Dodaj do ulubionych

Katolickie busy

25.03.06, 20:58
jechałem dziś busem gdzie kierowca miał przyczepioną Matkę Boską. A myślałem
że jest rozdział kościoła od państwa.
Przecież ta Matka Boska może obrażać uczucia niekatolików. Czy uważacie że
powinno się zabrać koncesję busowi, a może kierowcę wsadzić do więzienia?
Obserwuj wątek
    • Gość: mustasz Re: Katolickie busy IP: *.range86-128.btcentralplus.com 26.03.06, 04:09
      chyba ci lekarz otworzyl glowke ,potem wlozyl kapuste i zaszyl
      • Gość: 1944 Re: Katolickie busy IP: *.man.rsk.pl 26.03.06, 08:58
        Gość ma rację.Polska formalnie jest krajem świeckim, formalnie mamy wolność
        słowa, sumienia, poglądów.Formalnie. Formalnie Kościół nie zajmuje się polityką
        itd, itp. TO JEST POLSKA WŁAŚNIE1
        • Gość: aron Re: Katolickie busy IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 26.03.06, 09:01
          dokładnie. Powinno się każdego co ma w busie przyklejony obrazek albo krzyżyk
          rozstrzelać. Wtedy wszystko będzie zgodne z prawem.
          • superglus Re: Katolickie busy 26.03.06, 23:27
            Jak sie jest marnym kierowca, to kazda pomoc jest potrzebna. To symptomatyczne.
            • Gość: gość Re: Katolickie busy IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 07:49
              Formalnie masz prawo nie jechać autobusem w którym wisi portret Matki Bożej,
              wolny kraj więc jeździj sobie czym chcesz. Masz prawo również nie kupować w
              sklepach gdzie są krzyże itp! A ja mam prawo nie podawać ręki tym co czytają
              Urbana. Ktoś widzi jakiś problem?
              Jak kogoś nie lubię i nie podoba mi się u niego w domu to tam nie chodzę i
              cześć, ale nie będę twierdzić że dla mojego widzimisię powinien zmienić wystrój
              mieszkania. Wolnoć Tomku w swoim domku!
              • Gość: M Re: Katolickie busy IP: *.ds11.agh.edu.pl 27.03.06, 09:56
                Tylko że autobus nie jest prywatnym środkiem lokomocji kierowcy, lecz jedynie
                miejscem pracy tego Pana. Autobus nie należy wyłącznie do katolików a co za tym
                idzie obrazek Matki Boskiej może obrażać uczucie religijne innych osób. Rozumiem
                gdyby ten obrazek znajdował się w jego własnym samochodzie, lecz to jest miejsce
                publiczne.
                • Gość: gość Re: Katolickie busy IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 13:38
                  otóż się mylisz, autobus oczywiście jest miejscem pracy kierowcy, ale
                  nadewszystko jest CZYJąś WłASNOśCIą! i Ktoś Ci tę własność udostępnia, a Ty za
                  swoje własne pieniąde możesz z niej w określonym zakresie korzystać lub nie,
                  wolna droga. Dopóki właściciel autobusu pozwala wieszać podobizny świętych,
                  Krzyże, gołe dupy etc. dopouty kierowca może to robić, a pasażerowie jak nie
                  chcą mogą nie jeździć. Ja nie słucham satanistycznych zespołów bo nie mam ochoty
                  nabijać kabzy wrogom mojego Boga, ale nikomu tego nie zabraniam.
                  A jak byś jechał "na stopa" to czepaił byś się kierowcy że ci medalik ze świętym
                  krzysztofem przeszkadza? Bo to dokładnie tosamo tylko do autobusu więcej ludzi
                  się mieści :-)
                  • Gość: M Re: Katolickie busy IP: *.ds11.agh.edu.pl 27.03.06, 19:40
                    Tak jest wlasnosci MPK. MPK nie jest wlasnoscia prywatna, lecz publiczna. Jezeli wiec jest wlasnoscia publiczna kazdy ma prawo z niej korzystac, o dziwo pewnie Cie zaskocze, nie tylko moherowy beret. Polska jest panstwem swieckim, wiec wykorzstanie wizerunkow postaci religijnych jest niedopuszczalne i nie zdodne z Konstytucja RP, nie kazdy za przeproszeniem chce ogladac twarz jakiejs tam Marysienki. Mam nadzieje ze odrozniasz jazde stopem od jazdy srodkiem komunikacji publicznej czyt. autobusem. Kazdy w swoim domu czy w swoim srodku lokomocji niech robi co mu sie podoba, i nic mi do tego, lecz to jest wlasnosc panstwowa nie katolicka. Pozdrawiam
                    • Gość: Z Re: Katolickie busy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:27
                      Własnością publiczną ktoś zarządza, i zarządca decyduje o tym czy kierowca na
                      prawo przechowywać prywatne rzeczy. Warunek aby nie łamały prawa.
                      Ty możesz albo zgłosić zarządcy albo oddać sprawę do sądu.
                      Sąd nie rychliwy ale sprawiedliwy każe ci zapłacić koszty postępowania.

• Gość: f Re: Katolickie busy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 23:29
              > Jak sie jest marnym kierowca, to kazda pomoc jest potrzebna. To
              symptomatyczne.

Jak się jest zarozumialym kierowcą to napewno spowoduje się wypadek
    • Gość: ms Re: Katolickie busy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 11:07
      Ładnie - powiedzieliśmy "A"! Tylko że koleżka o czymś zapomniał, mianowicie
      UZASADNIĆ, w jaki sposób osoba Matki Boskiej może obrażać czyjekolwiek uczucia.
      Bo jak dla mnie Matka Boska dla katolików stanowi pewien kult oparty na wierze,
      a dla niekatolików - jest to pewna postać, o której wiadomo, że katolicy wiążą
      z Nią pewne treści, ważne dla nich, ale w żaden spobób nieobrażające NIKOGO.
      Więc - w nadziei, że nie jesteś byle ignorantem, idiotą (jak zwał tak zwał),
      który coś zobaczył, coś mu się uroiło i poczuł nieodpartą potrzebę, bez żadnego
      głębszego przemyślenia, podzielenia się tym publicznie z nami wszystkim -
      czekam na "B".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka