Dodaj do ulubionych

Kiermasz książek

09.03.07, 15:49
No dobra, ale tych ksiazek to na tych zdjeciach jest tyle co kot naplakal.
Powiedzcie lepiej co zrobic z kilkoma tysiacami ksiazek ktore zalegaja w domu.
100 ksiazek to ja sam bym umial ulozyc bez pomocy aranzerow.
Obserwuj wątek
    • wikal Re: Kiermasz książek 09.03.07, 18:09
      Mam ten sam problem i mieszkanie znacznie mniejsze od tych pokazanych na
      zdjęciach.
      • leszekzi Re: Kiermasz książek 09.03.07, 21:47
        No właśnie... chciałem napisać to samo. Dzisiaj takie czasy, że o domu, w
        którym znajduje się więcej niż dwadzieścia książek zaczyna się pisać
        jako "mającym problem z biblioteką".
        • parazyd Co zrobić z książkami? 04.04.07, 10:28
          To zależy.
          Wariant A) Wyrzucić. Obywatl IV Rp nie potrzebuje książek (wystarczy mu jedna -
          książeczka do nabożeństwa).
          Wariant B) Zaaranżować. Metroseksualista powinien wszystkie swoje książki (20
          sztuk plus numery archiwalne "Logo") zaaranżować przy pomocy sztabu aranżerów-
          dizajnerów. Jeden aranżer przecież nie wystarczy bo są książki duże i małe, w
          twardych i miękkich okładkach, każda grupa wymaga innejspecjalizacji
          specjalisty i innego mebla.

P.S. Czy w tym kraju jest jeszcze coś "pomiędzy" tymi skrajnościami?
          • casabon Re: Co zrobić z książkami? 18.04.07, 18:05
            www.meble.pl/pl/26,26/26/strona2,1,0/meble3796.html
    • arturpolak Re: Kiermasz książek 09.03.07, 19:01
      Oddaj jako darowiznę pobliskiej bibliotece - będziesz miał zasługę w niebie :-)
    • uburama Co zrobić? Przeczytać! 09.03.07, 20:04
      • pmiotla Re: Co zrobić? Przeczytać! 09.03.07, 22:29
        same wyksztalciuchy, jak widze. ksiazki jako nasienie herezji nalezy spalic, a
        nastepnie popiol rozsypac.
        • leszekzi Re: Co zrobić? Przeczytać! 25.03.07, 22:27
          Chyba Pan nie zrozumiał kto to jest wykształciuch. Cóż.
      • raveness1 Re: Co zrobić? Przeczytać! 10.03.07, 10:06
        Otoz to! Najbardziej sensowna odpowiedz.
    • magdalaena1977 Re: Kiermasz książek 10.03.07, 00:23
      drwal88 napisał:
      > No dobra, ale tych ksiazek to na tych zdjeciach jest tyle co kot naplakal.
      > Powiedzcie lepiej co zrobic z kilkoma tysiacami ksiazek ktore zalegaja w domu.
      > 100 ksiazek to ja sam bym umial ulozyc bez pomocy aranzerow.

Zgadzam się w zupełności. Artykuł i zdjęcia nie prezentują nic nowatorskiego.
      To, że półkami na książki zapełnia sie każdą wolną ścianę + miejsce nad drzwiami
      to oczywiste. Każdy potrafi wstawić regały i zrobić bibliotekę. W dodatku w
      większości aranżacji książek jest niezbyt wiele, a w dodatku na półkach są wolne
      miejsca. Mam wrażenie, że za kadrem stoi jeszcze pięć pudeł z książkami, a
      zostało pół metra półki.

Jedynym ciekawym był IMHO pomysł z kasetonami, jednak dla celów bibliotecznych
      jest kompletnie nieprzydatny.
      • koloratura1 Re: Kiermasz książek 10.03.07, 14:34
        magdalaena1977 napisała:

>
        > Jedynym ciekawym był IMHO pomysł z kasetonami, jednak dla celów bibliotecznych
        > jest kompletnie nieprzydatny.

Dokładnie.

W salonie można by było w taki (dekoracyjny) sposób wyeksponować kolorowe albumy
        czy okazy bibliofilskie.
        Ale dla normalnego domu z masą książek nie jes to żadne rozwiązanie. Pozostaje
        tradycyjne upychanie książek "od tyłu", na zasadzie - ile się zmieści na tyłach
        rzędu wystawionego "od przodu" po biblotecznemu.
        Żeby się w tym wszystkim kompletnie nie pogubić, polecam zeszycik i zapisywanie
        na której pólce co jest upchane "od tyłu".
    • zefirekk Re: Kiermasz książek 26.03.07, 16:20
      no właśnie. na tych prezentacjach jest znikoma ilość książek. ale niech mi lepiej doradzą jak zmieścić ok. 4,500 ksiązek na 40m2 :> Nie pozostaje nic innego niż postawić sobie dom i odpowiednio duże pomieszczenie na biblioteke przeznaczyć. dodatkowo, każdy bibliofil powiększa swoją kolekcję, zatem to też trzeba wziąć pod uwagę.
      • danab71 Re: Kiermasz książek 26.03.07, 19:48
        a jak już będziesz miał dom, okaże się, że miejsca jest za mało na książki,
        których przybywa w tempie światła :) - wiem coś o tym - mam dom, sporo miejsca,
        poddasze jako bilbiotekę, książki stoją już niemal wszędzie - miejsca brakuje,
        aja nabywam...

o_u
    • misza1000 Kiermasz książek 03.04.07, 17:56
      Ale gupki. Ksionzki majom w domah. Z ksionzkow cza miec tylko telefonicznom,
      kucharskom, o diecie (no, tutaj moze byc z pindz ksionzek o diecie) oraz
      scrapbook co go babcia zrobila dla mamy ale mama zalala keczupem w zeszlem roku.

Telewizorow czeba nakupic!

Average home has more TVs than people
      Posted 9/21/2006 10:18 PM ET E-mail | Save | Print |

NEW YORK (AP) — The average American home now has more television sets than
      people. That threshold was crossed within the past two years, according to
      Nielsen Media Research. There are 2.73 TV sets in the typical home and 2.55
      people, the researchers said.
      With televisions now on buses, elevators and in airport lobbies, that
      development may have as much to do with TV's ubiquity as an appliance as it
      does conspicuous consumption. The popularity of flat-screen TVs now make it
      easy to put sets where they haven't been before.

Rick Melen, a facilities manager, has three sets in the Somers, N.Y., home he
      shares with his wife. That doesn't count the bathroom set that broke down and
      hasn't been replaced or the speakers installed near their hot tub, allowing
      them to watch a wide screen set through a window.

"It's really just a matter of where your living takes place, what rooms you
      tend to spend your time in," Melen said on Thursday. "Other appliances you can
      move from room to room but if you have cable, you can't move a television."

His wife might want to watch something while she's cooking while he's got a
      baseball game on downstairs, he said.

Half of American homes have three or more TVs, and only 19% have just one,
      Nielsen said. In 1975, 57% of homes had only a single set and 11% had three or
      more, the company said.

David and Teresa Leon of Schenectady, N.Y. and their four-year-old twins have
      seven sets, plus an eighth they haven't set up yet. They include TVs in both
      the parents' and kids' bedrooms, the family and living rooms and one in the
      kitchen that is usually turned to a news station.

"No one ever sits down for more than a few seconds in this house," said Teresa,
      a stenographer. "This way you can watch TV while you're moving from room to
      room, folding laundry or taking care of the kids."

In the average home, a television set is turned on for more than a third of the
      day — eight hours, 14 minutes, Nielsen said. That's an hour more than it was a
      decade ago. Most of that extra TV viewing is coming outside of prime time,
      where TVs are on only four minutes more than they were 10 years ago.

The average person watches four hours, 35 minutes of television each day,
      Nielsen said.

While people are watching more television, ratings for the big broadcast
      networks have declined steadily. That's a function of the greater number of
      channel choices available in each home, the company said.

One new Nielsen finding — that young people aged 12 to 17 watched 3% more
      television during the season that ended in May than they had the previous year —
      is a particular relief to TV network executives.

For a few years, Nielsen had been finding that TV viewing among teenagers was
      flat or even declining, a trend blamed on the Internet or the popularity of
      electronic games and other devices.

"There are just more opportunities for them to watch whatever they want to
      watch," said Patricia McDonough, Nielsen's senior vice president of planning
      policy and analysis.

Oddly, one of the driving factors is teenage girls watching more TV late at
      night or early in the morning, she said.

• irini Co zrobić z książkami 03.04.07, 22:08
      Osobiście partiami wynoszę na strych, ponieważ jak się okazało, mam uczulenie
      na kurz. Resztę zamykam za szkłem.
    • selmun Re: Kiermasz książek 04.04.07, 10:17
      No właśnie, pokazali parę wnętrz (kilka nawet fajnych) ze stosunkowo
      małą ilością książek. Półkę pod sufitem na 200 książek to każdy może
      sobie powiesić. A co jeśli oprócz dwójki dzieci, kota i pracowni, ma się
      jeszcze w domu 600, 1000, czy 3000 książek?? I co zrobić, jak ktoś
      chce mieć do tego minimalistyczny salon?

Ja rozważam w przyszłości regały jeden przed drugim na rolkach i szynie
      albo kółkach i zawiasach. Zajmuje mniej miejsca, a jest dostęp do wszystkich
      książek :)
      • prunete Re: Kiermasz książek 04.04.07, 13:27
        Miałam tony książek - swoich i męża, zabranych z domu rodzinnego, kupowanych
        przez lat dwadziesćia parę. Zajmowały wszystkie wolne miejsca w całkiem sporym
        mieszkaniu. Nie wyrabiałam z odkurzaniem, w końcu zaczęłam chorować na gardło.
        I powiedziałam dość. Dom to nie biblioteka, w erze internetu można bez problemu
        kupić za grosze potrzebną książkę. Do wielu zagląda się nieczęsto, do
        większości wcale. I można być humanistą i pisywać naukowe artykuły bez tych
        zakurzonych ton w całym mieszkaniu (robię to z powodzeniem). A tak w ogóle, to
        nadmiar książek, podobnie jak nadmiar wiedzy, przytłacza. Więc: zagoniłam do
        pracy dziecko i powolutku sprzedałam większość na allegro (niech zagracają domy
        innych ludzi), część oddałam znajomym, zaniosłam do pracy, część wyniosłam na
        makulaturę (tak). Zostały trzy regały książek, które lubię plus ksiązki
        dziecka. W jednym rzędzie, łatwo dostępne, odkurzone, pozwalają żyć. Było to
        trudne przedsięwzięcie, ale warto było. Polecam!
        • zefirekk Re: Kiermasz książek 04.04.07, 16:16
          nie każdy pozbawiony jest sentymentów. Ja na przykład ryczałabym ze dwa miesiące jakbym miała się pozbyć choć jednej książki z mojego zbioru.
          • prunete Re: Kiermasz książek 04.04.07, 18:50
            Sentymenty to zupełnie osobna sprawa. Jest jeszcze tzw. rozum, którym jednak
            każdy posługuje się, jak chce. Nie widzę powodu, zeby płakać po każdej książce,
            która znalazła się w domu, to chore. Trzeba znać miarę rzeczy - zbieractwa też.
            Zbieranie to najbardziej banalne hobby na świecie - świat jest tak ciekawy, że
            szkoda czasu na odkurzanie coraz większego księgozbioru. I dowartościowywać też
            się można w inny sposób. Nie jestem złośliwa - mam już parę lat i przez 2/3
            życia zbierałam książki. Wtedy takie opinie jak moja dzisiejsza wydawały się
            bluźnierstwem, ale teraz myślę inaczej. I tylko do tego namawiam - by spojrzeć
            inaczej, czasami można się zadziwić i coś zmienić na korzyść.
            • zefirekk Re: Kiermasz książek 05.04.07, 08:06
              hm.. nasze mieszkanie (męża i moje) całe zapełnione jest już książkami, płytami (cd i winyle)oraz gitarami. I nie wyobrażam sobie byśmy mieli się tego kiedyś pozbywać. Właśnie stawiamy dom, w którym wszystko będzie się ładnie mieścić. Oczywiście, kupujemy książki które są zgodne z naszymi zainteresowaniami czytelniczymi(którymi się różnimy),do tego dochodzi literatura fachowa, co miesiąc ze 4 czasopisma. a że kurz? póki jestem młoda to moge nawet codziennie sprzątać - po ślęczeniu pół dnia w ossolineum praca fizyczna wskazana, a jak się zestarzeje, to oszkle wszystko i już. Tak to już jest z bibliofilami.

----------------------------
              bez telewizora świat jest piękniejszy
        • magdalaena1977 Re: Kiermasz książek 06.04.07, 00:23
          prunete napisała:
          > Do wielu zagląda się nieczęsto, do większości wcale. (...)
          > Zostały trzy regały książek, które lubię plus ksiązki dziecka.
          Przykro mi, że Twoje mieszkanie było zawalone książkami, których nie lubiłaś i
          do których nie zaglądałaś. Rzeczywiście w tej sytuacji trzymanie książek w domu
          nie ma sensu.

Ale pomyśl sobie jednak, że są ludzie którzy CZYTAJĄ to co mają, wracają do
          książek, czasami sprawdzą jakiś fragment.
          • cover_wielki Re: Kiermasz książek 10.04.07, 20:18
            Przeczytać, nabazgrać dedykacje i przekazać innym.
    • adeinwan Re: Kiermasz książek 08.01.08, 12:34
      Rozdaj biednym. Ty masz trzy tysiące książek, a przeciętny Polak
      widzi na własne oczy najwyżej jedną w ciągu roku. To niesprawiedliwe
      społecznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka