diidi 14.03.07, 16:09 Mam takie pytanko..czy ktos moze interesuje sie legendami, historyjkami zwiazanymi z Rzeszowem??Chodzi mi konkretnie o czarownice spod Leżańska ktora zostala spalona na stosie wlasnie w Reszowie....zna ktos jakies szczegoly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Prześmiewca Re: stosss IP: *.centertel.pl 15.03.07, 11:38 Pisał o tym F.Kotula zapomniałem tytuł.Nawiąż kontakt z panem Januszem Majką z rzeszowskiego muzeum.A miejscowość to Leżajsk. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Zupełnie nie na temat 15.03.07, 19:14 Ciekawostka taka sobie: „W roku 1910 w Leżajsku w ówczesnej Galicji, cwani bernardyni sprzedawali chłopom za ciężkie pieniądze „święte" siano w prasowanych cegiełkach, mające uchronić bydło od zarazy. Duszpasterze otrzymali jednak dokuczliwy cios od Wszechmocnego, bowiem traf chciał, że niebawem wybuchła zaraza, a lecznicze właściwości „świętego" siana, zawiodły, i bydło powyzdychało. Rzecz jasna, nie było mowy o zwrocie pieniędzy przez bernardynów, bowiem chłopi rozgniewali czymś boga” Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re:Do zainteresowanej IP: *.centertel.pl 15.03.07, 21:54 Jest taka książka "Pitawal rzeszowski" mogło to być tam ,ale podałem właściwy trop pan Janusz powinien być w temacie zorientoweany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Zupełnie nie na temat IP: *.centertel.pl 15.03.07, 22:01 Widzę "mjot1" że intrygują Cię takie historie.Siedzisz w tym, czy tak w wolnych chwilach. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Zupełnie nie na temat 15.03.07, 22:20 Cóż... Jako element napływowy a chcący jakoś tu wsiąknąć staram się poznać i obyczaje tu panujące jak też historię tubylczą... :-) Najniższe ukłony! M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuraiko Re: stosss IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:22 już odpowiedziałam na ten temat na forum moje osiedle :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sir Robin A witch! A witch! May we burn her? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:43 Mnie zamieniła w trytona, ale już mi lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuraiko Re: A witch! A witch! May we burn her? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 00:41 yeah Holy Grail rulez :> Odpowiedz Link Zgłoś