Dodaj do ulubionych

Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali S...

15.02.10, 08:12
Czy naprawdę ktoś jeszcze wierzy że odbędzie się euro w tym polskim syfie?
Obserwuj wątek
    • Gość: ELJOT Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.10, 08:23
      Jak widac ASIK to urodzony pesymista. Ale tak na poważnie to
      nareszczie ktoś działa żeby rozwiązać ten problem. Ja mam taki
      pomysł. ktory da stały dochód AWF-owi. Przy ul. Mickiewicza jest
      boisko Akademii Wychowania Fizycznego (przy dawnym rektoracie).
      Codziennie tam przejeżdżam bo pracuję na Swojczycach. Niewiele się
      na nim dzieje. Większość zajęć przeniesiono na tereny AWF przy
      Stadionie Olimpijskim. Może AWF w tym miejscu wybuduje parking.
      Szacuję, na około 1000 miejsc. Wtedy bedzie miała stały dochód. Moim
      zdaniem nie do pogardzenia. Jest jeszcze kwestia dogadania się z
      Czerwinkovą, jak z parkingu przejść przez ogródek japoński? Ale to
      kwestia wtórna. Naprawdę Akademia powinna rozważyć ten wariant.
      • Gość: maxim Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.e-wro.net.pl 15.02.10, 09:41
        Przy hali jest potrzebny parkin na 1,5- 2 tys aut.
        Po kiego grzyba robić tam podziemny parking do którego zjazdy zabiorą 30 %
        powierzchni.Tam powinien powstać parking nadziemny nawiązujący architektura do
        hali Ludowej.Będzie obsługiwał ogromne ilości aut gdy zbudują oceanarium. Hala
        na 11.000 osób potrzebuje czegoś więcej niż parkingu na 800 aut.
        Tam potrzeba na Niskich łąkach wyłożyć płytami polder udostępniając miejsce na
        kilka tysięcy aut dla samego zoo.
        Potrzebny jest też wielki parking dla autokarów bo połowa polskich szkół tam
        zjedzie.

• Gość: kibuc Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.chello.pl 16.02.10, 08:57
          Wg. mnie potrzebny jest parking na 53 tysiące aut, 820 miejsc dla autokarów oraz
          dwie płyty postojowe dla lotów krajowych. Po Euro można rozbudować to o pas
          startowy dla lotów międzykontynentalnych oraz wyrzutnię promów kosmicznych.

Dojazd do wszystkiego - Mostem Zwierzynieckim i ulicą Wróblewskiego. Kilka lat
          temu spektakularnie - i zerowym kosztem! - podniesiono nośność mostu z 9 ton do
          30 poprzez prostą zmianę znaku drogowego. Jak trzeba będzie, to z 30t zrobi się
          120t.

Do Hali i Zoo dojeżdza 1, 2, 4, 10, 145, 146 i E. Budujmy, budujmy więcej
          parkingów. Ściągajmy więcej samochodów. Tak wygląda promowanie komunikacji
          zbiorowej w tym mieście. Ostatnio idącą przez środek Parku Szczytnickiego ulicę
          Kopernika zaanektowano na nowie miejsca parkingowe, parking podziemny wpisuje
          się elegancko w ten kierunek rozwoju.
          • Gość: MM Spółka Parking Hala Ludowa 2011 już zawiązana IP: *.finemedia.pl 17.02.10, 18:50
            Spółka już pewnie zawiązana. Z odpowiednim sztabem suto opłacanych specjalistów,
            kilku prezesów, sekretarek, itp. A za 3 lata się ogłosi upadłość projektu z
            powodu ciężkiej zimy w 2010 roku i się zawiąże jakiś nowy projekcik, przy którym
            będzie okazja usiąść do koryta :-)
    • ja.behemot Watpliwości X2 15.02.10, 08:41
      1. Nawet gdy zbudują parking co zmusi kierowców do kozystania
      (placenia) z niego? Przeciez mozna zostawic auto w parku, na
      skwerku. Straz miejska?

2. Widownia w hali ludowej ma zostać wymieniona. Czy ostatni remont
      przed kongresem eucharystycznym został spaprany że trzeba wymienić
      12to letnią widownie?
    • asik555 [...] 15.02.10, 09:06
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • Gość: avi Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: 94.42.104.* 15.02.10, 09:07
        Jaka kulturalna dyskusja :) Gratuluję
        • Gość: maxim Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.e-wro.net.pl 15.02.10, 09:43
          > Jaka kulturalna dyskusja :) Gratuluję
          A czego się spodziewałaś od chama i kibola , choć w zasadzie to to samo?
      • Gość: asik555 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.10, 10:37
        "Doprawdy kundlu?" było oczywiście nie do behemota, tylko do "z" - którego "wypowiedź" została usunięta (nazwał mnie niedoyebaną suką), ale pan admin amator nie raczył umieścić tej informacji i wygląda na to że obrażam bez powodu behemota.
    • Gość: z asik, przestań zaśmiecać wątki swoim spamem, IP: 217.98.20.* 15.02.10, 09:07
      forumowy trollu
    • madeingermany Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 09:16
      sam jesteś polskim syfem

swoją drogą ciekaw jestem kiedy takich baranów najdzie refleksja w kontekście
      tego co wypisywali i dalej wypisują, kiedy ich brednie konfrontują się z
      rzeczywistością?
      • asik555 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 09:29
        A teraz spokojnie spróbuj napisać to jeszcze raz. Tym razem po polsku.
        • Gość: czytacz Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.wro-com.net 15.02.10, 19:24
          problemy z czytaniem złożonych zdań?
    • Gość: semafor A czy on będzie miał połączenie z tym podziemnym IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.10, 09:28
      parkingiem pod fosą?

• Gość: maxim Co się stalo temu misiu ? IP: *.e-wro.net.pl 15.02.10, 10:10
        Nie bo przecież będzie zalany wodą która ucieka z dziurawej fontanny.

Ktoś tez zapomniał że tamtędy płynęła kiedyś Odra no ale zawsze na zalanym
        podziemnym będzie można postawić nadziemny a doświadczenia z uszczelnianiem
        podziemnego wykorzystać przy uszczelnianiu tego pod fosą :)
        Na serio to powinien powstać tam parking nadziemny który byłby dwa razy tańszy i
        dwa razy szybciej by powstał co jest nie bez znaczenia nie ze względu na Ero ale
        na to co kierowcy robią z parkiem i okolicą.
        Z parkingu naziemnego doskonale byłoby widać szczyt techniki wytryskowej a to
        ważne bo wielu jest tak uzależnionych od auta że nigdy by fontanny nie oglądnęło
        gdyby trzeba było przejść od auta więcej niż 100 metrów.
        Dodatkowe zalety to to ze biedni których nie bezie stać na bilet do zoo i
        oceanarium bo dziś kosztuje 25 zł ale w przyszłości łączny będzie droższy niż
        100 zł . Dla uzależnionych od auta proponuję połączyć podziemie jeśli go zaleje
        woda z fontanny, tunelem z oceanarium tak aby delfiny czy orki można było
        oglądać z auta.
        Będzie to pocieszenie dla tych którzy przyjadą z końca Polski i nie dostana biletów.
        Można by sprowadzić jakiegoś narwala i uzyskać za to tańszy wytrysk niż z
        preziowego.

Czy ten misiu koło fontanny dalej płacze ?
        misio zasłania oczy

Czy pozbyli się malkontenta ?

• Gość: jfk tak,tak....wszystko przez euro IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 10:17
          Gość portalu: maxim napisał(a):

> Dodatkowe zalety to to ze biedni których nie bezie stać na bilet do zoo i
          oceanarium bo dziś kosztuje 25 zł

Wiesz chociaż dlaczego bilety podrożały czy rżniesz głupa?
          Dlaczego nie płaczesz że bilet na seans 3D kosztuje 28z? Jak ZOO śmiało podnieść
          ceny biletów?Pewnie muszą się dorzucić do budowy stadionu!
          Zmień nick koluniu na NIEDASIĘ:)
          • Gość: maxim Nie przez euro a przez Euro IP: *.e-wro.net.pl 15.02.10, 16:13
            > Wiesz chociaż dlaczego bilety podrożały czy rżniesz głupa?

Wiem , przytoczyc ci tłumaczenie dyrektora ?
            Bo Warszawka podniosła plus parę innych mało przekonujących.

> Dlaczego nie płaczesz że bilet na seans 3D kosztuje 28z?
            Bo ludzie leją na seans 3D.
            Ja nie byłem na żadnym i nie zamierzam.
            Zoo to wartośc dla wrocławian.
            Ponieważ rośnie liczba gości postanowiono na nim zarabiac.
            To nic że wrocławianie przestana chodzić do zoo bo ile razy mozna tam chodzić a
            wydać 100 zł na niedzielny spacer jest wielu szkoda.
            Za podniesienie bilety bedzie można cos poprawić w zooo i się zareklamować na
            cała Polskę i dalej.
            Przyjadą turyści i te 25 zł od łebka zapłacą.
            Jest zysk dla zoo ? Jest bo wpływy wzrosną.
            Jest strata dla wrocławian ?
            Jest bo będą rzadziej chodzić.
            Zoo to nie fabryka pieniędzy.
            Jak chcą w innych miastach to niech sobie założą .
            Zoo jest jak park , ma służyć mieszkańcom.
            Przecież podobny idiotyczny pomysł mieli z parkami.
            Chcieli wprowadzić opłaty aby chronić i rozbudowywać roślinność.
            Tak naprawdę wpływy z biletów nie pokryłyby kosztów ogrodzenia.
            Matki z dziećmi w wózkach musiałby sobie zmienić parki lub siedzieć na skwerze
            ulicznym.

>Pewnie muszą się dorzucić do budowy stadionu!
            Tak właśnie.Utrzymanie zoo kosztowało UM wiec wymyślono aby zrobić z niego
            spółkę a zaoszczędzone pieniądze wpakować w stadion.
            Bo jak mawia prezydent"piłka nożna jest najważniejsza".
            Zoo ma wziąć 300 mln kredytu choc oceanarium miało kosztować 80 mln.
            Choć w okolicy kierowcy rozjeździli wszystkie trawniki oceanarium musi być w
            tym najruchliwszym miejscu.
            Miasto miało budować safari poza granicami i oceanarium ożywiłoby inną
            dzielnicę. Można by to wykorzystać do budowy drugiego centrum rozrywkowego i
            podzielić ruch samochodowy aby nie wchodził do centrum.
            Ale NIEDASIĘ jak piszesz.
            Dlatego zoo będzie się kisiło jeszcze 50 lat w tym grajdołku choć UE groziła ze
            będą kary za to ze zwierzęta są ściśnięte na zbyt małej powierzchni.
            Zmarnowano wspaniałą szansę na rozbudowanie zoo, bo tereny wzdłuż ul.9 maja
            gdzie miało powstać będą zajęte pod obwodnicę.
            Tymczasem park niszczeje i wkurza mnie jak widzę jeżdżących po alejkach
            samochodziarzy.

> Zmień nick koluniu na NIEDASIĘ:)
            za często to powtarzasz :)
            Ja staram się coś w tym mieście zmienić.
            Aby zmieniać trzeba racjonalnie wydawać kasę.
            Trzeba najpierw znać miasto .
            JAk rozmawiałem z panem Gryczyńskim głównym Inżynierem Ruchu w sprawie
            kolosalnych błędów jakie tam popełnił to szczerze przepraszał i obiecywał ze
            więcej tego błedu nie popełni.
            A zatem dyskusja jest potrzebna i jest budująca.
            Zapewniam ZEDASIę bo wiele razy juz to udowodniłem ale nie moge ciągle za
            urzędnikami poprawiac ich błędów.
            Wiesz dlaczego najeżdżam na prezydenta ?
            Bo jak jadę coś dla miasta załatwić to odpowiedzialni ludzie tłumaczą się że
            taki bałagan jest bo mają związane ręce czy to przez prezydenta czy przez jego
            zastępców.

Wiesz dlaczego pracownicy UM nazywają go sternikiem ?
            Wiesz ile by zrobiło 2000 pracowników UM gdyby sternik i jego kolegium nie
            decydowali o wszystkim ?

Prezydent wie co trzeba zrobić aby jego fontannę więcej osób oglądało.
            Fontanna wspaniałą rzecz namawiałem od lat prezydenta na nią ale skitrano więc
            krytykuję.
            Niestety stadion to studnia bez dna .
            Nie wiem po co zoo 300 mln nie wiem czy to będzie można spłacić z biletów.
            Zatem miasto być może dopłaci do obcych turystów.

> Zmień nick koluniu na NIEDASIĘ:)
            • Gość: jfk Re: Nie przez euro a przez Euro IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 17:52
              Gość portalu: maxim napisał(a):

> Tak właśnie.Utrzymanie zoo kosztowało UM wiec wymyślono aby zrobić z <niego
              spółkę a zaoszczędzone pieniądze wpakować w stadion.

Jeśli nawet, to za kilkanaście miesięcy stadion skończą a zaoszczędzone
              pieniądze można przeznaczyć na coś innego (tak,tak, wiem co zaraz napiszesz "w
              utrzymanie stadionu po Euro")
              Z drugiej strony może mnie wali zoo i dlaczego miasto ma dopłacać z moich
              podatków do Twoich biletów?

> Zmarnowano wspaniałą szansę na rozbudowanie zoo, bo tereny wzdłuż <ul.9 maja
              gdzie miało powstać będą zajęte pod obwodnicę.

Czy Ty aby nie mieszkasz na wyspie?:)))

> Miasto miało budować safari poza granicami i oceanarium ożywiłoby <inną
              dzielnicę. Można by to wykorzystać do budowy drugiego centrum <rozrywkowego i
              podzielić ruch samochodowy aby nie wchodził do <centrum.

Taaaa, a wtedy Maxim dopiero by szalał po forach bo za bilet nie zapłaciłby 25
              tylko 50zł. i wydał jeszcze dwa razy więcej na dojazd.

<odpowiedzialni ludzie tłumaczą się że taki bałagan jest bo mają <związane ręce
              czy to przez prezydenta czy przez jego zastępców.

G... prawda:) Jeden przepis a 6 interpretacji i dla tego każdy chce mieć
              dupochron:))

> Za podniesienie bilety bedzie można cos poprawić w zooo i się zareklamować na
              > cała Polskę i dalej.
              > Przyjadą turyści i te 25 zł od łebka zapłacą.
              > Jest zysk dla zoo ? Jest bo wpływy wzrosną.

I to jest jedyna sensowna rzecz, jaką dzisiaj wyskrobałeś tutaj i w sprawie
              ekranów:)

• gosc_76 Lepiej niech się wstrzymaja z tą inwestycją 15.02.10, 09:42
      Znając realia prowadzenia inwestycji we Wrocławiu 'nadzorowanych'
      (bo tego nie mozna nazwać nadzorowaniem) przez miejskich urzedników,
      goście w 2012 we Wrocławiu zasatną wielką dziurę zamiast parkingu...
      Inna rzecz to koszty. 60mln/800 miejsc=75tys.zł/miejsce to wg mnie
      bardzo drogo!!!
      • Gość: maxim Re: Lepiej niech się wstrzymaja z tą inwestycją IP: *.e-wro.net.pl 15.02.10, 10:16
        > Znając realia prowadzenia inwestycji we Wrocławiu 'nadzorowanych'
        > (bo tego nie mozna nazwać nadzorowaniem) przez miejskich urzedników,
        > goście w 2012 we Wrocławiu zasatną wielką dziurę zamiast parkingu...
        > Inna rzecz to koszty. 60mln/800 miejsc=75tys.zł/miejsce to wg mnie
        > bardzo drogo!!!

Niestety to tyle kosztuje.
        Nawet mam obawy czy za te kasę ktoś zechce zbudować podziemny.
        Na nadziemny z trudem by starczyło a na podziemny liczę 80-120 mln ale nie znam
        się. Możemy sprawdzić za dwa lata.
        Dla niedowiarków przypomnę cenę oceanarium choć bez dat.
        Zaczynaliśmy od 82 mln zł , potem 140 mln, teraz 300 mln a nawet nie zaczęto.
        Parking choć z pewnością będzie kosztował co najmniej dwa razy tyle co piszą
        szybko się zwróci.
        • Gość: gosc Re: Lepiej niech się wstrzymaja z tą inwestycją IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 16.02.10, 08:07
          To jak to jest, że dewloperzy sprzedają miejsca parkingowe po 30
          tys.zł (co jest wysoką ceną) i jeszcze na tym zarabiają
          najprawdopodobniej blisko 100%?
          • Gość: maxim Re: Lepiej niech się wstrzymaja z tą inwestycją IP: *.e-wro.net.pl 17.02.10, 21:23
            > To jak to jest, że dewloperzy sprzedają miejsca parkingowe po 30
            > tys.zł (co jest wysoką ceną) i jeszcze na tym zarabiają
            > najprawdopodobniej blisko 100%?

A dlaczego ci co budują parkingi nie mieliby zarabiać ?
            Deweloper sprzedaje parking jednopiętrowy z niewielkim wyposażeniem.
            Sprzedaje za 30.000 zł a cena "garażu" ma być magnesem ściągającym klientów.
            Dodatkowo mimo wykupienia miejsca za 30-40 tys trzeba płacić dzierżawę.
    • Gość: arteria Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.147.131.243.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.02.10, 10:22
      myślę, że niejedna osoba, zresztą od pisania o "syfie" polskim, czy
      nie - polskim, jeszcze nic nie powstało, oprócz antyslangu
      forumowego. szkoda
      parking chyba dość drogi. ale wrocław ma problem z miejscami
      parkingowymi i wiedzą to nawet ci, którzy korzystają z mpk
      • Gość: asik555 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.adsl.inetia.pl 15.02.10, 10:28
        Wyraziłam tylko swoją opinię do czego mam prawo.
        Uważam że euro się nie odbędzie.
        Zostałam od razu zmieszana z błotem, zwyzywana od suk, trolli itd.
        • Gość: arteria Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.147.76.110.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.02.10, 10:49
          jasne, że masz do tego prawo, i szkoda, że za opinię jest się
          wyzywanym - pewnie w realu nikt by sobie tak nie dokopywał. nawet
          skrajne opinie są ok, tylko ten "polski syf" mnie zniechęcił.
          wspólny mianownik nie zawsze prowadzi do wyniku
    • map4 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 10:28
      "Zrobiliśmy rozeznanie geotechniczne przy hali. U nas są tylko piaski, więc
      budować łatwo." - Daniel Czerek, kierownik w Hali Ludowej.

Może mnie ktoś oświecić, dlaczego budowa parkingu podziemnego w piasku jest
      według magistratu łatwa, a budowa metra niewykonalna ?
      • Gość: walićłosiawporoże nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 10:37
        map4 napisał:

> "Zrobiliśmy rozeznanie geotechniczne przy hali. U nas są tylko piaski, więc
        budować łatwo." - Daniel Czerek, kierownik w Hali Ludowej.

> Może mnie ktoś oświecić, dlaczego budowa parkingu podziemnego w piasku jest
        według magistratu łatwa, a budowa metra niewykonalna

W manipulacji tekstem na własny użytek widzę , że dochodzisz do
        mistrzostwa:)Poza tym ,kierownik hali to nie magistrat.
        • map4 Re: nie może:) 15.02.10, 10:46
          Gość portalu: walićłosiawporoże napisał(a):

> Poza tym ,kierownik hali to nie magistrat.

Kierownik w hali ludowej pracuje w spółce córce magistratu. Dziwne, że magistrat
          twierdzi, że z powodów geologicznych budowa metra jest niemożliwa, a z tych
          samych powodów budowa parkingu podziemnego jest już wykonalna ... zdaniem spółki
          córki. Magistrat nie panuje już nad tą propagandą, bo sami sobie zaczęli przeczyć.

Możesz jakoś wyjaśnić Twój zarzut manipulacji ?
          • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 10:54
            map4 napisał:
            > Możesz jakoś wyjaśnić Twój zarzut manipulacji ?

Kierownik porównywał pl.Nowy Targ i ten koło hali.
            Poza tym, teren obok hali to nie cały Wrocław, to w kontekście Twojego hasła w
            sprawie budowy metra.
            • map4 Re: nie może:) 15.02.10, 11:01

> Poza tym, teren obok hali to nie cały Wrocław, to w kontekście Twojego hasła w
              > sprawie budowy metra.

Całkiem niedaleko od hali ludowej płynie sobie Odra. Skoro hala ludowa stoi na
              piasku obok rzeki, to na budowie podziemnego parkingu będzie mokro. Podobnie,
              jak na budowie podziemnego parkingu na Nowym Targu, gdzie do najbliższego kanału
              Odry również nie jest daleko.

Zastanawia mnie, jak logicznie wytłumaczyć lemingom, że podziemny parking przy
              hali jest ok, podziemny parking na Nowym Targu jest ok, pozdziemny parking pod
              fosą też jest ok, a metra wybudować się nie da.

Poza tym cały ten artykuł jest typową zajawką z daleka śmierdzącą wydziałem
              propagandy UM. Nic nie wiadomo, ale plany są szerokie.
              Aby tylko dotrwać do wyborów.
              • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 11:16
                map4 napisał:

> Zastanawia mnie, jak logicznie wytłumaczyć lemingom, że podziemny <parking
                przy hali jest ok, podziemny parking na Nowym Targu jest ok, <pozdziemny parking
                pod fosą też jest ok, a metra wybudować się nie da.

Ja nie pisałem , że metra nie da się wybudować:)
                Poza tym jeżeli na parkingu będzie mokro, jak sam twierdzisz, to po co
                metro?Wiesz ile tam będzie wody:)
                • map4 Re: nie może:) 15.02.10, 11:33

> Ja nie pisałem , że metra nie da się wybudować:)

Wcale Ci tego nie zarzucam. To jedynie magistrat twierdzi, że jest to niewykonalne.

> Poza tym jeżeli na parkingu będzie mokro, jak sam twierdzisz, to po co
                  > metro?

Wcale nie twierdzę, że na parkingu będzie mokro. Dziwi mnie jedynie, że parking
                  pod termosem jest suchy, parking pod art hotelem jest suchy, pod dworcem głównym
                  znajduje się szpital a metra wybudować się nie da. Normalnie czary jakieś.
                  • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 12:21

map4 napisał:

> Wcale nie twierdzę, że na parkingu będzie mokro.

A kto to napisał?

"Całkiem niedaleko od hali ludowej płynie sobie Odra. Skoro hala ludowa stoi na
                    piasku obok rzeki, to na budowie podziemnego parkingu będzie mokro. Podobnie,jak
                    na budowie podziemnego parkingu na Nowym Targu, gdzie do najbliższego kanału
                    Odry również nie jest daleko"

<a metra wybudować się nie da. Normalnie czary jakieś.

Pomijając uprzedzenia stadionowe:)
                    Da się wybudować metro ,tylko wszystko kwestia kasy.W Wa-wie za część drugiej
                    linii( i to krótką) zaśpiewały firmy prawie 6 mld.
                    I to jest powód "niedasię" we Wrocławiu.
                    Moim zdaniem najpierw powinna być SKM, a może kiedyś mrzonki o metrze:)
                    • map4 Re: nie może:) 15.02.10, 13:01

>
                      > map4 napisał:
                      >
                      > > Wcale nie twierdzę, że na parkingu będzie mokro.
                      >
                      > A kto to napisał?
                      >
                      > "Całkiem niedaleko od hali ludowej płynie sobie Odra. Skoro hala ludowa stoi na
                      > piasku obok rzeki, to na budowie podziemnego parkingu będzie mokro. Podobnie,ja
                      > k
                      > na budowie podziemnego parkingu na Nowym Targu, gdzie do najbliższego kanału
                      > Odry również nie jest daleko"

Porównaj dwa stwierdzenia:
                      1. "na budowie podziemnego parkingu będzie mokro"
                      2. "na podziemnym parkingu będzie mokro"
                      i wykaż ich różnice. Zadanie godne mniej więcej czwartoklasisty w szkole
                      podstawowej.

> <a metra wybudować się nie da. Normalnie czary jakieś.
                      >
                      > Pomijając uprzedzenia stadionowe:)
                      > Da się wybudować metro ,tylko wszystko kwestia kasy.W Wa-wie za część drugiej
                      > linii( i to krótką) zaśpiewały firmy prawie 6 mld.
                      > I to jest powód "niedasię" we Wrocławiu.

Stadion - półtora miliarda. Tramwaj plusik - 1,2 miliarda.
                      O szmalu przewalonym z okazji dwóch expo, eit, fontann i ciągłej naprawy jednych
                      i tych samych ulic, czy też EuroArtMeeting nie wspomnę.

Razem niecałe 3 miliardy złotych. Wybudowanie kolejowego tunelu od dworca
                      świebodzkiego, przez rynek i plac grunwaldzki do stacji Psie Pole kosztowałoby
                      cztery do ośmiu miliardów złotych i zlikwidowałoby korki we Wrocławiu na
                      następnych pięćdziesiąt lat. Twierdzę tak po latach mieszkania w Monachium,
                      które z okazji olimpiady w 1972 roku dokładnie tak samo postąpiło, budując
                      podziemną rurę dla pociągów podmiejskich przechodzącą pod centrum ze wschodu na
                      zachód miasta. Teraz monachijczcycy zabierają się za budowę drugiej rury, która
                      stanie się drugim kręgosłupem aglomeracji i wspomoże przeciążony już istniejący
                      tunel. Twierdzę, że monachijski tunel kolejowy wybudowany prawie czterdzieści
                      lat temu jest jednym z głównych powodów, dla których Monachium jest dziś na
                      czele rankingu miast, jeśli o jakość życia chodzi.

> Moim zdaniem najpierw powinna być SKM, a może kiedyś mrzonki o metrze:)

Najpierw należy wymienić obsługę w magistracie, potem należy spłacić długi,
                      których obecna ekipa narobiła aby dopiero na trzecim miejscu można było zabrać
                      się za odbudowę Wrocławia z podynamicznych zniszczeń.

Przy trzech miliardach wkładu własnego stać by było Wrocław na własną kolej
                      aglomeracyjną za jakieś 10 do 12 miliardów złotych.
                      Rozwój komunikacji zbiorowej jest jednym z priorytetów UE, na to Bruksela szmalu
                      nie żałuje.

A za te pieniądze można byłoby stworzyć system obejmujący wszystkie większe
                      sypialnie w promieniu dobrych 30 kilometrów od ratusza, czyli obejmujący
                      Trzebnicę, Środę Śląską, Oleśnicę, Kąty i Kobierzyce.

Kolejowy tunel dla S-Bahnów pod dworcem głównym w Lipsku, który oddany zostanie
                      do użytku jakoś chyba w przyszłym roku kosztował pi razy drzwi 700 mln Euro.

Zamiast tego buduje się stadiony i fontanny.
                      Największą przeszkodą w rozwoju komunikacji zbiorowej we Wrocławiu jest
                      aktualnie rządząca ekipa.
                      • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 13:58
                        map4 napisał:

> Porównaj dwa stwierdzenia:
                        > 1. "na budowie podziemnego parkingu będzie mokro"
                        > 2. "na podziemnym parkingu będzie mokro"

W obydwu przypadkach występuje słowo "mokro":))Czytając wszystko,to znów
                        manipulujesz słowami:)

<Wybudowanie kolejowego tunelu od dworca
                        > świebodzkiego, przez rynek i plac grunwaldzki do stacji Psie Pole
                        <kosztowałoby cztery do ośmiu miliardów złotych

4 mld.? Wolne żarty! Może 8 by starczyło.Porównaj sobie z Wa-wą.Za odcinek rondo
                        Daszyńskiego-dw.Wileński zaśpiewali prawie 6 mld.Skończyło się się
                        unieważnieniem przetargu.W drugim stanęło na 4,2 mld. za tylko 7 stacji.I mają
                        tylko w jednym miejscu Wisłę nad głowami:)
                        A spójrz co jest u nas na proponowanym przez Ciebie odcinku.

<Tramwaj plusik - 1,2 miliarda.

Przecież odłożyli w czasie część inwestycji z tym związanych więc kwota jak
                        zwykle z kapelusza:)
                        A czy w ogóle jest sens powstania T+, poczytaj link z Krakowa

krakow.gazeta.pl/krakow/1,35798,7560395,Szybki_tramwaj_nieco_szybszy__I_ciagnie_reszte.html
                        > Rozwój komunikacji zbiorowej jest jednym z priorytetów UE, na to <Bruksela
                        szmalu nie żałuje.

Czyli eurokołchoz jak go kiedyś nazwałeś, jednak sie do czegoś przydaje:)
                        • map4 Re: nie może:) 15.02.10, 14:10

> > Porównaj dwa stwierdzenia:
                          > > 1. "na budowie podziemnego parkingu będzie mokro"
                          > > 2. "na podziemnym parkingu będzie mokro"
                          >
                          > W obydwu przypadkach występuje słowo "mokro":))Czytając wszystko,to znów
                          > manipulujesz słowami:)

Przestań z uporem publicznie obnażać własny poziom IQ.

> 4 mld.? Wolne żarty!

W budowie tuneli najdroższe są stacje. Gdyby liczbę podziemnych stacji utrzymać
                          na sensownym poziomie (np. połączyć w jedną stacje Rynek i Plac Dominikański),
                          następną stację umieścić na placu Grunwaldzkim a następną dopiero na Psim Polu,
                          to te cztery miliardy mogłyby od biedy wystarczyć.

> I mają
                          > tylko w jednym miejscu Wisłę nad głowami:)

Pytanie, w którym miejscu za placem Grunwaldzkim wyjść na powierzchnię. Gdyby
                          nie Maślice, to sens miałoby pociągnięcie tunelu aż do stadionu olimpijskiego.
                          Ale ponieważ Olimpijski skazano na śmierć, można byłoby tunel średnicowy
                          zakończyć wcześniej, gdzieś pomiędzy domkami na Zaciszu.

> > Rozwój komunikacji zbiorowej jest jednym z priorytetów UE, na to <Bru
                          > ksela
                          > szmalu nie żałuje.
                          >
                          > Czyli eurokołchoz jak go kiedyś nazwałeś, jednak sie do czegoś przydaje:)

Eurokołchoz używany z rozsądkiem będzie służył długo. Eurokołchoz dojony bez
                          oporów i zahamowań padnie.
                          • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 14:27
                            map4 napisał:
                            > Przestań z uporem publicznie obnażać własny poziom IQ.

A to już chyba moje zmartwienie :)

> W budowie tuneli najdroższe są stacje. Gdyby liczbę podziemnych stacji
                            utrzymać na sensownym poziomie (np. połączyć w jedną stacje <Rynek i Plac
                            Dominikański), następną stację umieścić na placu <Grunwaldzkim a następną
                            dopiero na Psim Polu, to te cztery miliardy <mogłyby od biedy wystarczyć.

Rewelacja! Mamy metro dla mieszkańców Psiego Pola, z czterema stacjami.Wysiadamy
                            na Świebodzkim.Kosztowało tylko 4 mld.
                            I co dalej geniuszu? Ze Świebodzkiego rowerkiem czy piechotką?
                            • Gość: Łoś_bimbacz Re: nie może:) IP: *.ip.netia.com.pl 15.02.10, 16:14

> Rewelacja! Mamy metro dla mieszkańców Psiego Pola, z czterema
                              stacjami

metro dla dojeżdzających do pracy w metroPOlii oraz wyjeżdżających z
                              niej do pracy na prowincji.

> I co dalej geniuszu? Ze Świebodzkiego rowerkiem czy piechotką?

z istniejącego (jeszcze ) dworca naziemną koleją o dowolnej nazwie
                              np. Dynamo-Bahn, geniuszu.

Widmo stadionu zmusza do kwestionowania potrzeb komunikacyjnych
                              miasta, ale Sternik rzekł, ze najważniejszą potrzebą mieszkanców
                              jest piłka nożna i musimy POdążać za jego wskazaniem:)))
                              • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 16:23
                                Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> metro dla dojeżdzających do pracy w metroPOlii oraz wyjeżdżających z
                                > niej do pracy na prowincji.

Map zaproponował metro do jednego osiedla , które za wiele korzyści nie przyniesie!

> z istniejącego (jeszcze ) dworca naziemną koleją o dowolnej nazwie
                                > np. Dynamo-Bahn, geniuszu.

O SKM pisałem wcześniej i ono powinno powstać w pierwszej kolejności.Więc zanim
                                się znów wetniesz w dyskusję POczytaj wszystko , geniuszu!
                                • map4 Re: nie może:) 15.02.10, 16:30

> Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):
                                  >
                                  > > metro dla dojeżdzających do pracy w metroPOlii oraz wyjeżdżających z
                                  > > niej do pracy na prowincji.
                                  >
                                  >
                                  > Map zaproponował metro do jednego osiedla , które za wiele korzyści nie przynie
                                  > sie!

Tunel byłby podstawą komunikacji agomeracyjnej. Na takim na przykład placu
                                  Grunwaldzkim masy ludności pracującej we Wrocławiu a mieszkającej na
                                  podoleśnickiej wsi czy też w innej Trzebnicy przesiadałyby się do tramwajów i
                                  autobusów, aby być rozwiezionymi po okolicznych osiedlach.

A pociąg z Oleśnicy jechałby dalej, tunelem, przez Rynek, Dworzec Świebodzki,
                                  lotnisko aż do Kątów Wrocławskich. Zadaniem tunelu byłoby zlikwidowanie
                                  dojeżdżania z sypialni wrocławskiego obwarzanka do miasta samochodem.

W Monachium działa to tak rewelacyjnie, że władze już się do budowy drugiego,
                                  równoległego do pierwszego tunelu przymierzają.

> O SKM pisałem wcześniej i ono powinno powstać w pierwszej kolejności.Więc zanim
                                  > się znów wetniesz w dyskusję POczytaj wszystko , geniuszu!

Za dużo od gościa wymagasz.
                                  • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 17:21

Map, zacząłeś o metrze i nie zwróciłem nawet uwagi gdy zmieniłeś temat na tunel
                                    kolejowy:)
                                    Więc zdecyduj się, mowa o metrze czy SKM z tunelem od Świebodzkiego w stronę
                                    Psiego Pola, bo to zmienia całkowicie postać rzeczy!
                                    • map4 Re: nie może:) 15.02.10, 18:14

> Map, zacząłeś o metrze i nie zwróciłem nawet uwagi gdy zmieniłeś temat na tune
                                      > l
                                      > kolejowy:)
                                      > Więc zdecyduj się, mowa o metrze czy SKM z tunelem od Świebodzkiego w stronę
                                      > Psiego Pola, bo to zmienia całkowicie postać rzeczy!

Tunel jest zarówno dla pociągów jak i składów metra taki sam, a co nim będzie
                                      jeździć to temat wtórny. Tematem pierwotnym jest robienie lemingom przez
                                      dynamizm wody z mózgu. Podziemne tunele dla komunikacji zbiorowej zdaniem
                                      magistratu są niewykonalne (woda, wicie, rozumicie) a podziemne parkingi dla
                                      samochodów problemem już nie są.

Tego paradoksu mi do tej pory nikt nie potrafił wyjaśnić. Tunelu się wygrzebać w
                                      ziemi nie da, parking podziemny to żaden problem.
                                      • 1410_tenrok znowu idiotismen, was? 15.02.10, 20:19
                                        w M;onachium jest metro głębokie - w skale wapiennej i metro płytkie w w
                                        kurzawce (tzw. Schotter czyli żwir z wodą w stos. 50-50). Te głębokie stacje
                                        mieszcza sie w samym centrum (Hauptbahnhof, Marienplatz). Metropolia monachijska
                                        była zawsze potężna, a linie metra czy S-Bahnu miały po 40 km. długości (z czego
                                        pod ziemią jakies 10). A było ich od razy kilka. A obecnie jest ich
                                        kilkanaście!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                        Monachium, stolica Wolnego Panstwa Bawarskiego - najbogatszej i najbardziej
                                        dynamicznej części Niemiec, wielkości 1/3 Polski. Siedziba banków, firm
                                        ubezpieczeniowych oraz koncernów o światowym znaczeniu. Miasto niezwykle bogate.
                                        A teraz porównajmy to z biednym Wrockiem, odbudowującym sie powoli z lat
                                        zastoju. Z Wrockiem w całości na piasku, a w większości na kurzawce, co
                                        niesamowicie podraża koszty budowy metra (słyszeli o metodzie tubingu???).
                                        Zadnych skał spoistych. We Wrocku warstwy postglacjalne sięgają na gł. 200 m.
                                        A teraz spójrzmy na powierzchnie Wrocka. Z południa na północ (z Bielan do
                                        Widawy) jakies 10/12 km, z zachodu na wschód jakies 35 km (Psie Pole - Leśnica).
                                        Wrocek jest podłużny, tyle, że powierzchnia zurbanizowana intenswynie ma 6 x 6
                                        km. Tu siem podsiemiom panocku meter nijak nji rozpyndzi!
                                        Czy istnieje jakikolwiek sens, aby w tak trudnym geologicznie terenie budować
                                        metro? Czy istnieje jakikolwiek ekonomiczy sens, aby w takim mieście metro
                                        budować? Niemcy przed wojną nie mieli nigdy takich planów dla Wrocka.

Przecież wystarczy stworzyć system szybkiej kolei miejskiej z zintegrowanym
                                        trwanwajem plus. A to sie robi. I pewnie za jakies 5-10 lat zrealizuje.

I tyle.

A palnie emigranci, jak zwykle, swoje. BUSINESS AS USUALLY! To zakrawa na
                                        chorobę? Dutkofobie??? Ciekawa jendostka chorobowa. ciekawe, czy NFS, DAK czy
                                        jakies inniejsza Krankenkasse ma to w katalogu. Jeśli nie - to macie przerypane
                                        miśki!!!
                                        • hummer Za 30 lat dynamizmu to powstanie rowerwroc. 15.02.10, 23:43

> Przecież wystarczy stworzyć system szybkiej kolei miejskiej z zintegrowanym
                                          > trwanwajem plus. A to sie robi. I pewnie za jakies 5-10 lat zrealizuje.
                                          >
                                          > I tyle.

Za 30 lat dynamizmu to powstanie komunikacja rowerowa. 8 lat to było za mało, by
                                          zakupić rowery w tym dynamicznym mieście Dutkiewicza. Za koszt składu
                                          tramwajowego można było rozwiązać problem komunikacyjny. Ile może kosztować
                                          rower miejski, jeśli tramwaj kosztuje koło 10 baniek?
                                          • 1410_tenrok a o co ci biega hummerciu? 16.02.10, 00:27
                                            10 baniek to za drogo? Cóż, taki jest zivot! Są pewnie tramwaje bardzo drogie i
                                            są pewnie bardzo tanie. Ty pewnie byś chciał tani tramwaj, aby później mówić, że
                                            dynamizm kupuje schrott. A gdyby kupiono zamiast skodovki bombardiera lub
                                            siemensa, to wtedy byś powiedział - dynamizm bandzior szmalec za okno
                                            wywodotryskuje. Tak żle i tak nie dobrze.
                                            A więc jak? TAK czy TAK? A może TAK?
                                            Rower miejski. Super pomysł. Pamiętam za czasów mojego dziecinstwa było mnóstwo
                                            poadolfinskich sciezek rowerowych. Naprawdę mnóstwo. Ale później komuna w ramach
                                            oszczędności kabla na tych poszwabskich ścieżkach słupy energetyczne stawiała
                                            (przykłady: ul. Mickiewicza, ul. Kochanowskiego). Teraz, aby te peerelowskie
                                            wynalazki zrekultywować/zrecykingolować, trzeba by dobre pareset baniek wydać.
                                            Kiedyś, pewnie to zostanie osiągnięte. Za 30 a może za 50 lat. Hu nołs. Dla
                                            ciebie to za mało. Ja to rozumiem. Jednak! Taka była pieśń rockowa niejakiego
                                            Johna map4lennona: Imagine is no doody, imagine is no dynamism, some day may be,
                                            he will be a chief........... Proponuję wszelkim narzeknickim, aby stworzyli
                                            komitet wyborczy mapa. On ma doświadczeniem - w koncu widział Monachium z bliska
                                            i nie jest z KUL(a to już coś). NIECH MAP4 ZOSTANIE PREZIEM. Zbuduje drogi w dwa
                                            dni, odremontuje domy w 15 minut, walnie szeroką highway to the future, że
                                            wszystkim dech stanie w gardle........ A później pogadamy. Zobaczym, czy nowy
                                            prezeion nam w 6 dni raj zbuduje. W koncu, jednemu panubożkowi już się ponoć
                                            udało. Czyli, jak się zakasa rękawy odpowiednio (!), to nie może być to takie
                                            trudne. Map będzie drugi - to, co prawda srebrny medal, ale zawsze. To przecie
                                            jak Małysz w Vancouver 2010!

Ja, na ten przykład, ściskam kciuki za pomysł "map4 na prezydenta i raz na
                                            zawsze koniec z dynamizmem (z Kul, znaczy skool!)"!

DLA MNIE BOMBA!

To mówię ja, czyli troll trzeciej klasy, nie wychowany zresztą.
                                            • hummer Re: a o co ci biega hummerciu? 17.02.10, 21:34
                                              O Oficera Rowerowego :)

Jest bardzo dynamiczny, tak jak jego Prezydent.
                                    • ddyzma5 Re: nie może:) 15.02.10, 19:18
                                      Ty najwidoczniej masz problem ze zrozumieniem, że tu chodzi o rozwiązanie
                                      problemu komunikacji miejskiej miasta.
                                      Twój problem raczej koncentruje się na obecności usera map4 na tym forum.
                                      • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 20:01
                                        ddyzma5 napisał:

> Ty najwidoczniej masz problem ze zrozumieniem, że tu chodzi o rozwiązanie
                                        > problemu komunikacji miejskiej miasta.
                                        > Twój problem raczej koncentruje się na obecności usera map4 na tym forum.

Prosił cię ktoś poligloto o zdanie? Nie każdy na forum jest tak pierdo.....y jak
                                        ty , więc bujaj się po stronach Der Spiegel a nie praw mi czy kumam o czym map
                                        do mnie pisze czy nie.
                                        W tej konstelacji temat cie przerasta:)

_____________________________________________________________________

autor postu celowo unika pisowni zaimków dużą literą ponieważ nie zamierza
                                        okazywać szacunku internetowym oszołomom.

• ddyzma5 Re: nie może:) 15.02.10, 20:31

>
                                          > Prosił cię ktoś poligloto o zdanie? Nie każdy na forum jest tak pierdo.....y ja
                                          > k
                                          > ty , więc bujaj się po stronach Der Spiegel a nie praw mi czy kumam o czym map
                                          > do mnie pisze czy nie.
                                          >
                                          Ty po prostu aż rażąco sygnalizowałeś w podtekście nie świadomie o co Tobie
                                          naprawdę chodzi.
                                          Po prostu zachowałeś się jak lunatyk idący za światłem księżyca z podniesionymi
                                          rękoma.
                                          Takich talentów nie spotyka się tu często. Poza tym jesteśmy tu na forum
                                          publicznym , a więc o jakim wtrącani tu mówisz lunatyku ?
                                          >
                                          > W tej konstelacji temat cie przerasta:)
                                          >
                                          Jestem odwrotnego zdania.
                                          • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 20:43
                                            ddyzma5 napisał:

> Ty po prostu aż rażąco sygnalizowałeś w podtekście nie świadomie o <co Tobie
                                            naprawdę chodzi.

Jeśli nawet to sygnalizacja była do mapa nie do ciebie:)))

<jak lunatyk idący za światłem księżyca z podniesionymi
                                            > rękoma.

A kogo interesuje twoja choroba?

<Takich talentów nie spotyka się tu często.

Tak, ty jesteś jedynym ewenementem, rzekłbym nawet w skali kraju.
                                            A może Der Spiegel już zablokował twoje IP bo też mieli już dość?

_____________________________________________________________________
                                            autor postu celowo unika pisowni zaimków dużą literą ponieważ nie zamierza
                                            okazywać szacunku internetowym oszołomom.

• Gość: Łoś_bimbacz Re: nie może:) IP: *.ip.netia.com.pl 15.02.10, 19:47
                                  > Map zaproponował metro do jednego osiedla , które za wiele
                                  korzyści nie przynie
                                  > sie!

jednego osiedla, no tak.....

> O SKM pisałem wcześniej i ono powinno powstać w pierwszej
                                  kolejności.Więc zanim
                                  > się znów wetniesz w dyskusję POczytaj wszystko , geniuszu!

Szkoda czasu na czytanie genialnych dynamicznych koncepcji
                                  komunikacyjnych: skm bez tunelu pod centum miasta i dworca
                                  świebodzkiego, to już lepiej budujcie iluminowane stadiony widoczne
                                  z kosmosu....
                                  • Gość: walićłosiawporoże Re: nie może:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 20:10
                                    Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

<skm bez tunelu pod centum miasta i dworca
                                    > świebodzkiego, to już lepiej budujcie iluminowane stadiony widoczne
                                    > z kosmosu....

Na początek dla kolei aglomeracyjnej wystarczy wykorzystać już istniejącą
                                    infrastrukturę, o tunelu można również POmyśleć (gdzie napisałem że bez tunelu)
                                    tylko skąd kasę na to uzbierać?
                                    Może jak za bimbających czasów-dodrukujemy:)))

• Gość: Łoś_bimbacz Re: nie może:) IP: *.ip.netia.com.pl 15.02.10, 22:57
                                      > tylko skąd kasę na to uzbierać?

wystarczy udział własny jedna trzecia wartości, reszta z dotacji
                                      unijnej, jak uzbierac PRoste: tunel na codzień zamiast PIłkarskiego
                                      Święta przez chwilę....o nie, nie, nie zaPOminajmy słów Sternika o
                                      potrzebach mieszkańców z piłką nożną na czele...

> Może jak za bimbających czasów-dodrukujemy:)))

może zaoszczędzimy?
                                      nie wiem, jakie czasy określasz ta nowomową, ale niedawno bank
                                      Anglii dodrukował lub raczej doklikał 75 milardów funtów, a o
                                      drukarskim szale FEDu już nie wspomnę....
                • tbernard Re: nie może:) 15.02.10, 13:34
                  > Ja nie pisałem , że metra nie da się wybudować:)
                  > Poza tym jeżeli na parkingu będzie mokro, jak sam twierdzisz, to po co
                  > metro?Wiesz ile tam będzie wody:)

Dla chcącego nic trudnego. Niech sobie będzie woda i jako środek transportu
                  zastosować łodzie podwodne ;)
              • Gość: maxim Re: nie może:) IP: *.e-wro.net.pl 17.02.10, 21:45
                > Zastanawia mnie, jak logicznie wytłumaczyć lemingom, że podziemny parking przy
                > hali jest ok, podziemny parking na Nowym Targu jest ok, pozdziemny parking pod
                > fosą też jest ok, a metra wybudować się nie da.

Ależ metro we Wrocławiu jest do wykonania.
                Chodzi tylko o opłacalność inwestycji.
                Do metra trzeba będzie dużo więcej dopłacać niż do MPK.
                Przykładowo bilet na metro warszawskie kosztuje 2 zł a szacowany realny koszt
                przejazdu mieści się miedzy 9 a 11 zł.
                Wrocław nie ma osi wzdłuż której opłaciłoby się zbudować linie metra.
                Rzecz w tym że taki parking zaraz będzie zastawiony.
                Fakt istnienia parkingu będzie ściągał w okolice hali rzesze kierowców którzy
                jak nie znajda miejsca zaparkują byle gdzie.
                Jedyna nadzieja w wysokich cenach biletów co może wpływać na podejmowanie
                decyzji o jeździe autem.
                W każdym bądź razie wolne miejsca parkingowe ułatwią sądom nakładanie wysokich
                grzywien za "parkowanie w parku".Ciekawe ze koło hali oprócz oceanarium planuje
                się nowe instytucje które będą ściągać auta.
                Najlepiej byłoby wyciąć Park Szczytnicki i zrobić parking na kilka tysięcy aut.
                Gdy prezydent nabierze wprawy w budowie parkingów podwodnych można by wybudować
                parkingi pod Odra.
                Odra płynie przez całe miasto i takie parkingi rozwiązałyby problem parkowania w
                mieście.
                Można by tez wybudować drogę przez te wszystkie parkingi wzdłuż całej Odry a
                wzdłuż niej ulokować sklepiki.
                Cała inwestycję mogłoby sfinansować podziemie gospodarcze.
                Ochroną sklepów mogłaby się zając mafia.

• Gość: rumof Re: metro- parking IP: *.static.korbank.pl 15.02.10, 11:04
        Odpowiedź jest prosta: Jak ktoś przyjedzie metrem to co postawi na płatnym,
        prywatnym parkingu?
        • Gość: +- Re: metro- parking IP: *.146.77.99.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.02.10, 12:41
          odpowiedź jest prosta,tylko nie na to pytanie.
          zresztą po metrze można się przesiąść. jeśli istnieje. tak pozostaje
          tramwaj.
    • pracownikxyz Nadchodzi kolejna katastrofa 15.02.10, 10:34
      1. Będzie płatny więc wszyscy zaparkują na okolicznych ulicach, albo jak to
      ostatnio modne wśród buractwa, na parkowych alejkach.
      2. Będzie przeciekał jak przejście podziemne pod rondem Regana czy fontanna na
      pergoli więc ciągle będą ograniczenia w użytkowaniu i koszty, koszty, koszty.
      Będzie jak z płatnym odcinkiem A4. Będzie płacenie za nie wiadomo co.
      3. Niech się zdarzy wyższy poziom odry, to będzie wesoło. Przypominam, że to
      jest blisko odry i na wyspie.
      • Gość: maxim Re: Nadchodzi kolejna katastrofa IP: *.e-wro.net.pl 17.02.10, 22:24
        > 3. Niech się zdarzy wyższy poziom odry, to będzie wesoło. Przypominam, że to
        > jest blisko odry i na wyspie.

Tam pod Zoo płynęła odnoga Odry. Pozostałością po niej są chyba stawki w parku
        po obu stronach Mickiewicza w tym i staw w zoo oraz staw od ogrodu Japońskiego
        do planowanego parkingu. mapa

Widoczne Dutkiewicz zwątpił w sens parkingu pod fosą i postanowił pomysł
        przetestować na bagnach Odrzańskich.
    • zgrozazgroza zrób biznes kosztem mieszkańców 15.02.10, 10:59
      to wrocławska formuła pozbywania się odpowiedzialności władz miasta za jakość
      życia w mieście. Właściwa obsługa komunikacyjna hali należy do właściciela.
      Tak samo jak hipermarket musi zapewnić miejsca parkingowe (to leży w jego
      interesie i taki jest wymóg miasta) za własne pieniądze.
      W tej konkretnej sytuacji chodzi również o obsługę ZOO i Parku Szczytnickiego.
      Problem jest, ale do rozwiązania przez miasto, dla wygody mieszkańców i
      przyjezdnych, a nie dla rozwinięcia kolejnego biznesu zmniejszającego
      atrakcyjność usługi obsługiwanej przez parking.
    • lukasz-wroc Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali S... 15.02.10, 12:07
      Kolejna manipulacja z tym metrem. Miasto stwierdziło, że budowa metra jest
      nieuzasadniona, a nie niewykonalna. Owszem da się wybudować kolejkę podziemną-
      tylko, że każda nowa linia metra spełnia swoją rolę(jest opłacalna) kiedy w
      zasięgu jej działania mieszka min. 500 000 ludzi. Dzisiaj tej normy nie ma
      nawet w Warszawie- a budują już drugą linię! To tak w ramach uświadomienia
      kilku manipulatorów i krzykaczy.
      Druga sprawa w temacie komunikacji: Wrocław ma rozbudowaną sieć kolejową-
      praktycznie każde większe osiedle posiada stację kolejową, ewentualnie w jego
      pobliżu przebiegają tory kolejowe. To tutaj trzeba szukać szans na szybką
      komunikację. Wiadomo, że zaraz pojawią się głosy, że stacje są daleko,
      niedostępne itd... Jednak inwestowanie i rozwój w tym kierunku jest dużo
      tańszy niż budowa metra, tańszy w utrzymaniu, a poza tym stacje metra również
      zlokalizowane nie byłyby w "przedpokoju" każdego malkontenta, czy krzykacza...
      • map4 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 12:18
        lukasz-wroc napisał:

> Jednak inwestowanie i rozwój w tym kierunku jest dużo
        > tańszy niż budowa metra, tańszy w utrzymaniu, a poza tym stacje metra również
        > zlokalizowane nie byłyby w "przedpokoju" każdego malkontenta, czy krzykacza...

Podsumujmy sytuację z punktu widzenia magistratu: metro jest nieopłacalne, a PKP
        niereformowalne. W związku z tym celem poprawienia komunikacji zbiorowej
        wszystkie wolne środki na najbliższe 15 lat magistrat postanowił zainwestować w
        ... stadion.

Całkowicie się z Tobą zgadzam, że to kolej naziemna powinna we Wrocławiu przejąć
        funkcję kręgosłupa komunikacji aglomeracyjnej. Ale
        to dynamiczny inaczej magistrat przecież zezwolił Czarneckiemu na zabudowanie
        kolejną galerią handlową rezerwy inwestycyjnej, czyli gruntu przeznaczonego już
        przez Niemców do rozbudowy kolejowej linii średnicowej. Bez tego kolei
        aglomeracyjnej na wzór niemieckich S-Bahnów uruchomić się nie da.

Za zapaść komunikacji miejskiej i promocję wodotrysków pretensje należy kierować
        do Rafała kandydata na trzecią kadencję Dutkiewicza.
        • Gość: jfk Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 12:43
          map4 napisał:

<Bez tego kolei
          > aglomeracyjnej na wzór niemieckich S-Bahnów uruchomić się nie da.

Wszystko kwestia kasy.PKP nie potrzebuje raczej trzech torów a jeden dobudować
          nawet kolo galerii da się:))
        • svarte_sjel Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 13:13
          map4 napisał:
          > to dynamiczny inaczej magistrat przecież zezwolił Czarneckiemu na
          zabudowanie
          > kolejną galerią handlową rezerwy inwestycyjnej, czyli gruntu
          przeznaczonego już

Ciekawe rzeczy waszmość prawisz. Bo tak się składa, że Czarnecki
          część za własne pieniądze kupionej działki przeznaczył na ową
          rezerwę, ani grosza od miasta za to nie biorąc...

> przez Niemców do rozbudowy kolejowej linii średnicowej. Bez tego
          kolei

... a ewentualny przyszły czwarty tor ma wedle planów być puszczony
          estakadą nad ulicą Nasypową.
          • map4 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 13:51
            svarte_sjel napisał:

> map4 napisał:
            > > to dynamiczny inaczej magistrat przecież zezwolił Czarneckiemu na
            > zabudowanie
            > > kolejną galerią handlową rezerwy inwestycyjnej, czyli gruntu
            > przeznaczonego już
            >
            > Ciekawe rzeczy waszmość prawisz. Bo tak się składa, że Czarnecki
            > część za własne pieniądze kupionej działki przeznaczył na ową
            > rezerwę, ani grosza od miasta za to nie biorąc...

No i chwała mu za to. Ja nie mam pretensji do Czarneckiego (wręcz przeciwnie),
            tylko do magistratu. Bo to normalne nie jest, żeby biznesmen bardziej się
            martwił o przyszłość Wrocławia niż włodarze miasta, którym przecież regularnie
            jest za to płacone.

> > przez Niemców do rozbudowy kolejowej linii średnicowej. Bez tego
            > kolei
            >
            > ... a ewentualny przyszły czwarty tor ma wedle planów być puszczony
            > estakadą nad ulicą Nasypową.

Pytanie ile będzie to kosztowało. Najtańsza byłoby prosta konstruckja belkowa z
            wypełnionymi filarami będącymi przedłużeniem prostych, tanich i jakże
            wytrzymałych filarów niemieckich. Jeśli teraz dodatkowo zaczniesz budować
            punktowe filary, żeby pomiędzy nimi puścić ulicę, to będzie to bardzo drogie
            rozwiązanie. Pomyśl tylko o wymaganiach jakościowych jeśli o materiał na filary
            chodzi - Niemcy użyli zwykłych tanich wypalanych cegieł, które bez problemu
            wytrzymały sto pięćdździesiąt lat i dwie wojny światowe. Pomyśl o wymaganiach
            jeśli o fundamenty takich filarów chodzi - przenoszony ciężar na jednostkę
            powierzchni ma kolosalne znaczenie, kiedy buduje się na piasku a obciążenie ma
            być punktowe. Dzięki dynamizmowi rozbudowa kolejowej linii średnicowej będzie
            kosztować kilkakrotnie więcej, bo zastosować trzeba będzie skomplikowaną
            technologię zamiast prostej.
            I to są prawdziwe ukryte koszty dynamizmu: ten brak planowania i koordynacji
            pomiędzy różnymi urzędami tego samego państwa powoduje, że ciągle na wszystko
            pieniędzy brak. Działka Czarneckiego to tylko przykład jeden z wielu, a w każdym
            na wierzch wyłazi absolutny brak zdolności dynamizmu do koordynacji i planowania
            rozwoju Wrocławia.

Czasami mam wrażenie, że to celowy sabotaż, jak w przypadku AOW i "zgubionych
            gdzieś po drodze" przepustów pod AOW dla osi inkubacji.
            Winnych oczywiście brak. No, ale jak wyborcy dają się zaczadzić fontanną, to nie
            dziwne, że stoją potem w korkach.
            • rk111 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 14:08
              Kłamiesz kłamiesz i jeszcze raz kłamiesz - ale czego można się spodziewać od
              miłośnika czasów PRL .
            • Gość: jfk mapciu, dobry jesteś:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 14:12
              map4 napisał:

> Pytanie ile będzie to kosztowało. Najtańsza byłoby prosta konstruckja belkowa z
              > wypełnionymi filarami będącymi przedłużeniem prostych, tanich i jakże
              wytrzymałych filarów niemieckich. Jeśli teraz dodatkowo <zaczniesz budować
              punktowe filary, żeby pomiędzy nimi puścić ulicę, <to będzie to bardzo drogie
              rozwiązanie.

Tak sobie czytam i śmiać chce mi się z Ciebie:)Jeszcze o 12:18 twierdziłeś że
              "się nie da". A teraz wyskakujesz z propozycjami jak to zrobić:)
              • map4 Re: mapciu, dobry jesteś:) 15.02.10, 14:38
                Gość portalu: jfk napisał(a):

> Tak sobie czytam i śmiać chce mi się z Ciebie:)Jeszcze o 12:18 twierdziłeś że
                > "się nie da". A teraz wyskakujesz z propozycjami jak to zrobić:)

Magistrat też twierdzi, że w sumie metro wybudować się da, dodając, że będzie
                drogo i dlatego się nie da.

To bardzo prosty mechanizm: wystarczy tak skomplikować i podrożyć niechcianą
                inwestycję, żeby per saldo z powodu kosztów ją uwalić.

W tą grę gra magistrat gra z nami od dwudziestu lat; nie dziwne, że nie jesteśmy
                mu w stanie w te klocki dotrzymać kroku ...

Teraz za wyburzenie części galerii trzeba byłoby nieźle Czarneckiego spłacić. I
                już się nie da, bo to kosztuje. W ten sposób nie trzeba się pałować z PeKaPem i
                już jest święty spokój. A lemingi niech dalej wyżywają się na PeKaPie jako na
                jedynym źródle problemów z komunikacją aglomeracyjną. Dynamizm po mistrzowsku po
                raz kolejny zszedł z linii strzału. Gratuluję.

W sumie te kulki w którymi gra z nami dynamizm to zabawa prosta i znana od lat.
                Że się wrocławianie ciągle dają na jedną i tą samą sztuczkę nabrać, zbyt dobrze
                o ich mądrości nie świadczy.
                • sverir Re: mapciu, dobry jesteś:) 15.02.10, 14:52
                  I w ten sposób z rozmowy o parkingu pod halą ludową map przeszedł na rozmowę o
                  magistracie. Przepraszam Cię map, ale to już jakaś obsesja.
                • Gość: jfk Re: mapciu, dobry jesteś:) IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 16:14
                  map4 napisał:

> Magistrat też twierdzi, że w sumie metro wybudować się da, dodając,
                  <że będzie drogo i dlatego się nie da. To bardzo prosty mechanizm: <wystarczy
                  tak skomplikować i podrożyć niechcianą inwestycję, żeby per saldo z powodu
                  kosztów ją uwalić.W tą grę gra magistrat gra z nami od <dwudziestu lat; nie
                  dziwne, że nie jesteśmy mu w stanie w <te klocki <dotrzymać kroku ...

Ależ Ty dotrzymujesz miastu kroku:) Powiem nieśmiało, że jesteś chyba nawet
                  lepszy od nich:)
                  Pięknie obróciłeś kota ogonem na zadane przeze mnie pytanie!

<A lemingi niech dalej wyżywają się na PeKaPie jako na
                  > jedynym źródle problemów z komunikacją aglomeracyjną. Dynamizm po <mistrzowsku
                  po raz kolejny zszedł z linii strzału. Gratuluję.

A kto się wyżywa na PKP za brak SKM? Kolejna Twoja myśl rzucona w kosmos:)
                  Również Arkad nie trzeba będzie rozbierać aby dołożyć jeden tor, miejsca ci tam
                  dostatek:)Już raz zaczęliśmy dyskusję na temat DG ale coś szybko się wycofałeś:)

A wracając do tematu parkingu, to grzeje mnie jaki zrobią, byle powstał.A jeżeli
                  miałoby zeszpecić okolicę takie monstrum jak na Szewskiej to 100 razy wolę
                  podziemny.
                  • map4 Re: mapciu, dobry jesteś:) 15.02.10, 18:09

> A wracając do tematu parkingu,

Ok. Wróćmy do tematu parkingu.

> to grzeje mnie jaki zrobią, byle powstał.

Błąd. Zamiast tego parkingu należałoby sklonować most Zwierzyniecki i ten klon
                    postawić obok. Rozbudowa ulicy Wróblewskiego i wydzielenie na niej jak i na
                    mostach Zwierzynieckich pasów dla autobusów MPK rozwiązałoby problem korków.

A parking dla przyjezdnych gości ZOO, hali ludowej i fontanny (w tym specjalny
                    dla autobusów) można urządzić na stadionie Ślęzy. DynArena już się buduje, Ślęza
                    będzie więc miała gdzie grać. Oooops, zapomniałem, dynamizm sprzedał stadion
                    Ślęzy, no tak, po co myśleć długofalowo ?

Jeśli zaś o tak ukochany we Wrocławiu model biznesowy "zaprojektuj, zapłać,
                    zbuduj, strzyż lemingi" chodzi: jak myślisz, ilu chętnych będzie na zapłacenie
                    100 złotych za wjazd rodziny do ZOO plus 5 złotych za zaparkowanie samochodu na
                    podziemnym parkingu za godzinę ?
                    Bo że na te 60 milionów złotych razy odsetki plus zysk jakoś zarobić będzie
                    trzeba, jest chyba jasne ...

I już zupełnie na koniec: zdefiniuj, gdzie kończą się obowiązki miasta a zaczyna
                    miejsce na nastawioną na zysk komercję: w przedszkolach ? w budowie mostów ? w
                    celowym duszeniu komunikacji zbiorowej i zmuszaniu rodziny do posiadania dwóch
                    samochodów ? W parkach dostępnych po wykupieniu biletów ?

Aquapark powstał, więc wszystkie inne miejskie baseny trzeba doprowadzić do
                    ruiny, bo aquapark musi przynosić zyski. Stadion na Pilczycach powstanie, więc
                    stadiony Olimpijski i na Oporowskiej będą musiały zgnić (Dutkiewicz w
                    dramatycznym przemówieniu do radnych w połowie 2011 roku stwierdzi "nie stać nas
                    na utrzymanie trzech stadionów"). A tereny sprzeda się developerom.
                    Płatny most wschodni powstanie, więc wszystkie inne mosty na wyspę zostaną
                    celowo doprowadzone do zawalenia się ze starości. To nie jest rozwój miasta, to
                    jest branie jego mieszkańców jako zakładników celem ich wydojenia.

Jeśli ten parking powstanie, to w okolicy magistrat zlikwiduje wszystkie
                    bezpłatne parkingi. W ten oto cichy sposób magistrat od lat stopniowo niszczy
                    Wrocław stopniowo przekształcając go w "miasto prywatne". Eksplozja liczby
                    rowerzystów we Wrocławiu wcale nie jest spowodowana ocieplającym się klimatem, a
                    prostym faktem, że ludzie przemieszczać się muszą. Samochód i jego parkowanie są
                    we Wrocławiu bardzo drogie i przez korki powolne, komunikacja zbiorowa nie
                    istnieje, pozostaje rower. A magistrat uwolnione środki przesuwa na wodotryski.
                    • Gość: jfk Re: mapciu, dobry jesteś:) hahahahaha IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.02.10, 18:43
                      map4 napisał:

> Ok. Wróćmy do tematu parkingu.

Dobre:) To ja wróciłem do tematu parkingu a Ty odpowiedz na pytanie:)
                      Dlaczego w godzinę zmieniasz zdanie na temat czy się da dołożyć czwarty tor koło
                      Arkad czy nie da się:)
                      • 1410_tenrok ale mu zadajesz pytanie dżejefkej! 16.02.10, 00:46
                        toć wiadomo, że gość jest szurnięty i chodzi mu jedynie o to, aby gonić
                        króliczka, lecz nie łapać go, go, go, go.
                        Z tej racji jest zainteresowany jedynie swoją twórczością. A ta zmiennną jest,
                        jak to wenna lub wanna.

Mapus daje nam swietne pomysły:
                        zbudowac obok Zwierzynca, Zwierzyniec nr 2 i nie będzie korków. To, że miejsca
                        tam, co kot napłakał (no może wystarcza na matchboksy lub helldrajvy), to już
                        mapcia nie dryga. Nie jego cyrk, nie jego małpy!..............
                        A to, że im szersze drogi, tym więcej aut, im wiecej aut, tym wiecej korków, im
                        więcej korków, tym szersze drogi i wracamy do punktu wyjścia............ A kogo
                        to dryga?????

A Parking?
                        Skoro, hala stulecia ma kilka/kilkanście tys miejsc pojemności, to parking musi
                        być. Najlepszy będzie podziemny. Inna możliwość (realna) to parkować k. Volwa i
                        korzystać z Shuttlebusa - takie rozwiązania istnieją np. w trakcie targów w
                        Hannowerze.
                        • Gość: jfk Re: ale mu zadajesz pytanie dżejefkej! IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.10, 09:28
                          1410_tenrok napisał:

> toć wiadomo, że gość jest szurnięty i chodzi mu jedynie o to, aby gonić
                          króliczka, lecz nie łapać go, go, go, go.
                          > Z tej racji jest zainteresowany jedynie swoją twórczością. A ta <zmiennną
                          jest, jak to wenna lub wanna.

Na niewygodne pytanie brak odpowiedzi!Już drugi raz mapciu rejteruje z dyskusji,
                          więc chyba się nie doczekam na odpowiedź:)
                          Podobnie wygląda Twoje zaproszenie do rozmów dla Łosia z Bimbacza:)
                      • map4 Re: mapciu, dobry jesteś:) hahahahaha 16.02.10, 10:09

> Dlaczego w godzinę zmieniasz zdanie na temat czy się da dołożyć czwarty tor koł
                        > o
                        > Arkad czy nie da się:)

Oczywiście, że technicznie się da. Wystarczy zamiast prostego i taniego
                        rozwiązania będącego kopią istniejącej estakady zaprojektować trzy razy droższe
                        rozwiązanie z podporami punktowymi pomiędzy którymi będzie przebiegać ulica. Co
                        prawda wtedy pojawi się zagrożenie, że Wrocław dorówna Wąchockowi (wiadukty w
                        poprzek ulic budują wszędzie, wiadukty wzdłuż ulic budują tylko w Wąchocku), ale
                        w ramach kampanii wyborczej Sternik projekt ze względu na koszty uwali. Lemingi
                        wykażą zrozumienie ("no tak, oni jednak dbają o publiczne pieniądze"), Sawka coś
                        tam w trybunie ludu naknoci i kolejna kadencja w kieszeni.

Następną możliwością jest pójście w górę i budowa torów SKM nad torami zwykłej
                        kolei. "Niech się mury pną do góry, lalala...". Też się da.

Wreszcie istnieje możliwość skasowania tej ulicy biegnącej wzdłuż nasypu po jego
                        południowej stronie. I po problemie.

Jak więc widać - technika nie jest problemem. Problemem jest nieudolność władzy,
                        która popełniając błąd za błędem na etapie planowania sama sobie podkłada nogi,
                        żeby potem twierdzić, że Wrocławia na nowoczesną infrastrukturę ze względu na
                        koszty nie stać.

Tak to więc dynamizm bohatersko zwalcza problemy nieznane w innym ustroju.
                        • Gość: jfk Re: mapciu, dobry jesteś:) hahahahaha IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.02.10, 10:42
                          map4 napisał:
                          > Oczywiście, że technicznie się da.

No popatrz, a twierdziłeś coś innego:) Pisałeś że niedasię:)
                          Pójdziemy za ciosem i teraz jeszcze mi powiedz na czym polega nieudolność władzy
                          na etapie planowania, skoro sam zaproponowałeś trzy rozwiązania, niekolidujące
                          z Arkadami? W tym jedno bliskie prawdy, jak ktoś wyżej już pisał w planach
                          dobudowa ma być z prawej strony.

P.S.Jak mi odpowiesz to zadam jeszcze jedno, odnośnie klona zwierzynieckiego:)Bo
                          coś za często zmieniasz zdanie:)
                          • 1410_tenrok mówiłem, że jest szurnięty 16.02.10, 16:18
                            arkady są zbudowane wedle przepisów. Taka tam jest linia zabudowy. Gdyby pójść
                            jego tropem, to należałoby wywalić parę budynków pod poszerzenie torów od dworca
                            aż, powiedzmy sobie po złotą zwrotnicę (tzw. posterunek odgałęźny).... A to
                            jest, jakby to nie powiedzieć, lekko paranoiczny pomysł.
                            I za każdym razem to kraszenie sternikiem i dynamizmem........... Zaczynam
                            podejrzewać, że obsesja mapuncia wynika z pewnej niedogodności życie w
                            Mnichowie. Tamtejsza niedogodność to pojawiający sie foen, czyli ichniejszy
                            halny, ale duuuuużo bardziej agresywny.
                            Mapciu odmóżdżył swoje szarości komorkowe i teraz wali bąki w formie tekstów
                            antyburmistrzowych.

Mapunicio for Lordmayor of Wrocekcity!
                            • map4 Re: mówiłem, że jest szurnięty 18.02.10, 09:09
                              1410_tenrok napisał:

> arkady są zbudowane wedle przepisów. Taka tam jest linia zabudowy.

Zważ jeszcze na to, że tą linię zabudowy wyznaczają garaże na Nasypowej i te
                              śmieszne baraczki warsztatu Mercedesa na Owsianej.
                              Wszystko to są proste do zburzenia budowle tymczasowe. Tylko Arkady swą
                              wielopiętrowością i solidnymi fundamentami wyłamują się z tej linii zabudowy.
        • Gość: maxim Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.e-wro.net.pl 17.02.10, 22:27
          > Za zapaść komunikacji miejskiej i promocję wodotrysków pretensje należy kierowa
          > ć
          > do Rafała kandydata na trzecią kadencję Dutkiewicza.
          >

Dlatego 22 wrzesnia prezydent odmówił udziału w debacie o komunikacji.

• januszcisienski1970 a co z ul.Curie-Skłodowskiej??? 15.02.10, 14:53
      a co z ul.Curie-Skłodowskiej???
      przecież to żenada, aby jezdnia z lat 20-tych ubiegłego wieku
      stanowiła dojazd do tego "cuda" architektury....
    • Gość: momus dynaminizm, panowie. dynaminizm IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.02.10, 15:36
      mamy kolejny złoty pomysł naszego dynaminicznego. Tym razem sto metrów od koryta
      Odry wymyślił budować wielopoziomowy parking podziemny. Pewnie będzie nowy
      "wodotrysk" im. dynaminicznego Rafałka.
      A może, dla ratowania pomysłu, zaproponuje podnieść koryto Odry o jakieś 15 m?
      Przecież dla dynaminicznej główki to nie żaden problem.
      • Gość: Gwant A gdzie rozum? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.10, 17:17
        W Duesseldorfie zbudowano tunel wzdłuż nabrzeża Renu w odległości co
        najwyżej kilkunastu metrów od jego koryta i wszystko jest OK. Tu
        chce się zbudować podziemną budowlę w odległości co najmniej
        kilkuset metrów od Odry i kilkudziesięciu od tego strumienia w
        parku i już jest dramat. Rzeczywiście jest o czym myśleć, skoro
        okazuje się, że przedsiębiorstwa działające w Polsce nie potrafią
        nawet poprawnie położyć kostki brukowej. Powstaje pytanie tylko
        pytanie kto tu jest tumanem: Ci którzy wierzą, że te powszechnie
        znane technologie są znane także firmom budowalnym w Polsce, czy Ci,
        którzy nie potrafią ich użyć?

• wrobre Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali S... 15.02.10, 18:36
      Oby przy budowie parkingu na dwie podziemne kondygnacje Hala
      Stulecia się nie osunęła czy nie osiadła na którąś stronę.
      Remont kolejowej estakady z wiaduktami też wydawał się prosty i nikt
      nie przewidział że wykonawca może to zniszczyć. Bądźmy ostrożni,
      Hala Stulecia stoi na piasku , który być może był tam przywieziony
      celowo.
      • ddyzma5 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 15.02.10, 19:53
        Tam nie trzeba było piasku przywozić.
        Tam jest ładny żółty piaseczek na głębokości 1 ½ łopaty.
        Zapewne ten piasek to pozostałości starych rozlewisk Odry.
    • Gość: Dzidek Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.chello.pl 15.02.10, 21:55
      Po jakiego uja potrzebny jest na euro parking przy hali ludowej? To
      raczej daleko od stadionu.
      • ddyzma5 Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali 16.02.10, 00:20
        Parking jest potrzebny dla oglądaczy prysznica na Pergoli pod Halą Ludową.
        Chociaż jak w lecie tam byłem , to auta stały przy Hali Ludowej na poboczach, a
        na parkingu przy Kopernika było prawie pusto.
        • Gość: sq nie wierzę że IP: *.wroclaw.vectranet.pl 16.02.10, 00:50
          a)takie dzieło w ogóle powstanie. Jeśli zabierze się za to miasto, przy odrobinie szczęścia Hala Ludowa ocaleje, i będzie wzbogacona o podziemny basen, jeśli pójdzie "jak zwykle" to nie ocaleje nic. Przy prywatnym inwestorze (którego na razie nie ma i jakoś tłumy oferentów nie szturmują UM) może się uda. W takim wypadku :
          b)nie wierzę że parking będzie rentowny. Imprez w HL wcale nie jest tak dużo, skoro do tej pory ludzie radzili sobie parkując za darmo, znaczna ich częśc będzie to robic dalej.Jestem ciekaw ile rodzin obecnie (po podwyżkach) stac na zoo,a jak dojdzie dodatkowa opłata w postaci parkingów taniej będzie pójśc gdziekolwiek.
          No ale dosyc narzekań- jest kolejny cudownie dynamiczny pomysł na rozwój Wrocławia!Duma mnie rozpiera z prezydenta!!!
          • ddyzma5 Re: nie wierzę że 16.02.10, 12:04
            Zadziwiające jest to że szuka się rozwiązań mało funkcjonalnych, drogich w
            utrzymaniu i niezbyt bezpiecznych. Takie podziemne rozwiązanie potrzebuje
            podczas jego eksploatacji energii elektrycznej na wentylacje i światło. Jest
            również droższe w wykonaniu.
            Mogę sobie wyobrazić znacznie tańsze i funkcjonalniejsze rozwiązanie w tym rejonie.
            Rozwiązanie które nie zakłóca ani stabilności terenu w okuł Hali Ludowej, ani
            pierwotnego obrazu architektury . Jeden lub dwa obiekty np. dwu piętrowe
            niedaleko Hali Ludowej , nie przekraczające swoją wysokością koron otaczających
            ich drzew. Jeden z nich na 500 miejsc mógłby być przy Wystawowej , tam jest
            miejsce niezagospodarowane, po prawej stronie od iglicy. Przy Kopernika jest
            parking na 200 miejsc. To na początek by wystarczyło.
      • Gość: maxim Re: Na Euro powstanie podziemny parking przy Hali IP: *.e-wro.net.pl 17.02.10, 23:07
        > Po jakiego uja potrzebny jest na euro parking przy hali ludowej? To
        > raczej daleko od stadionu.

Stadion-fontanna-stadion mówi ci to coś ?

Chodzi o to aby jak najwięcej ludzi zobaczyło jajka dynamizmu.
        A ze ludziska bez auta nigdzie się nie ruszą to trzeba tu i tam zrobić parkingi .
        Fontanna bez parkingu jest jak pęknięta rura.
        Stadionowi nawet parking nie pomoże i będzie to pierwsze polskie Coloseum i w
        dodatku z esplanadą.
    • tajlerdarden Na Euro wszystko "będzie" 16.02.10, 07:29
      W Polsce dużo się piszę w czasie przyszłym :)
      • Gość: gość Re: Na Euro wszystko "będzie" IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 16.02.10, 08:17
        AMEN!
      • Gość: maxim Re: Na Euro wszystko "będzie" IP: *.e-wro.net.pl 17.02.10, 23:10
        > W Polsce dużo się piszę w czasie przyszłym :)

Kononowicza na prezydenta i wszystko będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka