Dodaj do ulubionych

JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ?

IP: *.gorzow.mm.pl 19.06.03, 16:01
Cześć, mieszkam w Gorzowie koło granicy z Niemcami. Nigdy nie byłem w Waszym
regionie i mam zapytanie czy rzeczywiście boicie się zamknięcia wschodniej
granicy i czy rzeczywiście poziom życia jest u Was niższy niż w zachodniej
Polsce. Napiszcie coś ciekawego:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Oszołom z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.03, 16:32
      Może i niższy ale tu się nie kradnie tak jak u was (JUMa wypady młokosów do
      niemieckich sklepów po towar który skradziony jest szmuglowany do Polski)
      • Gość: Bartoo Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.gorzow.mm.pl 19.06.03, 17:16
        Z jumy utrzymują się przede wszystkim młodzi mieszkańcy wioseczek i miasteczek
        przy samej granicy. Oczywiście nie znam skali zjawiska ale na pewno nie jest
        już tak wielkie jak kilka lat temu. Wiele osób pracuje legalnie lub
        nielegalnie na terenie całych Niemiec lub w Holandii. Ogromna liczba osób
        pracuje w Berlinie bo to tylko 100 km od Gorzowa. Najlepiej znam rodzinne
        okolice. Bardzo wielu Gorzowian pracuje w stolicy Niemiec. Do Warszawy mamy
        prawie 500 km. To już prawie zagranica:)

A kupowanie alkoholu i papierosów przemycanych z Ukrainy to nie okradanie
        własnej ojczyzny???
        • Gość: Dresiarz Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.03, 20:30
          Gość portalu: Bartoo napisał(a):

> Z jumy utrzymują się przede wszystkim młodzi mieszkańcy wioseczek i
          miasteczek
          > przy samej granicy. Oczywiście nie znam skali zjawiska ale na pewno nie jest
          > już tak wielkie jak kilka lat temu. Wiele osób pracuje legalnie lub
          > nielegalnie na terenie całych Niemiec lub w Holandii. Ogromna liczba osób
          > pracuje w Berlinie bo to tylko 100 km od Gorzowa. Najlepiej znam rodzinne
          > okolice. Bardzo wielu Gorzowian pracuje w stolicy Niemiec. Do Warszawy mamy
          > prawie 500 km. To już prawie zagranica:)
          >
          > A kupowanie alkoholu i papierosów przemycanych z Ukrainy to nie okradanie
          > własnej ojczyzny???

- właśnie lepiej okradać Niemców na Jumie
      • Gość: Marynika Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 22.06.03, 16:07
        Dużo jeżdże po polsce i co moge powiedzieć?? że wszędzie dobrze gdzie nas nie
        ma !! a poważnie Ja mieszkam w Jarosławiu i nie nazekam . Jak tylko jest praca
        to i żyć można ! A krajobraz to faktycznie mamy piękny . Zapraszamy na urlop,
        nie będziecie żałować .
    • Gość: he Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: 80.51.255.* 19.06.03, 23:41
      Gość portalu: Bartoo napisał(a):

> Cześć, mieszkam w Gorzowie koło granicy z Niemcami. Nigdy nie byłem w Waszym
      > regionie i mam zapytanie czy rzeczywiście boicie się zamknięcia wschodniej
      > granicy i czy rzeczywiście poziom życia jest u Was niższy niż w zachodniej
      > Polsce. Napiszcie coś ciekawego:)

w Rzeszowie o dziwo jest największy odsetek w kraju ludzi posiadających
      samochody na 1000 mieszkańców !
      • Gość: ana Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: 212.244.116.* 20.06.03, 08:31

>
        > w Rzeszowie o dziwo jest największy odsetek w kraju ludzi posiadających
        > samochody na 1000 mieszkańców !

Ale w wiekszości to same maluchy, he he.
        • leon1111 Re: JAK TO JEST 20.06.03, 09:14
          Gość portalu: ana napisał(a):

>
          > Ale w wiekszości to same maluchy, he he.

wolałbym mieć tylko malucha niż kradziony samochód.
          mam znajomego w Gorzowie, który jeździ samochodem kradzionym z przebitymi
          numerami. Ani on ani jego rodzina nie uważ tego za cos nagannego.
          Niestety w Polsce mamy deficyt ludzi uczciwych.
          Wole mieszkać w trochę biedniejszej części Polski, ale wokół mnie jest trochę
          mniej złodziei
        • Gość: HE Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: 80.51.255.* 20.06.03, 09:18
          Gość portalu: ana napisał(a):

>
          > >
          > > w Rzeszowie o dziwo jest największy odsetek w kraju ludzi posiadających
          > > samochody na 1000 mieszkańców !
          >
          > Ale w wiekszości to same maluchy, he he.

NIE PRZESADZAJMY, PORUSZAM SIĘ CZĘSTO ULICAMI RZESZOWA I MLUSZKÓW JUŻ MAŁO CO !
          FAKT WIĘKSZOŚC AUT TO PRZEDZIAŁ CENOWY 25-50 TYś.
        • grog Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 12.08.03, 08:44
          kupione za dolary zarobione w Stanach
      • Gość: Marcin Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.gze.pl / 192.168.1.* 24.06.03, 09:57
        Gość portalu: he napisał(a):

> Gość portalu: Bartoo napisał(a):
        >
        > > Cześć, mieszkam w Gorzowie koło granicy z Niemcami. Nigdy nie byłem w Wasz
        > ym
        > > regionie i mam zapytanie czy rzeczywiście boicie się zamknięcia wschodniej
        >
        > > granicy i czy rzeczywiście poziom życia jest u Was niższy niż w zachodniej
        >
        > > Polsce. Napiszcie coś ciekawego:)
        >
        > w Rzeszowie o dziwo jest największy odsetek w kraju ludzi posiadających
        > samochody na 1000 mieszkańców !

no jak sie bralo na kredyt to sie ma najwiekszy odsetek w kraju..
    • Gość: Oszołom z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 09:31
      Na Podkarpaciu byłem z parę razy i to co zwraca szczególną moją uwagę to
      niezwykła pobożność tutejszych ludzi..mo.że na ścianie wschodniej jest biednie
      ale da sie wytrzymać tu nikt nie głoduje ludzie sąmili serdeczni uczynni są
      bardziej zgrani i towarzyscy zresztą ja w pozostalych województwach słynnej już
      ściany...Mnie się ściana wschodnia podoba bo tu jest prawdziwa Polska. Tu mniej
      jest niż w innych częściach kraju patologii społecznych (aborcji rozwodów
      przestepstw pospolitych i gospodarczych) ludzie są bardziej przywiązani do
      tradycji do wiary religijnej) Tu też ma najwięcej zwolenników LPR (sejmiki
      Podkarpacie 22,86%, Lubelskie 18,36%, Podlasie 18,25%) i Radio Maryja, tu też
      najwięcej było eurosceptyków(odpowiednio 30%, 37% i 31% głosujacych ludzi
      powiedziało Unii nie! w pozostałych województwach najbliżej było tylko
      województwu Łódzkiemu) tu też jest czystsze powietrze! Można oddychać pełną
      piersią...
      • kobieta_pracujaca Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 20.06.03, 11:23
        Mieszkałam 12 lat w Zielonej Górze a teraz mieszkam w Jaśle. Jestem uczuciowo
        związana z tymi miastami po równo.
        Co mogę powiedzieć ? Po pierwsze to to, że tu jest piękniejszy krajobraz.
        Górki , kolorowe poletka.... tam żółty piach i lasy po horyzont.
        Poziom życia ...nie wiem ? Trzeba by sprawdzić jakieś dane statystyczne...ale
        ileż na Podkarpaciu pięknych nowych domów.W miastach Lubuskiego owszem coś sie
        zmienia, coś się buduje ale na wsiach.....jak Niemiec zostawił chałupę taka i
        ona jest.
        W ilości "padniętych" przedsiębiorstw i w ilości bezrobotnych chyba oba
        regiony są sobie równe (sądzę na "oko").
        A ludzie ? Ludzie są wszędzie tacy sami ale.....sądzę, że tam jednak ludzie są
        (i to o wiele) bardziej tolerancyjni. Nie gorszą ich innowiercy, ateiści. Ktoś
        kto np. nie ma ślubu kościelnego lub jest po rozwodzie nie budzi zdziwienia.
        Wynika to z tego, że mieszkancy tych regionów swoje korzenie mają w różnych
        miejscach i ich zwyczaje i poglądy utworzyły tolerancyjną mieszankę.
        Owszem większość to katolicy ale nie wymagają oni by wszyscy ich naśladowali
        (tak jak tutaj).........i to mi się bardziej podoba.
      • Gość: Gnat Re: LPRland IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.08.03, 17:32
        Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):

bo tu jest prawdziwa Polska. Tu mniej jest niż w innych częściach kraju
        patologii społecznych (aborcji rozwodów przestepstw pospolitych i
        gospodarczych) ludzie są bardziej przywiązani do tradycji do wiary religijnej)
        Tu też ma najwięcej zwolenników LPR (sejmiki Podkarpacie 22,86%, Lubelskie
        18,36%, Podlasie 18,25%) i Radio Maryja, tu też najwięcej było eurosceptyków
        (odpowiednio 30%, 37% i 31% głosujacych ludzi powiedziało Unii nie! w
        pozostałych województwach najbliżej było tylko województwu Łódzkiemu)

Krotko mowiac, tutaj jest wlasnie Ciemnogrod Polski.

• Gość: Podkarpacin Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.mtnet.com.pl 24.08.03, 14:07
        Oszołom i masz się czym szczycić?????
    • Gość: gosc3 Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.krak.tke.pl 20.06.03, 12:44
      Sciana wschodnia - owszem piekny krajobraz. Niestety mamy tu b. duzo fanatykow
      religijnych, działających chyba w amoku. Ich wiara nie idzie niestety w parze z
      postępowaniem.Oni działaja zgodnie z zasada "po trupach i do celu". I to
      własnie mnie tutaj zniecheca. Chetnie bym sie gdzies przeniosła, ale jak....
      • Gość: Oszołom z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 15:26
        Gość portalu: gosc3 napisał(a):

> Sciana wschodnia - owszem piekny krajobraz. Niestety mamy tu b. duzo
        fanatykow
        > religijnych, działających chyba w amoku. Ich wiara nie idzie niestety w parze
        z
        >
        > postępowaniem.Oni działaja zgodnie z zasada "po trupach i do celu". I to
        > własnie mnie tutaj zniecheca. Chetnie bym sie gdzies przeniosła, ale jak....

- sam chyba dostałeś amoku...
      • Gość: Marcin Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.gze.pl / 192.168.1.* 24.06.03, 10:01
        Zgodze sie ze wielu fanatykow religijnych i nietolerancyjnych mieszka na
        podkarpaciu. Nie mowie tutaj o Rzeszowie bo to inna historia lecz o
        pozostałych mistaeczkach i wsiach. mam rodzine zarowno w Podkarpackim i w
        Swietokrzyskim wiec wiem, ze do bardziej tolerancyjnej zachodniej Polski to im
        jest naprawde bardzo bardzo daleko.
    • Gość: fafik Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.man.rsk.pl 20.06.03, 12:48
      Miałem przyjemność kilkakrotnie zwiedzic woj lubuskie. Moj wniosek jest taki.
      Tamte tereny sa ze 30 lat za podkarpaciem pod kazdym wzgledem.
      • Gość: milek Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.glogow-malopolski.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 16:59
        jest jak jest ale wole jeść ziemniaki (niż pyry) i wychodzić na pole (niż na
        dwór) ;););)
        • Gość: Oszołom z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 19:32
          Gość portalu: milek napisał(a):

> jest jak jest ale wole jeść ziemniaki (niż pyry) i wychodzić na pole (niż na
          > dwór) ;););)

- a ja wole pyry z gzikiem i szneke z glancem
          • Gość: KRad Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.ust.tke.pl 31.08.03, 13:09
            mieszkam w poznaniu i tylko prymitywy mowia pyry z gzikiem "tej"
    • Gość: Ika Re: TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ. IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 13:10
      Prawdziwa ściana wschodnia ma tyle uroku,który nie ma odniesienia do innych
      naszych też pięknych regionów.Parenaście lat temu zatrzymałam sie tu na stałe i
      to z własnego wyboru a konkretnie w Przemyślu.Pojęcie biedniej się żyje to
      tylko dla małostkowych półrobotów,nie znających pojęcia "życie".
      Świętujemy wszysto co się da w dwu obrządkach i mamy dwa razy Wigilię,Boże
      Narodzenie,Sylwester,Nowy Rok,Wielkanoc i inne pomniejsze święta.Wypełnia to
      znaczną część kalendarza a dodając pozostałe święta i wolne ogólno-krajowe to
      wolnego i towarzysko rozbudowanego życia jest pod dostatkiem.Granica wschodnia
      obniża i to znacznie ceny artykułów pierwszej potrzeby czyli papierosy i
      gorzałka/orginalna znacznie lepsza od krajowej-ocena znawców.ostatni hit
      to "przenicznaja"/
      Przesympatyczni i wolni ludzie żyjący godnie.
      A tak chwalone dobra materialne też są,lecz nikt z tym się nie obnosi,i nie są
      brane w skali wartości jednostki w środowisku.Ważna jest rodzina przyjaciele i
      klimat wypracowany i podtrzymywany przez współmieszkańców.

• Gość: Oszołom z RM Re: TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 14:59
        żeby jeszcze tak nie lał sie obficie ten ruski samogon który powoduje ślepotę u
        ludzi to powiedziałbym że wschód Polski to idealne miejsce na ziemi dla kogoś
        kto tak jak mja ma dość tych kosmopolitycznych libertyńsich miast takich jak
        mój rodzinny Poznań
        • Gość: Oszołom z RM Re: TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 15:35
          cechy wspólne województw Podkarpackiego Lubelskiego i Podlaskiego

1. Najmniej inwestycji zagranicznych
          2. duży odsetek mieszkańćów utrzymujących się z rolnictwa (ponad 40%)
          3. względnie niskie bezrobocie tzn jest ono mniejsze od średniej krajowej w
          skali województw
          4. Ciekawostka! bezrobocie na wsiach jest mniejsze niż na wsi odwrotnie niż w
          na pozostałych terenach Polski (przeanalizujcie sobie tabelę bezrobocia z
          www.bezrobocie .net.pl)
          5. Do unijnego referendum mieszkańcy województw wschodnich szli częściej w
          niedziele niż w sobotę, tak było w całym kraju ale w województwach wschodnich
          przewaga niedzieli nad sobotą była 3-4 krotnie wieksza niż w pozostałych
          województwach (tam tylko od 1,5 do 2,5 raza)
          6. województwa wschodnie zajmują ostatnie miejsca w statystykach dotyczące
          rozwodów, dzieci pochodzących ze związków pozamałżeńskich
          7. wyższa od średniej krajowej częstotliwość uczestnictwa w praktykach
          religijnych (70-80%) przy śr krajowej ok 60%. wyzszy odsetek powołań
          kaplańskich czy zakonnych
          8. Silniejsze przywiązanie do ziemi oraz do własności prywatnej
          9. We wszystkich województwach ściany wschodniej są mniej lub bardziej liczne
          mniejszosci narodowe (Białorusini ,Litwini i Tatarzy na Podlasiu, Łemkowie i
          Ukraińcy na Podkarpaciu, śladowe ilości prawołsawnych u unitów na
          Lubelsczczyźnie), rzecz nie spotykana w innych regionach kraju (poza
          Opolsczzyzną rzecz jasna!)
          10. mniejsza gęstość dróg samochowych (kołowych?) i kolejowych
          , wynika to z przygranicznego położenia tych rejonów które przez wieki były dla
          tej ludności przekleństwem mniejwięcej przez ziemie ściany wschodniej przebiega
          odwieczna granica między katolicyzmem a prawosławiem
          11. we wszystkich miasteczkach tegon regionu w przeszłosći dominującą rolę
          wiedli tu Żydzi którzy zaczęli sie osiedlać na ziemiach Polskich już od XI
          stulecia
          12. mała liczba miast a jeśli już one są to są one mało liczebne ludnościowo i
          rzadko które liczy sobie więcej niz 25 - 30 tys mieszkańców także miasta
          powiatwe z ledwością osiągają ten pułap. Ogromna większość tych miastreczek
          została założona jeszcze w czasach średniowiecza zapewne za czasów Kazimierza
          Wielkiego ale dziękim.in temmu mają one swój urok
          13. województwa wschodnie w szczególny sposób doznały okrucieństw ze strony
          bolszewickiego komunizmu (gwałty mordy grabieże na tamtejszej ludności przez
          ludzi Budionnego i Tuchaczewskiego w czasie wojny polsko-bolszewickiej)
          analogiczna sytuacja miała miejsce w 1939 roku..z tym że tylko Podlasie i
          niewielka część dzisiejszego województwa Podkarpackiego trafiło pod sowiecką
          okupację na dłużej.
          14. to na dzisiejszych kresach wschodnich trwał potem najdłuzej opór przeciw
          sowieckiemu "wyzwolicielowi w 1945 roku ..radość z przegnania Niemców szybko
          zamieniła się w niepewność wrogość wobec wyzwolicieli którzy z miejsca zaczęli
          przesladować żołnierzy AK, są źródła hist mówiące że na niektórych terenach
          potyczki z UB trwały aż do..1957 roku! (Łomżyńskie, Roztocze, Bieszczady)
          15. Mieszkańcy są nie ufni wobec obcych i liczą na siebie stąd godna podziwu
          zaradność życiowa mimo widocznej biedy
          16. Silny ruch ludowy i narodowy
          17. wschód doświadczył dyskryminacji ze str komunistów takze na polu
          gospodarczym poprzez m.in mniejszą ilość środków skierowanych na inwestycje
          (brak spektakularnych sztandarowych budów doby komunizmu na miarę np Nowej Huty
          w Krakowie)

• Gość: Laf Re: TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ. IP: *.ust.tke.pl 31.08.03, 13:21
          pewnie jak kupisz na bema to bedziesz miec paliwo lotnicze ale w skepie na
          ukrainie to woda i cmiki sa za "hrosze" tylko jezdzic.
    • enfant_terrible Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 22.06.03, 12:01
      Hm, sadze, ze tak jak na scianie zachodniej.
      pozdr. enfant terrible
      • Gość: Oszołom z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.03, 15:52
        enfant_terrible napisał:

> Hm, sadze, ze tak jak na scianie zachodniej.
        > pozdr. enfant terrible

- To na Podkarpaciu też jest JUMA??
        • Gość: ?? Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: 80.51.255.* 22.06.03, 16:39
          Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):

> enfant_terrible napisał:
          >
          > > Hm, sadze, ze tak jak na scianie zachodniej.
          > > pozdr. enfant terrible
          >
          > - To na Podkarpaciu też jest JUMA??

co to JUMA
          • Gość: Oszołom z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.03, 20:43
            Gość portalu: ?? napisał(a):

> Gość portalu: Oszołom z RM napisał(a):
            >
            > > enfant_terrible napisał:
            > >
            > > > Hm, sadze, ze tak jak na scianie zachodniej.
            > > > pozdr. enfant terrible
            > >
            > > - To na Podkarpaciu też jest JUMA??
            >
            > co to JUMA

- wypady polskiej młodzież z Lubuskiego i dawnego szczecińskiego do Niemcickich
            sklepów okradanie ich a nastepnie szmuglowanie zwiniętego towaru do Polski i
            handlowanie tym...swego czasu miało to wrecz masowy charakter..wszystkie szkoły
            z tamtych terenów w tym uczetsniczyły od dwóch lat to szjawisko znacznie
            zmniejszyło swój zasięg bo Niemcy już nauczyli się z tym walczyć...dziś umacze
            dają dupy na berlińskich dworcach tamtejszym pedałom albo siedzą w
            więzieniach..niektórzy z nich już nie żyją bo pogineli w wypadkach albo zostali
            zastrzeleni przez niemiecką policję lub broniących się obywateli niemieckich
            belgijskich czy holenderskich
    • Gość: Oszołom z RM ściana wsch. ma bezrob. jest niższe niż śr krajowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.03, 11:02
      www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_030626/kraj_a_7-1.F.gif
    • Gość: Oszołomz RM cienko coś tu szłą ta dyskusja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 16:58
      W Lublinie i w Białymstoku wpisów było jakieś dwa a nawet trzy razy tyle!
    • Gość: J.Lewandowski Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.03, 09:07
      dla mnie ściana wschodnia czyli województwa Podlaksie Podkarpackie i Lubelskie
      to siedlisko katolickiego ciemnogrodu. Nie wiem w ogóle ci ci ludzie ze ściany
      wschodniej wyprawiają...chcodzi mi o to kogo oni popierają w wyborach..a
      popierają LPR...ciarki po plecach mi przechodzą... a wydawało mi sie że jak
      metropolitą lubelskim został abp Zyciński to ucywilizuje tę radiomaryjną hołotę
      przynajmniej w jednym z tych województw...
      a tu guzik jest dokładnie na odwrót? jak ja słysze że do sejmików w Lublinie
      LPR zgarnęła ponad 29% i był to najlepszy wynik w okregu to szlag mnie wrecz
      trafia.. podobnie rzecz sie dzieje jak już wspomniałem z Lublinem i z
      Białymstokiem..to jest choroba całej ściany wschodniej... ale kiedy ludzie na
      wschodzie są nie wykształceni to łatwo ulegają emocją i retoryce różnej maści
      demoagogów..żal mi jedynie pani prof. Gilowskiej która musi się z tą ciemnota
      na co dzień użerać... dlaczego wy drodzy kresowiacy oddajecie masowo glosy na
      takich populistów jak Lepper jak ta pani co kradnie interpelacje innym posłom
      jak Żywiec który nawet nie skończył podstawówki, jak Wrzodak znany palacz opon
      na kolejowych torach jak Fedorowicz faszysta z Jedwabnego..czy wy naprawdę nie
      myślicie gdy idziecie do urn? dlaczego macie w pogardzie normalność ,bogactwo
      materialne nowoczesność i postęp której symbolem jest Platforma Obywatelska?
      Wolicie gnić w tym zasyfionym i zabobonnym zaścianku? nie wierzę!

• Gość: Wawa Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.chello.pl 30.06.03, 23:49
        ELO!JA jestem z Warszawy , rozumiem twoją irytycję, nieznosze Leppera i
        wszystkich tych innych oszołomów,kretynów populistów ale myśle ,że troszeczke
        przesadzasz.Nie dokońca tak jest jak mówisz, jak np. badania CBOSu które
        wykazały ,że 40% ludzi głosujących za LPR była ZA przystąpieniem do Unii.Poza
        tym Platforma nie jest partią idealną, tym ludziom brakuje
        przysłowiowych "JAJ" ,są według Mnie za mało odważni w swojej liberalnej
        polityce, że dochodzi do tego ,że lewicowy premier Leszek Miller podaje
        propozycje podatku liniowego.A DLACZEGO ONI JAK SPADKOBIERCY UW I AWS NIE
        ZROBILI TEGO WCZEŚNIEJ??KTO PRAWICA KTO LEWICA??
        • Gość: nauczyciel Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.smlw.pl / 10.2.2.* 10.07.03, 08:21
          O czym Ty mowisz przeciez w Polsce podzial prawica - lewica ma tylko znaczenie
          historyczne (no i stosunek do Kosciola) a nie programowe. Czym do lcha roznily
          sie programy AWS i SLD jesli chodzi o gospodarke i polityke spoleczna? Niczym.
          AWS to byla partia katolicko-lewicowa a SLD ateistyczno-lewicowa. To tyle.
      • Gość: nauczyciel Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.smlw.pl / 10.2.2.* 10.07.03, 08:16
        A na kogo glosowac? jednego zlodzieja z drugim co to chca sie tylko dorobic ma
        polityce, nachapac, obsadzic na stolkach swoich kolesiow?
        Prawda jest taka, ze jesli kots jest porzadny i moglby cos z siebie dac dla
        Panstawa czy regionu to woli sie nie wychylac bo po zo robic z siebie durnia
        promujac dobre pomysly.
        Efekt jest taki, ze faktycznie glosuja tylko ci ktorzy ida za populistycznymi
        haslami a reszta ma to w d...

• Gość: Oszołom z RM po wejśc iu do UE czeka was zagłada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.03, 20:56
      newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6786
      • Gość: oko Re: po wejśc iu do UE czeka was zagłada IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.03, 21:11
        zagłada to spotka wszystkie oszołomy - HEJ !
        • Gość: Oszołom z RM Re: po wejśc iu do UE czeka was zagłada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.03, 21:40
          Gość portalu: oko napisał(a):

> zagłada to spotka wszystkie oszołomy - HEJ !

- Jaruge i Nowicką też?
          • Gość: Miki Re: po wejśc iu do UE czeka was zagłada IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 30.06.03, 11:53
            Myślałam ze w tym temacie chodzipodzielenie się informacjami i opowiedzenie o
            swoim terenie , a ja tu widze że wyszedł tu niezły targ i przepychanka. Kochani
            to nie o to chodzi!! Cała polska jest nasza i piękna . Warto jednak wiedzieć o
            rejonach innych od miejsca zamieszkania. Wyzywacie sie od Fanatyków , którym
            brak tolerancji ,a czy samym wam jej nie brak??? chyba tak , bo inaczej nie
            byłoby tej nie miłej dyskusji i przepychanki. Ja wiem że każdy chce mieszkać
            tam gdzie najlepiej i najpiękniej!!Wszędzie można coś znaleść złego i dobrego i
            nie obrażajcie jedni drugich bo to niczemu nie służy. Ja mieszkam na
            podkarpaciu i jestem innego wyznania niż katolicyzm ale z tego powodu nikt mnie
            nie prześladuje tutaj i mam nawet przyjaciół. Poprzyglądajcie się sobie jak wy
            reagujecie na ludzi o innych poglądach i wtedy dyskutujcie o tolerancji , gdy
            już sami będziecie wiedzieć , że jesteście tolerancyjni, a jak narazie tego nie
            widzę , obserwując jak sie upokarzacie od ciemniaków i niewykrztałconych. Ja z
            goła mam inne zdanie. Moge sie nie zgadzać z innymi poglądami ale z tego powodu
            nie mam prawa umniejszać godności innym lub traktować ich jako gorszych.
            >Pozdrawiam was wszystkich serdecznie.
    • Gość: araaa Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.krak.tke.pl 30.06.03, 17:21
      wiesz bartoo najlepiej sam przyjedz ,zobacz,porownaj.opinie ludzi sa rozne na
      kazdy temat.ja pochodze mieszkam studiuje na podkarpaciu i wiesz co???nie
      zamienilabym sie na zaden inny rejon polski.moze i jest duzo minusow zycia
      tutaj ale ja kocham to miejsce i widze wiecej zalet.jesli jeszcze nie byles
      polecam.
      pozdrawiam wszystkich z najpiekniejszego regionu w polsce:)
      • Gość: Oszołom z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.03, 21:41
        o! coś się ruszyło...
    • Gość: STEHLEY Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.wist.com.pl 03.07.03, 10:15
      No ja myśle że niższy poziom to jest ogólnie na Podkarpaciu bo to wielki
      szfingiel... nie mozna jednak tak powiedziec o Rzeszowie, jest całkowicie
      porównywalne z innymi miastami typu Wrocław itp... o tyle ze jest miejsze...
      prosty przykład - Lody Koral skąd są ?? heheh ale to tylko jeden mały prosty
      bo mozna by wymieniac jeszcze...
      • Gość: Auchan z RM Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 17:36
        niższy poziom?? jesli chodzi po poziom nauczania to uważam że nie macie sie
        czego wstydzić...powiedziałby jest całkiem nieźle a nawet świetnie!
        www1.gazeta.pl/kraj/1,34308,1556302.html
      • Gość: an. Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: 153.112.40.* 26.08.03, 16:19
        nie masz racji. Próbowałem tu i tu. To jeszcze zależy od 'branży'. Oprócz tego -
        różni się mentalnością ludzi - te lubuskie domy wynikają z tego. Sam się
        dziwiłem jak się przeprowadziłem na zachód i powód jest właśnie taki. A koral?
        no moze... kazde wieksze miasto ma cos swojego. Co dalej ?
    • Gość: RobAll Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.rzeszow.mm.pl 03.07.03, 23:51
      A gdzie to jest?
    • Gość: Ika Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 07.07.03, 09:06
      Nerwowo się trochę zrobiło wśród oświeconych która partia i dlaczego grupuje
      samych geniuszy a także błogosławiony wpływ tych geniuszy na poszczególne
      regiony kraju.
      Na ścianie wschodniej do tego problemu podchodzi się trochę inaczej.Staramy się
      zawsze wybrać do władz lokalnych idiotów i niegrożnych przygłupów różnych
      orientacji.Wychodzi się z założenia,że im głupsza władza/ucisk/ tym lepiej dla
      ludzi.Wybrańcy żrą się miedzy sobą zaraz po wyborach który jest
      ważniejszy,mądrzejszy,ba wspominają nawet o inteligencji.Pacałycha na całego
      tym bardziej,że wybrańcy są przekonani o swym posłannictwie.
      A w tym czasie/całe cztery lata/ prosty ludek robi co chce i jak chce mając
      daleko w nosie wydumane problemy naszej władzy.
      I to jest też ściany wschodniej urokiem.
      • Gość: Bartoo Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.03, 23:52
        Dziękuję za zaproszenie. Postaram się skorzystać bo zostałem zaproszony w
        Bieszczady, tyle że dla mne to strasznie daleko:) Oszołom z RM twierdzi że
        młodzież z Ziemi Lubuskiej i Pomorza Zachodniego zajmuje się jumactwem i
        prostytucją w Unii. Znam nie jednego Poznaniaka TYM się zajmującym. Polecam
        okolice dworca ZOO i spacer po centrum Berlina. Zrobią Ci laskę za przysłowiowe
        20 EUR. Tak, tak - POZNANIACY. Szkoda tylko że nie napisałeś o męskiej i
        damskiej, a także dziecięcej prostytucji w SAMYM pięknym i "bogatym"
        Poznaniu:))) O kradzieżach i mafiosach poznańskich to już nawet nie chce mi się
        pisać. Chejka i dziękuję za dyskusję:)
        • Gość: ZastepującOszołoma Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.03, 13:53
          To są skutki rozpasanego liberalizmu to są skutki rządów w Poznaniu przez
          ostatnie 13 lat liberałów którzy po cichu wspierała ich SLD...
    • Gość: ZastępującOszołoma Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.03, 21:02
      byczo!!
      • rychu_z_przemysla Zapraszam do Przemyśla !!! 16.07.03, 01:57
        Zapraszam do Przemyśla !!!
        • o666o Re: Zapraszam do Przemyśla !!! 17.07.03, 21:21
          rychu_z_przemysla napisał:

> Zapraszam do Przemyśla !!!
          >

wsadź se w dupe tą dziure, kto tam zagląda chyba debil żeby dostać butelką od
          jakiegoś ukrainca lub podobnej maści bandyty - w tym 60 tyś. mieście wiekszość
          to uchodźcy z Ukrainy albo nieudacznicy którym się nie udało. Co bardziej
          operatywni już dawno z tej dziury wyjechali albo do Lublina, Krakowa, Rzeszowa
          czy stolicy!
          • Gość: KP Re: Zapraszam do Przemyśla !!! IP: *.rzeszow.mm.pl 17.07.03, 22:12
            Nie wszyscy uciekli z Przemyśla. Tylko tchóże, szczóry i mięczaki.
            Jeśli stu takich jak o666o wyjedzie z Przemyśla a przyjedzie jedna wartościowa
            osoba to będzie to tylko zysk dla miasta.
            Pa!
        • Gość: oj rycho Re: Zapraszam do Przemyśla !!! IP: *.mtnet.com.pl 24.08.03, 14:14
          co to za miasto przemyśl????? Jedna górka ha której co drugi budynek to kościół
          albo kaplica :D:D:D:D:D:D:D
    • Gość: DODO Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: Proxy:* 18.07.03, 14:21
      A SPOKO JEST :-)
      • auchan.z.rm Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 19.07.03, 16:31
        Gość portalu: DODO napisał(a):

> A SPOKO JEST :-)

-też tak sądzę
        • Gość: polak katolik Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 20.07.03, 19:50
          nie daja spokoju tylko jakies przerzuty z rm... co to wogole jest?
          • auchan.z.rm Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 21.07.03, 20:21
            Gość portalu: polak katolik napisał(a):

> nie daja spokoju tylko jakies przerzuty z rm... co to wogole jest?

-rm to radio maryja ..jesteś katolikiem i nie wiesz co to jest radio Maryja?
            gdzieś ty się chował?
    • debiczanin Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 19.07.03, 15:41
      ściana wschodnia - bardzo brzydkie określenie !!
    • Gość: iwona Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.wolow.sdi.tpnet.pl 28.07.03, 09:55
      Jestem z Rzeszowa , a od 5 lat mieszkam koło Wrocławia . Nie widzę żadnych
      różnic w poziomie zycia mieszkańców. Natomiast wygląd miast i miasteczek na
      zachodzie wypada bardzo na minus w porównaniu ze wschodem Polski.Gdybym mogła
      natychmiast wróciłabym do Rzeszowa , wspaniale mi się tam mieszkało .
    • alka_z_ohio Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 31.07.03, 20:40
      Rzeszow, to najpiekniejsze miasto pod sloncem.
      Kawal swiata zjezdzilam, ale kocham tylko Rzeszow i tylko do Rzeszowa wroce,
      gdy tylko moja dusza pedziwiatra uzna, ze nalezy osiasc na stale...
      Kocham Rzeszow, mam tam rodzine, przyjaciol kilku...
    • Gość: J.Lewandowski Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.03, 21:30
      Dla mnie Rzeszów może śmiało konkurować z Białymstokiem i Lublinem o miano
      stolicy Ciemnogrodu
      • alka_z_ohio Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 02.08.03, 22:09
        Panie Lewandowski. Nieladnie! Do tego nie piszesz Pan skad jestes...
        Piekno mojego miasta mam w sercu i z takimi ludzmi jak Pan nie mam zamiaru
        dyskutowac. Dlaczego? Bo nielubie dyskusji z ludzmi, ktorzy moze i nie
        mieszkaja w Ciemnogrodzie, ale maja mozg ciemniejszy od czarnej dziury.
        • Gość: Marynika Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 04.08.03, 09:50
          Obserwując Polskę całą i wydarzenia polityczne itd. itp. to stolice ciemnogrodu
          już mamy w Warszawie!! Bez urazy!!
    • pietrekrz Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? 06.08.03, 00:14
      GENALNIE
    • Gość: Mariusz Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: 80.244.135.* 09.08.03, 10:14
      Ściana Wschodnia tak jak ładnie to nazywasz nie jest aż tak biednym rejonem
      jak by się wydawało. W przeciwieństwie do Ziem Odzyskanych ludzie nauczyli
      radzić sobie z trudnościami. Nigdy nie było w tym rejonie wielkich PGR-ów -
      nie ma więc olbrzymiej armii bezrobotnych rolników - z których znane są
      zachodnie i północne rejony Polski. Jest kilka silnych ośrdoków przmysłowych -
      rozrzuconych po całym województwie. Być może statystyki mówią co innego, ale
      jak mawiał Napoleon są kłamstwa, duże kłamstwa i statysyka. W tym rejonie
      istniej silne powiązanie z USA - osoby które nie mogą znaleźć pracy -
      wyjeżdżają do Europy Zachodniej. Strefa Ekonmiczna która rozwinęła się w
      Mielcu na terenie dawnych Zakładów Lotniczych - jest prężnym parkiem
      technologicznym w którym działa ponad 40 firm zatrudniających od 10-1500 osób.
      Jedną z rezeczy która hamuje rozwój regionu - jest brak infrastruktury
      drogowej. Ponadto ściana wschodnia to rejon atrakcyjny turystycznie - Beskid
      Niski, Bieszczady mogą pracować cały rok - są dzikie nie zagospodarowane w
      takim stopniu jak pomorze, Tatry, Pieniny - cisza głusza i naprawdę wspaniałe
      warunki do wypoczynku. Ludzie tu są tradycyjnie przeciw socjalizmowi/
      • Gość: Julka Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: 62.111.208.* 10.08.03, 17:29
        Lubie bieszczady inie przeszkadza mi że to podkarpacie , no i podoba mi sie co
        pisze Marynika. Ja jestem z Krakowa i z tąd was pozdrawiam.
    • Gość: Tomek Re: JAK TO JEST NA ŚCIANIE WSCHODNIEJ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.08.03, 12:09
      Tzw. ściana wschodnia to formacja niejednolita. Trochę jeździłem i jeżdżę po
      Polsce i np. Rzeszów a Lublin to dwa naprawdę inne miasta i regiony. Druga
      sprawa, ludzie nie są na tzw. Podkarpaciu wcale tak biedni jak zgodnie z
      obiegowymi opiniami zwykło się uważać w innych regionach kraju. Zacofanie
      wschodniej Polski polega tylko na tym, że więcej ludzi utrzymuje się tutaj z
      rolnictwa. A wiadomo jak ta gałąź gospodarki obecnie funkcjonuje. W miastach
      zaś życie jest takie samo jak w Gorzowie, Bydgoszczy czy Kaliszu. Co więcej,
      sam Rzeszów pod wieloma względami plasuje się w czołówce krajowej (choćby
      patrząc na wspominane tutaj samochody os./1000 mieszk.) i jest - o dziwo -
      miastem bogatszym i atrakcyjniejszym np. od Gorzowa (to nie złóśliwość -
      przyjedź!). Dodam tylko, że mieszkam w Krakowie, a przez 2 lata mieszkałem też
      w Warszawie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka