Dodaj do ulubionych

Za plakaty w autobusach zamiast zysków straty

11.06.08, 22:47
To rzeczywiście cuchnie zemstą tym bardziej, że radny Kultys się włączył.
Przy okazji radzę dociekliwym związkowcom sprawdzić odpłatność za plakaty i
reklamówki wyborcze i których było najwięcej. No i za ile oczywiście!
Obserwuj wątek
    • Gość: pituk Za plakaty w autobusach zamiast zysków straty IP: *.prz.rzeszow.pl 11.06.08, 22:54
      Ot i taka ciekawostka - firemka pani Niewczas to organizacja pożytku publicznego....
      Może na wynajmowi sali w hali też warto się przyjrzeć?...
    • Gość: ela Re: Za plakaty w autobusach zamiast zysków straty IP: *.189.216.5.skyware.pl 11.06.08, 22:55
      Zgadzam sie z wypowiedzia mal49. To jest nagonka na innych, zeby
      odwrocic uwage o waznych spraw, a inni typu Kultys tylko żeruja i
      czekaja na okazje zeby sie lansowac. Żenada.
      • Gość: xy Re: Za plakaty w autobusach zamiast zysków straty IP: 212.244.73.* 11.06.08, 23:20
        Jaka znowu nagonka. Jeśli zarzut jest prawdziwy, to Kultys ma rację,
        bez względu na to, czy chce się przy tej okazji promować, czy nie.
        Można się co najwyżej dziwić, że to wyszło akurat teraz.
        • Gość: zorientowany Re: Policzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.08, 23:42
          Pan Pomianek wreszcie się przyznał że jako dyrektor (teraz
          już "Prezes") nie panuje nad tym co dzieje się w kierowanej przez
          niego firmie. Może czas poszukac innej pracy?

Halo związkowców przypomina raport Pitery. Góra rodzi mysz i biegnie
          z nią do prokuratora.
          MPK zatrudnia 700 osób. Niechby każdy (ostroznie licząc) miał w
          rodzinie 2 osoby korzystające z bezpłatnych przejazdów. Licząc koszt
          biletu sieciowego jako 114 zł mamy 228zł x 700 osób tj. zaokrąglając
          160 000zł/miesiąc. Rocznie 1 915 000zł.
          • Gość: ? Re: Policzmy IP: 79.139.59.* 12.06.08, 13:51
            Pomyliły ci się tematy. Bilety dla rodzin były klepane już
            wcześniej, kokosowe zarobki kierowców nieco później, rozwalenie
            komunistycznego MPK jeszcze później, a ty zanudzasz tylko temat
            Marty, co gra w nieczeste karty (ale sie mnie rymło). Robert Kultys
            wie co robi i chwała mu za to. Przyjdzie czas, że zajmie się i tobą
            judaszu z rarusza. A przy okazji przejedź się pod empek i zobaczysz
            jak mają parkingi zawalone wypasionymi furami i zadaj sobie niemoto
            pytanie po co im bilety wolnej jazdy? I jejszcze jedno - nie pluj na
            swojego pracodawcę.
            • Gość: zorientowany Re: Policzmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.08, 23:59
              Po czym tak bredzisz? Bo piszesz jakby ci piątej klepki brakło.
    • Gość: jasioo Rozwój Rzeszowa IP: 84.38.160.* 12.06.08, 01:52
      no to powoli odsłania nam się tzw. Rozwój Rzeszowa, wyborcza nazwa użyta, by
      prezesa spółdzielni nie wyzywać od komuchów, cóż... :)
      inny prezes, mały kartofel z partii najbardziej sprawiedliwej, nazwałby takie
      powiązania "układem" rzeszowskim...
      a wniosek jest jeden: prokuratura, cba, abc i inne bzdety mają to w d...,
      związkowcy odkrywają afery, hmmmmm...
    • Gość: rzeszów Pani Marto, jesteśmy z Panią!! IP: 62.93.60.* 12.06.08, 10:55
      Tak jak napisał ktoś wyżej, niech sie związkowcy lepiej przyjrzą darmowym
      biletom dla swoich rodzin, to są dopiero kwoty, a nie czepiają się akademii
      karate, która dla rozwoju i promocji Rzeszowa zrobiła więcej niż wszyscy
      kierowcy MPK razem wzięci. Wstyd i hańba!!!!!!
      • Gość: zz Re: Pani Marto, jesteśmy z Panią!! IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 12.06.08, 11:11
        Tak naprawdę co zrobiła?,konkrety,to że ktoś ma swój biznes wcale nie dowodzi
        że ogół ma z tego coś.
        • Gość: do zz Re: Pani Marto, jesteśmy z Panią!! IP: 62.93.60.* 12.06.08, 11:55
          Mistrzostwa Europy np. pasuje?
      • uszatek99 Re:Jacy wszyscy szczodrzy z cudzego !!! 12.06.08, 15:20
        Nie nam oceniać Postępowanie tej która powinna dawać przykład
        prawości.Zajmie sie tym prokuratura.Mnie uderza co innego. Skąd ta
        firma ma mieć pieniadze skoro wszyscy ją łupiemy. GOŚĆ rzeszów każe
        się przygladać biletom dla pracowników.Ja proponuje dla kontrastu
        przyjrzeć się "biletom" dla 70-cio latków. Których jest więcej???
        Bilety darmowe,plakaty darmowe,wynajmy darmowe itd,itp.Czytałem tu
        ostatnio o legitymacjach z MOPSu ze honorowych dawców krwi nie
        wymienię bo im akurat SIĘ NALEŻY ale :Do licha CZY TAK TO MA
        WYGLĄDAĆ?
        CZY DAJĄC KOMUŚ NP:BIEDNEMU legitymację nie powinno się wykupić
        sieciówki i taką to wręczyć a nie świstek papieru.
        Kazdy z nas ma kogoś w rodzinie kto jeździ MPK za darmo lub ze zniżką
        (u mnie rodzice za darmo i dwoje dzieci za ulgi) czyli wszyscy ich
        wykorzystujemy i jeszcze narzekamy.
        Ja akurat jestem za praworządnością i sprawiedliwością.Pozdrawiam.
    • Gość: Lysy zabawa trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 12:51
      najpierw mieliśmy zabawę pod tytułem ile powinni zarabiać kierowcy, teraz czy
      można udzielić rabatów ;) Państwowa firma nie dosyć, że jest nieefektywna i
      droga w utrzymaniu, to jeszcze angażuje do swoich rozgrywek instytucje, które
      powinny się zająć czymś pożytecznym. Radni zajmują się rabatami, prokuratura też
      nie ma nic lepszego do roboty.
      Ogólnie jest bardzo fajnie, wszyscy bawią się w najlepsze.
      W normalnej sytuacji nikogo z zewnątrz nie powinno obchodzić ile pracownicy
      zarabiają ani jakich rabatów firma udziela i komu.
      Ale po co nam normalność?
      • Gość: gość Re: zabawa trwa IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 12.06.08, 13:29
        A w oparciu jakie to fakty twierdzisz że jest nie efektywna,czyżby wybiorcze opinie często o populistycznym charakterze były miarodajne.Za 2007r. zyski mpk z działalności pomocniczej,czytaj komercyjnej to ponad 4miliony +dopłaty z urzędu marszałkowskiego do ulgowych biletów ustawowych,czyli dla studentów to ok.6milionów,razem 10milionów -8milionów tz.dotacji ratusza daje na czysto ratuszowi2 miliony zysku.Gdyby prywatny był na ich miejscu,to zyski z w.w działalności były by zyskami prywatnego podmiotu,dopłaty z urzędu marszałkowskiego trafiały by wprost do niego z pominięciem kasy miasta.A zatem ulgi samorządowe kosztowały by miasto ok 8 milionów .per saldo miasto przy tej formie jest do przodu 10 milionów.Nie jest dziełem przydatku że mpk Rzeszów w rankingach ogólnopolskich jest na bardzo wysokim 2-gim miejscu,trudno nie zauważyć że dla osób cierpiących na "obsesję prywatyzacyjną" argumenty oparte o rachunek ekonomiczny nic nie znaczą.
        • Gość: Lysy Re: zabawa trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.08, 14:26
          > A w oparciu jakie to fakty twierdzisz że jest nie efektywna

to jest powszechnie znana zasada, że firmy państwowe są mniej efektywne od
          prywatnych. Kwestionujesz to?

> Za 2007r. zyski mpk z
          > działalności pomocniczej,czytaj komercyjnej to ponad 4miliony +dopłaty z
          urzędu marszałkowskiego do ulgowych biletów ustawowych,czyli dla studentów to
          ok.6milionów,razem 10milionów -8milionów tz.dotacji ratusza daje na czysto
          ratuszowi2
          miliony zysku.

No brawo! Co za zysk! Miliony zysku! Czy Ty sobie żartujesz?
          Zyskiem nazywasz pieniądze wyciągnięte z kieszeni podatnika?
          Nie do wiary :-O.

>Gdyby prywatny był na ich miejscu,to zyski z w.w działalności były by zyskami
          prywatnego podmiotu,dopłaty z urzędu marszałkowskiego trafiały by wprost do
          niego z pominięciem kasy miasta.

No tak, to byłoby straszne! Znowu jakiś prywaciarz by się wzbogacił ;)

> A zatem ulgi samorządowe kosztowały by miasto ok 8 milionów .per saldo miasto
          przy tej formie jest do przodu 10 milionów.

O Boże! ;)

>Nie jest dziełem przydatku że mpk Rzeszów w rankingach ogólnopolskich jest na
          bardzo wysokim 2-gim miejscu,

pod jakim względem?

> trudno nie zauważyć że dla osób cierpiących
          > na "obsesję prywatyzacyjną" argumenty oparte o rachunek ekonomiczny nic nie znaczą

rachunek ekonomiczny. ROTFL ;)
          • Gość: MPWiK Re: Gratuluje Uszatek99 trzeźwego spojrzenia. IP: *.res.pl 12.06.08, 15:59
            Dodam tylko że wszystie media podawały te potężne zarobki które po
            uzgodnieniu 10 procent wg ich danych miały wynosić 300 zł. a w
            rzeczywistości było tego całe 1400. Czyli jak to jest na prawdę. W
            MPWiK JEST PODOBNIE średnia w Firmie to 3500 a zwykły pracownik nie
            ma nawet połowy z tego.BIUROKRACJA zżera POLSKĘ.
          • Gość: gość Re: zabawa trwa IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 13.06.08, 01:36
            A jednak obsesja,od kiedy to do działalności pomocniczej podatnicy coś dopłacają,u prywatnego przewoźnika dopłaty też pochodzą od urzędu marszałkowskiego,czyżby to były pieniążki z nieba a nie z podatków,twój wywód o" powszechnie znanej zasadzie " jest żałosny,takie przykłady jak kreatywna księgowość nap.ENRON miliony akcjonariuszy traci oszczędności,lata 70-te CHRYSLER program naprawczy bez subwencji rządu USA nie miałby szansy mimo iż jego autorem był nie kwestionowany guru amerykańskiej gospodarki J.Iacocca,to tylko wyrywkowe przykłady rzekomej wyższości sektora prywatnego. Renault, francuski potentat, poczynając od maszyn rolniczych po przemysł zbrojeniowy,a jednak państwowy,największe banki francuskie niemieckie główny udziałowiec państwo,a zatem o efektywności decyduje jakość i kultura zarządzania i nie ma znaczenia kto jest właścicielem,nie udolny menadżer położy każdą firmę ,udolny osiągnie zadowalającą rentowność ,ta Twoja"powszechnie znana zasada" to tylko żałosne hasełko ideologiczne bać ślepy dogmat,jedno nie wyklucza drugiego.zamiast hasełek podaj konkrety,prywatne firmy to często wydmuszki będące efektem kreatywnej księgowości,poczytaj o kryzysie banków hipotecznych w stanach,czyżby były państwowe.
            • Gość: Lysy Re: zabawa trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 09:50
              Mistrzu, czy słyszałeś o takim znaczku jak "." (kropka)? To takie coś co służy
              czytelności tekstu? ;)

> od kiedy to do działalności pomocniczej podatnicy coś dopłacają,

chodzi o MPK? Nie wiem od kiedy. Od zawsze (od kiedy MPK istnieje).
              Jakie to ma znaczenie?

>u prywatnego przewoźnika dopłaty też pochodzą od urzędu marszałkowskiego,czyżby
              to były pieniążki z nieba a nie z podatków

U którego prywatnego przewoźnika? O czym Ty w ogóle piszesz?

>twój wywód o" powszechnie znanej zasadzie " jest żałosny,takie przykłady jak
              kreatywna księgowość nap.ENRON mili
              ony akcjonariuszy traci oszczędności,lata 70-te CHRYSLER program naprawczy bez
              subwencji rządu USA nie miałby szansy mimo iż jego autorem był nie kwestionowany
              guru amerykańskiej gospodarki J.Iacocca,to tylko wyrywkowe przykłady rzekomej
              wyższości sektora prywatnego.

Masz rację ;) To "tylko wyrywkowe przykłady" ;)
              Hej, Ty poważnie uważasz, że "sektor państwowy" jest lepszy?
              Już kiedyś wysyłaliśmy śpiwory do USA, wyślijmy jeszcze raz, niech Ci biedacy
              oszukani przez Enron mają się przynajmniej czym okryć ;)

> a zatem o efektywności decyduje jakość i kultura zarządzania i nie ma
              znaczenia kto jest właścicielem, nie udolny menadżer położy każdą firmę ,udolny
              osiągnie zadowalającą rentowność

Jasne, tylko jakie znaczenie ma rentowność w państwowej firmie? I skąd się tam
              biorą ci "udolni" menadżerowie? Czytasz jakieś gazety, może oglądasz TV?
              Menadżerowie w państwowych firmach biorą się z nadania politycznego, ich
              udolność nie ma ŻADNEGO znaczenia.
              Jaka jest odpowiedzialność np. pana Pomianka czy pana Mardosza? Czy firmy,
              którymi oni kierują działają dobrze? Możesz podać jakieś przykłady państwowych
              firm gdzie nieudolny menadżer został zwolniony? Ja mogę podać przykłady gdzie
              dobrze zarządzający został wywalony, bo trzeba było zrobić miejsce dla
              partyjnych dyletantów.

> ta Twoja "powszechnie znana zasada" to tylko żałosne hasełko ideologiczne bać
              ślepy dogm at,jedno nie wyklucza drugiego

za to edukacja na poziomie pierwszych kilku klas podstawówki wyklucza robienie
              takich błędów jak "bąć" ;)

>zamiast hasełek podaj konkrety,prywatne firmy to
              > często wydmuszki będące efektem kreatywnej księgowości,poczytaj o kryzysie
              banków hipotecznych w stanach,czyżby były państwowe.

Konkrety na co? Nie wystarczyło Ci 45 lat "konkretu" w Polsce i okolicy? Do tego
              jeszcze kolejnych 25 lat konkretów w takich instytucjach jak MPK, poczta itd?

Może napiszesz jeszcze coś o "zyskach" takich jak podałeś w MPK? To było
              naprawdę niezłe ;) Przypomniała mi się sprawa, która miała miejsce kilka lat
              temu (może kilkanaście). Wtedy rządził kolejny sojusz robotniczo-chłopski, czyli
              SLD i PSL. Bank BGŻ był w rękach państwowych i oczywiście rządzili nim "udolni
              menadżerowie" mianowani przez PSL. Jak należy się spodziewać bank przynosił
              straty i był w kiepskiej sytuacji. Co zrobiono? Otóż PSL wymusił w sejmie
              gigantyczną dopłatę z kieszeni podatnika do BGŻ (kwoty już nie pamiętam, ale to
              były miliardy) dla ratowania banku. Dzięki temu BGŻ wyszedł na koniec roku na
              plus. I co zrobili ci "udolni menadżerowie"? Otóż wypłacili sobie premie ;)
              Przecież bank odnotował "zysk", więc należało się, prawda? ;))))

• Gość: gość Re: zabawa trwa IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 13.06.08, 12:16
                Najwyraźniej nie wiesz co to działalność pomocnicza w MPK,zatem sprawdź a potem się wypowiadaj.Dopłaty do przewoźników prywatnych z ubiegły rok to 46milionów,czytaj w NOWINAC,i kto tu nie czyta prasy.Czyżby kryzys w gosp.stanów wywołali menadzerowie z nadania PSL hahaha.A co do banków, BANESTO też dostał z ichniejszego budżetu 4 miliardy dolców na ratowanie skory,czyżby był państwowy,i zarządzany przez speców z PSL,można mnożyć tego typu przykłady ,tylko po co.Menedżerowie z politycznego nadania trafiają się wszędzie,nie tylko w sektorze państwowym.nie wiem dla czego probujesz mi wmówić że jestem zwolennikiem sektora państwowego,jakie znaczenie ma to czy państwowy czy prywatny,albo jest wydolny ,albo nie.Pozytywne przykłady państwowych niestety zagranicznych firm przemilczasz,a przecież jest ich wiele.Nie mniej uważam że jest miejsce i dla jednych i drugich.Twierdzenie że tylko prywatny sektor ma prawo bytu jest tak samo szkodliwą ideologią, jak twierdzenie za komuny iż prywatny to zło,ale to dla nie których za trudne.Zatem zamiast argumentów ogólniki hasełka i czepianie się nie istotnych błędów w pisowni.
                • Gość: Lysy Re: zabawa trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 13:58
                  > Najwyraźniej nie wiesz co to działalność pomocnicza w MPK,zatem sprawdź a
                  potem się wypowiadaj.Dopłaty do przewoźników prywatnych z ubiegły rok to
                  46milionów,czytaj w NOWINAC,i kto tu nie czyta prasy

i co z tego wynika? Pytam poważnie, bo nie wiem do czego zmierzasz.

>Czyżby kryzys w gosp.stanów wywołali menadzerowie z nadania PSL hahaha.

gosciu, widze, ze nie zrozumiałeś, więc tłumaczę: przykład dot. PSL podałem w
                  odpowiedzi na Twoje idiotyzmy nt "zysku" w MPK. Tylko tyle ;) Fakt, dosyć zabawne.

>Menedżerowie z politycznego nadania trafiają się wszędzie,nie tylko w sektorze
                  państwowym.

owszem, trafiają się. Zwykle na zasadzie: zatrudnimy waszego człowieka w naszej
                  radzie nadzorczej w zamian za np. ustawiony przetarg. To jest patologia, ale
                  tacy ludzie nie mają zwykle nic do gadania. Odbierają pensję i tyle. Problem w
                  tym, że w państwowych firmach tacy "zarządzają". I to jest zasadnicza różnica.

>nie wiem dla czego probujesz mi wmówić że jestem zwolennikiem sektora
                  państwowego,jakie znaczenie ma to czy państwowy czy prywatny,albo jest wydolny
                  ,albo nie.

Takie ma znaczenie jak napisałem. W państwowej firmie nie ma odpowiedzialności
                  za wyniki. W prywatnej jest (przynajmniej do pewnego stopnia ;)). Dlatego MA
                  ZNACZENIE czy prywatny czy państwowy.
                  Chcesz konkretów? To rozmawiajmy o konkretach. Niech będzie MPK Rzeszów. Jest
                  "wydolna" czy nie? Moim zdaniem nie jest. I co z tego? Ano nic. Prezydent
                  przyznaje podwyżki i wszystko jest ok ;)
                  Najwyżej zapłacimy więcej za bilety albo z budżetu.
                  Do tego jeszcze mamy aferę, bo firma dała komuś rabat ;) Zaangażowani są
                  dziennikarze (to akurat nieistotne), radni, prokuratorzy (to już gorzej).
                  Naprawdę zabawa jest przednia ;)

>Pozytywne przykłady państwowych niestety zagranicznych firm przemilczasz,a
                  przecież jest ich wiele.

Przytocz jakieś przykłady. Chętnie poznam. Za granicą jest trochę inaczej. Inna
                  kultura i demokracja trochę na innym poziomie.
                  Tam nie zawsze jest tak, że ludzie i tak zagłosują na tych samych polityków,
                  niezależnie od szkód jakie narobili.

>Nie mniej uważam że jest miejsce i dla jednych i drugich.Twierdzenie że tylko
                  prywatny sektor ma prawo bytu jest tak samo szkodliwą ideologią, jak twierdzenie
                  za komuny iż prywatny to zło,ale to dla nie których za trudne.

A ja uważam, państwowego sektora powinno być jak najmniej. Sytuacja w MPK jest
                  jednym z przykładów. Być może dla mnie to faktycznie za trudne. Możesz próbować
                  mnie przekonać ;)

>Zatem zamiast argumentów ogólniki hasełka i czepianie się nie istotnych błędów
                  w pisowni.

No, znalazł się ten co nie wali ogólnikami i hasełkami ;)
                  Co dla jednych nieistotne (łącznie!), dla innych jest istotne.
                  • Gość: wa Re: zabawa trwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.08, 14:08
                    A więc skoro załoga nie chciała strajkować to kto chciał ? Czy to
                    głosowanie nie jest swoistym wotum nieufności dla tamtejszych
                    Zwiazków Zawodowych a zwlaszcza funkcyjnych. Wynika z tego, że oni
                    inicjowali strajk. Najwięcej przy podwyżsce procentowej zyskują
                    szefowie firmy, gdyż posiadają najwyższe pobory. Ponadto nie
                    rozumiem tychże Związków najpierw krzyczą, że jest za dużo
                    administracji a gdy proponuje się jej zmniejszeniem to znowu wrzask,
                    że nie ma na to zgody.Więc jak ma wyglądać ta restrukturyzacja, nie
                    będzie żadnej wszystko jak za PRLu ma zostać.
                    Jeżeli próbują robić wojnę o plakaty to może również
                    zainteresowaliby się co robia i ile płaci np. teatr Maska za
                    trzymanie na bazie swych autobusów oraz ich serwisowanie. Może to
                    również zainteresować prokuraturę.

• Gość: Lysy Re: zabawa trwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.08, 14:40
                      > Najwięcej przy podwyżsce procentowej zyskują szefowie firmy, gdyż posiadają
                      najwyższe pobory.

kolejny nonsens państwowej firmy. Podwyżka dla wszystkich o ileś tam procent.
                      Czy się stoi czy się leży ...

>Więc jak ma wyglądać ta restrukturyzacja, nie będzie żadnej wszystko jak za
                      PRLu ma zostać.

pewnie, że nie będzie. Może jakaś kosmetyczna dla zamknięcia gęb .... Po co
                      restrukturyzacja? I kto miałby ją zrobić?
                      Przecież obecna sytuacja jest wygodna dla władz. Jeśli np. ograniczy się
                      administrację to gdzie polokuje się tych wszystkich niezbędnych dla polityki
                      działaczy, ich rodziny, rodziny rodzin, znajomych?
                      Nie podcina się gałęzi, na której się siedzi. To jasne ;)
                      Ale oczywiście państwowe firmy są tak samo dobre i wydajne co państwowe. Tego
                      się trzymajmy ;)
                  • Gość: gość Re: zabawa trwa IP: *.19.165.3.osk.enformatic.pl 14.06.08, 11:59
                    Mam pytanie ,jak na trąbić na elkę,razem, osobno,a może to to samo co na sikać.Schroeder jako przewodniczący rady nadzorczej nie ma nic do gadania,dość zabawne.Wyborcy niemieccy wyciągali wnioski,po gigantycznym skandalu korupcyjnym z udziałem CDU i wielkim Helmutem,zadali im pokutę,a po kosmetycznych zmianach przywrócili do łask,czyli do władzy.Podobnie we Włoszech,polityk z zarzutami został premierem ,za karę.Belgia ,zaczęło się niewinnie jakieś tam helikoptery dla wojska za łapówkę,serial zwany kryzysem politycznym trwa od kilkunastu lat.No cóż,przecież to podatnicy są zobowiązani zapewnić efektywność prywatnym firmom w drodze ustawianych przetargów na zamówienia publiczne,dodam że po zjednoczeniu Niemiec ogromne.Zatem powinniśmy się uczyć od nich lepszej demokracji i kultury politycznej.To znowu tylko wybrane przykłady,a ile spraw zamieciono pod dywan,przecież w tym też są lepsi ,mają większe doświadczenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka