Dodaj do ulubionych

Politechnika Rzeszowska . Informatyka

IP: 89.231.209.* 22.07.09, 00:40
Cześć. Mam na imię Paweł i pochodzę z Bieszczad :)

Dostałe się na politechnikę rzeszowską na informatykę.

Jaki jest poziom na informatyce stacjonarnej ??

Jak wygląda specjalizacja ( kiedy wybieram i czy warto wybrać sieci komputerowe
)
Jak wygląda zaplecze ( chodzi mi o to czy są tam nowe technologie i komputery
czy stare rzęchy ? ?)

Czy wybralibyście jeszcze raz tą uczelnie jeżeli była by taka możliwość ??

A może lepiej wybrać politechnikę Opolską albo Koszalińską? ?

Proszę o szybkie odpowiedzi bo czas nagli ; p
Obserwuj wątek
    • Gość: Iwka Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: 212.160.110.* 22.07.09, 17:04
      Ja studiuję na informatyce, ale na studiach zaocznych (I rok mam za
      sobą). Poziom jest wysoki, panuje opinia, że na PRz jest trudniej
      niż na PK w Krakowie. Oczywiście, trudno przejść takie przedmioty
      jak Analiza matematyczna i algebra liniowa, Elektrotechnika i
      Elektronika. Zdawalność kolokwiów i egzaminów jest niska. Na
      przykład kolosa z matematyki zdało 2 osoby na grupę 45 osób, to samo
      na laborkach z algorytmów. Ale są też i prawdziwe pułapki. Nasz
      rocznik przeszedł prawdziwe piekło na fizyce. Co to się działo...
      szkoda nawet pisać. Przejścia z niezwykle wymagającą prowadzącą są
      też na Algorytmach. To na stacjonarnych studiach pewnie jeszcze
      bardziej się nie cykają.
      Odnośnie pracowni komputerowych, faktycznie, stare rzęchy.
      Budynek wydziału mieści się w kameralnym miejscu, człowiek czuje się
      tam jakby studiował w filii ulokowanej gdzieś na prowincji.
      Dochodzi do tego jeszcze inna sprawa. Rzeszów, Opole, Koszalin to
      miasta tzw. Polski B, w których nie ceni się informatyków - jeżeli
      cudem znajdzie się tam pracę w zawodzie, to pensje są żenująco
      niskie. Ja już przeżywam flustrację, gdy słyszę, że w Rzeszowie aż
      tak źle płacą programistom w porównaniu np. do Warszawy. Człowiek ma
      z tym problem, zaczyna myśleć o przeprowadzce. Lepiej pracować i
      studiować w jednym miejscu.
      • Gość: Andrzeju Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.rzeszow.mm.pl 23.07.09, 01:19
        Iwka, ja właśnie się zastanawiam nad informatyką zaoczną na Politechnice.
        Ponieważ jednak maturę kończyłem dawno temu nic nie pamiętam... Jak to jest ?
        Uczą od podstaw np. całek, czy zakładają, że wiesz co to i jadą dalej ?
        • meg83 Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka 23.07.09, 08:52
          jak mogą zakładać, że wiedzą co to jest całka skoro dobrze zrobione
          pochodne ma tylko w liceum profil rozszerzony

analiza i algebra to nic trudnego wszędzie- gdzie się nie studiuje-
          szkopuł polega na tym, że trzeba przerabiać przykłady z "kryśki"
          • Gość: Andrzeju Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.rzeszow.mm.pl 23.07.09, 10:23
            Meg, a co to jest tajemnicza Kryśka ?
            • Gość: ll Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 10:38
              pewnie chodzi o jednego z autorów (L.Krysicki) zbioru zadań do analizy mat.
              • Gość: przeprz Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.09, 10:57
                Napisze krótko. Przerypane jest na tym kierunku. Obok chemii,
                budownictwa na PRz ten kierunek jest jednym z trudniejszych.
                Powodzenia :)
              • meg83 Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka 30.07.09, 08:33
                tak- chodzi o 2 tomy zbiorków do analizy Krysicki, Włodarski
        • Gość: Iwka Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: 212.160.110.* 23.07.09, 12:24
          Ja też kończyłam maturę dawno temu. Oczywiście uczą od podstaw, ale
          w takim tempie (masę trudnego i nowego materiału), że praktycznie to
          i tak wszystko jedno. Poprostu nawał materiału, trudne zadania na
          kolokwiach (na egzaminie ciut łatwiejsze).
          • Gość: Paweł Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: 89.231.194.* 23.07.09, 12:31
            Chyba jednak nie idę do Rzeszowa .

cholernie trudna fizyka jest z 160 średnio po 1 "semestrze " zostaje 60 osób.
            więc chyba nie ma sensu jak nic się nie pamięta z fizy.
            • Gość: PozdroISiemano Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.171.40.2.static.crowley.pl 23.07.09, 15:47
              Śmiac mi sie chce z co niektórych wypowiedzi. Skonczyłem informatyke na PRZ 2 lata temu. Poziom studiów jest żenująco niski - wynika to głownie z faktu, że większość kadry na wydziałach poprstu mineła się z powołaniem. Są to ludzie, którzy bawią sie w informatykę, nigdy nawet nie znajdowali się w pobliżu prawdziwego przemysłu IT. Przestarzałe technologie i niekompetencja są na porządku dziennym. Jeszcze 3 pierwsze semestry mogą kosztować trochę wisiłku, dalej jest już pic na wodę. Spokojnie można studiować dziennie i pracować (sam tak robiłem). Od kilku lat na tym kierunku obserwowac można systematyczne równanie w dół, w każdej dziedzinie. Na koniec kilka smakowitych kęsków z wypowiedzi powyżej:
              - algorytmy trudne? Przecież to co wykładają z tej dyscypliny na PRZ to kompletny elementarz, w dobrych liceach mają tego więcej na lekcjach informatyki. Być może ktoś wybrał zły kierunek
              - zadania z Krysickeigo - tu nie rozumiem, że niby trundne? Jeśli ktoś nie radzi sobie z zadaniami z tego zbioru to nie powinien być inzynierem.

Proszę, nie straszcie ludzi poziomem na PRZ bo pusty śmiech bierze.

Do twórcy tematu - jeśli naprawdę IT cię kręci i nie dostałeś się na inną uczelnie to wybierz PRZ. Nie studiuj informatyki tylko dlatego, że się nigdzie indziej nie dostałeś albo, że jest w modzie, bo będziesz sie tylko męczył.
              • Gość: z Koszalina Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 14:33
                A ja studiuje na ostatnim roku w Koszalinie zaocznie i dodam, że
                jestem kobietą. Jak mój poprzednik też twierdzę, że nie ma po co się
                pchać na informatykę jeśli nie ma się do tego zamiłowania. Czy jest
                trudno to da się ocenić dopiero po pierwszym roku. Jedni mówią, że
                bardzo ciężko , drudzy jak ja się śmieją. Podejście jest bardzo
                indywidualne. U mnie w grupie (jest nas tylko 16) 3/4 ma stypendia
                (czyli jeśli się bardzo chce to można). Czy kujemy ? Może trochę
                przed sesją. Czy coś się nauczylismy? Ze studiów nie wyniesiesz nic
                jeśli sam się do tego nie zabierzesz od właściwej strony (nauka).
                Powodzenia w wyborze.
      • Gość: Bit Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 22:04
        Pewnie hehe poziom jest wysoki chyba wody w Wisłoku i to jeszcze jak co popada. Na PRz nie wiem czy nie ma kto uczyć czy Ci co maja uczyć doszli do wniosku ze co się będa wysilać jak studenciki i tak tego nie pojmą. Jak z analizy krysicki jest trudnym zbiorem to rzeczywiście poziom wysoki oj wysoki. Gdzie tu do przedmiotów typu wstęp do matematyki i teori mnogości.O przedmiotach związanych z kompilatorami automatami to nawet nie ma co marzyć. Na specjaności sieci czy jak to tam zwą nie ma za grosz tematów związach z systemami rozproszonymi bo jak maja być jak na specjanosci sieci nie trzeba umiec programować :) w koncu po co posiadać umiejętności programowania jak sie bedzie wtyczki do routera wkładać.
        Co do pensji porównaj Politechnike Warszawska,AGH,Politechnikę Poznanska z PRz, Uniwerek Warszawski,Wrocławski UJ z URz. Wieć trudno zeby pensje były takie same.
        Nie ma się co obrażać ze ktoś mowi ze jest kiepski poziom, trza wyciągnąć wnioski i atakować prowadzących zeby poziom szedł go góry a nie w dół. Powiniście wymusić na rektorze dziekanie ocenianie prowadzących po semestrze,roku tak jak to jest na innych uczelniach. Trza głośno mowić co sie podoba a co nie, nie uszy kłaść po sobie.
        Chciałbym aby za jakiś czas PRz nie mowiło się lekceważaco ale na to musza pracować prowadzacy jak i studenci.
        • meg83 Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka 30.07.09, 08:43
          generalnie jak chcesz się uczyć to się nauczysz wszędzie na
          państwowych uczelniach- jak nie to się nie nauczysz nawet na tzw.
          dobrych polskich uczelniach

skończyłam agh i wiem, że sporo absolwentów nie ma ani wiedzy ani umiejętności /nie zależnie od kierunku/- to wina wszech obecnego
          kombinowania-gotowców, lewych zwolnień, kupowania projektów itp- być
          może tak jest na każdej technicznej uczelni w pl- nie wiem
          • Gość: Lysy Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.09, 19:18
            > generalnie jak chcesz się uczyć to się nauczysz wszędzie na
            > państwowych uczelniach

nie mogę się z tym zgodzić. To od kogo i z kim się uczysz ma duże znaczenie.
            Gdyby tak nie było, to studia w ogóle nie byłyby potrzebne. Teraz wiedza jest
            ogólnie dostępna np. przez internet, zwłaszcza jeśli chodzi o informatykę.
            • meg83 Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka 02.09.09, 10:20
              prawdą jest- tak jak na zach eu - do wielu prac studia nie są
              potrzebne- bo na pewno przodujemy w trendzie pracy poniżej kwalifikacji
              zawodowych a skończone studia nic nie znaczą
    • Gość: żxcv Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.150.167.3.csa-net.pl 30.07.09, 02:35
      Odpowiem tak :
      Nie znam przypadku uczelni (a znam b. wielu absolwentów różnych kierunków
      informatyki bo sam w tej branży pracuję), po której absolwent byłby "zawodowcem".
      Kierunek obierasz, bo interesujesz się (szeroko pojętym) przedmiotem
      informatyka. Na uczelni dostajesz solidne podstawy teoretyczne i trochę
      praktyki. Doświadczenie przychodzi później (ew. w trakcie jeśli pracujesz). Na
      specjalizacje przyjdzie jeszcze czas. Powiedziałeś w wątku - sieci komputerowe.
      W samym zagadnieniu sieci tkwi tak wiele dyscyplin, że że brakłoby tego wątku.
      Co do wyboru pomiędzy wspomnianymi uczelniami.
      Oczywiście można "szwendać" się gdzie indziej niż w Rzeszowie - ale wymienione
      przez Ciebie uczelnie to znowu nie "renomowane Giganty" więc po co tyle zachodu
      ? Powiedziałeś że jesteś z Bieszczad - bierz Rzeszów choćby z przyczyn
      praktycznych - blisko.
      A co do umiejętności nabytych na PRz - znam w Wa-wie mnóstwo świetnych fachowców
      - absolwentów właśnie PRz. Zasięgniesz języka - sam się dowiesz.
      Argumenty typu - tutaj trudna fizyka, tam algorytmy - nie ma co słuchać. Zawsze
      gdzieś coś jest trudnego. Od tego mamy rozum aby takie trudności pokonywać :)
      • Gość: Pytajnik Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.rzeszow.mm.pl 01.09.09, 23:37
        Co ile są zjazdy na zaocznych (informatyka) ? co 2 tyg czy co tydzień ?
        • Gość: rzesz Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.09, 00:29
          A co powiecie o "Zarządzaniu i inżynierii produkcji"?
          • Gość: ehhhh Re: Politechnika Rzeszowska . Informatyka IP: 141.32.72.* 02.09.09, 08:24
            slawietny PDF.... uciekaj stamtad poki mozesz bo to nie jest tak naprawde
            techniczny kierunek. jak spytasz sie kogos kto studiuje cos zwiazanego z
            zarzadzenim tez ci powie ze nie jest to zarzadzanie. ogolnie kierunek banalny w
            porownaniu do innych na WBMiL ale zaraz posypia sie glosy jakimi to oni
            fachowcami nie sa i jak trudne maja przedmioty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka