Dodaj do ulubionych

jakość mebli z ikei

01.12.05, 22:42
Poradźcie,jak jest z jakością mebli drewnianych z ikei?
Bardzo proszę o cenne rady już użytkujących.
Obserwuj wątek
    • vidia1 Re: jakość mebli z ikei 02.12.05, 08:20
      Ja używam kuchnię z Ikei od dwóch lat i jestem bardzo zadowolona. Są trwałe,
      głębsze i naprawdę wykorzystany jest każdy cantymetr szafki co przy naszych 50
      metrowych mieszkaniach w których najwięcej miejsca zajmuje 20 miesięczny
      "Szkodnik" jest naprawdę dla mnie istotne;-) Generalnie polecam!
      • hania731 Re: jakość mebli z ikei 02.12.05, 08:59
        a meble pokojowe?
        widziałam w katalogu takie drewniane z serii lesvik???
        czy ktoś je ma?
        co o nich sądzicie?wyglądają solidnie,ale czy tak jest?
        • ka_pa33 Re: jakość mebli z ikei 02.12.05, 10:41
          mam komodę z szufladami z tej serii. Po niespełna roku użytkowania (normalnego)
          wysiadły dwie prowadnice i niedomykają się szuflady.
          • jotka001 Re: jakość mebli z ikei 26.12.05, 23:31
            Rozumiem, że reklamowałaś w sklepie i wymienili na nową?

Sama miałam i mam sporo mebli i innych rzeczy z Ikei i raczej nie mam na co
            narzekać. A jeśli już coś się działo, to nie było problemów z reklamacją
            (oddawali mi kasę albo dawali nowy towar bez zbędnych dyskusji) - i to mi się
            też w tej firmie podoba.
        • ka_pa33 Re: jakość mebli z ikei 02.12.05, 10:44
          mam tą komodę:
          www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10103&storeId=19&langId=-27&productId=15702
          • bea75 Re: jakość mebli z ikei 08.12.05, 10:12
            mam dokładnie tą samą komodę co ka-pa33 + większą z 7 szufladami
            eksploatuję je od 2-3 lat i nic im nie jest a przyznam że obciążenie w
            niektórych szufladach jest spore (książki, stosy magazynów)
            czy są solidne ? hmmm w końcu są to meble z sosny a więc np. w porównaniu z
            meblami dębowymi z pewnością są mniej solidne - i oczywiście trzeba uważać na
            wszelkie zarysowania bo sosna jest miękka
            generalnie jednak nie narzekam - nic się nie sypie
            jakby co to składałam komody z pomocą męża bez użycia speców z zewnątrz ;-)
            pozdrawiam
    • uasiczka Re: jakość mebli z ikei 05.12.05, 15:01
      zastanawiam się czy to nie jest tak, że zależy od montażu
      generalnie ludzie kuchnie sobie chwalą - a wydaje mi się że większość zleca
      montaż kuchni jakiejść ekipie

natomiast pozostałe meble montują sami i potem się rozpada (mi się rozwalił
      narożnik - ale ma już z 6 lat i regał z przeceny)

teraz czekam na kuchnię - i mam cichą nadzieję że "doabeł tkwi w montażu"
      • z-a-g-a-t-k-a Re: jakość mebli z ikei 08.12.05, 12:18
        ja od roku mam lawe z serii leksvik i jestem zadowolona. Teraz kupilam komode z
        serii hemnes - tez sosna patynowana. Jak na razie jestem z tych mebli
        zadowolona. Nic sie z nimi nie dzieje.
        Pozdrawiam,
        z_agatka
        • kulka85 Re: jakość mebli z ikei 09.12.05, 09:04
          witam
          My mamy dużo mebli z Ikei-większość jest ok. Raczej jest tak że ich tanie
          meble są gorszej jakości , droższe-lepszej. Mam niektóre meble 14 lat, kupowane
          jeszcze w pierwszej Ikei na Ursynowie i jakoś nie chcą się popsuć, a miałam też
          przygody z nowymi meblami. Dla mnie ważne jest,że jak popsuł mi się po 8 latach
          drogi fotel z Ikei ,to za 30 zł mogłam dokupić bez problemu ten uszkodzony
          fragment i fotel nadal służy. Kuchnie z Ikei miałam 9 lat( mdf
          lakierowany),została w poprzednim mieszkaniu w niezłym stanie,teraz też mam
          ikeowską .
          Pzdr
          Kulka
    • bri Re: jakość mebli z ikei 09.12.05, 11:07
      Miałam szafę z Ikei i stół z krzesłami. Były dość tanie, szczególnie stół i
      krzesła - z sosny tak jak front szafy. Stół i krzesła są już bardzo zniszczone,
      odpryski drewna, połamane niektore elementy, stół powgniatany. Szafy to nawet
      nie zabraliśmy ze sobą jak sprzedaliśmy mieszkanie. Od początku drzwi nie dało
      się wyregulować tak, żeby się domykały a po jakimś czasie jeden zawias wyrwał
      się z płyty wiórowej, która stanowiła bok szafy. Stwierdziliśmy, że po
      przeprowadzce to nie byłoby w ogóle czego zbierać.
      • pl_cebo Re: jakość mebli z ikei 09.12.05, 15:15
        ja mam sofę kupioną 3 lata temu z elementami sosnowymi (nie ma już w ofercie-
        nie pamietam nazwy, trzyosobowa granatowa) kosztowała 1200 zł, w tej chwili się
        rozsypuje
      • janusz594 Re: jakość mebli z ikei 12.01.06, 20:33
        Miałem sosnowe krzesła i stół, wytzrymały jeden rok i rozleciały się całkiem,
        ale napaliłem nimi w kominku i było nawet ciepło!
    • doral2 Re: jakość mebli z ikei 12.12.05, 13:51
      Za te same pieniądze albo i taniej kupisz meble z prawdziwego drewna. Ja mam
      stół cały dębowy - kosztował 2.300 zł i to robiony na zamówienie (Ludwik Styl),
      kanapa 2-os z dwoma fotelami za 2.400 (Meble Emilia). Proponuję pochodzić
      trochę po sklepach i poszukać, bo nie jest prosto trafic na ciekawe meble i
      niedrogie. W Ikea jest tylko jedna zaleta - kupujesz i masz tego samego dnia,
      natomiast porządne meble trzeba zamówić i czekać około 6 tygodni. W Ikea
      natomiast często kupuję dodatki, dekoracje, pościel. To mogę pochwalić, chociaz
      nie moge zrozumieć dlaczego pościel to poszwa i JEDNA poduszka....powinny byc
      dwie, lub możliwośc dokupienia do kompletu.
      Pozdrawiam
      • nionczka Re: jakość mebli z ikei 09.01.06, 13:35
        Posciel pojedyncza ma jedna poduszke. Podwojna dwie. A pojedyncze poszewki w
        Ikei mozna dokupowac, chociaz nie wiem czy w Polsce. Wiejdz na strone i zobacz.
        W poszewki i poduszki.
    • dobi84 Re: jakość mebli z ikei 07.01.06, 12:49
      jakość mebli z ikei? przecież to hipermarket! liczy się ilość a nie jakość. a
      system leksvik,hemnes i.tp. to sosna więc najtansze i najmniej trwałe drewno.
      Wnioski nasuwają się same. Wszystko zależy od tego do czego meble mają służyć?
      Jeżeli ma być to zakup do mieszkania na dłużej to odradzam. Na zachodzie meble
      z Ikei przy przeprowadzce zostawia się w starym mieszkaniu.
      • pia.ed Re: jakość mebli z ikei 08.01.06, 12:24
        Ikea ma tez drozsze meble ... Jak sie kupi te najtansze, to oczywiscie mozna
        sie wszystkiego spodziewac ...
        Mam dwa lozka z Ikei kupione ponad 20 lat temu. Da dalej w idealnym stanie,
        no ale u mnie w domu nikt po lozkach nie skakal ...
        • dobi84 Re: jakość mebli z ikei 11.01.06, 10:59
          Z całym szacunkiem dla Ciebie.
          Ale niewierze...
          Mało jest obecnie na rynku mebli które po 20 latach prezentowały by jakiś godny
          poziom, a Ty piszesz że są "w idealnym stanie"?!
          Producentowi to nie na ręke...np. samochody produkuje się tak żeby złóżyły się
          tak ok.8 roku.
          A poza tym z jakiego kraju piszesz bo z tego co wiem Ikei 20 lat temu nie było w
          Polsce?

P.s. Jak dla mnie nie ma sensu kupować drozszych mebli ikei, bo na rynku można
          znalęść podobne ale z lepszą obsługą klienta(np.montaż,transport wliczony w cene).
          • pia.ed Re: jakość mebli z ikei 12.01.06, 20:55
            Masz racje, pisze ze Szwecji, a wtedy widocznie meble byly wyzszej jakosci,
            bo byly produkowane na miejscu.
            Mam 2 lozka sprezynowe, a nie ma na nich nawet wgniecenia.
            Oczywiscie aby zachowac higiene na materac ktory jest czescia skladowa lozek,
            zawsze daje ciensze materace, tez kupione w IKEA, ktore czesto piore.

A moj Ford produkcji niemieckiej jest z roku 1986 i dalej swietnie chodzi,
            nawet nie zaczal rdzewiec, choc ostatnie 5 lat stoi na otwartym parkingu.
            Poobijany jest, ale to z mojej winy... przez te wszystkie przejazdy promem
            Polonia przez Baltyk ...
            • dobi84 Re: jakość mebli z ikei 14.01.06, 10:54
              Meble ikei od dawna są produkowane w Polsce, nawet stawiano zarzuty Ingwarowi że
              wspiera komunistów...Nie wiem jak Twoja łóżka.
              Ale czy były lepsze jakościowo nie wiem, bo byłem wtedy bardzo młody i meble
              mało mnie obchodziły...:)
              To że Twoje łóżko są w takim stanie świadczy tylko o Tobie, co potwierdzasz
              kładąc na materac jeszcze nakładki które przecież mało nie kosztują, a ich efekt
              jest odczuwalny dopiero w dłuższym okresie.
              Nie zmienie jednak zdania co do tego że OBECNE meble nie wytrzynają takiego
              okresu w noramlnym użytkowaniu...a meble ikei już w szczególności.
              Co do Forda, to podobnie jak z meblami od tamtego czasu sporo się zmieniło,w
              polityce firm.Bardzo duże znaczenie ma też przebieg samochodu...
              Teraz nawet najlepsze marki produkuje samochody lub ich podzespoły w krajach
              gdzie tansza jest siła robocza lub inne koszty można zmniejszyć.
              Ja mam np.Mitsubishi...produkowane w Holandii.
              A ogólnie to też przydało by się troche szczęścia do mebli,samochodu i wogóle...
              Pozdrawiam
    • ami66 Mam kuchnię z IKEA 09.01.06, 14:28
      i jestem z niej bardzo zadowolony. Gwarancja 10 lat daje pewność, że gdy coś
      odpadnie to się naprawi - na szczęście nigdy tego nie musiałem wykorzystać.

"forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32879&w=34633383"
      • kuchnieina zgadzam sie z dobi 12.01.06, 06:30
        • beton44 Re: zgadzam sie z dobi 12.01.06, 08:15
          Oczywiście, co innego meble sprzedawane przez kuchnieina...

Wytrzymają ze 150 lat :-)

Jako sprzedawca mebli kuchnieina nie powinien się wypowiadać o innych meblach,
          zachodzi mianowicie podejrzenie o nieobiektywność wypowiedzi...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka