Dodaj do ulubionych

Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied...

11.01.10, 11:48
Ale ładnie śnieg przykrył ten cały syf.
Obserwuj wątek
    • Gość: partynice Rodzinna róg Siostrzanej IP: 78.8.140.* 11.01.10, 11:59
      Zapraszamy na Partynice - było jeszcze GORZEJ!!!
      a my już zapłaciliśmy urzędnikom za wybudowanie drogi!!! moze
      gazeta zrobi reportaż z ul. Siostrzanej???
      • Gość: Mosiężnianka ;) Re: Rodzinna róg Siostrzanej IP: 156.17.58.* 11.01.10, 14:24
        Zapraszam na ul. Mosiężną, masakra nie da sie wyjść spod bloku :(
      • Gość: nubo Mieszkańcy Trawowej mają specjalne względy w GW? IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.01.10, 14:58
        Czy mieszkańcy ulicy Trawowej mają jakieś specjalne względy w GW? Czy może
        któryś z dziennikarzy tam mieszka?

Co problem z ulicami - przykład Trawowa. Brak asfaltu - przykład Trawowa. Brak
        chodnika - Trawowa, kałuże - Trawowa, śnieg napadał - Trawowa.

Trawowa dobra na każdą okazję.

Ludzie przecież w całym mieście jest to samo. U mnie na parkingu przed blokiem
        80% aut zostało, ludzie przesiedli się wreszcie do komunikacji zastępczej.
        Mimo, że tyle śniegu napadało, że ciężko się jedzie i trzeba powoli, dziś po
        mieście jechałem KZ z miejsca do miejsca z dokładnie taką prędkością, jak w
        normalny dzień wśród korków. Opóźnienia kursów były takie jak zwykle, tylko
        tłoczniej wewnątrz.
        • Gość: Vig Re: Mieszkańcy Trawowej mają specjalne względy w IP: *.dint.wroc.pl 11.01.10, 15:10
          A co zazdrościmy zaradności?
          • Gość: lokator sm nd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.10, 16:21
            korzystajac z okazji chiałbym pozdrowić administracje SM Nowy Dwór. dzieki temu,
            że przez 3 dni kompletnie NIC się nie działo, żaden traktor nawet nie przejechał
            po parkingach a "dozorcy" pojawiali się dopiero w poniedziałek rano, to miałem
            okazję potrenować zakładanie i ściąganie łańcuchów śnieżnych czujac się jak
            mieszkaniec elitarnych terenow podmiejskich. a to wszystko za marne 550 pln
            czynszu.

• Gość: Velasqess Re: Mieszkańcy Trawowej mają specjalne względy w IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.10, 18:57
          Przy ul. Trawowej mieszka kilset osób dojeżdżających do miasta. To
          jak miasto traktuje to osiedle, to jedna wielka hańba. Każdego
          mającego wątpliwości w tej kwestii zapraszam na przejażdżkę moją
          drogą (via Trawowa). Mocna wrażenia gwarantowane. W całym tym syfie
          jestem zbudowany pomocą sąsiadów. Odkopujemy sobie nawzajem
          samochody, pchamy je po lodzie. Z podobną atmosferą spotkałem się w
          1997 r. gdy broniliśmy (przed wodą) barykady na Glinianej. Może to
          będzie nowa legenda naszj dzielnicy. I dobrze, że nie ma między nami
          polityków.
          • Gość: Egghead Re: Mieszkańcy Trawowej mają specjalne względy w IP: 156.17.207.* 13.01.10, 18:31
            "Kilset" brzmi bardzo groźnie, to jakaś szajka? ;-)
    • pit_sam_pras Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 12:09
      Nie tylko osiedlowe. Na każdej ulicy jest syf. Na Kołłątaja ulica odśnieżona,
      a parkingi przy ulicy zasypane na wysokość kół w autach. W efekcie nie ma
      gdzie i jak zaparkować. Z chodników śnieg zrzucony na ulicę i parkingi i już,
      problem z głowy. Na Kozanowie też uliczkowa masakra i nie ma gdzie parkować.
      Polska rzeczywistość - szkoda nerwów.
      • kreto-zwierz Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 12:14
        Zapraszam na Ratyń, odśnieżone ulice, niezbyt dokładnie, chodniki cale
        zaśnieżone, że na przystanek nie ma możliwości dojścia nie przedzierając się
        przez zaspy. Podobnie cała droga do Leśnicy.

Pewnie miasto wyśle patrole, żeby mandaty wlepiały za nie odśnieżenie chodników
        przy posesjach... a nie przepraszam, nie wyśle, bo musiałoby samo sobie wlepić i
        zapłacić ;)
      • Gość: Paweldk Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.91.27.50.static.crowley.pl 11.01.10, 12:15
        Na Sępolnie dokładnie to samo. Syf straszny. Nikt tego nie ruszy, mrozik ładnie
        przymrozi i będzie jeszcze gorzej. Urzędasy czekają na wiosnę, przecież po co
        coś robić skoro samo się roztopi - kiedyś.
      • Gość: Krzysztof Idioci z Ratusza prowadząc wcześniej prace IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.10, 20:41
        remontowe na drogach nie pomyśleli o ich skutkach. Przykład
        to "wysepka" dla pieszych na skrzyżowaniu Hallera i Powstańców. W
        lecie na tym prawoskręcie z Hallera w Powstańców zbiera sie woda.
        Kałuża że hej! Zimą pługi odśnieżające ulice spychają na nią śnieg z
        ulic. Syf do pół łydki!
        Praktycznie na każdej ulicy odśnieżanej przez pługi na przejściach
        są zwały śniegu. Szczególnie tam, gdzie nie ma posesji i to miasto
        odpowiada również za chodniki. No ale Ratusz w tej chwili ma to w
        głębokim poważaniu. Negocjuje przecież budowę stadionu!
        Generalnie cała ta "ostra zima" pokazuje jak nie działa Państwo
        Polskie, Miasteczko Wrocław.
        Widział ktoś policjanta na jakimś skrzyżowaniu w piątek? A przydałby
        się. Widział ktoś motorniczych i kierowców z MPK blokujących
        skrzyżowania? Bo ja tak! i co? Ano nic...
    • pssz Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 12:12
      To jest prawda. Ale w czyjej gestii jest odśnieżanie drogo
      osiedlowej? Jeździć się nie da, przejść trudno. Ale chyba ta droga
      ma właściciela? Kto odpowieda za odśnieżenie? Chyba właściciel?
      • pit_sam_pras Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 12:21
        Pewnie ze wlascicie. wiekszosc wspolnot ma podpisane umowy na odsniezanie
        chodnikow, a na ulice juz nie bo oszczedzaja. I takie sa potem efekty. Przy tej
        ilosci sniegu jaka teraz mamy samochody na osiedlowych uliczkach tra podwoziami
        o chalde sniegu miedzy kolami. Jak to przymarznie to warsztaty naprawiajace
        tlumiki beda mialy niezly zarobek.
      • Gość: mustang Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: 212.244.49.* 11.01.10, 14:15
        Ale Trawowa i dalej Tyrmadna to droga miejska, tylko jakos nie pamietam, zeby
        kiedys, ktos cos tam odsniezal
      • klaudiuszyn Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 21:00
        Zarządcy terenu są zobligowani do dbania o stan terenu, którym zarządzają.
        Należałoby się zastanowić, nad sensem odśnieżania przez pługi, które całą masę
        śniegu z ulic spychają nie tylko na przejścia dla pieszych, ale i na wszystkie
        "miejsca parkingowe" samochodów. Samochód zostaje złapany wtedy w śnieżną
        pułapkę. Sens odśnieżania przez pługi byłby wówczas, gdyby zwały śniegu zostały
        zaraz potem zlikwidowane. A swoją drogą, sąsiad wrócił w niedzielę z Poznania.
        Opowiadał z zazdrością o wspólnocie poznaniaków, którzy bez oglądania się na
        zarządców, po prostu skrzyknęli się tłumnie i z łopatami wylegli na ulice. Taki
        bezinteresowny czyn społeczny. Chociaż może interesowny, bo wspólny... Szkoda,
        że nie ma takiego pędu w naszym mieście.
    • Gość: tak ładnie i fajnie jest - marudzicie tylko wszyscy. IP: 89.174.38.* 11.01.10, 12:14
      Pismaki tylko sensacji wszedzie szukają.
      • ratel Re: ładnie i fajnie jest - marudzicie tylko wszys 11.01.10, 13:20
        A mi się też podoba, pięknie, tyle śniegu, prawdziwa piękna zima. Służby drogowe pracują, widziałam wczoraj pług za pługiem, a w niedzielę sama widziałam jak pracownicy spółdzielni odśnieżali chodniki. Robią co mogą. Na pewne rzeczy nie ma się po prostu wpływu i nie da się im tak wprost zaradzić.

Martwi mnie za to co innego. To jak się zachowują niektórzy ludzie.

Zakopałam się samochodem na zakręcie na drodze osiedlowej, blokując przejazd. Byłam sama z dzieckiem. Za chwilę podjechała autem jakaś para co najpierw mnie obtrąbiła, a dopiero po dłuższej chwili wyszła z auta kobieta, facet siedział dalej i "zaoferowała pomoc" tymi słowy: "wyjechać pani? ja tutaj mieszkam i przejeżdam bez problemu"
        Za pomoc jej podziękowałam, proponując żeby podjechała z drugiej strony na co ona że chce z tej strony i wróciła do auta.

Naprawdę żenujące i bardzo przykre, gula mi skoczyła. Miałam ochotę wziąć dziecko, zamknąć auto i pójść do domu. Za chwilę przyszedł mąż i razem z jakimś przechodniem pomogli mi wyjechać.

Rozumiem, że co niektórzy potrzebują budować swoje poczucie wartości poprzez deprecjonowanie innych i robią to przy każdej okazji, ale to proszę Państwa działa tylko przez chwilę, potem trzeba dowalić komuś innemu, a potem następnemu, a potem ktoś nam dowali i robota od nowa.

Apeluję do wszystkich więc!
        Pomagajmy sobie, ale z życzliwością, bez uprzedzeń i szkodliwych założeń, to naprawdę wielka radość jest z takich wspólnych akcji. Miło jest patrzeć jak jeden rzuca siatę, drugi wyskakuje z auta i bez zbędnych komentarzy rzucają się na pomoc, z uśmiechem i radością.

• Gość: Czesiu Re: ładnie i fajnie jest - marudzicie tylko wszys IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.10, 14:07
          Jestem zdania, że jak ktoś sobie nie radzi w tych warunkach to powinien zostawić
          auto pod domem. Ale jeśli już ktoś przeceni swoje umiejętności i sprzęt i się
          gdzieś zakopie to nie podchodzę do niego żeby mu to wytłumaczyć tylko staram się
          pomóc rozwiązać problem. Takich jak ja jest jednak niewielu.
          Pamiętam kiedyś jechałem lokalną drogą, która miała szerokość na jakieś 1,5
          szerokości auta. Z przeciwka jechał samochód i chcąc zrobić miejsce abyśmy mogli
          się wyminąć, jednym kołem zjechał z drogi i już nie mógł na nią wjechać.
          Zostawiłem auto na awaryjnych i poszedłem pomóc wypchać nieszczęśnika na drogę.
          W tym czasie przyjechał jakiś nerwowy typ, obtrąbił wszystkich i jakoś się tam
          przecisnął. 100 m dalej sam zjechał z drogi i nie mógł się wykopać. Został bez
          pomocy.
          • ratel Re: ładnie i fajnie jest - marudzicie tylko wszys 11.01.10, 23:51
            no i o to właśnie chodzi, pomagać też trzeba umieć, bez tak zwanych
            ukrytych motywów typu podbudowanie swojego ego

ale przyczepię się do Twojej wypowiedzi, sorry

> Jestem zdania, że jak ktoś sobie nie radzi w tych warunkach to
            powinien zostawić
            > auto pod domem. Ale jeśli już ktoś przeceni swoje umiejętności i
            sprzęt i się
            > gdzieś zakopie

Z powyższego zdania wynika jasny dla mnie przekaz, że zakopuje się
            tylko ten, który nie umie jeździć, czyli jednak pomagasz, ale w
            głębi duszy myślisz, że, delikatnie ujmując, "ciapa"

> Pamiętam kiedyś jechałem lokalną drogą, która miała szerokość na
            jakieś 1,5
            > szerokości auta. Z przeciwka jechał samochód i chcąc zrobić
            miejsce abyśmy mogl
            > i
            > się wyminąć, jednym kołem zjechał z drogi i już nie mógł na nią
            wjechać.

no, ale na szczęście w tym zdaniu widać, że jednak dopuszczasz, że
            można zakopać samochód z zupełnie obiektywnych powodów, uff
        • Gość: fg Re: ładnie i fajnie jest - marudzicie tylko wszys IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.10, 18:16
          bo nie trzeba zarzynac auta głupia babo tylko usunąc śnieg spod kół. jak ktoś
          jest głupi to szkoda mu pomagać.
          • ratel Re: ładnie i fajnie jest - marudzicie tylko wszys 11.01.10, 23:03
            > bo nie trzeba zarzynac auta głupia babo tylko usunąc śnieg spod
            kół. jak ktoś
            > jest głupi to szkoda mu pomagać.

ups, teraz odezwą się wszyscy, którzy wczoraj się tak zachowali,
            sporo tego może być :)

ale podoba mi się pomysł usuwania śniegu spod kół, pomysłodawcę
            chętnie wynajmę, on przodem z łopatą a ja po suchym za nim,
            tylko proponuję dodatkowo, żeby mieć pewność, że przejadę, trochę
            piaseczkiem posypać

• olenka1981 Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 12:26
      obowiazek ustawowy uprzatniecia parkingu nalezy do tego do kogo on nalezy, jesli jest to teren społdzielni to do nich, jeśłi jest nieuprzatniety to wystarczy zglosci na straz miejska oni wypisuja mandat za uchylanie sie od ustawowego obowiazku odsniezenia terenu , własnei zgosiłam swoja społdzielnie bo po tel intewrwencji stwierdzili ze nie maja pługu i nie zamierzaja odśniezac a to ze do połowy łydki jest snieg pani skwitowała no jak napadało to jest nie musi pani wyjezdzac samochodem:( no coż ymoże zapłacenie mandatu n aniektorych podziała
      • tbernard Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 12:31
        No to zapłaci Pani. To znaczy spółdzielnia zapłaci mandat, a Pani i inni
        członkowie zapłacicie za to spółdzielni.
        • embriao Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 12:38
          Ludziom się w dupach poprzewracało. Śnieg po kostki a oni już nie wiadomo czego chcą. Do drewutni po łopatę i jechać z koksem a nie mandatami. Kiedyś to jak ktoś się zakopał to ludzie się dosłownie zbiegali by popchać i pomóc a teraz? Jeszcze cię obtrąbią i objadą by utrudnić.
        • Gość: olenka1981 Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.chello.pl 11.01.10, 13:42
          nie zapłace bo juz zapłaciłam:) w czynszu płace za utrzymanie drogi wewnetrznej przez cały rok , wiec nie wiem czemu miała bym płacic za mandat, zarzadca zarzadca wiec płacimy mu za jego obowiazki a mandat niech płaci ten kto ich nie dotrzymał. a nei członkowie społdzielni bo niby jakim prawem??
      • kreto-zwierz Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 13:09
        obowiązek ustawowy obowiązkiem ustawowym, ale gmina sobie sama nie wystawi
        mandatu przecież
    • Gość: pio Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: 87.105.187.* 11.01.10, 12:28
      Mieszkałem na Muchoborze Wlk. przez 9 lat i ani razu przez te wszytkie lata nie
      pojawił się tam pług (a wszystkie uliczki należa do miasta). Teraz będzie to
      samo. Teraz jest tam dramat ale pewnie podobnie jest na pozostalych osiedlach.
      • Gość: o!o Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 12:44
        to samo na Zakrzowie. Uliczki i podatki miejskie, a odśnieżania ani
        śladu. Na lodzie pojawiła się warstwa śniegu i jest zabawnie. Do
        czasu.
    • 2w Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 12:35
      Bardzo ładny tytuł dołączonego filmu :)
    • kklement Tak to jest, jak w jednym bloku są 3 wspólnoty 11.01.10, 12:42
      Na moim osiedlu kiedyś pług się pojawiał. Wtedy, kiedy zarządzał nim
      całym deweloper. Obecnie jest tu szachownica wspólnot. Na codzień
      przejawia się to polactwem - buractwem typu "tu proszę nie parkować,
      bo to NASZA wspólnota, nie pańska". Ale teraz aura wystawiła naszej
      polskiej mentalności rachunek. Wspolnota odśnieży chodnik przed
      swoimi 3 klatkami, ale drogi osiedlowe i parkingi są śnieżną
      pułapką. Ja musiałem wczoraj po raz pierwszy od 3 lat założyć
      łańcuchy - na parkingu właśnie.
    • Gość: sx Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.10, 12:42
      a my z sąsiadami w weekend w czynie społecznym odśnieżyliśmy sami
      kawał parkingu i ulicy przed naszą kamienicą, a wspólnota zakupiła w
      tym celu 4 łopaty. Aż mnie wciąż kręgosłup boli. I jakoś dziś rano
      dało się wyjechać. Można? Można.
      • koloko2 Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 12:54
        Można, ale niektórzy mają alergię na słowa "czyn społeczny" nie bez przyczyny
        zresztą.
      • oizo Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 13:17
        dokładnie ... jak się chce to można. W sobotę mój dobry sąsiad na Romanowskiego
        odśnieżył sam dwa chodniki do bram wejściowych, parking na 4 auta i fragment
        uliczki osiedlowej... uznał że to świetny trening. Żadnego patrzenia na innych,
        na spółdzielnie itp... w międzyczasie wypychaliśmy jeszcze samochody które
        stawały na oblodzonym zakręcie pare metrów dalej.

Marudźcie dalej... a my się zimą cieszymy mając czysto pod domem :) dawno już
        takiej ładnej zimy we Wrocławiu nie widziałem.
        • ratel Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 13:26
          Oizo,
          No wiarę w człowieka mi wróciłeś :)
          Pozdrawiam serdecznie,
          Ratel
        • pit_sam_pras Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 13:36
          hehe dokladnie w ten sam sposob podeszlismy do sprawy z sasiadem. Jedna lopata
          machalismy kilkadziesiat minut i zaraz bylo lepiej. I nam i innym korzystajacym.
          Jako, ze jedna lopata byla (ze sklepow zniknely) to on machal ja kontemplowalem,
          ja machalem on fajeczke pykal. I bylo pieknie.
        • Gość: Pan_Dutkiewicz Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: 192.100.112.* 11.01.10, 15:28
          brawo za taka obywatelska postawe!
          za wzorowe utrzymanie chodnikow, parkingow jak i uliczki osiedlowej przydzielam
          premie urzednikom ZDiUM!
    • koloko2 Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 12:44
      Podobnie jest na ul. Ignuta na Kozanowie.
      Postanowiono, że w tym roku będzie odśnieżany tylko chodnik.
      Część ludzi, którym udało się wyjechać z domu albo parkingu grzęźnie na tej
      ulicy ...
    • afix1 Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 12:56
      1.07 min - pięknie ktoś wywinął orła na chodniku w tle :))))
    • Gość: Mieszkaniec Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: 139.1.128.* 11.01.10, 13:04
      Zapraszam również na Krzyki na ulicę Świt. Co jedno auto wjedzie w
      tą ulicę to zakopane. Mój samochód w trzech miejscach na odcinku
      100m musieli ludzie pchać - co ja bym bez nich zrobił...
    • kar_ol85 Mieszczuchy do roboty 11.01.10, 13:08
      jak każdy weźmie łopatkę i trochę po odśnieża, to nic mu się nie stanie
      leniuchy, mieszkam w małej mieścinie pod Wrocławiem na osiedlu domków
      jednorodzinnych nam też nie odśnieżają dróg wczoraj po południu wszyscy
      sąsiedzi odśnieżali wspólną ulicę po 40 minutach było po robocie
      • Gość: :) Re: Mieszczuchy do roboty IP: *.lanet.net.pl 11.01.10, 13:15
        szkoda tylko,że pługi odśnieżające ulice główne zasypują przejścia
        dla pioeszych, zanim człowiek się przedrze przez te zwały śniegu już
        czerwone. Cóż, nie od dziś najważniejszy kierowca.
        • 45rtg Re: Mieszczuchy do roboty 11.01.10, 13:40
          Gość portalu: :) napisał(a):

> szkoda tylko,że pługi odśnieżające ulice główne zasypują przejścia
          > dla pioeszych, zanim człowiek się przedrze przez te zwały śniegu
          już
          > czerwone. Cóż, nie od dziś najważniejszy kierowca.

Zaproponuj rozsądny środek zapobiegawczy.
          • Gość: zaradczy Re: Mieszczuchy do roboty IP: 78.8.140.* 11.01.10, 14:04
            kiedys niestety ugrzełam tak na Gadowiance, a bylam o kulach, wiec
            bieg i uskakiwanie przed bezmozgim tostosteronem nie wchodzilo w gre
            i jadace samochody mało mnie nie zmiotły z powierzchni ziemi. srodek
            zaradczy na chamskich kiierowcow - srutowka;)?
      • pit_sam_pras Re: Mieszczuchy do roboty 11.01.10, 13:31
        wlasnoreczne odsniezanie to nie jest zly pomysl. Wczoraj z sasiadem tez troche
        lopata pomachalem. Na tych "luksusowych osiedlach araprtamentowcow" problem jest
        w tym, ze gdyby chciec odsniezyc cala ulice to nie bardzo jest gdzie ten snieg
        odsypywac.
      • Gość: cala_prawda_o_2012 Re: Mieszczuchy do roboty IP: 192.100.112.* 11.01.10, 15:18
        Proponuje akcję "biała łopata"
        W pierwszej linii zaciągnąć do roboty urzedników z UM Wroclaw!
        Wtedy poznają teren i beda w stanie lepiej zarzadzac pieniedzmi przeznaczonymi
        na odsniezanie miasta.
        Panie Dutkiewicz i dyrektorzy departamentow UM - prosze wystapic na ochotnika!
        Lopate zasponsoruje wam z wlasnych srodkow!
        • Gość: zfb Re: Mieszczuchy do roboty IP: *.wroclaw.mm.pl 11.01.10, 18:21
          w Anglii odśnieża wojsko. a u nas? tylko żłoby ciągną żołd
      • Gość: sss Re: Mieszczuchy do roboty IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.10, 21:53
        najpier trzeba wiedziec jakie sa zasady zeby wyglaszac takie opinie!
        jak sie mieszka w domku to obowiazkiem wlasciela posesji jest odsniezenie takze
        drogi przed ta wlasnie posesja... takze to Twoj obowiazek jest a nie "dobra wola"
    • franz.jaeger Re: Wspólnota? Sprzęt w łapy i do dzieła 11.01.10, 13:33
      Polska to jednak dziwny kraj. Jak ktoś ma domek t w większosci rozumie, że prawo
      i przyzwoitość zobliguje go do odsnieżenia chociaż 1 metra wzdłuż posesji. Dla
      innych i dla siebie, po prostu.

Tam gdzie mieszka parę tysięcy osób nikt nie wpadnie aby według jakiegoś planu
      wyznaczyć dyżury i normalnie w kilku/kilkunastu poodsnieżać. Dla siebie i dla
      innych. Tylko trzeba trochę rozumu. Będą narzekać, że miasto im drogi nie
      wybudowało, niby zrzucaja się współnie na wkład do budowy a spadł śnieg i co?
      Lepiej tracić siły na pchanie jeden drugiego? To są nawyki z socjalizmu własnie
      - czubek własnego nosa widzimy a potem z żalu (do kogo?) listy do gazety pisać
      • berloo Re: Wspólnota? Sprzęt w łapy i do dzieła 11.01.10, 13:46
        Chcesz mi powiedzieć, że właściciele domków odśnieżają ulice? Oni często nie oczyszczają nawet chodników!

Tam, gdzie "mieszka tych parę tysięcy osób", odśnieżaniem chodników zajmują się firmy wynajęte przez mieszkańców i żadne "czyny społeczne" nie są potrzebne. Na filmie pokazany jest problem ulicy, która należy do gminy, a która nie jest objęta planem odśnieżania.
        • franz.jaeger Re: Wspólnota? Sprzęt w łapy i do dzieła 11.01.10, 14:00
          W zasadzie cię rozumiem, każdy argument jest dobry. Podobno dobrze odnaleźliśmy
          się w kapitaliźmie, każdy taki przedsiębiorczy..

Smykałka się konczy gdy ten co odkopuje swój samochód przerzuci śnieg pod
          zderzak tego obok. Ci którzy już jako tako jadą (dobre zimówki, 4x4 itd)
          zatrzymają się w zatorze bo każdy na własną rękę sie odkopuje i popycha.
          Doprawdy nie rozumiem czy nie lepiej w tej sytuacji skrzyknąć się i wieczorem
          poodsnieżać. I to nie w żadnym czynie społecznym - bo te były przejawem
          ideologicznego wchodzenia w tyłek władzy - tylko w interesie własnym jak
          najbardziej. No i sąsiada. Ale tego przedsiębiorczy Polak już nie przełknie.
          Lepiej pomstować że na uliczkę osiedlowa nie zmieścił się pług. Ale jakby się
          zmieścił i obtarł ciasno poparkowane samochody - tez by listy do gazety pisali.
          • berloo Re: Wspólnota? Sprzęt w łapy i do dzieła 11.01.10, 15:19
            www.youtube.com/watch?v=5OyopHo2ru0#t=7m19s
            Z dedykacją dla wszystkich, którzy twierdzą, że mieszkańcy bloków powinni sami
            odśnieżać sobie ulice.
          • kreto-zwierz Re: Wspólnota? Sprzęt w łapy i do dzieła 11.01.10, 15:29
            ale dlaczego maja ludzie sami odśnieżać, skoro to jest obowiązek gminy? jeśli ja
            lamie prawo, nie odśnieżając "swojego" kawalka chodnika, dostaje mandat, ale jak
            gmina tego nie robi, jest wszystko ok? zaraz ktos z miasta napisze, ze nie ma
            kasy? to nie zwalnia z ustawowego obowiazku
            • franz.jaeger Re: Wspólnota? Sprzęt w łapy i do dzieła 11.01.10, 15:54
              Ludzie pomyślcie zanim zacznie głosić tezy jakbyście się spirytu na mrozie opili.

Dorzucę może jeszcze w kwestii "co powinno być"
              1) Prezydent mądry i uczciwy
              2) Pensje zawsze wysokie
              3) Sady niezawisłe, szybkie rzetelne itd lista 100 postulatów.

Co z tego, że gmina powinna, pługi powinny, jest obowiązek ...

Wszyscy albo większość ma kłopot z wyjazdem i póki sami się nie weźmiemi to
              sobie można marzyć o powinnościach gminy czy zarzadcy drogi...

Rzecz w tym, że jakakolwiek solidarność i wspólnota nie istnieje bo gdyby 30% z
              tych co rano odsnieżają i klną wzieło się razem dzien wczesniej na wieczór i
              systematycznie odgarnęło choćby 50-100 metrów - wszyscy mieliby lepiej.

Ale po co? Polak sobie myśli, że odgarnie innemu i będzie frajer bo tamtem nic
              by nie zrobił dla mnie. I lepiej napędzany "polskim honorem" stac w zaspie żeby
              tez przypadkiem kto nie pomyśłał, ze czyn społeczny forsuje.. Broń Boże
            • Gość: kretynozwierz Re: Wspólnota? Sprzęt w łapy i do dzieła IP: *.tktelekom.pl 11.01.10, 20:34
              kreto-zwierz napisał:

> ale dlaczego maja ludzie sami odśnieżać, skoro to jest obowiązek gminy?

Wez sie kretynozwierzu zakop w tym sniegu najlepiej. Kiedy tacy jak ty wymra?

Obowiązkiem policji jest łapac przestepcow. Jak w twojej obecnosci dres napadnie
              na staruszke to nic nie zrobisz bo to ICH obowiazek? Czemu masz cos robic!!
              Boze, ratunku!
    • mala_mee Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi 11.01.10, 13:48
      A kto się powinien tym zająć na Gaju w okolicy ulic Wandy Rutkiewicz
      i Czerniawskiej? Czy to są ulice miasta czy czyjeś inne???
      • Gość: clooks Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.10, 14:02
        Byłem we Wrocławiu przez ten weekend i powiem szczerze że nie wiem jak wy
        możecie w ogóle mieć problemy z wyjazdem. Ja mieszkam w górach i u nas ulice
        przeważnie tak wyglądają. Mam auto z napędem na przednią oś, zimowe opony i to
        wszystko, podjeżdżam wszędzie bez większych problemów, a u nas są górki
        wszędzie. Z resztą nie mówię tylko on sobie bo pozostali mieszkańcy też nie maja
        problemów, nawet kobiety.
        Zamiast płakać i udawać wielkich herosów w walce ze śniegiem, nauczcie się
        jeździć i zmieniać opony na zimowe. Widziałem osobiście jak pewien kierowca na
        placu Kromera nie mógł ruszyć z miejsca, kłopot w tym że nawet gdyby miał
        najlepsze opony świata to i tak by nie ruszył. Bo zamiast ruszać powoli,
        delikatnie to dodawał mocno gazu. Przyznam że miałem niezły ubaw w ten weekend
        we Wrocławiu.
      • Gość: Kazio Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.wroclaw.vectranet.pl 11.01.10, 14:57
        Diabli wiedzą, ale skoro obok, na Piławskiej 5 lat trwało dochodzenie kto ma
        asfalt położyć to ... ech ...
        A wczoraj wieczorem, okolice Rutkiewicz / Niemczańskiej wyglądały tak:
        blip.pl/s/32924155
        • Gość: flexiblenator Okolice Piławskiej, Stronskiej i Świeradowskiej IP: *.lanet.net.pl 11.01.10, 20:18
          Tutaj zdjęcie z okolicy CH FERIO GAJ
          picasaweb.google.com/flexiblenator/Zima#5425563396072028210
          Remont Świeradowskiej + obfite opady śniegu i robi się straszna masakra.
          Pamiętam jak 2.5 roku temu wprowadzałem się na Gaj. Wtedy na parkingu przy FERIO
          na noc zostawało kilka samochodów. Zaczął się remont Świeradowskiej i sytuacja
          zaczęła się robić nieciekawa, a w tej chwili znalezienie miejsca parkingowego
          graniczy z cudem. Na parkingu przy Ferio mądry pan odśnieża parking w ten
          sposób,że zamiast śnieg wyrzucić gdzieś za parking to zasypuje zaparkowane
          samochody a nawet miejsca dla niepełnosprawnych. W ten sposób parking uszczuplił
          się o kilkanaście miejsc a pozostałe zajmują samochody zasypane śniegiem z akcji
          odśnieżania.
    • zuzik78 Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 14:07
      zapraszamy na Sępolno, jest podobnie, głębokie zaspy, błoto pośniegowe i
      rozjeżdżone ulice, które chyba nigdy w swoim życiu pługu nie widziały. Problem
      jest z wyjechaniem z miejsca parkowania, problem z podjazdem pod garby na
      ulicy zwalniające szybkość, nie mówiąc o tym ze wchodzenie w zakręt wymaga
      niesamowitych umiejętności kierowania tak aby nie wpaść w stojący na poboczu
      samochód-POMOCY BO TAK NIE MOŻNA ŻYĆ!!!!
      • Gość: Czesiu Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.10, 14:40
        Polecam tramwaj lub autobus lub... nauczyć się jeździć. I nie mam tu na myśli
        koperty na placu czy jazda tyłem po łuku.
    • Gość: desperated Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: 156.17.58.* 11.01.10, 14:27
      Nieodśnieżone przystanki na całej ul. Grabiszyńskiej, cała Stalowa,
      widziałam jak samochód z Zielonej Góry utknał na pl. Legionów,
      kierowca go porzucił, bo co miał zrobic? Na pl. Legionów ludzie szli
      po kolana w sniegu,a przecież to ważne komunikacyjne skrzyżowanie !!!
      • Gość: asdwrtgs Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: 192.100.112.* 11.01.10, 15:24
        Pl. Legionow to skomplikowane skrzyzowanie! :) nikt z urzednikow nie wie jak tam
        maja jezdzic plugi aby snieg nie lecial na sasiedni pas ruchu.
        Do lopaty nie ma nikogo, wiec snieg jest tylko przerzucany raz w prawo raz w lewo.
        Zasilki dla bezrobotnych beda wyplacane w terminie.
        BTW, kto odsniezy chodniki do Urzedu Pracy (???)
    • iwoonaa2 Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 14:49
      Makabra rzeczywiście jest, ale mi się najbardziej w tej przykrej sytuacji
      podoba nastawienie ludzkie. Na moim osiedlu- Huby, wczoraj wielu ludzi
      zakopało się samochodami, ale zaraz na pomoc ruszyli im sąsiedzi albo inni
      kierowcy. Nie było trąbienia, krzyków...tylko każdy, kto widział, że trzeba
      pomóc...pomagał...Pozdrawiam Pana z łopatą, który pomóg mi dzisiaj odkopać
      autko :):)
    • Gość: Erazmus Mniej marudzić IP: 160.83.30.* 11.01.10, 15:04
      Trochę ruchu na świeżym powietrzu jeszcze nikomu nie zaszkodziło.
      Polecam kupno łopaty i wspólne odśnieżanie z sąsiadami. Umiesz
      liczyć ...

• ciechow Re: Mniej marudzić 11.01.10, 15:16
        Kiedyś taka zima trwała dwa miesiące, albo dłużej i było to normalne.
        Teraz niestety, trochę śniegu i tragedia.
        • Gość: o!o jak nazywała sie "klęska żywiołowa" przed wojną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.10, 08:12
          zima.
          Kawał stary ale chyba (jak Lenin) wiecznie żywy.
      • Gość: AntyDutkiewicz Re: Mniej marudzić IP: 192.100.112.* 11.01.10, 15:26
        Panie Dutkiewicz, daj pan spokoj...
    • amico_1 Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 15:20
      Szkoda że nie możecie zobaczyć co sie wczoraj i dzisiaj działo i
      dzieje na parkingu Różance - koszmar - nikt nie moze wyjechać - a
      Spółdzielnia czeka chyba aż stopnieje!!!
      • Gość: ja Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.lanet.net.pl 11.01.10, 15:35
        wszystkich, którzy radzą wziąć się za łopatę, informuję, że na ul.
        Strońskiej pod śniegiem jest gruba warstwa lodu, więc łopata na
        niewiele mi się zda
    • steku Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 15:59
      to samo na Skarbowcow kolo Krzyckiej, zero odsniezania od poczatku
      opadow a do tego ekipa sprzatajaca w sile jedna babcia + jeden
      Alzheimer + jedna lopata do odsniezania. czesc aut nie wyjechala w
      ogole z parkingu, ja sie odkopywalem 15 min
    • dr.tapczan Uwaga! Dobre wieści dla mieszkańców Trawowej! 11.01.10, 16:10
      Moja ciotka, która pracuje w ZDiUM doniosła mi, że po tym artykule jakaś
      chryja się zrobiła w magistracie. Drzwi trzaskają, podobno jakiś dyrektor się
      obraził, drugiego urlopowali, mówi się o skandalu. W każdym razie komuś
      wjechali na ambicję i w efekcie jest zarządzenie, że od dziś na Trawowej ma
      nie być ANI JEDNEJ śnieżynki, ani jednego sopla lodu. Trawowa ma być czarna
      jak węgiel a raczej szara, bo tam zdaje się nie ma asfaltu.

Na ulicy będzie dyżurował stale jeden pług, drugi w rezerwie - oba zabrano z
      centrum. Miasto poza przetargiem zamówiło też dwa mini pługi do czyszczenia
      chodników i takie specjalne dmuchawy, jakich używa się na lotniskach.

Straż miejska będzie od środy CO GODZINĘ sprawdzać stan nawierzchni. W razie
      uchybień mają być surowe grzywny w maksymalnej wysokości a nawet wnioski do
      prokuratury.

Rozważane jest nawet powołanie stałej placówki, w której pracownik dyżurujący
      24h na dobę, wyposażony w środki łączności oraz ręczne narzędzia - łopaty,
      miotły będzie a bieżąco reagował na monity mieszkańców.

Jednym słowem BRAWO! BRAWO TRAWOWA! BRAWO MIESZKAŃCY!

• Gość: buzek_na_wozek Re: Uwaga! Dobre wieści dla mieszkańców Trawowej! IP: 192.100.112.* 11.01.10, 17:15
        a czy tą dmuchawę będzie obsługiwał Dutkiewicz?
        bo urzędasy z ZDUiM jak mniemam pójdą na pługi.
      • Gość: partynice siostrzana/rodzinna IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.01.10, 20:55
        a co ile beda sprasdzac nawierzchnie na Siostrzanej
    • wielki_czarownik Odśnieżanie po polsku 11.01.10, 17:02
      Odśnieżanie po polsku wygląda tak, że jedzie pług i owszem odśnieża drogę, ale zaraz robi obok zaspy. W ten sposób widziałem "odśnieżony" parking w którym pług oczyścił uliczkę dojazdową i zablokował (poprzez stworzenie zasp) miejsca parkingowe.
      A więc do wszystkich odśnieżających. Pług to za mało. Jak pług oczyści ulicę, to wy bierzecie łopaty i śnieg, który pług zepchnął ładujecie albo na trawnik (czy gdzieś, gdzie nie będzie przeszkadzał), albo na ciężarówkę i wywozicie w miejsce neutralne.
    • lokomotywa-1 Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osied... 11.01.10, 17:57
      Miałeś chyba wspaniały sen.
      • Gość: a Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.206.113.29.static.telsat.wroc.pl 11.01.10, 18:11
        Może i miał ale w okolicach Strońskiej w końcu pojawiły się pługi :)
        • Gość: ja Re: Śnieżna makabra na wrocławskich uliczkach osi IP: *.lanet.net.pl 11.01.10, 18:38
          chyba pójde zobaczyć to na własne oczy, bo na wieczór zorganizowałam
          pomoc koleżeńską, żeby moje auto odstawić w cywilizowane miejsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka