Dodaj do ulubionych

Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników w ...

• paray bastion Hioba 17.01.10, 15:39
      Rzeźba straciała nieco urody w stosunku do poprzedniego modelu z
      powodu powiększenia. Lepiej odbiera się postaci ludzkich rozmiarów.
      I - co ważniejsze - jest niekorzystnie eksponowana, należałoby to
      raczej określić: nieeksponowana. Proponowałbym sponsorowi
      przeniesienie Wrocławianki na skwerek-trawnik obok wejścia do GD,
      przy ul. Słowackiego na wysokości ul. Bernardyńskiej, obok reliktów
      bastionu Hioba.

PS. Czy ktoś jeszcze pamięta, że stojący po drugiej stronie ulicy, w
      owiele lepszym otoczeniu tzw. "sześcian" sprzed Muzeum Architektury,
      czyli "Canted Cube" Kurta Fleckensteina miał być prezentem dla
      Oleśnicy? (informacja za GW na papierze z 24.06.2005)
      www.kurt-fleckenstein.com/html/obiekt06.jpg
    • nabati pomnik Galerianki chyba 17.01.10, 15:39
      Pomnik ku czci galerianek co dzielnie walcza o swych klientow w Galerii
      Dominikanskiej ;)
    • wybitniemadry figurka "zalotnej" dziewczynki? 17.01.10, 21:38
      czy was pojeba...? to jest monstrum
    • xegar Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników 18.01.10, 00:31
      sprintek napisał:

> pomnik galerianki i anorektyczki.

A mnie sie Wrocławianka podoba. Umówiła się pod Galerią, ale nie weszła do środka. Ma swoją klasę. :-)

Xe.

PS. Za to Chrobry mógłby sobie pójść z tam skąd przyszedł. Proponuję postawić go obok Pałacu Prezydenckiego w Warszawie. Do obecnego tam już pomnika Poniatowskiego (herbu Ciołek), będzie pasował.
    • sympatiaplus Wrocławianka, czyli jak nie stawiać rzeźb w mie... 18.01.10, 09:52
      Gość "w. sz." pisze o koniku Frączkiewicza na szewskiej:

>>>A to bardzo/według mnie/ dobra rzeźba. Ino, jak Waść
      sugrujesz, fatalnie ulokowana. Toż samo jest z Chrobrym, podobnie z
      Powodzianką i innymi.<<<

Samo porównywanie klasy artystycznej amatorskich prac nikomu nie znanej, bez
      jakiegokolwiek wcześniejszego dorobku autorki Chrobrego i StanWysa (tego od
      Powodzianki) jest chybione. W wypadku konika na Szewskiej mamy do czynienia
      jednak z rzeźbiarzem pełną gębą. Autor o oryginalnym dużym dorobku i randze
      ogólnopolskiej nie miał szczęścia do lokalizacji i skali. Konik jest za mały i
      źle stoi. Ale i tak jest o.k.!
      • Gość: Dino Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać rzeźb w m IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.10, 10:36
        a rama na Karkonoskiej wam nie przeszkadza? No ta rama, między pasami ruchu, to
        jest dzieło sztuki. Jakiś rzezbiarz to podarował Miastu naszemu. Jak się jedzie
        Karkonoską do miasta, przed rozjazdem na Slężną i Powstańcow. Fajna ta rama?
    • Gość: xyz Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.01.10, 09:33
      Pomnik galerianki ???
    • sztof11 Wrocławianka, czyli jak nie stawiać rzeźb w mie... 21.01.10, 10:56
      Byłem wczoraj, rzeczywiście jest fatalnie usytuowana, szukając jej - po
      anonsach w prasie - o mało nie przeszedłem obok niej. Dodatkowo tablice
      informacyjne wokół, po kilkunastu latach zabiegów. To poza tym kosztuje i ktoś
      za takie ustawienie odpowiada. Wystarczyło choćby, mówię "ad hoc", postawić po
      lewej stronie przejścia podziemnego, jeżeli w ogóle tutaj.
    • witaminka123 Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników 01.02.10, 18:50
      Potwierdzam super pomnik :)
      • Gość: Bela Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników IP: *.wroclaw.mm.pl 03.02.10, 22:33
        Zanim zaczniecie bredzic i pluć, zapoznajcie sie chocby z tym, O
        Wielcy Forumowi Znawcy Pomnikow.
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,7526129,_Czlowiek_idacy__najdrozszym_dzielem_sztuki_w_historii.html

• Gość: Luzzi Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.02.10, 09:33
          Racja, Belka. Niech cokolwiek wiedzą o swiecie i sztuce, moze jak sie dowiedzą
          przestaną pluć na Chopina, krasnale, Chrobrego, Abakanowicz czy inne realizacje.
          Ale nadziei wiekszych nie mam. Jak umieją tylko szczuć, to szczują. Nic innego
          nie umieją. No i gdzie mają szczuć? Przecież nikt ich nie słucha. A tutaj, w
          necie, wolność. Mozna szczuć. Mozna przez chwilę poczuć się ważnym. Ważnym
          szczujem.
        • sztof11 Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników 06.02.10, 19:36
          Gość portalu: Bela napisał(a):

> Zanim zaczniecie bredzic i pluć, zapoznajcie sie chocby z tym, O
          > Wielcy Forumowi Znawcy Pomnikow.
          > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,7526129,_Czlowiek_idacy__najdrozszym_dzielem_sztuki_w_historii.html
          > Owszem, czytałem wczoraj, numer dośc niezwykły, może to spopularyzuje małe
          formy rzeżbiarskie, np."idący" w nakładzie 50tys. sztuk /chłe.chłe. chłe.../
        • sztof11 Re: Wrocławianka, czyli jak nie stawiać pomników 06.02.10, 19:43
          Gość portalu: Bela napisał(a):

> Zanim zaczniecie bredzic i pluć, zapoznajcie sie chocby z tym, O
          > Wielcy Forumowi Znawcy Pomnikow.
          > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,7526129,_Czlowiek_idacy__najdrozszym_dzielem_sztuki_w_historii.html
          > Bela, Bela donna... wieczór taki piękny,galerianka najdroższym dziełem
          Wrocławia? Musiała by być Lokomotywą wspieraną przez Archicom i towarzystwo
          przyległe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka