Dodaj do ulubionych

Łączyć się, ale tylko dobrowolnie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 19:55
Całe gminy to przesada i to nie lekka..Moze Lepiej i mądrzej przyłączyc czesc
gmin ? Np Krasne a kilka wiosek oddalonych wlaczyc do sąsiedniej gminy ?
Moze z Glogowa Milocin i pogwizdów Nowy ale raczej nie wiecej ? a gmine
zostawoc a jesli wiecej to zlikwidowac gmine ale czesc zostawic poza
rZeszowem tzn np. Glogow wlacznie ale juz Przewrotne, Budy, Hucisko ,
Pogwizdow stary przekazac innym gminom np Ranizow?
Bez sensu zeby w miescie mialy byc TYPOWE wioski...
Jesli Glogow to moze i tYczyn ale bez Borku..Jesli te miasta polacza sie z
Rzeszowem to problem z nazwami ulic bedzie...ale no coz.. jakos to trzeba
rozwiazac...
Obserwuj wątek
    • Gość: artI Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 20:02
      No jeszcze Zaczernie , zwieczyce bym dodal moze i Boguchwalę ale bez calej
      gminy...
    • Gość: zz Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 21:08
      bo co nam jakas wiocha oddalona o 30 KM !!! ludzie !!!! zróbcie cos bo mnie
      krew zaleje . KRASNE i TRZEBOWSNIKO !! i małe wioski : zwieczyca , biała ,
      miłocin , przybywszówka !
      • Gość: klient Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.04.06, 21:28
        moim zdaniem to z tego calego poszerzeania bedzie efekt taki ze przylacza
        krasne w calosci (choc to troszke poronione bo po .... nam palikowka czy inna
        dziupla w rzeszowie) oraz te solectwa o ktore sie juz starano no w przypadku
        swilczy to wojt juz sie okreslil co odda a co nie i to mi sie podoba no i
        nalezalo by "zapolowac" na tereny trzebowsika do jasionki wlacznie
    • Gość: RSC Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:52
      Jak pokazuje doświadczenie to rozmowy z wójtami mijają się z celem. Oni nigdy
      nie będą prezentowali zdania społeczności lokalnej, tylko będzie przez nich
      przemawiał własny interes. Najlepszym przykładem jest Zwięczyca. Rozmawiać
      trzeba, nie ulega wątpliwości.
      A poza tym od przybytku głowa nie boli i nie ma co straszyć wilkami chodzącymi
      po ulicach czy roztaczać wizje kłopotów z zarządzaniem tak wielkim obszarem. Po
      pierwsze i tak należy liczyć się z tym, że z pierowtnej wersji do Rzeszowa może
      zostanie włączony jakiś procent. Skoro tak to należy (jeśli chodzi o Radę
      Miasta) zgodzić się na pomysł aneksji wszystkich gmin. A po drugie zamiast
      narzekać, biadolić i straszyć wszystkich dookoła, zabierzcie się wreszcie Radni
      i "Wielcy Uczeni" z WSiZ do roboty i wymyślcie jak przekonać mieszkańców
      Rzeszowa i okolicznych gmin do sensu silnej stolicy województwa.
      Wspólne działanie może wszystkim wyjść na dobre. Przecież tak wiele pozostaje
      do zrobienia nawet w kwestii turystyka. Wczoraj w informacjach spotkałem się z
      opinią, że należy odpowiednio promować Rzeszów jako miasto turystyczne i hotele
      się odrazu zapełnią. Nie czarujmy się. Rzeszów nie jest atrakcyjne
      turystycznie. A skoro nie jest to stwórzmy te atrakcje, bo nas pomału ubiega
      Przemyśl. Gdzie ten aquapark i wykorzystanie gorących źródeł? Kiedy coś się
      zacznie dziać w temacie wyciąg dla narciarzy? Co mamy konkretnego do
      zaproponowania Anglikom, którzy mogliby nas np. odwiedzać w trakcie weekendów?
      A może stwórzmy coś całkiem nowego? No ale pomysły się rodzą wtedy, gdy
      człowiek myśli o dobru miasta, a nie o bezsensownej walce politycznej czy tylko
      o władzy. A póki co w Rzeszowie tylko takie zjawiska są obserwowane.
      • Gość: zz Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 22:57
        RACJA - denerwuje mnie to ze niemoge nic zrobic tylko czytac jak te matoły sie
        kłóca i sprzeczaja w imie dobra swojej partii :X
        JESLI nie bede wspolpracowac zostaniemy w tyle i bedziemy Polska C .
    • Gość: Rzeszowianin Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.rzeszow.mm.pl 12.04.06, 08:01
      Kolejny poroniony pomysł PISIAKÓW .Im nie chodzi o miasto im chodzi o władzę.
      Minister Czartoryski podpuścił władze Gmin, aby atakowały na sesji , Ferenca
      zamieszczając w swoim piśmie do nich zwrot używany przez Szlachtę,
      że „dotychczasowa metoda łączenia była zła...”Cała sesja była poświęcona
      potępianiu Ferenca. I efekt osiągnięto, bo jest intencja Rady Rzeszowa
      do „dobrowolnego” łączenia gmin, czyli nigdy!!!SLD głosem, Rybki opuścił
      Ferenca i głosował za- jedynie Dec powiedział na sesji prawdę, że połączenie
      możliwe jest tą metodą może aż za III kadencje. Jest oczywiste, że PiS nie chce
      łączenia, aby nie była to „zasługa Ferenca „ i oto chodzi. Ale rzeszowianie nie
      są głupcami
      • Gość: Niewierna Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.06, 08:08
        Ciekawe czy Radni Krasnego sprzedadzą gminę i za ile?Kadencja się kończy panom
        K. i Cz. a na następną nie wybiorą. Etaty, praca, awanse? Pożyjemy zobaczymy.
    • Gość: z daleka Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.zg.pl / *.zgora.dialog.net.pl 12.04.06, 09:40
      Sprawa jest trochę skomplokowana. W wielu miastach rezygnuje się ze ściągania
      inwestorów i tym samym konieczności poszerzania miasta. Tak czyni się w dużych
      miastach typu Warszawa, Wrocław Poznań. Tam od lat właściwe niczego do tych
      metropolii nie przyłączono. We Wrocławiu nie ma nowych inwestorów, są w gminie
      Bielany Wrocławskie, tuż za rogatkami (tablicami) miasta. Bo i tak inwestor
      wszystko ma we Wrocławiu, a w Bielanach tylko "ubitą ziemię". Dlaczego np.
      Trzebownicko nie mogłoby być dla Rzeszowa takimi Bielanami ? I nie fetyszyzujmy
      tu sprawy podatku, bo i tak inwestor najczęściej ma kilka lat zwolnienia
      podatkowego. A w takiej firmie i tak będą pracować rzeczowianie. Pamiętajcie,
      że w Warszawie nie stawia się już hipermarketów. Teraz są w Jankach, Łomiankach
      i Piasecznie.
      Z drugiej strony rozwój Rzeszowa aż "do tablic" spowoduje faktyczne, a nie
      administracyjne wchłonięcie okolicznych miejscowości. Tu po raz kolejny
      przywołam Warszawę, gdzie Bielany przechodzą płynnie w Łomianki, a Ursus w
      Piastów i Pruszków.
      Są też tendencje odśrodkowe. We Wrocławiu głośno mówi się o tym, by oddzielić
      (ponownie) Leśnicę. To miasteczko przyłączono kiedyś do Wrocławia na takiej
      zasadzie jak dziś do Rzeszowa chce się przyłączyć Głogów czy Tyczyn; też miasta
      przecież.
      Sumując, forum nie jest dobrym miejscem do rozstrzygania takich spraw. To
      oprócz spraw czysto ambicjonalnych (waw ! 200 tys. ludzi !) także wiele
      problemów. Myślę, że teraz powinna zapanować cisza. Władze miasta powinny
      opracować przy współpracy niezaangażowanych politycznie naukowców projekt,
      zawierający wszelkie za i przeciw połączenia. Jeśli dokument wykarze korzyści
      można siąść do negocjacji z gminami. Można wówczas je przekonywać, pokazując
      dobrodziejstwa. Inaczej będziemy to wałkować jeszcze wiele lat.

Pozdrawiam z daleka, skąd (ponoć) lepiej widać
    • Gość: Głogowianka Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: *.centertel.pl 12.04.06, 12:21
      Ja mieszkam w Głogowie i szczerze nie widzę sensu przyłączania całej gminy do
      Rzeszowa. Miłocin, Rudną Małą okay, ale po co Głogów, Zabajkę i wszystkie
      miejscowości, które naturalnie oddziela las przy drodze krajowej? Ja mieszkam w
      Głogowie od niedawna, pracuję w Rzeszowie i zauważyłam, że ludzie żyją zupełnie
      inaczej w miasteczku, tam jest inne tempo życia, poczta od 8 do 15-tej, bank do
      16-tej, nic nie da się normalnie załatwić, a jednak ludzie tak żyją i są
      szczęśliwi. Po co ich zmuszać do zwiększenia tempa życia na takie jakie jest
      chociażby w Rzeszowie? Wydaje mi się, że "Bór" jest naturalną granicą, do
      której tereny można przyłączyć do Rzeszowa. I pewnie w każdej gminie znajdzie
      się taka granica, którą bez sensu przekraczać...
      • Gość: głogowianin Re: Łączyć się, ale tylko dobrowolnie IP: 195.136.36.* 12.04.06, 15:38
        Ja też mieszkam na Niwie od niedawna i w pełni popieram Pani zdanie. Nie po to
        wyprowadzałem się z Rzeszowa, żebym teraz miał rytm życia wielkomiejski oraz
        ceny za wodę czy podatek od nieruchomości podwyższone. Ale pomijając aspekt
        egoistyczny - zastanówmy się: połączenie Głogowa z Rzeszowem to po prostu
        absurd. A pomysł z całymi gminami to kpina - chcą stworzyć największą wieś na
        świecie. A Głogów to małe, sympatyczne miasteczko na obrzeżach większego i
        niech tak zostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka