Dodaj do ulubionych

Kolej do Trzebnicy

18.01.04, 14:54
Gdzieś w internecie znalazłem stronę o linii kolejowej z Breslau do
Trzebnicy, i informację, że możliwe że zostanie na niej wznowiony ruch
pasażerski obsługiwany przez autobusy szynowe. Czy coś takiego nastąpiło, czy
też pogrążyła się w niebycie na dobre?
Obserwuj wątek
    • Gość: Emeryt Re: Kaplica IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.04, 15:59
      W dawnych czasach (wg Rafisa głębokiej komuny) do Trzebnicy i dalej do Żmigrodu
      jeździła cuchcia wąskotorowa. Komuś się ten wspaniały zabytek nie spodobał.
      Kolejkę zlikwidowano, a stacyjkę przerobiono w kaplicę. Za stacją benzynową są
      pozostałości torów.
      • Gość: Obserwator Re: Kaplica IP: *.wrzos.wroc.pl 18.01.04, 16:21
        Przy dzisiejszym stanie kolei przekształcenie stacyjki w kaplicę nabiera wymiaru
        symbolicznego i jednocześnie bardzo wymownego...
      • szarykot Re: Kaplica 18.01.04, 19:10
        > Kolejkę zlikwidowano, a stacyjkę przerobiono w kaplicę.

maturę z polaka tam pisałem :)
        • leo19 Re: Kaplica 18.01.04, 19:16
          szarykot napisał:

> maturę z polaka tam pisałem :)

Ja też :)
      • ka-8 Re: Kaplica 18.01.04, 19:19
        Widzisz, według mnie to właśnie dzięki temu "wspaniałemu" okresowi, który i jak
        uważam za głęboką komunę, takich kolejek jest mniej. Gdyby w porę rozpoczęto
        odpowiednią eksploatację opartą na autobusach szynowych lub wagonach motorowych
        a nie na składach typu SU 45 lub SM 42 z dwoma lub nawet jednym wagonem, może
        linia funkcjonowałaby do dziś. Jako że tego zaniechano i posyłano dalej składy
        które przynosiły ogromne straty, niszczyły torowisko i kursowały rzadko w ciągu
        dnia, mamy taki a nie inny stan w dniu dzisiejszym. Nie ma za co chwalić epoki
        spod znaku czerwonego sztandaru. Nie zawdzięczamy jej nic poza kłopotami.
    • Gość: chemik Re: Kolej do Trzebnicy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.04, 20:53
      Były 2 linie kolejowe :
      a) z dworaca kolei wąskotorowej do Trzebnicy. Dworzec tej kolejki we Wrocławiu
      istnieje do dziś na placu Staszica (budynek z murem pruskim) jak również
      niewielki fragment torów. Kolej na odcinku Wrocław-Trzebnica przestała już
      jeździć w latach 50-tych jeśli się nie mylę. Odcinek Trzebnica-Żmigród/Milicz
      istniał do 91/92 roku kiedy to tory i całą infrastrukturę rozebrano. Zachowały
      się zdjęcia oraz filam, a najbardziej znany to :"Pociąg do Holowood". Wjazd
      pociągu kręcono właśnie a Gruszeczce koło Sułowa.

b) kolej normalnotorowa przez Psie pole, Zakrzów. Tory istnieją do dziś, a
      pociągi przestały kursować również w 92-94
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka