Dodaj do ulubionych

Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.07, 11:57
j.w
Obserwuj wątek
    • niya Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? 18.08.07, 12:50
      jeden jest koło centrum handlowego Ameryka za przystankiem
      • Gość: Iza Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.07, 23:52
        Prawdziwych barów mlecznych (takich jak np. w KRK) w Rzeszowie nie
        ma.
        • Gość: Oldtimer Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.krak.tke.pl 19.08.07, 12:48
          Pytanie powinno brzmieć-gdzie były bary mleczne? Proponowałem
          kiedyś,aby stworzyć w obrębie Rzeszowa skansen dla emerytów - bar
          mleczny z zapaszkiem przypalonego mleka,budkę z piwem (grzane,zła-
          mane,z soczkiem),saturator uliczny z jedną musztardówką,toaletę z
          dostępem dla pozbawionych węchu itp. Niestety skansenem pozostają
          nadal urzędy,MPK,przychodnie "zdrowia" itp.
          • Gość: miły Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.246.66.119.skyware.pl 24.01.14, 19:25
            nie ma gdzie zjeść
    • Gość: polifarb Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.08.07, 14:07
      może jednak ktoś wie gdzie jest jakiś(są jakieś) i wpisze na forum...
      • Gość: olivka Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: 84.38.160.* 22.08.07, 13:38
        Pyszne jedzenie jest w barze na ul Mickiewicza (na przeciwko gibsportu). Mają
        domowe posiłki i ładny lokal. Jeden bar jest też na ul. Kopernika przy szkole
        gastronomicznej (Ip) zaraz koło Placu Ofiar Getta, ale nie mam pojęcia jak tam
        jest i czy mają dobre jedzenie. Pozdrawiam, smacznego.
        • Gość: olivka Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: 84.38.160.* 22.08.07, 13:41
          I jeszcze jeden na Placu Wolności (chyba 10), na przeciwko postoju taksówek.
          • Gość: Bywalec Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.ppp.tiscali.fr 22.08.07, 23:01
            Najlepszy Bar Mleczny w Rzeszowie (a moze nawet na Podkarpaciu) jest
            na Bohaterow.
            Bardzo dobry jest w Sanoku. Dobry w Gorlicach.
            Gadanie, ze to *niemodne*, *komuna* itp. to tylko brak rozeznania
            gastronomicznego.
            Jestem w stanie dowiesc wyzszosci Barow Mlecznych nad wszelkimi
            McDonaldami, a nawet nad kuchnia francuska.
            Wielokrotnie (a stac mnie na restauracje) wsiadam w auto i jade na
            drugi koniec Rzeszowa, by zjesc
            Inna rzecz, ze jeszcze zaden biznzsmen nie wpadl na reaktywowanie
            Barow Mlecznych, tak jak w Kijowie Ukraincy zrobili to ze swoja
            kuchnia. Ale w sumie to moze i dobrze ze jeszcze nikt nie zabral sie
            za Bary Mleczne od strony biznesu. Przypominaka troche komune, to
            prawda. Ale za czasu Kaczorow, to az za komuna teskno. I jeszcze
            jedno. Zaden Bar Mleczny nie splamil sie serwowaniem kaczek.
            • Gość: anka.g1 Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.07, 13:15
              Na Hetmańskiej jest coś podobnego do baru mlecznego. Nie pamiętam jak się nazywa
              ale wiem że mieści się tuż obok DH Hetman.
    • Gość: anna Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.rzeszow.mm.pl 23.08.07, 22:11
      Niestety nie ma, a szkoda. Rosną za to jak grzyby po deszczu pizzerie, w których
      są placki, które nie mają nic wspólnego z pizza oprócz kształtu. I kebaby, które
      juz kebabów absolutnie w niczym nie przypominaja. Pakowane w napompowane buły.
      Jeszcze pare lat upłynie i wyleczymy sie z kompleksów. Juz teraz Polacy na
      emigracji tesknią za polskim twarogiem i kombinując czym go zastąpić na
      obczyznie by upiec sernik czy zrobic naleśniki z twarogiem.
      W Rzeszowie jest sieć Barów Domowych(Hetmańska, Dąbrowskiego, Krakowska...),
      gdzie mozna zjeść potrawy tradycyjnej polskiej kuchni.
      • Gość: Doda Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.07, 20:03
        anna napisał(a):
        > W Rzeszowie jest sieć Barów Domowych(Hetmańska, Dąbrowskiego,
        Krakowska...),
        > gdzie mozna zjeść potrawy tradycyjnej polskiej kuchni.

Jak to jest tradycyjna polska kuchnia to ja dziękuje... Byłam tam 2
        razy (w dwóch różnych barach) i więcej nie pójdę. Sos pieczarkowy
        zagęszczny mąką z wodą, pływały w nim gluty, zupełnie bez smaku
        pieczarek. Krokiety z kapustą usmażone chyba we frytkownicy, bo
        przesiąknięte smierdzącym, gorącym olejem. Nigdy więcej!!!

anna napisał(a):
        > Juz teraz Polacy na
        > emigracji tesknią za polskim twarogiem i kombinując czym go
        zastąpić na obczyznie by upiec sernik czy zrobic naleśniki z
        twarogiem.

To fakt, sama przezyłam. Nalesniki to pikuś! Rozpacz przychodzi jak
        się ma ochotę na pierogi ruskie, a sera nigdzie niet :(...

• Gość: anna Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.rzeszow.mm.pl 24.08.07, 20:33
          Ale własnie istotą barów mlecznych jest taka kuchnie bez wyrazistych smaków.
          W polskiej kuchni zagęszcza sie sosy maką wiec nie wiem po co takie larum.
          Pieczarki też są bez smaku, bo to tak samo jak nazwać pangę ryba tak samo
          nadużyciem jest nazwanie pieczarek grzybami. Tylko w Polsce ciesza sie taka
          popularnoscią.
          No i polską kuchnię trudno nazwać dietetyczna wiec skad te pretensje o olej w
          krokietach?
          To są bary dla ludzi, którzy nie chcą frytek, kebabów i pizzy. Czyli tez fast
          food wiec wielkich pretensji o smak mieć nie można, bo to nie restauracja.
          Jadłam tam dwa razy. Raz potrawke z kurczaka(była mdła, ale bardzo smaczna na
          swój sposób, choc chyba wsypałam pól opakowania pieprzu ). Innym razem pyszne
          gołąbki.
          • Gość: Doda Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.07, 01:35
            Anno, nie moge się z Tobą zgodzić.

Bary mleczne tobynajmniej nie jest kuchnia jalowa, bez wyrazistych
            smaków!
            Kwaśne żurki, aromatyczne barszcze czerwone, jajka z chrzanem, zupy -
            pomidorowa, ogorkowa itp itd. To na pewno nie jest mdłe jedzenie, a
            przecież typowe dla barów mlecznych.
            Sosy robie domowe - zagęszczane smietaną, krokiety smazone na masle
            i nie pływające w oleju. Wg mnie to co w Barze Domowym jest
            sprzedawane nie ma nic wspolnego z "domowością'.

A co do tej ricotty to sprobuje kolejnym razem :)
            Hiszpański "twaróg" requeson sie do tego nie nadaje niestety :(
            • Gość: anna Re: Gdzie i jakie są bary mleczne w Rzeszowie? IP: *.rzeszow.mm.pl 25.08.07, 11:24
              Doda te potrawy, które wymieniłaś akurat opieraja sie na zakwasach i dlatego są
              wyraziste:)))Z tego tez słynie polska kuchnia. Ale wymieniona przez Ciebie zupa
              pomidorowa w polskiej wersja jest zawsze łagodna, mdła wrecz, bo zabielana
              smietaną, z makaronem i ryżem.
              Naleśniki, pierogi, potrawy z pieczarek są mdłe z natury.
              Pamietam bary mleczne z PRL i takich wyrazistych smaków tam nie było. W jednym
              zgodze sie z Toba na pewno: nazwa jest mylaca. Te dania nie maja wiele wspólnego
              z domowościa. Napisałam Ci przeciez, że ten bar uwzglednia preferencje i gusty
              wielu Polaków. Wiec do zupy pomidorowej trafia nie tabasco, ale śmietana.
              No i makaron musi być obowiazkowo rozgotowany, bo Polacy(w wiekszosci)taki
              jedza. Najlepiej z mdłym sosem pieczarkowym.
        • Gość: anna trochę OT IP: *.rzeszow.mm.pl 24.08.07, 20:44
          Gość portalu: Doda napisał(a):

>To fakt, sama przezyłam. Nalesniki to pikuś! Rozpacz przychodzi jak
          > się ma ochotę na pierogi ruskie, a sera nigdzie niet :(...

Ostatecznie można zastąpić włoska ricottą. Nie to samo, ale namiastka jest.
          Miło jest w czasie podróży do mało uczęszczanych zakątków Francji zobaczyć
          polskie ogórki w słoikach.
          Szkoda,ze Włosi ze swojej mało trwałej mozzarelli zrobili przebój(u nas tylko
          niemiecka mozzarella, która nijak ma sie do oryginalnej z bawolego mleka), a my
          nie potrafimy wypromować tego, co mamy dobre. We francuskich i włoskich miastach
          i miasteczkach na kazdym kroku do kupienia wyroby regionalne, miody. Miałam az
          ochotę powiedzieć : to sie nie umywa do polskiego, pysznego miodu.
          • Gość: dzialkowiec Re: trochę OT IP: 81.219.8.* 25.08.07, 20:19
            Istotą barów mlecznych są niskie ceny. Jest tak dzięki dotacjom państwowym. W
            Rzeszowie nie ma takiego.
            • Gość: anna Re: trochę OT IP: *.rzeszow.mm.pl 25.08.07, 20:36
              I tu sie mylisz. Dawniej w PRL moze tak było,że te dotacje państwowe były dla
              wszystkich w barach mlecznych.
              Teraz najbardziej potrzebujący dostaja bloczki-talony do wykorzystania w
              podobnych barach.
              • Gość: obSerwer Re: trochę OT IP: *.krak.tke.pl 26.08.07, 22:30
                Kilka przyzwoitych domowych barów - mlecznymi bym ich nie nazwał:
                1. Bar w ZUS ogólnodostępny
                2. Bar retro na 3-go maja koło NBP
                3. Kryjówka - na Mickiewicza - trochę drożej,
                4. Ponoć w Giewoncie - na Okulickiego choć jeszcze nie byłem
                5. ewentualnie Lajkonik na Pl. Wolności obok budynku Promedica
                • Gość: anna Re: trochę OT IP: *.rzeszow.mm.pl 26.08.07, 22:56
                  Żądam :)adresów:
                  > 2. Bar retro na 3-go maja koło NBP

Jeśli to ten na tyłach NBP to tam w czasach gdy chodziłam do ILO jadłam
                  najlepsza w zyciu zupe cebulowa:)

> 4. Ponoć w Giewoncie - na Okulickiego choć jeszcze nie byłem

Tez poprosze o adres bo to po drodze:)
                  • Gość: rss Re: trochę OT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.07, 11:28
                    Dobry jest jeszcze bar w radiu rzeszów. Mały wybór, ale codziennie
                    coś innego.
                • Gość: Aneta Re: trochę OT IP: 82.160.162.* 27.08.07, 13:24
                  Nie wiem czy jest jeszcze bo dawno tam nie bylam - bar Bolero na Mickiewicza, polska kuchnia.
                  • kate91 Re: trochę OT 27.08.07, 18:04
                    Dzieki za te wszystkie adrsy - będę sprawdzać. Mnie też się przydadzą.
                    • Gość: revenant Re: trochę OT IP: *.nm.e-zet.pl 28.08.07, 00:17
                      Nic takiego już niema w Rzeszowie niestety. A szkoda ja wspominam państwowe
                      rybexy z centrali rybnej mmmmmmmmmmm ten smak i zapacz czuję do dziś. Państwowe
                      smażalnie w Rzeszowie też były. Kultowa smażalnia nr. 13, smażalnia donald i
                      inne. na nowym mieście państwowa gastronomia wss społem na podwisłoczu bar
                      nowomiejski na dole tam gdzie dziś szmaty i kasy spółdzielni mieszkaniowej i na
                      górze kawiarnia nowomiejska również z daniami typu restauracyjnego choć nie była
                      to restauracja. Było tam w zasadzie wszystko jedzenie kawaunia piwo wódzia
                      bałtycka i inne rarytasy. O właśnie rarytas społemowski na Marszałkowskiej i
                      wiele innych bar miejski, dworcowy, śródmiejski, ekspresowy, kultowy
                      staromiejski, frykas, murzynek, rzeszowska, karczma słupska itd itp i wiele by
                      tu jeszcze pisać część owszem została w tym samym miejscu ale nic z tego nie
                      wynika osobiście chętnie bym zapłacił drożej ale żeby był ten prl-owski klimat i
                      smak jakiś inny po prostu nigdy nie zapomnę zapachów i smaków z nowego miasta i
                      rybexów bardzo mi tego żal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka