Gość: michal IP: 195.205.108.* 15.01.04, 00:39 Rajcy :/ Uwazam, ze w powaznej gazecie nie powinno sie uzywac takich archaizmow. Nie podoba mi sie to. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pracownik MPWiK Sprostowanie IP: 62.233.251.* 15.01.04, 07:28 Tak sie składa, że MPWIK od dłuższego czasu redukuje koszty. Ale na gwałtowny ostatnio wzrost np. opłat i podatków nie mamy wpływu. A podwyżka ceny ścieków związana jest z tym, że obecna cena nie pokrywa kosztów ich oczyszczania. Poza tym przypomnę, że ostatnia podwyżka miała miejsce dokładnie 2 lata temu... Pewnie zaraz posypią się gromy, że jako monopolistom wyzyskujemy mieszkańców Wrocławia, ale proszę mi wierzyć, że staramy się aby ceny były na możliwym do zaakceptowania poziomie. A poza tym firma potrzebuje też środków (wkład wlasny) na modernizację zakładów produkcji wody oraz rozbudowę sieci kanalizacyjnej na południu Wrocławia. A tak na marginesie, to w takim Poznaniu w tym roku woda i ścieki podrożały o 14 % i nie było wokół tego takiego zamieszania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szatnia Re: Sprostowanie IP: *.lanet.wroc.pl 15.01.04, 08:25 Tylko nie w "takim " Poznaniu !!!! Nam jeszcze bardzo daleko do Poznania !!! Mimo tej podwyżki, ceny wody i ścieków są o 6 groszy mniejsze jak "stare" we Wrocławiu !!!!A o ciągłej redukcji kosztów w MPWiK wiele można usłyszeć od prawdziwych pracowników firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prac MPWiK Re: Sprostowanie IP: 62.233.251.* 15.01.04, 09:13 Coś się panu pomyliło, w Poznaniu woda i ścieki kosztowały 5,09 zł (obecnie 5,80), gdy u nas stare stawki wynosiły 4 zł... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jas Re: Sprostowanie IP: *.media4.pl / *.media4.pl 29.01.04, 15:06 Obaj pracownik MPWIK oraz emeryt pieprzycie od rzeczy. bo skoro tak wam ciężko, to dlaczego chcieliście sobie postawić szklanny baldachim przed swoją siedzibą. a emeryt jak to emeryt, tu podkadził, tam pochwali, prezydenta pożałował choć to on odpowiada za wszystkie bzdety jakie wymyślają jego udzednicy. Czy do ciężkiej cholery tak trudno zrozumieć, że odpowiedzialnym za to co się robi w państwie jest premier, w mieście prezydent, w gminie wójt, w starostwie starosta. W Pożnaniu to się pewnie tak cieszyli z podwyżek, że ich aż skręcało. Panie pracowniku MPWIK wasi klienci to nie banda idiotów za jakich ich macie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: To ja juz nic nie wiem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.04, 17:45 Jaś mnie opiernicza za kadzenie. Przepraszam ale to nawyki starego koscielnego. Z kolei Rafis stwierdza, że obrzucam władzę obornikiem. Panowie zdecydujcie się w końcu jak to jest. Ja stanowczo stwierdzam, że pan prezydent z taflą szklaną nie miał nic wspólnego i jako głowny udziałowiec MPWiK wstzymał zapędy pana prezesa w uwieńczeniu siedziby taflą, co prawdopodobnie zaowocowałoby kolejną podwyżką cen wody. Jako miłośnik zimnych kąpieli decyzję pana prezydenta w pełni popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Rajcy nie chcą podwyżek ścieków i sprzedaży a IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 15.01.04, 08:02 Dutkiewicz w razie sprzeciwu powinien wycofac swój projekt budżetu i dac szanse popisac się opozycji. Zobaczymy jak zapełnia luke po brakujących kilkudziesięciu milionach zł ze sprzedaży MPEC-u. Maja dwa wyjścia: 1) Zmniejszyc wydatki-tylko komu zabrać? 2) Zwiększyc podatki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: Współczuję panu prezydentowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 10:22 Przejął finanse miasta z ogromnym ponad 50% zadłużeniem, które powstało o ile się nie mylę w wyniku działań poprzedniego prezydenta, a nie jako knowania opozycji. Na tym forum od kilku lat toczyły się spory, w których Wędzonka udowadniał, że zwiększające się zadłużenie umożliwia dynamiczny rozwój miasta. Nie brał jednak pod uwagę faktu, że długi z odsetkami trzeba spłacać. Przypadło to niestety na kadencję pana prezydenta Dutkiewicza. Przez 12 lat miasto sprzedało większość swego mienia. Teraz jest gołe jak święty turecki. Dziura budżetowa jest ogromna. A nie ma co za bardzo sprzedawać, żeby ją załatać. Natomiast co do samej propozycji podwyżki cen ścieków, to chyba wybrano najgorszy moment łącząc ją z remontem siedziby prezesa MPWiK za 2 miliony zł. Wygląda, że mieszkańcy miasta mieli to zasponsorować. Nie wspominam o wcześniejszym zakupie limuzyny. Jeżeli brak środków na inwestycje kanalizacyjne to ich się nie przejada bo kanał może nie wytrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karlo Re: Współczuję panu prezydentowi IP: *.pl / *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.01.04, 16:13 Co to za idiotyczna figura stylistyczna "Nie wspominam o wcześniejszym zakupie limuzyny"? Zreszta jaka to limuzyna? Pewnie nawet citroen w folderach reklamowych nie wpadlby na to, aby C5 nazwac limuzyna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: Współczuję panu prezydentowi IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 16:45 Jaka figura taki samochód. Saxo to nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Musze sie pokajac... 15.01.04, 19:45 Gość portalu: Kościelny napisał(a): > Przejął finanse miasta z ogromnym ponad 50% zadłużeniem, które powstało o ile > się nie mylę w wyniku działań poprzedniego prezydenta, a nie jako knowania > opozycji. Na tym forum od kilku lat toczyły się spory, w których Wędzonka > udowadniał, że zwiększające się zadłużenie umożliwia dynamiczny rozwój miasta. > Nie brał jednak pod uwagę faktu, że długi z odsetkami trzeba spłacać. To prawda, rozpisywalem sie o splatach zamiast je tylko brac pod uwage i przemilczac... Obiecuje pilniej nasladowac kolege Koscielnego, na przykladzie przemilczanego ponizej odrzucenia pomyslu remontu siedziby MPWiK :) > Przypadło to niestety na kadencję pana prezydenta Dutkiewicza. Przez 12 lat > miasto sprzedało większość swego mienia. Teraz jest gołe jak święty turecki. sw turecki zachodzi wlasnie w glowe gdzie mial te akcje MPEC, ktorymi dysponuje Wroclaw (czy nie dysponuje? - trudno nadazyc za kol. Koscielnym :) ) > Dziura budżetowa jest ogromna. A nie ma co za bardzo sprzedawać, żeby ją > załatać. Juz artykul temu przeczy, ale przepraszam ze znow sie wtracam... > Natomiast co do samej propozycji podwyżki cen ścieków, to chyba > wybrano najgorszy moment łącząc ją z remontem siedziby prezesa MPWiK za 2 > miliony zł. Wygląda, że mieszkańcy miasta mieli to zasponsorować. Mialem milczec: oto wiec staram sie! Kol. Koscielny sam pewnie wyjasni co z tym sponsoringiem :) > Nie wspominam o wcześniejszym zakupie limuzyny. Jeżeli brak środków na > inwestycje kanalizacyjne to ich się nie przejada bo kanał może nie wytrzymać. O tym juz bylo, wiec Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kościelny Re: No to już się uspokoiłem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 20:16 bo okazuje się, że kol. Wędzonka jest na miejscu. Oznacza to, że kasy nie brakuje i nic nie trzeba sprzedawać. Jest dobrze, a bedzie lepiej. Za głoszenie plotki, że Wrocław zbliża się do pułapu zadłużenia grożącego zarządem komisarycznym proszę mnie surowo ukarać. Dobrowolnie też zrzekam się trzynastki i wszelakich nagród. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wedzonka Re: No to już się uspokoiłem 15.01.04, 20:34 Gość portalu: Kościelny napisał(a): > bo okazuje się, że kol. Wędzonka jest na miejscu. Oznacza to, że kasy nie > brakuje i nic nie trzeba sprzedawać. O akcjach MPEC kol. zapomnial - a pozbawianie sie planowanych dochodow nie jest uczciwym postepowaniem jesli zabezpieczaja one kredyt! :) > Jest dobrze, a bedzie lepiej. Za > głoszenie plotki, że Wrocław zbliża się do pułapu zadłużenia grożącego > zarządem komisarycznym proszę mnie surowo ukarać. Dobrowolnie też zrzekam się > trzynastki i wszelakich nagród. No, juz lepiej - decyzja uzasadniona i godna nasladowania! Widac postulat PO nie poszedl na marne! :) Wyjasnien o MPWiK zabraklo, ale nie od razu Krakow zbudowali. > Pozdrawiam. Pozdrawiam! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: No to już się uspokoiłem IP: *.wro.vectranet.pl / 213.199.196.* 15.01.04, 20:48 Gość portalu: Kościelny napisał(a): > bo okazuje się, że kol. Wędzonka jest na miejscu. Oznacza to, że kasy nie > brakuje i nic nie trzeba sprzedawać. Jest dobrze, a bedzie lepiej. Za głoszenie > > plotki, że Wrocław zbliża się do pułapu zadłużenia grożącego zarządem > komisarycznym proszę mnie surowo ukarać. Dobrowolnie też zrzekam się trzynastki > > i wszelakich nagród. > Pozdrawiam. a od kiedy 49%( w tym roku wg planu budżetu) jes bliże 60% niz 58%( 2 lata temu)? Tak wogóle to z majątkiem miejskim jest tak, że nikt się nie zastanawia czy sprzedawac tylko czy ktos to chce kupić? Każdy pusty teren w centrum to działka na sprzedaż, o ile byłoby piekniej gdyby to wszystko sprzedano i zabudowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 23:44 ale sprobuję się dalej w piersi bić. Rafis pewnie myśli, że nie w swoje. Nie szkodzi. Do rzeczy więc. O zdłużeniu napisałem, że współczuję panu prezydentowi Dutkiewiczowi, że musi się z tym problemem borykać. Widać poprawę ale, że nie jest za dobrze potwierdza konieczność wyzbycia sie akcji dochodowego MPEC-u. Natomiast podwyżka ścieków po zapowiedzianym wcześniej remoncie siedziby była co najmniej niezręcznością lub podyktowana została zbytnią pewnością zarządzających tą firmą. Przy okazji oświadczam wszem i wobec, że Citroen C-% nie jest limuzyną w pojęciu firmy Mercedes_Benz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.01.04, 23:48 Zapomniałem wyjaśnić, że z powodu braku świec do gaszenia przestałem być Kościelnym i od dnia dzisiejszego przeszedłem na emeryturę, zostając emerytem o los którego troszczą się ukochane związki zawodowe. Przy ich poparciu będę miał większy wpływ na kształtowanie opinii publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wro.vectranet.pl / 62.29.254.* 16.01.04, 10:16 Gość portalu: Emeryt napisał(a): > ale sprobuję się dalej w piersi bić. Rafis pewnie myśli, że nie w swoje. Nie > szkodzi. Do rzeczy więc. O zdłużeniu napisałem, że współczuję panu prezydentowi > > Dutkiewiczowi, że musi się z tym problemem borykać. Widać poprawę ale, że nie > jest za dobrze potwierdza konieczność wyzbycia sie akcji dochodowego MPEC-u. > Natomiast podwyżka ścieków po zapowiedzianym wcześniej remoncie siedziby była > co najmniej niezręcznością lub podyktowana została zbytnią pewnością > zarządzających tą firmą. Przy okazji oświadczam wszem i wobec, że Citroen C- % > nie jest limuzyną w pojęciu firmy Mercedes_Benz. Pozdrawiam. Jank, Kościelny, Emerycie :) MPEC jud od jakiego czasu nie jest dochodowy bo nasi posłowie wymyslili ustawe, która zabrania przedsiebiorstwom ciepłowniczym zarabiania na swej działalnosći. Ceny muszą byc właściwie równe kosztom. Dlatego właśnie MPEC zaczął szukac innych źródeł zysku jak szybki internet e- wro. Jednak posiadanie akcji takiej firmy to nie tylko pobieranie dywidendy w latach zysku(jesli sa) ale przede wszystkim koniecznosć dofinansowania wielkich inwestycji, których firm apotrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: Siła "złego" na jednego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.01.04, 11:51 Tego nie wiedziałem. Proszę wytłumacz mi tylko jedno i nie będę więcej marudził. Wg Ciebie MPEC nie może być z mocy ustawy przedsiębiorstwem dochodowym, a jednak potrzebuje dużo środków na inwestycje (co jest oczywiste). Jaki więc interes będzie miał potencjalny nabywca kupując coś takiego? Wyłoży kasę na zakup firmy, kolejną kasę włoży w inwestycje i będzie czekał aż zmienią ustawę? Może to jakiś lobbysta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Ossowski Re: Rajcy nie chcą podwyżek ścieków i sprzedaży a IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 15.01.04, 12:05 Drodzy czytelnicy i redakcjo Pan Jacek Ossowski nie jest tak jak napisaliście Hydrologiem a Hydrogeologiem błąd to dość zasadniczy wiecie Państwo coś ale niezbyt dokładnie........ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś