kangoo72 10.03.10, 09:04 Czy może jest jakiś szczęśliwiec któremu udało się już złapać cyfrową tel. naziemną. Wg. harmonogramu UKE www.polskacyfrowa.org/index.php?id=6 powinni już zaczynać, chyba że znowu jak to u nas tradycyjne opóźnienia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
map4 Re: DVB-T Wrocław 10.03.10, 10:30 kangoo72 napisał: > Czy może jest jakiś szczęśliwiec któremu udało się już złapać cyfrową tel. nazi > emną. Czy wraz z wprowadzeniem DVB-T kanały telewizji publicznej zaczną być transmitowane w FullHD z kompresją MPEG-4 ? Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: DVB-T Wrocław 10.03.10, 11:09 Jeśli będzie wprowadzona DVB-T (MPEG-4) to impuls będzie wysyłany w tej jakości. A tylko ta norma jest w stanie przesyłać FullHD, jednak wszystko zależy od tego jaki materiał będzie wysyłany, a może być wysyłany SD, HD lub FullHD. Jaki będzie wysyłany taki będziesz widził. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Jaki "impuls", co? 10.03.10, 11:27 Zapoznaj sie: pl.wikipedia.org/wiki/HDTV Problem dystrybucji HDTV przez Tzw. naziemne stacje nadawcze jest bardziej skomplikowany, niz Ci sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Jaki "impuls", co? 10.03.10, 11:52 Jaki impuls? Napewno nie analogowy tylko Cyfrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Pojecia nie masz... 10.03.10, 12:28 Bredzisz cos o "impulsach cyfrowych", bez sensu. A juz ZUPELNIE nic nie wiesz o zasadach emisji DVB-T. Strata czasu i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Pojecia nie masz... 10.03.10, 13:12 nazimno napisał: > Bredzisz cos o "impulsach cyfrowych", bez sensu. > > A juz ZUPELNIE nic nie wiesz o zasadach emisji DVB-T. > Strata czasu i tyle. > Zakładam więc że Ty potrafisz z sensem, a może bez Wilkipedi jesteś przysłowiową nogą od stołu? Ty masz problemy ze zrozumieniem fundamentalnych pojęć. Impulsem można nazwać ograniczona pakiet informacji wysyłanych, w tym przypadku przez nadawcę w przestrzeń. Ten impuls może być analogowy albo cyfrowy . Odpowiedz Link Zgłoś
dreskreszowy Re: Pojecia nie masz... 10.03.10, 13:23 Jakiś taki wyjątkowo impulsywny jesteś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Pojecia nie masz... 10.03.10, 13:44 dreskreszowy napisał: > Jakiś taki wyjątkowo impulsywny jesteś ;) > Proponuję się dokształcić. Technika DVB-T Odpowiedz Link Zgłoś
dreskreszowy Re: Pojecia nie masz... 10.03.10, 14:34 Rewelacja! Teraz już wiem, że zbłądziłem i postanawiam się nawrócić na impulsy cyfrowe formatu fullHD ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Pojecia nie masz... 10.03.10, 15:44 Niech Ci będzie dziecko drogie. A więc na przykładzie wysłanej jednaj wiązki informacyjnej sygnału DVB-T , a więc jednego impulsu DVB-T wyjaśniłem dlaczego obraz wysyłany tym systemem w MPEG-2 nie jest w stanie być szybko przetworzony. Dlatego właśnie powstała nowocześniejsza technika przesyłania MPEG-4, aby obraz wysyłany był lepszej jakości i większej rozdzielności wöa+nie FullHD. A gdybyś chciał się przyczepić np. słowa „ rozdzielność” , to powiem Tobie po chłopsku , że chodzi tu o większą możliwość rozróżnialności szczegółów w obrazie. A więc zakładam , że jak masz osiem klas , to już powinieneś zrozumieć w czym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
dreskreszowy Re: Pojecia nie masz... 10.03.10, 16:26 Już się sam zakręciłeś w swoich wywodach. Dekodowanie mpeg-2 wymaga znacznie mniejszego nakładu obliczeniowego niż w przypadkku mpeg-4, a więc nie wiem dlaczego piszesz coś zupełnie o szybkości przetwarzania :))) Zresztą mieszają Ci się pojęcia kodowania i modulacji, a tym bardziej o szerokości pasma (pewnie o twierdzeniu Shannona-Hartleya nawet nie słyszałeś). Rozpisujesz się na ten temat jakbyś objawiał prawdy ostateczne - a niestety zagadnienie jest trochę bardziej skomplikowane. Oglądanie Dr.House'a nie czyni lekarzem. Niestety sposób w jaki opisujesz zagadnienia sugeruje, że nie masz zbyt wiele do powiedzenia na ten temat, prócz kilku ogólników przeczytanych gdzieś w necie, tym bardziej nie rozumiem po kiego się tak napinasz. Poucz się trochę, poczytaj ze zrozumieniem, przemyśl temat zamiast proponować innym dokształcanie się. Zgadza się osiem klas mam, bo po twoim zadufaniu wnioskuję, że jesteś już porduktem ostatniej reformy edukacyjnej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Pojecia nie masz... 10.03.10, 17:12 dreskreszowy napisał: > Już się sam zakręciłeś w swoich wywodach. Dekodowanie mpeg-2 wymaga > znacznie mniejszego nakładu obliczeniowego niż w przypadkku mpeg-4, > a więc nie wiem dlaczego piszesz coś zupełnie o szybkości > przetwarzania :))) > Kto pyta nie błądzi. MPEG-2 to jest stary system który był przed kilkoma laty wprowadzony do przesyłania obrazu w technice DVB-T . Jego zawartość jest mniejsza a więc , dopasowana do szybkości i możliwości przetwarzania informacji przez procesory które były przed kilkoma laty. Potrzebowała ta technika większe pasmo. Dzisiaj mamy szybsze procesory a więc procesory które potrafią przetrawić znacznie więcej informacji. Co to oznacza ? To nie tylko lepsza rozdzielność obrazu , to jeszcze możliwość zrobienia z DVB-T płatnej telewizji , którą można tylko wtedy oglądać, gdy się posiada kartę dostępu. Każdy TV z DVB-T posiada z tyłu takie miejsce na zastosowanie takiego modułu, do którego można włożyć kartę dostępu. Nazywa to się złącze CI. A więc do sygnał DVB-T MPEG-4 będzie najpierw z konwertowany , a w przypadku gdy jest on jeszcze dodatkowo zakodowany np. jakim systemem Nagra, Viacces albo jeszcze innym , musi być rozkodowany. Technika DVB-T MPEG-2 do tego się nienadawana , przeczytaj link który podałem. Natomiast technika DVB-T MPEG-4 jest właśnie do tego przystosowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shadowriver Re: Pojecia nie masz... IP: *.e-wro.net.pl 11.06.10, 23:54 Technika DVB-T MPEG2 i DVB-T MPEG4? XD może masz wiedze ale płytką, jest tylko jedna technika, i praktycznie 2 DVB-T i DVB-T2, na jednym transponderze DVB-T mozesz nadawać MPEG-2 lub MPEG-4. Najważniejszą róznicą miedzy 2 a 4 jest ilośc danych, z faktu że DVB-T nie ma takiej predkości strumienia jak np. DVB-S czy DVB-C Polska wybrała MPEG-4 bo w DVB-C możesz nadać 11 kanałów SD na jednym transponderze a na DVB-T tylko 4 SD i kanał HD zają by cały trasponder, jak nadajesz w MPEG-4 to już 7 ;] więc jeżeli mysleć o HD przez naziemną to tylko MPEG4, a nie jakiś bajki o szybszych procesorach lol ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jac Re: Pojecia nie masz... IP: 213.189.40.* 20.06.10, 11:16 W końcu ktoś napisał coś konkretnego, z którym się zgadzam... MPEG-2 i MPEG-4 na jednym transponderze - jak najbardziej. Dowód: Astra 19,2. 10861MHz, pol. H. Transponder naszej kochanej TVP. Od jakiegoś czasu mieszają. Był cały w 8PSK (wszystko w MPEG-4), potem zmienili na QPSK- tylko 2 kanały w MPEG-2, reszta w 4ce, a teraz znów coś nowego - połowa w MPEG-2, połowa w MPEG-4... totalna jazda. Ale jak widać - da się... W DVB-T mankamentem faktycznie jest przepływność - można puścić z 31Mbit/s (przy 54Mbit/s w DVB-C). Dlatego większość operatorów kablowych wybrało tzw. DVB-C, bo można upakować więcej w jeden kanał RF. W tego typu sprawach ważny jest również bitrating, czyli sterowanie przepływem, aby nie było przekroczeń... Więc stosując bitrating, MPEG-4 można w DVB-T całkiem nieźle upakować. Ostatnio miałem okazję odbierać testowy DVB-T ze Śremu. Idzie ładnie, nawet sygnał ok. 50dB z anteny nie ma stop-klatek. TVP1, TVP2, TVP Info, Polsat, TVN i Puls, TV4. A ostatnio - Szok - testowa transmisja TVP HD - z okazji MŚ w RPA. Normalnie - kochana TVP :) Odpowiedz Link Zgłoś
dreskreszowy Re: Jaki "impuls", co? 10.03.10, 13:17 Chłopie przestań już bredzić o jakiś impulsach, bo zaczyna mieć wrażenie, że nie wiesz nawet o czym piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Jaki "impuls", co? 10.03.10, 13:40 dreskreszowy napisał: > Chłopie przestań już bredzić o jakiś impulsach, bo zaczyna mieć > wrażenie, że nie wiesz nawet o czym piszesz. > Zmusiłeś mnie abym zajrzał na stronę na której jest dokładny opis techniki DVB-T. Muczę Ciebie zmartwić, informacje moje są jak najbardziej słuszne. Techniką DVB-T normy (MPEG-2) można wysyłać obraz cyfrowy , ale nie jakości FullHD. Do tego jest potrzebna technika ( MPEG-4). A więc wysłany impuls informacji cyfrowych przez nadajnik DVB-T, będzie wtedy i tylko wtedy odbierany i przetwarzany na obraz jakości FullHD, gdy ten wysłany impuls będzie w technice DVB-T (MPEG-4) i odbiornik również będzie posiadał analogiczne normy , a więc DVB-T (MPEG-4) W przypadku gdy odbiornik będzie miał norma DVB-T (MPEG-2) nie będzie obrazu ale tylko głos. W takim przypadku odbiornik należy uzbroić w specjalny moduł wsuwany z tylnej strony odbiornika telewizyjnego. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Jaki "impuls", co? 10.03.10, 13:45 Tu znajdziedzesz te same bajeczki co ja opowiadam. Proponuję się dokształcić. Technika DVB-T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Ty, dd....yzma piaty IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.10, 14:51 elektronike tez pewnie studiowales w Oxfordzie tak jak Nikodem. Stad tez bladza Ci sie po lbie jakies impulsy. Wez aspiryne, przyloz sobie zimny lod na leb i daj spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Ty, dd....yzma piaty 10.03.10, 15:48 Gość portalu: z ukosa napisał(a): > elektronike tez pewnie studiowales w Oxfordzie tak jak Nikodem. > > Stad tez bladza Ci sie po lbie jakies impulsy. > Wez aspiryne, przyloz sobie zimny lod na leb i daj spokoj. > > Dziecko drogie . Piszesz z Niemiec , a widź zakładam że znasz język niemiecki. Możesz skorzystać z tego linku co ja tu wkleiłem i się dokształcić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa moge, ale nie musze, drogi stary... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.10, 16:35 Moje rady pozostaja bez zmian. Jestes zielony. Zorientuj sie samodzielnie, w ktorych krajach europejskich dystrybuuje sie HDTV za posrednictwem DVB-T. I napisz nam tu. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: moge, ale nie musze, drogi stary... 10.03.10, 17:15 Gość portalu: z ukosa napisał(a): > Moje rady pozostaja bez zmian. Jestes zielony. > Zorientuj sie samodzielnie, w ktorych krajach europejskich dystrybuuje sie > HDTV za posrednictwem DVB-T. > I napisz nam tu. > Zorientuj się Ty dziecko drogie. Ja niemuszę. A kto chce , wie jak no zrobić bez Twojej mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Nic nie rozumiesz. Koniec komunikacji. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.10, 17:37 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Z litosci Ci to podsylam. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.10, 17:40 www.areadvd.de/news/2008/200802/29_02_2008_04_ZDF_HDTV.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa I to tez: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.10, 17:54 www.dvb.org/technology/fact_sheets/DVB-T2-Fact-Sheet.0409.pdf I nie bredz juz wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: I to tez: 10.03.10, 18:10 Dziecko drogie. To przecież Ty chyba nie znasz Niemieckiego . W jednam linku jest informacja o tym , że nie będzie na olimpiadę TV w jakość HD . Że tylko przez satelitę można jak do tej pory oglądać HD lub FullHD. A w drugim jest informacja o TV nowszej generacji jak DVB-T , mianowicie DVB-T2. I ich porównania. A więc to są linki nie na temat. Zobacz sobie dziecko drogie jakie było pytanie usera map4. Sprawa jest już wyjaśniona . A więc kup sobie dzieciaku klocki do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Nic nie skapowales. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.03.10, 18:26 Linki podeslalem Ci nie w zwiazku z pytaniem map4. Linki podeslalem ci, abys przestal bredzic o wyimaginowanych "impulsach". Twoja znajomosc terminologii i nie tylko "w tym temacie" jest zalosna. I nie osmieszaj sie stwierdzeniami, ze "pisales jakis soft". Bo nawet laik widzi, ze nie masz o tym zielonego pojecia. Mozna jedynie powiedziec, ze "slyszales cos o tym". Ale i tak niedokladnie i nie wiadomo, co. I teraz jest juz [CTRL-Z], drogi stary. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Nic nie skapowales. 10.03.10, 19:15 Gość portalu: z ukosa napisał(a): > Linki podeslalem Ci nie w zwiazku z pytaniem map4. > > Linki podeslalem ci, abys przestal bredzic o wyimaginowanych "impulsach". > Twoja znajomosc terminologii i nie tylko "w tym temacie" jest zalosna. > I nie osmieszaj sie stwierdzeniami, ze "pisales jakis soft". > Bo nawet laik widzi, ze nie masz o tym zielonego pojecia. > > Mozna jedynie powiedziec, ze "slyszales cos o tym". > Ale i tak niedokladnie i nie wiadomo, co. > I teraz jest juz [CTRL-Z], drogi stary. > Dziecko drogie , w Twoich linkach nie znajdziesz żadnych informacji, które by miały jakikolwiek związek z wytłumaczeniem elementarnych rzeczy ze strony teoretycznych modeli tłumaczenia zjawisk fizycznych. Takich rzeczy nie znajdziesz w Wikipedi czy w sieci. Do tego potrzebna jest literatura fachowa . Ale dam Tobie dziecino typ. Na rynku niemieckojęzycznym znajdziesz książkę Prof. G. Fasching – a, u którego zaliczałem swego czasu Mikrofizykę i Elektrotechnikę. Książka ma tytuł „ Elektrotechnik Mikrophysik Struktur Eigenschaften “ Springer-Verlag. ISBN 3-211-81838-3 Wien – New York. Książkę tą dostaniesz tylko w księganiach akademickich. Jak zapoznasz się z jakimi modelami pracują elektrotechnicy i fizycy atomowi, poznasz znaczenie słowa takiego jak „impulsy” w tłumaczeniu zjawisk. Wtedy może sobie porozmawiamy. Póki co ucz się języków obcych , abyś wiedział co czytasz biedaku. Odpowiedz Link Zgłoś
dreskreszowy Daremny Twój trud ;) 10.03.10, 19:28 Kolega Dyzio nie kuma i póki co nawet nie zamierza skumać. Mylą się jemu podstawowe pojęcia i bredzi to o impulsach, to znowu o szybkości procesorów. Teraz do litanii dorzucił jeszcze systemy dostępu warunkowego. Od jakiegoś czasu ignorancja zdaje się być w dzisiejszym świecie powodem do dumy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Podobnie jak Nikodem Dyzma nasz Dyzio 11.03.10, 10:28 tez "studiowal w Oxfordzie"... (pracowal w kuchni przy myciu talerzy w bistro: "Oxford") Dlatego bredzi farmazony, biedaczek. ZDVBT-owalo mu substancje w czaszce. Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: DVB-T Wrocław 10.03.10, 11:28 ddyzma5 napisał: > Jeśli będzie wprowadzona DVB-T (MPEG-4) to impuls będzie wysyłany w tej jakości. > A tylko ta norma jest w stanie przesyłać FullHD, jednak wszystko zależy od tego > jaki materiał będzie wysyłany, a może być wysyłany SD, HD lub FullHD. Jaki > będzie wysyłany taki będziesz widził. Nie rozumiemy się: DVB-T to zaledwie wymiana sygnału analogowego na cyfrowy, czyli coś w stylu przejścia z czarnych winylowych płyt długogrających na CD. Sprawa użytego w transmisji DVB-T kodowania (MPEG-2 lub MPEG-4) to zupełnie co innego. Można wysyłać FullHD w kodowaniu MPEG-2 poprzez DVB-T, tylko że wtedy sygnał ten zajmuje tyle pasma co stary, analogowy. Aby zwiększyć ilość dostępnych kanałów przy jednoczesnym wprowadzeniu telewizji wysokiej rozdzielczości trzeba byłoby wprowadzić kodowanie MPEG-4. I tu pojawia się pytanie, czy Polska telewizja publiczna, pływająca w szmalu zarówno od reklamodawców jak i z abonamentu zdecyduje się przeznaczyć część zysków na wymianę sprzętu, jednoczesną cyfryzację sygnału oraz zwiększenie jego rozdzielczości, zamiast wydawać go na poronione programy taśmowo produkowane chociażby przez "redakcję katolicką TVP" albo bez sensu przejadane w ośrodkach regionalnych. Nie jest prawdą, że TVP brakuje pieniędzy, te pieniądze po prostu rozchodzą się po wszystkich znajomych królika, zamiast być pakowane w infrastrukturę. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: DVB-T Wrocław 10.03.10, 12:18 map4 napisał: > ddyzma5 napisał: > > > Jeśli będzie wprowadzona DVB-T (MPEG-4) to impuls będzie wysyłany w tej j > akości. > > A tylko ta norma jest w stanie przesyłać FullHD, jednak wszystko zależy o > d tego > > jaki materiał będzie wysyłany, a może być wysyłany SD, HD lub FullHD. > Jaki > > będzie wysyłany taki będziesz widził. > > Nie rozumiemy się: DVB-T to zaledwie wymiana sygnału analogowego na cyfrowy, > czyli coś w stylu przejścia z czarnych winylowych płyt długogrających na CD. > > Sprawa użytego w transmisji DVB-T kodowania (MPEG-2 lub MPEG-4) to zupełnie co > innego. Można wysyłać FullHD w kodowaniu MPEG-2 poprzez DVB-T, tylko że wtedy > sygnał ten zajmuje tyle pasma co stary, analogowy. > Nie słyszałem aby ktoś wysyłał obrazu FullHD w MPEG-2, a słyszałem że to nie bardzo jest możliwe. Do przesyłania takiego obrazu potrzeba techniki pracującej na kompresji obrazu MPEG-4. No i oczywiście szybkiego procesora który potrafi zbudować błyskawicznie obraz ze znacznie większą liczbą pikseli jak w technice SD. A więc z tego co mi wiadomo obraz HD czy FullHD przesyłany jest tylko techniką Sat przez mikrofale przetwarzane w konwerterze anteny. Albo techniką kompresji obrazu MPEG-4. U nas w Austrii przesyłanie obrazu DVB-T ( MPEG-2) jest już dawno , kiedy nie było jeszcze MPEG-4. Nie bało jeszcze takich szybkich procesorów. Być może jest to teraz możliwe przesyłanie obrazu FullHD techniką MPEG-2, nie wiem. Ale podejrzewam , że informacje cyfrowe , jak wspomniałeś, zajęły by zbyt duże padmo. Co oznaczało by, taki impuls Cyfrowy FullHD (MPEG-2) potrzebował by więcej czasu do przetworzenia przez procesor. A więc szybsze procesory, co jest kosztowne. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Zanim zaczniesz pisac powiesci o DVB-T 10.03.10, 12:32 zapoznaj sie najpierw z podstawowymi pojeciami technicznymi. Samo "slyszenie o czyms" tu nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: Zanim zaczniesz pisac powiesci o DVB-T 10.03.10, 13:03 nazimno napisał: > zapoznaj sie najpierw z podstawowymi pojeciami technicznymi. > > Samo "slyszenie o czyms" tu nie wystarczy. > > A może był byś tak miły sprostować moje błędy ? Techniką przesyłania obrazu cyfrowego, a właściwie pisaniem softu do takich operacji zajmowałem się już dawno. I wiem o czym mówię. Jednak chętnie przeczytam co Ty masz do powiedzenia na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walićłosiawporoże ha,ha - walczycie z Dyziem??? IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.10, 18:51 Życzę powodzenia:))) Szkoda, że jeszcze słynnych węzłów Kanta tu nie przytoczył. Generalnie panowie jest tak, że na forach pod artykułami stadionowymi Dyzia już bluzgali wszyscy, więc przeniósł się chłopina na znafce DVB-T:))Dajcie spokój bo szkoda czasu.To sterany człowiek ze zmywaka w Austrii, bo tam siedzi a tu się rozpisuje że go wqrwia fontanna koło hali, bo pływał tam kiedyś kajakiem:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dreskreszowy Re: DVB-T Wrocław 10.03.10, 12:49 Zdaje się, że sytuacja jest patowa. Emitel nie chce wyłożyć kasy na sprzęt do emisji sygnału DVB-T dopóki nie będzie pewny, że będzie dostawcą usługi. A TVP ma teraz inne problemy niż przejście nowy standard emisji naziemnej. Odpowiedz Link Zgłoś
kangoo72 Re: DVB-T Wrocław 11.03.10, 08:02 Fajna dyskusja ponad 30 odpowiedzi ale widzę że chyba nikt nie odbiera :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pam Re: DVB-T Wrocław IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 10:42 Nie ma jeszcze emisji testowej, mimo że miała być, zgodnie z harmonogramem, do końca marca. Potężna obsuwa w całym programie przejścia na emisję cyfrową ma swoje źródło w przepychankach w TV publicznej, walkach o zawartość multipleksów z nadawcami prywatnymi i mnóstwie innych, typowo polskich problemikach. Krótko mówiąc: niedasie. Świetnie się we Wrocławiu odbiera czeski multiplex publiczny w MPEG2 (łącznie 11 stacji TV i radiowych). Odległość od granicy to dobre 100km, ale jakość jest dobra i olimpijskie mecze hokejowe oglądałem. Myślę, że realnym terminem odbioru czegokolwiek cyfrowego z polskich nadajników będzie koniec tego roku, jak już wszystkie wysokie układające się strony poczują zmęczenie. A i wtedy o HD bym zapomniał. TVP, w ramach oszczędności ma zamiar zawiesić testową emisję TVP-HD (jak i parę innych kanałów). Pozostaje pytanie, po kiego grzyba nam w takim razie MPEG4, skoro spokojnie można by zacząć od MPEG2. No ale my musimy być the best. Zatem na oglądanie pryszczy na facjacie Wildsteina w HD musicie (bo ja nie zamierzam go oglądać) jeszcze poczekać. Odpowiedz Link Zgłoś
greta-za-zeta Re: DVB-T Wrocław 12.03.10, 10:36 Podobno jakaś sieć kablowa na Osiedlu Kosmonautów (okolice Lotniczej) wpuszcza w kabel sygnał DVB-T (w mpeg2). Dzięki temu nie trzeba dodatkowych skrzynek do telewizora. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Jezeli juz cos "wpuszcza", to... 12.03.10, 11:41 nie DVB-T! (T=Terrestrial, co oznacza TYLKO emisje za psrednictwem nadajnika wyposazonego w antene) Gdyby to zrobili, to zajmie sie nimi odpowiedni urzad. To byloby NIELEGALNE. Moze conajwyzej DVB-C (C=Cable, Kabel po polsku) Te dwa systemy cechuja sie roznymi metodami modulacji nadawanego sygnalu. Odpowiedz Link Zgłoś
greta-za-zeta Re: Jezeli juz cos "wpuszcza", to... 12.03.10, 13:35 Wot kolejny mądrala forumowy się znalazł ;) Co innego teoria, a co innego praktyka: www.azart.pl/?id=cyfrowa Myślę, że należy tylko pogratulować pomysłu, bo niestety jestem w zasięgu syfiatego jupisu. A teraz możesz już napisać donos do UKE ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z ukosa Glupoty opowiadasz, pacynko. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.05.10, 12:56 Za posrednictwem kabla jest tylko: DVB-C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kablarz Duby smolone bredzisz tumanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.10, 20:49 Widocznie horyzonty Twoje tego nie obejmują, bo jak napisali C jak cable i T jak terrestial to już nie może być inaczej? Te literki nie oznaczają tylko medium transmisyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Jezeli juz cos "wpuszcza", to... IP: *.as.kn.pl 26.05.10, 22:06 Ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz, że nielegalnie jest modulowanie COFDM (popularnie zwane DVB-T) w kablu...?? NIc w prawie telekomunkacyjnym nie ma - żadnego zakazu... A sygnał DVB-T z tej kablówki odbieram. I nie tylko w MPEG-2, ale odkąd TVP przeszło na MPEG-4, to i w MPEG-4 leci. I jest extra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tery Re: Jezeli juz cos "wpuszcza", to... IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.10, 22:35 Kolego, ktoś Ci głupot naopowiadał. Czy nie miałeś przypadkiem wcześniej wizyty przedstawicieli jednej z firm, która powołując się na wdrażanie cyfrowej oferuje telewizję cyfrową po kablu? Bo na pewno żaden inżynier nie powiedział Ci, że masz DVB-T po kablu. DVB-T jest systemem telewizji naziemnej wykorzystującym jako medium fale radiowe. Nie bez powodu dla kablówek jest DVB-C. Po drugie DVB-T nie jest modulacją, modulacją nie jest także COFDMA - ale ten drugi błąd pojawia się bardzo często, więc właściwie nie ma się co dziwić. Tak z ciekawości: Co jest "extra" w TVP po przejściu z MPEG-2 na MPEG-4? I czy przypadkiem nie chodzi Ci bardziej o rozpoczęcie transmisji TVP HD? Bo te dwie rzeczy nie są jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kablarz Re: Jezeli juz cos "wpuszcza", to... IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.10, 22:57 Tobie głupot naopowiadali na uczelni. Zresztą jeśli chodzi o wiedzę praktyczną to w ITA (lub jakimś innym zakamarku PWr) od wielu lat jest słabiutko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jac Re: Jezeli juz cos "wpuszcza", to... IP: *.as.kn.pl 30.05.10, 10:43 No widzę, że tu sami specjaliści... :) COFDM na pewno jest modulacją, która w głównej mierze oparta jest na QAM. A jak wszyscy mądrale twierdzący, że DVB-C to tylko w kablu, a DVB-T to tylko naziemnie, to zapraszam do mnie na prezentację... I nie jestem raczej na tyle niedoinformowany, żeby przyszedł ktoś i wcisnął mi STB z możliwością odbioru DVB-T z powietrza... Teoria jest teorią, a praktyka wygląda inaczej. A na PWr faktycznie jest już słabiutko... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tery Re: Jezeli juz cos "wpuszcza", to... IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.10, 12:24 > A na PWr faktycznie jest już słabiutko... :) Cóż, jeśli jesteś po PWr i chwalisz się tym, że nie wiesz czym jest modulacja, to rzeczywiście słabiutko... PS Wikipedia też kłamie - widocznie piszą ją absolwenci PWr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kablarz Re: Jezeli juz cos "wpuszcza", to... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.10, 10:50 A w którym miejscu COFDM nie spełnia definicji modulacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tery Re: DVB-T Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.05.10, 22:40 Stwierdzenie, że ktoś wpuszcza w kabel sygnał DVB-T to jakaś kosmiczna bzdura. DVB-T jest specyfikacją systemu radiowego, a poza tym fakt, że kablówka nadaje coś w postaci cyfrowej nie jest niczym nadzwyczajnym - kablarze dużo wcześniej mieli taką możliwość i szybko z niej skorzystali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kablarz Re: DVB-T Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.05.10, 22:44 No cóż, jak zwykle "speców" teoretyków nie trzeba szukać, sami się zgłaszają. Poczytaj sobie choćby to: www.wisi.pl/ Na naukę nigdy nie jest za późno ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tery Re: DVB-T Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.10, 12:23 Nazywaj to jak chcesz, ale moim zdaniem budujesz (o ile rzeczywiście robisz coś na tych wynalazkach) sieć będącą tak naprawdę odpowiednikiem wielobudynkowej instalacji antenowej. Może to i fajne, bo tanie i łatwe, ale z góry skazujesz się na zawężenie oferty programowej i dodatkowych usług. Dla małych osiedlowych "kablówek" może to i dobre rozwiązanie, ale jak przyjdą prawdziwi kablarze z dużą kasą i odpowiednia technologią, to zostaną Ci klienci, dla których obecna telewizja to jedyne medium, z którego potrafią korzystać. A, jak zapewne wiesz, pokolenie lat 50 i 60 coraz szybciej się kurczy... A każdym razie, ja bym się wstydził nazwać taką sieć telewizją kablową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kablarz Re: DVB-T Wrocław IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.10, 11:18 Od wielu lat, a może jeszcze dłużej, nie zajmuję się tymi zagadnieniami, ale staram się swoją wiedzę aktualizować. Przynajmniej już nie twierdzisz, że po kablu nie można przesyłać DVB-T. Operatorzy stosują STB tylko dlatego, że chcą mieć pełną kontrolę nad abonentami. Odpada im możliwość kradzieży sygnału i więcej mogą wyssać dudków z naiwnych abonentów. Poza tym sieci nie różnią się zbytnio (chyba, że porównujesz do jakiejś pajęczyny zrobionej przez gości od domofonów), a koszt zakupu stacji czołowej jest w obu przypadkach porównywalny. Ja bym jednak wolał rozwiązanie, gdy nie muszę mieć dodatkowych skrzynek przy telewizorze i mogę oglądać całą ofertę na dowolnej ilości odbiorników. A co do "prawdziwych" kablarzy - rozwój innych technologii powoduje, że nie inwestują już tak chętnie. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: DVB-T Wrocław 31.05.10, 14:08 Gość portalu: kablarz napisał(a): > Od wielu lat, a może jeszcze dłużej, nie zajmuję się tymi zagadnieniami, ale > staram się swoją wiedzę aktualizować. Przynajmniej już nie twierdzisz, że po > kablu nie można przesyłać DVB-T. Operatorzy stosują STB tylko dlatego, że chcą > mieć pełną kontrolę nad abonentami. Odpada im możliwość kradzieży sygnału i > więcej mogą wyssać dudków z naiwnych abonentów. Poza tym sieci nie różnią się > zbytnio (chyba, że porównujesz do jakiejś pajęczyny zrobionej przez gości od > domofonów), a koszt zakupu stacji czołowej jest w obu przypadkach porównywalny. > Ja bym jednak wolał rozwiązanie, gdy nie muszę mieć dodatkowych skrzynek przy > telewizorze i mogę oglądać całą ofertę na dowolnej ilości odbiorników. A co do > "prawdziwych" kablarzy - rozwój innych technologii powoduje, że nie inwestują > już tak chętnie. > Teraz rozumie jaki jest Twój stan wiedzy , nie rozumie jednak Twojego uporu. Ale nic nie szkodzi . Zobacz co to takiego spektrum częstotliwości, dla pobudzenie Twojej ciekawości powiem Tobie , że w nim znajdują się częstotliwości słyszalne i widzialne, ale tam jest znacznie, ale to znacznie więcej. Następnie poczytaj coś na temat rozchodzenia się fali w medium. Pomoże to Tobie zrozumieć dlaczego w technice DVB-S musi być używane specyficzny zakres częstotliwości. To samo dotyczy się techniki DVB-T czy DVB-C. DVB-S używa się QPSK-Modulacji DVB-C używa się 256-QAM-Modulacji DVB-T używa się QPSK, 16 QAM, 32 QAM- Modulacji. A więc w technice DVB-T Szerokość pasma wynosi – 7 MHz bei VHF, i 8 MHz bei UHF Jeśli zrozumiesz dlaczego fala w różnych mediach rozchodzi się z różną prędkością, wtedy dojdziesz do wniosku , że częstotliwości i ich modulacje muszą być dopasowane do medium w którym fale się rozchodzi. W innym przypadku wysyłany impuls fali zginie w medium, to znaczy w ośrodku w którym się rozchodzi. Skutkiem czego nie będzie obrazu . A więc medium dla techniki DVB-S jest próżnia i powietrze wysokich częściach atmosfery , fala wysyłane tą techniką musi pokonać drogę 36 tys. Km. i optymalnie przejść przez gęste warstwy atmosfery. Technika DVB-T ma znacznie mniejszy zasięg i musi dać sobie radę w atmosferze , dlatego w każdym regionie muszą być stacje nadawcze. Technika DVB-C ma medium przewodnik prądu , a więc jest to szczególny rodzaj fali elektromagnetycznej powiązany z tą materią przewodnikową. Gdybyśmy np. puścili impuls fali używanej w technice satelitarnej kablem , po kilku metrach impuls ten by zginął. Ale to już znacznie inny temat związany z bezwładnością nośników tego impulsu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jac Re: DVB-T Wrocław IP: *.as.kn.pl 31.05.10, 17:00 Widzę, że już wszelkie definicje zostały przytoczone... Szkoda, że tylko użytkownicy na forum mają tyle zacięcia do dyskusji o DVB-T w Polsce. Mogliby się zabrać do roboty politycy i "spece" z KRRiT, żeby w końcu już coś uruchomić!!! Ale skoro tam ważne tylko, kto z jakiego ugrupowania pochodzi, a nie sama technika, to...chyba się doczekamy naziemnego multipleksu we Wrocławiu... Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: DVB-T Wrocław 30.05.10, 10:59 Gość portalu: tery napisał(a): > Stwierdzenie, że ktoś wpuszcza w kabel sygnał DVB-T to jakaś kosmiczna bzdura. > DVB-T jest specyfikacją systemu radiowego, a poza tym fakt, że kablówka nadaje > coś w postaci cyfrowej nie jest niczym nadzwyczajnym - kablarze dużo wcześniej > mieli taką możliwość i szybko z niej skorzystali. > Wystarczy wiedzieć czego skrótem jest literka „ T ” aby wiedzieć , że to jest jak Ty powiedziałeś „ kosmiczny bzdura ”. Telewizja jest albo kablowa „ C ” , albo antenowa „ T ” , albo satelitarna „ S ”. A więc DVB-C , DVB-T względnie DVB-S . Impuls TV wysłany drogą radiową , a więc techniką antenową , jest impulsem DVB-T. Tu na tym forum nie próbuj nawet podejmować żadnej dyskusji w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kablarz Re: DVB-T Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 30.05.10, 12:06 I znowu się obnosisz ze swoją ignorancją? Sprawa nie dotyczy samych literek, tylko sposobu modulacji. A jak myślisz skoro sygnał z anteny trafia do twojego telewizora za pośrednictwem przewodu współosiowego, to przed anteną jest to DVB-T, a w kablu DVB-C??? Jaja sobie robisz, albo jesteś wyjątkowo oporny na wiedzę. Zresztą wrzuć w googla zapytanie "DVB-T modulator CATV" i poczytaj opis techniczny urządzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: DVB-T Wrocław 30.05.10, 13:19 Synu , Ty potrzebujesz goglować, na tym polega Twoja wiedza . Gorzej jest ze zrozumieniem istoty sprawy u Ciebie. Zajrzyj sobie więc na początek tego tematu. User pyta się o telewizję naziemną cyfrową, a więc DVB – T. Tu masz wszystko co potrzebujesz wiedzieć o tym. Technika DVB-T Jak funcjonuje technika DVB-T Ja o tej technice wiedziałem , jeszcze przed wprowadzeniem jej na zachodzie. Taki to jestem ciekawski, nic nie może ujść mojej uwadze . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kablarz Re: DVB-T Wrocław IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 31.05.10, 12:09 Wstydziłbym się, gdybym miał tak opornego na wiedzę ojca :)))) Sądząc po Twoim zadufaniu, typowym dla młodziaków, albo ja mógłbym być Twoim ojcem, albo jesteś typowym przypadkiem klinicznym. Wątek dotyczy możliwości odbioru DVB-T we Wrocławiu i padła, zgodna zresztą z prawdą, odpowiedź że nie ma takiej możliwości, jedynie któraś z lokalnych sieci kablowych nadaje sygnał w tym standardzie (co też jest prawdą). Jest to, od początku przez Ciebie i podobnych Tobie twardogłowych negowane. Linki które podsyłasz, to typowe blabla dla laików, więc przestań się już ośmieszać. Przewodem współosiowym możesz przesłać praktycznie sygnał w dowolnym standardzie i literki nie mają tutaj żadnego znaczenia. Szkoda czasu - nic nie rozumiesz i chyba nie masz zamiaru zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ddyzma5 Re: DVB-T Wrocław 31.05.10, 12:57 Och, powinieneś się wstydzić kojarzenia i zapamiętywania tego co przeczytałeś. Ten wątek nie dotyczy tego co Ty napisałeś, user o niku kangoo72 otwiera temat z zapytaniem, Cytat: ________________________________________ Czy może jest jakiś szczęśliwiec któremu udało się już złapać cyfrową tel. naziemną. _________________________________________ Według starego harmonogramu, który był na stronie www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t telewizja cyfrowa naziemna DVB-T powinna być już we Wrocławiu. Kojarzysz już o co tu chodzi. W między czasie wyjawiło się kilka pytań na która ja odpowiedziałem. A ponieważ ten system mam już od kilku lat ( Austria ) , to wiem o tej technice wystarczająco aby odpowiedzieć tu na wątpliwości . > > Linki które > podsyłasz, to typowe blabla dla laików, więc przestań się już ośmieszać. > W tych linkach nie jest babla, ale tam są opisane podstawy, które odpowiadają na tu zadawane pytania. Dokładniejsza wiedza nie jest w tym przypadku potrzebna. Obawiam się, że Ty nie rozumiesz co tam naprawdę pisze, skoro Ty nie możesz tu na forum skontaktować o co tu na forum tak naprawdę chodzi. > > Przewodem współosiowym możesz przesłać praktycznie sygnał w dowolnym standardzi > e > i literki nie mają tutaj żadnego znaczenia. Szkoda czasu - nic nie rozumiesz i > chyba nie masz zamiaru zrozumieć. > Jaszcze raz Tobie podkreślam. Tu na forum user nie pytał o przesyłanie telewizji cyfrowej techniką kablową DVB-C. Ale pytał o technikę przesyłania telewizji cyfrowej naziemnej, to znaczy DVB-T. www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t Dokształć się proszę i czytaj posty ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dreskreszowy Re: DVB-T Wrocław 01.06.10, 11:20 Daje się odebrać czeski multipleks. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naye66 Re: DVB-T Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.10, 11:14 czy was pojebalo? koles pyta czy jest mozliwy odbior a wy pie...cie kocopaly o tym czy ktos sie zna na technice przesylu czy nie? pojebalo was ludzie do konca ? Odpowiedz Link Zgłoś