Dodaj do ulubionych

Rajcy nie chcą podwyżek ścieków i sprzedaży akc...

IP: 195.205.108.* 15.01.04, 00:39
Rajcy :/ Uwazam, ze w powaznej gazecie nie powinno sie uzywac takich
archaizmow. Nie podoba mi sie to.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pracownik MPWiK Sprostowanie IP: 62.233.251.* 15.01.04, 07:28
      Tak sie składa, że MPWIK od dłuższego czasu redukuje koszty. Ale na gwałtowny
      ostatnio wzrost np. opłat i podatków nie mamy wpływu.
      A podwyżka ceny ścieków związana jest z tym, że obecna cena nie pokrywa kosztów
      ich oczyszczania. Poza tym przypomnę, że ostatnia podwyżka miała miejsce
      dokładnie 2 lata temu...
      Pewnie zaraz posypią się gromy, że jako monopolistom wyzyskujemy mieszkańców
      Wrocławia, ale proszę mi wierzyć, że staramy się aby ceny były na możliwym do
      zaakceptowania poziomie. A poza tym firma potrzebuje też środków (wkład wlasny)
      na modernizację zakładów produkcji wody oraz rozbudowę sieci kanalizacyjnej na
      południu Wrocławia.
      A tak na marginesie, to w takim Poznaniu w tym roku woda i ścieki podrożały o
      14 % i nie było wokół tego takiego zamieszania.
      Pozdrawiam
      • Gość: Szatnia Re: Sprostowanie IP: *.lanet.wroc.pl 15.01.04, 08:25
        Tylko nie w "takim " Poznaniu !!!! Nam jeszcze bardzo daleko do Poznania !!!
        Mimo tej podwyżki, ceny wody i ścieków są o 6 groszy mniejsze jak "stare" we
        Wrocławiu !!!!A o ciągłej redukcji kosztów w MPWiK wiele można usłyszeć od
        prawdziwych pracowników firmy.
        • Gość: Prac MPWiK Re: Sprostowanie IP: 62.233.251.* 15.01.04, 09:13
          Coś się panu pomyliło, w Poznaniu woda i ścieki kosztowały 5,09 zł (obecnie
          5,80), gdy u nas stare stawki wynosiły 4 zł...
      • Gość: Jas Re: Sprostowanie IP: *.media4.pl / *.media4.pl 29.01.04, 15:06
        Obaj pracownik MPWIK oraz emeryt pieprzycie od rzeczy. bo skoro tak wam
        ciężko, to dlaczego chcieliście sobie postawić szklanny baldachim przed swoją
        siedzibą. a emeryt jak to emeryt, tu podkadził, tam pochwali, prezydenta
        pożałował choć to on odpowiada za wszystkie bzdety jakie wymyślają jego
        udzednicy. Czy do ciężkiej cholery tak trudno zrozumieć, że odpowiedzialnym za
        to co się robi w państwie jest premier, w mieście prezydent, w gminie wójt, w
        starostwie starosta. W Pożnaniu to się pewnie tak cieszyli z podwyżek, że ich
        aż skręcało. Panie pracowniku MPWIK wasi klienci to nie banda idiotów za
        jakich ich macie.
        • Gość: Emeryt Re: To ja juz nic nie wiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 17:45
          Jaś mnie opiernicza za kadzenie. Przepraszam ale to nawyki starego koscielnego.
          Z kolei Rafis stwierdza, że obrzucam władzę obornikiem. Panowie zdecydujcie się
          w końcu jak to jest. Ja stanowczo stwierdzam, że pan prezydent z taflą szklaną
          nie miał nic wspólnego i jako głowny udziałowiec MPWiK wstzymał zapędy pana
          prezesa w uwieńczeniu siedziby taflą, co prawdopodobnie zaowocowałoby kolejną
          podwyżką cen wody. Jako miłośnik zimnych kąpieli decyzję pana prezydenta w
          pełni popieram.
    • Gość: Rafis Re: Rajcy nie chcą podwyżek ścieków i sprzedaży a IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 15.01.04, 08:02
      Dutkiewicz w razie sprzeciwu powinien wycofac swój projekt budżetu i dac
      szanse popisac się opozycji. Zobaczymy jak zapełnia luke po brakujących
      kilkudziesięciu milionach zł ze sprzedaży MPEC-u. Maja dwa wyjścia:
      1) Zmniejszyc wydatki-tylko komu zabrać?
      2) Zwiększyc podatki
      • Gość: Kościelny Re: Współczuję panu prezydentowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 10:22
        Przejął finanse miasta z ogromnym ponad 50% zadłużeniem, które powstało o ile
        się nie mylę w wyniku działań poprzedniego prezydenta, a nie jako knowania
        opozycji. Na tym forum od kilku lat toczyły się spory, w których Wędzonka
        udowadniał, że zwiększające się zadłużenie umożliwia dynamiczny rozwój miasta.
        Nie brał jednak pod uwagę faktu, że długi z odsetkami trzeba spłacać. Przypadło
        to niestety na kadencję pana prezydenta Dutkiewicza. Przez 12 lat miasto
        sprzedało większość swego mienia. Teraz jest gołe jak święty turecki. Dziura
        budżetowa jest ogromna. A nie ma co za bardzo sprzedawać, żeby ją załatać.
        Natomiast co do samej propozycji podwyżki cen ścieków, to chyba wybrano
        najgorszy moment łącząc ją z remontem siedziby prezesa MPWiK za 2 miliony zł.
        Wygląda, że mieszkańcy miasta mieli to zasponsorować. Nie wspominam o
        wcześniejszym zakupie limuzyny. Jeżeli brak środków na inwestycje kanalizacyjne
        to ich się nie przejada bo kanał może nie wytrzymać.
        • Gość: Karlo Re: Współczuję panu prezydentowi IP: *.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 16:13
          Co to za idiotyczna figura stylistyczna "Nie wspominam o wcześniejszym zakupie
          limuzyny"? Zreszta jaka to limuzyna? Pewnie nawet citroen w folderach
          reklamowych nie wpadlby na to, aby C5 nazwac limuzyna :-)
          • Gość: Kościelny Re: Współczuję panu prezydentowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 16:45
            Jaka figura taki samochód. Saxo to nie jest.
        • wedzonka Musze sie pokajac... 15.01.04, 19:45
          Gość portalu: Kościelny napisał(a):

> Przejął finanse miasta z ogromnym ponad 50% zadłużeniem, które powstało o ile
          > się nie mylę w wyniku działań poprzedniego prezydenta, a nie jako knowania
          > opozycji. Na tym forum od kilku lat toczyły się spory, w których Wędzonka
          > udowadniał, że zwiększające się zadłużenie umożliwia dynamiczny rozwój miasta.
          > Nie brał jednak pod uwagę faktu, że długi z odsetkami trzeba spłacać.

To prawda, rozpisywalem sie o splatach zamiast je tylko brac pod uwage i
          przemilczac...
          Obiecuje pilniej nasladowac kolege Koscielnego, na przykladzie przemilczanego
          ponizej odrzucenia pomyslu remontu siedziby MPWiK :)

> Przypadło to niestety na kadencję pana prezydenta Dutkiewicza. Przez 12 lat
          > miasto sprzedało większość swego mienia. Teraz jest gołe jak święty turecki.

sw turecki zachodzi wlasnie w glowe gdzie mial te akcje MPEC, ktorymi dysponuje
          Wroclaw (czy nie dysponuje? - trudno nadazyc za kol. Koscielnym :) )

> Dziura budżetowa jest ogromna. A nie ma co za bardzo sprzedawać, żeby ją
          > załatać.

Juz artykul temu przeczy, ale przepraszam ze znow sie wtracam...

> Natomiast co do samej propozycji podwyżki cen ścieków, to chyba
          > wybrano najgorszy moment łącząc ją z remontem siedziby prezesa MPWiK za 2
          > miliony zł. Wygląda, że mieszkańcy miasta mieli to zasponsorować.

Mialem milczec: oto wiec staram sie! Kol. Koscielny sam pewnie wyjasni co z tym
          sponsoringiem :)

> Nie wspominam o wcześniejszym zakupie limuzyny. Jeżeli brak środków na
          > inwestycje kanalizacyjne to ich się nie przejada bo kanał może nie wytrzymać.

O tym juz bylo, wiec Pozdrawiam! :)
          • Gość: Kościelny Re: No to już się uspokoiłem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 20:16
            bo okazuje się, że kol. Wędzonka jest na miejscu. Oznacza to, że kasy nie
            brakuje i nic nie trzeba sprzedawać. Jest dobrze, a bedzie lepiej. Za głoszenie
            plotki, że Wrocław zbliża się do pułapu zadłużenia grożącego zarządem
            komisarycznym proszę mnie surowo ukarać. Dobrowolnie też zrzekam się trzynastki
            i wszelakich nagród.
            Pozdrawiam.
            • wedzonka Re: No to już się uspokoiłem 15.01.04, 20:34

> bo okazuje się, że kol. Wędzonka jest na miejscu. Oznacza to, że kasy nie
              > brakuje i nic nie trzeba sprzedawać.

O akcjach MPEC kol. zapomnial - a pozbawianie sie planowanych dochodow nie jest
              uczciwym postepowaniem jesli zabezpieczaja one kredyt! :)

> Jest dobrze, a bedzie lepiej. Za
              > głoszenie plotki, że Wrocław zbliża się do pułapu zadłużenia grożącego
              > zarządem komisarycznym proszę mnie surowo ukarać. Dobrowolnie też zrzekam się
              > trzynastki i wszelakich nagród.

No, juz lepiej - decyzja uzasadniona i godna nasladowania! Widac postulat PO
              nie poszedl na marne! :)
              Wyjasnien o MPWiK zabraklo, ale nie od razu Krakow zbudowali.

> Pozdrawiam.

Pozdrawiam! :)
            • Gość: Rafis Re: No to już się uspokoiłem IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.01.04, 20:48

> bo okazuje się, że kol. Wędzonka jest na miejscu. Oznacza to, że kasy nie
              > brakuje i nic nie trzeba sprzedawać. Jest dobrze, a bedzie lepiej. Za
              głoszenie
              >
              > plotki, że Wrocław zbliża się do pułapu zadłużenia grożącego zarządem
              > komisarycznym proszę mnie surowo ukarać. Dobrowolnie też zrzekam się
              trzynastki
              >
              > i wszelakich nagród.
              > Pozdrawiam.

a od kiedy 49%( w tym roku wg planu budżetu) jes bliże 60% niz 58%( 2 lata
              temu)? Tak wogóle to z majątkiem miejskim jest tak, że nikt się nie
              zastanawia czy sprzedawac tylko czy ktos to chce kupić? Każdy pusty teren w
              centrum to działka na sprzedaż, o ile byłoby piekniej gdyby to wszystko
              sprzedano i zabudowano.
              • Gość: Emeryt Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 23:44
                ale sprobuję się dalej w piersi bić. Rafis pewnie myśli, że nie w swoje. Nie
                szkodzi. Do rzeczy więc. O zdłużeniu napisałem, że współczuję panu prezydentowi
                Dutkiewiczowi, że musi się z tym problemem borykać. Widać poprawę ale, że nie
                jest za dobrze potwierdza konieczność wyzbycia sie akcji dochodowego MPEC-u.
                Natomiast podwyżka ścieków po zapowiedzianym wcześniej remoncie siedziby była
                co najmniej niezręcznością lub podyktowana została zbytnią pewnością
                zarządzających tą firmą. Przy okazji oświadczam wszem i wobec, że Citroen C-%
                nie jest limuzyną w pojęciu firmy Mercedes_Benz. Pozdrawiam.
                • Gość: Emeryt Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 23:48
                  Zapomniałem wyjaśnić, że z powodu braku świec do gaszenia przestałem być
                  Kościelnym i od dnia dzisiejszego przeszedłem na emeryturę, zostając emerytem o
                  los którego troszczą się ukochane związki zawodowe. Przy ich poparciu będę miał
                  większy wpływ na kształtowanie opinii publicznej.
                • Gość: Rafis Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.01.04, 10:16
                  Gość portalu: Emeryt napisał(a):

> ale sprobuję się dalej w piersi bić. Rafis pewnie myśli, że nie w swoje. Nie
                  > szkodzi. Do rzeczy więc. O zdłużeniu napisałem, że współczuję panu
                  prezydentowi
                  >
                  > Dutkiewiczowi, że musi się z tym problemem borykać. Widać poprawę ale, że
                  nie
                  > jest za dobrze potwierdza konieczność wyzbycia sie akcji dochodowego MPEC-u.
                  > Natomiast podwyżka ścieków po zapowiedzianym wcześniej remoncie siedziby
                  była
                  > co najmniej niezręcznością lub podyktowana została zbytnią pewnością
                  > zarządzających tą firmą. Przy okazji oświadczam wszem i wobec, że Citroen C-
                  %
                  > nie jest limuzyną w pojęciu firmy Mercedes_Benz. Pozdrawiam.

Jank, Kościelny, Emerycie :) MPEC jud od jakiego czasu nie jest dochodowy bo
                  nasi posłowie wymyslili ustawe, która zabrania przedsiebiorstwom ciepłowniczym
                  zarabiania na swej działalnosći. Ceny muszą byc właściwie równe kosztom.
                  Dlatego właśnie MPEC zaczął szukac innych źródeł zysku jak szybki internet e-
                  wro. Jednak posiadanie akcji takiej firmy to nie tylko pobieranie dywidendy w
                  latach zysku(jesli sa) ale przede wszystkim koniecznosć dofinansowania
                  wielkich inwestycji, których firm apotrzebuje.
                  • Gość: Emeryt Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.04, 11:51
                    Tego nie wiedziałem. Proszę wytłumacz mi tylko jedno i nie będę więcej
                    marudził. Wg Ciebie MPEC nie może być z mocy ustawy przedsiębiorstwem
                    dochodowym, a jednak potrzebuje dużo środków na inwestycje (co jest oczywiste).
                    Jaki więc interes będzie miał potencjalny nabywca kupując coś takiego? Wyłoży
                    kasę na zakup firmy, kolejną kasę włoży w inwestycje i będzie czekał aż zmienią
                    ustawę? Może to jakiś lobbysta?
    • Gość: Marcin Ossowski Re: Rajcy nie chcą podwyżek ścieków i sprzedaży a IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.01.04, 12:05
      Drodzy czytelnicy i redakcjo Pan Jacek Ossowski nie jest tak jak napisaliście
      Hydrologiem a Hydrogeologiem błąd to dość zasadniczy wiecie Państwo coś ale
      niezbyt dokładnie........
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka