Dodaj do ulubionych

Polowanie !!!

20.11.06, 11:54
Temat nie związany bezpośrednio z Rzeszowem, jednak forum to przegląda dużo
internautów. Sobota rano, ok. godz. 9 jadę trasą z Leżajska w kierunku Niska
i w lesie za Leżajskiem widzę zwierzę, biegnie wprost na drogę, patrzę sarna.
Na szczęście udało się jej przebiec na drugą stronę drogi w kierunku torów
kolejowych, na szczęście żaden samochód nie uderzył w biedne zwierzę, gdyż
mogło dojść do tragedii na drodze. Jadę kilkaset metrów i co
widzę ???...kilkanaście samochodów zaparkowanych w lesie i co ?....odbywa się
polowanie prowincjonalnej pseudoelity. Uciekające przed niebezpieczeństwem
zwierzęta, zero zabezpieczenia przed użytkownikami bardzo ruchliwej trasy,
nikt nie zadba o to, że na drodze może dojść do tragedii. Wystraszone
zwierzątko nie zatrzyma się na poboczu przepuszczając jadący samochód. Inna
kwestia - polowanie, grupka cwaniaczków wyżywa się na bezbronnych
zwierzakach, a może by tak sobie jeden drugiemu w d... strzelił, może dzięki
temu zrezygnowaliby z tego barbarzyńskiego zwyczaju. Od razu zapewne padną
hasła typu wyrównywanie populacji zwierząt w lesie, gospodarka leśna itp.,
itd.
Obserwuj wątek
    • markoc4 Re: Polowanie !!! 20.11.06, 11:59
      Zderzenie samochodu z samochodem może doprowadzić do kalectwa osób
      podróżujących samochodem !!!!
    • Gość: konrad Re: Polowanie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 12:48
      Już niedługo czas gołoledzi a na naszych drogach beztrosko biegają psy i koty.
      I co ?i nic .znowu zginie w skali kraju setki osób ale w mentalności Sowietów
      ludzi ci u nas dostatek.
      • cool_kid Re: Polowanie !!! 20.11.06, 12:52
        "Nas mnoga" :)
    • cool_kid Re: Polowanie !!! 20.11.06, 12:51
      Trzeba było zgłosić na policję. Banda sku..eli. Nienawidze takich ludzi, sam
      jestem nawet wegetarianinem.
    • gwiazda_podkarpacia Re: Polowanie !!! 20.11.06, 13:08
      popieram w 100%. bardzo mądry post. panowie biznesmeni dają upust
      swoim pierwotnym, męsko-barbarzyńskim instynktom,
      ale jakby tak któryś pomyślał o zabezpieczeniu imprezy no to... tu już jest problem, bo myślenie to wysiłek :|
      • markoc4 Re: Polowanie !!! 20.11.06, 13:47
        Tylko do kogo się zwrócić z tym problemem, skoro w tym procederze biorą udział
        niemal wszystkie "elity" prowincjonalnego miasteczka, włączając w to polowania
        tzw. dewizowe, czyli za kasę.
        • Gość: Paddy Re: Polowanie !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 13:55
          Typuje, ze nic to nie da. To taki kraj.
          Nawiasem, w kazdym kraju jest grupa prymitywnych matolow, znajdujacych
          przyjemnosc w pozbawianiu zycia, z nagonka.
          Paddy
        • gwiazda_podkarpacia Re: Polowanie !!! 20.11.06, 14:01
          myślę, że jakieś organizacje ekologiczne byłyby tym zainteresowane.
          narobiłyby trochę szumu i może zadziwiająco widocznych skutków społecznych
          by to nie przyniosło, ale przynajmniej te organizacje by zarobiły na "szantażu" ;]
          • mateusz.maciejczyk Ehh 20.11.06, 18:40
            1. Przecież w sezonie są okresy w których można polować.
            2. Dziczyznę należy kontrolować np. odstrzał wilków czy dzików.
            3. W sumie śmieszne to jest - stajecie w obronie zwierząt, a większość w
            stosunku do bliźnich zachowuje się gorzej niż ustawa przewiduje (paradoks?)
            4. Szczerze wątpię, żeby sarna czy zająć zatrzymał się na poboczu i przepuścił
            samochody :> nawet jeśli nie biegnie za nim "horda barbarzyńców". Jak nie
            wierzycie możecie iść spytać pierwszego lepszego gajowego
            5. Organizacje ekologiczne (czyt. zieloni) są zainteresowane wszystkim nawet
            wałami przeciwpowodziowymi - bo zachwieją one równowagę ekologiczną.....
            6. I ostatni :) Ciekawe jak nazwiecie ludzi pracujących w rzeźniach. Jak zwykli
            myśliwi to barbarzyńcy ;>
            • mateusz.maciejczyk Re: Ehh 20.11.06, 18:44
              byłbym zapomniał, jeżeli odstrzał ma miejsce poza sezonem łowieckim to należało
              zadzwonić na policję i zgłosić ten fakt.
              Cool_Kid - człowiek nie może być wegetarianinem :> zawsze będzie mięsożerny czy
              tego chce czy nie :> a zieleninka nie posiada niektórych składników ;>
            • Gość: Paddy Re: Ehh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 18:47
              I ostatni :) Ciekawe jak nazwiecie ludzi pracujących w rzeźniach. Jak zwykli
              myśliwi to barbarzyńcy ;>

Nie kumasz, chlopie, roznicy miedzy praca a pozbawianiem zycia DLA
              PRZYJEMNOSCI??
              Paddy
              • mateusz.maciejczyk Re: Ehh 20.11.06, 18:51
                Dla jednych myśliwych to praca dla innych przyjemność :> co nie zmienia faktu,
                że tu i tu się zabija. W rzeźni w brutalniejszy sposób. Zresztą przeczytaj sobie
                dlaczego są odpowiednie sezony i regulacja populacji zwierząt;> dzięki takim
                panom np. nie panoszy się wścieklizna.
                • Gość: Paddy Re: Ehh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 18:54
                  Naprawde chcesz mi wmowic, ze goscie kupuja strzelbe z milosci do zwierzakow?
                  Paddy
                  • mateusz.maciejczyk Re: Ehh 20.11.06, 19:03
                    Mój wujek jest leśniczym, ma 3 strzelby :> dziadziu był gajowym swego czasu też
                    miał strzelbę :>
                    Nie napisałem, że wszyscy kochają zwierzaki. Napisałem, że dla jednych to praca
                    dla innych przyjemność. Zresztą jedni lubią pasztet ze sklepu inni z zająca.
                    Jedni wolą kiełbasę wiejską inni kiełbasę z dzika. Popatrzmy też w ten sposób.
                    Idąc do sklepu nie myślimy skąd jest to jedzenie, ani w jak brutalny sposób było
                    pozyskane. Dziwi mnie to, że czepiacie się polowań zamiast bronić zwierząt
                    domowych tj. psów czy kotów, a nawet koni czy krów. Tym się pasuje zająć. A nie
                    czy ktoś 3x w roku pojedzie na polowanie.
                    Każdy robi to co lubi chociażby, jedni lubią zbierać grzyby inni zbierać trofea.
                    Sęk w tym, żeby robili to legalnie w świetle prawa.
                    • Gość: Paddy Re: Ehh IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.06, 19:22
                      Idąc do sklepu nie myślimy skąd jest to jedzenie, ani w jak brutalny sposób było
                      pozyskane.
                      -Niektorzy zwracaja. nie sadz wszystkich wedlug siebie.

Dziwi mnie to, że czepiacie się polowań zamiast bronić zwierząt
                      domowych tj. psów czy kotów, a nawet koni czy krów.
                      -Nie zamiast, tylko rownierz.

Każdy robi to co lubi chociażby, jedni lubią zbierać grzyby inni zbierać trofea.
                      -Kazdy robi to co lubi, niektorzy lubia robic rzeczy odrazajace/
                      okrutne/obrzydliwe.

Sęk w tym, żeby robili to legalnie w świetle prawa.
                      -Oprocz zachowan zgodnych z prawem sa jeszcze zachowania etyczne/ szlachetne/
                      humanitarne...
                      • mateusz.maciejczyk Re: Ehh 20.11.06, 21:19
                        Mi się najbardziej podobają ludzie którzy bronią zwierząt a nie mają szacunku
                        dla innych LUDZI :>
                        Co do rzeczy okrutnych to ja bym się sprzeczał czy kulka z 50 metrów w wilku
                        jest taką odrażającą. Zresztą, pomimo iż Świat się zmienia jesteśmy ciągle
                        ludźmi. Żywimy się mięsem, zabijamy słabsze gatunki żeby żyć. Niby stoimy
                        najwyżej drabiny ewolucji, chociaż z intelektem to bym się spierał.
                        Paddy ale do czego zmierzasz?:) Żeby nie polować?:> Czy żeby dbać o środowisko?

> Dziwi mnie to, że czepiacie się polowań zamiast bronić zwierząt
                        > domowych tj. psów czy kotów, a nawet koni czy krów.
                        > -Nie zamiast, tylko rownierz. (s/rownierz/również) - niektórzy o tym
                        zapominają że są nasze pupilki :>

> Każdy robi to co lubi chociażby, jedni lubią zbierać grzyby inni zbierać trofea
                        > .
                        > -Kazdy robi to co lubi, niektorzy lubia robic rzeczy odrazajace/
                        > okrutne/obrzydliwe.
                        - co nie zmienia faktu że lubi to robić a jeżeli nie narusza to czyjejś wolności
                        czy godności to czemu miałby tego nie robić? :>

> Idąc do sklepu nie myślimy skąd jest to jedzenie, ani w jak brutalny sposób był
                        > o
                        > pozyskane.
                        > -Niektorzy zwracaja. nie sadz wszystkich wedlug siebie.
                        - według swojej miary; Ja doskonale wiem skąd jest kupowane mięcho :) czasem
                        nawet z dodatkiem ACE ;]
                    • jetpilot1 Re: Ehh 20.11.06, 20:52
                      fajnie że wujek ma 3 strzelby i że dziadek gajowy(jakiś związek z
                      Cimoszewiczem??:P ) ale nie zmienia to sytuacji że banda idiotów strzela do
                      bezbronnego zwierzaka - jak chcą sobie postrzelać to niech strzelają z
                      wiatrówki do tarczy - ja to bardzo lubie (i nawet mi to nieźle wychodzi;)) więc
                      nie widze przeszkody by ci panowie(a może i panie) też spróbowali postrzelać do
                      czegoś innego niz biedne bezbronne zwierzęta
                      • mateusz.maciejczyk Re: Ehh 20.11.06, 21:04
                        Jakbym miał związek z Cimoszewiczem to byście na forum tak nie cwaniakowali ;>
                        Arku =)
      • Gość: skarabeusz Re: Polowanie !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:38
        Jacy z nich biznesmeni? co drugi się wysłowić nie potrafi nie wspomnę o
        czytaniu i pisaniu....., dorobili sie majątków na kredytach zaciąganych jeszcze
        w czsach kiedy banki nie wiedziały jak co sie z czym je i nie spłacili ich do
        dzisiaj, gonić patałachów !
    • mjot1 Zgłoszenie? Hm... 20.11.06, 20:12
      Uważam, że byłaby to jedynie „sztuka dla sztuki”.
      Z jednakim skutkiem (jednak zyskując cenny czas) można było dokonać owego
      zgłoszenia „od ręki”, tam na miejscu.
      Ponieważ z treści wnioskuję, iż było to tzw. polowanie zbiorowe, więc poza
      liczną grupą obecnej „arystokracji” byli tam do dyspozycji rzeczoznawcy (często
      przysięgli biegli) reprezentujący wszystkie niezbędne służby.
      Bardzo silna reprezentacja „prawa” (prokuratura, sąd, policja po służby celne)
      dowiodłaby, że wszystko odbyło się ściśle w ramach określonych prawem i w
      zgodzie z obowiązującym obyczajem.
      Przedstawiciele służb medycznych i weterynarii o licznej grupie leśników nie
      wspominając wyłuszczyliby (popierając mnogimi przykładami) niezbicie, że ów
      zwierz dziki spłoszył się nie jakąś tam strzelaniną a dajmy na to ogólną
      sytuacją geopolityczną lub snem koszmarnym.
      Niechybnie przy wjeździe do lasu, w miejscu widocznym umieszczona jest
      tabliczka z sugestywnym napisem: „Kierowco pozwól im przeżyć”. Chyba
      zrozumiałym jest dla każdego, iż nie dotyczy to myśliwego?
      Nadmienić tu też należy, iż od lat kilkunastu polowania zbiorowe poprzedzane są
      mszą św. a przynajmniej błogosławieństwem.
      To by podkreślić szacunek dla „wartości”, dla prawa naturalnego, „braci
      mniejszych” i jednego z przykazań.

W trakcie „zgłoszenia” pouczono by nas, że owi dzielni łowcy to w rzeczy samej
      prawdziwi miłośnicy żyjątek wszelakich, że kosztem własnego czasu i środków
      niemałych dbają, chronią, żywią...
      Że hipokryzja to w najczystszej postaci? A czy to ma jakiekolwiek znaczenie...

Najniższe ukłony! M.J.
      • Gość: autor Re: Zgłoszenie? Hm... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 21:01
        pierwszy raz się nie zgodzę

czas najwyższy ograniczyć pogłowie - mysliwych
        • mjot1 Hm... 21.11.06, 20:55
          Chybam nazbyt zawile myśl swą wyłuszczył...
          Jako że na temat polowań wielokrotnie (także i na tym forum) głos już
          zabierałem, więc poniżej ośmielam się zamieścić jedną z wypowiedzi oddającą
          jaśniej stosunek mój niezmienny do owego procederu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=33206569&a=33219204
          Gdym dziś radośnie z pracy powracał do chałupinki mej w krzakach zaszytej
          autobus mnie wiozący przyhamował i z wolna minęliśmy miejsce kolizji drogowej.
          Okazało się, że kolejny zwierz dziki padł celnie trafiony autkiem (właśnie
          nieopodal Leżajska).
          Stało kilka pojazdów, ludność która z nich powyłaziła gestykulowała zawzięcie a
          na poboczu leżał martwy byk.
          Wszyscy moi współpasażerowie ubolewać zaczęli nad szkodami, jakie w wyniku
          kolizji odniósł automobil.
          I ja żal poczułem... Lecz nie z powodu jakichś tam wgnieceń w owej blaszanej
          bezdusznej skorupie, lecz na widok zwłok tego pięknego zwierzęcia.
          Spoglądałem na walające się truchło króla kniei, słuchałem wynurzeń „istot
          rozumnych” ze znawstwem wyliczających wymierne straty i ze smutkiem rozmyślałem
          jakże genialną maszyną do zabijania jest samochód...
          A gdy połączyć tenże samochód z matnią dróg uzyskujemy wówczas morderczy system
          o fantastycznych, wręcz niewyobrażalnych możliwościach.
          Odczucia me okazały się być zupełnie sprzeczne z odczuciami całej reszty
          współpasażerów.
          Hm... Wyraźnie odbiegam od ogółu. Nijak nie przystaję do normy...

Najniższe ukłony!
          Nienormalny M.J.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka