dotera 08.05.26, 21:07 pojawiła się w mojej głowie nowa przełomowa myśl. Dla mnie przełomowa , o świecie nie myślę. Jak przewrót kopernikański. To nie była tylko treść. To także idąca za nią bardziej ogólna forma. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dotera Re: Dziś 08.05.26, 21:11 Jak byłem młodym chłopakiem kupiłem książkę. Ona wydawała mi się wtedy buntownicza i dlatego na nią zwrociłem uwagę, ale ona nie była taka. To była bardzo zawiła rozprawa filozoficzna. Ta książką za mną chodzi w róznych okresach zycia. Nie zrozumiałem jej za grosz wtedy gdy miałem 19 lat , ale intuicyjnie czułem ze ona jest związana z moim życiem. Muszę do niej wrócić. Odpowiedz Link
dotera Re: Dziś 08.05.26, 21:13 to była chyba najbardziej racjonalną ksiązką w historii napisana przez człowieka który był szaleńcem. Była tak racjonalna ze az była nudna momentami, jakby pisał ją księgowy. ALe napisał ją człowiek szalony, na ktorego życiu szaleństwo zaważyło. Odpowiedz Link
dotera Re: Dziś 08.05.26, 21:33 Moje życie jest formą życia Antygony. Rozumiem z czasem coraz bardziej ze sens był gdzies dawno. W moim życiu, w otoczeniu mojego życia, w dawnych losach cywilizacji w której żyje. Wszystko było gdzieś wcześniej co z wiekiem muszę zrozumieć wbrew instynktowi przetrwania. Odpowiedz Link
dotera Re: Dziś 08.05.26, 21:46 Rzeczywistość ma swoje prawa. Nie tylko te o których uczymy się w szkole. Są też takie które niektórzy widzą w tajemnych sprawkach, a one są najbliżej na widoku jak to możliwe. Za blisko zeby były dostrzeżone. Odpowiedz Link