Dodaj do ulubionych

Czy mieszkańcy Pawłokomy są gotowi na pojednanie?

04.05.06, 00:48
ukraińcy pracowali u mnie na plantacji kilka lat, podobnie jak niemcy którzy
w niemczech mówią mi że są dumni z ich dziadków tak i te typki są dumne z
UPA więc nigdy nie będzie pojednania. Paskudny naród podobnie jak niemcy i
litwini. Jedyny plus komunizmu to to że zrobili akcę WISŁA,dzięki im za to
Obserwuj wątek
    • Gość: DQ AWZ3 Re: Czy mieszkańcy Pawłokomy są gotowi na pojedna IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.05.06, 06:27
      WSZYSCY SA PASKUDNI ALE NIE TACY FALSZYWI JAK POLACY NA
      EMIGRACJI EMIGRANT Z USA
      • Gość: zibi uwaga na Polaków za granicą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 08:38
        Zgadza się. Ja chyba nie miałem szczęścia. Jak spotykałem za granicą Polaka, to
        niestety trafiałem na jakąś pijaną szumowinę.
        Teraz staram się podczas wyjazdów nie utrzymywać kontaktów z Polakami.
        • Gość: -:::::- Re: uwaga na Polaków za granicą IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 04.05.06, 10:22
          To nie żadna szumowina.
          To emigrant polityczny z lat 80-tych.
    • Gość: erwk Re: Czy mieszkańcy Pawłokomy są gotowi na pojedna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 11:13
      co za nieuk pisał ten artykuł...
      to nie AK dokonało odwetu tylko sąsiedzi na sąsiadach. i tylko za to, że
      wczesniej ukraińcy wymordowali Polaków.
      a potem zaczną rozne Grossy i gazeciny pisać pierdoły o 'mordercach z AK".
      tylko prawda jest ciekawa
    • zbujowachata Re: Czy mieszkańcy Pawłokomy są gotowi na pojedna 04.05.06, 15:09
      awz3 napisał:

> ukraińcy pracowali u mnie na plantacji kilka lat, podobnie jak niemcy którzy
      > w niemczech mówią mi że są dumni z ich dziadków tak i te typki są dumne z
      > UPA więc nigdy nie będzie pojednania. Paskudny naród podobnie jak niemcy i
      > litwini. Jedyny plus komunizmu to to że zrobili akcę WISŁA,dzięki im za to
      Polemika !!!!!!!!!
      Właśnie byłem w czoraj specjalnie w tym miejcu i co ?
      Nie znoszę medialnego Szumu i gawiedzi .
      Normalnie zero profesjonalizmu ! Droga do Pawłokomy i przez Dynów
      stan opłakano /beznadziejny, na miejscu zaraz przy kościele nowy cmentarz.
      kilka przeniesionych nagrobków / ani jednego krzyża prawosławnego zamordowane
      całe rodziny spis 366 osób, cudowne błoto + intensywny
      zapach gnojowicy po prostu komuna okresu E. Gierka !
      Nie mogę zrozumieć sposobu myślenia organizatów i wykonawców
      od prawie roku wiadomo że spotkanie się odbędzie to jak można trawę
      siać na kilka dni przed spotkaniem -co pozostaje zielona farba !
      A wnaszej kochanej TV wszystko będzie kolorowo i cacy po prostu
      rzeczywistość wirtualna ! Wniosek to pokolenie pozostaje na tym samym
      etapie rozwoju Old Hors !!!
      • piotrzr Rzeszowska Biała 04.05.06, 17:07
        www.ipn.gov.pl/a_260204_spotkanie_Kertyczak.html
        12. S 74/01/Zi - śledztwo wszczęte 21 grudnia 2001r. w sprawie zabójstwa z
        użyciem broni palnej Piotra Łuki – syna Michała, Antoniego Pałczyńskiego,
        Andrzeja Puca, Piotra Łuki – syna Władysława, Józefa Łuki, Tomasza Michałka,
        Stefana Chomy, Michała Pruca i Antoniego Pruca dokonanego 20 lutego 1945r. w
        Rzeszowie, to jest o przestępstwo z art. 148§2 pkt 4 kk w zw. z art. 3 ustawy z
        18 grudnia 1998r. o Instytucie Pamięci Narodowej – Komisji Ścigania Zbrodni
        przeciwko Narodowi Polskiemu (Dz.U.Nr 155 poz. 1016 z późn. zm.).
        Ze zgromadzonego materiału dowodowego wynika, że w nocy z 20 na 21 lutego
        1945r. wskazane wyżej osoby zamieszkujące w miejscowości Biała koło Rzeszowa
        zostały zabrane ze swoich domów, przy czym związano im ręce drutem, a następnie
        doprowadzono na wzgórze – tzw. Łany i tam je rozstrzelano. Rozstrzelane osoby
        były wyznania greko – katolickiego, narodowości ukraińskiej.
        W toku śledztwa przesłuchano 43 świadków, w tym dwukrotnie dwie osoby. Spośród
        świadków 7 osób przesłuchano w drodze pomocy prawnej udzielonej przez
        Prokuraturę Ukrainy.
        11 października 2002r. skierowano do Prokuratury Obwodu Lwowskiego wniosek o
        udzielenie pomocy prawnej poprzez przesłuchanie jednego świadka, przy czym do
        chwili obecnej nie otrzymano odpowiedzi w tym zakresie.
        W toku śledztwa odnaleziono zapisy dotyczące tych zbrodni w dwóch raportach
        sytuacyjnych MO przechowywanych w Oddziałowym Biurze Udostępniania i
        Archiwizacji Dokumentów w Rzeszowie. Przeprowadzono również w Centralnym
        Archiwum Wojskowym kwerendy mające na celu ustalenie oddziałów Wojska Polskiego
        formowanych w lutym 1945r. w Słocinie koło Rzeszowa z uwagi na informacje
        przekazane przez jednego ze świadków, z których wynikało, że czynów tych
        dopuścili się żołnierze Wojska Polskiego. Przeprowadzono także kwerendę w
        Archiwum Państwowym w Rzeszowie w celu uzyskania dokumentów zawierających
        informacje o ewentualnym prowadzeniu śledztwa w tej sprawie w 1945r. Wystąpiono
        również do Oddziałowego Biura Udostępniania i Archiwizacji Dokumentów w
        Rzeszowie w celu odnalezienia akt postępowania karnego prowadzonego w sprawie
        dopuszczenia się tych zabójstw.
        Czynności wykonane w tej sprawie nie doprowadziły dotychczas do wykrycia
        sprawców dokonanych zbrodni.
        W śledztwie tym zaplanowano do przesłuchania jeszcze dwóch świadków. Z uwagi na
        brak odpowiedzi Prokuratury Ukrainy dotyczącej przesłuchania jednego świadka
        zamieszkującego na terenie obwodu lwowskiego trudno jest w chwili obecnej
        wskazać termin zakończenia prowadzonego śledztwa.
        • piotrzr Re: Rzeszowska Biała 04.05.06, 19:52
          Zołnierze formowanej w 1945 roku na Słocinie jednostki wojskowej II armii WP
          poszli na spacer na teren rzeszowskiej Białej aby sobie postrzelać
          do "ukrańców" .
          W okolicach rzeszowa nie było walk z ukraińskim podziemiem - Biała to dzisiaj
          dzielnica Rzeszowa.W tej sprawie przesłuchano ponad 40 swiadków - dlaczego nie
          kończy się sledztwa ?? Nie wiem - za prestekst do nie kończenia sprawy słuzy
          zapewne brak dostepu do 2 /słownie dwóch/ świadków - staruszkow za młodu
          wywiezionych na Ukrainę spod Rzeszowa.
    • Gość: te Re: Czy mieszkańcy Pawłokomy są gotowi na pojedna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 18:24
      Oddział AK mordował czy osłaniał akcję mieszkańców polskich wiosek? Kiedy
      koniec śledztwa IPN w tej sprawie?
      • Gość: Polak katolik polscy mordercy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 02:03
        Było bardzo wiele takich przypadków. Drugim nadającym się do upamietnienia
        przypadkiem jest wymoerdowanie 11 kwietnia 1945 roku ponad 300 osób w wioskach
        Brzuska, Bachów i Sufczyna
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23313&w=19620342&a=41200745
        Tutaj śledztwo IPN trwa od 2001 roku !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka