Dodaj do ulubionych

Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2012

09.01.10, 12:32
Kilka prostych pytań do prezydenta Dutkiewicza w związku z zaistniałą
sytuacją. Panie Prezydencie, mam wrażenie że Pan błądzi troszkę jak pijane
dziecko we mgle...

1) Wedle jakiego prawa i procedury może teraz nastąpić arbitralne przekazanie
kontraktu firmie Max Boegl? Wygląda że liczycie Państwo na wolną rękę, myślę
że możecie się srogo przeliczyć
2) W jaki sposób zostaną wziętę pod uwagę / odesłane z kwitkiem oferty
pozostałych "przynajmniej pięciu firm" jakie zgłosiły chęć swego wejścia na
budowę przy ul. Śląskiej?
3) Czy nie bierze Pan pod uwagę powtórki ciagnącej się tygodniami batalii
sądowo-odwoławczej zarówno ze strony Mostostalu, jak i Maxa Boegla i
pozostałych firm. Chodzi oczywiście o zejście z budowy i wejście na budowę.
4) Nie uważa Pan, że biorac pod uwagę wszystkie znane już i potencjalne
okoliczności jest koszmarnie naiwnym wiara, że Max Boegl zainstaluje się na
budowie już w ciągu miesiąca? Teraz,w środku zimy gdy nawet samochody osobowe
ledwo jeżdżą? A gdzie cały transport ciężkiego sprzętu, żurawi,
prefabrykatów.. i skąd, z Niemiec?
5) Pragnę odwołać się do informacji własnej firmy Max Boegl wedle której firma
ta w Leverkusen budowała mniejszy stadion na 30 tys. widzów w 20 misięcy. Skąd
więc ten nadzwyczajny optymizm, ze po przejęciu ledwo co rozpoczetej budowy
(8% zaawansowania jak sami twierdzicie) wybudują oni większy stadion w 17
miesięcy?

Max Boegl : www.max-boegl.de/boeglnet/web/show.jsp?nodeId=1062&lang=de

Panie Prezydencie radzę zaczął brać rzeczywistość poważnie i naprawdę spinać
pośladki bo kompromitacja, której jest coraz większe prawdopodobieństwo
zmiecie Pana jak huragan i będzie kubłem zimnej wody na głowę. Otaczają Pana w
dużej mierze nieudacznicy i to z nimi trzeba się pożegnać równie szybko jak z
Mostostalem
Obserwuj wątek
    • Gość: momus dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.10, 12:45
      Otaczanie się nieudacznikami podnosi, w jego oczach, jego rangę. Pamiętamy, że
      miał nawet apetyt na "duży pałac".
      Nie przekonuje mnie ten ton, nawet niewinna minka i łzy w oczętach. Prezydentura
      go przerosła, a niedawno uczył innych, jak się zarządza dużymi miastami. Medice
      cura te ipsum.
      • Gość: Student "Kallen zna również Maxa Bögla" IP: *.nott.cable.ntl.com 09.01.10, 13:55
        Dutkiewicz zna Maxa Bögla, Kallen również zna Maxa Bögla - czemu do cholery
        tylko ja nie znam Maxa Bögla??
        • Gość: MM WYBORY już blisko IP: *.finemedia.pl 09.01.10, 15:08
          Ludzie, nie dajmy dalej się zwodzić, ileż można nasłuchiwać o kolejnych wtopach
          naszych urzędasów? Wybory już blisko, Dutkiewicz ma za mało honoru żeby odejść
          samemu, wybierzmy więc kogoś nowego, kogoś kto przestanie robić z tego miasta
          pośmiewisko i zacznie nim porządnie kierować.
          • Gość: hot Re: i ze niby zdrojewska? protasiewicz? lol IP: *.chello.pl 10.01.10, 17:13
            ty chyba dalej wierzysz w cuda a nie w realne zmiany, ktore przez ostatnie 10
            lat we wroclawiu w wielkim stopniu nastapily i jeszcze nastapia

a jak chcesz winic, to wiń polskie prawo, bo to ono powoduje ze wygrywa
            najtansza oferta, ktora zazwyczaj jest taka jak mostostal pokazal... na
            zachodzie najdrozsza i najtansza w przetargach odpada na starcie, szkoda ze u
            nas nikt na to nie wpadl
            • Gość: pp Re: i ze niby zdrojewska? protasiewicz? lol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.10, 18:03
              Problemem nie jest polskie prawo. W innych miastach budujących stadiony panuje
              to samo prawo. Problemem jest BRAK NADZORU nad pracami. Problemem jest (opisana
              w innym wątku) bizantyjska struktura miejskiej spółki, w której 34 osoby mają
              patrzeć wykonawcy na ręce (w szczególności przedstawiciel konkurencji, która
              miała wygrany przetarg, ale padła po proteście). Problemem jest również
              kompletna nieodpowiedzialność władz miasta, które robiły dobrą minę do złej gry
              (właściwie to nic nie robiły).

Problemem jest Rafał D., który z ogłoszeniem informacji o zerwaniu umowy
              poczekał do uchwalenia budżetu miasta (gdzie naobiecywał i pisowi i platformie,
              że spełni wszystkie ich życzenia) i dokonał tego nazajutrz po klepnięciu budżetu
              (który by po takiej aferze nie przeszedł). Czyli realizował własne interesy
              kosztem inwestycji, bo MÓGŁ zerwać umowę wcześniej - byłyby mniejsze opóźnienia.

I jeszcze parę problemów jest. Zajrzyj do wątku mapa4.

Nikt nie przeczy, że we Wrocławiu dużo się zmieniło przez ostatnie kilkanaście
              lat. Ale nijak to nie tłumaczy kompromitacji ze stadionem. Teraz Mostostal
              będzie przez 2 miesiące (po stopnieniu śniegu) rozbierał do spodu swoje
              konstrukcje, następnie nowy wykonawca (jeśli taki się znajdzie) przez kolejne 3
              miesiące będzie inwentaryzował budowę, przez następne pół roku będą trwały
              przepychanki, co trzeba skuć, bo nie trzyma parametrów, no i już w połowie 2011
              będzie można zacząć budować. Oczywiście za większe pieniądze, bo inwestor pod
              ścianą. I tak pod koniec 2012, grubo po Euro, Wrocław będzie miał stadion.

Na którym sobie będzie mógł otworzyć jarmark staroci i giełdę samochodową.
      • Gość: mieszczanin Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: 79.110.200.* 09.01.10, 14:00
        Mam dość tego prezydenta.
        • Gość: Kattrin Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: *.magma-net.pl 09.01.10, 16:43
          A ja mam dość takich ja ty!!!! Dutkiewiczowi to ty nawet do pięt nie
          doskakujesz.

Jest mi wstyd za takich wrocławian.

Panie Prezydencie,
          Trzymam kciuki.
          • Gość: MM Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: *.finemedia.pl 09.01.10, 16:55
            "Panie prezesie. Melduję wykonanie zadania - tymi słowami Lech Kaczyński zwrócił
            się do swojego brata-bliźniaka po ogłoszeniu wyników wyborów."

Prezentujesz ten sam typ. Ale on w tym roku się skończy. Tak we Wrocławiu, jak i
            w Polsce...
            • Gość: daro Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.01.10, 19:10
              Szanowni Państwo, skąd u Was takie płytkie spojrzenie?
              Za rok o tej porze będzie pekali z dumy:
              Nowa obwodnica, stadion....nagle przejrzycie na oczy!
              Gratulacje odwagi!
              • Gość: tjaaaa Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 19:23
                Na razie to pęka, ale dynamicznie napompowany balon
              • Gość: X A reszta Wrocławia w ruinie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 20:04

> Szanowni Państwo, skąd u Was takie płytkie spojrzenie?
                > Za rok o tej porze będzie pekali z dumy:
                > Nowa obwodnica, stadion....nagle przejrzycie na oczy!
                > Gratulacje odwagi!

A reszta miasta w ruinie ? Zresztą wystarczy zobaczyć jak wygląda chociażby
                ulica Ptasia.....
          • Gość: ss Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: 78.8.136.* 09.01.10, 23:09
            A ja mam dość takich ja ty!!!! Dutkiewiczowi to ty nawet do pięt nie
            doskakujesz.

Jest mi wstyd za takich wrocławian.

Panie Prezydencie,
            Trzymam kciuki.

>>>

Prosze,prosze sztab PR-owców z ratusza pracuje pełną parą ....
            • Gość: kaaz Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 23:59
              Panie prezydencie, ja za pana zwarłem nie tylko kciuki ale i
              zwieracze..................
        • Gość: wroclawianin Re: dynaminizm, panowie - dynaminizm!! IP: *.chello.pl 10.01.10, 17:14
          to zmien miasto, proste
    • Gość: vxd Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.chello.pl 09.01.10, 12:46
      Zadałas takie pytania, na ktore, gdybys zainteresowala sie wczesniej, znalabys
      juz teraz odpowiedzi. Nie jestem Dutkiewiczem, ale moge ci na niektore
      odpowiedziec. Max Boegl bral udzial w budowie m.in Allianz Arena (Bayern
      Monachium), ktory jest duzym stadionem. Co do wyloniecia nowego wykonawcy, moga
      go wybrac bez przetargu, ze wzgledu na okolicznosci i nie jest to niezgodne z
      prawem.
      Pozdrawiam.
      • franz.jaeger Re: "Budowa Nowej Huty na stronach Wrocław 2012" 09.01.10, 13:11
        Gość portalu: vxd napisał(a):

> Zadałas takie pytania, na ktore, gdybys zainteresowala sie wczesniej, znalabys
        > juz teraz odpowiedzi. Nie jestem Dutkiewiczem, ale moge ci na niektore
        > odpowiedziec. Max Boegl bral udzial w budowie m.in Allianz Arena (Bayern
        > Monachium), ktory jest duzym stadionem. Co do wyloniecia nowego wykonawcy, moga
        > go wybrac bez przetargu, ze wzgledu na okolicznosci i nie jest to niezgodne z
        > prawem.
        > Pozdrawiam.

Odpowiedź zdawkowa i bez sensu. Ze specustawy o Euro 2012 wyłączane jest
        arbitralne przyznawanie przez inwestora wykonawstwa budowy innej firmie na
        podstawie "widzimisię". W ten sposób moznaby omijac przetargi. Ktoś przedtem
        bardzo ładnie i rzeczowe sprecyzował dlaczego wyrzucenie Mostostalu w tej chwili
        nie może być uznane za zwalniające z przeprowadzenia przetargu na wyłonienie
        następcy.

Max Boegl.. Allianz.. dobrze wszystko bajki PR-owskie w stylu Pana Prezydenta.
        Oni sami przyatczają parametry budowy innego stadionu na 20 miesięcy potrzebne
        do postawienia 30 tys. miejsc, u siebie w Niemczech

Na marginesie "posypywanie głowy popiołem" to się Panie Prezydencie chyba z
        jakąś szopką pomyliło, bo w sytuacji powołanej spółki do nadzoru budowy (Wrocław
        2012) i sztabu ludzi mniej czy bardziej robiących to samo a kosztujących nas
        rocznie kilka lub kilkanaście milionów, sypanie popiołu wygląda na jawne dymanie
        mieszkańców.

Sypać głowę popiołem to Pan Sławomir Wojtas i spółka za 20 tys. miesięcznie to
        mogą ale na prywatnym wikcie jeśłi ktoś bedzie tak głupi i ich zatrudni...

Przyszły kłopoty i tłumaczy się Pan Prezydent samodzielnie ze swym wiernym
        druchem a gdzie ci którzy rzeczywiście powinni się tłumaczyć???

"Informowanie o budowie Nowej Huty na stronach internetowych spółi WRO 2012.." -
        Panie Prezydencie wię ten sztab ludzi jedyne co robi to prowadzi stronę
        internetową? Bo na to wygląda..
      • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 13:13
        Ludzie przecież tu najważniejsza jest kwota jaką UM wyda na ten stadion,
        pozostałe tematy dyskusji są mało istotne. Żądajmy od UM obniżenia kosztów tej
        inwestycji!!! Koszt budowy PGE Arena w Gdańsku, stadionu o porównywalnych
        parametrach to 687 mln (i to jest koszt z melioracją i pozyskaniem gruntu). Sama
        budowa stadionu to tylko 522 mln a u nas 729 mln i to jest kwota jeszcze bez
        okablowania (+ co najmniej 20mln). To jest różnica 200 mln, o 1/3 drożej!!!
        Gdańsk też dostanie dotacje i odpisze sobie VAT. Budujmy ten stadion w głową a
        nie na HURAAAA!!!

z wikipedia pl.wikipedia.org/wiki/PGE_Arena_Gda%C5%84sk
        Koszt budowy [edytuj]

* pozyskanie gruntu - 30 mln
        * projekt budowlany - 33 mln
        * prace ziemne, melioracyjne - 102 mln
        * prace budowlane - 522 mln
        * partner technologiczny -
        * razem - 687 mln
        • Gość: do anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 77.255.126.* 09.01.10, 14:07
          już widzę jak MB zgadza się na obniżenie ceny, zwłaszcza, gdy
          zobaczy w jakie bagno (w przenośni i dosłownie) wchodzi
          • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 15:23
            to może w zaistniałej sytuacji należy wycofać się z tego projektu.
            • Gość: z Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 217.98.20.* 09.01.10, 15:37
              A co torunianinowi do wrocławskiego stadionu? Łojdyr wam nie
              wystarcza? ;P
            • Gość: huzar Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 89.174.14.* 09.01.10, 19:19
              I myślę, że jesteś blisko meritum problemu ;). Wygląda na to, że władze
              Wrocławia przeholowały z inwestycjami i kredytami pod te inwestycje. Teraz
              potrzeba jest pilnie sposobu/pretekstu żeby się z części wycofać rakiem. Winę za
              niewybudowanie stadionu będzie można zwalić na Mostostal, sąd, który ten
              kontrakt Mostostalowi przyznał, nieugięty w swoich żądaniach Max Bögl itd.
              Stadion nie powstanie a zaoszczędzoną kasę będzie można przeznaczyć... nie, nie
              wcale nie na np. obwodnicę Leśnicy a na spłatę długów, które już teraz
              nadmiernie obciążają budżet Wrocławia.
              A i wybory wkrótce. Po takim numerze zapewne wybory przegrane dla partii
              Dudkiewicza. Jak dla nich to i lepiej - jak nie będą u władzy nikt nie będzie o
              nich pamiętał i rozliczał za szaleństwo kredytowe. Zapewne uda się dzięki temu
              uniknąć procesów, rozliczeń. Ale czy sumienie będzie czyste? Portugalia po
              zorganizowaniu ME też nie mogła się przez kilka lat podnieść z kłopotów
              finansowych. Grecji Olimpiada właśnie odbija się czkawką...

ps. Można oczywiście założyć, że Pan Prezydent miał/ma czyste sumienie, że
              naprawdę zerwał umowę wierząc w to, że inny wykonawca wybuduje stadion szybciej
              i taniej, ale sooorrry jednak wiele złego można powiedzieć o Dudkiewiczu, ale
              nie to, że nie umie myśleć, kalkulować. To na pewno nie jest głupi człowiek.
              Poniosła go fantazja, przeinwestował i szuka teraz bezpiecznego i czystego
              sposobu wycofania się z zamieszania bez większych strat.
        • Gość: jfk Re: Cała prawda o stadionach IP: 78.8.141.* 09.01.10, 14:34
          Gość portalu: anty napisał(a):

<Koszt budowy PGE Arena w Gdańsku, stadionu o porównywalnych
          > parametrach to 687 mln (i to jest koszt z melioracją i pozyskaniem <gruntu).
          Sam abudowa stadionu to tylko 522 mln a u nas 729 mln i to <jest kwota jeszcze
          bez okablowania (+ co najmniej 20mln). To jest <różnica 200 mln, o 1/3 drożej!!!
          Gdańsk też dostanie dotacje i <odpisze sobie VAT. Budujmy ten stadion w głową a
          nie na HURAAAA!!!

Masz kolego baaardzo stare dane:)Na dole masz link.
          A komu sie nie chce zaglądać to słowa i ceny podane przez ministra Giersza w sejmie:
          - Rzeczywiście, wszystkie stadiony kosztują drożej, niż to opiewały szacunki
          zapisane w WPI (wieloletnich programach inwestycyjnych) poszczególnych miast -
          przyznał w Sejmie minister sportu Adam Giersz. W sumie budowa stadionów w
          sześciu miastach pochłonie aż 1 412 mln zł więcej niż planowano kiedyś.
          Najbardziej wzrósł koszt budowy stadionu w Warszawie - o 694 miliony złotych.
          Ostatecznie stołeczny obiekt wyceniono na 1 900 mln zł. Aż o 339 mln zł wzrośnie
          koszt budowy obiektu we Wrocławiu, o 194 mln zł w Gdańsku, o 110 mln zł w
          Chorzowie, o 49,4 mln zł w Krakowie i 25,5 mln zł w Poznaniu.
          Dane dotyczące inwestycji stadionowych zmieniały się nieustannie. Według
          ostatnich wyliczeń na gdański obiekt wyłożymy w sumie 896 mln zł, na wrocławski
          - 853, na poznański - 537, na krakowski - 348 i na chorzowski - 370. Wydatki
          związane z Euro 2012 na przyszły rok zostały zapisane w rezerwach celowych
          ustawy budżetowej. Przygotowano 1 354 mln zł. Z tej kwoty w 2010 roku na stadion
          w Warszawie zapisano 902 mln zł, we Wrocławiu - 85, w Gdańsku - 119, w Poznaniu
          - 73,5, w Krakowie - 65,4 i Chorzowie - 110 mln zł.

O ILE WIĘCEJ BĘDĄ KOSZTOWAŁY STADIONY NA EURO 2012 (w mln zł)
          Gdańsk - o 194 (całkowity koszt - 896)
          Wrocław - o 339 (całkowity koszt - 853)
          Poznań - o 25,5 (całkowity koszt - 537)
          Warszawa - o 694 (całkowity koszt - 1.900)
          Kraków - o 49,4 (całkowity koszt - 348)
          Chorzów - o 110 (całkowity koszt - 370)

Taniej kolego na pewno nie będzie, raczej drożej, co nawet mi się nie
          podoba.Chciałem stadionu, aczkolwiek nie takiego bydlaka.Tym bardziej, że UEFA
          na Euro dopuszcza stadion na 30tys. A 42tys. na np.finał Ligi Mistrzów jest za
          mały.Więc po co te 12 tys. miejsc?

www.sports.pl/Pilka-nozna/Polskie-stadiony-na-Euro-2012-beda-drozsze-niz-zakladano,artykul,64298,1,482.html
          • Gość: anty Re: Cała prawda o stadionach IP: 188.33.237.* 09.01.10, 15:05
            już 2 raz podajesz link do tej stronki, nie wiem kto wymyślił te dane ale to
            zwykła manipulacja.
            • Gość: jfk Re: Cała prawda o stadionach IP: 78.8.141.* 09.01.10, 15:29

> już 2 raz podajesz link do tej stronki, nie wiem kto wymyślił te dane ale to
              > zwykła manipulacja.

A nie przyszło Ci do głowy , że w wikipedii są stare dane???
              I dlaczego minister sportu miałby wprowadzać posłów w błąd?
              Przecież wzrost kosztów przygotowań do Euro nie jest chyba tematem do chwalenia
              się dla partii cudotwórców .Spodziewałbym się prędzej PR , ze nie jest tak
              drogo.Ale to chyba tylko domena Wrocławia:)

A ja ponawiam jeszcze pytanie do GW:gdzie jest niejaki "nażelowany"
              odpowiedzialny za tą budowę, bo od czasu przetargu na Mondeo z NFM w środku ,
              nic o nim i od niego nie słyszałem?
            • Gość: anty Re: Cała prawda o stadionach IP: 188.33.237.* 09.01.10, 19:49
              Nie wiadoma jakie są składowe tych sum, papier wszystko przyjmie a w
              niezależność i prawdomówność dziennikarzy już nie wieże. Fakty są takie że nie
              został podpisany żaden aneks zmieniający cenę budowy stadionu w Gdańsku więc
              info z tej strony ma zerową wiarygodność. Jakbyś dodał we Wrocławiu wszystkie
              koszty jakie wiążą się z stadionem to kwota przekroczyła by znacznie 1 mld,
              lepiej skupić się na samej cenie za wybudowanie stadionu, te kwoty najłatwiej
              porównać. Zakres budowy jest bardzo podobny a różnica w cenie 200 mln, 1/3 ceny.
              • Gość: jfk Cała prawda ale o anty:))) IP: 78.8.141.* 09.01.10, 21:24

> Nie wiadoma jakie są składowe tych sum, papier wszystko przyjmie a w
                niezależność i prawdomówność dziennikarzy już nie wieże. Fakty są takie że nie
                został podpisany żaden aneks zmieniający cenę budowy stadionu w Gdańsku więc
                info z tej strony ma zerową wiarygodność. Jakbyś dodał we Wrocławiu wszystkie
                koszty jakie wiążą się z stadionem to kwota przekroczyła by znacznie 1
                mld,lepiej skupić się na samej cenie za wybudowanie stadionu, te kwoty
                najłatwiej porównać. Zakres budowy jest bardzo podobny a różnica w cenie 200
                mln, 1/3 ceny

Widzę kolego że zorientowany jesteś odnośnie stadionu Gdańskiego:)))
                Nie wiem jaką wiarygodność ma to info, ale na pewno Ty nie posiadasz wiadomości
                czy w Gdańsku był jakiś aneks czy nie było.
                Co do cen.Wrocławski w tym spisie kosztuje 853 mln. i to jest możliwe ponieważ
                jest sprawa dokupienia okablowania, telebimów itp.
                Zakres budowy- tu też jesteś w błędzie,ale już nie będę wyjaśniał.
                Jedyny fakt z Twoich postów jest taki, że udzielasz się w całej Polsce:))
                Dowody, proszę bardzo:

Tutaj mamy Zabrzanina:)

Re: Afera workowa a "Skuteczni dla Zabrza"
                Autor: Gość: zabrzanin IP: 188.33.237.* 28.11.09, 19:28
                Czy w tej sprawie też dojdzie jeszcze do jakichś nagłych zwrotów akcji?

Tutaj przechadzasz obok ratusza , ale w .......
                Gość • Czwartek [31.12.2009, 15:33] • [IP: 188.33.237.*]
                Przechodzac dzisiaj kolo ratusza w Kamieniu widzialem jak rozstawiali w oknach
                glosniki wiec moze chodz na chwile cos puszcza, bo w tamtym roku to straszna
                lipa byla, panowie przy wladzy moglibyscie sie troszke postarac chociaz ten raz
                w roku

Więc nie wiem dlaczego stawiasz żądania w stronę UM Wrocław, skoro tu nie
                mieszkasz:)))
                • Gość: anty Re: Cała prawda ale o anty:))) IP: 188.33.237.* 09.01.10, 21:35
                  a adresach IP to ty mało wiesz. Sprawdz sobie w Google hasło dynamiczny adres IP
                  • Gość: jfk Re: Cała prawda ale o anty:))) IP: 78.8.141.* 09.01.10, 21:44

> a adresach IP to ty mało wiesz. Sprawdz sobie w Google hasło dynamiczny adres IP

Widzę po ilości postów, w tym bezsensownego wklejania po kawałku jednego z
                    artykułów które ktoś tu podrzucił, że jesteś bardziej dynamiczny od samego
                    Dutkiewicza:)
                    • Gość: anty Re: Cała prawda ale o anty:))) IP: 109.243.184.* 10.01.10, 04:18
                      no comments
                    • Gość: adress a jak ci sie podoba moje IP? IP: 94.23.115.* 10.01.10, 09:29
                      fajne - co nie?
                      • Gość: adress Re: a jak ci sie podoba moje IP? IP: 188.72.205.* 10.01.10, 09:30
                        ten chyba tez jest fajny?
          • rennee12 Re: Cała prawda o stadionach 09.01.10, 18:04
            O, Poznań jeszcze najbardziej oszczędny w przepłacaniu ;)
        • Gość: przemo 79 Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.chello.pl 09.01.10, 16:37
          jestes pewien tego co piszesz. bo wrocławski stadion jest sporo wiekszy
          rozmiarami?
          • Gość: jfk Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 78.8.141.* 09.01.10, 17:37
            Gość portalu: przemo 79 napisał(a):

> jestes pewien tego co piszesz. bo wrocławski stadion jest sporo wiekszy
            rozmiarami?

Wkleiłem link z tego artykułu.A co do pytania, to czego można być pewnym w
            naszym kraju?Przykład naszego miasta jest najlepszym dowodem.Wszystko pięknie,
            cacy,ktoś kto miał znajomych na budowie wiedział że nie wszystko idzie jak "po
            maśle" a w mediach cisza.O problemach z prefabrykatami cisza! Spółka 2012 też
            siedzi cicho.W sumie jej to chyba w ogóle nie ma:))

Nie, żartowałem z "nażelowanym".Był w pracy 7 grudnia bo podpisał załącznik do
            SIWZ, ale na co był ogłoszony przetarg to już zobaczcie sami.Ja to już zostawię
            bez komentarza:)))

2012.wroc.pl/storage/SPOLKA/Przetarg/Gadzety/Zalacznik_nr_1_do_SIWZ.pdf
            • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 20:01
              czemu się dziwisz, komunikacja społeczna i dbanie o poparcie lokalnej ludności
              to bardzo ważna składowa takiego wielkiego projektu :P Rozdają 1000 smycze i 200
              koszulek to ciemny lud się uspokoi i nie będzie żadnych nieprzewidziany
              demonstracji zakłócających proces organizacyjny Euro 2012. Robią to co do nich
              należy, za to im płacą :)
              • Gość: tola Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.chello.pl 12.01.10, 18:18
                myślisz, że koszulki, polówki, skórzane kalnedarze, pendrive 4 GB rozdają na
                ulicy? Rozdają ale swoim pracownikom. To Przykre, że funduję komuś kalendarze z
                prawdziwej skóry, tymczsem ze stadionem są same problemy i zakłamanie.
          • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 19:56
            ale jakimi rozmiarami? Liczby widzów? :) Zresztą to nie ma znaczenia, jedno i
            drugie miasto miało przygotować stadion pod Eur, wymagania wyjściowe były takie
            same. Po cholerę nam "większy stadion". Parking piętrowy i inne niepotrzebne
            wodotryski i tak nie równoważą tak znacznej różnicy w cenie. Zadbajmy żeby teraz
            nie było chociaż drożej i żeby uwzględnili koszt prac które już wykonał
            Mostostal.
      • Gość: do vxd Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 77.255.126.* 09.01.10, 14:05
        zanim zaczniesz dawać takie "argumenty" - sprawdź jak długo MB
        buduje stadiony, a monachijski przede wszystkim.

Poza tym znacznie szybciej buduje się "od zera" niż poprawia ruszoną
        i częściowo spapraną budowę
      • Gość: jas Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.centertel.pl 09.01.10, 19:52
        nie mówi i nie pisze się "wyłonięcia" tylko "wyłonienia", a o prawie pojęcie
        masz powierzchowne by nie rzec mizerne, tak jak o języku polskim.
        • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 20:34
          literówki zawsze mogą się zdarzyć, nie czytam postów przed wysłaniem. W każdym
          razie dziękuję za poprawienie błędu i mam nadzieję że na ćwiczeniach z logiki
          byłeś równie uważny jak w tracie czytania tego forum.
      • Gość: katatymia Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 19:59
        Nie jest niezgodne z prawem? Bo dudzio tak twierdzi? To polecam www.rp.pl/artykul/6,417012_Mostostal_Warszawa_musi_walczyc_do_konca.html
        Wszyscy, którzy nie są na liście płac dudka mówią że nie można tego tak załatwić - to byłby najlepszy sposób na likwidację przetargów (wygrywa jeden, wycinamy go i bierzemy kolegę)
        Nooo chyba że pan Kulesza napisze ekspertyzkę
        • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 20:14
          Sankcji można by uniknąć po udowodnieniu, że nie ma podstaw do wypowiedzenia
          umowy bądź też całkowitym podporządkowaniu się woli miejskich urzędników.
          Gdyby firma zapłaciła kary umowne, sprawa nie trafiłaby do sądu, a bez wyroku
          nie znalazłaby się na czarnej liście.
          Mostostal na razie nie ujawnia, jaką
          przyjmie taktykę.

ja stawiam na to że Mostostal nie pójdzie do sądu i zapłaci karę.
    • trombozuh [...] 09.01.10, 13:22
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: lukwis@onet.eu Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.lanet.net.pl 09.01.10, 15:34
        Powinni Ci zablokować internet:) po twoim wpisie zrobiło mi się
        śmiesznie-przykro......
        EXPO?? przegraliśmy z miastem które dopiero za 3 razem wygrało czyli u nich też
        oznacza to kompromitację?
        EIT???? jakbyś miał jakąkolwiek wiedzę na temat urzędów unijnych to wiedziałbyś
        że UE robi tak, żeby w każdym kraju była jakaś organizacja unijna u nas już
        istnieje FRONTEX, dlatego oni dostali EIT ale narzekać jest łatwo i marudzić?

co chcesz od AQUAParku?
        jak Ci się nie podoba wykształcenie zawodowe Dudkiewicza to sam startuj cwaniaku

najłatwiej narzekać
        zrób coś pozytywnego a nie zamulaj!!!!
        • ddyzma5 Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla 09.01.10, 15:57
          Chyba żartujesz, że Dutkiewicz ma wykształcenie tylko zawodowe.
          • Gość: Kattrin Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.magma-net.pl 09.01.10, 16:49
            Widzę, że nie zrozumiałeś wypowiedzi w kwestii wykształcenia. Alw
            czego się tu spodziewać
            • ddyzma5 Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla 09.01.10, 17:04
              Źle widzisz.
      • Gość: emka Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.dsl.bell.ca 09.01.10, 16:05
        I kogo w zamian proponujesz? Siebie moze? A kim jestes i jakie masz
        kwalifikacje? Przedstaw sie nam blizej "trombozuhu", nie chowaj przed swiatem
        swych niewatpliwie wybitnych uzdolnien !
        • Gość: do emka Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: 77.255.116.* 09.01.10, 16:09
          o widzę, że dynamiczny "pijar" sięga nawet skutecznie za Wielką Wodę

kolega trombozuh ma na pewno wyższe kwalifikacje niż mycie garnków
          lub kładzenie azbestu w Kalifornii :)
          • Gość: reakcja Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.01.10, 16:16
            Ale ci piana leci z buzi.
          • Gość: hehe Dutkiewicz na prezydenta! IP: *.tktelekom.pl 09.01.10, 17:26
            A ja zaglosuje na Dutkiewicza, bo niby na kogo mam glosowac? nie robcie sobie
            jaj. Mozecie kwasic, dopieprzac sie na forum ile chcecie - jak dla mnie brakuje
            w tej krytyce obiektywizmu.

Mam nadzieje ze ktos w koncu podliczy ile zrobil Dutkiewicz dla wroclawia. Na
            forum slychac tylko fonntanna - be, stadion - be, Expo - be, Eit - be ...itd.
            Zaden z tutejszych specjalistow nie ma pojecia chyba o tym ze reklama dzwignia
            handlu oraz ze turysci to czesto jedyny, ogromny bodziec do rozwoju miasta.
            Zaden z malkonentow nie chce nawet widziec plusow. Ja minusy widze - ale w
            bilansie Dutkiewicz jest na plus. Porownajcie go zreszta do politykow w innych
            miastach. Juz sam fakt ze jest czlowiekiem pelnym energii, pomyslow ale tez
            kultury osobistej stawia go jak dla mnie wysoko. A to ze cos nie wychodzi? A kto
            powiedzial ze zawsze ma wyjsc! Niektore miasta kilka razy startuja do
            organizacji expo, u nas po jednej probie wszyscy krzycza ze dosc, poddac sie
            nalezy, kompromitacja. Otoz bez ryzyka nie ma kompromitacji, ale tez nie ma
            zwyciestwa.

Wszystkie dziady z filozofia uwstecznienia - zamilknijcie. Ja wiem ze bardziej
            lubicie kaczynskiego, zdrojewska a pewnie i skrzydlewskiego ( czy jak mu tam
            bylo ). Na szczescie trafilismy na Dutkiewicza.

To moje zdanie jako wroclawianina, nie pracuje w urzedzie ani nie jestem
            zwiazany z prezydentem :) uprzedzam czesc szczekaczy.
            • Gość: Paweł Z. Re: Dutkiewicz na prezydenta! IP: *.as.kn.pl 09.01.10, 19:34
              Faktycznie masz rację. Kompromitujące porażki w walce o EXPO czy EIT,
              kompromitujące odebranie praw do Euro, długi przekraczające 100% budżetu
              rocznego miasta ("grzechem jest się nie zadłużać"), rozpad infrastruktury miasta
              wskutek likwidacji jej elementów (przedszkola i szkoły) czy zaniedbań
              inwestycyjnych (infrastruktura drogowa, komunikacja zbiorowa), inwestycje
              prowadzone w sposób nieudolny (akwapark, most Szczytnicki) - to wszystko musi
              kiedyś zyskać rozgłos. W końcu ktoś zacznie przyjeżdżać do Wrocławia obejrzeć
              siermiężnego nieudacznika-prezydenta i jego przygłupawych wyborców. Tak, tak -
              masz rację, reklama dźwignią handlu.
              • Gość: ??? Re: Dutkiewicz na prezydenta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 20:41
                Wyjaw więc nazwisko zbawcy Wrocławia i jego mieszkańców, kto to jest?
                • Gość: Paweł Z. Re: Dutkiewicz na prezydenta! IP: *.as.kn.pl 09.01.10, 20:57
                  Hę? O jakim zbawcy mowa? Wrocławia to nie błądzący człowiek, którego
                  można zbawić. Wrocław to zapuszczony wskutek nieudolnego zarządzania
                  organizm miejski, którego rewitalizacja będzie kosztowała mnóstwo
                  pieniędzy i wysiłku. Na samym początku należałoby wyrugować
                  Dutkiewicza i jego ludzi z Urządu Miasta oraz dokonać drastycznych
                  zmian w Radzie Miasta. Ciężko mi sobie wyobrazić rewitalizację
                  Wrocławia bez tego rodzaju kroków.
                  Być może powołanie zarządu komisarycznego mogłoby nieco otrzeźwić
                  wrocławian, którzy kochają Dutkiewicza jak kołchoźnicy Józefa
                  Wissarionowicza.
                • Gość: Soto Re: Dutkiewicz na prezydenta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:28
                  Zarząd komisaryczny.
              • Gość: kloss Re: Dutkiewicz na prezydenta! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:16
                >Kompromitujące porażki w walce o EXPO czy EIT,

Kompromitujący to był sam pomysł zgłoszenia Wrocławia. Serio.

Można było trochę szumu porobić, dla reklamy. Ale brać to na poważnie?
                • ddyzma5 Re: Dutkiewicz na prezydenta! 10.01.10, 10:09
                  kloss
                  Tu masz cytat z Der Spiegel z czasów jak Zdroja Niemcy ciągnęli za ucho w
                  kierunku Expo.

( "In Breslau wird man bald wieder zwei Sprachen sprechen", prophezeit Peter
                  Ohr, der deutsche Generalkonsul. Die Expo-Bewerbung unterstützt er nach Kräften,
                  vor kurzem hat sich auch der Kanzler dazu bekannt. Ohr, ein kunstsinniger
                  Diplomat der alten Schule, wurde in Breslau geboren. Zdrojewski nennt ihn
                  begeistert "meinen Kompagnon". )
                  "We Wrocławiu będzie się mówiło w krótce znowu dwoma językami" wróży Peter Ohr ,
                  niemiecki konsul. Który ze wszystkich możliwości wspiera tą propozycje Expo,
                  jak i również kanclerz niemiec. Konsul Niemiec Ohr , dyplomata starej szkoły
                  jest urodzonym w Breslau. Zdrojewski nazywa go z zapałem " mój kompan ".

• Gość: Hermilion Re: Dutkiewicz na prezydenta! IP: 78.8.139.* 10.01.10, 01:17
                > Kompromitujące porażki w walce o EXPO czy EIT,

W którym miejscu .. Na Expo mieliśmy może 10% szans,
                a kto nie próbuje ten nie ma .. no ale ty wiesz lepiej
                i najlepiej organizować 100% festiwal śpiewających
                bab z Koziej Wólki. EIT to samo - próbować trzeba ..
                a wygrywa się pewnie 1 z 10 - za to inne miasta nawet
                nie próbują.

> kompromitujące odebranie praw do Euro,

O a to cos nowego ... kiedy na odebrali prawa do Euro?

> długi przekraczające 100% budżetu rocznego miasta

Akurat długo zostały w okresie koniunktury spłacone
                i w 2008 byliśmy jednym z mniej zadłużonych miast.

A kredytowanie inwestycji w kryzysie - kiedy ceny
                niższe a praca potrzebna .. hm .. no tylko kretyn
                taki jak Ty widzi w tym błąd.

> rozpad infrastruktury miasta wskutek likwidacji
                > jej elementów (przedszkola i szkoły)

O ciekawe .. którą DOBRĄ szkołę zlikwidowali?

> czy zaniedbań inwestycyjnych (infrastruktura drogowa,
                > komunikacja zbiorowa),

Sralimuszki będzie wiosna. Taktyka przeinaczania ala pis.

> inwestycje prowadzone w sposób nieudolny (akwapark, most
                > Szczytnicki)

kilka ze dziesiątków .. podobnie jak wyżej kto nie ryzykuje
                ten nie ma ..

> - to wszystko musi kiedyś zyskać rozgłos.

Szczególnie jak ktoś ma w tym interes np .. PO
            • Gość: Krucjator Re: Dutkiewicz na prezydenta! IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 19:40
              Gość portalu: hehe napisał(a):

> Wszystkie dziady z filozofia uwstecznienia - zamilknijcie. Ja wiem
              ze bardziej
              > lubicie kaczynskiego, zdrojewska a pewnie i skrzydlewskiego ( czy
              jak mu tam
              > bylo ). Na szczescie trafilismy na Dutkiewicza.
              >
              > To moje zdanie jako wroclawianina, nie pracuje w urzedzie ani nie
              jestem
              > zwiazany z prezydentem :) uprzedzam czesc szczekaczy.

a mozes ty kapciowy na dworze jego wysokosci Rafala I ?
          • Gość: Buhahahahaha Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 20:40
            Tak, pewnie jest tokarzem.
      • Gość: gregger Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.197.89.231.edial.pl 09.01.10, 17:59
        Niektórzy ludzie dzielą innych na tych "dobrze" wykształconych i na tych po
        zawodówce. Wiemy jacy to ludzie.
        Ja wolę dzielić ludzi na zapatrzonych w siebie i leniwych narcyzów i na tych
        mądrych i odważnych w działaniu.
      • Gość: KRK Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: 91.213.255.* 09.01.10, 19:53
        kto nie robi nic ten nie wtapia ...
      • Gość: waldek Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.e-wro.net.pl 09.01.10, 23:41
        głupi jesteś i tyle w tym temacie !
      • Gość: waldekpl Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.e-wro.net.pl 09.01.10, 23:47
        tak chyba twoja stara, weź się puknij ty komuchu :P
        • homo-vratislaviensis dowal mu 10.01.10, 00:04
          Gość portalu: waldekpl napisał(a):

> tak chyba twoja stara, weź się puknij ty komuchu :P

Super nawalacie sie, tak po polsku, tak prawdziwie! Dowal mu, a on
          Tobie.... jajca bendom niesamowite.
    • xylan Nie ma obawy, Majchrowski to nieudacznik 09.01.10, 13:54
      Nie ma obawy, Majchrowski to nieudacznik. Nie jest w stanie pociagnac zadnych sznurkow.
      • Gość: new Re: Nie ma obawy, Majchrowski to nieudacznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:23
        Tego to bym nie był tak do końca pewien. Tylko dlatego że miasta
        podpisały wstępną umowę z UEFA stało się tak jak się stało. Parcie
        na Kraków było wtedy ogromne i tylko ten dokument uratował Poznań
        lub Wrocław przed wykopem. Kto pamięta że nawet już na dzień przed
        ogłoszeniem w prasie sportowej było napisane że Poznań odpada z
        rozgrywek. Przypominam że Platini powiedział że nie ma podstaw do
        rozwiązania umowy z żadnym miastem. Narazie nie ma. już przestałem
        Dutkiewiczowi wierzyć, zwyczajnie kłamał nam wszystkim, że jako 1
        oddamy stadion do tego można jeszcze dodać wiele innych przechwałek
        rodem z UM. A o sprawie że EXPO mamy w kieszeni bo przywieźliśmy
        najładniejszy spot reklamowy to już lepiej zapomnieć.
    • ni-e dość 09.01.10, 13:55
      mam dość mieszania się Partii Cudów (tej od cudów) w sprawy Wrocławia, będą wybory na pewno nie zagłosuje na Cudaków bo Cudów nie ma a PO to partia PRAWICOWA to drugi PiS. Sztuczna wojna między Partią Cudów a PiS jest po to budowana by te 2 partie utrzymały się jak najdłużej przy władzy.
      moja propozycja nie głosować na PO i PiS a poparcie lokalnych niezależnych kandydatów w wyborach samorządowych.
    • Gość: tjaaaa Cała prawda o wrocławskim stadionie? IP: 77.255.126.* 09.01.10, 14:02
      chyba trzecia prawda ks. Tischnera.

A redaktorom GW przypominam, że ich gazeta mieni się obiektywną, a
      nie dynamiczną tubą propagandową

Cała prawda powinna obejmować wyjaśnienia obu stron

to co wyżej, to najwyżej półprawda, a i to nie do końca
      • Gość: karol63 Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:37
        Bedzie tak.Niemcy dokończą stadion ale za większą kasę powiedzmy
        pół roku przed Euro na co UEFA pozwoli.Politycy wszelkiej maści od
        lewa do prawa będą to rozgrywać dla własnych niecnych
        interesów.Dutkiewicz jest ok a przy przetargach jak ma się spętane
        ręce najniższą ceną to właśnie wyszło jak wyszło. Niska cena to
        niska jakość bądż całkowita niemożność wywiązania się z umowy jak
        nie ma się doświadczenia.Budowa stadionu to nie budowa domku bądż
        mostu,nomoen omen.Miastu Wrocław życzę powodzenia bo na takowe
        zasługuje.
        • Gość: new Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:57
          Dutkiewicz tak szybko chciał rozpocząć budowę stadionu że dał
          kretyńskie warunki uczestnictwa w przetargu czego nie zrobiło inne
          miasto budujące swój obiekt. Chyba tylko dlatego aby nie było można
          obalić samego przetargu. Wtedy była obawa że UEFA dowie sę że
          Wrocław nawet nie ma podpisanej umowy z wykonawcą. No i ten
          nieszczęsny pomysł że budowa będzie realizowana razem z projektem :(
        • Gość: Kattrin Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie? IP: *.magma-net.pl 09.01.10, 16:54
          Przypominam, że Wrocław wybrał w postępowaniu przetargowym firmę
          MB,ale Mostostal odwołał się do KIO i sąd NAKAZAŁ podpisac umowę z
          Mostostalem, a z wyrokami sądów się nie dyskutuje. Teraz Wrocław ma
          problem, a ci którzy podejmowali tę decyzję mają wszystko w..... i
          nie ponoszą żadnej odpowiedzialaności.
          • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie? IP: 188.33.237.* 09.01.10, 20:23
            napisali takie a nie inne wymagania przetargowe to sobie wybrali MS, sąd nakazał
            jedynie respektowanie prawa.
      • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie? IP: 188.33.237.* 09.01.10, 15:07
        dziwne jest to bezgraniczne poparcie GW dla Dynamizmu
    • Gość: ja Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.as.kn.pl 09.01.10, 14:08
      a tak z ciekawości - ile sobie liczą te trzy kancelarie za obsługę
      prawną ?
      • Gość: zoil wynajęte najlepsze kancelarie prawne... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.10, 14:15
        a co robi pion prawny w UM?
      • Gość: tow. Szmaciak Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:17
        I chwatiet !!! Popieprzyli , popluli a teraz za łopaty i odgarniać
        śnieg . Do ROBOTY Wrocław Czeka !!!!.Mostostal musi mieć przejezdne
        drogi przy wychodzeniu ze stadionu .
        Zobaczycie jak tow. Wojewoda się zdziwi jak MU doniosą jakie są
        opóźnienia Na moście ( Rędzin ) AOW . Wiecie kto buduje ten MOST ?.
        Co zrobi wojewoda z PO poda sie do dymisji?
        • Gość: Łoś_bimbacz Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.ip.netia.com.pl 09.01.10, 21:16
          > I chwatiet !!!

PO jakiemu to napisałeś?

>popluli a teraz za łopaty i odgarniać
          > śnieg .

przecież się stopi jak nie tak dawno przekonywał jeden vice-
          Sternik, odśniezanie to marnotrastwo środków, które mozna
          przeznaczyć na PRomocje miasta w lidze kopaczy:))

>Do ROBOTY Wrocław Czeka !!!!.

wyślij ten apel do ratusza, zeby zamówił więcej sprzętu do
          odsnieżania...

>Mostostal musi mieć przejezdne
          > drogi przy wychodzeniu ze stadionu .

W mojej ulubionej sPÓłce są zatrudnione 34 osoby, niech Nażelowany,
          Słonina, Recepcjonistaka i Malara się chwytają:)))
          • Gość: tow. Szmaciak Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 23:18
            A od kiedy to zwierzęta mówią i piszą po ludzku - Łosiu ?
            Chwatiet to słowo rosyjskie i w wolnym tłumaczeniu
            znaczy " wystarczy " ,tak inteligentny zwierzak powinien
            to wiedzieć .
            A zapomniałbym a co z drugą częścią wypowiedzi .
            Jesteś może Łosiu pracownikiem firmy M. , czy urzędu wojewody ?
            POstaraj się o kontakt z dobrym myśliwym i PO PO - wszystkim.

• Gość: do towarzysza widać jak was tam na wumlu uczyli ;) IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.10, 00:26
              odnośne słowo rosyjskie to "chwatit", tow. Szmaciaku.

Ciekawe czy wszystkie wasze tezy są równie zgodne z prawdą jak
              wasza "znajomość" rosyjskiego.

• Gość: Łoś_bimbacz Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.ip.netia.com.pl 10.01.10, 01:03
              > A od kiedy to zwierzęta mówią i piszą po ludzku - Łosiu ?

sPOdziewałem się celniejszej riPOsty, ale.....

> Chwatiet to słowo rosyjskie

a Rosjanie znają taką wymowę???

i w wolnym tłumaczeniu
              > znaczy " wystarczy " ,tak inteligentny zwierzak powinien
              > to wiedzieć .

Hmm, wezwanie do zabrania się do roboty chyba powinieneś
              zredagowac po angielsku, starszaki ze znajomością rosyjskiego raczej
              nie dadzą się nabrac na POspolite ruszenie dla dobra Dynamizmu,
              natomiast ambitna młodzież po POlitologii i socjologii zachęcona
              mozliwością praktyki przy odśniezaniu w dynamicznym zespole w
              międzyanrodowym, przedsięwzięciu piłkarskiego święta napewno da się
              nabrać:))) A w nagrodę smycze i czapeczki, które Nażelowany niedawno
              zamawiał oraz zdjęcie z Zugiem:))) młodzieńcy już się ustawiają w
              kolejce do Dynamicznego Dzieła:)))

>POstaraj się o kontakt z dobrym myśliwym i PO PO - wszystkim

żałosne, ......
    • Gość: X Pytania których nie zadano-Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:17
      Ile wynoszą wynagrodzenia dla pracowników spółki WROCŁAW 2012 Sp. z o.o. ?
      Jakie były kryteria rekrutacji do spółki i kto ja przeprowadzał ?
      Jakie kryteria spowodowały że osobą odpowiedzialną za sprawy administracyjne w
      biurze zarządu jest modelka z trzyletnim doświadczeniem(z tego co podaje na
      swoim koncie w goldenline; trzy lata temu była recepcjonistką, informację o tym
      że jest to specjalistka ds administracyjnych podaje strona spółki), pracująca w
      kilku firmach(według jej profilu na goldenline) ?
      www.goldenline.pl/karolina-zug
      www.fotomody.pl/karolina-zug/zdjecia
      www.2012.wroc.pl/zespol/index.html
      Karolina Zug, specjalista d.s. administracyjnych.

Być może redakcja byłaby w stanie zainteresować się pewnymi kwestiami w tej spółce ?

Jakie są biografie zawodowe i kompetencje innych osób w tej spółce np. pani
      Aleksandry Michałek ?
      www.2012.wroc.pl/other/4a1e55f6.jpg
      • ddyzma5 Re: Pytania których nie zadano-Redakcjo 09.01.10, 14:34
        Ciekawe jak odbywała się rekrutacja pracowników na stanowiska do tej spółki.
        To jest czysta kpina z podatnika.
      • Gość: kazmax Re: Pytania których nie zadano-Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:39
        Redakcja nie mogła zadać tych i innych pytań, ponieważ w spółce Wrocław2012
        szefem PR jest dziennikarz wrocławkiego GW-na, (niejaki Maciej Nowaczyk,
        koordynator d.s. propagandy), warto poczytać o tym tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/w,72,105364417,105364417,Ukryte_koszta_stadionu_.html
        A my dalej płaćmy coraz to większe podatki we W-wiu i cieszmy się że rządzi nami
        "słońce Mikstatu".
        Hahaha................
        • Gość: X Re: Pytania których nie zadano-Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 15:07
          Nowaczyk już według redakcji w Wyborczej nie pracuje. Pytanie od kiedy i jak
          długo wiedział że będzie tam pracował. Na jego artykuły o Euro teraz trochę
          inaczej patrzę.
      • Gość: mrrrrr Re: Pytania których nie zadano-Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 14:48
        się czepiacie :) sam bym zatrudnil taką specjalistę d/s admin. :)
      • Gość: RD fan Re: Pytania których nie zadano-Redakcjo IP: *.chello.pl 09.01.10, 23:30
        Pani Karolina to piękna kobieta. Chwała Google, że zachowało kopie usuniętych stron :P

profil na fotomody:
        209.85.229.132/search?q=cache:iJ5FBUGOou0J:www.fotomody.pl/karolina-zug/zdjecia+www.fotomody.pl/karolina-zug/zdjecia&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=opera
        profil na Goldenline:
        209.85.229.132/search?q=cache:brsDADkF6oIJ:www.goldenline.pl/karolina-zug+www.goldenline.pl/karolina-zug&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=opera
        pozdrawiam :)
      • Gość: X Re: Pytania których nie zadano-Redakcjo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 00:58
        Brak biografii i informacji na stronie jest niewątpliwie mankamentem. Człowiek
        szuka informacji i znajduje to co jest na sieci, zamiast poznać bezpośrednio ze
        strony.
        Fajnie byłoby się dowiedzieć więcej o osobach pracujących, zamiast być zmuszonym
        do wyszukiwania samemu, podobnie o procesie rekrutacyjnym, o którym przyznam się
        nie słyszałem(choć pewnie przeoczyłem), a z czystej ciekawości chętnie bym
        wiedział jak wyglądał i jakie kryteria stosowano.
        Samym ludziom tam pracującym życzę powodzenia i sukcesów(w tym także i panią
        powyższą która mnie zaskoczyła przyznam się, dość dla mnie oryginalną biografią
        zawodową), choć osobiście nie jestem przekonany do Euro.
      • Gość: jrfgoaiu Kryterium, c.d.: Pytania których nie zadano IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.01.10, 02:18
        Kryterium rekrutacji na stanowisko prezesa:
        Sławomir Wojtas jest kolegą ze szkolnej ławy w technikum, następujących lokalnych działaczy:

Marek Ignor- radny miasta Wrocław, kiedyś PO, bohater akcji "policja+wieszak"
        Tomasz Misiak- senator RP, kiedyś PO, bohater "afery stoczniowej"
        Robert Apiecionek- radny miasta Wrocław, PO
        • Gość: nemezis Re: Kryterium, c.d.: Pytania których nie zadano IP: *.itshidden.com 12.01.10, 03:24
          A ich wszystkich ustawił Schetyna:)
    • Gość: poloniusz Brawo Dutkiewicz IP: *.chello.pl 09.01.10, 14:19
      Nie było sensu dłużej grać w "buzi dupci" z Mostostalem.
    • gosc_76 A dlaczego tłumaczy się Dudek? 09.01.10, 14:28
      Miasto powołało spółkę, która zatrudnia dość sporo ludzi, za nie małe
      pieniądze - niestety większości nieudaczników. Gdzie są Ci ludzie?!?! Gdzie
      pan Wojtas? Który powinien polecieć już po pierwszym jego wybryku - przetargu
      na samochody. Jakie ten człowiek ma powiązania z Dudkiem, że ten go tak kryje?
      Inna rzecz - czy można wierzyć człowiekowi który okłamywał ludzi przez tyle
      miesięcy?!
      • Gość: ziuta Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.kiev.ua 09.01.10, 15:01
        Wywiad-spowiedź był w środę.
        A dziś za oknem sobota.
        Kto to przetrzymał ? Kto to ocenzurował ?

I cały ten zamęt jest po to, aby 66 piłkarzy i 9 sędziów mogło sobie
        pobiegać przez 270 minut. Wydaje się nie wiadomo ile ( czy ktoś to
        w tej chwili wie ?? ), aby rozegrać 3 ( słownie trzy ) mecze.
        Minut każdego meczu będzie kosztowała ponad 3 miliony PLN, czyli
        drobny milion USD.
        Długi stadionowe będą wisiały na kilkunastu następnych wrocławskich
        budżetach. W czasach, których D..pkiewicz będzie niedołężnym pisarzem pamiętników. W czasach w których będzie snuł opowieści
        o wspaniałym XXI wieku.
        Polska to kraina pełna oryginałów, leworęcznych i pokracznie myślących marzycieli.

Impreza taka jak to całe EURO 2012 jest najzwyklejszym biznesem,
        a z polskiej strony nie ma tam w ogóle polskiego interesu. Oprócz
        oczywiście tego, że należy to wszystko sfinansować.

Paradoks historyczny, że powodzenie ewentualne kontynuowanej budowy
        zależy od byłych gospodarzy tych ziem. Czyżby to robili dla siebie ?

Po wyprzedaży polskich banków, polskiego handlu wielkopowierzchniowego, zniszczeniu polskich fabryk, nawet
        budowy zależą od zachodniego zarządu.

Jak niewiele potrafimy !! A jeśli coś budujemy, to pod obcojęzycznym
        kierownictwem i dowództwem. Łącznie z pobytem w Afganistanie !! A i
        tak w końcu dostajemy za to wszystko rachunki do zapłacenia, po to,
        aby zyski pozostały w bankach w Berlinie, Paryżu, Zurichu, Londynie...
        • Gość: zenon Re: Wrocław 2012 to wydmuszka dla kumpli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 15:32
          No właśnie dlaczego?

Pan Wojtas i jego zastępcy bardzo chcieli miec audiofilskie MOndeo gdy nawet
          łopaty nie wbito pod stadion. Gdy już zaczał rosnąć ci gamonie chyba zapomnieli,
          że ich obowiazkiem jest tam siedzieć choćby i 8h dziennie i w akompaniamencie 6
          głośniczków i pilnowac budowy. Taki jest cel i sens spółki "Wrocław 2012". Oni
          nie robią kompletnie nic, NIC, zupełne ZERO i w kazdym normalnym kraju i przy
          odrobinie honoru wylecieli by po tej wtopie na zbity pysk. Sa inwestorem
          zastępczym, który w imieniu miasta nadzoruje i pilnuje "sprawnej realizacji
          stadionu".

Panie Dutkiewicz, znajdzie się zapewne kilka osób - zgłaszam akces swój - że za
          dyskontowaą kwotę 7 tys. złotych mogę pojechac na Maślice nawet raz w tygodniu i
          posypać sobie głowę popiołem czy też śniegiem. To prawdziwa okazja, dyskont i
          mega-promocja bo taki fajans jak Sławomir Wojtas czy Tomas Speck nawet tego nie
          robią za kwoty rzedu 20-25 tys. miesięcznie
        • konik71 Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? 09.01.10, 15:36
          Gość portalu: ziuta napisał(a):
          > Wywiad-spowiedź był w środę.
          > A dziś za oknem sobota.
          > Kto to przetrzymał ? Kto to ocenzurował ?

Widzę, że koleżanka z daleka(IP: *.kiev.ua).:)))
          Gdyby ze Lwowa, to rozumiem ale Kiev:))
          • lismann Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? 09.01.10, 15:52
            Proszę przeczytać na stronie www.rp.pl artykuł pt.Mostostal musi
            walczyć do końca.
            • Gość: tjaaaaa ale się naszukałem IP: 77.255.116.* 09.01.10, 16:01
              żeby inni nie musieli, linka:

www.rp.pl/artykul/6,417012_Mostostal_Warszawa_musi_walczyc_do_konca.html
        • Gość: gregger Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.197.89.231.edial.pl 09.01.10, 18:06
          Rozumiem, że masz cynk że po ME stadion zostanie zamknięty i nikt nie będzie z
          niego korzystał?
          • Gość: kloss Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:22
            > Rozumiem, że masz cynk że po ME stadion zostanie zamknięty i nikt nie będzie z
            > niego korzystał?

Wiesz, ten sam problem pt. "Jak utrzymać k***wsko drogi stadion" będzie miał
            Gdańsk, Poznań, Warszawa x2, Chorzów, Kraków i Wrocław.

Sklonuje się Rolling Stonesów? A, na to nie wpadłem...
            • Gość: gregger Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.197.89.231.edial.pl 09.01.10, 21:47
              No jasne, bo w całej Europie stadiony na 40 tys. ludzi przynoszą straty.
              Czy wiesz ile kosztuje roczne utrzymanie 40-to tysięcznego stadionu?
              Skąd pomysł, że to kosmiczna kwota?
              Czy naprawdę nie znasz innych muzyków, tylko tych z Rolling Stones?
              Czy naprawdę nie znasz innej muzyki poza rockiem?
              Czy naprawdę nie znasz innej formy rozrywki oprócz słuchania muzyki?

Czy umiesz obliczyć jakie przychody przyniesie stadion, na którym rozegranych zostanie w ciągu roku 15 spotkań przy, średnio, 20-to tysięcznej publiczności, która zakupi bilety po 10zł za sztukę?
              Czy potrafisz zaplanować potencjalne przychody z wynajmu przystadionowych pomieszczeń?

Dlaczego wrocławski kibic nie może oddać się ulubionej formie spędzania czasu w dobrych, nowoczesnych warunkach? Tylko dlatego, że ciebie nie interesuje sport i nie zamierzasz korzystać z tego stadionu?
              • Gość: tx Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: 79.110.200.* 09.01.10, 22:11
                > Dlaczego wrocławski kibic nie może oddać się ulubionej formie
                spędzania czasu w
                > dobrych, nowoczesnych warunkach? Tylko dlatego, że ciebie nie
                interesuje sport
                > i nie zamierzasz korzystać z tego stadionu?

Ależ zajączku drogi. Może. Tylko niech sobie klub za swoje zbuduje i
                robi na tym biznes, jak to takie atrakcyjne. Miasto może się dorzucić
                drogą dojazdową i tramwajem pod furtkę stadionu. I koniec.
                tx
                • Gość: gregger Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.197.89.231.edial.pl 09.01.10, 22:21
                  Czyli teatr też niech sobie wybuduje nową scenę za swoje pieniądze, filharmonia
                  nową salę koncertową ze sprzedaży biletów a park niech sobie zakładają ci co
                  lubią zieleń.
                  Miasto buduje ten stadion bo to jest atrakcyjne dla miasta. To silny impuls
                  potrzebny do rozwoju nie tylko tej dzielnicy ale całego Wrocławia.
                  • Gość: tjaaaa Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 22:54
                    Czy byłbyś uprzejmy wytłumaczyć mi w jaki sposób powstanie molocha
                    na bagnach wpłynie na rozwój całego Wrocławia?

Bo ja, oprócz tego, że (podobnie jak teatr czy filharmonia) będzie
                    to rozrywka dla nielicznych - nie widzę żadnego innego pożytku. A
                    już tym bardziej impulsu rozwojowego całego miasta. Może będzie to
                    impuls rozwojowy dla 11 kopaczy WKS (na nowym stadionie zaczną
                    lepiej grać), może dla kilku tysięcy kibiców (na ładnym stadionie
                    zaczną się ładniej zachowywać) - ale to jeszcze nie jest całe miasto.

Do filharmonii czy teatru można bowiem jednak ściągnąć za niewielkie
                    pieniądze (rzędu 50 tys. euro) najsławniejsze trupy czy orkiestry.
                    Barcelona na Maślice za mniej niż 1 mln euro nie przyjedzie.

A stadion będzie raczej impulsem "zwojowym". Bo: pieniądze wydane na
                    budowę i późniejsze utrzymanie używanego 15-20 dni w roku molocha,
                    spłata zaciągniętych kredytów - pożrą pieniąde na ważniejsze
                    inwestycje.

Ale ty uważasz pewnie "po WKS choćby potop. Nic to, że rury pękają i
                    pół miasta nie ma wody, nic to, że wiadukty się walą i pociągi nie
                    jeżdżą, nic to, że w ramach rozwoju komunikacji likwiduje się linie
                    autobusowe i nie remontuje dróg, a miasto jest zakorkowane, nic to,
                    że żadna inwestycja nie jest skończona w terminie, że brak pieniędzy
                    na żywotne potrzeby miasta. Najważniejsze dla ciebie, aby Śląsk grał
                    na molochu. Może zapytaj jednak wcześniej swoich idoli skórokopów
                    czy lubią grać przy pustych trybunach. A takie będą trybuny
                    wrocławskiego stadionu w meczach ligowych. 6,000 ludzi na
                    Oporowskiej zrobi na nich wrażenie, na Drzymały (czy jak się tam ta
                    ulica ma nazywać - "ul. WKS Śląsk"?) - najmniejszego

I może przelicz sobie ile za te 800 milionów można by stworzyć
                    nowych miejsc pracy. Ze znacznie większym dla rozwoju miasta
                    pożytkiem.
                    • Gość: gregger Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.197.89.231.edial.pl 10.01.10, 00:27
                      Ale może przeczytaj wątek w którym zabierasz głos zanim ten głos zabierzesz.
                      Ktoś tu mówił o wszystkich stadionach, nie tylko o wrocławskim.

Ja w przeciwieństwie do ciebie uważam, że miasto powinno dbać o wszystkich
                      swoich mieszkańców także o tych, którzy kochają sport.
                      Marną masz wyobraźnię i słabe postrzeganie rzeczywistości jeśli nie zauważasz
                      tak oczywistego faktu jak ten, że inwestycja rzędu 800 mln złotych wpływa na
                      rozwój miasta. Już sama w sobie jest przecież ogromną infrastrukturalną zmianą.
                      Przyciągnęła za sobą ponad trzy miliardy na AOW, kilkaset milionów na nowy
                      terminal lotniczy, nawet skostniałe PKP wysili się na remont dworca głównego.
                      Jakim trzeba być ignorantem żeby tego nie zauważyć.
                      Trudno dyskutować z kimś kto nie rozumie, że inwestorzy inwestują tam gdzie
                      drogi są dobre, gdzie mogą bezpiecznie dolecieć i dojechać pociągiem bez
                      przechodzenia przez zmurszały i śmierdzący dworzec.
                      Które miasto na inwestycję wybierze właściciel firmy - sportowy kibic - jeśli
                      będzie miał do wyboru dwa podobnie rozwinięte infrastrukturalnie ośrodki? Tam
                      gdzie nie będzie mógł spędzić wolnego czasu na ulubioną rozrywkę czy tam gdzie
                      będzie mógł wybrać się na nowoczesny stadion i w komfortowych warunkach obejrzeć
                      piłkarskie widowisko?
                      Czy jeśli kibice poczują że ich zachowanie nie licuje z nowoczesnym stadionem i
                      zmienią je na lepsze to czy to nie jest dobre dla całego miasta? Ja twierdzę, że
                      jest. Bezsprzecznie.

Nie trzeba wydawać miliona euro na sprowadzenie Barcelony do Wrocławia. Wie coś
                      o tym krakowska Wisła, która w ostatnich latach gościła ten klub dwukrotnie.
                      Wystarczy zakwalifikować się do europejskich pucharów.
                      Nie jestem ekspertem ale nie sądzę, że za 50 tys. euro można sprowadzić
                      największych tenorów świata? Za taką sumę to co najwyżej wystąpi gwiazdeczka
                      pokroju Dody.

Ja nie uważam, że po WKS choćby potop, jak to ująłeś. Proponuję żebyś nie
                      zabierał głosu za mnie bo ci go nie udzieliłem. Pewnie ku twojemu zdziwieniu
                      muszę napisać więcej. Nigdy w życiu nie odwiedziłem stadionu na Oporowskiej. W
                      przeciwieństwie do ciebie staram się patrzeć dalej niż na czubek własnego nosa i
                      nie uważam żeby coś było marnotrawieniem pieniędzy tylko dlatego, że z tego nie
                      korzystam.
                      W przeciwieństwie do ciebie nie zauważyłem też, że w połowie miasta ludzie nie
                      mają wody. Pewnie umknęło to mojej uwadze. Zauważyłem również wiele
                      wyremontowanych w ostatnich latach ulic i nie widzę związku z nieoddawaniem
                      niektórych inwestycji w terminie i budową stadionu na Maślicach (nie wydaje mi
                      się że gdybyśmy z tej budowy zrezygnowali to inne inwestycje byłyby kończone we
                      wcześniej ustalonym czasie).

Ile miejsc pracy można stworzyć za 800 mln? Może ty policzysz?
                      Ja wiem, że na budowach związanych bezpośrednio z ME pracuje kilka tysięcy
                      ludzi, którzy mogą utrzymać swoje rodziny, którzy wydają więcej pieniędzy na
                      żywność tym samym utrzymując kolejne miejsca pracy, którzy muszą czymś do pracy
                      dojechać i tym samym przyczyniają się do lepszego życia właściciela stacji
                      benzynowej, który być może zatrudni kolejnego pracownika dotychczas będącego bez
                      pracy. Ja wierzę, że stadion na Maślicach spowoduje, że któryś z potencjalnych
                      inwestorów zaufa Wrocławiowi, bo tu odważne projekty się realizuje, i stworzy
                      kilka tysięcy miejsc pracy.
                      Mógłbym pisać o kolejnych możliwościach i szansach (tak, bo ME to dopiero
                      szansa) ale mam wątpliwości czy potrafisz słuchać odmiennego od twojego zdania.
                      • Gość: tjaaaa Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.10, 02:10
                        > Marną masz wyobraźnię i słabe postrzeganie rzeczywistości jeśli
                        nie zauważasz
                        > tak oczywistego faktu jak ten, że inwestycja rzędu 800 mln złotych
                        wpływa na
                        > rozwój miasta.

No to czemu nie budujemy stadionu na 125 tys. kibiców za 2 miliardy.
                        Taka inwestycja by dopiero "wpłynęła" na rozwój miasta.

inwestorzy inwestują tam gdzie
                        > drogi są dobre, gdzie mogą bezpiecznie dolecieć i dojechać
                        pociągiem bez
                        > przechodzenia przez zmurszały i śmierdzący dworzec.

inwestorzy zbiegną się stadem do miasta, gdzie - jak widzą - można
                        dostać kopa w d... przez widzimisię władz

drogi we Wrocławiu są rzeczywiście imponujące. Szerokie, wielopasowe
                        arterie, mnóstwo mostów przez Odrę (kilka nowych już skończonych),
                        sprawne światła, są doskonale odśnieżane nawet przy większych niż
                        dziś opadach, nie ma na nich najmniejszych korków, itp. itd. Tylko
                        wsiąść w samochód i jeździć. Komunikacja miejska jest nie gorsza.
                        Szybki tramwaj zasuwa z Wilczyc na Maślice w 20 minut dowożąc
                        kibiców i spragnionych zakupów na stadion i do galerii.

Ech, jakbym słyszał dynamiczny pijar. Bo co, może łudzisz się, że w
                        związku z wybudowaniem mauzoleum jakiekolwiek drogi i ulice [poza
                        rzecz jasna dojazdowymi, i to nie do stadionu, a do galerii] zostaną
                        zbudowane, a pozostałe z sensem zmodernizowane? Jakiż szeroki punkt
                        widzenia.

Dworzec we Wrocku to pachnące storczykami cudo, a jego remont
                        przebiega wyjątkowo sprawnie. Niech się berliński hauptbanhof
                        schowa. Pociągi (dzięki świeżo wyremontowanym wiaduktom i estakadom,
                        oraz dzięki mrozoodpornej trakcji) odjeżdżają z niego i przyjeżdżają
                        wyjątkowo punktualnie, a pasażerowie wielbią pkp i władze miasta pod
                        niebiosa.

Oczywiście budowa stadionu przyciągnęła już setki inwestorów, którzy
                        jeszcze ulepszą to cudo techniki.

AOW - mnie nie obchodzi ile miliardów pociągnęła za sobą budowa AOW.
                        Ja chciałbym wiedzieć kiedy będzie można po niej jeździć.

Miało to nastąpić w 2008. Spóźniający się lekko inwestor został
                        rzecz jasna wykopany z budowy AOW, co widzieliśmy w wielu
                        telekonferencjach, a nowy inwestor skończył AOW jako najpiękniejszą
                        arterię w Polsce.

Budowa molocha na bagnach pozwoliła rozbudować AOW o dodatkowe pasy,
                        ekrany dźwiękochłonne, itp. itd. Wprawdzie tylko do galerii i
                        stadionu, ale po co wrocławiakom jakaś obwodnica? Przecież oni będą
                        jeździć tylko po centrum i ewentualnie z lub na stadion

Oczywiście nie należy zapominać o tym, że wszyscy właściciele firm w
                        Polsce (i na świecie) to zagorzali kibice piłkarscy. Na dodatek
                        wszyscy są kibicami WKS, choć nie wiadomo z jakich względów z tym
                        się nie zdradzają.

A zatem, ponieważ to "ich" Śląsk będzie grał na tym cudownym
                        stadionie - zwalą się do Wrocławia takim tłumem, że bankom zabraknie
                        kredytów na inwestowanie we Wrocław ;)

Odnośnie zachowania kibiców - tu akurat się zgadzamy, że jest to
                        dobre dla miasta, ale to nijak nie wpływa na jego rozwój. Chyba, że
                        za rozwój uznamy brak degradacji miasta przez niełamanie drzew czy
                        nie niszczenie ławek z wściekłości po tym jak Śląsk (obojętnie czy
                        na Oporowskiej, czy na nowym cudzie) wtopi mecz np. z Piastem Gliwice

Masz też rację, że wystarczy zakwalifikować się do pucharów, aby
                        zagrać z klasową drużyną bez większych wydatków. Pomińmy fakt, że na
                        tym etapie, do którego dochodzą polskie drużyny szansa na
                        wylosowanie Barcy jest mniej więcej jak 1/128. Ale... skoro już
                        podałeś przykład Wisły. Już widzę jak krakusy padają w lidze przed
                        Śląskiem na kolana, po to tylko , aby wyprzedził ich w tabeli.
                        Podobnie kilka innych drużyn.

No chyba, że magia Mauzoleum Dutkiewicza podziała tak na piłkarzy
                        Śląska, że nagle zaczną grać genialnie, i nie tylko Wisła ale i
                        Barcelona sfajda się przed nimi ze strachu już w szatni. Jeśli okaże
                        się, że spółka E2012 wybrała takie magiczne miejsce na bagnach i
                        niesprawdzonym terenia właśnie z tego powodu (np. za pomocą
                        różdżkarza czy innego magika) - to będę się bardzo cieszył i
                        odszczekam wszystko co złego powiedziałem o stadionie. Ale tylko o
                        stadionie ;)

Gwiazdka pokroju Dody wystąpi już za 50 tysięcy, ale złotych (o czym
                        można przeczytać choćby na jej stronie). Ale występ Dody w
                        Filharmonii to byłaby profanacja. Znacznie odpowiedniejszym miejscem
                        dla jej popisów byłby stadion. Tak, właśnie stadion.

Tyle, że dynamiczny pijar był tak dynamiczny, że wyprzedził tę myśl.
                        W innych miastach stadiony na Euro mają przewidzianą składaną scenę.
                        U nas nie. Bo przecież sami piłkarze Śląska przyciągną swą wspaniałą
                        grą 42 tysiące kibiców na każdy mecz, i stadion będzie przynosił
                        krociowe zyski.

A jeśli mowa o poważniejszych gwiazdach. Pavarotti, faktycznie, za
                        50 tys. euro do Wrocławia by nie przyjechał (był droższy). Ale już
                        nie żyje. Jose Carreras natomiast nie pogardzi i taką sumką (śpiewał
                        już nawet za 30 tys. euro).

Woda - teraz akurat jest, ale (jak np. w lipcu 2009, czego może nie
                        zauważyłeś, bo może byłeś na wakacjach) pęknie znów jakaś
                        nieremontowana od czasów przedwojennych rura - to może znów jej nie
                        być. Oczywiście po wybudowaniu stadionu rury pękać nie będą (np. w
                        czasie Euro - to by dopiero była dynamiczna promocja miasta;)

I miejsca pracy. Nie chodzi mi o miejsca tymczasowe (do momentu
                        wybudowania stadionu) i niepewne (bo prezydent metafizycznie może je
                        jedną konferencją zlikwidować), ale stałe, które powstaną i potrwają
                        przez lat kilkadziesiąt [jak choćby montownia komputerów czy nawet
                        zakłady mięsne]. Nie podejmuję się przeliczać, bo czego bym nie
                        napisał to i tak zostanie przez Ciebie zakwestionowane.

Kończę tę dyskusję, bo ani Ty mnie nie przekonasz, ani ja Ciebie nie
                        przekonam.

Na zakończenie: chciałbym aby w spółce Euro pracowali nie krewni i
                        znajomi królika, a ludzie z pasją i wiarą w to co uznają za słuszne.
                        Gdybyś np. pracował tam Ty, to - mimo, że kibicem, jak twierdzisz,
                        nie jesteś - twoja żarliwość w obronie spraw przegranych może
                        zaraziłaby pozostałych i nadzór budowy przestał być fikcyjny.

• Gość: jfk Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: 78.8.141.* 10.01.10, 08:45
                          Gość portalu: tjaaaa napisał(a):
                          > AOW - mnie nie obchodzi ile miliardów pociągnęła za sobą budowa AOW.Ja
                          chciałbym wiedzieć kiedy będzie można po niej jeździć.

Niedługo kolego:))Tempo budowy zaiste godne podziwu.

> Miało to nastąpić w 2008. Spóźniający się lekko inwestor został
                          > rzecz jasna wykopany z budowy AOW, co widzieliśmy w wielu
                          > telekonferencjach, a nowy inwestor skończył AOW jako najpiękniejszą
                          > arterię w Polsce.

Możesz to rozwinąć?
                          • Gość: tjaaaa Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.adsl.inetia.pl 10.01.10, 12:02
                            niedługo, czyli? Dla jednego to 2 miesiące, dla drugiego 4 lata.

Rozwijać wyrwanego z kontekstu nie potrzeba, sparodiowałem tyliko
                            lekko dynamiczny pijar.

Podziwiam cię, że chciało ci się przeczytać ten długi i w całości
                            ironiczny wpis ;)
                            • Gość: jfk Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: 78.8.141.* 10.01.10, 12:31

> niedługo, czyli? Dla jednego to 2 miesiące, dla drugiego 4 lata.

Z tego co wiem to odcinek Kobierzyce-Lotnisko w tym roku.Reszta w
                              przyszłym.GDDKiA jeśli miasto się zgodzi to otworzy go przed skończeniem odcinka
                              Lotnisko-Długołęka( z Rędzinem oczywiście).
                              I tu rodzi się pytanie czy jest sens?Część tranzytu wpakuje się na Mińską i
                              Strzegomską aby dostać się do Gądowianki.

> Podziwiam cię, że chciało ci się przeczytać ten długi i w całości
                              > ironiczny wpis ;)

Nudzę się:))Poza tym, to Ciebie trzeba podziwiać, ze Ci sie chciało tyle
                              pisać:)Mamy, również dość podobne zdanie.

___________________________________________________________________
                        • Gość: gregger Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.197.89.231.edial.pl 10.01.10, 17:09
                          Nie potrzebujemy stadionu na 125 tys. ludzi żeby zorganizować ME.
                          Kto według ciebie dostał tego kopa w d...? Mostostal? A ja byłem pewien że to Wrocław dostał od tej spółki nożem w plecy.
                          Drogi we Wrocławiu nie są doskonałe ale rozumiem, że nie masz szans pamiętać (ze względu na młody wiek) jakie były 15 lat temu i nie zauważasz ogromnych zmian na lepsze. Oczywiście w twoim mieszkaniu nigdy nie zdarzyła się nagła awaria, zawsze przewidziałeś je kilka tygodni wcześniej. Samochód też nigdy nie trafił do mechanika. W takim przypadku nie dziwię się, że irytuje cię, że rury czasem pękają.
                          Jeszcze raz okazuje się, że piszesz nie rozumiejąc tekstu na który odpowiadasz. W którym to miejscu napisałem o dworcu pachnącym storczykami. Wręcz przeciwnie właśnie przytoczyłeś jeden z moich argumentów na poparcie idei ME we Wrocławiu. Podobna sytuacja z AOW. JA doskonale wiem, że mieliśmy korzystać z jej dobrodziejstw już w 2008. Czy nie wydaje ci się, że to właśnie ME przyśpieszyły rozpoczęcie budowy tej drogi?
                          Nikt nie napisał, że wszyscy właściciele firm to zagorzali piłkarscy kibice. Wielu z nich na pewno tak. Piłka nożna to najpopularniejsza dyscyplina sportu na świecie. I jeszcze raz proszę choćby o próbę zrozumienia postu na który się odpowiada, bo nigdzie nie napisałem, że sam stadion spowoduje przyciągnięcie jakiegokolwiek inwestora.
                          Żadne miejsca pracy nie są dane na stałe i nie wydaje mi się żeby trzyletni kontrakt można było określić tymczasowym. Przy tym doświadczenie jakie zdobywa się przy okazji takiej pracy na pewno pozwoli na łatwiejsze znalezienie kolejnej.
                          Nie zapraszałem w swoim poście Dody dośpiewania w Filharmonii. To tylko sarkastyczne podejście do twojego miliona za Barcelonę. Ale ty sarkazm potrafisz zauważyć tylko w swoich postach (może powinienem dodawać emotikonki, wówczas będzie ci łatwiej).
                          Czy Śląsk ma teraz szansę na grę w pucharach? Jasne że nie ma, ale rozumiem, że ty widzisz przyszłość i wyczytałeś już ze szklanej kuli, że takich szans nie będzie miał przez najbliższe dwadzieścia lat.
                          Oczywiście, że mnie nie przekonasz. Bo nie przekonana mnie nikt kto próbuje zbijać argumenty których ja nie użyłem przy pomocy moich argumentów (vide dworzec i AOW).
                      • Gość: gnago Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: 77.255.168.* 10.01.10, 14:37
                        ja też się wysiliłem zdrową kupę nawaliłem.

Powinna być gradacja realizacji potrzeb mieszkańców, a jej zaprzeczeniem jest stadion i kolejne centrum handlowe
              • Gość: tjaaaa Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 22:37
                > Dlaczego wrocławski kibic nie może oddać się ulubionej formie
                spędzania czasu w
                > dobrych, nowoczesnych warunkach? Tylko dlatego, że ciebie nie
                interesuje sport

ależ oczywiście, że może. Tylko nie wiem, czy przesiadywanie na
                pustym stadionie to taka miła rozrywka. Bo przecież wiadomo, że taki
                moloch zapełni się jedynie na 3 mecze (a i to nie jest pewne czy w
                całości, jeśli np. trafi się Wrocławiowi grupa typu, powiedzmy:
                Chorwacja, Belgia, Szwecja, Ukraina) . A potem? Może na Wisłę, Legię
                czy Lecha przyjdzie połowa (ze 20 tysięcy), a na innych meczach
                będzie to 4-5 tysięcy (a przy wynalazkach typu Wodzisław, Gliwice
                czy Nieciecza nawet mniej). Może jak Solorz ściągnie Barcę i Real -
                każąc im zagrać na mauzoleum, a zgodzą się jeśli zapłaci im za to po
                milionie euro na klub za 90 minut gry pokazowej - stadion się
                zapełni. Jedyny raz w swojej jeszcze nie rozpoczętej historii.

Zatem - po co stadion na 42 tysiące? Trzeba było budować stadion
                na "eurowe minimum". Małe stadiony buduje się znacznie prędzej i są
                tańsze w utrzymaniu (bo to nie jest tak, jak sobie kibice myślą, że
                się wybuduje i już tylko będzie na siebie zarabiać). Pomijam już to,
                że znacznie mniej podatnika małe stadiony kosztują.

A za sny o iluzorycznej potędze zapłacą wrocławianie i ich dzieci.
                • Gość: helmut moje chopaki nie bedom placic IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 22:42

> > Dlaczego wrocławski kibic nie może oddać się ulubionej formie
                  > spędzania czasu w
                  > > dobrych, nowoczesnych warunkach? Tylko dlatego, że ciebie nie
                  > interesuje sport
                  > > i nie zamierzasz korzystać z tego stadionu?

> ależ oczywiście, że może. Tylko nie wiem, czy przesiadywanie na
                  > pustym stadionie to taka miła rozrywka. Bo przecież wiadomo, że
                  taki
                  > moloch zapełni się jedynie na 3 mecze (a i to nie jest pewne czy w
                  > całości, jeśli np. trafi się Wrocławiowi grupa typu, powiedzmy:
                  > Chorwacja, Belgia, Szwecja, Ukraina) . A potem? Może na Wisłę,
                  Legię
                  > czy Lecha przyjdzie połowa (ze 20 tysięcy), a na innych meczach
                  > będzie to 4-5 tysięcy (a przy wynalazkach typu Wodzisław, Gliwice
                  > czy Nieciecza nawet mniej). Może jak Solorz ściągnie Barcę i Real -

> każąc im zagrać na mauzoleum, a zgodzą się jeśli zapłaci im za to
                  po
                  > milionie euro na klub za 90 minut gry pokazowej - stadion się
                  > zapełni. Jedyny raz w swojej jeszcze nie rozpoczętej historii.
                  >
                  > Zatem - po co stadion na 42 tysiące? Trzeba było budować stadion
                  > na "eurowe minimum". Małe stadiony buduje się znacznie prędzej i

> tańsze w utrzymaniu (bo to nie jest tak, jak sobie kibice myślą,
                  że
                  > się wybuduje i już tylko będzie na siebie zarabiać). Pomijam już
                  to,
                  > że znacznie mniej podatnika małe stadiony kosztują.
                  >
                  > A za sny o iluzorycznej potędze zapłacą wrocławianie i ich dzieci.

Masz racje! Ja przezornie wyslalem z Wroclawia swych chlopakow, by
                  nie placili!
                • Gość: gregger Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.197.89.231.edial.pl 10.01.10, 00:29
                  Podaj nam jeszcze jakie numery padną w następnym losowaniu lotto.
              • Gość: kloss Re: A dlaczego tłumaczy się Dudek? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.10, 10:39

> No jasne, bo w całej Europie stadiony na 40 tys. ludzi przynoszą straty.

Dlatego pewnie Austriacy bodajże 2 stadiony zbudowali z nadstawkami, które po
                imprezie rozebrano, zmniejszając pojemność po Euro do własnych potrzeb. Ale oni
                się pewnie nie znają...

> Czy wiesz ile kosztuje roczne utrzymanie 40-to tysięcznego stadionu?

Nie wiem. Zapewne więcej niż 30 - to tysięcznego. Nie zapominaj, że oprócz
                kosztów utrzymania typu płace, prąd, woda itp. trzeba jeszcze zapłacić ratę kredytu.

> Czy naprawdę nie znasz innych muzyków, tylko tych z Rolling Stones?
                > Czy naprawdę nie znasz innej muzyki poza rockiem?

To tylko przykład. Może być Madonna. A jakie imprezy poza koncertami są wstanie
                przyciągnąć tyle osób? Kongres eucharystyczny?
                Z drugiej strony, zadłużona Borussia Dortmund wynajmuje swój 70-tysięczny obiekt
                Świadkom Jehowy :)

> Czy umiesz obliczyć jakie przychody przyniesie stadion, na którym rozegranych z
                > ostanie w ciągu roku 15 spotkań przy, średnio, 20-to tysięcznej publiczności, k
                > tóra zakupi bilety po 10zł za sztukę?

Zobacz, jaka jest średnia na meczach Śląska. Mniej niż 5 tys.
                A biletów za 10 zł to nie kupisz już chyba nawet na "obiekt" przy Oporowskiej...

> Dlaczego wrocławski kibic nie może oddać się ulubionej formie spędzania czasu w
                > dobrych, nowoczesnych warunkach? Tylko dlatego, że ciebie nie interesuje sport

Byłeś na meczu Śląska? Ja chodziłem, jak byłem młodszy. Takiego syfu (brak
                toalet, pardon,były ale tak zaszczane, że wszyscy lali za płot na działki;żużel
                jako podłoże) jak za odkrytą trybuną, to nie widziałem dawno. I marzył mi się
                porządny stadion. Stadion, a nie pomnik próżności ("spośród wszystkich miast w
                Polsce... bla, bla, bla" - pamiętasz tę gadkę?)

Powtórzę, to co już czytałem na forum - gdyby stadion był takim biznesem, to
                Solorz już by miał ich kilka :)
    • Gość: HM_ Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 09.01.10, 16:14
      Pomyliłeś się "trochę", bo to jest forum wyborczej. Strona UM Wrocław znajduje się pod innym adresem.
      Ale i tak nieźle, bo mogłeś napisać do premiera a tak stałeś się bardziej popularny.
    • Gość: Kattrin Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.magma-net.pl 09.01.10, 16:39
      Franz, uważasz się za super znawcę tematu, a ja ci poradzę, abyś
      najpierw przeczytał spec usta, a później się wypowiadaj.
      Oj fachowcy-znawcy..... to takie polskie :-(
      • ddyzma5 Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 09.01.10, 17:13
        Gość portalu: Kattrin napisał(a):

> Franz, uważasz się za super znawcę tematu, a ja ci poradzę, abyś
        > najpierw przeczytał spec usta, a później się wypowiadaj.
        > Oj fachowcy-znawcy..... to takie polskie :-(
        >
        Raczej Twoje zachowanie jest zabawne.
        Starasz się wszystkich wziąść na roczki jak mamusia.
        • Gość: jfk do Dyzia IP: 78.8.141.* 09.01.10, 18:58
          Gdybyś przypadkiem nie wrócił na Poprzednie forum, to odpowiem Ci tutaj:)

ddyzma5 napisał:

> Wybacz , ale z człowiekiem który nie bardzo kontaktuje , kręci, <przeinacza
          ciężko się dyskutuje.

Nie ma co wybaczać, bo chyba każdy kto przeczyta naszą "pseudo" dyskusję dojdzie
          do wniosku , że właśnie napisałeś o sobie:))

> Masz problemy z kojarzeniem faktów , a może Twoje stany <emocjonalne odbierają
          Tobie umysł.

Nie Dyziu, w przeciwieństwie do Ciebie podałem kilka faktów, ty żadnego:)

> Zacznie grać liga, to wtedy wyładujesz się bijąc z kibicami
          przeciwników,rzucając butelkami.

Trochę już jestem za stary Dyziu na takie wygłupy.Kibole nazwaliby mnie
          "piknikiem".Podpowiem, że nawet w latach mojej młodości czyli lata 80" nie
          wziąłem udziału w ani jednej takiej atrakcji kibolskiej.

> Kto wie, może wtedy napiszesz coś , co ma ręce i nogi ?

Pokaż mi choć 1 (słownie jeden) Twój post , który ma ręce i nogi.Tutaj mamy nowy
          wątek, aczkolwiek GW klepała o tym już 07.01. i pokaż mi swój jakiś merytoryczny
          post?Wnoszący cokolwiek do dyskusji?

Albo nie!!!Nie pokazuj i trzymajmy się mojej wersji, czyli dajmy sobie
          spokój:))) A właściwie to Ty daj już sobie na wstrzymanie i nie wypisuj głupot,
          przynajmniej pod moimi postami.Ja nie zamierzam już twoich komentować bo nie ma
          czego.Bez pozdrowień:))
          • ddyzma5 Re: do jfk 10.01.10, 11:34
            Gość portalu: jfk napisał(a):

>
            > Pokaż mi choć 1 (słownie jeden) Twój post , który ma ręce i nogi.Tutaj mamy now
            > y
            > wątek, aczkolwiek GW klepała o tym już 07.01. i pokaż mi swój jakiś merytoryczn
            > y
            > post?Wnoszący cokolwiek do dyskusji?
            >
            > Albo nie!!!Nie pokazuj i trzymajmy się mojej wersji, czyli dajmy sobie
            > spokój:))) A właściwie to Ty daj już sobie na wstrzymanie i nie wypisuj głupot,
            > przynajmniej pod moimi postami.Ja nie zamierzam już twoich komentować bo nie m
            > a
            > czego.Bez pozdrowień:))
            >
            Ale mnie wzruszyłeś Twoim postem.
            Nie wiem dlaczego Ty w ogóle odpisujesz na moje posty, tak pozbawione argumentów.
            To co dla Ciebie jest pozbawione rzeczowych argumentów , dla innych nie musi tak
            być.
            Twoje argumenty dla mnie, i nie tylko dla mnie, są również płaską kombinacją
            prowadzącą do deformacji faktów. Ty po prostu lubisz bujać w obłokach.
            W gruncie rzeczy mamy ten sam cel.
            Z małą jednak różnicą .
            Ty , moim zdaniem, nie mierzysz sił na zamiary, nie widzisz realnie przyszłości.
            Nie dopuszczasz do swojej świadomości iż ta inwestycja może być zagrożeniem dla
            rozwoju miasta.
            Że ta inwestycja wpleciona w dzisiejsze realia gospodarcze , nie będzie w stanie
            kreować nowych miejsc pracy.
            Że ta inwestycja , moim zdaniem , służy tylko partykularnym interesom grup
            chcącym żyć na rachunek podatnika.
            Złudzeniem jest tu dla niektórych Userów, że dzięki tej inwestycji miasto
            Wrocław przeżyje rozkwit gospodarczy, i będzie stworzonych wiele miejsc pracy.
            Taki model myślenia , jest już przeżytkiem poprzedniego stulecia. Dzisiejsze
            realia wyglądają inaczej.
            Kto żyje przeszłością , jest po prostu naiwnym , który nie był w stanie
            dopasować się do nadchodzącej nie lekkiej przyszłości.
            Wymuszanie w ten sposób rozwoju regionalnego, jest zgubną strategią dla miasta.
            Co do tego nie mam żadnej wątpliwości.
            Choć prawdę mówiąc życzył bym sobie aby było inaczej, nie potrafię jak Ty bujać
            w obłokach.

• franz.jaeger Re: Kwestia standardów np.: SkyTower vs BurjDubai 09.01.10, 19:13
          Dla tych co szukają dziury w całym na usprawiedliwienie i Mostostalu i Pana
          Prezydenta podam pewien fakt:

827 metrów za 1,5 milarda dolarów zbudowali w 4 lata. Sky Tower na razie pnie
          się w górę w tempie 2 piętra / 2 lata. Oczywiście i na Sky Tower i na budowie
          stadionu każdy kierownik, robotnik i przedstaiwciel inwestora zaświadczy że
          ekipa spina pośladki tak mocno że aż stolec trzeszczy.

To może tyle w temacie sztuki budowalnej, logistyki i organizacji placu budowy.
          • mara571 SkyTower vs BurjDubai to kwestia pieniedzy 10.01.10, 01:41
            Czarneckiemu ich zabraklo, Dubajczycy mieli. Nie wiadomo czy pozyczone czy ze
            sprzedazy biur i mieszkan, ale mieli.
            Budowa kierowali Amerykanie, robote wykonali bracia muzulmanie z Indii,
            Pakistanu i Nepalu otrzymujac za swoj trud oszalamiajace 5 dolarow na dzien. Czy
            Burj zapelni sie ludzmi, ktorzy tam zamieszkaja lub beda pracowac jeszcze nie wiemy.
            O planowanej budowie drugiej wyzszej wiezy cos cicho.
        • Gość: Smazalnia Story piknie dyzma, piknie IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 19:37
          ddyzma5 napisał:

> Gość portalu: Kattrin napisał(a):
          >
          > > Franz, uważasz się za super znawcę tematu, a ja ci poradzę, abyś
          > > najpierw przeczytał spec usta, a później się wypowiadaj.
          > > Oj fachowcy-znawcy..... to takie polskie :-(
          > >
          > Raczej Twoje zachowanie jest zabawne.
          > Starasz się wszystkich wziąść na roczki jak mamusia.

A ty jak zwykle... pinknom polszczyznom "walisz"
          • ddyzma5 Re: piknie dyzma, piknie 10.01.10, 11:42
            Gość portalu: Smazalnia Story napisał(a):

> ddyzma5 napisał:
            >
            > > Gość portalu: Kattrin napisał(a):
            > >
            > > > Franz, uważasz się za super znawcę tematu, a ja ci poradzę, abyś
            > > > najpierw przeczytał spec usta, a później się wypowiadaj.
            > > > Oj fachowcy-znawcy..... to takie polskie :-(
            > > >
            > > Raczej Twoje zachowanie jest zabawne.
            > > Starasz się wszystkich wziąść na roczki jak mamusia.

>
            > A ty jak zwykle... pinknom polszczyznom "walisz"
            >
            Wybacz , ale polskiego języka nie używam na co dzień od 30 lat.
            Język nieużywany ulega nieuchronnie degradacji.
            Mam jednak nadzieje , że przy odrobinie dobrej woli , zrozumiesz .

• Gość: gregger Re: Dupkiewiczu, o może tak na koniec pokazać kla IP: *.197.89.231.edial.pl 09.01.10, 17:54
      Niepotrzebnie próbujesz zaklinać rzeczywistość. Przeczytaj lepiej artykuł
      uważnie i postaraj się go zrozumieć. "Pewnie będzie ..." - co będzie to dopiero
      zobaczymy. Na razie mamy zapewnienie że stadion nie będzie droższy, nie wiemy
      kiedy dojdziemy do porozumienia z MB (czy też innym wykonawcą) anie nawet nie
      wiemy czy zima pozwoli na szybkie wznowienie prac. Może czas wstrzymać się nieco
      z sądami.
      Czy jeśli się mylisz to znajdziesz odrobinę odwagi żeby wrócić na to forum i
      odszczekać swoje ponure wizje?
    • Gość: gregger Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.197.89.231.edial.pl 09.01.10, 18:15
      Na większość tych pytań odpowiedź pewnie wkrótce poznamy.
      Co do stadionu w Leverkusen to podaj proszę więcej szczegółów. Przynajmniej czy
      budowano go w systemie trzyzmianowym.
      Co do używania słowa "kompromitacja" w stosunku do Prezydenta Wrocławia to chyba
      powinieneś jeszcze to przemyśleć. To nie jest kompromitacja Dutkiewicza. To
      kompromitacja Mostostalu, który traci wielomilionowy kontrakt i zdecydowanie
      ważniejszy prestiż a może stracić też publiczne zlecenia na najbliższe trzy lata.
      • Gość: FilipSosna[PL] Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.wroclaw.mm.pl 09.01.10, 18:27
        Po prostu polska firma dostała szansę. Szansę tę zmarnowała, jak to zwykle bywa.
        I stanę w obronie P. Dutkiewicza - miał nadzieję że rozmawia z poważnymi ludźmi
        o poważnej sprawie, a Mostostal olał sprawę. Podwykonawcy podwykonawców zapewne
        starali się z całych sił, ale mimo tego nie na wiele się to zdało. Polecam
        wywiad na stronie
        www.2012.wroc.pl/news/75/Najwazniejsze-teraz-to-podpisac-umowe-i-mocno-przygotowac-sie-do-wiosennego-uderzenia.html
        i to co wyprawiali Grecy. Kontakt z naszym stadionem mieli poprzez internet,
        albo lepiej - poprzez telefon... Stadion zbudujemy, trzymam za to kciuki. A
        nawiązując do opinii że to może Niemcy budują sobie swój stadion na swojej
        ziemii: może byłoby lepiej gdybyśmy z Wilekopolską i Opolszczyzną byli
        niezaleznym landem Niemiec? W ogóle nie uśmiecha mi się rola jaką teraz
        odgrywamy, czyli Wrocław, Poznań i Górny Śląsk utrzymuje cały wschód Polski, a
        jedyne na co stać "wschód" (czyt. Warszawę) to fochy i pogróżki.
        • franz.jaeger Re: kattrin, gregger... 09.01.10, 19:06
          Nie bawcie się w adwokatów diabła. Każdy z nas robi jakiś kawałek swojego tortu
          i orientuje się sam kiedy ma dwie lewe ręce. Nikt nie kazał ustalać takich
          kryteriów przetargu aby z niska ceną, brakiem doświadczenia i wirtualnym greckim
          partnerem wygrał (lub był nawet drugi) jakiś biedny Mostostal. Cała przepychanka
          jest spowodowana własnie tym, ze nieudacznie organizuje się przetargi i określa
          kryteria. Gdyby nie to solidna - jak mniema firma - typu Max Boegl nie musiałby
          się przepychać na protesty z firmą która porwała się z motyka na słońce.

Cała odpowiedzialność za powstała sytuację, brka nadzoru, zły przetarg,
          okłamywanie opinii publicznej i w efekcie na tym co mamy jest po stronie władz
          miasta i jego spółek związanych z EURO 2012 czyli. min. także Prezydenta
          Dutkiewicza. To nie jest wina moja, gregga, ddyzmy, kattrin, pisa i nikogo z
          tych co tu piszą.

Dlaczego mam ofiarowywac jakąs taryfe ulgowa nadzwyczaj słono opłacanym ludziom
          z moich i Waszych podatków, którzy sa nieudacznikami a nie fachowcami? Dlaczego
          mam udawać że paręnaście czy parędziesiąt osób opłacanych i pracujących tylko i
          wyłącznie po to by stadion rósł rześko i szybko, nie jest niczemu winne?
          To może my, forumowicze w swoich opiniach bardziej zasługujemy na sypanie
          popiołu na głowy, bo róznimy się to w drobiazgach a czasem przekszyjemy rzekomą
          znajomością czy nieznajomością realiów, ustaw, prawa itd. Co mnie to w ogóle
          obchodzi - czasu coraz mniej, procedury będą się ciagnąć bo Mostostal się łatwo
          nie podda, fakty sa takie że jakakolwiek inna firma zacznie budowac nie teraz
          ale w marcu/kwietniu i zostanie do oddania 30 tysięcznika raptem 14-15misiecy.
          REKORD ŚWIATA! Ale Pan Rafał Słońce Filozofów "wierzy, myśli, kontempluje i jest
          dobrej myśli"

A co do Maxa Boegla proszę kierowac pytania do nich. Ja przytoczyłem obiektywne
          źróło czyli ich własną stronę gdzie chwalą się osiągnięciami. Skoro na własnym
          terenie, w Niemczech budują obiekt mniejszy w 20 miesięcy dlaczego mam być
          frajerem który uwierzy że przy niejasnej sytuacji wokół przekazania budowy,
          wybuduja w Polsce obiekt większy, w krótszym czasie?
          • rennee12 Re: kattrin, gregger... 09.01.10, 19:39
            Od początku poszło nie tak, jak trzeba. Oprotestowany przetarg, nakaz sądu.
            Kiedy popatrzec na to z dystansu zdziwienie opóźnieniem w budowie i rezygnacja z
            Mostostalu mniej dziwi.
            Z drugiej strony MUSZĄ mówić że zdążą. Przecież niemożliwe jest przyznanie: Nie
            zdążymy, umoczylismy z Mostostalem, a teraz nie wiemy jak długo potrwa przejęcie
            budowy i nadgonienie zaległosci przez nowego generalnego.
            Wówczas ucieszy się tylko Kraków, a chyba nie w tym rzecz.
            Nawet jesli to przypomina zaklinanie rzeczywistości taka wersja że zdążą musi
            być. Natomiast jak będzie - czas pokaże
          • Gość: gregger Re: kattrin, gregger... IP: *.197.89.231.edial.pl 09.01.10, 22:07
            Trzeba przyznać ci sporo racji gdy piszesz o kryteriach przetargu.
            Niemniej nie można zapominać o ówczesnej sytuacji gospodarczej a przede
            wszystkim o galopujących cenach w przemyśle budowlanym i krytyce przeciwników
            projektu opierającej się głównie na dużych kosztach. No i taki wydatek z punktu
            widzenia budżetu miasta też jest przecież potężny. Być może miasto obawiało się,
            że nie sprosta finansowo ofertowej cenie i chciało dać wyraźny sygnał
            potencjalnym kontrahentom. Być może zabrakło odwagi.

Ja myślę, że oczywiście musimy patrzeć na ręce urzędnikom ale nie czas na tak
            totalną krytykę, bo choć nie ma już marginesu na błędy to mleko jeszcze się nie
            rozlało.
            • Gość: anty Re: kattrin, gregger... IP: 109.243.184.* 10.01.10, 04:30
              od sytuacji gospodarczej ważniejsza wtedy była sytuacja polityczna i ambicje D.,
              chęć startu w wyborach prezydenckich i budowanie nowej partii.
            • mara571 to byl przetarg publiczny, wedlug prawa Uni 10.01.10, 08:58
              musi wygrac najtansza oferta.
              Mozna tanich i niedoswiadczonych wyeliminowac poprzez warunki przetargu (np.
              dowod na gotowe objekty zbudowane przez firme, wysokosc gwaracji bankowych).
              W Monachium i Leverkusen inwestorami byly spolki prywatne. Moga dac zlecenie
              komu chca.
              Notabene, gdyby Stadion Olimpijski w Monachium nie zostal ochrona jako zabytek i
              doszlo do jego przebudowy, przebudowa twralaby znacznie dluzej niz budowa tej
              nowej Areny.
              • Gość: franciszek Re: to nie byl przetarg publiczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 21:51
                to w koncu musi czy nie musi? Bo jak widać musi wygrac najtańsza oferta jeśli
                ktoś jest tak głupi, że wwarunkach przetargu nie zapisze inaczej. Więc chyba nie
                musi prawda? Byłoby to idiotyczne. Biednych nie stać na kupowanie rzeczy tanich
              • Gość: removens Re: to byl przetarg publiczny, wedlug prawa Uni IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.10, 15:39
                Prawda o stadionie monachijskim jest inna,jest stadionem miejskim i
                ani FC Bayern ani 1860 nie mogły profesjonalnie zagospodarować
                zysków, nie dzieląc się z miastem...ambicje Ullego H.były na miarę
                FC Barcelona,Menchester United itd, itp.
                Przebudowa nie musi być dłuższa od budowy obiektu nowego-właściwe
                planowanie,wiarygodni partnerzy,fachowy nadzór no i najważniejsze-
                logistyka przedsięwzięcia.Fachowcy,nie kolesie!!!
          • Gość: mmm Re: kattrin, gregger... IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.10, 10:48
            Alpine Bau (budują razem z HBP Stadion Narodowy) budowała
            samodzielnie stadion Allianz Arena w Monachium - również w dłuższym
            terminie niż my Narodowy. Praca nie szła na trzy zmiany i tak się
            składa, że rozsztrzygnięcie kto będzie organizował MŚ w 2006 zapadły
            wcześniej. Budowa rozpoczęła się w 2002 roku i trwała do 2005 (w
            kwietniu/maju 2005 stadion był gotowy). Czyli gdyby robili to w
            aktualnym harmonogramie, to by się nie wyrobili. Wszystko zależy od
            organizacji.
        • Gość: tjaaaa Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.10, 19:40
          Polecam
          > wywiad na stronie
          > www.2012.wroc.pl/news/75/Najwazniejsze-teraz-to-podpisac-umowe-i-
          mocno-przygotowac-sie-do-wiosennego-uderzenia.html

Imperium Dynamicznego PR kontratakuje :). Najwazniejsze teraz to:
          zabrać się do roboty
          a nie pisać o tym co jest najważniejsze ;)

to co wyprawiali Grecy. Kontakt z naszym stadionem mieli poprzez
          internet,albo lepiej - poprzez telefon...

A jaki to kontakt miała "nadzorująca" spółka? Przez kamerę
          internetową. Mimo, że mieli trochę bliżej. Raz podobno mieli nawet
          pojechać na budowę, ale się nie dało, bo zmieniacz CD w Mondeo nie
          działał i trzeba było udać się do warsztatu.

może byłoby lepiej gdybyśmy z Wilekopolską i Opolszczyzną byli
          > niezaleznym landem Niemiec?

Może i byłoby lepiej, ale wtedy problemu i dyskusji by nie było, bo
          Euro dostała Ukraina i Polska, a nie Niemcy :)

A na marginesie: myślę, iż lepiej, krewnych i znajomych królika,
          było by zatrudnić w spółce E2012 kibiców Śląska. Na pewno są wśród
          nich ludzie o nie mniejszych kwalifikacjach merytorycznych niż
          obecnie zatrudnieni. Poza tym nadzorowali by znacznie lepiej, bo to
          przecież głównie ich interes. W razie potrzeby mogliby by
          nawet z ziomków po szalu zmontować bojówkę, która pogoniłaby
          wykonawcę do roboty :)
          • Gość: Krucjator a mnie rajcucje spoleczka stadionowa IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 19:46
            stadion, stadionem, a mnie interesuje jakie sankcje zostana
            wyciagniete wobec spoleczki stadionowej? Komu sie odbierze
            male "conieco", a kogo na zbity pysk ? Na stronie tej spoleczki
            wszystko wyglada pieknie, samo sie budowalo, samo roslo, samo sie
            krecilo. A teraz ryplo sie, a spoleczka cichutko "odrabia"
            zaleglosci... finansowe - jako ze bilans musi byc na zero!
            • Gość: Łoś_bimbacz może ktoś się wybierze na wykład Sternika? IP: *.ip.netia.com.pl 09.01.10, 19:56
              W dniu 13 stycznia o godz. 11 na WSB, ul. Fabryczna odbędzie się
              sPOtkanie z Ciekawym Człowiekim - Wielkim Sternikiem na temat
              Wrocław MetroPOlia XX1 wieku. Myślałem, że to żart ale plakatów
              jest bardzo mnóstwo i to nie jest dowcip:))))
              Oczywiście Sternik wyobraża sobie, ze będzie to PRoPagandowa
              agitka, ale mozna go trochę rozerwać:)))
              • Gość: jfk Re: może ktoś się wybierze na wykład Sternika? IP: 78.8.141.* 09.01.10, 21:50
                Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> W dniu 13 stycznia o godz. 11 na WSB, ul. Fabryczna odbędzie się
                > sPOtkanie z Ciekawym Człowiekim - Wielkim Sternikiem na temat
                > Wrocław MetroPOlia XX1 wieku. Myślałem, że to żart ale plakatów
                > jest bardzo mnóstwo i to nie jest dowcip:))))
                > Oczywiście Sternik wyobraża sobie, ze będzie to PRoPagandowa
                > agitka, ale mozna go trochę rozerwać:)))

W temacie mogłeś dać, że obecność obowiązkowa a rozrywka mu się przyda bo jakiś
                taki smutny na zdjęciach:)
        • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 20:09
          Co to znaczy Polska firma zmarnowała szanse! Przecież to było MIĘDZYNARODOWE
          konsorcjum które wygrało przetarg. Tak na prawdę to zerwanie tej umowy obciązą
          UM bo nie umiał wyłanić odpowiedniego wykonawce, bo połaczył przygotowanie PW i
          wykonanie.
          Takie myślenie, w stylu Polak zawalił sprawę a teraz przyjdzie Niemiec i
          poprawi, jest po prostu spłyceniem tematu do poziomu piaskownicy.
      • Gość: kloss Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:26
        > Co do używania słowa "kompromitacja" w stosunku do Prezydenta Wrocławia to chyb
        > a
        > powinieneś jeszcze to przemyśleć. To nie jest kompromitacja Dutkiewicza.

Masz rację. Kompromitacja to: -
        likwidowanie linii autobusowych i jednoczesne gadanie o priorytecie komunikacji
        zbiorowej;
        - wtopa na jaju Reagana;
        - "wypadywujące" z szyn superskody bez klimatyzacji;
        - budowa kanalizacji na Żernikach;
        - Aquapark;
        - "remont" na Hallera i Grabiszyńskiej.

Stadion to zdecydowanie inny kaliber :)
    • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2 IP: 188.33.237.* 09.01.10, 20:17
      Ciekawe:

Ewa Wiktorowska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Konsultantów Zamówień
      Publicznych

Nie znajduję podstaw do zastosowania trybu wolnej ręki. Trzeba sięgnąć do
      treści przepisu. Mówi on o konieczności „natychmiastowego wykonania” zamówienia.
      Przy budowie, która potrwa półtora roku, trudno mówić o natychmiastowości
      wykonania. W przepisie tym chodzi o prace takie jak np. zabezpieczenie placu
      budowy, które rzeczywiście są wykonywane w krótkim okresie. Zamawiający mógłby
      natomiast skorzystać z trybu negocjacji bez ogłoszenia. Tu przesłanką jest
      „pilna potrzeba udzielenia” zamówienia. To zasadnicza różnica. O ile przy wolnej
      ręce samo zamówienie ma być natychmiast wykonane, o tyle przy negocjacjach
      chodzi o szybkie wyłonienie wykonawcy.
      • franz.jaeger Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 09.01.10, 21:18
        anty Ty przez ten mróz to się chyba z bałwankiem na głowy zamieniłeś. Twoej
        stawianie sprawy jest sensu stricte poziomem piaskownicy. Konsorcjum się robi na
        papierze żeby ładniej wyglądało. Żadnego greka z Avaxu nikt na oczy nie widział
        przyznaje to sam Mostostal że kontakt z nimi to był... internetowo-telefoniczny.
        Pozostaje mieć nadzieje że Max Boegl jesli już, to nawet posiłkując sie polskim
        betonem i polskimi podwykonawcami ma chociaz doswiadczenie w zarzadzaniu i
        organizacji takim placem budowy
        • Gość: anty Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro IP: 188.33.237.* 09.01.10, 21:39
          z tym Międzynarodowym konsorcjum to rzeczywiście przesadziłem :)
        • Gość: Berlinska pogoda Franz IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 21:41
          hej Franz,

od 1,5 roku nasza firma w Niemczech wykonuje w Berlinie roboty
          betonowe dla Bögla . Przed kilkoma laty uczestniczylismy dla Alpine
          i Bögla na Arenie w Monachium. Bögl jest bardzo wymagajacym
          zleceniodawca. Wszystkie procedury ma swietnie opanowane. Jest
          bardzo dobrym platnikiem. Gdyby to Bögl wszedl na wroclawski stadion
          juz od poczatku, to zapewne harmonogram robot bylby w odpowiednim
          zaawansowaniu. Mostostal moze jest dobry, ale gdy ludziki nie maja
          doswiadczenia w budowie stadionow, to jest, to co jest.
          Wspolpracujemy z Böglem od 3 lat i znajac ich kadre inzynierska
          jestem pewien, ze gdy wejda na plac budowy, to nadrobia opoznienie z
          nawiazka.
        • nie-tak Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 10.01.10, 00:47
          Przeciez Max Bögl Hoch-und Tiefbau GmbH & Co. KG staral sie o te zlecenie i
          chciwosc jak i niefrasobliwosc polskich politykow odrzucila te firme z
          realizacji zlecenia. Teraz polscy politycy wyjada jak Zablocki na mydle, oj
          bedzie, bedzie kosztowac ta niefrasobliwosc. Takie zlecenia zleca sie firmom z
          doswiadczeniem a nie firmom bez zadnego doswiadczenia.
          de.wikipedia.org/wiki/Max_B%C3%B6gl
          de.wikipedia.org/wiki/Mostostal
          -----------------------------------------------------------------
          • mara571 i znowu zabierasz glos nie wiedzac o co chodzi 10.01.10, 01:29
            przetarg na wykonanie zamowienia publiczgo, a takim jest budowa stadionu we
            Wroclawiu podlega w krajach Unii okreslonym przepisom.
            Jeden z nich mowi, ze istnieje koniecznosc wybrania NAJTANSZEJ OFERTY.
            A takiej Max Bögl nie zlozyl.
            Gdyby tak bylo zakwestionowalby wynik przetargu.
          • Gość: removens Re: Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.01.10, 15:57
            nie-tak...Tobie się ten tekst z Zabłockim udał.
            Zabłocki istnieje i jest architektem,robił koncept hali
            wielofunkcyjnej,która była ok. 10 lat temu planowana w miejscu,gdzie
            powstaje stadion-oj jaki to był śmieszny projekt-gierkowszczyzna
            poparta burackim kiczem...ale kasę podzielono,bakszysz skasowano.
            Te same PO-brzympały organizowały aquapark,stadion-ten sam cel,ten
            sam efekt!!!???
    • Gość: pozdrawiam Widziane z Krakowa IP: *.ghnet.pl 09.01.10, 20:37
      Witam, szczerze mówiąc to absolutnie nie życzę wam utracenia tej imprezy, sporo
      inwestujecie (wg mnie zbyt sporo, 800 baniek to masa kasy podatników, 2 mosty)
      więc wam się to należy (zwyczajnie za to zapłaciliście czy też przepłaciliście).

Kraków ma pozycję rezerwowego więc parcie na inwestycje będzie dalej, centrala
      nie powinna odpuścić i dobrze:)
      Podejrzewam że strategia Wrocławia jest taka że oddacie stadion 6 miesięcy przed
      imprezą i tutaj może być spory problem... Pamiętajcie że jest to umowa a umów
      się respektuje. Jeżeli:
      1) Wrocław będzie próbował zmieniać warunki umowy tj. aneksować wydłużać termin
      oddania stadionu
      2) stadion krakowski będzie gotowy znacznie wcześniej

to podejrzewam że Kraków (nasi marni politycy:) będzie chciał wtedy mocno coś
      ugrać - pamiętajcie że żadne miasto nie może być dyskryminowane i będzie ogromna
      społeczna presja na traktowanie wszystkich fair. Kto wie, możliwe że prawnicze
      grono krakowskie zacznie swój lobbying a oni są bardzo dobrzy i skuteczni o ile
      nie najlepsi w kraju(prezydenta macie lepszego, prawników nie :)).
      Schetyna nie jest już numerem 2 w PO a przecież to głównie dzieki niemu Wrocław
      ma euro. I chwała mu za to, jest skuteczny (chciałbym mieć takiego w krk:)

Tak jak napisałem nasza sytuacja jest komfortowa, inwestycje idą (jest
      szansa...:), stadion Wisły kosztuje 350 baniek czyli 40 % waszej inwestycji
      (pytanie czy warto płacić dodatkowe 400 mln za reklamę w takiej imprezie, wg
      mnie, bankowca absolutnie nie), drużyna-mistrz polski-Wisła będzie grać na 30
      tysięczniku więc nie będzie to kolos trudny do utrzymania. Tak to wygląda z
      grodu kraka.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia, zasłużyliście na to!
      • Gość: życzliwy Widziane z Poznania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.10, 21:43
        Szkoda, że stało się tak jak się stało. Rozmawiałem parę dni temu z
        moim kolegą z branży z Wrocławia, który był blisko budowy i
        twierdzi, że stadionu we Wrocławiu po prostu nie będzie, a
        Dutkiewicz to pusty PR. Budowa na stadionie wyglądała mniej więcej
        tak - jedni lali beton, drudzy wiercili w nim dziury. Jeżeli cały
        nadzór nad budową ograniczał się do telefonów Prezydenta do Prezesa -
        to ktoś tu kogoś nabił w butelkę.
        Jak obie strony zaczną rozmawiać przy pomocy prawników i kodeksów -
        to nie ma szans, aby Wrocław zdążył. Może włączą się politycy i
        pomogą jak zwykle ??????
        Co ciekawe, poznańska GW w ostatnim dzisięcioleciu zawsze stawiała
        Wrocław i Pana Dutkiewicza, jako wzór do naśladowania dla Poznania i
        lokalnych polityków. Wrocław był dla nas tożsamy z miastem, które
        odniosło sukces i przegoniło Poznań pod względem rozwoju o kilka
        długości. Lektura tego forum pokazuje jednak inną rzeczywistość.

Życzę Wrocławowi powodzenia, bo chyba nie zasłużył na konsekwencje
        najczarniejszego scenariusza.
        • Gość: Frankfurter Widziane z Frankfurtu IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 21:56
          Gość portalu: życzliwy napisał(a):

> Szkoda, że stało się tak jak się stało. Rozmawiałem parę dni temu
          z
          > moim kolegą z branży z Wrocławia, który był blisko budowy i
          > twierdzi, że stadionu we Wrocławiu po prostu nie będzie, a
          > Dutkiewicz to pusty PR. Budowa na stadionie wyglądała mniej więcej
          > tak - jedni lali beton, drudzy wiercili w nim dziury. Jeżeli cały
          > nadzór nad budową ograniczał się do telefonów Prezydenta do
          Prezesa -
          > to ktoś tu kogoś nabił w butelkę.
          > Jak obie strony zaczną rozmawiać przy pomocy prawników i kodeksów -

> to nie ma szans, aby Wrocław zdążył. Może włączą się politycy i
          > pomogą jak zwykle ??????
          > Co ciekawe, poznańska GW w ostatnim dzisięcioleciu zawsze stawiała
          > Wrocław i Pana Dutkiewicza, jako wzór do naśladowania dla Poznania
          i
          > lokalnych polityków. Wrocław był dla nas tożsamy z miastem, które
          > odniosło sukces i przegoniło Poznań pod względem rozwoju o kilka
          > długości. Lektura tego forum pokazuje jednak inną rzeczywistość.
          >
          > Życzę Wrocławowi powodzenia, bo chyba nie zasłużył na konsekwencje
          > najczarniejszego scenariusza.

Z przyjemnoscia czyta sie podobne teksty. Niestety, internet niesie
          ze soba "zagrozenie" pieniactwem, prostactwem i Bog wie jeszcze
          czym. W tym przypadku, rozklad glosow "forumowiczow" jest zenujacy.
          Wiecej chamstwa, niz normalnosci. Taki to polsko-wroclawski swiat.
          Pozdrawiam Cie z Frankfurtu, gdzie jest rownie wspanialy stadion
          Eintrachtu
    • guru133 Ciekaw jestem czy sędzia, który nakazał 09.01.10, 21:02
      przekazanie kontraktu Mostostalowi poniesie jakieś kosekwencje za tę
      błędną decyzję.
      • franz.jaeger Re: Ciekaw jestem czy sędzia, który nakazał 09.01.10, 21:21
        nie poniesie bo nie jest to istota sprawy. Sąd rozpatrzył jako zasadne
        zażalenie/odwołanie Mostostalu, koniec kropka. To tak samo jak sedzia co skaże
        przestępce nie może być karany potem za to czy ten się zgłosił na odbycie kary
        lub czy grzywnę zapłacił
      • Gość: andy Re: Ciekaw jestem czy sędzia, który nakazał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 10:20
        Prawdziwa prawda to , że Dutkiewicz przestraszył się. Płacąc teraz
        faktury Mostostalowi miasto wpadało za kreskę zadłużenia i wchodził
        do miasta komisarz 0 i wtedy - kolesie von. Max Bögl wykłada
        pieniądze teraz i znowu Niemcy ratują Dutkiewicza.
        "My nie prowadziliśmy żadnych konkretnych negocjacji z Maxem Böglem,
        bo nam nie wolno było tego robić. Jednak zupełnie kontaktu z tą
        firmą nie zerwaliśmy." - jakie to logiczne i konsekwentne -
        szczególnie w świetle kilku tajnych wizyt Dutkiewicza w tej firmie
    • janek.kowalski.padl Gazeta Wybiórcza Wro, ramię prasowe Dutkiewicza 09.01.10, 22:01
      Gratuluję tytułu, to na początek... Szanuję GW, ale to co czytam we Wro mnie osłabia. Jak za komuny! Gdzie w artykule różne strony zainteresowane tematem? Tu tylko "prawda" panującego... Żenada, że aż ruchy wymiotne....

Co do sedna sprawy, to śmierdzi to mega-łapówką! Dutek, albo dba o emeryturę, albo o zaplecze dla swojej nowej partii. Skompromitował się facet już tyle razy, że aż niedobrze się robi, a tu okazuje się, że jedna firma od początku jego ulubiona, choć nielegalnie, to cały czas w kontakcie, a firmę legalną wywala jak tylko prawo mu pozwala, a pięciu innych chętnych marginalizuje, aby ta jego, ulubiona, zaś firmę wygrywającą szantażuje, że może na 3 lata wyleci, jak się mu postawi...

Żenada, gdzie jest CBA w takich przypadkach????

Podobnie było z Krakowską - urzędnik pomylił się z datą i zapomnieli się odwołać za ponad 100 mln zł? Koń by się uśmiał! Ciekawe, ile Dutek dostał na konto za tę "pomyłkę"... Z Piskorskim partię założą, jak nic, obaj siebie warci....

• kibic_rudego To znaczy ze Tatuskowie Wroclawia wiedzieli ze 09.01.10, 22:53

firma jest do d...
      Dlaczego nie wynajeli kogos kto umie budowac stadiony ?

"Mostostal nie był w stanie zrealizować tej budowy. Nie wiem dlaczego, to dla
      mnie wciąż metafizyczna zagadka. Dlaczego nie wynajęli odpowiedniej liczby
      specjalistów doświadczonych w budowie stadionów?"
      • Gość: gregger Re: To znaczy ze Tatuskowie Wroclawia wiedzieli z IP: *.197.89.231.edial.pl 10.01.10, 00:33
        Ale rozumiesz coś z otaczającej cię rzeczywistości?
    • olias Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2012 09.01.10, 23:04
      Mostostal to typowa spółka nomenklatury. Kiedyś firma panstwowa
      zaBalcerka któregoś dnia wstała popatrzyła w lustro i zaskoczona
      stwierdziła: "o k... to ja jestem już prywatna".
      • Gość: helmut szmaciarskie insynuacje IP: *.dip.t-dialin.net 09.01.10, 23:28
        olias napisał:

> Mostostal to typowa spółka nomenklatury. Kiedyś firma panstwowa
        > zaBalcerka któregoś dnia wstała popatrzyła w lustro i zaskoczona
        > stwierdziła: "o k... to ja jestem już prywatna".

Jedno zdanie, a idiotyzmow starczy na cala ksiazke!
        Imbecylu, nomenklatura, Balcerowicz i inne twe idiotyzmy nie maja
        nic do fachowosci kadr i pracy robotnikow.Wszystko zalezy od
        organizacji robot.
        Piszac to, dajesz dowod swego idiotyzmu! Albo dziadek twoj z UB,
        albo tatulo z milicji, nie wybili ci palka glupoty! Jak chcesz, to
        ja ci wybije idiotyzmy kuflem od piwa !
        • Gość: gregger Re: szmaciarskie insynuacje IP: *.197.89.231.edial.pl 10.01.10, 00:33
          :-)
    • simonh A kto w ogóle dopuscil tę firme do przetargu panie 10.01.10, 01:33
      Dutkiewicz ? Skoro nie maja zadnego doswiadczenia w budowie
      stadionow to należało ich odrzucic na etapie kwalifikowania do
      przetargu ! To wy panowie popełniliscie wielką gafę !
      • Gość: anty Re: A kto w ogóle dopuscil tę firme do przetargu IP: 109.243.184.* 10.01.10, 04:43
        MS wykazał doświadczenie w budowie obiektów sportowych swojego partnera z
        Grecji, niestety to wystarczyło żeby spełnić wymagania przetargu. 10 % kar
        umownych niestety nie wystarczyło aby odstraszyć takich ryzykownych oferentów.
        To nie był łatwy przetarg do przygotowania ale fakt jest faktem że UM źle
        wywiązało się z swoich zadań. Największym błędem było nie rozpisanie osobnego
        przetargu na projekt wykonawczy. Czy ktoś wie dlaczego UM postanowił połączyć
        zlecenie na budowę stadionu i przygotowanie PW? Mieli przecież wystarczająco
        dużo czasu aby rozpisać dwa przetargi.
        • Gość: jfk Re: A kto w ogóle dopuscil tę firme do przetargu IP: 78.8.141.* 10.01.10, 08:55
          > MS wykazał doświadczenie w budowie obiektów sportowych swojego partnera z
          Grecji, niestety to wystarczyło żeby spełnić wymagania przetargu. 10 % kar
          umownych niestety nie wystarczyło aby odstraszyć takich ryzykownych oferentów.To
          nie był łatwy przetarg do przygotowania ale fakt jest faktem że UM źle wywiązało
          się z swoich zadań. Największym błędem było nie rozpisanie osobnego przetargu na
          projekt wykonawczy. Czy ktoś wie dlaczego UM postanowił połączyć zlecenie na
          budowę stadionu i przygotowanie PW? Mieli przecież wystarczająco dużo czasu aby
          rozpisać dwa przetargi.

Zgoda we wszystkim.A co do pytania, to projekt wykonawczy możesz robić jak masz
          już budowlany a na to nie było już czasu.
          Wrocław nie byłby wtedy Pierwszy w całej galaktyce:)))

• Gość: anty Re: A kto w ogóle dopuscil tę firme do przetargu IP: 109.243.184.* 10.01.10, 14:05
            coś pokręciłeś z tym planem budowlanym, na jakiej podstawie niby firmy miałyby
            przygotować wycenę swoich ofert bez planu budowlanego :)
            • Gość: jfk Re: A kto w ogóle dopuscil tę firme do przetargu IP: 78.8.141.* 10.01.10, 15:40

> coś pokręciłeś z tym planem budowlanym, na jakiej podstawie niby firmy miałyby
              > przygotować wycenę swoich ofert bez planu budowlanego :)

Nie zrozumieliśmy się.Nie napisałem że bez budowlanego:)
              Chodziło mi o to, że miasto zrobiło przetarg tylko na podstawie projektu
              budowlanego.Ten był pierwszy.Później na jego podstawie robisz wykonawczy. Żeby
              być pierwszym w Galaktyce zlecili budowę na zasadzie "masz tu budowlany a
              wykonawczy sobie zrób".I to był błąd naszych urzędasów.No ale, jak to pięknie
              brzmi" Wrocław pierwszy podpisał umowę na budowę stadionu":)))
              Co teraz mamy każdy widzi:)
    • pkromolowski Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2012 10.01.10, 08:11
      "Przecież Mostostal, przyjmując nawet skrajne rozwiązania, mógł wyłącznie dawać markę konsorcjum, a tak naprawdę budowę mógł im robić inny wykonawca, bardziej doświadczony w budowie stadionów." - czyli wszystko jasne jeśli chodzi o cel przeprowadzenia przetargu.

Dla mnie niesamowite jest to, że Dutkiewicz - jako prezydent Wrocławia - z taką rozbrajającą szczerością mówi o tym, że tak naprawdę nie interesuje go kto będzie ten stadion budował. Przetarg był tylko na to komu za ten stadion zapłacą. Nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Moje zdanie jest takie, że w Polsce będzie jedno wielkie g***o do momentu kiedy:
      1) Nie zmieni się tej patologicznej ustawy o zamówieniach publicznych
      2) Nie wprowadzi się odpowiedzialności karnej urzędników za podejmowane decyzje.

Dotyczy to wszystkich dziedzin.

• Gość: tragizm Bo cudów nie było więc stadionu tez nie bedzie IP: 81.219.229.* 10.01.10, 08:49
        taka prawda,a u nas lewizna sama nieiwe kogo dopuszcza do przetargów
        logiczne ze polacy nie mają doswiadczenia w budowach stadionu
        takiego typu.Ja bym was z tego Wrocka wszystkich rzadzacych
        wykopal!!!!!!!!!!
    • trammel Cała prawda o wrocławskim stadionie na Euro 2012 10.01.10, 09:00
      Byłem w Klagenfurcie w 2008 - ten ich stadion wyglądał jak prowizorka zmontowana w pośpiechu z elementów metalowych.Podobno bardzo szybko to zbudowali i po Euro mieli szybko rozmontować, zostawiając niewielki stadion dostosowany do potrzeb niedużego miasta.Po co w takim razie we Wrocławiu budować taki "cud" skoro jesteśmy dużo biedniejsi od Austriaków?
      • Gość: kulfon nie stac nas na EURO IP: *.chello.pl 12.01.10, 18:51
        Prawda jest taka, ze wg mnie Wroclawia na ten stadion nie stać. Koszmarnie duzy
        koszt calej inwestycji na Maślicach jest nieusprawiedliwiony. Do tego dochodzi
        kilkuletnie łożenie na pensje pracowników społki Wrocław 2012 oraz biura ds. Euro.
        Wolałbym aby za tę cenę usprawnić komunkację, poprawić stan ulic, wybudować
        nowe, dolozyc na pensje dla straznikow miejskich.
        Euro - Tak, ale w kraju, ktory na to stać.
    • januszz4 Forumowe warianty 10.01.10, 11:29
      Z powyższych wypowiedzi można sformułować następujące warianty przyczyn
      obecnej sytuacji dalszego jej rozwoju:
      1. Mostostal nie był w stanie zakończyć terminowo inwestycji, dlatego
      przekazana zostanie M.Boeglowi, który z powodzeniem ją sfinalizuje.
      2. M.Boegel przejmie inwestycję, ale nie zdąży jej zakończyć w terminie ze
      względu na dotychczasowe opóźnienia i przedłużające się obecnie mrozy i
      śniegi; stadion w końcu powstanie, po terminie (ale jeszcze przed
      mistrzostwami - kwesta tylko czy UEFA to zaakceptuje).
      3. Mostostal pozostaje jako wykonawca, kończy inwestycję ale grubo po
      terminie (z mistrzostw nici)
      4. M.Boegel nie zdecyduje się przejąć inwestycji, tak jak żaden inny
      wykonawca widząc, że terminu nie da się dotrzymać. Teren zostaje
      zabezpieczony, a inwestycja odłożona na lepsze czasy (taka powtórka z
      Panoramy Racławickiej, tylko z innych powodów).
      5. Jak w wariancie 4, tylko działanie to wynika z pełnej premedytacji
      władz miasta, które zorientowały się, że finansowo nie wydolą.

Moim zdaniem (jako laika inwestycyjnego) najbardziej prawdopodobny jest
      wariant 2.
      • Gość: telewidz Re: Forumowe warianty IP: *.la.net.ua 10.01.10, 20:29
        nec Hercules contra plures ( Herkules doopa, gdzie ludzi kupa )

znakomita wiekszosc wpisow, to negacja albo niewiara

czy nasz Hercules-Dutkiewicz moze poradzic sobie z taka ludzka
        niewiara, niechecia ??

nec Hercules contra plures !!

ps.
        smieszne i jednoczesnie tragiczne jest to, ze cala ekipa
        lacznie z Dutkiewiczem, to czystej wody amatorzy. wierzacy
        w moc slowa, a tu jest potrzebny naprawde Hercules.

wyglada na to, ze Wroclaw powinien przyzwyczajac sie do
        ogladania meczow tylko w telewizorach. coraz tanszych i coraz
        lepszych.

moze zamiast tracenia setek milionow, zakupic dla
        kazdego mieszkanca po nowym telewizorze ??

za 850 milionow , mozna kupic hurtowo 425 000 telewizorow !!
        to jest wlasnie taki koszt tej budowy.

i z obowiazkowym wyposazeniem podarowanych
        telewizorow, w przystawke odbiorcza dobrych wiadomosci
        nadawanych przez studio telewizyjne Ratusz-Polsat TV Wroclaw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka