Dodaj do ulubionych

kolor scian

04.08.05, 17:43
Czesc! Czeka mnie maly remont pokoju....zastanawialam sie nad zrobieniem
dwoch scian w narozniku np na czerwono lub bordowo a reszte hmmm czekolada?
Meble sa w kolorze buku jest to pokoj srednio odswietlony.......ale chcialam
aby efekt byl przytulny.......lubie dodatki z bracu takie troche etno,na
oknach mam rolety slomkowe ,jest to pokoj z drzwiamy wyjsciowymi na balkon i
ma ksztalt dosc nietypowy bo takiel L-ki Pomożcie...AHA jest to pokoj w
ktorym sie ucze i spedzam czas z chlopakiem...chce bvy byl przytulny ,zapalic
swieczki.....moze jakis parawan ktory zasloni biurko? Piszcie jesli macie
jakies ciekawe pomysly
Obserwuj wątek
    • agatonn Re: kolor scian 04.08.05, 18:54
      Ja osobiście lubię czerwony kolor, ale pamiętaj, że wywołuje on agresję i nie
      jest wskazany tam, gdzie potrzebujemy skupienia, czyli przy nauce.Dla mnie
      połączenie go z brązem wydaje się takie, że pokój będzie ciemny, ale wszystko
      zależy też od tonacji tych kolorów. Prawda jest taka, że cokolwiek ci ktoś
      doradzi, to i tak na koniec zrobisz po swojemu i wcale się nie zasugerujesz
      poradami, bo każdy inaczej czuje kolory. Ja się radziłam na forum w sprawie
      koloru sof, zastrzegłam, że nie kupię jasnych, bo się brudzą - a i tak mi jasne
      doradzano.
      • dawid329 Re: kolor scian 04.08.05, 20:22
        ale moze ktos ma propozycje jakiegos ladnego polaczenia kolorow? boo nie
        chciala bym by byl to jeden kolor farby.....moze jakis ciekawy wzor tapety?
        Albo polaczenie w ciekawy sposob dwoch odcieni??
    • aspidistra Re: kolor scian 04.08.05, 23:43
      odradzam zestawienie czekolada-czerwień, musisz się zdecydować albo
      czekolada+np. beż, albo czerwień(bordo)+jakis jasniejszy kolor. Zaraz coś
      wykombinuję i wyślę na mail.
      • aspidistra parawany 04.08.05, 23:45
        dom.gazeta.pl/czterykaty/5,57822,1856549.html
    • kamyk4 Re: kolor scian 06.08.05, 12:14
      Bardzo bezpiecznie bedzie pomalowac tylko jedna sciane na czerowny czy bordowy kolor i to jeszcze nie te na ktora bedziesz patrzec tylko np. kat w ktorym bedzie jakies miejsce do siedzenia. Caly intensywny w kolorze pokoj wymaga duzo swiatla a tego chyba wlasnie nie masz. Czekolada tez wychodzi pieknie ale wymaga duzo jasnych kontrastow i tez swiatla (na szczescie nie wzbudza agresji). Zdecydowanie radze skupic sie na jednym intensywnym miejscu w kolorze a reszta pokoju niech do niego nawiazuje.
      Pozdrawiam
      Kama
      • dawid329 Re: kolor scian 07.08.05, 00:34
        hmmm dobrze to chyba odstapie od tego bordowego......a oze macie jakis pomysl?
        jaki lkolor scian pasowal by fajnie do slomkowych zaluzji bukowych(drewnianych
        mebli)???
        • szatur1 Re: kolor scian 07.08.05, 22:59
          Zdecydowane kolory świetnie wyglądają w dużych przestronnych pomieszczeniach.
          Też lubie czekoladowe brązy, ale one optycznie zmniejszają przestrzeń. Do
          takich etno-klimatów pasują, moim zdaniem kolory, które
          nazywam "środziemnomorskimi" - jasny terakota czyli taki ceglasty, czy
          stonowana zielen, albo beż. Radzę wybrać się do sklepu i wziąć sobie wzory
          póbników i "podopasowywać" w domu. Jeśli nie chcesz jednolitego koloru może
          warto zastanowic się nad metodą "przecieraną" czyli taką jakby w jaśniejsze i
          ciemniejsze plamki.Pomysł z parawenem jest bardzo dobry, np. rattanowym,
          będzie pasował do bambusa. A dodatki mogą byś czekoladowe ;)
          • betty-blue Re: kolor scian 11.08.05, 17:02
            Czerwień /zgaszona!/ b. ładnie komponuje się z pastelowymi odcieniami beżu,
            żółci: piaskowym, kością słoniową- jasne meble można eksponować na czerwieni,
            te etno na beżu (lub żółcieniach). Takie zestawienie czerwieni i beżu +jasne
            mebelki b. ładnie wyszło w salonie mojej koleżanki.
            Spróbuj z próbnikami,
            miłego dobierania:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka