Dodaj do ulubionych

Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu

30.09.09, 14:28
Ciężko mi sobie wyobrazić jakieś istotne zwiększenie ruchu na psudolotnisku
wrocławskim. Wydaje mi się, że ktoś kto ląduje pierwszy raz musi być nieźle
przestraszony warunkami panującymi w blaszaku i okolicy.
Ten porcik jest całkowitą antyreklamą naszego miasta, chyba jeszcze większą
niż dworzec PKP.
Obserwuj wątek
    • smiley4u Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu 30.09.09, 14:30
      Zawsze mnie zastanawiało - czemu we Wrocławiu nie ma węgierskiej
      restauracji? A w Krakowie jest i to w samym centrum.
    • kra2 Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu 30.09.09, 14:32
      ciekaw jestem co będzie z baza RYANAIR'a jeżeli ma być baza Wizz Air'a??
      • Gość: te Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.Biskupin.wroc.pl 30.09.09, 14:40
        u nas wsjo balszoje. na klepisku przy naszym kurniku-terminalu
        zmieszczą się obie bazy i jeszcze będzie miejsce na bazę Lufthansy,
        Emirate i Aeroflotu.
      • Gość: amnesia Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.lanet.net.pl 30.09.09, 19:46
        Ryanair zwlekał przez kilka lat i teraz po prostu przegrał. Fakt, gdyby wszedł
        do Wrocławia, to z impetem wgłąb - z min. dwoma maszynami i od marca.
        Uruchomiłby prawdopodobnie trasy na Sardynię (osobiście polecam Cagliari), do
        Bergamo, Oslo, Paryża, może Wenecji i Chorwacji, wrócił ze Sztokholmem... Ale z
        drugiej strony oni są bardzo ciężkim graczem i równie intensywnie jak bazy
        otwierają, tak samo szybko potrafią zamykać (przykład Walencii, lub niedawno
        Düsseldorf-Weeze).
        Najważniejsze, aby Ryanair nie skasował teraz aktualnych połączeń, a wręcz dodał
        nowe i zwiększył częstotliwość stworzonych!
    • Gość: wojciech do wiadomości twojej IP: 213.76.147.* 30.09.09, 14:42
      i tysiąca innych malkontentów, którzy zaraz obrodzą na tym forum, trwa właśnie
      rozbudowa wrocławskiego lotniska w związku z Euro2012... więc NIE BÓJ ŻABY.. ;-)
    • Gość: IDF Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.chello.pl 30.09.09, 14:47
      Przecież właśnie trwa rozbudowa.....
    • Gość: Garsonka Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: 195.182.9.* 30.09.09, 14:48
      No właśnie, nie rozumiem, po co w ogóle ta piana na pysku i złośliwość. Kiedyś
      turystów było mało, to port był mały. Teraz będzie większy. Więc o co chodzi? O
      to, żeby się czegoś czepić... Ale po co?
      • Gość: max Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:13
        w Poznaniu czy w Katowicach jakoś zdążyły powstać lotniska na jako takim
        poziomie, we Wrocławiu panuje DYNAMIZM, więc wszystko jest najczęściej na
        wizualkach, bądź w początkowej fazie rozbudowy.
        Nowy terminal będzie w 2011, czyli za jakieś 2 lata.
        • Gość: x Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:58
          > Nowy terminal będzie w 2011, czyli za jakieś 2 lata.

ale konkret...
          • Gość: amnesia Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.lanet.net.pl 30.09.09, 19:52
            Proszę bardzo -> airport.wroclaw.pl/term2011.php?inf=kalendarium
            Wprawdzie sam zaczynałem powątpiewać w wyrobienie się Wrocławia, bo zeszłoroczna
            sprawa z właścicielami terenów zakrawała na parodię. Ale konkurs rozstrzygnięto,
            nie było protestów, cena jest mniejsza niż zakładano, zakończenie budowy
            szybciej niż zakładano - Wrocław ma chyba dobrą passę :-)
            Dziś jechałem na lotnisko i od choćby ostatniego miesiąca nieco się tam
            pozmieniało. Jak już prace ruszyły, to wszystko w rękach robotników. Oni
            przynajmniej nie będą wstrzymywać wszystkiego z powodu jakiś ośmiu lamp czy
            innych takich bzdetów.
    • zygmuntt0 zanim inni się nakręcą z narzekaniami 30.09.09, 14:53
      chiałem napisać, że się cieszę.
      • mamuska-z-jajami kacik optymisty 30.09.09, 15:10
        ja tez sie ciesze...
        • vratislaver Re: kacik optymisty 30.09.09, 15:13
          ja też ;)
          • Gość: wrowro Re: kacik optymisty IP: 78.8.137.* 30.09.09, 15:15
            Swietna wiadomosc, tak dlugo na to czekalismy!! I to jeszcze niespodzianka -
            Wizzair zamiast Ryanaira. No to bedzie bardziej rozowo na plycie :)
            • Gość: danusia cos mi sie wydaje IP: 79.110.196.* 30.09.09, 16:47
              że szybko wyfruna albo zmodyfikuja siatke polaczeń.
            • Gość: amnesia Re: kacik optymisty IP: *.lanet.net.pl 30.09.09, 20:06
              Ja również się bardzo cieszę z tej informacji. Całkiem niezłe trasy się nam trafiły.
              Jednak zaryzykowano z Bergamo (już wcześniej dwa razy próbowano się z tą trasą).
              Miasteczko jest przepiękne, a poza tym tamtejsze lotnisko daje szereg możliwości
              przesiadkowych na bardzo tanie loty na południe Włoch, czy Hiszpanię.
              Forli - chciałem tą trasę zaliczyć lecąc z Katowic. Miła niespodzianka
              ułatwiająca dojazd do San Marino albo na wschodnie wybrzeże (Rimini, Ravenna).
              Eindhoven - wprawdzie Holandię odwiedziłem lądując w Düsseldorf-Weeze, ale tutaj
              przynajmniej nie będzie trzeba dojeżdżać. Plus szereg przesiadek do innych miejsc.
              Paryż - ok, lotnisko Beauvais jest jakieś 80 kilometrów od miasta, ale i tak
              jest już najbliżej niż kiedykolwiek było i daje możliwość zwiedzenia
              spokojniejszych francuskich okolic.
              Cork - z emigracji wróciłem, więc mi tam latać nie trzeba. Ale po upadku
              CentralWings i pocięciu częstotliwości lotów do okolicznego Shannon przez
              Ryanair, połączenie będzie przydatne.
              Oslo - jest spora grupka ludzi, która będzie zadowolona z tego połączenia.
              Norwegia czyli trochę drogo, ale odwiedzić będzie trzeba. Fajne przesiadki do
              innych miejsc.

Co by się jeszcze przydało? Wenecja, Marsylia (samo miasto i wybrzeże + tanie
              przesiadki do Maroka), Sztokholm (przez wykasowanie połączenia na Skavstę w
              gruzach legł mój plan wizyty w Rydze), Madryt (wprawdzie są połączenia do
              Alicante i na Gironę, ale Madryt oferuje mnóstwo przesiadek na całą Hiszpanię i
              Kanary), Sardynia (Cagliari lub Alghero - dużo lepsze na urlop niż jakaś Tunezja
              czy Egipt), może Chorwacja i Lwów? Z bliskich fajną atrakcją byłaby Warszawa
              albo Praga :-) No ale te życzenia dopiero jak dostaniemy drugi samolot - pewnie
              za jakieś 2, albo 3 lata.
              • Gość: Eryk Re: kacik optymisty IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 30.09.09, 21:07
                Coś masz za dużo marzeń jak na jeden raz, choć sam chciałbym, by
                były te połączenia, bo nie chce mi się jechać do np. Katowic, by
                potem, lecieć np. Mediolanu.
                Są tanie linie lotnicze, więc pierwszorzędne znaczenie ma ekonomia,
                a nie krajobrazy. I nie dotyczy to tylko Wrocławia.
                1. Warszawa czy Kraków mają sporą siatkę połączeń, bo w promieniu
                kilkudziesięciu kilometrów mieszka kilka milionów ludzi. Już same
                łączenia Balice-Pyrzowice z transferem świadczą o tym.
                Nawet za kilka lat nie będzie tu wielu połączeń. Dzięki
                skomunikowaniu Zachodnia cześć woj. dolnoślaskiego woli korzystać z
                Drezna, a od Opola na Wschód z Katowic. Tu nie ma zbyt wielu ludzi,
                by utrzymać tyle połączeń.
                Sam fruwałem kilka razy do Sztokholmu i często nie były to w pełni
                obłożone samoloty.
                2. Warto skupić się na tym, by układ przesiadkowy na innych
                lotniskach był dość korzystny. Często było tak, że samoloty lądowały
                późno bez mozliwości w miarę szybkiej przysiadki (z uwzględnieniem
                ewent. opóźnienia). Albo nocleg albo czekanie przez cały dzień.
                A więc dobrze by było mieć kilka stategicznych połączeń np. Madryt
                (Ameryka Południowa) czy Budapeszt (centrala Wizzaira)
                • Gość: amnesia Re: kacik optymisty IP: *.lanet.net.pl 01.10.09, 02:50
                  Tak, życzeń mam dużo, ale w końcu to kącik optymisty ;) Wiem że na dziś to nie
                  będzie, ale w końcu są inne miasta posiadające mniej mieszkańców niż nasz region
                  i niemałe bazy lotnicze. Trzeba, jak to określono na portalu pasażer.com,
                  rozlatać polaków :-)
                  Co do późnych przylotów, dla mnie nie jest to wielki problem, a nawet wręcz
                  plus. Według rozkładu samolot z Doncaster będzie lądowała o godzinie 0130, a z
                  Mediolanu o 0030. Dla mnie to wykorzystanie czasu spędzonego tam na maksimum
                  możliwości :-) A jeśli trzeba czekać na przesiadkę... Cóż, jeśli mogę, zwiedzam
                  najbliższe okolice lotniska (np. piękne miasteczko Bergamo koło lotniska
                  Mediolańskiego, albo Girona przy Barcelona-Girona). Jeśli natomiast czeka mnie
                  noc pomiędzy dwoma lotami, to też mam swój na to sposób :-)
                  Ceny biletów na chwilę obecną są bardzo ok - zazwyczaj nie przekraczają 100
                  złotych. Mi to pasuje :-)
              • Gość: Latawiec Do amnezji i reszty "światowców"! IP: *.111.241.195.static.crowley.pl 01.10.09, 10:44
                Najlepiej, jak z Wrocławia będzie można latać do wszystkich państw
                na świecie, które mają jakiekolwiek lądowiska. Kiedy tako się stanie
                to zaczniecie biadolić, że brak połączeń na Marsa i nie możecie
                zdążyc na Księżyc w tym samym dniu.
                • Gość: max Re: Do amnezji i reszty "światowców"! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.09, 10:58
                  W tym tempie to niedługo z siatką połączeń przebijemy Frankfurt i to nie Hahn.
                • Gość: amnesia Re: Do amnezji i reszty "światowców"! IP: *.lanet.net.pl 01.10.09, 13:16
                  Ależ ja nie biadolę! Zdaję sobie sprawę z prowincjonalności naszego lotniska.
                  Ale widząc że można wierzę że i nasze okolice uda się na tyle rozlatać, aby
                  otwierać nowe, bardziej wyszukane trasy. Już teraz czymś takim jest choćby
                  Forli, czy Alicante a nie tylko pracownicze wyspy i kraje germańskie. Jeśli się
                  uda, będzie fajnie. Jeśli nie, no cóż... ja znajdę sobie trasę aby za
                  przyzwoicie tanio wyjechać gdziekolwiek.
        • Gość: Szcz Re: kacik optymisty IP: 195.205.147.* 01.10.09, 17:42
          I ja kurcze też się cieszę. Ludzie deprecha deprechą ale spójrzcie
          trochę pozytywniej na to co wokół nas. Przerwijcie ten chocholi
          taniec
      • Gość: IGLICA Re: zanim inni się nakręcą z narzekaniami IP: *.ip.mcleodusa.net 30.09.09, 15:20
        Nie wiem czy to klimat czy ulkad planet ale wiekszosc Polakow zawsze
        widzi wszystko negatywnie. Artykul jest o nowej bazie, nowych
        kierunkach i miejscach pracy, a tu zaraz komentarze o terminalu. Czy
        terminal powinien byc dawno rozbudowany - napewno tak, ale ten co
        jest przynajmniej czysty i zadbany. Baza Wizz to bardzo dobra
        wiadomosc dla pd-zach Polski.
    • Gość: ktos taki jak ja Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: 79.110.196.* 30.09.09, 15:33
      Wcale bym sie tak nie cieszył. Nie wiadomo jaki będzie potencjał?
      Ale cos mi sie wydaje że na boczny tor odchodzi baza Ryanaira we
      Wrocku. I moze dlatego Zarząd zdecydował sie na Wizzaira.
    • edwgaz Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu 30.09.09, 15:35
      dobrze, że to Węgier, a nie złodziej z Irlandii
      może low cost, ale nie spartan jak ryan
      • Gość: tyrew Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 15:52
        Jest juz połączenie z Rzymem,Londynem,Barceloną będzie z Paryżem. Jeszcze
        Ryga(super połączenia dzięki AirBaltic, Madryt, Ateny i jakieś ukrańskie miasto
        to będzie można podróżowac:))
    • pawel_zet Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu 30.09.09, 16:05
      To bardzo dobra wiadomość dla wrocławian.
      Z Ryanair nie bardzo wyszło, miejmy nadzieję, że Wizzair faktycznie
      założy we Wrocławiu bazę.
      • Gość: wrowro Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: *.centertel.pl 30.09.09, 19:53
        To juz jest wlasnie potwierdzone, ze faktycznie zalozy. Przeciez to nie sa zadne
        przypuszczenia dziennikarskie :)
        • Gość: stały pasażer Lepiej ostroznie z tym optymizmem IP: 79.110.196.* 01.10.09, 13:55
          A ja mam obawy, ze moga sie zacząć szybko zwijać! Katowice, Praga i
          Poznan to sa porty z których może sie cos rozwijać. A tutaj!
          • Gość: IDF Re: Lepiej ostroznie z tym optymizmem IP: *.chello.pl 01.10.09, 14:03
            Ty pierwszy się zwijaj.Boże co za naród......
          • Gość: amnesia Re: Lepiej ostroznie z tym optymizmem IP: *.lanet.net.pl 01.10.09, 16:14
            Ławica mimo że od dwóch lat posiada bazę Wizzair (jeden samolot), to w zeszłym
            roku odprawiła 1200 tys pasażerów. Przez Wrocław w zeszłym roku przeszło prawie
            1500 tys. W czym więc jesteśmy tak gorsi od Poznania? No chyba w braku
            rewelacyjnych połączeń kolejowo/drogowych sprawiających, że część ich pasażerów
            leci z Berlina lub Warszawy...
            A Katowice. Cóż... przykład dobrze zarządzanego portu i bazy, która bardzo
            ładnie rozwinęła się w ciągu kilku lat. I to w zasadzie większość na ruchu
            polskim, bo górny śląsk z wielu atrakcji turystycznych raczej nie słynie...
            Bliskość Krakowa? Pasażerom łatwiej już wybrać bezpośrednie połączenie bardziej
            rozpoznawalną marką jak Ryanair, EasyJet, czy za pośrednictwem przewoźników
            tradycyjnych niż skupioną głównie na rynku środkowoeuropejskim Wizzair. Dlatego
            imho większość tamtejszego ruchu generują mieszkańcy górnego śląska i okolic.
            • Gość: jedruś Lepiej ostroznie z tym optymizmem IP: 79.110.196.* 01.10.09, 17:51
              Jednak pomimo wszystko podzielem zdanie "stały pasażer". Wizzair
              niejednokrotnie zaskakiwal swoimi decyzjami i pomimo wszystko póki
              co baza jeszcze nie ruszyła. Jest sporo czasu. Moze sie wszystko
              wydarzyc. Nie jest pewne czy Wrocław bedzie miał odpowiedni
              potencjał? Z tym moze byc problem. Wiec zobaczymy. Póki co to jest
              fajnie, ze jest zaczatek "bazy". Ale na prawdziwą baze to niestety
              trzeba będzie poczekac kilka lat. Predzej rozwinie sie baza w
              Poznaniu.
    • Gość: Raf Re: Wizz Air otworzy bazę lotniczą we Wrocławiu IP: 192.193.245.* 01.10.09, 16:36
      kiedy ostatnio byles na lotnisku? Porownaj je do Krakowa - niebo a
      ziemia. Wroclawskie lotnisko dzis to nie to samo co 5-10 lat temu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka