Dodaj do ulubionych

Odcinanie kolorów

26.10.05, 10:16
Czy ktoś może mi napisac jak najlepiej odciąć kolor pomiędzy sufitem, a
ścianą. Chce pomalować sufit na biało, a ściany na popielato.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Małgorzata
Obserwuj wątek
    • malowska Re: Odcinanie kolorów 26.10.05, 12:17
      Jest kilka wyjść:

1. albo od razu na końcu ściany (przy suficie)zrobic odciecie

2. albo dać ok. 2 cm. białego paska i dopiero dalej popielaty

3. albo - co najbardziej mi sie podoba (tylko, że nie zawsze pasuje to do
      wnętrza)to nakleić na końcu ściany przy suficie takie styropianowe dekory
      (ozdobe pasy) i np. je pomalować na biało a reszta na popielato.
      • malowska Re: Odcinanie kolorów 26.10.05, 12:20
        W 3 pkt. chodzi oczywiście o tzw. sztukaterię.
        • mkulikowska1 Re: Odcinanie kolorów 26.10.05, 14:04
          Dziękuję za podpowiedzi. Osobiście interesuje mnie 1-sze rozwiązanie. Proszę
          jedynie o informacje w jaki sposób (równy) oddzielić koniec ściany od sufitu.
          Jakie urzuc do tego pędzle bądź narzędzia.
          Pozdrawiam,
          Małgorzata
          • malowska Re: Odcinanie kolorów 26.10.05, 14:31
            Hmm - to chyba Ci nie pomogę, mój mąż po prostu delikatnie i powoli malował
            przy suficie - ale tez nei zwracałam na to zbytniej uwagi i nei powiem czy
            robił to specjalnym pędzlem - ale chyba normalnym.
            • mkulikowska1 Re: Odcinanie kolorów 26.10.05, 15:29
              Mimo wszystko dziękuję.
              Pozdrawiam,
              Małgorzata
              • margie Re: Odcinanie kolorów 26.10.05, 15:48
                nakleja sie tasme malarska- taka papaierowa i sie maluje. Potem odklejasz
                tasme i juz.
                • pyot Re: Odcinanie kolorów 28.01.06, 23:55
                  Hej.
                  :)
                  --
                  - >>nakleja sie tasme malarska- taka papaierowa i sie maluje. Potem odklejasz
                  tasme i juz. <<

Zgadza się.
                  Pozwolę sobie na ...,niech będzie dwie uwagi.
                  Pierwsza bardzo istotna.
                  Wydawałoby się,że tasma papierowa vel lakiernicza vel malarska w niczym nie mogą przeszkodzić (malowanie),bo i jakże ?
                  Okazuje sie jednak,że i owszem.Jest kilka rodzai tychże,nas interesują dwie z pozoru niczym się nie różniące :),jedne są żółtawe,o odcieniu żółci...,i te są be.Te dobre z kolei są niemalże białe...,te sa ok.
                  Mocniejsze po przyklejeniu do podłoża,kiedy dostaną nieco farby (woda) wchodzą w delikatna reakcje z otoczeniem w efekcie czego mamy prostą wulkanizację.Efekt ten powoduję odrywanie nowej farby od gładzi (w szczególności)i jest powodem wielu frustracji :)
                  Ta bielsza,jasniejsza nie sprawia juz takich niespodzianek.
                  Aby lepiej to zobrazować,wystarczy w sklepie leciutko oderwać koniec...,wyraźnie czuć,ze ta jest mocna,a tamta słabsza.

Drugie mniej,ale...
                  Nie wiem jaką chcesz holkę,ale przy ścianach +/- 2.50m optymalny efekt daje taśma 2cm (moim zdaniem).Pozostaje kwestia równego przyklejenia.
                  1) od ręki jako "prowadnicę" obierasz styk sufitu z ścianą ( w momencie dużych krzywizn możliwym jest widok nierównego odcięcia )często praktykuję :)
                  2)od poziomicy,łaty murarskiej,poziomujesz zadowalającą cię wysokośc,odrysowując delikatnie,po czym przyklejasz taśmę milimetr pod zaznaczeniem,co pozwoli to zamalować..,aha ( w momencie dużych krzywizn możliwym jest widok nierównego odcięcia )często praktykuję :)

Miało nie być trzeciej uwagi,ale...,poza wymienionymi propozycjami,jest cała gama ślaczków tapety pozwalającej naprawdę zmienic oblicze pokoju.
                  Przejście pomiędzy kilorami nie jest...,twarde,gołe,ostre.Papier,tapeta,optymalnie godzą dwie inne faktury.
                  Jeżeli znajdę zdjęcie,moge Ci podesłac jak wygląśda z tapetą.
                  Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka