jmilu 19.11.05, 16:09 witam i z góry dziekuje za każdą ewentualna poradę. kupilam mieszkanko i zamierzam je urządzac powolutku:) no i pojawil się problem panele czy parkiet??? jakie są wasze opinie??? co jest lepsze??? prosze o pomoc:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anulaaa Re: panele czy parkiet 19.11.05, 20:26 położyłam panele i...żałuję bo się pościerały a ja nic oprócz wymiany nie mogę zrobić :/ no i zdecydowanie lepiej wyglądają... chociaż to też zależy od tego w jakim stylu ma byc wnętrze:)) Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: panele czy parkiet 19.11.05, 20:41 jeżeli masz kasę połóż porządny parkiet. To podłoga na dłuuuuuugie lata Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: panele czy parkiet 22.11.05, 20:32 no własnie raczej zdecydujemy sie na parkiet, ale w grę wchodzi jeszcze deska barlinecka. zdecydownaie material drewniany jest lepszy. z tego co czytam, to panele sie szybko rysują i wydaja taki poglos jak sie po nich chodzi... dziekuje za rady Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: panele czy parkiet 23.11.05, 12:54 jesli mowa o panelach laminowanych, to nie ma co porownywac, bo jak porownac drewno z plastikiem. Jelsi mowimy o parkiecie i panelach drewnianych to zasadniczo nie ma roznicy, tyle ze panel sie kladzie szybko i od razu jest gotowy do uzycia, natomiast niesie lekki poglos w mieszkaniu. Parkiet musi po przyklejeniu lezec na podlodze najlepiej ok 2 tygodni, potem dopiero mozna go olejowac czy lakierowac. Cenowo wychodzi mniej wiecej na to samo- bo niby parkiet tanszy, ale zapomina sie zwykle o chemii ( klej, lakier czy olej) i cyklinowaniu plus koszt polozenia, ale panele sa drozsze. Odpowiedz Link Zgłoś
cyrane Re: panele czy parkiet 23.11.05, 21:29 ja jestem zdecydowanie za parkietem. Wlasnie skonczylam remont i podloga wyglada super. Polozylam parkiet debowy- cenowo podobnie do deski barlineckiej a jakosc jak dla mnie lepsza. Polozenie parkietu to 2 dni (40 m), potem 1 dzien cyklinowanie i 2 dni od razu lakierowanie (lakiery ekologiczne). Siostra polozyla rok temu panele i teraz wyglada to okropnie, porysowane i nic sie z tym nie da zrobic. za rok, do wymiany co najwyzej Odpowiedz Link Zgłoś
hausab1 Re: panele czy parkiet 24.11.05, 11:32 Rzecz nawet nie w niszczeniu się paneli, czy ich rysowaniu, ale w utrzymaniu czystości!!! Mnie czasami szlag trafia, kiedy widzę te KOTY latające po podłodze! Powierzchnia paneli baaaardzo się kurzy! Dlatego w sypialni to jest masakra mieć panele - my zmieniliśmy podłogę w sypialni na wykładzinę dywanową, bo inaczej nie dała bym rady - musiałabym ją codziennie myć! Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk4 Zacmienie umyslowe narodu!!! 23.11.05, 22:32 Ludzie! Wyjasnijscie mi taka rzecz: kupujecie najtansze panele na rynku, z zadna klasa scieralnosci i oczekujecie ze bede sie nie rysowac, nie zmieniac koloru, nie wyginac, nie stukac a najlepiej jakby sie same sprzataly i jeszcze obiad zrobily!!! Skad u was takie zacmienie umyslowe? Nie wiecie ze za jakosc sie placi? Jesli kupicie panele z 4 klasa scieralnosci albo tzw. przemyslowa to dostaniecie na nie 10 lat gwarancji i producent w wypadku porysowania czy np. zmiany koloru bedzie musial wam je wymienic. Do jmilu: Jesli cie stac poloz parkiet. Jest wieloletni, elegancki, lapie patyne i bedzie pieknie. A jesli nie, kup dobre panele. Nie za 19,90 tylko min. 45 zl/m2 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mejbi Re: Zacmienie umyslowe narodu!!! 24.11.05, 11:39 Oczywiście parkiet, jednak nalezy pamietac, że i on się rysuje :) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
jasmina_tdi Re: Zacmienie umyslowe narodu!!! 24.11.05, 12:58 Parkiet na 100% - jak cos sie zrobi, to bierzesz cykliniarke, kładziesz lakier i parkiet jak nowy. Kupując go trzeba pamietac, zeby był odpowiedniej grubosci. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkaz11 Re: Zacmienie umyslowe narodu!!! 25.11.05, 09:01 oczywiście, że nie ma jak parkiet. Ze względu na czas i koszta ja położyłam deskę barlinecką dąb olej i jestem bardzo zadowolona. Deska olejowana nawet jakby się zarysowała to nie trzeba jej całej cyklinować. Olej z tego co wiem jest najbardziej naturalnym sposobem konserwacji drewna, ekologiczny i antyalergiczny Odpowiedz Link Zgłoś
m.meg Kamyk DOBRZE gada! Święta racja! 25.11.05, 11:26 Panele czy parkiet - to kwestia pieniedzy a wtedy juz kwestia gustu. Osobiście bardziej podobają mie się panele. Dobrej jakosci panele lub deska barlinecka to jest to. BTW wielu mich znajomych ma panele. Nie te I klasa ale też nie te najtańsze i najgorsze. I nie widzę aż takiej dewastacji podłóg w ich domach.... Odpowiedz Link Zgłoś
marzena-szalwinska Re: panele czy parkiet 25.11.05, 09:02 Bezwględnie PARKIET !!!!!!!!!! 6 lat temu kupiłam duże mieszkanie w surowym stanie- dwupoziomowe. Na otwartym dole położyłam parkiet bukowy systemem pokładowym, a na górze parkiet . Góra była totalną pomyłką. Dzisiaj ta podłoga nadaje się do wymiany, a parkiet jest jak nowy a był kupiony w drugim gatunku - bardzo tani. Mieszkanie sprzedałam i zabieram się za budowanie domu z parkietem. Pozdrawiam - Marzena Szałwińska Odpowiedz Link Zgłoś
kkk Re: panele czy parkiet 28.11.05, 13:56 A czy parkiet się nie rysuje, nie zmienia koloru, nie KURZY?? Ludzie, litości. Miałam parkiet w całym domu, I klasa. Przeszłam też cyklinowanie=czyli przeprowadzkę przymusową z domu na kilka dni. Więcej nigdy w życiu parkietu i CYKLINOWANIA!!! A czy parkiet jest droższy....? nie powiedziałabym tego. Kupiłam panele AC4, które kosztują ok.60 zł za metr. Parkiet wychodzi taniej. Ale jak dla mnie wygodniejsze są panele. Deska barlinecka kosztuje średnio 150-200 zł za metr. Odpowiedz Link Zgłoś