Gość: mmm IP: *.rzeszow.mm.pl 07.06.08, 20:11 Strasznie GŁOŚNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: m-aj Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: 84.38.160.* 07.06.08, 21:08 Wszędzie przy kościołach hałas nie do zniesienia. Oprócz dzwonów - przede wszystkim podkręcone na max głośniki zawodzące, nierzadko fałszujące śpiewy, litanie, msze, chrzty, wesela, trąbiące (po co?) auta z nowożeńcami przybrane wstążeczkami i ruską laleczką... bosze, oszaleć można, co za tandeta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.gemini.net.pl 07.06.08, 21:47 a huk w galeriach, pubach itp miejscach to na pewno ci nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.ost.intertele.pl 07.06.08, 22:21 galerie i puby nie wystawiają głośników na zewnątrz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-j Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: 84.38.160.* 08.06.08, 07:47 m napisał(a): > a huk w galeriach, pubach itp miejscach to na pewno ci nie przeszkadza Na pewno przeszkadzałby, gdyby był w zasięgu mego mieszkania. Tak się dziwnie składa, że policja wzywana jest do hałasów dochodzących z barów, klubów itp, ale kościelna wrzawa władzy nie wadzi. HAŁAS NISZCZY. Każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.gemini.net.pl 08.06.08, 07:59 >le kościelna wrzawa władzy nie wadzi. > HAŁAS NISZCZY. Każdy. szczególnie kościelny jak się jest anty kler klasyczne narzekania antyklerykałów na dzwony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: 88.156.162.* 08.06.08, 09:21 "a huk w galeriach, pubach itp miejscach to na pewno ci nie przeszkadza" Nie przeszkadza, bo zawsze mogę takie miejsca ominąć, a w swoim domu chcę życ w spokoju. Jeżeli sąsiad zakłóca ten spokój, to moge zadzwonić po policję. Co mam zrobić z "walącymi" całą niedzielę dzwonami? Odpowiedz Link Zgłoś
powrut Re: Dzwony przy ul.Kościelnej 05.09.08, 14:09 mozesz wyprowadzic sie do ARABII tam dzwona nie uswiaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamla Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 13:14 Ten sam problem dotyczy mnie ,nagłośnienie na okrągłą zwariować można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: 88.156.162.* 08.06.08, 09:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=69&w=80382138 Wolałabym, aby wypowiadali sie ludzie,których ten problem dotyczy,tzn.mieszkajacy w sąsiedztwie kościołów. Czy ktos wie jak mo zna zaradzić temu zjawisku,gdzie można napisać jakas petycję? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ma-j Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: 84.38.160.* 08.06.08, 09:38 Dobrze, że przywołałaś mój wątek, który zamarł na słowach Krasickiego. Czy dlatego, że tak niewielu zrozumiało ten morał? Przypomnieć należy, że Krasicki był biskupem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.gemini.net.pl 08.06.08, 13:08 >Co mam zrobić z "walącymi" całą niedzielę dzwonami? straszne to- musisz kupić stopery, żeby dzwony ci przeszkadzały nikt kto nie jest antykler nie ma takiego problemu, bo dzwony nie są głośne- wszak nie mieszkasz na dzwonnicy i nie "walą" całą niedzielę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m-aj Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: 84.38.160.* 08.06.08, 13:22 otwórz oczy, zdejmij beret! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: 88.156.162.* 08.06.08, 18:34 "nikt kto nie jest antykler nie ma takiego problemu, bo dzwony nie są głośne- wszak nie mieszkasz na dzwonnicy i nie "walą" całą niedzielę" Oczywiście zakładasz,że wiesz lepiej bo jesteś nawiedzoną owieczką. Ja pieszę,że dzwony są głośne a ty,że nie są głośne. Moze masz wadę słuchu albo mieszkasz 2 kilometry od kościoła? Chociaż w Rzeszowie tak się nie da,kościół niemal co krok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.rzeszow.mm.pl 12.06.08, 14:29 No i te pseudo kuranty w poludnie. Kto wogole skomponowal ten paszkwil. Jak cos tak prawie atonalnego moze "nawiedzac" biedne uszy zarowno tych co wierzacych jaki tych normalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.08, 18:40 przecież każdy wie że słuchanie radia maryja przytępia słuch i przytępia wzrok... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zamla Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 13:23 Jest to naruszenie miru domowego Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mikael20 Re: Dzwony przy ul.Kościelnej 08.06.08, 19:24 Na Strzelniczej też słychać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Kościelnej Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.rzeszow.mm.pl 09.06.08, 00:43 Ja już myślałam, że to ja przewrażliwiona jestem- zwłaszcza jak urodziłam dziecko to trafiało mnie, bo mały spał ok 17 .30 sobie słodko i po chwili już ryczał , bo ksiądz dobrodziej raczył przekroczyć normy decybeli. Nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić - z tego, co kiedyś słyszałam, to parafia jest też członkiem spółdzielni - zatem skoro nas obowiązuje regulamin i gdyby ktoś u siebie "produkował" codziennie hałas o takim natężenie, to byłyby upomnienia - może zareagować w spółdzielni??? A co powiecie o dzisiejszym "koncercie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.gemini.net.pl 09.06.08, 21:48 mieszkam blisko kościoła, w nd słyszę nie raz mszę choć słowa nie dokładnie- ale mi to nie przeszkadza rzeczywiście jeżeli czyjś dom dotyka muru kościoła może być nawet głośno, ale jeżeli nie- to nie ma takiej możliwości po za tym... jak zwykle ograniczone mocno myślenie niektórych wybiórczych forumowiczów- nie każdy chodzący do kościoła, wierzący to zwolennik RM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.chello.pl 09.06.08, 23:02 no ja proszę ciebie... niedziela, godz. 9.00 rano, z żoną chcę po chrześcijańsku oddać się obowiązkowi płodzenia dziatwy gdyż w tygodniu od poniedziałku do soboty po 18 h pracuję dziennie a tu nagle słyszę jakieś gorzkie żale czy inne nowenny zza okna... i jak ma nas - Polaków - więcej być?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.gemini.net.pl 10.06.08, 09:25 o 9 nie ma gorzkich żali ani żadnych nowenn z żoną chcę po chrześcijańsku > oddać się obowiązkowi płodzenia dziatwy no jasne, na pewno gorliwy z ciebie chrześcijanin skoro przeszkadza ci wszystko co związane z kościołem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.chello.pl 10.06.08, 09:46 a skąd ty niby wiesz co mi przeszkadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.08, 15:29 Czy trzeba koniecznie być antyklerykałem żeby przeszkadzały dzwony? Nic przyjemnego o godz.7 rano w niedziele, zwłaszcza że trwa to do 2 min Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belle Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.rzeszow.mm.pl 11.06.08, 17:05 Polska nie jest państwem wyznaniowym. Prawo jest tu zatem do przestrzegania, a skoro dzwony dzwonią za głośno, to ktoś to prawo (do wypoczynku) łamie. Prawo potrzebne jest tam gdzie brak dobrych obyczajów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.rzeszow.mm.pl 12.06.08, 21:24 Ksiadz proboszcz ma swoj maly folwark robi co mu sie podoba. Niczym Bob budowniczy buduje plebanie i mowi ile kredytu jest do splacenia!!!??? Z dzwonami przesadza. Pisze pismo do Spółdzielni, zachecam w kupie siła!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.rzeszow.mm.pl 17.06.08, 23:05 Doodzy parafianie!!!!!!!!! I tak nibo za daleko, proszę o wpisy na temat DZWONÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 07:51 A co lubisz dzwony? Zapraszam w niedziele od 7-ej pod każdy kościoł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dzwony przy ul.Kościelnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.08, 14:25 Masz rację to nie tylko dzwony ale przede wszystkim nagłośnienie. Od rana dzwony - msza tak głośno ze trzeba rano zamykać okna bo nie można normalnie się wyspać.Przez okna też słychać mimo tego że są nowe szczelne dobrej niemieckiej firmy.Dopiero włączenie radia lub tv pozwala tego nie słyszeć,ale czy ja ciągle i moja rodzina muszą żyć w hałasie. Poza tym wszelkie imprezy w kościele nagłaśniane ponad miarę.Najgorsze są pogrzeby a przed nimi parę dni głośno odmawiane różańce często w godzinach wieczornych.Jest to bardzo przygnębiające.Kawę wypić na balkonie nie sposób.Gości zaprosić tez nie bardzo bo rano są budzeni specjalnie nie narzekają ale to tylko ze względów kurtuazyjnych ,wolą po prostu unikać odwiedzin.Poza tym ćwiczenia dzieci do komunii na głośno,sypanie kwiatów na głośno, pielgrzymki to bez przesady ryczą na całą miejscowość.Wieczorne msze to samo bywają też i do 21.Wszystkiego jeszcze nie wymieniłem.Niedziela to najlepiej wyjechać na cały dzień żeby się nie denerwować.Rozmawiałem z proboszczem to powiedział ze kościelny tak to podkręca a jak rozmawiałem z kościelnym to powiedział ze on tam przecież nie rządzi i to proboszcz nu karze.Rozmawiałem z mieszkańcami żeby się temu przeciwstawić to boją się ze ich ksiądz nie pochowa.Sam zależę od lokalnej społeczności i gdyby nie to,to oddał bym sprawę do sadu. Polecam do przeczytania : Parafia zapłaci 200 tys. za zbyt głośne dzwony 2008-09-02 19:13 (akt. 20:02) Jak informuje "La Repubblica", za zbyt głośne i częste bicie kościelnych dzwonów parafia z okolic Genui na północy Włoch zapłaci 60 tys. euro odszkodowania. To równowartość 200 tys. złotych. dalej » Mieszkająca niedaleko kościoła kobieta, przez 23 lata prowadziła sądową batalię z proboszczem o zbyt głosne dzwony. Ostecznie sąd przyznał jej rację i podkreślił, że należy się jaj zadośćuczynienie. Decydujące w tym wyjątkowo długim procesie okazały się zeznania świadków, którzy powiedzieli, że właśnie z powodu głośnych dzwonów nie odwiedzają mieszkającej koło kościoła kobiety. Odszkodowania uwzględnia również to, jak długo nauczycielka narażona była na tę uciążliwość. Dzwony biły nie tylko zbyt często i intensywnie, lecz przede wszystkim ich bicie przekraczało dopuszczalne normy hałasu. Zasądzoną kwotę i koszta procesu ma zapłacić parafia oraz jej proboszcz. Ponadto sąd nakazał parafii obniżenie poziomu dźwięku dzwonów, a także ograniczenie ich użycia do mszy oraz podczas świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. ("La Repubblica") Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Dzwonią na chwałę Pana ! IP: *.autocom.pl 18.06.08, 13:29 A tak poważnie, to najpierw powinno się porozmawiać z proboszczem (jeśli ktoś ma odwagę). Pewnie nic to nie da, ale spróbować trzeba. Następny krok to zgłoszenie do Straży Miejskiej lub policji. Taki hałas w dzień wolny od pracy można zakwalifikować jako naruszenie miru domowego. Następnym krokiem jest zwrócenie się do Sanepidu o pomiar natężenia dzwięku (wykonuje się go w mieszkaniu przy zamkniętych oknach). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dzwonią na chwałę Pana ! IP: *.rzeszow.mm.pl 20.06.08, 00:11 Dzieki Straz mnie zlała, a sanepidem dam daM RADE POZD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Dzwonią na chwałę Pana ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.08, 07:48 "Dzieki Straz mnie zlała, a sanepidem dam daM RADE" Napisz to, proszę, jeszcze raz ale czytelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Dzwonią na chwałę Pana ! 20.06.08, 10:56 Gość portalu: dark napisał(a): > A tak poważnie, to najpierw powinno się porozmawiać z proboszczem > (jeśli ktoś ma odwagę). To o nie chodzi o odwagę moją czy Twoją. Problem ma proboszcz, który epatuje zbyt głośno własne widzimisię. Wystarczy wyłączyć zewnętrzne nagłośnienie mszy, które (nie wiadomo po co?) wychodzi poza kościół, a wierni w kościele się mieszczą ze sporym zapasem. W sąsiadującym kościele tak się rozochocili, że od rana można posłuchać prób scholi. Fałszują tak niemiłosiernie, że chyba należy to wszystko nagrać i umieścić na You Tube. Niech ludziska się posłuchają -------------- ;-) Odpowiedz Link Zgłoś