ewikf 02.09.05, 08:55 Chciałam odnowić szafki kuchenne, kupiłam więc jednowarstwową farbę Dulux Smak pustyni. Niestety jedno pomalowanie nie wystarczy na meblach zostają cienie, może efekt malowania pędzelkiem? Ma ktoś podobne doświadczenia? Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamadalki Re: Malowanie mebli - Dulux 02.09.05, 09:08 Witam. Ja malowałam Duluxem regał u dziecka w pokoju. Wyjściowy był ciemny, malowałam jasną farbą, więc musiałam kłaść ze dwie warstwy. Pędzelkiem wychodziło paskudnie, malowałam wałkiem. Na ten podkład z pędelka możesz nanieść farbę małym wałkiem z gąbki. Tylko farba nie może być zbyt rozcieńczona, bo zostaja paskudne pęcherze.Trzeba metodą prób i błędów dojść do odpowiedniej konsystencji. Acha,a potem zabezpieczałm całość supertwardym lakierem do parkietów, bo farba lubi się zdrapywać. Po tym lakierze tkwiła na mur (ale Laura i tak sobie w kilku miejscach poradziła).Pozdrawiam Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
ewikf Re: Malowanie mebli - Dulux 02.09.05, 10:41 na ulotce piszą, że farby już się nie rozcieńcza, nie miesza się, nic z tych rzeczy. Miałbyć półmat a szafki mają wysoki połysk. Jakim lakierem pokrywałaś kolor? Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
mamadalki Re: Malowanie mebli - Dulux 02.09.05, 12:38 To co piszą, a to co wychodzi to dwie różne sprawy.Wiem z doświadczenia. A lakier to był jakiś wodorozcieńczalny ( bo do dziecka)akrylowy, w nazwie miał daimond czy co tam.Półmatowy.Nie błyszczał w każdym razie. Urszula Odpowiedz Link Zgłoś
ewikf Re: Malowanie mebli - Dulux 05.09.05, 08:05 Zastosowałam się do Twoich rad, czyli dwukrotne malowanie wałeczkiem z gąbką. Kolor okazał się idealny tj, połysk zginął, kolor się wyrównał jest po prostu ekstra, jeszcze jakimś lakierem posmaruje. Meble wyglądają super. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
ewikf Re: Malowanie mebli - Dulux 07.09.05, 08:12 Mam jeszcze jedno pytanie, czy po pomalowaniu lakierem kolor mebli nie ściemniał?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamadalki Re: Malowanie mebli - Dulux 12.09.05, 12:03 witam. Nie pamietam, czy ściemniał, ale na pewno troszkę się zmienił odcień...Chyba rzeczywiście był o jakiś ton ciemniejszy.W każdym razie, na szczęscie, wg mnie był ładniejszy niz pierwotny... Pozdrawiam urszula Odpowiedz Link Zgłoś