trv 04.08.10, 23:17 Biblioteczka? W polskim, współczesnym domu 'klasy średniej' gdzie jedyne widziane książki to podręczniki szkolne dla dzieci? Bez żartów proszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka2 Re: Projektujemy bibliotekę 12.08.10, 09:11 książki, które się nie mieszczą wynoszę do biblioteki Odpowiedz Link Zgłoś
lorak79 Projektujemy bibliotekę 12.08.10, 09:23 Szczęśliwi Ci, co mogą cały pokój poświęcić na bibliotekę. Ciekawy jest ten pomysł z półkami pod sufitem, muszę o tym pomyśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
adess09 Projektujemy bibliotekę 12.08.10, 10:06 Książki pod sufitem? To rozwiązanie dla tych, którzy po nie rzadko sięgają. My lubimy mieć dostęp do naszego zbioru - 40 mb . - ok. 2000 woluminów. Półki są wszędzie z wyjątkiem łazienki i kuchni (papier lubi mieć sucho). Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Projektujemy bibliotekę 12.08.10, 12:34 pod sufitem mozna trzymac te, z ktorych korzysta sie sporadycznie. nasze mieszkanie ma prawie 3,5 wysokosci i na podsufitowe rozwiazanie sie nie zdecydowalismy, ale pewnie trzeba bedzie, bo na ksiazki jest zawsze za malo miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
majka_87 Projektujemy bibliotekę 12.08.10, 13:20 Ja pod sufitem mam zawieszone tylko te półki z książkami, do których mogę dostać z antresoli. Bo - i tu zgodzę się z moimi przedmówcami - do książek muszę mieć łatwy dostęp!!! niestety, póki co moje małe mieszkanko nie pozwala mi na zbyt obszerną biblioteczkę, dlatego większość z moich pozycji musiała powędrować do domu moich rodziców, gdzie zapełniają mój dawny pokój. Ale z drugiej to mnie przynajmniej motywuje do częstszych odwiedzin raz - domu, dwa - biblioteki, trzy - empiku, gdzie mogę poczatować i poczytywać między półkami ;) nie wiem czy w moim przypadku sprawdziłby się regal na połkach. Moim zdaniem to wcale nie rozwiązuje problemu. Zresztą przesunąć taki regał wypełniony książkami to też ie lada sztuka! pomijam fakt, że trzeba mieć gdzie go przesunąć, gdy chcemy mieć dostęp do tego, co za nim. Myślałam, że w artykule znajdę więcej ciekawych rozwiązań. Może wy jakieś inne stosujecie i polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś
mikaela13 Projektujemy bibliotekę 20.08.10, 11:33 Heh. Propozycje wyglądają ładnie i wcale nie są takie niepraktyczne, jakby się niektórym wydawało. U mnie jest nadmiar książek, bo nie potrafię się z nimi rozstać. Niestety mam tylko dwie półki, gdzie mogę je ustawić. Reszta jest umieszczona w zamkniętych szafach (pierwotnie przeznaczonych na ubrania), do których dostać mogę się jedynie po odsunięciu biurka, i komputera lub wchodząc na biurko (!) a reszta spoczywa w zabezpieczonych kartonach w piwnicy. Tak więc nawet wejście na stołeczek, aby zdjąć książkę spod sufitu, wcale nie byłoby dla mnie poświęceniem;) Natomiast ten przesuwany regał to już w ogóle genialna sprawa i chcę coś takiego mieć; jeśli nie uda mi się w rzeczywistości, to przynajmniej w jakimś projekcie w Decorze np. sypialni połączonej z pokojem dziennym/do pracy:D Odpowiedz Link Zgłoś
marry-and-more Re: Projektujemy bibliotekę 27.08.10, 13:12 "Biblioteczka? W polskim, współczesnym domu 'klasy średniej' gdzie jedyne widziane książki to podręczniki szkolne dla dzieci? Bez żartów proszę." Wspóczuję Ci więc, że znasz tylko takich ludzi, u których w domu jedyne książki to podręczniki. Problem z książkami jest faktycznie utrapieniem, ale sposobem na to są dobrze dobrane półki i regały...No trzeba niestety zrezygnować z innych ozdób i dodatków w pokoju, szkoda, że nie można tak całego pokoju przeznaczyć na biblioteczkę;) Odpowiedz Link Zgłoś