Dodaj do ulubionych

Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 21:19
Wreszcie pielęgniarki i lekarze zaczynają konkretnie działać, panowie
politycy z PiS-u czy możecie zrobić jakąś sensowną reformę w służbie zdrowia.
Jeżeli tego nie zrobicie to za kilka lat nie będzie miał nas kto leczyć a
Ukraińcy i Rosjanie nie bedą u nas pracować za marne grosze.
Obserwuj wątek
    • Gość: Neron Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 23:25
      Może dopiero wypowiedzenie umowy o pracę uprzytomni rządzącym problem i może
      wkońcu znajdą się pieniądze na podwyżki. Dlaczego wcześniej rządzący nie
      chcieli zauważyć narastającego problemu? Czy jedynym skutecznym argumetem w
      rozmowie z rządem w tym kraju jest pójście pod sejm i rzucanie śrubami?
    • Gość: lekarz Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.rzeszow.mm.pl 04.04.06, 00:01
      Jestem lekarzez ponad 20-letnim stazem pracy, mam II stopien specjalizacji,
      liczne kursy i szkolenia krajowe i zagraniczne poparte certyfikatami. Moja
      pensja jest nizsza o 600zl od sredniej krajowej... bo wynosi okolo 2000zl
      Tak dla przypomnienia to jedynym PREMIERP W III RP za ktorego byly rozsadne
      podwyzki ... byl Pan Tadeusz Mazowiecki. Od tamtego czasu cala sluzba zdrowia
      po rowni pochylej w dol... nawet nie wszedzie wyplacono te 203zl. To o co teraz
      walczymy to 30%...czyli w moim przypadku ok 600 - czyli moze zblize sie do
      sredniej krajowej, a uwazam, ze srednia krajowa powinna miec pielegniarka z 10-
      letnim stazem, to i tak za jej prace nie bedzie za duzo. Jezeli szybko w tym
      kraju nie dojdziemy do poziomu: lekarz z 10 letnim stazem 2 srednie,
      pielegniarka 1 srednia to dla wielu pacjentow pierwsza choroba moze byc
      ostatnia, bo nie bedzie mial kto leczyc...
      • Gość: B. Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 195.136.92.* 04.04.06, 00:09
        Przy tym tempie emigracji to ci lekarze, którzy wywalczą sobie podwyżki, będą
        już leczyć głównie przybyszów ze Wschodu, napływających na miejsce Polaków,
        którzy wyjechali na Zachód.
      • Gość: mirek Re:proszę pokazać PIT-36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 09:48
        czyli zeznanie roczne. Jeżeli z niego wynika, że pan doktor uzyskuje przychody
        średnimiesięcznie 2000 zł to jestem aby dostał pan podwyżkę. Jeżeli natomiast
        pisze pan, że dostaje 2000 zł z jednego miejsca pracy to jest to zwykłe
        oszustwo. W Polsce średni czas pracy wynosi grubo ponad 45 godzin tygodniowo (
        z nadgodzinami)_ i średnie wynagrodzenie za ten czas pracy wynosi 2400 zł ze
        wszystkimi dodatkami.
        A straszenie, że nie będzie miał kto leczyć jest bujdą, bo proszę popatrzeć ilu
        absolwentów akademi medycznych czeka na możliwość zrobienbia specjalizacji,
        tylko starsi koledzy to blokują, bo po co konkurencja.
        • Gość: jaś Re:proszę pokazać PIT-36 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 12:43
          jesteś chory - z niewiedzy, dyżur to nie nadgodziny, a absolwenci nie chcą w
          Polsce odrabiać nawet stażu podyplomowego, nie mówiąc o robieniu specjalizacji.
          Także lecz się.
        • Gość: SnowQueen Re:proszę pokazać PIT-36 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:10
          Starsi koledzy nie blokują bo liczbę miejsc specjalizacyjnych ustala
          ministerstwo- nie wypowiadaj sie jezeli nie masz o czymś pojęcia.
          A poza tym jezeli wszyscy "starzy" tzn ze specjalizacją lekarze wyjadą albo
          zwolnią się ze szpitali młodzi absolwenci nie będą mieli możliwości zrobienia
          specjalizacj w Polsce.
        • Gość: dr pawel Re:proszę pokazać PIT-36 IP: 195.116.241.* 11.04.06, 22:37
          2000 PLN to nie dochód,tylko przychód(czyli brutto!),na rękę ok.1400.Już to
          Panu chyba pisałem na poprzednim forum i nie z jednego miejsca,tylko z
          normalnego pełnego etatu.Następną sprawą jest ten średni czas pracy w kraju-no
          chyba jasne jak słońce jest to,że to właśnie głównie lekarze wyrabiają tą
          średnią!I co do absolwentów-w dużym szpitalu woj. w tym roku jest tylko 2
          stażystów,normalnie było ok.20,w zestawieniu z faktem podawanym przez prasę ,że
          w tamtym roku np. w Hiszpanii rozpoczęło staż 1000 lekarzy z Polski (tj.około
          dwie akademie całego rocznika) mówią same za siebie-kto tutaj pisze bujdy i
          nie widzi wagi problemu.
      • Gość: pielegniarz Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.cpmc.columbia.edu 08.04.06, 01:20
        Zgadzam sie z panem Panie Doktorze. Ja wyjechalem w 1994r, kiedy moja
        pensja "starszego pielegniarza" (podstawowa bez dodatkowych dyzurow etc.)
        wynosila 2mln100tysiecy zl. Wiele moich kolezanek (na pewno pan slyszal
        "o trudnosciach" w naborze wykwalifikowanych pielegniarek w Rzeszowie)
        wyjechalo pozniej po mnie za granice i z pewnoscia wiele wyjedzie o ile ta
        sytuacja sie nie zmieni, kiedy "ochrona zdrowia" bedzie wciaz "sluzba".
        Nie bede panu pisal ile zarabia pielegniarka w szpitalu w Nowym Jorku, bo i
        zycie tu jest drozsze itp. itd. W kazdym badz razie w miare godziwie, by
        uporac sie z wszystkimi oplatami itp. itd. i na wakacje jeszcze starczy...
    • Gość: cenzor Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.rzeszow.mm.pl 04.04.06, 00:30
      Dlaczego w prasie /dotyczy też GW/ tak mało o strajku, tak mało o fatalnej
      sytuacji pracowników służby zdrowia??? Czyżby to CENZURA???
      A gdzie opinie polityków tak chętnie w niedawnej kampanii zabierających głos o
      służbie zdrowia. Już zapomnieli, a może znowu obowiązuje powiedzenie Pana
      Urbana "RZĄD SIĘ WY...LECZY"
    • Gość: leo Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 08:44
      Jestem lekarzem tez z 30 letnim stazem i moja pensja netto wynosi 1200 zl czyli
      o 300 zl wiecej niz pielegniarki. Takie male roznice w placach lekarzy i
      pielgniarek nie sa do utrzymania.
      • Gość: piks Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:16
        jeśli będzie jakoś leczenia dobra, to można dawac 200 -300 procent podwyżki,
        ale jeśli dalej tyle lumpów to niech zarabiają wszyscy po 600 złotych ,
        środowisko medyczne po prostu nieoczyszcza się z partaczy,jeden drugiego kryje
        i przymyka oko a to jest jeszcze większe zagrożenie niż brak lekarzy, bo zły
        lekarz który przez swoją niewiedzę krzywdzi pacjenta jest gorszy niż brak
        lekarza,
        • Gość: pawel Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 195.116.241.* 11.04.06, 22:57
          Ten protest jest po to ,aby dla leczącego i leczonego proces leczenia
          przebiegał w godnych warunkach (muszą być na to odpowiednie nakłady!)Nazywanie
          lekarzy "lumpami" w tym konekście jest obniżeniem tej dyskusji do poziomu
          rynsztoka,myślę bliskiego właśnie tobie i dalej myślę,że jesteś ostatnią
          osobą ,która może tutaj pisać o kompetencjach lekarzy. Zacznij szukać
          znachorów.Zgadzam się jedynie co do tego,że wiedza lekarzy nie jest taka
          sama,ale to akurat dotyczy każdego zawodu na świecie.
      • photoart do lekarzy 04.04.06, 13:25
        odważę się pisać podając login - koniec z anonimami.
        Powiedzcie mi, lekarze z wieloletnim stażem, skąd prawie każdy z was ma
        wybudowany dom i jeździ nowym samochodem? Jak was na to stać?
        Przestańcie mi pieprzyć o tragicznej sytuacji w jakiej się znajdujecie. Mój
        ojciec zmarł kilka tygodni temu przez wasze "zaangażowanie". Wasze i
        pielęgniarek... Kogo z was było stać na okradzenie zmarłego ze 100 złotych,
        które miał w szawce na sali gdzie leżał z dwoma innymi obłożnie chorymi?
        Skończyły się przywileje przyjmowania kopert więc nagle staracie się zastąpić
        je pobrzękiwaniem szabelką zastraszania pacjentów.
        Szlag z wami. Skąd w mediach tyle troski o was, kto za wami stoi? Na pewno nie
        tylko miliony schorowanych, niezorientowanych emerytów, którym mieszacie w
        głowach
        • Gość: Europejczyk Re: do lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 17:55
          Za świadczenia na dobrym poziomie a takie oferują polscy lekarze i pielęgniarki
          o czym świadczy to, że są rozchwytywani w krajach UE trzeba dobrze zapłacić.
          Czasy realnego socjalizmu gdzie służba zdrowia była darmowa już sie skonczyły.
          Jeżeli masz złe zdanie o polskich lekarzach i pielęgniarkach nie leczysz
          ojczulka i siebie w klinice w londynie, paryz€ czy choćby Berlinie?. Masz prawo
          wyboru- Europa nie zna granic. Nie leczysz bo musiałbyś tam bardzo słono
          zapłacić.
          • huskyman Re: do lekarzy 04.04.06, 18:27
            Ja sadze ze photoart bardzo chetnie by leczyl swojego ojca w zagranicznych kurortach, gdyby zarabial troche wiecej. Ludzie rowniez z checia nie przychodziliby do krajowych znachorów gdyby zarobili odrobine wiecej niz to 600zl na reke ( i nawet nie tyle) Wy lekarze kryjecie jeden drugiego. W ostatnim czasie mialem do czynienia z pogotowiem i szpitalem. Takiego chamstwa, nierobstwa to jeszcze w zyciu nie spotkalem...
          • photoart ujawnij się europejczyku 04.04.06, 19:33
            chciałeś mnie obrazić wytykając, że nie stać mnie na lepsze leczenie?
            Jak prymitywny tok myślenia rodem z hitlerowskiej teorii zdrowego społeczeństwa.
            Nie pomyślałeś o tym, że mieszkający "na zachodzie" mogą sobie pozwolić na
            leczenie bo stać ich także na dodatkowe ubezpieczenie?
            Sugestie "jak ci się nie podoba to sp...dalaj" są po prostu zaprzeczeniem
            człowieczeństwa i dowodem braku komórek w mózgu.

Przy okazji do huskyman - dzięki za zrozumienie...
            • Gość: marco Re: ujawnij się europejczyku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 22:09
              Jeżeli Cię nie stać na lepsze leczenie to przyjmij z pokorą to co Ci dają a nie
              narzekaj.
              Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby
              • photoart Re: ujawnij się europejczyku 04.04.06, 22:19
                Gość portalu: marco napisał(a):

Jeżeli Cię nie stać na lepsze leczenie to przyjmij z pokorą to co Ci dają a nie
                narzekaj.
                Darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby

Myśląc takimi kategoriami dzisiaj dalej byś chodził ulicą Lenina i Bieruta.
                Facet, świat idzie naprzód, więc i medycyna się rozwija oraz opieka medyczna,
                której się domagamy. Czy kiedykolwiek miałeś okazję porównać warunki leczenia w
                szpitalu innego, "normalnego" kraju? Ja tak i to mieszkając wiele lat, więc jak
                najbardziej mam prawo do zabierania głosu i rozpędzenia zastępu świętych krów
                • Gość: Jacenty Re: ujawnij się europejczyku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:39
                  Czy w tym normalnym kraju w którym bywałeś to nie musiałeś nic dopłacac do
                  leczenia z własnej kieszeni lub z dodatkowego ubezpieczenia.
                  W jakich to krajach bywałeś? Białoruś czy może Kuba? lub KRL-D?
        • Gość: OK ABC hipokryzji pacjenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 21:47
          Subject: ABC hipokryzji pacjenta

A) KIEDY JEST ZDROWY
          1.Wykształcili za "nasze pieniądze" więc mają zwrócić kasę za studia i to z
          odsetkami
          2.Powinni pracować za darmo bo to powołanie, a najważniejsze jest NASZE zdrowie
          bo płacimy na tych nierobów
          3.Jak mają wille i samochód - to znaczy że biorą łapówki
          4.Jak nie mają willi i samochódu to znaczy że są złymi lekarzami i nie potrafią
          leczyć
          5.Każdy z nich to niedouczony konował i jedynie dobija pacjentów
          6.Każdy obywatel tego kraju zna się lepiej na medycynie
          7.Lepsi od polskich lekarzy są Ukraińcy i Wietnamczycy, na pewno tu przyjadą
          8.Po wyjeździe za granicę zmywają gary, nie chcemy ich w kraju
          9.Byle kto może się dostać na medycynę, a studia nie są takie ciężkie
          10.Lekarze nic nie robią "tylko" wypisują recepty - to każdy potrafi

B) KIEDY JEST CHORY
          1. Ratujcie, ratujcie mnie ! Ratujcie ratujcie mnie !
          2. Doktorze no wie Pan tak badanie trzeba przyśpieszyć... tyle dobrze będzie...
          3. Poleciła mnie Pana znajoma bo Pan jest najlepszy
          4. Wie Pan doktorze moja rodzina już tam panu się odwdzięczy
          5. Wiem że szpital to nie hotel... może by tu jednak poleżała kilka tygodni...
          6. To zły doktor komputera i rezonansa mi nie zrobił na pewno chce w łapę
          7. Rządam najlepszych leków...
          8. Nie będę leżał na sześcio osobowej sali nie po to płacę składki (rencista 42
          lata)
          9. Doktorze może by tak rente załatwić... poszedłbym sobie na rentę, i tu, tam
          drobił
          10.Pan nic nie umiesz, na zachodzie to są lekarze. Dlaczego więc pani nie
          jedzie na zachód ? - co pan - TAM TRZEBA PŁACIĆ.

C) JAK JUŻ ZOSTANIE WYLECZONY
          Właściwie to tylko jedno : Jest już Pani/Pan zdrowa, taaaak, ooo, TO WSZYSTKO
          DZIĘKI BOGU
          • photoart Re: ABC hipokryzji pacjenta 04.04.06, 22:23
            nie wiem skąd ten cytat ale wiem na pewno, że traktuję lekarzy i większość
            sióstr w szpitalach jak zło konieczne. Jak zbiór hien które od wielu lat
            nadstawiały kieszenie na "wyrazy wdzięczności" bez których człowiek leżący na
            sali jest niczym i traktuje się go jak śmiecia
            • Gość: abc Re: ABC hipokryzji pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 12:20
              A) KIEDY JEST ZDROWY
              1.Wykształcili za "nasze pieniądze" więc mają zwrócić kasę za studia i to z
              odsetkami
              2.Powinni pracować za darmo bo to powołanie, a najważniejsze jest NASZE zdrowie
              bo płacimy na tych nierobów
              3.Jak mają wille i samochód - to znaczy że biorą łapówki
              4.Jak nie mają willi i samochódu to znaczy że są złymi lekarzami i nie potrafią
              leczyć
              5.Każdy z nich to niedouczony konował i jedynie dobija pacjentów
              6.Każdy obywatel tego kraju zna się lepiej na medycynie
              7.Lepsi od polskich lekarzy są Ukraińcy i Wietnamczycy, na pewno tu przyjadą
              8.Po wyjeździe za granicę zmywają gary, nie chcemy ich w kraju
              9.Byle kto może się dostać na medycynę, a studia nie są takie ciężkie
              10.Lekarze nic nie robią "tylko" wypisują recepty - to każdy potrafi
              11. "traktuję lekarzy i większość sióstr w szpitalach jak zło konieczne. Jak
              zbiór hien które od wielu lat
              nadstawiały kieszenie na "wyrazy wdzięczności" bez których człowiek leżący na
              sali jest niczym i traktuje się go jak śmiecia"

B) KIEDY JEST CHORY
              1. Ratujcie, ratujcie mnie ! Ratujcie ratujcie mnie !
              2. Doktorze no wie Pan tak badanie trzeba przyśpieszyć... tyle dobrze będzie...
              3. Poleciła mnie Pana znajoma bo Pan jest najlepszy
              4. Wie Pan doktorze moja rodzina już tam panu się odwdzięczy
              5. Wiem że szpital to nie hotel... może by tu jednak poleżała kilka tygodni...
              6. To zły doktor komputera i rezonansa mi nie zrobił na pewno chce w łapę
              7. Rządam najlepszych leków...
              8. Nie będę leżał na sześcio osobowej sali nie po to płacę składki (rencista 42
              lata)
              9. Doktorze może by tak rente załatwić... poszedłbym sobie na rentę, i tu, tam
              drobił
              10.Pan nic nie umiesz, na zachodzie to są lekarze. Dlaczego więc pani nie
              jedzie na zachód ? - co pan - TAM TRZEBA PŁACIĆ.

C) JAK JUŻ ZOSTANIE WYLECZONY
              Właściwie to tylko jedno : Jest już Pani/Pan zdrowa, taaaak, ooo, TO WSZYSTKO
              DZIĘKI BOGU

• Gość: zaza Re: ABC hipokryzji pacjenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.06, 22:25
            a może by tak zacząć na wszelki wypadek wymieniać się adresami dobrych
            znachorów.Dawno temu w miejscowości ŁĄKA była dobra baba co się znała na
            złamaniach kości,a w ŁAPCZYCY tuż za BOCHNIĄ P.JOZEF MRÓZ,nastawianie
            kręgosłupów,nie korzystałem ale wiem od kolegi co woził teściową,i przeżyła.
          • Gość: lekarz Re: ABC hipokryzji pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:41
            NO TAK JEST...DOKŁADNIE TAK JEST.
            Proponuje aby moderator tego forum doprowadził do wydrukowania tego listu w GW
            i to o zasięgu krajowym.
            A trochę zmieniając temat to dzisiaj Pan Pawlak /PSL/, że pieniądze które PIS
            chce przeznaczyć na wybory można dać na podwyżki dla służby zdrowia - dobra
            podpowiedź dla min.Religi
          • Gość: human Re: ABC hipokryzji pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 21:47
            ten drugi podpunkt jest dobry i prawdziwy Jak trwoga to do Boga . Skoro tak
            nadajecie na lekarzy to po co do nich chodzicie , leczcie sie sami, albo
            chodzcie do znahorów. kraj wolny .sami uczycie dawac w łape jak na swieta nie
            ma co zrobic z chora mamusia czy dziadziusiem a cza dac to go potrzymaja no
            własnie!! najpierw popatrz na swoje zachowanie obywatelu!!!!!A ty balujesz 2
            tyg na wczasach a dziadeczkiem sie zajmuja pielęgniarki i doktory za pare groszy
        • Gość: lekarz Re: do lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 00:22
          No Panie <photoart> tu to Pan przekroczył pewne normy i to znacznie!!! Jeżeli
          jak Pan pisze przez nasze i pielęgniarek zaangażowanie zmarł Pana ojciec to są
          instytucje które powinne się zająć wyjaśnieniem /prokuratura, sąd, komisja
          kontroli zawodowej/, a jeżeli jeszcze został okradziony to proponuję zgłosić na
          policję. ŁATWO OSKARŻAĆ..ALE TRZEBA MIEĆ DOWODY!!! Z treści Pana tekstów,
          widzę, że świetnie się Pan zna na medycynie, pewnie lepiej niż niejeden lekarz
          i pielegniarka, więc może się Pan leczyć sam - wtedy nikt Pana nie okradnie a i
          leczenie będzie na wysokim poziomie. A pomówienia mogą Pana doprowadzić przed
          sąd
          • photoart Re: do lekarzy 05.04.06, 10:36
            Gość portalu: lekarz napisał(a):

No Panie <photoart> tu to Pan przekroczył pewne normy i to znacznie!!!

Jeżeli jak Pan pisze przez nasze i pielęgniarek zaangażowanie zmarł Pana ojciec
            to są instytucje które powinne się zająć wyjaśnieniem /prokuratura, sąd,
            komisja kontroli zawodowej/, a jeżeli jeszcze został okradziony to proponuję
            zgłosić na policję.

Byłem tak wzburzony zachowaniem personelu na oddziele, że od razu poszedłem ze
            zgłoszeniem kradzieży do dyrekcji. Tam spokojnie i życzliwie mnie wysłuchano,
            proszono o napisanie skargi a przy "okazji" o podpisanie oświadczenia, że nie
            zgłaszam zastrzeżeń do opieki medycznej.
            Byłem podbudowany tym, że są ludzie, kórzy nie próbują mi imputować
            czegokolwiek, byłem podbudowany życzliwością z jaką się spotkałem i podpisałem
            oświadczenie, bo sprawę kradzieży uważałem za sprawę pierszoplanową.
            Jednak jeszcze tego samego dnia zacząłem się zastanawiać nad dziwnymi zbiegami
            okoliczności dotyczącymi niespodziewanego zgonu mojego ojca...
            Nie będę tutaj zamęczał, mam tylko pytanie do oburzonych lekarzy: czy miesiąc
            po zgonie i po podpisaniu oświadczenia mogę mimo wszystko domagać się
            dokładnego protokołu postępowania pielęgniarek i lekarza? Jest rodzaj
            dziennika? jeżeli tak, czy wpisuje się tam wszystkie sytuacje zaistniałe na
            oddziele, na każdej sali?

ŁATWO OSKARŻAĆ..ALE TRZEBA MIEĆ DOWODY!!! (...) A pomówienia mogą Pana
            doprowadzić przed sąd

anonimowy lekarzu (dlaczego pisząc na forum żaden z was nie odważa się ujawnić?)
            zapominasz, że oskarżenie może opierać się na poszlakach a te są solidne i
            dopóki ktoś mi nie udowodni, że było inaczej, będę publicznie głosił, że mój
            ojciec został po śmierci okradziony przez personel szpitala w którym
            był "leczony". I z rozkoszą oczekuję przez czujących się dotkniętych na
            wytoczenie procesu o zniesławienie, gdzie będę mógł głośno opowiedzieć o
            wszystkich szczegółach waszego oddania i zaangażowania.

Z treści Pana tekstów, widzę, że świetnie się Pan zna na medycynie, pewnie
            lepiej niż niejeden lekarz i pielegniarka, więc może się Pan leczyć sam - wtedy
            nikt Pana nie okradnie a i leczenie będzie na wysokim poziomie.

Silenie się na kąśliwość uważam za nieudolną próbę obrony i nadrabianie miną, a
            krótko mówiąc uważam za chamstwo i prostactwo. Oto szczyt twojego inteleku
            anonimowy lekarzu na który cię stać... Współczuję twoim pacjentom o ile jakiś
            masz.
            Nie znam się na medycynie, moje prawo. I moja wiedza lub niewiedza nie ma tutaj
            nic do rzeczy. Oczekuję od każdego w tym zawodzie zrozumienia, chęci niesienia
            pomocy, ratowania życia ponad wszystko.
            To, że lekarze i pielęgniarki odchodzą od łóżek pacjentów, nie wypisują recept
            i ogólnie mają pacjętów, ludzi najczęściej w podeszłym wieku, zniedołężniałych
            głęboko w pogardzie budzi mój absolutny sprzeciw jakimkolwiek podwyżkom dla
            was.
            Uważam większość z was za drani żerujących na ludzkiej nieświadomości i
            ludzkiej chęci życia...
            Podwyżkom dla lekarzy i pielęgniarek stanowcze NIE!

PS Dla jakiegoś niezorientowanego, który zastanawiał się czy aby nie zaliczyłem
            białoruskich klinik - nie kolego, jestem obywatelem Kanady i płacąc $76
            miesięcznie ubezpieczenia mam bezpłatny dostęp do standardu który masz
            szczęście spotykać w lepszych polskich klinikach prywatnych.
            • Gość: wojtek Re: do lekarzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 21:28
              to czemu nie zabrałes tatusia do kanady ???gdziez go tak okradli ???
            • Gość: ziomires Re: photidiota IP: *.ny325.east.verizon.net 08.04.06, 14:47
              ale z ciebie burak i matol
              • Gość: ziomires Re: photidiota IP: *.ny325.east.verizon.net 08.04.06, 14:53
                photoart i human chyba sie lecza albo musza leczyc bo to analfabeci i idioci
        • Gość: er Re: do lekarzy IP: 62.93.41.* 14.04.06, 21:46
          photoart widac z ciebie dobry artysta , jak smiesz zabierac głos na temat
          lekarzy jak po polsku nie umiesz pisac jestes analfabetą wiec sie nie
          wypowiadaj.W pełni popieram lekarzy to sa ludzie najbardziej pokrzywdzeni przez
          panstwo , proponuje obnizyc pensje dawnym aparatczykom , esbecji , wszelkiej
          masci tzw. dyrektorom i dopłacic lekarzom bo od nich zalezy nasze zycie i
          naszych dzieci.Trudne studia i ich praca powinny byc przyzwoicie wynagradzane.
        • ulpwp Re: do lekarzy 14.04.06, 21:56
          do tzw. photoart !!!!!!!!!!!!!
          Naucz sie pisac a pozniej zabieraj glos w sprawie lekarzy. Piszesz szawka to
          jest analfabetyzm , do szkoly gosciu ucz sie a pozniej bedziesz zabierał glos .
          Lekarze to grupa najgorzej platnych zawodow od ktorych zalezy zycie nas i
          naszych dzieci. Proponuje zabrac byłym aporatczykom esbecji bylym działaczom
          pzpr /maja po pare tys. na reke/ a dac medykom , oni lecza a tamci wyslugiwali
          sie zsrr.
    • Gość: lekarz Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 23:48
      GW czasami drukuje <listę płac>. Może czas na szybkie przypomnienie kto i ile
      zarabia i porównanie tego z płacami w służbie zdrowia. To może wtedy
      wypowiadający się na tym forum trochę przejrzą na oczy.
      • huskyman Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył 05.04.06, 16:38
        OJ wy bidulki! Nie macie co do garnka włozyc... To lepiej sprzedajcie te fury ktorymi wozicie tyłki. Jak uslyszalem dzis w radio, ze domagacie sie teraz 30% podwyzki a od nowego roku 100% to myslalem ze padne ze smiechu.
        Jeszcze w zyciu nie widzialem biednego lekarza...
        • Gość: human Re: odpowiedz dla huskyman IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 17:04
          Ty co ty sie jezykiem tak popisujesz moze do angli, albo USA jedzicie za
          chlebem CO ????a nie szukanuj słuzby zdrowia bo zagranica gdybyś sie chciał
          leczyc to bys nie nadazył zarabiac . juz nie jeden był taki co to niby za
          wielkiej wody wracał bo go nie stac nawet RTG płuc zrobic bo nie wspomne o TK<
          czy RM.
    • Gość: pielzo Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.krak.tke.pl 05.04.06, 18:46
      Popieram strajk pracowników służby zdrowia. Tak trzymać! Do strajku powinny
      włączyć się pielęgniarki, bo to one zarabiają najmniej z pośród całego
      personelu białego! Powinni właczyć się również pozostali pracownicy, tacy jak
      laboranci i technicy. Pacjenci chcą być dobrze diagnozowani, leczeni,
      pielęgnowani, są wymagający w stosunku do personelu, chcą być dobrze traktowani
      jako chorzy, ale i jako ludzie. Każdy to chyba rozumie. Tylko nie każdy
      rozumie, że to pwinno również iść w drugą stronę! Jakim kosztem pracownicy będą
      nadal spełniać wymagania, jakie naklada na nich zawód czy to lekarza, czy
      pielęgniarki, ile jeszce można tak wytrzymać!?! Pielęgniarki z 25-30 letnim
      stażem pracy nie mogą za marne swoje pensje żyć jak normalni cywilizowani
      ludzie, dlaczego muszą ubierać się w cucholandach?, kupować w tanich sklepach
      dla swoich rodzin żywność?! dlaczego... dlaczego...dlaczego....? Jak można
      mówić o etyce; że nie powinni, że nie mogą strajkować, bo wybrali drogę
      powołania!?... Tylko jak ktoś wygłasza takie poglądy, to niech się wczuje w
      sytuację życiową pielęgniarek, które często zadłużone, bez większych perspektyw
      na poprawę swojego losu nie widzą wyjścia z tej sytuacji, bo nikt się tym nie
      przejmuje, rząd nie widzi potrzeby, aby coś się w tym względzie zmieniło! To co
      mają robić?, dalej ciągnąć tą biedę? i głupio aię uśmiechać, bo tak trzeba, bo
      tak nakazuje etyka?.
      JEDNYM SLOWEM ROBIĆ DOBRĄ MINĘ DO ZŁEJ GRY?.Ile jeszcze można tak wytrzymać?????
      Proszę zobaczyć jak są wynagradzane pielęgniarki na zchodzie, ilu pacjentów pod
      swoją opieką mają na dyżurze, za co są odpowiedzialne, jak wygląda ich praca?
      Wtedy napewno porównanie tych sytuacji da państwu do myślenia, że POLSKIE
      PIELĘGNIARKI, to nie pielęgniarki, tylko w razie ptrzeby pracownicy fizyczni,
      lub innym razem pracownicy umysłowi za najniższe krajowe pensje i taka
      manipulacja zawodem trwa, bo jeżeli jest jakiś protest, to najlepiej
      powiedzieć, że to nieetycznie , tylko gdze ETYKA TYCH KTORZY ZA TAKI FAKT SĄ
      ODPOWIEDZIALNI?!!!
      • photoart jeszcze jeden nawiedzony anonim? 05.04.06, 19:03
        Popierasz? No to wykładaj z własnej kieszeni ale nie decyduj o mojej...

• Gość: wojtek Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 21:37
          ponoc płacisz dolarami w kanadzie to co sie martwisz !! Tam sie Toba
          zaopiekuja !!. szkoda , ze tatusia tam nie wziołeś
          • photoart Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? 06.04.06, 09:28
            odwal się buraczane słonko od mojego ojca. Nie lubię być deptanym po odciskach
            • Gość: hej Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 11:22
              tylko nie tym tonem buraku!!!!!!!
              • Gość: hej jeszcze jeden nawiedzony photoart IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 11:32
                RACJA!!!!!!!!do <photoarta>oj chłopie co ty wiesz ile ty zyjesz na swiecie .
                czy ty wogóle pracujesz, a może zerujesz własnie z naszych podatków i udajesz
                straszliwiee ze tyle kasy płacisz na słuzbe zdrowia WATPIE!taki co duzo
                gada.....nie kończe bo szkoda słów
        • Gość: human Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.06, 21:41
          Ty < photoart> ile razy byłes w szpitalu u ojca pewnie tylko w niedziele 1/2 h
          a kto robił przy nim 24 godz na dobe. moze sam zabrałes mu kase???
        • smalltownboy Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? 05.04.06, 22:22
          Chyba lepiej dać dla lekarzy i na leki niż na katolickie szkoły czy świątynie
          takie i owakie? Nasze społeczeństwa nie bardzo rozumie czym jest ukończenie
          medycyny. To nie jakaś politologia, socjologia czy powszechny marketing, czyli
          studia praktycznie o wszystkim i o niczym. Nasze społeczeństwo wykazuje raczej
          zainteresowanie naukami humanistycznymi, co widać po wyborze pytań w
          teleturniejach i wybór przedmiotów np. na maturze. Kto wybiera chemię, biologię
          czy fizykę? Tutaj nie ma miejsca na pływanie i lanie wody jak np. na polskim
          czy innej teologii. To nauki ścisłe, gdzie są konkretne nazwy, obliczenia i
          zjawiska. Oprócz tego studiując medycynę trzeba być odpornym psychicznie na
          ludzką tragedię, na śmierć na oczach; trzeba uczestniczyć w sekcji zwłok i
          innych nie zawsze przyjemnych zabiegach. Medycyna wymaga wielkiego
          zaangażowania człowieka w naukę i zawód lekarza jest wielką odpowiedzialnością,
          gdyż decyduje się o życiu człowieka. To, że są niedouczeni lekarze nie oznacza,
          że wszyscy są źli. To lekarz praktycznie decyduje o wszystkim w życiu
          przeciętnego człowieka. Wystawia akt urodzenia, akt zgonu, daje zgode bądź nie
          do pracy, na prawo jazdy, moze uchronić przed wymiarem sprawiedliwosci itd.
          Także uważam, że po tylu latach naprawdę ciężkiej nauki i pracy należy się
          szacunek i godne pieniądze dla zawodu lekarza.
          • huskyman Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? 05.04.06, 22:36
            Ja sadze ze nie tylko lekarzom sie nalezy szacunek i lepsze wynagrodzenie. Tylko ze oni najwiecej płaczą ze maja mało i mało...
            • smalltownboy Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? 05.04.06, 22:38
              Moja koleżanka skończyła medycyne i zarabia jako początkujacy lekarz 750 zł na
              rękę. To rzeczywiście dużo, a nawet za duuuużo. Trzeba obniżyć.
              • Gość: grego Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: 212.160.117.* 14.04.06, 12:30
                na wszystko trzeba zapracowac, a lekarz musi się uczyć i zdobywać
                doświadczenie, ja pracuje od 13 lat ma ma 34 lata i od roku zarabiam 2600 na
                rękę ale to wymagało czasu więc życzę cierpliwości i do nauki a potem dopiero
                można stawiać warunki, zresztą nie znam biednego lekarza! co innego
                pielegniarki im się należy!!!!!!!!!
        • Gość: jacek Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.rzeszow.mm.pl 05.04.06, 22:59
          po pierwsze jako obywatel Kanady nie wypowiadaj sie za Polakow i nie mow nam co
          mamy robic, a po drugie bylem w Kanadzie <dwa lata pobytu> i placac 76$
          kanadyjskich masz ubezpieczenie na poziomie najnizeszgo socjalu - czyli na
          wizyte do specjalisty czekasz okolo 3 miesiace!!!, a na zabieg przepukliny
          czekasz okolo roku!!!, w nocy w takim szpitalu jest jeden lekarz na okolo 200
          pacjentow <dwustu !!!> a reszte zalatwiaja tak jak potrafia stazysci. Przy
          takim ubezpieczeniu jak chcesz miec wymieniony staw biodrowy to DOPLACASZ z
          wlasnej kieszeni 7800$, a jak nie masz to z usmiechem dostajesz od lekarza
          recepty na srodki przeciwbolowe i martw sie gdzie znalezc kase, albo cierp z
          bolu. Zaden renomowany szpital cie nie przyjmie. Jak masz do wyjecia sruby albo
          gwozdzie z wczesniej zlamanej kosci to dostajesz termin okolo 6 miesiecy, albo
          idziesz do prywatnej kliniki i robia natychmiast ale kasuja tak, ze ciezko
          udzwignac ta kase. Wiec kanadyjski nieprzyjacielu polskiej sluzby zdrowia nie
          rob z Polakow debili, bo my tez bywamy w Kanadzie. Nie rob z Polakow zlodziei
          bo w kradna wszedzie w Kanadzie tez, ale ogromna wiekszosc sluzby zdrowia
          pracuje rzetelnie i uczciwie i powinni za to godziwie zarabiac bo w ich rekach
          lezy najwyzsze dobro. ///Podany wizerunek kanadyjskiej sluzby zdrowia to efekt
          mojej 16 miesiecznej pracy w StMarryHospital Halifax ... ja wolabym sie leczyc
          w Polsce///
          • photoart Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? 06.04.06, 09:36
            współczuję... kurna, czy Polacy to naprawdę sami fizyczni? mylisz się lub
            wprowadzasz innych w błąd. Płacę dobrowolne ubezpieczenie w wysokiości jaką
            podałem i nie raz byłem zmuszony odwiedzać lekarza.
            Ciekawe, to że byłeś w Kanadzie nie znaczy, że potrafisz coś prawdziwego o niej
            powiedzieć. Na pewno ograniczałeś się do podziwiania z pozycji papy dachów
            budowanych rezydencji
            • Gość: jacek Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.rzeszow.mm.pl 06.04.06, 20:27
              W swojej agresji jestes tak zacietrzewiony, ze nawet nie rozumiesz co ludzie
              pisza! Przeczytaj jeszcze raz - na koncu napisalem, ze wizerunek kanadyjskiej
              suzby zdrowia oparlem na pracy w szpitalu, podalem gdzie i w jakim!!! A co do
              wysokosci twojego ubezpieczenia, to dokladnie napisalem co mozesz za to w
              kanadzie uzyskac i ile trzeba czekac i ile co kosztuje, moge podac jeszcze
              kilka cen glownie z uslug ortopedycznych.
          • Gość: human Re: odpowiadam jackowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 12:19
            tak jest ten KANADYJCZYK z BOZEJ łachy to moze był 2 tyg gdzies ale poza
            granicami swojej wiochy a nie POLSKI.[jak Kargul i Pawlak] cho cho !!!

Pracowałam na ortopedii to wiem jaka tam TYRKA i lekarzy i pielęgniarek.
            POZDRAWIAM
        • Gość: GOŚĆ Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.krak.tke.pl 06.04.06, 08:52
          Panie photoart- pan to chyba był zkrzywdzony przez los, bo z tego co pan pisze
          to wynika całe zło, które z pana kipi. Musi pan wyładować swoją zła energię,
          ale myśli pan, że to dobra droga? Jeżeli długo taki stan będzie pana trzymał,
          to znajdzie się pan w rękach tych, których pan tak nienawidzi! Wtedy do
          lekarzy, pielęgniarek, niech pan strzela odzywkami w pana stylu. Napewno
          zaaplikują panu lek na tą wśćieczkę i pan zrozumie, że to nie tędy droga. Może
          zdazrzyć się też tak, że będzie pan przemiły, ale tylko jeżeli będzie
          patrzebował pan pomocy, a jeżeli pan ją już otrzyma ,to wiemy jakie zachowania
          przeleje pan w eter.Zyczę panu zdrowia, bo z takim złem, które w panu
          siedzi ,niedużo go pazostalo.!!!
          • Gość: ja Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 10:17
            Pracowałam kilkanaście lat w Służbie Zdrowia - jako pielęgniarka (mam wyższe
            wykształcenie-nie medyczne).Spotykałam w swej pracy różnych lekarzy(i
            pielęgniarki też), byli wśród nich zwykli partacze, ale także artyści w swoim
            zawodzie- ludzie wielkiego serca.Nie wszyscy biorą...

...Dwa tygodnie temu zmarł mój ojciec, nie było w tym niczyjej winy, był ciężko
            chory.Tylko dlaczego ja się pytam dlaczego? pani doktor zeszła na Izbę Przyjęć
            dopiero po godzinie? Do pacjenta z ostrym bólem brzucha? A tyle się mówi o
            walce z bólem. To tylko puste słowa.Jak większość spraw w Służbie Zdrowia.

Po kilkunastu latach pracy nie przekroczyłam nigdy tysiąca złotych pensji.
            a!lekarze mają w nosie pracę i płace pielęgniarek.Ostatnio jeden z nich
            powiedział do mojej koleżanki ,że jemu pielęgniarki są nie potrzebne na
            oddziale i jak się nie podoba to może sprzedawać jabłka na rynku. To był taki
            fachowiec ,że równie dobrze mógłby sprzedawać cebule.

Zmieniłam całkowicie profesję i to nie tylko ze względu na płacę,ale też przez
            ten ciągły bajzel i układziki.

A rzetelnym pracownikom Służby Zdrowia z okazji jutrzejszego święta życzę
            satysfakcji i radości z pracy - podwyżek też

• Gość: hej Re: jeszcze jeden nawiedzony anonim? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 11:25
            racja ten photoart to niedługo wyladuje u nas w psychiatryku !!!!!!!!jesli w
            pore nie odwiedzi lekarza , których tak nie cierpi.
    • Gość: pielęgniarka Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.krak.tke.pl 06.04.06, 12:24
      CZY TEN NIEDOSZŁY I EWENTALNIE PRZYSZŁY KANADYJCZYK NIE MA ROZUMU W GŁOWIE?
      Co on wie o pracy pielęgniarek, czy lekarzy? (myśli że jak on ma forsę, bo się
      jej dorobił na saksach, to nikt nie może mieć przynajniej w kilunastu
      procentach tyle co on?) On jest chyba chory!!! Do leczenia pan się nadaje!!!
      Tylko jedź do Kanady, zobaczysz jak i za ile będą cię leczyć. DLACZEGO NIBY
      POLACY, STALE PRZEBYWAJĄCY ZA GRANICĄ PRZYJEŻDŻAJĄ DO KRAJU SIĘ LECZYĆ,
      OPEROWAĆ- SKORO TAKI POZIOM SŁUŻBY ZDOWIA ZŁY, A PERSONEL NIEPROFESJONALNY, NIE
      UMIĄ LECZYĆ - BO UŚMIERCILI CZŁOWIEKA -ZABRALI MU STÓWĘ -(śmiechu warte) TO
      DLACZEGO CHCĄ SIę LECZYĆ TU, A NIE ZA GRANICĄ?! ODPOWIADAM; BO TU ZA GROSZE!!!!
      TAM JEDZIE ZARABIAĆ, HAROWAĆ JAK WÓŁ, A TU PRZYJEŻDŻA SIĘ LECZYĆ, BO MU ZDRÓWKO
      WYSIADŁO "PANIE KANADYJCZYK Z BOŻEJ ŁASKI". MÓDL SIĘ A ZDROWIE, BO O ROZUM ZA
      PÓŹNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • photoart wasze "metody" :) 06.04.06, 15:49
        jeżeli brak rozsądnych argumentów to najłatwiej zakwalifikować człowieka
        do "psychiatry" a okradzenie zmarłego uznać za kawał, że boki zrywać ze
        śmiechu:) bardzo dowcipne, zróbmy sobie takie jaja raz jeszcze!

Jacy żałośni jesteście rzucając się zgrają na jednostkę... Zakrzyczeć,
        ośmieszyć, opluć i zagryźć - prosta recepta uporania się z problemem. Tylko, że
        ten problem, nie przestanie uważać takich jak wy za zwykłą zgraję kanalii.
        Żeby była jasność: mówię o wszystkich, którzy zapomnieli, że lekarz powinien
        być dla pacjenta, nie odwrotnie. Tak właśnie działacie w tym kraju - sprawa
        postawiona na głowie.
        Zachciewa wam się chorendalnych podwyżek i macie w odbycie to, że inni dalej
        będą żyć za 700-1400. Wy jesteście the best i jedynie ważni. Mam porównanie jak
        dbacie o pacjenta i jak dba się o pacjenta w Kanadzie. Nie próbujcie wmawiać,
        że to kwestia zarobków, że będziecie pracować dwa razy lepiej dostając 30% a
        zaraz potem 100% uposażenia.
        Może jestem naiwniakiem ale przez dotychczasowe życie uważałem, że ludzie
        pracujący w służbie zdrowia robią to co kochają, co lubią, chcą nieść pomoc
        innym a Poświęcenie się drugiemu człowiekowi jest ich naczelną ideą. Dziękuję,
        że wyprowadziliście mnie z błędu. Zasady pomocy bliźniemu, empatia i
        współczucie są wam ewidentnie obce, co udowadniacie także strajkami...
        Odchodzicie od łóżek chorych, zamykacie gabinety w imię "dobra pacjentów":):):)
        Nie, wam nie zależy na pacjentach. Sami w tej polemice obnażyliście prawdziwe
        charaktery:) Pozostaje mi złożyć wyrazy współczucia i zapewnić, że będę miał do
        was jeszcze mniejszy szacunek.
        W odpowiedzi "pielęgniarce" (jestem poruszony do głębi elokwencją i mądrością
        służby pomocniczej:)):
        Kto chce się tu (rozumiem, że masz na myśli Polskę) leczyć... siostro?
        Uspokajam - na pewno nie ja. A może masz lepsze informacje ode mnie i zaraz mi
        odpiszesz jak to szturmują twój szpital bogaci z Niemiec, Francji USA lub
        biedacy z zachodu, żeby przyoszczędzić zasiłku socjalnego w euro i dolarach bo
        na leczenie u siebie ich nie stać? Który to szpital bo jakoś nie słyszałem o
        takim zdarzeniu?

Na koniec chciałbym jeszcze raz stwierdzić, że "lekarze" anonimowo zabierający
        głos w dyskusji nie są wiarygodni. Internet przyjmie każdą opinię a admin nie
        wykasuje postu o ile ten nie łamie regulaminu. Niestety, w regulaminie brak
        zasad poziomu dyskusji lub prawdomówności wpisujących się osób.
        Jestem w stanie przeprosić każdego lekarza, który otwarcie przyzna: "nazywam
        się ....., jestem lekarzem o specjalizacji........, mam .... lat stażu,
        wpisałem się pod nickiem......, prowadzę praktykę lub pracuję w szpitalu.....,
        jest to jedyne (jedno z kilku) żródło (źródeł) mojego utrzymania, przedstawiam
        wszystkie dokumenty stwierdzające całkowity dochód za rok ubiegły".
        Juz widzę wasze grymasy i wyobrażam sobie co w tej chwili myślicie:) I szczerze
        mówiąc - zwisa mi to. Dopóki będziecie wrzeszczeć i pluć podpisując
        się "lekarz", "pielęgniarka". "doktor Killderr" lub "Mariusz sanitariusz" będę
        was uważał za kombinatorów i krzykaczy, którym należą się wyrazy lekceważenia.

Mam nadzieję, że jasno napisałem wcześniej, że wierzę w uczciwość niektórych.
        Nie generalizuję i nie stawiam mianownika do wszystkich lekarzy, jedynie do
        tych, którzy stawiają dobro swoje nad zdrowie pacjenta. Tylko wy potraficie
        sobie odpowiedzieć jacy jesteście naprawdę.
        Przepraszam tych, którzy niechcący mogli poczuć się dotknięci moimi słowami...
        Pewnych siebie zachęcam do poznania fragmentu Ewangelii Mateusza 23, 25 i
        dalej...
        • Gość: human Re:odpowiedz dla <photoart> IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 16:54
          no nie, ale masz tupet moze podac Ci jeszcze numer stanika bo prawie wszystko
          byś chciał wiedzieć. A ty gdzie pracujesz tak PRI- MORI ? bo nie wiem ? skoro
          ja mam Ci pisac swój dochód , prywatna klinike itd.... jaki Ty swiety nawet na
          ewangeli sie znasz ojej!!!

tak zarabiamy pieniadze bo opr.ócz dyzurów w szpitalu , pracuje w przychodni ,
          na pogotowiu .Powiem krótko tyram cały dzien . Czego nie powiedziałbym o tobie
          bo twoją pracą jest tyrka przy kompie i oczernianie innych. śpiesze sie bo ide
          na dyzur. oby Ci sie nic nie stało bo ciekawe gdzie pojdziesz. POZDRAWIAM I
          ZYCZE ZDROWIA.
        • Gość: Leo Re: wasze "metody" :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:56
          Z a duzo masz problemow z soba. Piszesz za duzo. Jak chcesz zeby Cie czytano w internecie napisz na kartce, przeczytaj, skroc . Zrob to kilka razy . Wtedy napiszesz cos do przeczytania.
        • Gość: Jacek lekarz Re: wasze "metody" :) IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 17.04.06, 12:30
          Nie jest to słuzba TYLKO zawód głąbie, jak każy inny. Zawód wykonywany przez
          specjaliste, a nie przez zbieracza złomu ( z całym szacunkiem dla zbieracza
          złomu ) .... Medycyna średniowieczna skończyła się w średniowieczu.... i
          przestańcie sobie w końcu Wasze gęby wycierać w podobnego typu słowa jak
          służba, bezinteresowne poświęćenie, słowa Hipokratesa itp. a tak na marginesie
          jakoś nikt z krytykantów nie pisze, że wspomniany ów Hipokrates napisał rónież
          i o adekwatnym zarobkowaniu lekarza za udzielenie pomocy. Tam NIE MA NIC O
          BEZINTERESOWNOSCI, chyba że dotyczyć ona ma najbliższch lekarza idący do innego
          kolegi po fachu.
      • Gość: human Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.06, 16:36
        oj SWIETA RACJA W 100% POZDRAWIAM
    • Gość: Do humana Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.krak.tke.pl 06.04.06, 21:33
      Human, ty to jesteś gośc! nIE DAJ SIĘ KANADYJCZYKOWI, BO TO CEMENT z czasów
      komuny, ale coś o piśmie św. pisał! on je czyta?, czy słyszał?, że istnieje!,
      bo jak się widzi jaki on mądry, to dech zabiera w piersiach i widać, że jego
      mądrości z pismem św. nie mają nic wspólnego!,jestem z Tobą human, nie daj się
      kanadyjczykowi, niech jedzie tam, gdzie klonowy liśc rośnie. Może spadnie mu na
      głowę i go oświeci, Zrozumie, co stracił, ale jak go tu już nie będzie .
      Szczęśliwej podróży kanadyjczyku! żegnaj! My tu takich cwaniaków z
      pięniędzorami z saksów nie chcemy! aviu. pa pa pa pa>>>>>>>>>>>>>>..............
      • photoart bujaj się synku robaka:) 06.04.06, 23:16
        Gość portalu: Do humana napisał(a):

Human, ty to jesteś gośc! nIE DAJ SIĘ KANADYJCZYKOWI, BO TO CEMENT z czasów
        komuny, ale coś o piśmie św. pisał! on je czyta?(...)

sam będę decydował o sobie. Wiesz jak nazywają takich jak ty i tobie podobnych?
        przepraszam za wyrażenie: "ofiary pękniętej prezerwatywy".
        Piszesz coś o betonie? masz rację, bulgocze ci coś w czaszce zamiast mózgu;)
        • Gość: Pielęgniarka Re: bujaj się synku robaka:) IP: *.krak.tke.pl 07.04.06, 19:39
          DO KANADYJCZYKA ----Podpisałam się "pielęgniarka", bo nią jestem. Bardo
          szkoda, że wątpisz w elokwencję " służby pomocniczej". Widać z tego ,że tobie,
          pisząc takie bzdury, tej elokwencji brakuje. Chcialam ci również napisać, że
          pielegniarstwo - to zawód samodzielny, a pracujące pielęgniarki, to kobiety
          wykształcone: często po studiach, po specjalizacjach, itp..Ty nawet nie wiesz
          jaką pielęgniarka musi skończyć szkołę, jaki ukończyć staż, że później stale
          musi się dokształcać , aby mogła pracować w zawodzie. Nie wiem ,czy wiesz, ze
          pielęgniarka musi skończyć studia. Tylko szkoda, że tyle nauki, wiedzy i
          doświadczenia zawodowego, ty nie szanujesz! . NIe wiem jaką szkołe ty
          skończyłeś, czy tyle czsu poświęciłeś na naukę anatomii i fizjologii człowieka,
          jego zachowań itd...., że tak chętnie zabierasz głos na temat służby zdrowia.
          Jakim prawem oczerniasz ludzi, których tak naprawdę nie znasz, czy pisząc do
          kogoś "bujaj się synku robaka" , jesteś pewny tego co chciałeś napisać?.
          Pisząc do mnie "siostro" , chciałam ci powiedzieć, że nie jestem dla ciebie
          żadną siostą!!!!!.Siostrą mogę być dla swojego brata, ale nie dla ciebie!.
          DLA CIEBIE JESTEM PANIĄ PIELĘGNIARKĄ < KTÓRA UKOŃCZYŁA ODPOWIEDNIĄ SZKOŁĘ< MA
          ODPOWIEDNI STAŻ PRACY W SZPITALU, WIE JAK CIĘŻKA I ODPOWIEDZIALNA JEST PRACA:
          W NIEDZIELĘ , ŚWIĘTA I NOCE. Pracuję za marne 900 zł z groszami, oczywiście w
          tym jest też należność za wszystkie dyżuy i dodatki. I TY MASZ CZELNOŚĆ PISAĆ,
          ŻE TO JEST ODPOWIEDNIE WYNAGRODZENIE DLA TAKICH JAK JA?. NAPRAWDĘ CZŁOWIEKU -
          NIE CHCIAŁBYŚ DOSTAĆ TRZY RAZY TYLE, I PRACOWAĆ TAK JAK JA!
          ZŁOŚC CIE WZBIERA NA KAŻDY ODPISANY CI POST, RIPOSTUJESZ ZŁOŚLIWIE - OBRAŻAJĄC
          LUDZI. WIDAĆ Z TEGO JAKIM JESTEŚ CZŁOWIEKIEM!. CZUJESZ WYŻSZOŚĆ, BO MASZ
          PIENIĄDZE !(ZARABIAJĄC W KANADZIE, MOŻE - SIEDZĄC NA DACHACH?, A TU
          PRZYJECHAŁEŚ I CHCESZ DECYDOWAĆ O TYM ILE POWINNA ZARABIAĆ PIELĘGNIARKA?.
          NIE SZANUJESZ LUDZI! szsnujesz tylko samego siebie!
          WIĘCEJ MI NIE ODPISUJ, BO JA JUŻ NAPEWNO JUŻ CI NIE ODPOWIEM!, TACY LUDZIE JAK
          TY, NIE SĄ DLA MNIE ODPOWIEDNIMI ODBIORCAMI!!!
          JESZCE CHCIALAM CI NAPISAĆ, ŻE PRACUJĘ W ŚWIĘTA, - JAK ZACHORUJESZ,(POMIMO TWEJ
          ZŁOŚLIWOŚCI I BRAKU POSZANOWANIA DLA INNYCH) - POMOGĘ tobie. BO TAKA JEST
          PIELĘGNIARKA- POMAGA INNYM, (ZA MARNE GROSZE), MIMO TEGO, ŻE CI, NA TO NIE
          ZASŁUGUJĄ!!!
          • Gość: jacek Re: bujaj się synku robaka:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 23:00
            BRAWO dobrze mu napisalas, ale dajmy mu juz spokoj, to jakis burak, ktory
            myslal, ze jak ma 100 $ kanadyjskich to bedzie tutaj szpanowal i obrazal
            Polakow.
            Zrobmy cos razem aby sie poprawilo! Zawsze beda niezadowoleni i tacy ktorzy
            nigdy nie docenia trudu naszej pracy...ale to na szczescie margines.
          • Gość: weryfikator rewela Re: bujaj się wypierdku mamuta :):):) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 18:07
            Nie pomagaj !!!!.
            Nie wszystkie zabiegi w końcu musza sie udać.
            Jak Ci wpadnie w ręce, to niech wyjdzie (całkowicie niezamierzenienie) z
            SEPSĄ, ŻÓŁTACZKĄ B i C, ORAZ Z HIV.
            Zobaczymy co zrobi za te swoje 100 $, które wypracował przez 72 godz (min).
            pracy przy sprzątaniu śmietników lub utylizacji odpadów po transplantacjach
          • Gość: Leo Re: bujaj się synku robaka:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 10:51
            Wszystko to co mowisz to prawda ale pielegniarka nie leczy tylko lekarz i za leczenie odpowiada lekarz a nie pielegnierka. Tego pielegniarki nie zmienia .
        • Gość: pawel Re: bujaj się synku robaka:) IP: 195.116.241.* 11.04.06, 23:53
          Przeczytałem wszystkie pańskie wypowiedzi i jestem w szoku.Takiej nienawiści za
          nic,takich oskarżeń bez podstaw,takich ocen ludzi bez znajomości tematu i w
          końcu tylu epitetów wypisanych z taką pasją jeszcze na żadnym forum nie
          spotkałem.O co?Mam nadzieję,że tak niegodziwych ludzi jak pan, żaden z nas nie
          spotka w swojej praktyce...i w tym jeszcze Pismo Święte....podłość.
    • Gość: v Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.dnet.pl 08.04.06, 18:29
      Coś Zdziałać mogą tylko lekarze.
      Niech wywalczą też dla pozostałych pracowników służby zdrowia..
    • Gość: LeonX Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 01:14
      Dobra, chwila przerwy... w poniedziałek potrzebuję do lekarza po leki i po
      zwolnienie. będzie to możliwe?
      • Gość: aron Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.pl / *.enterpol.pl 09.04.06, 07:15
        Gość portalu: LeonX napisał(a):

> Dobra, chwila przerwy... w poniedziałek potrzebuję do lekarza po leki i po
        > zwolnienie. będzie to możliwe?

rodzinni mają pracować.
        • Gość: xxx Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 82.177.97.* 11.04.06, 00:18
          Jeżeli jakiś strajkujący lekarz, pokaże PIT z zeznaniem rocznym (a teraz to
          dobry czas na PIT-y) z którego będzie wynikało, że "biedaczek" zarabia 1200-
          1500 pln/miesiąc (netto) to ja mu dołożę ze swojej skromnej pensji na życie.
          Mówmy o faktach. W TV żaden lekarz nie ujawnił swoich "głodowych" pensji,
          zasłaniając się głupimi wymówkami. Dlaczego żaden lekarz nie mówi o pracy w
          dwóch przychodniach, 8 dyżurach w szpitalu i prywatnym gabinecie!!! Jeszcze
          jakiś "mądry" lekarz wypowiada się do TV, że chciałby zarabiać tyle co murarz,
          albo elektryk!!! Bardzo śmieszne!!!
          • Gość: do xxx Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:13
            Masz 100% racji. Pomyśl tylko 8 dyżurów, o których piszesz. Różnych dyżurów:
            spokojnych, na których niewiele się dzieje ale i takich, że rano masz dość
            życia, a przed wyjściem ze szpitala czeka na ciebie jeszcze kilka spraw, których
            nie zdążyłeś załatwić w nocy. Idziesz do przychodni, masz być miły,
            uśmiechnięty, nie wolno ci się pomylić.W domu czeka żona/mąż i dzieci, chcą
            żebys był uśmiechniety, miał dla nich czas.Masz racje takie jest nasze życie.
          • Gość: human Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 21:27
            chłopie nie masz pojecia o czym mówisz.
          • Gość: Andrzej Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.man.rsk.pl 11.04.06, 22:13
            No właśnie! zrób tylko żeby doba miała 240godzin i będzie ok!
            Nie mogę już słuchać tych bzdur o "dorabianiu" , "wezmie se dyzury", "dorobi
            prywatnie" dorobi dorobi dorobi..

>Dlaczego żaden lekarz nie mówi o pracy w
            > dwóch przychodniach, 8 dyżurach w szpitalu i prywatnym gabinecie!!!

Właśnie , że każdy mówi , że bez tych dodatkowych prac nie dałoby się zyć już
            kompletnie. Policz co wyliczyłeś: 1 etat w szpit. + 1 etat w przychodni (kiedy?)
            + 8 dyzurów (kiedy??) + w pryw gabinecie (kiedy?)+ nauka (kiedy?) ano wtedy
            kiedy Ty siedzisz z kumplami i poijasz piwko, kiedy bawisz się z dziećmi, kiedy
            się uczysz (hmmm.. ;) ) itd itd.
            Nie wiem czy dotrze coś z tego do Ciebie, ale zastanów się chwilkę w
            przyszłości zanim takie bzdury napiszesz...
            • Gość: xxx Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 82.177.97.* 11.04.06, 23:43
              Akurat ja czasowo pracuję tyle co Wy (w szpitalu, 8 dyżurów, 2 przychodnie,
              gabinet prywatny itp.), niestety zarobię co najwyżej 1/3 z tego co Wy. Też mam
              żonę, dzieci i też w swoich pracach i dla rodziny jestem miły, uśmiechniety (w
              przeciwieństwie do Was). Moja doba też ma niestety tylko 24 h. Ale do głowy mi
              nie przychodzi, żeby zastrajkować - bo to by kogoś guzik obchodziło. Jak ktoś
              jest takim świetnym lekarzem, to niech się nie katuje w szpitalach i
              przychodniach tylko pracuje na wolnym rynku!!! (Tylko gdzie wykonacie poważne
              zabiegi i operacje za które pacjenci płacą w prywatnych gabinetach - jak nie w
              szpitalach i to jeszcze za państwowe pieniądze?)
              • Gość: Andrzej Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.szpital / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 16:48
                > Akurat ja czasowo pracuję tyle co Wy...
                wątpię, ale przyjmuję do wiadomości. Nie ma tu żadnego powodu do chwały (ani Pańskiej ani naszej).. nie można się na to zgadzać. I co to za tok rozumowania - ja dużo pracuję i mam mało to inni niech też mają ?? co to ma być ??? My nikomu nie chcemy nic odebrać.
                > Ale do głowy mi
                > nie przychodzi, żeby zastrajkować - bo to by kogoś guzik obchodziło.
                no cóż, nie wiem jaka to praca, ale jeśi jest komuś potrzebna to by obchodziło, my na to liczymy , bo uważamy że nasza praca jest potrzebna. Jest odpowiedzialna, a nie ma odpowiedzialności bez wynagrodzenia.
                Swoją drogą dziwię się - chce Pan aby lekarz pracował tak dużo, co jest jednoznaczne ze zmęczeniem i narażaniem kolejnych pacjentów jeśli nie na błąd , to na kontakt ze zmęczonym, sfrustrowanym, chcącym szybko załatwić sprawę lekarzem. Ale będąc Pacjentem, nie sądzę aby był Pan zadowolony z takiego z nim kontaktu . Niestety trzeba wybrać.
                Na zarzuty o tzw. "prywatnych operacjach w pastwowych szpitalach" odpowiadam tak samo jak zawsze-jeśli ma Pan wiedzę na ten temat, proszę zgłosić do odpowiednich organów, a nie powtarzać mitów i zasłyszanych historii.
                Co do Pielęgniarek - jak najbardziej mają prawo do o wieeeele lepszych wynagrodzeń. lepszych warunków pracy i mam nadzieję , że do tego doprowadzą.
                Natomiast zdanie o tym, że lekarze nic nie robią tylko siedzą w gabinetach - no żałosne, chyba że za pracę uważa Pan tylko pracę fizyczną, jeśli tak to żałuję , że się wdałem w tą dyskusję.
                • Gość: xxx Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 82.177.97.* 12.04.06, 21:52
                  Więc się nie pomyliłem Panie Andrzeju co do Pana kilku etatów, skoro ja pracuję
                  mniej od Pana. Wcale nie twierdzę, że mam mało to inni też tak powinni mieć.
                  Zaręczam Pana, że moja praca jest komuś potrzebna (jak zresztą praca większości
                  ludzi), a tu przemawia przez Pana pycha, jakby to tylko Wasza praca była komuś
                  potrzebna. Proszę nie gardzić innymi!!! Nie tylko Wasza praca wiąże się z
                  odpowiedzialnością!!!
                  Nie mam zamiaru nic zgłaszać odpowiednim organom, bo po pierwsze nie mam na to
                  czasu, po drugie nie walczę z wiatrakami.
                  Jeśli chodzi o mity to Lepperowi też Pan wierzy, że Samoobrona była tylko
                  legalnie finansowana - to tylko mit?
                  Jednego Wam tylko można pogratulować - solidarności zawodowej - brawo!!!
                  Jeszcze jedno Panie Andrzeju - taki Pan zapracowany, ale znalazł Pan czas żeby
                  prześledzić posty na forum i parę zdań napisać ze szpitalnego komputera zapewne
                  w godzinach pracy.
                  Na podsumowanie proszę mnie źle nie zrozumieć, bo ja nie krytykuję wszystkich
                  lekarzy i za wszystko (i całej służby zdrowia), ale proszę mi nie insynuować,
                  że wszyscy świetnie pracują, a tak mało zarabiają. Bo odnoszę wrażenie, że do
                  strajku dorwali się najwieksi "kombinatorzy". Jakoś - nazwiska znanych i
                  zasłużonych lekarzy przy okazji strajku się nie pojawiają. Pozdr.
              • Gość: Monika Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.cm.umk.pl 16.04.06, 11:16
                Trzeba się było uczyć.
          • Gość: pawel Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 195.116.241.* 12.04.06, 00:26
            Pomyśl-czy gdyby to nie była prawda o naszych zarobkach,to co mówiłby
            minister ,czy premier? Czy ktoś z lekarzy powiedział,że mamy głodowe pensje?Ale
            czy znasz taki kraj, gdzie pensja lekarza wynosi 0,7-0,8 średniej krajowej?
            Dlaczego inne wolne zawody(np.sędziowie mają 2,8 ;prokuratorzy..itd.) mają
            zapewnione w ten sposób zarobki i nie muszą dorabiać.
            • Gość: xxx Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 82.177.97.* 12.04.06, 13:09
              Ja nie kwestionuję tego, że lekarze mało zarabiają. A pielęgniarki co mają
              powiedzieć? Wiele z nich też skończyło studia i to tylko 1 rok krótsze niż
              lekarze, w szpitalach mają znacznie więcej pracy niż lekarze (którzy prawie w
              ogóle nie wychodzą z gabinetów). Po pracy wracają do domu, bo nie mają gdzie
              dorobić jak wiekszość lekarzy!!!
              A od której godz. do której trwa strajk lekarzy - bo przecież nie możecie
              spóźnić się do prywatnych gabinetów i przychodni - przecież tam teraz w czasie
              strajku "żniwa"!!!
    • Gość: ;/ Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.kol.tke.pl 11.04.06, 15:58
      strajk sie zaostrzyl a ja musze czekac na zabieg :/
      • Gość: human Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 21:23
        no własnie nadajecie na słuzbe zdrowia . a jednak czeka pan , pani na zabieg.
        kto go zrobi jak nie lekarz, komu pan (pani) odda swoje zdrowie i życie pod
        opieke. Ludzie czemu wy nadajecie wszystko co złe o lekarzach ,
        pielegniarkach, . To chyba nie fer skoro tylu ludzi w ciagu roku, miesiaca,
        dnia , czy godziny ma uratowane zycie właśnie dzieki komu dzieki
        nam !!!!!!!!.To co to juz nie jest wazne. POWIEDZ COS WRESZCIE prawdziwego i
        dobrego o nas
        • Gość: Super Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 19:36
          Oczywiście, że lekarz musi zrobić zabieg. Chyba nikt poza lekarzami nie ma
          uprawnień do praktyk lekarskich. A lekarzy do solidnego leczenia zobowiązuje
          chyba Przysięga Hipokratesa, czyż nie?
          Nie jestem lekarzem, ale też pracuję w budżetówce. Uważam, że jak w każdym
          zawodzie są wśród lekarzy solidni pracownicy, oddani służbie na jaką się
          zdecydowali. Ale na pewno są i tacy, którzy nie powinni wykonywać swojego
          zawodu. Cała budżetówka zarabia marnie. Lekarze nie są chyba jedyną
          pokrzywdzoną grupą zawodową. Wśród pielęgniarek wiele jest takich, które
          ukończyły studia, a zarabiają o wiele gorzej niż lekarze. Też odpowiadają za
          życie i wykonują najgorszą pracę w szpitalch. Oczywiście chodzi mi o rutynowe
          czynności. Nie mam na myśli operacji czy zabiegów. To nie podlega dyskusji.
          Jest to niezwykle odpowiedzialne zadanie, na pewno bardzo stresujące. Ale
          porównując zarobki innych grup zawodowych budżetówki z krajami UE (bo tym
          przede wszystkim chyba kierują się lekarze) to wszystko jest chyba mniej więcej
          proporcjonalne. Również nauczyciel, pielęgniarka, policjant, pracownik kultury
          tutaj w Polsce zarabia mniej w stosunku do kolegów z zagranicy. Uważam zatem,
          że strajk jest nieporozumieniem. Równie dobrze mogliby zastrajkować
          filharmonicy, którzy zarabiają około 1000, czy nauczyciele którzy zarabiają od
          ok. 700 - 1400zł. Praca tych drugich jest również odpowiedzialna i niezwykle
          stresująca szczególnie kiedy patrzy się na współczesną młodzież. A nie każdy ma
          możliwość takiego dodatkowego zarobku jak lekarze. Chałtura w przypadku muzyków
          na pewno, korepetycje - nauczyciele. Ale czy wszyscy? I jak mają się ich
          dodatkowe zarobki w stosunku do dodatkowej pracy lekarzy? A ilu z tych
          pracowników ma czas na dodatkową pracę, kiedy na pierwszym miejscu są obowiązki
          związane z właściwą pracą? zatem wszędzie dobrze gdzie nas nie ma.
          Pozdrawiam więc wszystkich lekarzy i życzę im powodzenia w negocjacjach z
          rządem. Jednak miejcie na uwadze, że inne grupy zawodowe, wykształcone wcale
          nie gorzej niż wy ucierpią na tym. Bo wy prowadzicie życie na bardzo wysokim
          poziomie. A wielu przedstawicieli innych grup zawodowych ledwo wiąże koniec z
          końcem.
          • Gość: human Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.06, 20:37
            co do nauczycieli to wiem cos na ten temat bo moja siora jest nauczycielem a
            druga pielegniarka. Róznice sa kolosalne obie to przyznaja Pierwsza kolosalna
            róznica jest kasa ta pierwsza zarabia prawie drugie tyle co druga czyli
            pielegniarka.Ta pierwsza własnie ma od jutra wolne. A dopiero 4 dni były
            rekolekcje -tez było wolne. Ta druga własnie ma dyzur w wielka niedziele dzien
            12 god i w poniedz noc 12 godzin . Odpowiedzialnosc to jest nieporównywalna. W
            szpitalu leży 36 obłoznie chorych pacjentów a ta w szkole ma 15 uczniów.po 4-5
            godz Lekcyj wraca do domu tj ok 12-13. I CO MAM PISAC DALEJ CHYBA WYSTARCZY
            WIEC NIE MA O CZYM GADAC> TO SA MOJE SIOSTRY I OBIE TRAKTUJE TAK SAMO < ALE TO
            SA ICH ZDANIA. i ja tez widze jaka padnieta jest jedna (pielegniarka )a jaka
            druga. POZDRAWIAM WSZYSTKIE PIELEGNIARKI I NAUCZYCIELKI
            • Gość: Maximus Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.06, 20:35
              Ja też się z tym zgadzam, że praca pielegniarek jest co najmniej tak samo
              ciężka jak nauczycieli i również teraz pielegniarki kończą studia wiec pensje
              pielegniarek powinno się podciągnąć do pensji nauczycielek. Natomiast pensje
              lekarzy specjalistów powinno się zrównać z pensjami prokuratorów i sędziów
              (podobnie jak lekarze specjalizaje muszą robić aplikacje).
          • Gość: xxx Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: 82.177.97.* 12.04.06, 22:10
            Zgadzam się z Tobą i popieram to co piszesz. To chyba jeden z najlepszych i
            najbardziej wyważonych postów. Brawo.
          • Gość: lekarz Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.rzeszow.mm.pl 13.04.06, 00:54
            Prosze zwrocic uwage, ze jezeli srednia krajowa /w gospodarce
            uspolecznionej..tak to chyba sie nazywa/ wynosi 2600, a lekarze maja brutto
            1400-2000 z etatu, pielegniarki 1200 brutto...to kto w taki razie ma 3000-4000
            brutto zeby zrobic srednia 2600. Prosze sie nad tym zastanowic kto taka srednia
            robi. Jest faktem, ze zyjemy /ale nie wszyscy/ na niezlym poziomie, ale
            pracujemy po 300-400godzin miesiecznie...czyli dwa i wiecej etatow. Jak dlugo
            mozna tak wytrzymac? Tylko to jest naszym szczesciem???, ze mamy gdzie tyle
            pracowac bo lekarzy brakuje. Jakbysmy pracowali po 170 godzin/miesiac to jakie
            by byly kolejki??? Jezeli przecietny lekarz pracuje na dwu etatach i dalej sa
            kolejki to jasno wynika, ze w Polsce brakuje okolo 100 tys lekarzy!!! Atak przy
            okazji to etat nauczyciela to ile godzin na miesiac??? Pozdrowienia
        • Gość: alfred Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.jerzostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 07:34
          Współczuję lekarzom - podyżki płac dostaną dopiero od Nowego Roku a może nawet
          od października 2006 roku.Bieda zagląda im w oczy,bo teraz boją sie brać
          łapówki,dlatego że PiS na poważnie ściga łapówkarzy. Teraz nam już chyba lekarze
          poumierają z głodu , nie będą już budować sobie nowych,coraz większych domów
          jednorodzinnych,kupować luksusowych samochodów ,ani wyjeżdżać na wczasy na Wyspy
          Kanaryjskie , na Karaiby lub Nowej Zelandii. Będą musieli żyć tak ja większość
          Polaków - czyli skromnie. Ja się chyba zapłaczę na śmierć ubolewając nad losem
          tych biednych - ubogich lekarzy. Nie widziałem jednak nigdy lekarza stojącego po
          zupę "kuroniówkę" ani mieszkającego w budce w ogródku działkowym ,chyba się
          poprzebierali za innych ludzi.
          • Gość: lekarka Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.cm.umk.pl 16.04.06, 11:13
            Chyba sie za dużo naoglądałeś "Na dobre i na złe". Tam rzeczywiście lekarze
            żyją na dobrym poziomie. To sie ma jednak nijak do rzeczywistości. Domy i
            samochody widać, a tego czego nie ma niestety nie.
          • Gość: Do Alfreda Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.06, 13:14
            Odrobina przyzwoitości. Dlaczego lekarz ma stać w kolejce za zupą "kuroniówką"
            lub mieszkać w altance na działce? Zawód jest już sfeminizowany, większość
            pracujących w nim to kobiety. Jeśli miały szczęście "wyszły za Alfreda", który
            ma receptę na dobrobyt!
    • Gość: alfred Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.jerzostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 07:20
      Skąd wziąć pieniądze na podwyżki dla lekarzy? św.Mikołaj mówił mi,że nie ma ,bo
      sam zbiedniał,kopalni złota ani ropy naftowej nie przybywa,Unia nie da,bo raczej
      bierze od nas.Chyba,że Jurek Owsik kierownik Orkiestry Narkotykowej.
      Mój kolega ginekolog mówi,że można by zabrać biednym rencistom i emerytom ,bo
      rozpoczął budowę domu z gabinetem lekarskim , no i musi kupić nową Toyotę
      Avensis,bo dotychczasowa gablota ma już dwa lata a on nie może jeździć starym
      gratem - przecież jest lekarzem, a nie jakimś urzędniczyną ,robotnikiem
      ,rolnikiem lub sklepikarzem.
      • Gość: Miśka Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.06, 21:08
        Ja też nie znam biedaka lekarza, chyba że stażystę co świeżo po studiach.
        • Gość: zwykły człowiek Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.szpital / *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 07:17
          A co dla Ciebie jest synonimem biedy? Bo jeśli mieszkanie pod mostem,
          wybieranie ze śmieci to istotnie Masz rację.
          Ale czy chciałbyś być leczony ( a każdy kiedyś będzie ) przez człowieka jak
          wyżej.
          Myślę że powinni dobrze zarabiać, powinno się ZAKAZAĆ pracy w więcej niż jednym
          miejscu, oraz ZABRONIĆ pracy w KRUSACH, ZUSACH, PZU itp. lekarzom pracującym w
          państwowych szpitalach. Skarbówka powinna być dociekliwa tak dla lekarzy jaki i
          innych grup zawodowych w tym dla własnych pracowników.
          • Gość: Miśka Re: Strajk podkarpackich lekarzy się zaostrzył IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.06, 11:39
            Zwykły człowieku ze szpitala, jak widać po adresie lepiej było napisać
            np.młody bo to i prawda i prościej. I nie odpisuj że jesteś np. portierem w
            szpitalu. Popieram , szczególnie gdy na około pełno informacji o pieniądzach
            państwowych( a więc przeze mnie zapracowanych)które są wydawane ,,po uważaniu"
            wg politycznych celów, popieram żądania lekarzy i pielęgniarek , skoro np
            wywalczyli górnicy ustawę którą pewnie uchyliłby TK gdyby oczywiście była wola
            aby tam trafiła, albo renty strukturalne rolników który za przekazanie ziemi
            swoim dzieciom, co by uczynili zgodnie z dziedziczeniem otrzymują nawet do 2,5
            tys zł. No więc popieram jak i szanuję pracę DOBREGO( czyli kompetentnego i
            szanującego pacjentów) i UCZCIWEGO lekarza. Tylko mam dosyć słychania tych
            tekstów o nędznych pensjach głodowych zarobkach i tyle.Tak jak nie wierzę że
            zwiększenie zarobków wpłynie na kompetencję grzeczność i poważanie chorych .a
            co do zakazania pracy hm jest to interesujący pomysł ale wtedy strajk objąłby
            całą Polskę i był pod hasłem - zabraniacie nam korzystac z naszej wiedzy ablo
            praca w ZUSie podnosi nasze kompetencje itp. Co do skarbówki to kolejna
            tajemnica- trzeba wyjaśnic czy nasze prawo nie pozwala na zdawanie pytań i
            sprawdzanie stanu majątkowego czy wolą odwracać głowę. Tego nie wiem ale
            ciekawy temat.Ale system prawny może uniemożliwiać sprawdzanie a ja bym chciała
            żeby działania urzędów wszelkich były oparte na przepisach a nie na
            dzierżyńskim. Skoro prawo jest złe to trzeba je zmienić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka