Dodaj do ulubionych

podłoga - klepka dębowa

06.11.05, 08:58
Witam!
Chcicłam sie zapytać jak konserwowac dbac myć podłoge z klepki dębowej?? nie
chce jej lakierowac...znajoma czyściła tempertynapotem jakims specjalnym
plynem i swiecila sie jak po lakierowaniu, ale moze ktos zna inny sposob?
czym taka podłogę dobrze wpierw umyc?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • domi_111 Re: podłoga - klepka dębowa 06.11.05, 09:34
      Przede wszystkim pamiętaj że drewnianej podłogi NIE MOŻNA zalać wodą!

Owszem, można ją umyć, ale bardzo dobrze wyżętą szmatką zamoczoną wcześniej w
      wodzie z płynem do mycia drwnianych podłóg. Jeżeli gdzieś za bardzo zmoczysz
      klepki, najlepiej od razu je wytrzeć suchą szmatką. I w zasadzie to wystarczy,
      ja na tym kończę, ale żeby osiągnąć efekt błyszczenia trzeba by jeszcze czymś
      wypastować. Ja błyszczenia nie lubię, więc tu Ci nie doradzę.
      • nikita1978 Re: podłoga - klepka dębowa 06.11.05, 09:49
        dzieki za odpowiedz, ja slyszalam cos o woskowaniu, olejowaniu ale nigdy tego
        nie robilam, zostalam posiadaczka mieszkania "po kims" w zasadzie stało pol
        roku puste ale podloga jest strsznie brudna dlatgeo przed pastowaniem, czy moze
        olejowaniem chcialabym ja umyc porzadnie, i pewnie tak jak mowisz bede mysla ja
        wilgotna sciereczka..a moze ktos zna jakis super srodek do drewnianych podlog
        do mycia??? wiem ze maja cos z sidoluxa ale moze jakies inne???a co myslicie o
        myciu tempertyna???
        • domi_111 Re: podłoga - klepka dębowa 06.11.05, 10:04
          Jeżeli nie masz doświadczenia to kup po prostu specjalny płyn do mycia drewna;
          ja używam teraz Pronto i jest OK.
          Woskować albo olejować można podłogi które nie były lakierowane. Jeżeli podłoga
          nie da się domyć, to najlepszym sposobem ( ale dość drogim niestety ) byłoby
          jej wycyklinowanie a potem polakierowanie albo zawoskowanie. To dość
          pracochłonne, ale podłoga wygląda potem jak nowa.
    • nnike Re: podłoga - klepka dębowa 06.11.05, 11:34
      Domi ma rację. Parkiet dębowy jest wart tego, by go wycyklinować i zaolejować.
      Mycie zepsuje cały efekt, bo podłoga bardzo ściemnieje.
      O olejowaniu (kupujesz specjalne preparaty) przeczytaj tu:
      tiny.pl/xxfj
    • fuzzyonggbridge Re: podłoga - klepka dębowa 06.11.05, 11:40
      jesli po zmyciu warstwy brudu okaze sie, ze jest juz lakierowana to syntilor ma
      swietny produkt "Vitrilor" - rozprowadza sie go szmatka i daje fajny efekt jak
      po pastowaniu.
      jesli lakieru nie ma, a jest tak okropnie brudna to obawiam sie, ze umycie
      niewiele da i czeka cie jednak cyklinowanie. a potem to juz sama wybierasz czy
      olejowanie, woskowanie czy lakier.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka