hummer 17.01.10, 22:37 www.rp.pl/artykul/420783_Lodzianie_nie_chca_Kropiwnickiego.html Amen. Nie pomogły cuda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaaa Wolna Częstochowa i Łódź pozdrawiają Dynamistów nt IP: *.ip.netia.com.pl 17.01.10, 22:54 Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Szkoda, że SLD we Wrocławiu nie jest takie prężne. 18.01.10, 07:57 Skądś to znamy. Inicjatorami niedzielnego referendum byli lokalni politycy Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Ich zdaniem Kropiwnicki był "złym gospodarzem", a jego rządy "ośmieszały miasto" i doprowadziły m.in. do: fatalnego stanu ulic i chaosu komunikacyjnego, nieodpowiedzialnego wydawania pieniędzy na chybione inwestycje i liczne podróże zagraniczne, upadku Teatru Nowego i bałaganu w mieście. Na początku września rozpoczęli zbieranie podpisów pod wnioskiem o referendum. W ciągu dwóch miesięcy zebrali ich prawie 90 tys. Przeciw referendum były również lokalne PiS i PO. Radni Platformy przez ponad dwa lata współrządzili miastem z Kropiwnickim. Jednak w maju 2009 roku PO opuściła koalicję. Pod koniec listopada, kiedy wiadomo było, że referendum się odbędzie, działacze PO zaapelowali do mieszkańców miasta o pójście do urn. Negatywnie ocenili rządy Kropiwnickiego i zapowiedzieli głosowanie za jego odwołaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wolnej częstoch ucałujcie panów ze wzgórza, drzewa i ramy obrazów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 08:21 Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza 18.01.10, 09:14 hummer napisał: > Amen. Nie pomogły cuda. Nie pomogła nawet ucieczka do szpitala. Ale Dutkiewiczowi to nie grozi. Kropa skupił się na komunikacji miejskiej i odśnieżaniu, zamiast budować fontanny. Dutkiewicz jest o wiele mądrzejszy i wie, że nietykalność cezarowi zapewniają - zupełnie jak w starożytnym Rzymie - wyłącznie igrzyska. Ave Rafał. Dutkozeum koniecznie wybudować trzeba, nawet za cenę bankructwa miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
chateau Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza 18.01.10, 12:15 > Kropa skupił się na komunikacji miejskiej I mówiąc oględnie średnio mu to wyszło. Miasto wydało kupę kasy na coś, co nie działa zgodnie z zamierzeniami (szybki tramwaj regionalny.) To co działa można było zrobić za drobną część wydanych pieniędzy, ale zwykły remont torowiska i ulic jest taki niemedialny ;-) > i odśnieżaniu Polemizowałbym. > zamiast budować fontanny Z dwojga złego wolę fontannę Dutkiewicza niż wbitą w chodnik i przykrywaną na zimę folią waginę by Kropiwnicki. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiuszyn Fontanny i referendum. 18.01.10, 20:35 Jesteś tak przesiąknięty promocją swojego antydutkiewiczostwa, że przeoczyłeś pewien zabawny fakt. Otóż Kropiwnicki wybudował fontannę, zwaną zresztą przez mieszkańców Łodzi "ustami Kropiwnickiego" :) Myślisz, że ponad 80 procent mieszkańców Wrocławia, którzy popierają Dutkiewicza, to zwolennicy li tylko igrzysk? Nisko ich w takim razie oceniasz. Ale właśnie dlatego, że jest tych ludzi tak dużo, cudów rzeczywiście nie będzie. Będzie po prostu następna kadencja. I całe szczęście:) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Fontanny i referendum. 18.01.10, 21:17 Nie wiem, jakimż to szczęściem jest kontynuowanie nieudaczności, przepuszczania pieniędzy na bzdury i idiotyzmy i doprowadzanie do rozpadu infrastruktury miejskiej. Może masz tendencje do samobiczowania? O fontannie Kropiwnickiego było dość głosno, była zresztą dwukrotnie tańsza od Dutkiewiczowej. Kropiwnicki próbował brać przykład z Dutkiewicza, ale mu nie wyszło, bo nie miał przychylnych dziennikarzy gotowych wspierać jego zaplecze polityczne. Swoją drogą, kierunek fontannowy stał się za sprawą Dutkiewicza dość modny. Np. obecnie w tym kierunku idzie Rzeszów. Odpowiedz Link Zgłoś
klaudiuszyn Re: Fontanny i referendum. 18.01.10, 22:25 To są Twoje subiektywne, prywatne i dodam... mniejszościowe opinie odnośnie kadencji Dutkiewicza. Powielane na tym forum przez innych, podobnie myślących. Nie ma sensu wchodzić w polemikę, gdyż jak pewnie zauważyłeś, stanowicie na tym forum swoiste środowisko wzajemnej adoracji, połączeni totalną negacją wszystkiego, co dutkiewiczowe. Ale Polska to kraj, w którym prezydenta miasta wybiera się w drodze demokratycznych wyborów. Czyli głosem większości. Z demokratycznego punktu widzenia, to większość ma rację. A większość mieszkańców Wrocławia, czyli ponad 80 procent, uważa jego kadencję za korzystną dla miasta, chcąc go widzieć w następnej. Uważasz, że wśród tej ponad półmilionowej społeczności nie ma ludzi normalnych, wykształconych, dbających o dobro miasta? Uważasz, że są to ślepe ciołki, podobne do pacynek? Zaskakujące... Gdyby chociaż część tych negatywnych opinii o rządach Dutkiewicza, które Ty i Tobie podobni powielają na tym forum, miała miejsce w rzeczywistości, zaręczam Ci, że nie byłaby to AŻ tak miażdżąca przewaga. No, chyba, że rzeczywiście ponad pół miliona wrocławian, to debile. Ale raczej w to nie wierzymy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Z. Re: Fontanny i referendum. IP: *.as.kn.pl 19.01.10, 00:40 W latach 30-tych większość Niemców demokratycznie wybrała Hitlera. Większość popierała go przez wiele kolejnych lat. W latach 50-tych ludzie faktycznie płakali na wieść o śmierci Stalina. I tak dalej, i tak dalej. Nie chce mi się dyskutować na temat słuszności czy niesłuszności wiary w demokrację. Jest dla mnie jednak oczywiste, że większość może się mylić. W rzeczywistości robi to całkiem często. Gdyby było inaczej, to dzisiaj wierzylibyśmy, że pan Bóg stworzył wszystkie rośliny i zwierzęta, a następnie ludzi. Ewolucjonizm nie mógły nigdy zastąpić kreacjonizmu. Niestety, uważam, że 0,5 mln wrocławian to może nie tyle debile, co ludzie nie myślący krytycznie, wolący zamiast zastanawiać się nad tym, jaki faktycznie jest stan rozwoju infrastruktury miejskiej, powtarzać hasełka, które wyczytali w gazetach lub które powtarzają również ich znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Smutne ale prawdziwe 19.01.10, 00:44 Pozostaje chyba tylko emigracja...gdy dowiedziałem się, że chcą jednak Olimpiadę teraz organizować... Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Fontanny i referendum. 19.01.10, 12:59 Gość portalu: Paweł Z. napisał(a): > W latach 30-tych większość Niemców demokratycznie wybrała Hitlera. Większość > popierała go przez wiele kolejnych lat. W latach 50-tych ludzie faktycznie > płakali na wieść o śmierci Stalina. I tak dalej, i tak dalej. Nie chce mi się > dyskutować na temat słuszności czy niesłuszności wiary w demokrację. Jest dla > mnie jednak oczywiste, że większość może się mylić. > Wybór Hitlera nie miał nic wspólnego z zasadami demokratycznymi. Ale jest dobrym przykładem jak można naród ogłupić. Elity niemieckie wykreowały tego wariata Hitlera, który im później wyrwał się z pod kontroli. Takim przedstawicielem elit kreujących Hitlera był wtedy np. Graf Stauffenberg , który w 1932 oficjalnie wspierał Hitlera . Elity już wtedy widziały lepszego kandydata na prezydenta w Hitlerze, od Hindenburga. www.dhm.de/lemo/html/biografien/StauffenbergClaus/index.html Tak, to ten sam Stauffenberg , który dziś w ramach reanimacji historii Niemiec, dzisiaj przy pomocy Hollywood- u, kręci się film kreując Stauffenberga na bohatera, który miał zamiar zgładzić Hitlera. Wracając do meritum, pseudo demokracja może być zagrożeniem dla społeczeństwa. Ale nie demokracja. Przypadkiem tej pseudo demokracji jest również Polska. Dlatego należy zmobilizować i uświadomić społeczeństwo . Odpowiedz Link Zgłoś
fleicher Re: Fontanny i referendum. 20.01.10, 10:19 O przepraszam pierwszy rząd Hitlera był koalicyjny dopiero kiedy spłonął Reichstag Hitler rozprawił się z opozycją a za Stalinem nikt normalny nie płakał . Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Fontanny i referendum. 20.01.10, 11:01 fleicher napisała: > O przepraszam pierwszy rząd Hitlera był koalicyjny dopiero kiedy > spłonął Reichstag Hitler rozprawił się z opozycją a za Stalinem nikt > normalny nie płakał . > Jeszcze dzisiaj płaczą ludzie za Stalinem. A w Niemczech na wiadomość o tym , że Hitler popełnił samobójstwo ludzie również nie zareagowali euforią. Tylko w samym Berlinie reakcja na to zdarzanie była taka, że sto tysięcy berlińczyków popełniło samobójstwo. Takim „Bogiem” Hitler był dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PP Re: Fontanny i referendum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.10, 18:54 Właśnie o to chodzi że ci co płaczą za Stalinem czy Hitlerem normalni nie są i trzeba ich leczyć albo izolować od reszty bo socjalizm jest zaraźliwy i niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer W Czechach niesprzątnięta kupa psia to 19.01.10, 09:52 klaudiuszyn napisał: > Uważasz, że wśród tej ponad półmilionowej > społeczności nie ma ludzi normalnych, wykształconych, dbających o dobro miasta? > Uważasz, że są to ślepe ciołki, podobne do pacynek? Zaskakujące... Gdyby chocia > ż > część tych negatywnych opinii o rządach Dutkiewicza, które Ty i Tobie podobni > powielają na tym forum, miała miejsce w rzeczywistości, zaręczam Ci, że nie > byłaby to AŻ tak miażdżąca przewaga. No, chyba, że rzeczywiście ponad pół > miliona wrocławian, to debile. Ale raczej w to nie wierzymy, prawda? 30 000 Koron grzywny. Ile się pieniędzy marnuje na wrocławskich chodnikach. :) Prezydent jest nadzoruje Straż Miejską czy Policję. www.wroclaw.pl/m3388/ Teoretycznie na stronie wszystko cacy. A na ulicach? I tak jest ze wszystkim. Jesteśmy mamieni jaki to on nie jest wybitny i pracowity. PR. Ale o sukcesach jakoś cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.walczybinski Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza 18.01.10, 10:52 Dutkiewicz, na tle innych prezydentow miast, w tym prezydenta Lodzi, wyglada bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Mylicie się wszyscy! 18.01.10, 14:07 Wg Jarosława K. Kropiwnicki WYGRAŁ referendum: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7466518,Kaczynski__Kropiwnicki_wygral_referendum.html Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Mylicie się wszyscy! 18.01.10, 14:21 koloko2 napisał: > Wg Jarosława K. Kropiwnicki WYGRAŁ referendum. No jasne. Kiedy ziemniaczano-buraczana koalicja wybory parlamentarne wygrała, to był to "jasny i czytelny sygnał społeczeństwa" mimo frekwencji na poziomie około 40 procent. Kiedy następne wybory kolacija buraków z ziemniakami przerżnęła, to i tak je wygrała, bo miała o dwa miliony głosów więcej niż poprzednim razem (copytight by JarKacz w wieczorze powyborczym). Nawet jeśli na drugą kadencję Kaczora zagłosują trzy osoby (bracia plus mama) to i tak będzie sukces, bo będzie to oznaczało, że "są jeszcze prawdziwi w Polsce Polacy" i "jeszcze Polska nie zginęła, póki TKMy żyjemy". A teraz zastanów się na spokojnie - a co innego miał kaczor powiedzieć ? "Daliśmy dupy?", "Zawiedliśmy wyborców?", "skupiliśmy się na pierdołach?", "za dużo było podróży służbowych?" albo "ten tekst z czapką był rzeczywiście debilny?" Albo jesteś szczery, albo bawisz się w politykę. Odpowiedz Link Zgłoś
koloko2 Re: Mylicie się wszyscy! 18.01.10, 17:26 Ależ ja doskonale sobie zdaje sprawę z tego, ze nie miał co powiedzieć. Czy to nie jest po prostu robienie z ludzi debili? Prosto w oczy (do kamery) mówi do nas takie pierdoły z przekonaniem że uwierzymy - robienie z nas idiotów i idiotki. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza 18.01.10, 15:49 Łodzianie okazali się realistami, niewątpliwie lepiej oceniającymi rzeczywistość niż wrocławianie, którzy zdają się żyć jakby w śnie. Kropiwnicki jako prezydent miasta, patrząc na to obiektywnie, był nieco bardziej skuteczny niż Dutkiewicz. Miasto jest lepiej zarządzane, ma lepszą komunikację zbiorową i liczba inwestycji w ostatnich latach była chyba nieco większa niż we Wrocławiu. A przecież Łódź straciła dużo więcej niż Wrocław podczas przemian ustrojowych. Co zabawne, Kropiwnicki chciał chyba brać przykład z Dutkiewicza i rozpoczął swój program budowy fontann. To, co pogrzebało go, to chyba słabe wsparcie w mediach (podczas gdy Dutkiewicz przez wiele lat miał lokalne media w garści), a równocześnie kilka dość dziwacznych akcji, które lokalne nieprzychylne media przedstawiały jako przejaw jego obskurantyzmu. Dlatego też dziwi ogromne poparcie dla Dutkiewicza we Wrocławiu. Ludzie zachowują się jak zahipnotyzowani lub otumanieni jakąś mieszanką narkotyczną. Można by rzec: „Gazeta Wyborcza opium ludu”, trawersując klasyków marksizmu. Niestety, wydaje się, że stan ten jest dość trwały. Dopiero całkowite załamanie się budżetu miasta może w tej materii coś zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WK Przestroga dla Dutkiewicza? Bez przesady! IP: *.ig.pwr.wroc.pl 18.01.10, 18:22 Zasadnicza różnica pomiędzy Kropiwnickim i Dutkiewiczem polega na tym, że Dutkiewicz był promowany przez ekipę, która od 1990r objęła we Wrocławiu praktycznie wszystko: lokalną władzę, media i nowy biznes (casus L.Czarnecki). Kropiwnicki - jako były ZChN i aktualny PiS - był niemal "spoza układu" i właściwie nie wiadomo dlaczego aż dwukrotnie wygrał wybory, mimo że nigdy nie mógł liczyć nawet na ułamek tego lansu, którego Dutkiewiczowi nie żałował wrocławski "salon". Stąd jego pomysły na medialne promowanie się, szastanie publicznymi pieniędzmi na akcje typu "Camerimage" praktycznie musiały zakończyć się klęską (podczas gdy wrocławskie fontanny wzbudzają cielęcy zachwyt). Natomiast uwzględniając łódzki i wrocławski punkt wyjścia z roku 1990 (patrz: upadek przemysłu tekstylnego), trzeba obiektywnie przyznać, że Łódź osiągnęła więcej w znacznie gorszych warunkach. No i co z tego? Liczy się przekaz - nie fakty! Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Przestroga dla Dutkiewicza? Bez przesady! 18.01.10, 19:18 To nie do końca tak jest. W Rzeszowie rządzi Ferenc. Facet z SLD, potrafił zawiesić swoje członkostwo w partii na czas sprawowania mandatu. Rezultat też już prezydent którąś tam kadencję. Ale facet dba o miasto. Jest drugim jeśli chodzi o poparcie prezydentem miasta w kraju. I co, kłód mu na Podkarpaciu, jako komuchowi, pod nogi nie rzucają. Prawda jest taka, że Dutkiewicz jest bardzo miernym prezydentem. Bez poparcia lokalnej władzy, mediów i biznesu jest nikim. Już dawno by go nie było. Facet uprawia swoją politykę miast dbać o miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
pingwiniarz Re: Przestroga dla Dutkiewicza? Bez przesady! 18.01.10, 19:26 A zaraz przyjdzie renifer77 i postraszy Was wszystkich prokuratorem..... Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 O wilku mowa a wilk tuż tuż... 18.01.10, 20:06 pingwiniarz napisał: > A zaraz przyjdzie renifer77 i postraszy Was wszystkich prokuratorem..... Kto się tam boi prokuratora??? Gdybym chciał kogoś postraszyć wkleiłbym raczej link ze zdjęciami twojej żony:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tuz obok Re: O wilku mowa a wilk tuż tuż... IP: *.dip.t-dialin.net 18.01.10, 21:02 renifer77 napisał: > pingwiniarz napisał: > > > A zaraz przyjdzie renifer77 i postraszy Was wszystkich > prokuratorem..... > > > Kto się tam boi prokuratora??? Gdybym chciał kogoś postraszyć > wkleiłbym raczej link ze zdjęciami twojej żony:) > Nie rob tego, gdyz z racji prawa musieliby my zglosic cie na przymusowe leczenie w Tworkach! Odpowiedz Link Zgłoś
pingwiniarz Re: O wilku mowa a wilk tuż tuż... 19.01.10, 21:21 No cóż, widać jaki poziom reprezentują zwolennicy Dutkiewicza i w jakiej grupie społecznej znajduje poparcie. Może i tak powinieniem się cieszyć, że nie nazwałeś mnie "przygłupiastym klockiem" i nie kazałeś "odpalać wrotek". Pewnie masz szpanerskie wdzianko adidasa, bluzę z kapturem i siejesz po zmierzchu postrach na parafii? Smarujesz też po murach "Ave Silesia" czy inne żenujące teksty? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: O wilku mowa a wilk tuż tuż... 19.01.10, 21:59 pingwiniarz napisał: > No cóż, widać jaki poziom reprezentują zwolennicy Dutkiewicza i w jakiej grupie > społecznej znajduje poparcie. > Może i tak powinieniem się cieszyć, że nie nazwałeś mnie "przygłupiastym > klockiem" i nie kazałeś "odpalać wrotek". > Pewnie masz szpanerskie wdzianko adidasa, bluzę z kapturem i siejesz po > zmierzchu postrach na parafii? > Smarujesz też po murach "Ave Silesia" czy inne żenujące teksty? > renifer77, to taka forumowa maskotka , taka błazeńska maskotka mająca jednoznaczne problemy ze swoją tożsamością. Od userów którzy krytykują Dutkiewicza, domaga się podania danych osobowych. Ten bardzo ograniczony człowiek nie rozumie, że wrocławiacy żyjący czasowo gdzie indziej, nie tracą prawa oddania głosu w swoim stałym miejscu zamieszkania , Wrocławiu. Ja bardzo wątpię , że on jest urodzonym wrocławiakiem. Nie zdziwił bym się, gdyby on zażądał wprowadzenia jawnych wyborów , a nie anonimowych. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Re: O wilku mowa a wilk tuż tuż... 19.01.10, 22:55 ddyzma5 napisał: > renifer77, to taka forumowa maskotka , taka błazeńska maskotka mająca jednoznac > zne problemy ze swoją tożsamością. Nigdy nie wiadomo co będzie jutro ale... jak do tej pory zawsze i jednoznacznie wiedziałem kim jestem kiedy się budziłem:) Mimo wszystko życzę ci tego samego. > Od userów którzy krytykują Dutkiewicza, domaga się podania danych osobowych. Jeszcze masz bardzo długą drogę przed sobą zanim zrozumiesz wypowiedzi w języku polskim. Mała wskazówka- odstaw przemówienia kaczora jako materiał do nauki tego języka. Przez nie tylko mózg ci się lasuje. > Ja bardzo wątpię , że on jest urodzonym wrocławiakiem. > Nie zdziwił bym się, gdyby on zażądał wprowadzenia jawnych wyborów , a nie anon > imowych. A ja bardzo wątpię czy masz równo pod sufitem. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: O wilku mowa a wilk tuż tuż... 19.01.10, 23:19 renifer77 napisał: > > Nigdy nie wiadomo co będzie jutro ale... jak do tej pory zawsze i > jednoznacznie wiedziałem kim jestem kiedy się budziłem:) Mimo > wszystko życzę ci tego samego. > Dziękuję. Tu nie miałem na myśli takiego powierzchownego znaczenia tych słów. > > Jeszcze masz bardzo długą drogę przed sobą zanim zrozumiesz > wypowiedzi w języku polskim. Mała wskazówka- odstaw przemówienia > kaczora jako materiał do nauki tego języka. Przez nie tylko mózg ci > się lasuje. > Nie słucham żadnych przemówień , i nie znam znaczenia „ mózg ci się lasuje”. > > A ja bardzo wątpię czy masz równo pod sufitem. > Wybacz wrocławiaku ze „ Świniar” , ale nie jestem grypsującym. Ty nie rozumiesz moich określeń , a ja Twoich. Mieszczuchem to Ty nie jesteś pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Re: O wilku mowa a wilk tuż tuż... 19.01.10, 22:41 pingwiniarz napisał: > No cóż, widać jaki poziom reprezentują zwolennicy Dutkiewicza i w jakiej grupie > społecznej znajduje poparcie. Chyba tylko ty wiesz o co ci chodzi. To nie twoja sprawa ale, i w przeciwieństwie do niejednego malkontenta, nigdy nie głosowałem na Dutkiewicza. > Może i tak powinieniem się cieszyć, że nie nazwałeś mnie "przygłupiastym > klockiem" i nie kazałeś "odpalać wrotek". Może i powinieneś. Sprawiasz wrażenie człowieka, któremu wiecznie się coś nie udaje i przez to marudzisz jak stara baba. Może gdybyś cieszył się z małych rzeczy (np. odpalania wrotek) poczułbyś się lepiej:) Ale co tam. W sprawie terapii zgłoś się do forumowego dr Freud'a czyli dyzia z wiedeńskiej sauny:) > Pewnie masz szpanerskie wdzianko adidasa, bluzę z kapturem i siejesz po > zmierzchu postrach na parafii? > Smarujesz też po murach "Ave Silesia" czy inne żenujące teksty? Pomimo że mam bluzę z kapturem (czasami zdarza ci się trafić:) nie nosze ciuchów z logo jakiejkolwiek korporacji niezależnie od tego jak bardzo są cool, trendy albo jazzy, nie sieję strachu (zostawiam to mojemu psu:) ani też niczego nie smaruję (poza pieczywem). Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Przestroga dla Dutkiewicza? Bez przesady! 19.01.10, 09:52 Gość portalu: WK napisał(a): > No i co z tego? Liczy się przekaz - nie fakty! Wirtualne sukcesy, wirtualny rozwój, wirtualna infrastruktura. Tylko długi są boleśnie realne. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Co do dziennikarzy 18.01.10, 19:36 Są przypadki, ze niektórzy dziennikarze dotychczasowego wrocławskiego wydania Gazety Wrocławskiej zmienili pracę na taką która wygląda na związaną z działaniami Urzędu Miasta. Np: www.wroclaw.pl/m3375/p127683.aspx Inny dziennikarz Wyborczej, który między innymi opisywał przygotowania miasta do Euro2012 przeszedł z GW do spółki Wrocław 2012. Ciekawe, czy będą następne. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Co do dziennikarzy 20.01.10, 12:11 vratislavian napisał: > Ciekawe, czy będą następne. Marek Szempliński - najpierw w gazwybie a potem jako PRopagandzista w miejskiej spółeczce "wrocławskie inwestycje sp z o.o." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lupa Re: Co do dziennikarzy IP: 79.110.200.* 23.01.10, 17:02 UM uruchomił parę dni temu portal wspierający Wrocław Stolicą Kultury 2016, czy jak się to nazywa. "Lista płac" jest imponująca, a większość (5 na 8 osób na pewno) to byli dziennikarze i fotoreporterzy Gazety Wyborczej oraz p. Zalewska, była rzeczniczka wielu urzędów, obecnie w wydziale kultury UM. Link do kontaktu w kreatywnym wrocławiu Żeby nie było, że tylko się czepiam - to strona mi się podoba, aczkolwiek w wielu miejscach dubluje się z innymi stronami prowadzonymi przez UM Wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
fleicher Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza 20.01.10, 10:23 Bzdety piszesz nie da się tego cztytać . Odpowiedz Link Zgłoś
renifer77 Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza 18.01.10, 20:04 hummer napisał: > Amen. Nie pomogły cuda. Wygląda na to, że łódzkie lewusy są bardziej gramotne niż wrocławscy frustraci & malkontenci. Ci pierwsi potrafią przynajmniej skrzyknąć ludzi i „coś” z nimi zrobić. Tym drugim nawet nawet ujadanie na forum internetowym nie wychodzi tak by ktoś ich zauważył. Nic dziwnego, że Wrocław przegrał EXPO i EIT:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.10, 20:15 Narzekamy na Dutkiewicza (ja też), ale kto zamiast niego? Krasoń???? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer EIT przegrał. 18.01.10, 21:05 renifer77 napisał: > Nic > dziwnego, że Wrocław przegrał EXPO i EIT:) Z takim prezydentem to nie trudno. Następną instytucję po Ochronie Granic UE miały dostać Węgry. Niestety Prezydent Dutkiewicz logik z KUL nie wiedział. Wiedzieli wszyscy, prócz niego. Kasa poszła w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: EIT przegrał. 18.01.10, 21:17 Gwoli ścisłości, to nie tylko Dutkiewicz nie wiedział. Pół Polski kibicowało EIT, a nie tylko otoczenie prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Po co miastu prezydent jak pół Polski, co nie wie? 19.01.10, 07:50 sverir napisał: > Gwoli ścisłości, to nie tylko Dutkiewicz nie wiedział. Pół Polski kibicowało > EIT, a nie tylko otoczenie prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 klaudiuszyn 19.01.10, 11:17 klaudiuszyn napisał: > To są Twoje subiektywne, prywatne i dodam... mniejszościowe opinie odnośnie > kadencji Dutkiewicza. Powielane na tym forum przez innych, podobnie myślących. > Nie ma sensu wchodzić w polemikę, gdyż jak pewnie zauważyłeś, stanowicie na tym > forum swoiste środowisko wzajemnej adoracji, połączeni totalną negacją > wszystkiego, co dutkiewiczowe. > Jesteś w błędzie . Nie ma czegoś takiego jak prywatna czy nie prywatna opinia. Każdy człowiek wyrabia sobie opinię na podstawie bagażu własnych doświadczeń. Jeśli podejmiemy się analizy, kto i jakie ma zdanie, wtedy zauważysz, że Userzy mający doświadczenie z demokracjami bardziej rozwiniętymi od polskiej, krytycznie patrzą na kadencje Dutkiewicza. To jest właśnie ta grupa Userów , o których Ty mówisz, że nie ma sensu z nimi rozmawiać. Dlaczego oni więc mają takie zdanie o tym Dutkiewiczu ? Ponieważ oceniają oni Dutkiewicza innymi kryteriami , kryteriami demokracji bardziej rozwiniętych. Ty nazywasz tych ludzi „ swoiste środowisko wzajemnej adoracji ”. Z nimi nie możesz podjąć polemiki, być może nie rozumiesz ich nawet. Gdyby polityk zachodni zaczął tak się tłumaczyć jak Dutkiewicz w swoim wywiadzie z GW. To za takie zdanie jak , ja myślałem, ja przypuszczałem , ja nie wiedziałem , ja miałem nadzieje dlatego posypuje sobie głowę popiołem. Był by po prostu wyśmiany. To była by jego polityczny śmierć. Zapewne ciężko to Tobie zrozumieć. A więc dlatego mówisz o tych, Userach że oni wszystko negują. Człowiek na stanowisku ojca miasta, a więc człowiek o takim stopniu odpowiedzialności, musi sytuacje kontrolować , i na bieżąco informować opinię publiczną. Jeśli tego nie robi, to ma tą opinię publiczną za stado baranów. A więc nie nadaje się on na to stanowisko. > >Ale Polska to kraj, w którym prezydenta miasta > wybiera się w drodze demokratycznych wyborów. Czyli głosem większości. Z > demokratycznego punktu widzenia, to większość ma rację. A większość mieszkańców > Wrocławia, czyli ponad 80 procent, uważa jego kadencję za korzystną dla miasta, > chcąc go widzieć w następnej. > Albo się nie orientujesz , albo manipulujesz. A może uważasz za mieszkańców tego miasta tylko tych ludzi, co oddają swój głos. Jest bardzo duża grupa ludzi, która jest sfrustrowana polityką. Jest zrezygnowana , bowiem przekonała się na własnej skórze , że jest tylko mięsem wyborczym. Ty uznajesz tą grupę za kapitał polityczny Dutkiewicza. A to jest błąd. A więc Twoja wyżej opisana filozofia jest śmiechu warta. Demokracja to nie system gdzie większość ma racje, ale to system w którym większość ludzi oddających głos na kandydata , a więc biorących udział w wyborach, wybiera go na przedstawiciela ogółu. Demokracja w przypadku dużej pasywności obywatelskiej , i zrezygnowania społecznego, nie funkcjonuje. Dlatego jest ważne , aby ludzie byli świadomi politycznie i brali udział w wyborach. A więc nie pisz takich bzdur o ponad 80% -ach mieszkańców Wrocławia pozytywnie oceniającą kadencję Dutkiewicza. Nawet statystyki nie są w stanie oddać prawdziwego obrazu. A w dzisiejszych czasach statystyki są powoli kolejnym instrumentem manipulacji w rękach grup interesów. Takie statystyki mają za zadanie ludzi niezdecydowanych i nie świadomych politycznie, przeciągnąć na stronę tego, co ma rzekomo największe poparcie. Manipulacja statystykami, to również publikowanie jej nie na bieżąco, ale w przesunięciach czasowych korzystnych dla kandydata . Choćby po to, aby reanimować nadszarpniętą reputacje kandydata, ja to mieliśmy ostatnio do czynienia w przypadku Dutkiewicza. Po jego dziecinnych tłumaczeniach w sprawie stadionu, gdzie facet ośmieszył się w wielu środowiskach. Publikuje się jego statystyki z początka grudnia. A więc z czasu kiedy on całą opinię publiczną prowadził za nosa, twierdząc , że ze stadionem jest wszystko w jak najlepszym porządku. > >Uważasz, że wśród tej ponad półmilionowej > społeczności nie ma ludzi normalnych, wykształconych, dbających o dobro miasta? > Uważasz, że są to ślepe ciołki, podobne do pacynek? Zaskakujące... Gdyby chocia > ż > część tych negatywnych opinii o rządach Dutkiewicza, które Ty i Tobie podobni > powielają na tym forum, miała miejsce w rzeczywistości, zaręczam Ci, że nie > byłaby to AŻ tak miażdżąca przewaga. No, chyba, że rzeczywiście ponad pół > miliona wrocławian, to debile. Ale raczej w to nie wierzymy, prawda? > To jest bardzo względna wypowiedź. Może tak spróbuję. Ludzie krytykujący Dutkiewicza mogą nie mieć wątpliwości co do tego , że on chce dobrze dla Wrocławia. Ale wierz mi , chcieć dobrze nie wystarczy. Wielu tu piszących jest przekonana o tym , że oni chcą dobrze. Chcieć, nie oznacza jeszcze wódz. Poza tym , dla żadnej demokracji nie jest zdrowe, jak jakaś grupa interesów politycznych, tak długo trzyma w ręku władzę. Opcja Dutkiewicz, to ta sama opcja co miał jego poprzednik, Zdrojewski. Wrocław, tak jak cały kraj , jest strasznie skorumpowany układami . Układami gdzie grupy interesów de facto rządzą. A nie społeczeństwo poprzez swoich polityków. Słabość polskiej demokracji, to również słabość polskiej opozycji. Wszyscy walczą tylko o to, aby przyssać się do kasy publicznej, i jak te głodne świnie przy korycie, czerpać profit z kasy publicznej. A więc na rachunek podatnika tworzy się układy korumpujące nie tylko rozwój gospodarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Uwagi calkowicie ogolne. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.10, 11:46 1.Belkot gadajacych glow. 2.Brednie politycznych oszolomow. 3.Grozby i pogrozki straznikow cuchnacych ideologii. 4.Wyznania idiotow i pospolitych glupcow. 5.Pokrzykiwanie wynajetych naganiaczy. 6.Oszustwa partyjnych ksiegowych. 7.Parada naciagaczy i klamcow. 8.Forsowanie skorumpowanych koterii i klik. 9.Prywata, egoizm, podlosc. 10. Pogarda dla innych. 11. Manipulacje wszystkich sterowanych kasa mediow. ......... ........ ....... To jest wlasnie to polityczne szambo. Trzeba sobie zadac jasne pytanie: ---------------------------------- po co to mamy utrzymywac? No tak, to jest wlasnie ta chora demokracja. Nie wymyslono nic lepszego. Na prawde - nic nie da sie wymyslic? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Uwagi calkowicie ogolne. 19.01.10, 12:26 Sytuacje może tylko uzdrowić większa aktywność polityczna i świadomość społeczeństwa. Demokracja może tylko dobrze funkcjonować w takich warunkach. A przede wszystkim tzw. instrumenty bezpośredniej demokracji, powinno się stosować częściej. Takim instrumentem jest np. referendum, wtedy ci co zostali wybrani po to aby reprezentować społeczeństwo , muszą się mieć na baczności . To ich po prostu motywuje do lepszej pracy i większego stopnia odpowiedzialności za względem społeczeństwa. Obecna sytuacja jest taka , że grupy interesów gospodarczych , a nie rzadko gospodarczych na granicy przestępstw gospodarczych, sponsorują polityków w ściśle określonych celach . To kreuje korupcje , co jest największym zagrożeniem demokracji. Przykładem takim jest USA. W USA kandydaci na prezydenta zwracają się nawet do organizacji przestępczych , aby wpłynąć na manipulację wyborczą. Tak było w przypadku Kennedy , Regana . Regana w szczególnie bezczelny sposób opluwał zasady demokracji. Bowiem uchylał i zmieniał decyzje sądu najwęższego , które zabrały koncesje na prowadzenie kasyn szczególnie niebezpiecznym środowiskom mafijnym. Tylko i wyłącznie dzięki poparciu mafii , która kupowała dla niego głosy, wygrał wybory. Dlatego wielu świadomych demokratów uważa USA za kraj, gdzie zasada demokracji w rzeczywistości nie ma żadnych szans . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Na zdrowa demokracje mozna ewentualnie liczyc IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.10, 13:53 tylko w krajach o bardzo wysokim stopniu wyksztalcenia calego spoleczenstwa. "Mozna liczyc" nie oznacza, ze tak jest zawsze. W przypadku Polski, gdzie czytelnictwo ksiazek jest na poziomie bardzo niskim, mentalnosc ksztaltowana jest przez ordynarne i pospolite media (TV, kolorowe czasopisma, rozne "expresy" i tak dalej). W tej sytuacji do otumanionych lbow mozna wcisnac wszystko: od reklamy proszku do prania az do belkotliwej propagandy partyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa lista IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.01.10, 13:58 www.aftenposten.no/english/local/article1543571.ece Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Na zdrowa demokracje mozna ewentualnie liczyc 19.01.10, 14:39 Gość portalu: z ukosa napisał(a): > tylko w krajach o bardzo wysokim stopniu wyksztalcenia calego spoleczenstwa. > > "Mozna liczyc" nie oznacza, ze tak jest zawsze. > > W przypadku Polski, gdzie czytelnictwo ksiazek jest na poziomie bardzo niskim, > mentalnosc ksztaltowana jest przez ordynarne i pospolite media (TV, kolorowe > czasopisma, rozne "expresy" i tak dalej). > > W tej sytuacji do otumanionych lbow mozna wcisnac wszystko: > od reklamy proszku do prania az do belkotliwej propagandy partyjnej. > > Jest w tym wiele prawdy. Jednak nie do końca mogę się z tym zgodzić. W Niemczech skąd piszesz, jest 5 milionów analfabetów, to ma też swoją wypowiedź. A więc ja był bym raczej bardziej skłonny powiedzieć , że za sytuacje w kraju bardziej odpowiadają elity danego kraju. Elity nie tylko intelektualne , ale i gospodarcze. Polska nie ma elit, a to co ma jest bardzo wątpliwej jakości. To co się wykształtowało w Polsce po odnowie , to katastrofa , to porażka. Szczególnie jeśli chodzi o „elity” gospodarcze. Bo wiesz na pewno , że demokracja to system który kosztuje. Odpowiedzialność tych elit za miejsca pracy w kraju , jest szczątkowa i wymuszona. W Polsce wytworzyła się taka sytuacja , w której intelektualiści nie będą chcieli mieć z taką hołotą do czynienia. Sytuacja ta przypomina mi trochę powojenną Italię , gdzie amerykanie doprowadzili do zwolnienia z więzień kryminalistów. Wiedzieli bowiem , że to jest najprostsza metoda rozprawienia się z mocną partią komunistyczną we Włoszech. I wiedzieli z własnego doświadczenia, jak włoskie organizacje mafijne można wzmocnić. Do dzisiaj ten naród cierpi z tego powodu, bo kryminaliści ciągną za sznurki , do których są przywiązane rączki polityków. W Polsce , moim zdaniem, społeczeństwo jest naiwne, a to się bierze z braku wiedzy o pewnych procesach socjologicznych. Dlatego też w kraju , Polsce , gdzie zapoczątkowane zostały zmiany w całym bloku komunistycznym , demokracja , a co za tym idzie i gospodarka ma się bardzo nie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok znuf doprane toważycho ujada jak lalunie 19.01.10, 22:34 dajcie se lepiej siana i swoją energię skierujcie na bardziej sensnowne sprawy. Zamiast bełkotać, weźcie sie do roboty! Już raz mówiłem: map4 na prezia, a jak nie map4, to Ty dyziu! "Polska nie ma elit, Polska nie ma nic, Polska demokracja to kicha (=dyzio jak słynny kononowicz z Bjałastoka) - takie zdanie przypominają pewnego byłego bezdomnego z Wiednia, a później miłośnika fackelzugów oraz koloru brunatnego i pieszych wycieczek przez pół Europy........ Wasze pojęcie o życiu to poziom Agusta Bęcwalskiego (o ile ktoś sobie coś takiego przypomina). Igrce kawarnianianych huncwotów z czasów Dadaizmu (a wiesz ty dyziu kto był blisko związany z tym ruchem?). Czy się to wam podoba, czy nie: Dutkiewicz ma was głęboko gdzieś i jego wyborcy też was tam mają! Zebyście choć raz napisali cokolwiek sensownego. Merytorycznie zasadnego i do wykorzystania dla czegokolwiek. Wasz bełkot bezzębnych kurtyzan, zaatakowanych przez korzonki jest tak nudny, że się człowiek pyta: O CO WAM CHODZI? Nie macie nic do roboty po robocie? To odkurzajcie! Studiujcie Zen lub podlewajcie kwiatki, zamiast brać w nos biały proszek do prania i pisać komunały. DYZIU NA PREZYDENTA! REFEREDUM JUż! Oto skład nowych władz (wybranych demokratycznie po południu w hotelu Monopol przez dobranych kolegów) 1. Prezydent Wrocka: Dyzio 2. Wyceprezydent do spraw dynamicznego rozwoju: map4 3. wiceprezydent do spraw PR: hummer 4. Miejscowy szef komórek rewolucyjnych d/s wykończania poprzednich ekip i skrapiania rynsztoków juchą kontrrewolucjonistów: mirmat (niejaki mirosław matuszewski, aktualnie w canadzie) to życzę szczastsja i vsjevo charoszevo towariszczi. A vodku sevodnja uże popili? Nu, charaszo. Dobro pożałowatj! Welcome in hell! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz lenifelek i stupidrok już są:)) IP: *.ip.netia.com.pl 19.01.10, 23:06 > dajcie se lepiej siana i swoją energię skierujcie na bardziej sensnowne sprawy > Zamiast bełkotać, weźcie sie do roboty! ty jesteś zaimpregnowany komunizmem jak mumia!!!! Malkątęci do łopaty! Jakiej roboty??? Byłem w pracy, za chwilę będę płacił POdatki. Może mam POsprzatąć hale po balu Sternikowej???? > Czy się to wam podoba, czy nie: Dutkiewicz ma was głęboko gdzieś to już wiemy od dawna, że mieszkanców ma gdzieś, dzięki za POtwierdzenie... O CO WAM CHODZI? mieszkałeś kiedyś w prawdziwej, nie Dynamicznej MetroPOlii??? chodzi o jakość życia, ale komunistyczny imPRegnat nie wie co to jest..... > to życzę szczastsja i vsjevo charoszevo towariszczi. A vodku sevodnja uże > popili? Nu, charaszo. Dobro pożałowatj! Welcome in hell! > żałosny bełkot, masz natręctwo lingwistyczne???? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kocham cie bimbacz, ponieważ jesteś taki seksy 20.01.10, 10:02 jak jaś pawie oczko................ oczekując dalej merytorycznych wpisów o dynamizmie kreślę się z poważaniem zum Wohl! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: kocham cie bimbacz, ponieważ jesteś taki seks 20.01.10, 10:23 1410_tenrok A może byś choć raz napisał na temat , zamiast ciągle masturbować swój umysł uczuciami do innych serw. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: znuf doprane toważycho ujada jak lalunie 19.01.10, 23:41 No proszę, odezwał się histeryk udający historyka. Odpocząłeś widzę od poprzednich błazeństw. Twoje technika dyskusji , to jak zwykle powtórka z rozrywki. A więc baw się dobrze . Wrocław potrzebuje zmiany , a nie sukcesji. W takim mieście jak Wrocław musicie znaleźć człowieka, który da temu miast i jego mieszkańcom, więcej niż obietnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok kocham ciebie też dyziu,ponieważ 20.01.10, 10:03 masz świetne pomysły, jak redaktor Urban............ pozostając w nieutulonym zachwycie, oczekuję dalszych pomysłów płynących z twojego intelektu a la RIAD. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: kocham ciebie też dyziu,ponieważ 20.01.10, 10:42 1410_tenrok A może byś Ty wychylił się z jakimś pomysłem ? Jeśli w ogóle jesteś jeszcze zdolny do myślenia i krytykę tych realiów w których ludzie żyją we Wrocku? Czy według Ciebie jest wszystko OK. Jeszcze raz Tobie przypominam, tematem tu nie są userzy . A wiec nie zalecaj się do nich. Tematem tu jest forma bezpośredniej demokracji, jakim jest referendum. No i bezpośredni wpływ tej formy demokracji na dyscyplinę i odpowiedzialność polityków względem swoich wyborców. Nie sądzisz iż już jest najwyższy czas , abyś otrząsnął się z skostniałych poglądów poprzedniego systemu i zaczął myśleć kategoriami przyszłości ? Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok forma i treść: 20.01.10, 15:24 forma - "forma bezpośredniej demokracji, jakim jest referendum" - nadw yraz dziwne zdanie, że pójdę tropem większości i pokrytykują ułomności językowe. Mamy tu błąd w deklinowawaniu (jakby co!). Treść - "zalecanie się"? hmmmmmmm. Jesteś taki nowoczesny? Czy aby może jesteś homofobem? Sorry Winnetou! Zalecanki i macanki to twoje ukryte marzenia. A ja powiem jasno: Ja z ciebie oraz z twojego sposobu myślenia kpię, o ile nie zauważyłeś. Wyrażenia "kocham cie" lub podobne - to litentia poetica....... Skoro żądasz formy bezpośredniej demokracji, jaką (!) jest referendum: TO ZORGANIZUJ JE! Zbierz podpisy, wpraw machinę w ruch. Wygraj referendum i ............. no właśnie i co dalej????? Odpowiedzialność polityków względem wyborców? A co to oznacza? Nie podoba ci sie, że miasto zbudowało fontannnę? Czy nie podoba ci sie, że miasto nie zbudowało lądowiska dla twojego wrotkohelikotera? Czy nie podoba ci sie, że miasto nie wymalowało do tego pory całej substancji mieszkaniowej? A może nie podoba ci sie, że miasto próbuje w sposób nowoczesny (tak, tak) walczyć o różne sprawy, które w efekcie końcowym mają doprowadzić do jego wzbogacenia się, ergo, poprawy generalnej sytuacji wynikającej z zaniedbań trwających od 1939 roku? Zastanawiałeś się nad tym???? Jeszcze raz powiadam: w latach '20 miasto Breslau, z szalejącym bezrobociem i totalną biedą, zdecydowało się aby na bagnach nadodrzańskich wybudować stadion sportowy........ Wiem, wiem - to byli Niemcy i oni byli durni. Jednak, to, co wówczas zrobiono ,nadal istnieje na WW. Ba, rozgrywano tam nawet zawody w trakcie olimpiady 1936 roku. Gdyby wówczas byli tacy jak ty - alternatywni myśliciele - to by też tego stadionu nie zbudowano. Bo to przecież wyrzucone pieniądze. Czego ty i tobie podobni tak naprawdę chcecie? Moim zdanie, jedynie klepać paluchami w klawiaturę. To jest dobra koncepcja i tego się trzymajcie. A jak chcecie demokracji bezpośredniej - to zróbcie coś! Po prostu - ZRóBCIE COś, choćby umyjcie słonia.......... Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: forma i treść: 20.01.10, 16:39 1410_tenrok napisał: > > Treść - "zalecanie się"? hmmmmmmm. Jesteś taki nowoczesny? Czy aby może jesteś > homofobem? Sorry Winnetou! Zalecanki i macanki to twoje ukryte marzenia. A ja > powiem jasno: Ja z ciebie oraz z twojego sposobu myślenia kpię, o ile nie > zauważyłeś. Wyrażenia "kocham cie" lub podobne - to litentia poetica....... > Twoje formy „literackie” wychodzą z Twojej podświadomości. A więc nie wykluczam, że lecisz na ogolone męskie nogi. > > Skoro żądasz formy bezpośredniej demokracji, jaką (!) jest referendum: TO > ZORGANIZUJ JE! Zbierz podpisy, wpraw machinę w ruch. Wygraj referendum i > ............. no właśnie i co dalej????? > Kto nie ma odwagi do zmian , jest już prawie nieboszczykiem. Przy populacji miasta Wrocławia , musi znaleźć się co najmniej kilku kandydatów mających predyspozycje potrzebne aby pokierować miastem. > > Odpowiedzialność polityków względem wyborców? A co to oznacza? > Nie podoba ci sie, że miasto zbudowało fontannnę? Czy nie podoba ci sie, że > miasto nie zbudowało lądowiska dla twojego wrotkohelikotera? Czy nie podoba ci > sie, że miasto nie wymalowało do tego pory całej substancji mieszkaniowej? A > może nie podoba ci sie, że miasto próbuje w sposób nowoczesny (tak, tak) walczy > ć > o różne sprawy, które w efekcie końcowym mają doprowadzić do jego wzbogacenia > się, ergo, poprawy generalnej sytuacji wynikającej z zaniedbań trwających od > 1939 roku? > We Wrocławiu nie ma względnej komunikuj , nie ma dróg , przedszkoli, ale są pieniądze na takie inwestycje jak fontanna. Ciekawa filozofia osobistych priorytetów. > > > Jeszcze raz powiadam: w latach '20 miasto Breslau, z szalejącym bezrobociem i > totalną biedą, zdecydowało się aby na bagnach nadodrzańskich wybudować stadion > sportowy........ Wiem, wiem - to byli Niemcy i oni byli durni. Jednak, to, co > wówczas zrobiono ,nadal istnieje na WW. Ba, rozgrywano tam nawet zawody w > trakcie olimpiady 1936 roku. > Gdyby wówczas byli tacy jak ty - alternatywni myśliciele - to by też tego > stadionu nie zbudowano. Bo to przecież wyrzucone pieniądze. > Tu dobrze widać Twoją błędną filozofię. Ja nie mam i nie miałem nic przeciwko tej inwestycji . Ta inwestycja w latach dwudziestych była inwestycją kreującą dla miasta wiele dobrych rzeczy. Nie tylko regulację Odry umożliwiając jej żeglowność. Ale również zdobycie terenów gdzie powstało osiedle Sępolno i Biskupin. Obecna inwestycja, budowa stadionu, nie posiada tych własności, ale będzie dużym obciążeniem dla budżetu miasta na przyszłość. > > Czego ty i tobie podobni tak naprawdę chcecie? Moim zdanie, jedynie klepać > paluchami w klawiaturę. To jest dobra koncepcja i tego się trzymajcie. > A jak chcecie demokracji bezpośredniej - to zróbcie coś! Po prostu - ZRóBCIE > COś, choćby umyjcie słonia.......... > Robimy coś. Nie przyglądamy się pasywnie temu błędnemu rozwojowi . A co ja jeszcze ekstra robię, to nikt tu się nie dowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz Ale Nasze referendum już wkrótce:))) IP: *.ip.netia.com.pl 19.01.10, 17:04 > W tej sytuacji do otumanionych lbow mozna wcisnac wszystko: > od reklamy proszku do prania az do belkotliwej propagandy partyjnej. > Prawda, ale Sternik zyskał już tylu "zwolenników" na Psim Polu, Ołtaszynie, Leśnicy, Złotnikach, że choćby zamówił bilbordy całego świata i opanował tv Klecina łącznie z PRognozą POgody, to po kumulacji ostatnich sukcesów, będziemy mieli Nasze Referendum:))) Tylko niech Dynamisci nie wypisują swoich Dynamicznych Dogmatów, kto zamiast i on za to nie odPOwiada..... Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok bimbacz zaczął kampanie prezydencką 20.01.10, 10:18 i startuje na kierownika od??????????????????? Qrna, właśnie! Od czego? No to jak wielce szanowny panie Łosiu-Bimbacz z naszą merytoryczną dysputką? Straszek cię obleciał, jak kruk bądź wrona albo kawka, co nam co roku z okolic Moskwy i Smolenska nad Oderkę przylatują i obsrywują pokątnie co popadnie? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: bimbacz zaczął kampanie prezydencką 20.01.10, 10:48 1410_tenrok napisał: > i startuje na kierownika od??????????????????? Qrna, właśnie! Od czego? > > No to jak wielce szanowny panie Łosiu-Bimbacz z naszą merytoryczną dysputką? > > Straszek cię obleciał, jak kruk bądź wrona albo kawka, co nam co roku z okolic > Moskwy i Smolenska nad Oderkę przylatują i obsrywują pokątnie co popadnie? > Jak zwykle stać Ciebie tylko na taką formę uwag oprawioną w grubiańskie ramy. O dyskusji tu nie ma ani śladu. To jest Twoja forma obchodzenia się z komunikacją między ludzką. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok no to proszę, zapraszam do dyskusji, panie 20.01.10, 15:32 alternatywny myślicielu, krytyku dynamizmu. Chcesz? Masz! Jakie masz zarzuty i co chcesz zmienić we Wrocławiu? To jest konkretne pytanie. Jaka jest twoja wizja tego miasta? Co chciałbyś tu zrobić? Co zrobiłbyś inaczej? Oczekuję odpowiedzi. A jak nie dostanę, to znaczy, że ciebie też obleciał straszak, jak Łosia. A gdzie tu widzisz grubianstwo? Ja jedynie kpię z faceta, któremu zadałem parę pytań, a który nie udzielił na nie żadnej odpowiedzi do tej pory. Tchórz? Czy może nie ma nic do powiedzenia, oprócz zwrotów typu "dudi do budy" albo "dynamizm bałwanizm"? Mniemam, że tak właśnie jest. Strzępić język po próżnicy lub raczej bezsensownie ścierać opuszki z palców na klawiaturze - to każdy potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Uwagi calkowicie ogolne. 19.01.10, 14:43 Gość portalu: z ukosa napisał(a): > No tak, to jest wlasnie ta chora demokracja. > Nie wymyslono nic lepszego. > Na prawde - nic nie da sie wymyslic? Już dawno wymyślono coś lepszego. Wadą demokracji jest to, że głos mądrego człowieka ma to samo znaczenie co głos ciecia z nosem o kolorze dopiero co wypitego wina albo innego mohera. Interesującym pomysłem byłoby ograniczenie prawa wyborczego wyłącznie do osób płacących podatek dochodowy. Ale to tylko półśrodek. W kulturach indian prawo decydowania ma rada starszych. A rada starszych to ciało kolegialne złożone wyłącznie z doświadczonych i zaprawionych w zabijaniu wojowników. Oznacza to, że do rządzenia dopuszczani są wyłącznie godni rządzenia, sprawdzeni w boju osobnicy, mężowie stanu, a nie medialnie sprawne pajace. Można sobie wymyślić różne sposoby ograniczania dostępu do władzy: kryterium zamożności, ilorazu inteligencji, prawo krwi, ale zawsze to będzie związane z koniecznością odebrania ludziom prawa wolnego wyboru, czyli prawa do dokonania złego wyboru. Każda decyzja obarczona jest ryzykiem błędu. Dlatego też o wiele ważniejsze od ograniczania idiotom dostępu do władzy jest umożliwienie wyborcom skorygowania błędu, również w trakcie trwania kadencji. Dlatego prawo wyborców do odwołania Kropiwnickiego trzeba koniecznie rozszerzyć na prawo odwołania Tuska i Kaczyńskiego. Generalnie samorządy w Polsce rządzą o wiele lepiej od rządu centralnego. Śmiem zaryzykować twierdzenie, że samorządy rządzą lepiej z powodu wiszącego nad nimi bata. Rząd centralny nie musi obawiać się odwołania w środku kadancji, dlatego pierwsze trzy lata pozwala sobie olewać wyborców. Wystarczy kupić albo zastraszyć posłów (albo i jedno i drugie), aby mieć spokój na całą kadencję. Z wyborcami tak łatwo się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno A pan sadzi, ze "obecne elity" w ogole cos 19.01.10, 15:28 z tego rozumieja? To jest zalosne. Przeglosowanie tak prostej zasady jak jednomandatowe okregi jest juz teraz niemozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: A pan sadzi, ze "obecne elity" w ogole cos 19.01.10, 16:20 nazimno napisał: > Przeglosowanie tak prostej zasady jak jednomandatowe okregi > jest juz teraz niemozliwe. Jednomandatowe okręgi wyborcze odebrałyby władzę partyjnemu aparatowi, zniszczyłyby całą hmmm... kulturę polityczną, która budowana jest na włazidupstwie i zrzuciły z przepaść całe pokolenie wodzów. W systemie jednomandatowych okręgów wyborczych liczy się poparcie wyborców a nie partyjnej centrali. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno I dlatego wlasnie "oni" tego nigdy 19.01.10, 16:27 nie wprowadza. Rozne rysie/misie/pysie musialyby zasluzyc na to, aby ich ktos wybral. A tak maja wszystko za friko. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_zet Re: Uwagi calkowicie ogolne. 19.01.10, 16:52 Ogólne biorąc, państwo Platona wcale nie było takie złe, jeśli nie liczyć niewolnictwa. Jest oczywiste, że rządzić powinni mądrzy ludzie o odpowiednich cechach moralnych. Jak się człowiek musi postarać, jakie umiejętności i doświadczenie wykazać, żeby go pracodawca przyjął na stanowisko kierownika średniego szczebla! Tymczasem żeby pełnić wysoki urząd posła RP, jak wykazała praktyka, wystarczającą umiejętnością jest często organizowanie zebrań kółek parafialnych i dyplom absolwenta zasadniczej szkoły zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latam aeroplanem Re: klaudiuszyn tutaj ddyzma IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.10, 17:43 Może tak spróbuję. Ludzie krytykujący Dutkiewicza mogą nie mieć wątpliwości co do tego , że on chce dobrze dla Wrocławia. Belkot, kompletny belkot jesli krytykuje sie, to znaczy ze sa watpliwosci! Wszyscy walczą tylko o to, aby przyssać się do kasy publicznej, i jak te głodne świnie przy korycie, czerpać profit z kasy publicznej. Glodne swinie przy korycie nie "czerpia" profitow z kasy publicznej ( no chyba, ze u Orwella) tylko szamaja pomyje! Nie ma czegoś takiego jak prywatna czy nie prywatna opinia. Każdy człowiek wyrabia sobie opinię na podstawie bagażu własnych doświadczeń Wg mej prywatnej opinii, nie wiesz co piszesz. Wg publicznej opinii, walczysz z panem prezydentem Demokracja to nie system gdzie większość ma racje, ale to system w którym większość ludzi oddających głos na kandydata , a więc biorących udział w wyborach, wybiera go na przedstawiciela ogółu. Jakas nowa definicja demokracji? Belkotliwa jakowas Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.walczybinski Re: Potęga referendum. Przestroga dla Dutkiewicza 19.01.10, 13:05 Dutkiewicz jest OK. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Prywatnie pewnie tak :) 19.01.10, 13:53 konrad.walczybinski napisał: > Dutkiewicz jest OK. > Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Prywatnie pewnie tak :) 19.01.10, 17:37 Ten argument Dutkiewicz jest OK powala naprawdę z nóg, Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Prywatnie pewnie tak :) 19.01.10, 17:47 ddyzma5 napisał: > Ten argument Dutkiewicz jest OK powala naprawdę z nóg, Jako kumpel to może faktycznie jest dobry kolega. :) Jak kolega się nie sprawdzi w spółce miejskiej A, to dostanie szansę w spółce miejskiej B. A potem C,D,E,F itd. Ci a najbliżsi koledzy to mają szansę w A+,B+,C+,E+,F+. A przyjaciele w 2000 coś tam. Słowem swój chłop. Co jakiś czas skromnie pochwali się co chce zrobić, a nie co zrobił i się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a wy dziewczynki też pewnie jesteście OK 19.01.10, 22:37 tu i tam............... he, he, he wasze argumenty są tak porywające jak katar chorego na grypę świńską RPO "kochanowski" Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: a wy dziewczynki też pewnie jesteście OK 19.01.10, 23:45 410_tenrok napisał: > tu i tam............... > > he, he, he > > wasze argumenty są tak porywające jak katar chorego na grypę świńską RPO > "kochanowski" > > A Ty jak zwykle zajmujesz się innymi Userami , a nie tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: a wy dziewczynki też pewnie jesteście OK 19.01.10, 23:54 ddyzma5 napisał: > 410_tenrok napisał: > > > tu i tam............... > > > > he, he, he > > > > wasze argumenty są tak porywające jak katar chorego na grypę świńską RPO > > "kochanowski" > > > > > A Ty jak zwykle zajmujesz się innymi Userami , a nie tematem. Ciekawe kiedy dostanę wezwanie, za krytykę władzy danej od Boga, jak Ci ludzie z Szczecina. :) Prawica nie uznaje słów: krytyka, niekompetencja, przebacz itd. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok to do mnie? 20.01.10, 10:13 mylisz adresy! Chyba cierpisz na jakieś schorzenia...... mój malutki. Chcesz zmienić władzę? OK! 1. Zbierz podpisy. 2. Doprowadź do referendum 3. Przeprowadź referendum A nie klep bezmyślnie w klawiatura. Bachem nie jesteś, a komputer to nie organy (kościelne oczywiście). L(e)wica jest taka seksy. Kocha ulicę, ponieważ jest dla niej trampolinką do zdobycia upragnionej władzy. Potem czyści ulicę z elementów i sama jest jak stalowy bagaż............ I tak od lat. L(e)wicę poznaje się po tym jak kończy - wyliniała na kupie gnoju. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a wy sie zajmujecie jakimś tematem? 20.01.10, 10:07 ejże! Piszecie o fanaberiach waszej szarej rzeczywistości w krajach, gdzie ludzie nie chcą z wami gadać.......... Wy sie zajmujecie nawijaniem mamakronu na uszy. Swego czasu zaprosiłem bimbacza do poważnej rozmowy........ I co? Z tobą nie ma o czym gadać, że wspomnę wątek o biskupinie i pointe o "znajomych" (była boska!!!!!) Jak chcesz gadać o poważnych sprawach - ZAWSZE JESTEM OTWARTY! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: a wy sie zajmujecie jakimś tematem? 20.01.10, 11:48 1410_tenrok napisał: > ejże! Piszecie o fanaberiach waszej szarej rzeczywistości w krajach, gdzie > ludzie nie chcą z wami gadać.......... > > Wy sie zajmujecie nawijaniem mamakronu na uszy. Swego czasu zaprosiłem bimbacza > do poważnej rozmowy........ I co? Z tobą nie ma o czym gadać, że wspomnę wątek > o > biskupinie i pointe o "znajomych" (była boska!!!!!) > Może teraz mieszkasz na w. wyspie, ale nie jesteś z w . wyspy. Znasz wiele opowiastek z tego regionu. Ja się na w.wyspie urodziłem, nie w szpitalu, znam tam każdy kamień. Pamiętam jak na w.wyspie nie każdy posiadał radio. Wtedy ludzie na lewo podłączali się do radiowęzła. Problem był w tym , że na w.wyspie były często mgły jesienią . A gdy przyszła zima, wtedy na cienkich drutach podłączonych na lewo do radiowęzła, osadzała się gruba warstwa szronu. Nagle niewidoczne cienkie druty , które były podłączone na lewo do głównej trakcji radiowęzła, idącej nad ogrodami, były widoczne . Niektórzy przestraszeni zrywali szybko te druciki, w obawie przed karami. Ja miałem szczęście, bo trakcja radiowęzła przechodziła przez koronę drzewa w moim ogrodzie. Która to doskonale maskowała moje lewe podłączenie. I tak przy pomocy wkładu słuchawki z telefonu , podłączonej do radiowęzeła zaczęła się moja niezapomniana przygoda ze Studio 202. Twoje opowiastki z w.wyspy posiadają takie luki, że wskazują na to, iż są one z drugiej ręki. Wszyscy moi znajomi mogą sobie bez problemu przypomnieć, jak na Olimpijskim skakało się z wierzy spadochronowej. A dla Ciebie, a nawet Twoich informatorów , ta wieża nigdy nie była czynna. Podczas kiedy była to wielka atrakcja na w.wyspie. > > Jak chcesz gadać o poważnych sprawach - ZAWSZE JESTEM OTWARTY! > Ty jesteś otwarty, ale tylko na opcje wzajemnej adoracji. Każdy user mający alternatywne zdanie, jest od razu przez Ciebie opluwany i grubiańskimi słowami atakowany. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok dyziu, na jakiej wyspie? 20.01.10, 15:06 na wyspie skarbów? Co to jest "ten region"? I gdzie był radiowęzeł? A studio dwieściedwa? Jesteś może redaktorem Pukałko? biedaczku, ja tu sie urodziłem. Chodziłem do szkół, do harcerstwa, a po powrocie z zagranicy nadal tu mieszkam! A ty mi klituś bajduś. PS temat o referendum, jakby co! a co to jest alternatywne zdanie? Wielu ci już to zarzucało! Ja nie jestem pierwszy. Używasz tego forum do wylewania swojego frustu! Pij melisę, a polskiemu Wrocławiowi da pokój! Bo ty tu pitu pitu, a ja gorę! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: dyziu, na jakiej wyspie? 20.01.10, 16:55 1410_tenrok napisał: > na wyspie skarbów? Co to jest "ten region"? I gdzie był radiowęzeł? A studio > dwieściedwa? Jesteś może redaktorem Pukałko? > > biedaczku, ja tu sie urodziłem. Chodziłem do szkół, do harcerstwa, a po powroci > e > z zagranicy nadal tu mieszkam! A ty mi klituś bajduś. > Synu, na całym Sępolnie i Biskupinie były słupy drewniane , odrutowaniem tych słupów leciał radiowęzeł z lokalnym radiem. No ale o tym to wie tylko ten , co żył tam wtedy . Popytaj swoich informatorów , jak masz dobrach . Jednak nie wygląda na to abyś ich miał dobrych, nie wiedzieli oni przecież o wierzy spadochronowej, z której można było skakać. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok a najwięcej ich było na "wierzy spadochronowej" 20.01.10, 17:52 dyziu.............. nauczy się najpierw pisać w języku, którego używasz. wszędzie były kołchoźniki. Już za czasów III Rzeszy na tzw. Litfassaeule........... A gdzieżeś były one na Wielkiej wyspie i w jakich latach? KONKRETY, pliz! A słupy drewniane służyły........... do przesyłki energetyki, jakby co.......... I nadal są takie jeszcze, choć ustawa mówi........... Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: a najwięcej ich było na "wierzy spadochronowe 20.01.10, 18:33 Na ten temat była już z Tobą dyskusja , i to ze szczegółami . W niej twierdziłeś , że nie było wieży spadochronowej z której można było za niewielką opłatą skoczyć. A drewnianych słupów po radiowęźle już dawno nie ma. Do przesyłania energii elektrycznej, nie służą dwa cienkie druty . Ciesz się dalej jak zrobię ja jakiś błąd ortograficzny. Mnie to raczej grzeje niż ziębi. W taki sposób poprawię sobie gramatykę języka polskiego. W końcu powinienem wiedzieć , że rzeczownik „wieża” pisze się przez „ż” , a nie „rz” . Są to jednak tylko konwencje umowne zależne od odmiany . Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: a najwięcej ich było na "wierzy spadochronowe 20.01.10, 19:01 ddyzma5 napisał: > W końcu powinienem wiedzieć , że rzeczownik „wieża” pisze się prze > z „ż” , a nie „rz”. Bądź rozgrzeszony, każdemu błąd zdarzyć się może. Gdybyś zatrudniał korektora, to co innego. Ale nawet poważne wydawać by się mogło polskojęzyczne gazety zrezygnowały z usług korektorów. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok dofaszykho siem seprało.............. 20.01.10, 23:54 i kłazga tysia po epkó........ każdemu sie może zdarzyć.......... chę? ciebie to należy w ramach demokracji spartańskiej strącić ze skały Tarpejskiej.......... Odpowiedz Link Zgłoś
homo-vratislaviensis Re: a najwięcej ich było na "wierzy spadochronowe 20.01.10, 21:10 hej kłótniki jedne. Skoroście takie żyjątka z Sępolna, to dla kontroli waszej wiedzy i określenia statustu stawiam nast. pytania: 1. Do ktorego roku na Krajewskiego bylo XI liceum ? 2. Kto byl wlascicilem piekarni na Partyzantow ? 3. Jak nazywal sie dyrektor SP 45 w 60. latach? 4. ktore miejsce zajela druzyna pilki recznej SP 45 w mistrzostwach Wrocka w 1963? 5. Jak nazywala sie nauczycielka geografii w SP 45 w 60. latach? 6. jak wygladalo oswietlenie uliczne na Sepolnie w 50/60 latach? 7. w jakich latach istnialo kino letnie na Polu Marsowym? To latwe dla "prawdziwych mieszkancow sepolna? teraz punktacja: 7 odp. prawidlowych odpwiedzi - 100% sepolniak 5 praw. odp. - nabyty sepolniak 2 praw. odp - udawacz Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok moje gratulacje za te pytania 21.01.10, 00:00 i zachęcam dyzia do odpowiedzi ad. 7 - to musiało być bardzo dawno, albowiem ja tego nie pamiętam. Pamiętam jedynie kino letnie na Olszewskiego. ad. 6 - gaz, gaz, gaz ad. 1 - do tego, od którego przenieśli jedynastkę na róg Spółdzielczej i Dębowskiego. inne pytania - to nie moja szkolna parafia. a kto to był Sniegocki (boski człowiek, kibic IKS)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latam aeroplanem Re: moje gratulacje za te pytania IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.10, 22:04 1410_tenrok napisał: > i zachęcam dyzia do odpowiedzi > > ad. 7 - to musiało być bardzo dawno, albowiem ja tego nie pamiętam. Pamiętam > jedynie kino letnie na Olszewskiego. > ad. 6 - gaz, gaz, gaz > ad. 1 - do tego, od którego przenieśli jedynastkę na róg Spółdzielczej i > Dębowskiego. > > inne pytania - to nie moja szkolna parafia. > > a kto to był Sniegocki (boski człowiek, kibic IKS)? > Sorki klotniki, oba-cwaj nie zdaliscie. Przykro! Wam za mlodu opowiadano u cudach Sepolna! Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: a najwięcej ich było na "wierzy spadochronowe 21.01.10, 00:56 homo-vratislaviensis napisała: > hej kłótniki jedne. Skoroście takie żyjątka z Sępolna, to dla > kontroli waszej wiedzy i określenia statustu stawiam nast. pytania: > > 1. Do ktorego roku na Krajewskiego bylo XI liceum ? > 2. Kto byl wlascicilem piekarni na Partyzantow ? > 3. Jak nazywal sie dyrektor SP 45 w 60. latach? > 4. ktore miejsce zajela druzyna pilki recznej SP 45 w mistrzostwach > Wrocka w 1963? > 5. Jak nazywala sie nauczycielka geografii w SP 45 w 60. latach? > 6. jak wygladalo oswietlenie uliczne na Sepolnie w 50/60 latach? > 7. w jakich latach istnialo kino letnie na Polu Marsowym? > > To latwe dla "prawdziwych mieszkancow sepolna? > teraz punktacja: > > 7 odp. prawidlowych odpwiedzi - 100% sepolniak > 5 praw. odp. - nabyty sepolniak > > 2 praw. odp – udawacz > Ostre masz kryteria , chyba oblałem ten egzamin. Z szkoły 45 zapamiętałem tylko Hosa, Slepą, Zdzichę, Hejno . Oświetlenie , to pamiętam geometrię dużej laski metolowej, od góry za zakrętem 180 st. Było chyba rondo blaszane jak u kapelusza, no i do ronda był przyczepiony kołnierz z białego szkła. Co do kina , to mogę Tobie tylko opisać jak wyglądało w środku kino Baśń , chodziłem tam na tzw. niedzielne poranki. Pamiętam największą plotkarę na Sępolnie , nazywano ją Wolna Europa. Nazwisko jej pamiętam, Ma******a, miała dwóch synów , mieszkała zaraz koło kina po prawej, nie od strony kawiarenki. Zaraz koło tego jedynego w tym regionie taksówkarza , który też miał dwóch synów. Za kinem mieszkała znana postać we Wrocku o nazwisku Wolny, ten co w radio Wrocław pracował. Prawie w każdej bramie idąc stronę szkoły znam ludzi. Jedna z komicznych postaci w tym regionie był wędkarz o pseudo Zbysiu, żołnierz z powstania Warszawskiego. Kto był właścicielem piekarni , nie pamiętam . Musiał bym zadzwonić do kolegi , który tam mieszka, on na pewno pamięta . Również Twoje pytania zapewne bym wtedy wszystkie odpowiedział. No ale będę uczciwy , i nie będę korzystał ze „ściągi”. Oblałem więc Twój egzamin. Pocieszam się jednak tym, że mógłbym Tobie zadać również kilka pytań z Sępolna, na które chyba byś nie mógł odpowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
1410_tenrok to pisz może "fierza" albo "biesza" - czemu nie. 20.01.10, 23:51 nudzisz mnie kolo. ps gramatyka to gramatyka a ortografia to ortografia, jakby co. by Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: to pisz może "fierza" albo "biesza" - czemu n 21.01.10, 01:07 1410_tenrok napisał: > nudzisz mnie kolo. > > ps > gramatyka to gramatyka a ortografia to ortografia, jakby co. > > by > Synu, mój język polski jest taki a nie inny. Nie raz pisałem tu o swoim wtórnym analfabetyzmie, po trzydziesto letnim pobycie za granicą. A więc nie marudź. Sam się czasami ze swojego pisma śmieję. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Chyba facet przeginasz. To nie wielkopolska. 21.01.10, 00:23 1410_tenrok napisał: > dyziu.............. nauczy się najpierw pisać w języku, którego używasz. > > wszędzie były kołchoźniki. Już za czasów III Rzeszy na tzw. Litfassaeule....... > .... > > A gdzieżeś były one na Wielkiej wyspie i w jakich latach? KONKRETY, pliz! > > A słupy drewniane służyły........... do przesyłki energetyki, jakby co......... > . > I nadal są takie jeszcze, choć ustawa mówi........... Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Referendum nic nie zmieni 20.01.10, 15:36 Jest określone środowisko ludzi zadowolonych z siebie i tego czym jest miasto. Wydaje mi się, że Dutkiewicz do nich należy, i jest tylko reprezentantem tej grupy. Mam wrażenie, że czy będzie PiS, SLD, PO wszystko będzie po staremu, bo ci ludzie nie sprawiają wrażenia jakoś diametralnie różniących się w podejściu do kwestii miasta. Była na przykład jakaś krytyka Euro straszna ? Bo nie przypominam sobie-wszyscy wydawali się zachwyceni. Jak wyglądają debaty w Radzie Miejskiej radnych z Dutkiewiczem każdy może zobaczyć. Praktycznie zerowa krytyka i opozycja. A już o mediach nie trzeba wspominać i postawie wobec działań miasta. Wsi spokojna...wsi wesoła... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Referendum nic nie zmieni 20.01.10, 19:40 vratislavian napisał: > A już o mediach nie trzeba wspominać i postawie wobec działań miasta. > Wsi spokojna...wsi wesoła... I wsi goła... Odpowiedz Link Zgłoś