14.03.07, 16:09
Mam takie pytanko..czy ktos moze interesuje sie legendami, historyjkami
zwiazanymi z Rzeszowem??Chodzi mi konkretnie o czarownice spod Leżańska ktora
zostala spalona na stosie wlasnie w Reszowie....zna ktos jakies szczegoly?
Obserwuj wątek
    • huskyman Re: stosss 14.03.07, 16:39
      Gdzie jest miejscowość Leżańsk?
      • Gość: Prześmiewca Re: stosss IP: *.centertel.pl 15.03.07, 11:38
        Pisał o tym F.Kotula zapomniałem tytuł.Nawiąż kontakt z panem Januszem Majką z
        rzeszowskiego muzeum.A miejscowość to Leżajsk.
        • mjot1 Zupełnie nie na temat 15.03.07, 19:14
          Ciekawostka taka sobie:
          „W roku 1910 w Leżajsku w ówczesnej Galicji, cwani bernardyni sprzedawali
          chłopom za ciężkie pieniądze „święte" siano w prasowanych cegiełkach, mające
          uchronić bydło od zarazy. Duszpasterze otrzymali jednak dokuczliwy cios od
          Wszechmocnego, bowiem traf chciał, że niebawem wybuchła zaraza, a lecznicze
          właściwości „świętego" siana, zawiodły, i bydło powyzdychało. Rzecz jasna, nie
          było mowy o zwrocie pieniędzy przez bernardynów, bowiem chłopi rozgniewali
          czymś boga”
          • Gość: Prześmiewca Re:Do zainteresowanej IP: *.centertel.pl 15.03.07, 21:54
            Jest taka książka "Pitawal rzeszowski" mogło to być tam ,ale podałem właściwy
            trop pan Janusz powinien być w temacie zorientoweany.
          • Gość: Prześmiewca Re: Zupełnie nie na temat IP: *.centertel.pl 15.03.07, 22:01
            Widzę "mjot1" że intrygują Cię takie historie.Siedzisz w tym, czy tak w wolnych
            chwilach.
            • mjot1 Re: Zupełnie nie na temat 15.03.07, 22:20
              Cóż... Jako element napływowy a chcący jakoś tu wsiąknąć staram się poznać i
              obyczaje tu panujące jak też historię tubylczą... :-)

Najniższe ukłony! M.J.
    • Gość: Kuraiko Re: stosss IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:22
      już odpowiedziałam na ten temat na forum moje osiedle :>
    • Gość: Sir Robin A witch! A witch! May we burn her? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.07, 22:43
      Mnie zamieniła w trytona, ale już mi lepiej...
      • Gość: Kuraiko Re: A witch! A witch! May we burn her? :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.07, 00:41
        yeah Holy Grail rulez :>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka