu jescze nie znalazłem. Odpowiedz Link Zgłoś
darek-krysztofiak Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 21:02 > smalltownboy napisał: > Jak Kolbuszowa- Nisko? A niby którędy? Dokładnie przez Bojanów z ewentualną odnogą do Tarnobrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
serek600 Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 19:39 Już w 1884 r. były starania Rzeszowa, aby linię kolejową do portu w Nadbrzeziu budować nie z Dębicy przez Mielec, ale z Rzeszowa przez Kolbuszową. Kolej miała wtedy przede wszystkim znaczenie strategiczne i za budową torów z Dębicy przeważył fakt, że obszar od Dębicy po Nadbrzezie był na terenie I korpusu krakowskiego. Rzeszów leżał juz na obszarze działania X korpusu przemyskiego. Rzeszowowi udało się za to z inną linią - do Jasła. Zbudowana została ostatecznie z Rzeszowa, choć planowano ją początkowo z Dębicy doliną Wisłoki. Odpowiedz Link Zgłoś
darek-krysztofiak Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 20.02.06, 21:10 > serek600 napisał: > Już w 1884 r. były starania Rzeszowa, aby linię kolejową do portu w > Nadbrzeziu budować nie z Dębicy przez Mielec, ale z Rzeszowa przez Kolbuszową. Uchwałę wymieniąjącą Sandomierz jako kierunke mającej budować się kolei Sejm Krajowy podjął już 5 grudnia 1871 roku, natomiast decyzja o przeznaczeniu subwencji została podjęta 5 października 1883 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
serek600 Re: 150 lat kolei na Podkarpaciu 26.02.06, 16:24 darek-krysztofiak napisał: > > serek600 napisał: > > > Już w 1884 r. były starania Rzeszowa, aby linię kolejową do portu w > > Nadbrzeziu budować nie z Dębicy przez Mielec, ale z Rzeszowa przez Kolbus > zową. > > Uchwałę wymieniąjącą Sandomierz jako kierunke mającej budować się kolei Sejm > Krajowy podjął już 5 grudnia 1871 roku, natomiast decyzja o przeznaczeniu > subwencji została podjęta 5 października 1883 roku. Te subwencje miały być na linię Rzeszów-Rozwadów? Ale rząd austriacki dopiero pod koniec 1886 r. dał koncesję na budowę linii - ostatecznie z Dębicy (budowa trwała tylko 10 miesięcy. Zabiegi lobby rzeszowskiego we Wiedniu trwały właśnie od 1884 r. Odpowiedz Link Zgłoś