zyz_o 10.03.10, 09:14 Może jednak chodzi o taczkę? W obliczu krachu finansów miasta jak najbardziej się przyda. Ale musi być duża - Rada miejska bez winy nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kibuc Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: 193.22.252.* 10.03.10, 09:33 "(...)dwa monstrualne krzesła z rur stalowych. Jedno miało być ustawione w Elblągu, a drugie we Wrocławiu, w prostej linii Wrocław - Elbląg, zwrócone do siebie. "Odległość, w jakiej będą ustawione, uniemożliwia obejrzenie tej sytuacji. Relacje zachodzące między nimi powstają w sferze pojęciowej, podobnie jak relacje, jakie zachodzą między nimi a otoczeniem" - wyjaśniał artysta" "Relacje w sferze pojęciowej" między "dwoma monstrualnymi krzesłami z rur stalowych". Artyści to szajbusy, ale można to tolerować, dopóki nikomu tym nie szkodzą. Jeśli jednak na ich szjabę mają być wydawane publiczne pieniądze, to trzeba tu postawić wyraźną granicę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 09:45 To jest podlizywania się braciom K. Z Elbląga pochodzą pewni ludzie z PiS. Wiem jacy ale nie powiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: admo Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.ict.pwr.wroc.pl 10.03.10, 09:48 O ja... zero wyobraźni... Nic tylko praca, dom i może Avatar w kinie:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibuc Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: 193.22.252.* 10.03.10, 10:21 Jeśli tu o wyobraźnię chodzi, to proponuję owe krzesło również sobie wyobrazić, zamiast stawiać. Wówczas kto chce, ten je zobaczy, kto nie chce, ten nawet przypadkiem na nie się nie natknie, a koszty zerowe. Jeden wyskakuje z relacjami między krzesłami, drugi chce na nasz koszt powrócić do czasów dzieciństwa i drzeć pierze z poduszek, same wielkie artysty, co jeden, to wspanialszy. Jak nazwę mój kubeł na śmieci "koncertem na pięć kilo odpadów i dwa pampersy" i zacznę rozpływać się nad tym, jak w ograniczonej przestrzeni komponują się odpady organiczne i opakowania będące dziełem rąk ludzkich, będąc symbolem ostatecznego połączenia przyrody i cywilizacji, to też będę mógł się zaprezentować szerszej publiczności a miasto wyłoży pieniądz na odtworzenie ekspozycji w skali, powiedzmy, piętnastokrotnie większej na placu 1go Maja? Odpowiedz Link Zgłoś
czepialska Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 10.03.10, 10:41 Próbuj. Tylko wcześniej, jak w tej baśni Andersena, postaw tezę, że głupcy tego nie zobaczą, nie zrozumieją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azr Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 10.03.10, 12:07 trudno o celniejszy komentarz :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ☯ Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.10, 13:40 Kiedy ostatni raz byłeś w teatrze, filharmonii, muzeum ? Czy pamiętasz jeszcze kiedy PRZECZYTAŁEŚ ostatnią KSIĄŻKĘ ? A czy, jeżeli już kiedykolwiek ruszyłeś się paza swoje błotniste obejście, zauważyłeś cokolwiek poza bazarem i wystawami sklepów ? Ale z całą pewnością wiesz jak uzdrowić gospodarkę światową i oczywiście zoperować nowotwór. Do soboty jeszcze tylko trzy dni i... jeeee - biesiadny z kapustą! Telewizja szkodzi nie tylko na oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 10.03.10, 18:24 O, ja bardzo dużo czytam, chodzę na koncerty, w muzeum i galerii sztuki bywam regularnie i, wyobraź sobie, mam też kontakt ze sztuką nowoczesną bo w moim ulubionym muzeum i takie wystawy się zdarzają... I to jego podsumowanie sztuki nowoczesnej jest jak najbardziej trafne... Odpowiedz Link Zgłoś
klinikka Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 11.03.10, 00:59 nareszcie stanie, świętoj_eb_liwym klechom może trochę opadnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus oj dostaniecie wy krzeslo IP: *.dynamic.mnet-online.de 11.03.10, 11:26 oj dostaniecie krzeslo brunatne smieci to z 1995 r z auli adbk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: das spiel ist aus czy zrozumieliscie co napisalem IP: *.dynamic.mnet-online.de 11.03.10, 11:50 przypominam niesmialo ze zostalo wam 2 dni slownie dwa dni a bajki to mozecie opowiadac swiniom w chlewie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Wykup wreszcie tę receptę, yingyang IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 12:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Te, yingyang! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 09:21 Ale jesteś obciachowym pozerem. My czytamy, słuchamy, chadzamy do muzeów, kin i na koncerty dla przyjemności. Ty chodzisz bo się musisz dowartościować swoją wymuszoną "kulturalnością". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amnesia Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.lanet.net.pl 10.03.10, 10:24 Ciekawy przykład artystycznej szajby w mieście to np. Bilbao w Hiszpanii. Ale Hiszpania to inny kraj który całkiem nieźle wydaje publiczne pieniążki na takie i inne szajby :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRo a na krześle, żeby siedział obrzymi koń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 19:59 a na koniu monstrualny jeździec, a spod kopyt niech tryska gigantyczna fontanna. Wrocław widzę wielkim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: kibuc - Olbrzymie betonowe krzesło IP: 210.8.175.* 12.03.10, 03:32 Dokladnie to samo chacialam zacytowac - Ci ludzie naprawde maja cos z glowa a nazywa sie ich "artystmi" Co za bzdura!! Ten pogiety "artysta" cos pieprzy i jestem pewna ze sam nie umial by tego wytlumaczyc te "relacje w sferze pojeciowej, relacje miedzy dwoma krzeslami!! Ha ha az chce sie Wyc DOSYC!! A co gorsze ze znajduja innych "pogietych" ktorzy sie nimi zachwycaja - a to juz jest niebezpieczne! Spadajcie z tymi Krzeslami (stawiaj u siebie za swoje pieniadze), przez moment myslalam o przystanku tramwajowym (bo przeciez cyt. "nie moze byc wyizolowane musi byc w samym srodku zycia ruchu" ale kosztem tego jednego krzesla jestem pewna postawimy piekna lawke na KAZDYM przystanku! Wont z balonami! Zostawcie Ostrow Tumski "Stary i Statyczny" bo taki nam sie podoba!! Artysci! dzisiaj to trzeba byc artysta zeby drzewo postawic do gory nogami albo przykryc budynek jakas szmata. Uff co za swiat - Nie tolerujmy tego!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: kibuc - Olbrzymie betonowe krzesło IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.10, 08:38 jaka Ty energetyczna jestes:) ale co mają stawiać w miescie? na razie tylko bluzgasz i krytykujesz, co ciekawe, nawet nie wiesz co, bo nie widzialas tego. Ale mniejsza z tym: co mają postawić, zeby podobało się wszystkim, Tobie, Map4 i paru innych wybitnym znawcom sztuki? I ludziom na ulicy? opisz to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manwe pomysł świetny IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.10, 09:59 pomysł świetny tylko że Genewa była pierwsza. maps.google.pl/maps?hl=pl&lr=&ie=UTF8&q=carrefour&fb=1&gl=pl&ei=rl2XS7z4AYGsmwProJnLCw&ved= 0CBAQtgMwAA&sll=46.222799,6.138875&sspn=0.000665,0.001635&split=1&rq=1& ev=zi&radius=0.04&hq=carrefour&hnear=&t=h&layer=c&cbll=46.222944,6.1388 53&panoid=hqLwZOFz7Bdzz64ytyf0Aw&cbp=12,179.19,,0,5&ll=46.222792,6.1388 52&spn=0,359.998365&z=20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egghead Re: pomysł świetny IP: 212.127.95.* 10.03.10, 10:48 Kapitalne, tutaj przyjaźniejszy link: tnij.org/krzeslo8 Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: pomysł świetny 10.03.10, 12:55 Jest jeszcze Praga ! Na Kampie. Sovove Mlyny. www.przewodnikpopradze.pl/fotka68/praskie_pomniki/krzeslo_przed_muzeum_na_kampie Pozdrawiam ^ ^ Grzesiek Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 10.03.10, 10:26 To olbrzymie betonowe krzesło pomaluje się na czerwono i opchnie handlarzom meblami z firmy xxxlgroup ( xxxlgroup.com/index_e.html ) Jak to wygląda w Norymberdze przekonać się można na zdjęciu dostępnym pod adresem: www.ptv.de/uploads/tx_ptvnews/images/Nuernberg_xxxlutz.jpg I niech się kręci interesik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amnesia Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.lanet.net.pl 10.03.10, 10:26 A może by się tak pokusić o zorganizowanie w najbliższych latach podobnej wystawy? Pamięć po takich wydarzeniach zostaje, a jeśli jeszcze pozostałoby kilka obiektów w przestrzeni miejskiej to mogłoby to fajnie kontrastować z tymi sprzed 40 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 12345 Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.chello.pl 10.03.10, 10:45 niedawno jeszcze był pomysł aby z komina elektrociepłowni zrobić...palme z wielkimi dmuchanymi liściami czy jak to tam sie nazywa:) Odpowiedz Link Zgłoś
przemqbp A co z przerobieniem elektrocieplowni na Palmy?? 10.03.10, 11:05 Pomysl wprawdzie z połowy lat 90tych, ale moim zdaniem zmienilby wyraźnie oblicze miasta. Polegał on na doczepieniu dmuchanych, gigantycznych lisci palmowych do kominów elektrociepłowni, które widać w większości miasta. Pomysł ten jest dziełem Pracoffni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksi to straszne... IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.03.10, 11:22 a miał nadejść koniec pomnikowych koszmarków i bezładnego upychania beznajdziejnych projektów gdzie tylko się da:( Minął miesiąc i proszę dostaniemy w prezencie kolejne nieocenione "dzieła". Na pewno gigantyczne krzesła z obleśnych rur i jakże atrakcyjnego betonu wszytskich zachwycą:-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Weasel Re: to straszne... IP: *.217.146.194.generacja.pl 10.03.10, 11:56 Dokładnie! To samo pomyślałam czytając ten artykuł! Normalnie brak słów... :( Może lepiej byłoby znowu zorganizować takie sympozjum, a potem wybrać do realizacji jakieś WSPÓŁCZESNE ciekawe projekty... No bo sorry, ale np. to drzewo na zdjęciu jest ohydne - wygląda jak takie stare, chore, bez gałęzi i czekające na wycinkę. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ☯ Re: to straszne... IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.10, 13:42 Kiedy ostatni raz byłeś w teatrze, filharmonii, muzeum ? Czy pamiętasz jeszcze kiedy PRZECZYTAŁEŚ ostatnią KSIĄŻKĘ ? A czy, jeżeli już kiedykolwiek ruszyłeś się paza swoje błotniste obejście, zauważyłeś cokolwiek poza bazarem i wystawami sklepów ? Ale z całą pewnością wiesz jak uzdrowić gospodarkę światową i oczywiście zoperować nowotwór. Do soboty jeszcze tylko trzy dni i... jeeee - biesiadny z kapustą! Telewizja szkodzi nie tylko na oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Wara od naszych pieniędzy 10.03.10, 15:05 Książkę ostatnio czytałem dzień temu. Nie widzę powodu by takie potworki były finansowane z pieniędzy podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ☯ Re: Wara od naszych pieniędzy IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.10, 16:08 Nie zdajesz sobie nawet sprawy jak duży PROCENT CIEBIE istnieje wyłącznie dzięki podatnikom, a sądząc po zdaniu: "Książkę ostatnio czytałem dzień temu" - trudno zaliczyć Cię do dzieł wybitnych. Odpowiedz Link Zgłoś
vratislavian Re: Wara od naszych pieniędzy 10.03.10, 17:11 Jestem człowiekiem, nie dziełem. Tak książkę czytałem dzień temu-była to praca na temat Cesarstwa Niemieckiego w czasie IWŚ. Chcesz wystawiać potworki, rób to za swój koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: ☯ Ty jestes cholernie wybitny/a - snopek siana IP: 210.8.175.* 12.03.10, 03:43 Odpowiedz Link Zgłoś
sansiplast Re: to straszne... 10.03.10, 19:40 powtarzasz się kolego. wreszcie ktoś ośmielił się nazwać waszą gównianą "sztukę" po imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: to straszne... 11.03.10, 11:57 Gość portalu: ☯ napisał(a): > Kiedy ostatni raz byłeś w teatrze, filharmonii, muzeum ? Czy pamiętasz > jeszcze kiedy PRZECZYTAŁEŚ ostatnią KSIĄŻKĘ ? > A czy, jeżeli już kiedykolwiek ruszyłeś się paza swoje błotniste > obejście, zauważyłeś cokolwiek poza bazarem i wystawami sklepów ? > Ale z całą pewnością wiesz jak uzdrowić gospodarkę światową i oczywiście > zoperować nowotwór. > Do soboty jeszcze tylko trzy dni i... jeeee - biesiadny z kapustą! > Telewizja szkodzi nie tylko na oczy... No tak, bo jak ktoś nie docenia tych 'wspaniałych' dzieł to od razu musi być kretynem, dla którego najbardziej atrakcyjne są centra handlowe i wszystko co kolorowe i tandetne:| Czytam książki, kocham teatr (zwłaszcza wrocławski, bo mamy świetnych aktorów teatralnych), filharmonią też nie pogardzę, ale te pomysły mnie przeraziły. Drzewo wygląda paskudnie, wielkie krzesło mamy przed IKEA (zresztą skoro sam autor instalacji zakwalifikował je jako "pomnik niemożliwy" to coś na rzeczy musi być;)). Wolałabym, żeby miasto przeznaczyło pieniądze na obszary zielone, których ciągle we Wrocławiu jest za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: to straszne... IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.10, 12:41 mamy tak znakomitych aktorów we Wrocławiu? wymienisz kilku:))? Ja znakomitych to raczej w Krakowie i Warszawie wymienię...ale może Ty wiesz więcej:)? Odpowiedz Link Zgłoś
confused.girl Re: to straszne... 11.03.10, 15:38 Gość portalu: Luzzi napisał(a): > mamy tak znakomitych aktorów we Wrocławiu? wymienisz kilku:))? Ja > znakomitych to raczej w Krakowie i Warszawie wymienię...ale może Ty > wiesz więcej:)? Chociażby Preis, Cywka, Kronenberger, Lulek, Porczyk, Czarnik, Czerski. Owszem, możesz ze mną polemizować na temat ich znakomitości, nie jestem teatrologiem, ale wymienieni przeze mnie aktorzy sprawiają, że przedstawienia we wrocławskich teatrach są dla mnie po prostu niezapomnianym przeżyciem. Owszem, Kraków i Warszawa mają wybitne zespoły, ze znanymi nazwiskami, ale osobiście uważam, że 'nasi' są niedoceniani. Co ciekawe w filmach fabularnych wypadają często przeciętnie - dopiero na deskach teatru można się nimi naprawdę zachwycić :) Ale oczywiście to tylko moje skromne zdanie i pewnie wielu się z nim nie zgodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ☯ Re: to straszne... IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.10, 13:49 Kiedy ostatni raz byłeś w teatrze, filharmonii, muzeum ? Czy pamiętasz jeszcze kiedy PRZECZYTAŁEŚ ostatnią KSIĄŻKĘ ? A czy, jeżeli już kiedykolwiek ruszyłeś się paza swoje błotniste obejście, zauważyłeś cokolwiek poza bazarem i wystawami sklepów ? Ale z całą pewnością wiesz jak uzdrowić gospodarkę światową i oczywiście zoperować nowotwór. Do soboty jeszcze tylko trzy dni i... jeeee - biesiadny z kapustą! Telewizja szkodzi nie tylko na oczy... ☯ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o!o podobno kryzys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 12:47 zamrożone płace (ale sternik podwyżke dostał), ograniczone remonty - a na takie cuda forsę wyskrobią.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaax Nie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 12:57 Na Rzeźniczej 10-metrowy betonowy kloc? Nie! To nie socrealizm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: Nie! IP: *.nat.tvk.wroc.pl 10.03.10, 15:00 Na Karkonoskiej zardzewiała rama, na Strzegomskim planowana lokomotywa wyłażąca z gruntu, na Rzeźniczej durne krzesło, Ile jescze podobnego chłamu te bezczelne artysty nam zaproponują. Odpowiedz Link Zgłoś
ojciecrydzyk1 Re: Nie! 10.03.10, 23:25 Takie gowna jak ten koń z Szewskiej rama z Karkonoskiej czy planowane krzesło to się podobają a pomniki nie dziwne ale mam wrażenie ze ci wszyscy artyści czy dziennikarze robiący nagonkę na wrocławskie pomniki to banda debili których miejsce jest w szpitalu dla psychicznie chorych . Ciekawe ilu wrocławian ma podobne zdanie do mojego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: Nie! IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.10, 09:26 Sto procent racji, ojciecrydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Tak! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 21:18 Na Rzeźniczej 10-metrowy betonowy kloc? Tak! Chociaż nie widzę związku między wielkim krzesłem a apologią ciężkiej doli robotnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inc. Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.10, 13:48 takie wiekszę krzesła i stół to juz stoja przed Ikeą i jakos nie powalają swoją uroda. Oby ten projekt był lepszy. Dlam nie naciekawsze jest rozbudowanie drzew do góry nogami. Jedno to zdecydowanie za mało :) miejsce na wyspie tez jest idealne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: inc - w Mozgach Wam sie poprzewracalo IP: 210.8.175.* 12.03.10, 03:48 W Mozgach Wam sie poprzewracalo to i drzewa widzicie do gory nogami, zamiast tego betonu POSADZCIE DRZEWA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momus Popieram - pilnie potrzebna taczka pod UM. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.10, 14:45 Kropiwnicki odszedł i Łódź się nie zawaliła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc A ja sie pytam kto za to zapłaci??? IP: *.91.25.242.static.crowley.pl 10.03.10, 15:48 .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uhn Hahahaha!!! kibuc , dobry komentarz IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.03.10, 16:28 I to chyba najlepszy przyklad ze panstwowy mecenat nad sztuka sprawdza sie rzadko i tylko w szczegolnych dziedzinach (rekonstrukcja zabytkow , muzealnictwo itp) Jezeli "tfurcy" maja do dyspozycji pieniadze podatnikow czyli niczyje to najczesciej owocami ich "pracy" sa wlasnie owe dmuchane metalowe krzesla betonowe :- ))))).Ide o zaklad ze jesli pieniadze by wylozyl ktos z wlasnej kieszeni i poprosil Jakiegos "artyste" o powiedzmy oprawe artystyczna prywatnego parku to taki "rzezbiorz" sto razy by sie przymierzyl zanim cos by wyszlo spod jego reki.Problemem w Polsce wsrod prywatnych sponsorow sztuki jest z reguly brak jakiegokolwiek poczucia piekna i smaku i co za tym idzie wynajeci artysci robia to co ich sponsor uwaza za piekne.Duuuuzo czasu minie zanim cos sie zmieni w narodzie w pojeciu co jest ladne a co kicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary Re: Hahahaha!!! kibuc , dobry komentarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.10, 21:58 masz pięknie poukładane w głowie - to moja opinia po przeczytaniu wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
obinobi Wielka taczka żeby się prezydent ze spółką Euro... 10.03.10, 18:33 Wielka taczka żeby się prezydent ze spółką Euro2012 to by była dopiero inwestycja. Mogłaby nawet ściągnąć do Wrocławia turystów nie gorzej niż nasza fontanna. Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Stary dowcip 10.03.10, 18:45 Jak zobaczyłem to zdjęcie z odwróconym zeschniętym drzewem przypomniał mi sie dowcip z czasów PRL. Facet idzie wzdłuż muru otaczającego koszary ZOMO i słyszy, że zza muru dochodzą głośne komendy: "zielonym do góry, zielonym do góry......" Wdrapał się więc na mur i zobaczył, że to zomowcy sadzą drzewa; (dla młodszego pokolenia wyjaśniam, że ZOMO to były Zmotoryzowane Oddziały Milicji Obywatelskiej służące głównie do rozpędzania demonstracji; mówiło się: 'jak chcesz wyjść na ludzi, wstąp do ZOMO"). Odpowiedz Link Zgłoś
januszz4 Re: Stary dowcip 12.03.10, 23:01 nick_do_pyskowania napisała: > chyba jednak Z_Odwody_M_O Masz rację, jakoś sobie wbiłem do głowy te oddziały Odpowiedz Link Zgłoś
zebolo Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum Wro... 10.03.10, 18:59 A co z dziurami w asfalcie ? Durnoty jakieś bedziecie stawiać a jeźdxić nie można takie dziury są ! Odpowiedz Link Zgłoś
sansiplast Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 10.03.10, 19:46 Przecież dziury są piękne. Odległości, w jakich są rozmieszczone uniemożliwia obejrzenie tej sytuacji. Relacje zachodzące między nimi powstają w sferze pojęciowej, podobnie jak relacje, jakie zachodzą między nimi a otoczeniem... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 11.03.10, 19:49 sansiplast napisała: Relacje zachodzące między nimi powstają w sferze pojęci > owej, podobnie jak relacje, jakie zachodzą między nimi a otoczeniem... Relacja pomiędzy dziurą a moim wahaczem była jak najbardziej w sferze rzeczywistej.... kosztowało mnie to podówczas 280 złotych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
sansiplast Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 11.03.10, 20:37 hmm, a jakby tak pierdyknąć autem w "krzesło"... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tommy_bx Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 10.03.10, 20:51 a jaki to ma związek ze sobą, przepraszam? co mają drogowe dziury do sztuki? artysta ma zapychać dziury:)? Odpowiedz Link Zgłoś
korcia2000 Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum Wro... 10.03.10, 19:49 Czego nie mogę się doczekać? Napraw jezdni zamiast kolejnych wątpliwych "dekoracji" miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.wroclaw.mm.pl 10.03.10, 22:16 Co za lokalnie niepatriotyczna postawa. Powinieneś chcieć wszystkiego co wrocławscy celebryci zafundowali w ramach igrzysk wrocławianom. Bo to były najpotrzebniejsze rzeczy, o czym cały czas można się przekonać. Odpowiedz Link Zgłoś
zettembrini koszmarne pomysły ciagnące się od lat 11.03.10, 00:48 Arena Beresia bedzie już restytuowana 3 raz i znowu nie wyjdzie. Krzesło Kantora -pieśn zamierajacej przeszłosci. Reflektory Stażewskiego bylu juz powtorzone dwa razy Warszawie i nikt tego nie zauważył. To jest celebrowanie niemocy realizacji starych pomysłow, które po latach są już tylko stare. Odpowiedz Link Zgłoś
darla152 Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum Wro... 11.03.10, 08:03 Z tym krzesłem to jest głupi pomysł !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.10, 09:25 co za ludzie. Nic wam sie nie podoba. Normalna sztuka brzydka. Sztuka figuratywna brzydka. Ale sztuka nowoczesna tez brzydka:) Wszystko brzydkie. Fontanna brzydka. Konie na Swidnickiej i na Szewskiej brzydkie. Ofiary Sybiru brzydkie. Ptaki Abakanowicz brzydkie. Teraz krzesla Kantora tez brzydkie. Wiecie co? Jestescie po prostu totalnie sfrustrowani i sensem waszego pisania i zycia w ogole jest dowalanie, marudzenie i narzekanie. Co za beznadziejne, badziewne towarzystwo po prostu. Idzcie do Odry sie utopic i bedzie spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.finemedia.pl 11.03.10, 18:34 to wy jesteście sfrustrowani tym, że nie potraficie zrobić nic co innym by się podobało. zespawać parę rurek, polać betonem i wetknąć w to żarówkę albo inny trybik. sztuka przez duże "S". róbta se co chceta byle nie za publiczną kasiorę przez duże "K". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Kanda Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 20:06 Masz cos jeszcze inteligętnego do powiedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rusis DOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.10, 09:42 "Na "Krzesło" Kantora - składane, z betonu, mające 10 metrów wysokości" Nosz.. jakiś czas temu mówiło się o końcu pomnikowych potworów we Wrocławiu, a teraz szykują kolejną 10-metrową kompozycję z betonu? A postawcie sobie ją w ogródku przed domem ale nie szpećcie tego miasta już więcej :( Dlaczego do diabła nie da się zatrzymać chorych pomysłów na coraz to nowe "upiększanie" ulic/parków/placów? Może ktoś by się zapytał wreszcie mieszkańców czy im 10-metrowy betonowy pomnik jest do szczęścia potrzebny i czy się podoba? To w końcu miasto jest dla ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: DOŚĆ IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.10, 11:32 a powiesz co jest ładne? Nie powiesz? Zobacz sobie do neta, jaka jest najdroższa obecnie rzeżba na świecie, kupiona za sto milionów dolarów. To sztuka! Wielka i droga! Zobacz sobie:)) Krzesło brzydkie? oooo. Konie brzydkie? ooooo. Galerianka brzydka? ooooo. Co za świat, same brzydkie wszystko:))) My chcemy coś ładnego:) co lubi naród, ulica? Co Ty lubisz? co się Tobie podoba:)? Robimy ankietę:))? A psie kupy to sprzątasz? a petów na ulice nie wyrzucasz? No to jak sprzątasz i nie wyrzucasz, to możemy zacząć rozmowe:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Weasel Re: DOŚĆ IP: *.217.146.194.generacja.pl 11.03.10, 14:48 Masz rację, znacznie łatwiej jest powiedzieć, że coś jest brzydkie niż osiągnąć kompromis, że coś jest ładne. Ja krytykuję ten pomysł, bo uważam, że jeśli jakiś projekt przez 30 lat nie został zrealizowany to o czymś to jednak świadczy, uważam też, że lepiej przeznaczyć te środki na bardziej współczesną sztukę. Jeśli chodzi o osobiste preferencje to np. Wrocławianka mi się podoba, chociaż jestem przekonana, że lepiej by się prezentowała w jakimś parku między drzewami. Do ptaków Abakanowicz koło opery byłam dość sceptycznie nastawiona, ale muszę przyznać, że nie są takie złe jak się spodziewałam. Podoba mi się też ten wielki obraz, który wisi na ścianie LO przy Pl.Dominikańskim - uważam, że to bardzo dobry sposób prezentowania sztuki. Podobają mi się też murale(np. krasnale przy Grabiszyńskiej) - myślę, że to o wiele lepszy sposób wykorzystania "wolnej ściany" niż bilbordy z reklamami. Natomiast koń na Szewskiej jest według mnie okropny! Oczywiście sztuka powinna wzbudzać jakieś emocje i zmuszać do zastanowienia, mieć jakąś symbolikę - ale sorry, mimo wszystko ten konkretny przypadek to dla mnie kompletna porażka! Z kolei w pomniku Chrobrego uważam za zachwiane są trochę proporcje (nie chcę się tu wdawać w dyskusje nt. rasy konia i nie twierdzę, że lepszy byłby arab) i gdyby nie to pomnik byłby naprawdę ładny. No i na koniec, żeby nie było żem niegodna polemiki z Tobą - otóż nie palę, więc nie rzucam petów ani żadnych innych śmieci na ulicę/chodnik/trawnik, swoje śmieci wyrzucam do kubła, a jak żadnego w okolicy nie ma, to chowam do kieszeni i wyrzucam przy najbliższej okazji. Własnego psa też nie posiadam, więc problem kup odpada; przez ostatni tydzień opiekowałam się psem znajomych i sprzątnęłam KAŻDĄ kupę jaką zrobił niezależnie od tego czy była na trawniku, pod krzakiem czy na środku chodnika. (swoją drogą zajmowanie się tym psem, utwierdziło mnie w przekonaniu, że pies w bloku to błąd, ale to już temat na inną dyskusję). Pozdrawiam i życzę miłego dnia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: DOŚĆ IP: *.ssp.dialog.net.pl 11.03.10, 15:36 sama widzisz...podoba Ci się to a nie podoba tamto itd. Ktoś inny napisze inaczej, jeszcze inny inaczej itd. Piszesz ze chcesz sztuki współczesnej: jakiej? wiesz, co robią teraz artyści współcześni:) Powieszą ręcznik na oparciu fotela, postawią to w galerii i opiszą, jako "ręcznik na krześle". I masz dzieło:) Tak to wygląda teraz. Nie masz też racji w jednym: to, że coś nie było zrealizowane przez 30 lat, o niczym nie świadczy. Podoba Ci się Przejscie na Swidnickiej/Piłsudskiego? Te postacie wchodzące pod ziemie? To się wielu ludziom podoba. No więc to przeleżało w piwnicy od 1978 roku do 2006 chyba. Nikt nie chciał tego wystawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: White Weasel Re: DOŚĆ IP: *.217.146.194.generacja.pl 11.03.10, 16:32 Wychodzi na to, że znowu muszę przyznać Ci rację. :) "Przejście" mi się podoba, ale dlatego, że hmm... jestem w stanie w tym dostrzec jakąś wartość artystyczną, jakiś przekaz, który ja, jako laik, jestem mimo wszystko w stanie odebrać. Natomiast wielkie betonowe(!) krzesło jest dla mnie takiego przekazu kompletnie pozbawione i uważam, że będzie szpetne (tak, wiem, oceniam z góry coś czego nie widziałam, ale nie jestem w stanie sobie wyobrazić, żeby 10-metrowy betonowy kloc był ładny; oby się myliła). Muszę przyznać, że mam trochę problem jak jasno wyrazić to o co mi chodzi. :] Bo oczywiście też nie chodzi mi o upstrzenia miasta dziełami typu "ręcznik na krześle" czy "gówno w słoiku"! Wiadomo też, że dane dzieło nie wszystkim musi się podobać. Chodzi mi raczej o to, żeby wyznaczyć jakiś poziom, którego powinniśmy się trzymać. Jak to gdzieś na forum (nie pamiętam czy tym, ale jakoś niedawno) ktoś zauważył jedni słuchają muzyki klasycznej i nie znoszą np. hip hopu albo odwrotnie, ale większość jest w stanie zauważyć kiedy wykonawca fałszuje. I chodzi mi o to, żeby pomniki, rzeźby czy inne dzieła, które się stawia w naszym mieście "nie fałszowały", że tak powiem. Inna sprawa, że nie bardzo wiem jak to można osiągnąć (oprócz tego, że na drodze kompromisu). :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: DOŚĆ IP: *.wroclaw.mm.pl 11.03.10, 17:31 a czym się rózni wieża Eiffla od wielkiego betonowego krzesła? Wieża to jeszcze większe, stalowe monstrum i nic więcej. Dajmy spokój ocenianiu sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: DOŚĆ 11.03.10, 19:52 Gość portalu: Bela napisał(a): > a czym się rózni wieża Eiffla od wielkiego betonowego krzesła? 1. Wieża Eiffla powstała nie jako sztuka sztuka, a jako pomnik sztuki inżynieryjnej 2. W swoim czasie była prawdziwą rewolucją techniczną 3. Była jedyna w swoim rodzaju. Tyle wystarczy? Wieża > to jeszcze większe, stalowe monstrum i nic więcej. Dajmy spokój > ocenianiu sztuki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łoś_bimbacz nowa ikona Dynamizmu IP: *.ip.netia.com.pl 11.03.10, 23:04 > Wieża > > to jeszcze większe, stalowe monstrum i nic więcej. Dajmy spokój > > ocenianiu sztuki. Wieża zarabia na siebie, a na krzesło i odwrócone drzewo muszą zarobić POdatnicy. Ale odwrotne drzewo wchodzi w intensywne interakcje z rzeczywistością, gdyż POdkreśla, że w Dynamicznym Mieście wszystko dzieje się absurdalnie i do góry korzeniami Drzewo to powinno być nową ikoną Dynamizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
miejski_glupek Re: nowa ikona Dynamizmu 13.03.10, 10:53 >>na krzesło i odwrócone drzewo muszą zarobić POdatnicy. Nowa ikona dynamizmu może zarabiać na siebie. Może być multimedialna i interaktywna. Wyobraż sobie Wrocławską Dynamiczną Kompozycję Wielowymiarową, złożoną z obrazów, dżwięków, zapachów, smaków i faktur, stworzoną przez Statystycznego Wrocławianina. Każdy miałby szansę wypełnić treścią osobna kategorię Kompozycji. Interakcja z dziełem sztuki zachodziłaby po uiszczeniu opłaty Kartą Kiejską, smsem, zapłaceniu rachunku za kolację itd. Zgłoś swoje typy. Ja w kategorii obraz zgłaszam projekt naturalnej wielkości rzeźby dworca Głównego w brązie. W kategorii faktura - faktura dla Maxa Boegla za stadion na Maślicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Luzzie - DOŚĆ IP: 210.8.175.* 12.03.10, 04:08 Slyszalam ze szlas do Odry sie utopic? Co jest ladne? - to proste rozejrzyj sie wkolo! A ten Rubbish nie chcemy za darmo!! Tu juz nawet nie chodzi o koszta ale zanieczysczenie (tworzyac cos takiego stwarzasz zanieczysczenie, kurz i brzydote naszego miasta). Te stwory i potwory nikomu nie sa potrzebne. Jesli juz to zaprosmy Prawdziwych artystow - widzisz np. nie psioczymy na nasze krasnoludki - znamy je i lubimy. Nie obstawaj przy durnocie, uzyj mozgownicy. A Twoj NET i to co jest "najdrozsze" to nam lata! Najdrozsze nie zawsze znaczy DOBRE! Dzisiaj znajdziesz pelno Paradoksow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: Luzzie - DOŚĆ IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.10, 08:33 Gosiu, a mozesz wymienic jakichs "prawdziwych artystów" oraz przytoczyć jakieś ich znane i piękne dzieła? Czekamy. A jak już to zrobisz, przytocz potem koszty ich realizacji ewentualnie kwoty, za jakie sprzedają swoje dzieła. No pisz, pisz. Słowa muszą mieć poparcie w wiedzy i faktach. Czekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rusis Re: DOŚĆ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 10:17 > a powiesz co jest ładne? Nie powiesz? Ładne jest rzeczą względną i nie wszystko co stoi we Wrocławiu musi mi się podobać. Nie jestem aż takim egoistą :) Natomiast jak słyszę o 10 metrowym pomniku z betonu to mi się włosy jeżą na głowie. Dosyć często muszę oglądać Pomnik Zesłańców Sybiru przy placu Strzeleckim - olbrzymi pomnik, wykonany właśnie z betonu, który ten plac najzwyczajniej w świecie szpeci. I nie jest to tylko moje odczucie ale również wielu znajomych mieszkających w tym rejonie. Dlatego jestem przeciwny stawianiu tak dużych betonowych rzeźb. Niewielki pomnik, choćby był brzydki jakoś się wtopi w otoczenie. Dużego pomnika nie da się w żaden sposób z tym otoczeniem zasymilować. Zdecydowanie wolałbym ustawienie kolejnych rzeźb pokroju wspomnianej przez Ciebie Wrocławianki czy Koni - choć z tej dwójki Wrocławianka podoba mi się bardziej, czy też niewymienionego "Przejścia". Rzeźb, które nie rzucają się w oczy z odległości 100 metrów z uwagi na ilość zużytego betonu ale które można obejrzeć sobie na spokojnie z bliska. Rzeźb, które sobą coś wyrażają. Jestem prostym człowiekiem i laikiem w kwestiach sztuki i jeśli chodzi o wielkie betonowe krzesło to muszę przyznać, że nie rozumiem tutaj wizji artysty - dla mnie ten pomnik nie przedstawia niczego wartościowego. Ale jeśli już koniecznie musimy się zdecydować na coś dużego to niech to będzie chociaż unikatowe - Krzesło natomiast jest pomnikiem, który już istnieje. > A psie kupy to sprzątasz? a petów na ulice nie > wyrzucasz? No to jak sprzątasz i nie wyrzucasz, to możemy zacząć > rozmowe:))) Nie mam psa i nie palę, wystarczy, żeby podjąć dyskusję? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luzzi Re: DOŚĆ IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.03.10, 08:35 a znasz nazwisko Le Corbusier? jesli juz o betonie mowimy? czemu uwazasz, nie widząc dzieła z bliska ani na własne oczy, ze to krzesło będzie szkaradne? I co tam, według ciebie powinno stanąć? Ale konkretnie co? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: DOŚĆ 12.03.10, 08:59 Gość portalu: Luzzi napisał(a): > I co tam, według ciebie powinno stanąć? > Ale konkretnie co? Jeśli o wylewanie betonu chodzi, to moim skromnym zdaniem Wrocław ma potężne zaległości do nadrobienia i niestety nie o krzesła chodzi. Jeśli już dynamizm odczuwa potrzebę lania betonu, to niech wyleje przyczółki do drugiego mostu grunwaldzkiego, albo niech wybuduje estakady nad ulicą Grabszyńską, Legnicką czy Powstańców Śląskich w ciągu obwodnicy śródmiejskiej. Na poważnie można byłoby się zastanowić, czy wkopanie obwodnicy śródmiejskiej miejscami (na przykład na Hallera) w tunele wyprodukowane z żelbetu ma sens. Moim skromnym zdaniem - ma jak najbardziej. Tam jest zbyt gęsta zabudowa i tunel dobrze by całemu osiedlu zrobił. Z żelazobetonu powinny być wykonane filary dwóch nowych wiaduktów kolejowych na Długiej, bo stary wiadukt z prześwitem 3,3 metra to jest na dzisiejsze czasy ponury żart. Z betonu powinny być wykonane podkłady nowej linii tramwajowej idącej od ulicy Drobnera przez Mieszczańską, Dmowskiego i Długą aż do Popowic a dalej i na Kozanów. Wreszcie betonowe podkłady kolejowe powinny w całym Wrocławiu zastąpić stare, przedwojenne i drewniane. Ta wymiana powinna być pierwszym etapem budowy kolei aglomeracyjnej. Z betonu wreszcie powinny być wykonane elementy inżynieryjne obwodnicy Leśnicy. Jak więc widzisz - zapotrzebowanie wrocławian i Wrocławia na beton jest ogromne. Jednak nie o produkcję dziesięciometrowych krzeseł chodzi, a o infrastrukturę, którą dynamizm zaniedbał jak żadna inna władza w dotychczasowej historii Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: DOŚĆ IP: *.wroclaw.mm.pl 12.03.10, 18:56 malo robi magistrat? no nie zartuj. A skad w ogole pieniązki wziąć na to, co kolega wyliczył? wie kolega ile to kosztuje? Tyle co dziesięc tysiecy tych betonowych krzeseł albo i więcej. Ma kolega pomysł, skąd pieniadze? Kolega, sorry, to pytanie o wiek, pamięta może Wrocław sprzed 1990 roku? Pamięta? Zmieniło się coś przez 20 lat? Kolega dostrzega? Odpowiedz Link Zgłoś
map4 Re: DOŚĆ 13.03.10, 13:45 Gość portalu: Bela napisał(a): > malo robi magistrat? no nie zartuj. A skad w ogole pieniązki wziąć > na to, co kolega wyliczył? wie kolega ile to kosztuje? Brama tysiąclecia, expo x2, sikawa, eit, trzeci miejski stadion za półtora miliarda złotych, aquapark za ponad 100 mln, 50 milionów na utrzymanie spółeczki Wro2012, 30 milionów rocznie na zalepianie smołą ciągle jednych i tych samych dziur, delegacje Dutkiewicza i komilitonów po całym świecie ... Wrocław ma najwyraźniej pieniędzy jak eskimos lodu. I jednocześnie wyrzuca je garściami przez okno. > Tyle co > dziesięc tysiecy tych betonowych krzeseł albo i więcej. Ma kolega > pomysł, skąd pieniadze? Kolega, sorry, to pytanie o wiek, pamięta > może Wrocław sprzed 1990 roku? Pamięta? Zmieniło się coś przez 20 > lat? Kolega dostrzega? Przed 1990 rokiem podróż z placu Pereca na Zacisze autobusem pospiesznym linii "C" model ogórek trwała 20 minut. W szczycie - 25 minut. Kolega dostrzega również najmłodszą wrocławską arterię wylotową z miasta - sześciopasmówkę na Wszawę pochodzącą z czasów towarzysza Edwarda, czyli z lat 70 ubiegłego wieku. Jednocześnie z czasów towarzysza Edwarda pochodzą najmłodsze wielopoziomowe i bezkolizyjne skrzyżowania w mieście: na placu Powstańców Warszawy, na Psim Polu, czy też jedyne bezkolizyjne (do dzisiaj!) skrzyżowanie na obwodnicy śródmiejskiej ... Kolega dostrzega również jedyne wrocławskie tunele drogowe, pod placem Dzierżyńskiego, również pochodzące z czasów Wielkiego Eda. Ostatnia nowo wybudowana wrocławska linia tramwajowa to koniec lat czterdziestych ubiegłego wieku, czyli komuna, czyli okres w którym podobno w mieście nic się nie działo. Przypominam, że Wrocław wedle własnych danych procentowo najwięcej wydaje na inwestycje. Rzecz w tym, jak się te inwestycje liczy. Wystarczy delegacje pracowników spółki Wro2012 policzyć jako inwestycje, żeby można było błyszczeć. Po dwudziestu latach dynamicznego rozwoju układ komunikacyjny pozostaje niezmieniony, torowisk tramwajowych jest tyle, ile ich komuniści zostawili, komunikacji aglomeracyjnej jak nie było tak nie ma, całe osiedla nadal nie są podłączone do kanalizacji, a liczba linii tramwajowych kursujących na lotnisko spadła z sześciu w roku 1939 do zera dziś. To zaprawdę dynamiczny rozwój. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans kloss dodac kupe IP: *.dip.t-dialin.net 13.03.10, 20:21 : map4 Gość portalu: Bela napisał(a): > malo robi magistrat? no nie zartuj. A skad w ogole pieniązki wziąć > na to, co kolega wyliczył? wie kolega ile to kosztuje? Brama tysiąclecia, expo x2, sikawa, eit, trzeci miejski stadion za półtora miliarda złotych, aquapark za ponad 100 mln, 50 milionów na utrzymanie spółeczki Wro2012, 30 milionów rocznie na zalepianie smołą ciągle jednych i tych samych dziur, delegacje Dutkiewicza i komilitonów po całym świecie ... Wrocław ma najwyraźniej pieniędzy jak eskimos lodu. I jednocześnie wyrzuca je garściami przez okno. > Tyle co > dziesięc tysiecy tych betonowych krzeseł albo i więcej. Ma kolega > pomysł, skąd pieniadze? Kolega, sorry, to pytanie o wiek, pamięta > może Wrocław sprzed 1990 roku? Pamięta? Zmieniło się coś przez 20 > lat? Kolega dostrzega? Przed 1990 rokiem podróż z placu Pereca na Zacisze autobusem pospiesznym linii "C" model ogórek trwała 20 minut. W szczycie - 25 minut. Kolega dostrzega również najmłodszą wrocławską arterię wylotową z miasta - sześciopasmówkę na Wszawę pochodzącą z czasów towarzysza Edwarda, czyli z lat 70 ubiegłego wieku. Jednocześnie z czasów towarzysza Edwarda pochodzą najmłodsze wielopoziomowe i bezkolizyjne skrzyżowania w mieście: na placu Powstańców Warszawy, na Psim Polu, czy też jedyne bezkolizyjne (do dzisiaj!) skrzyżowanie na obwodnicy śródmiejskiej ... Kolega dostrzega również jedyne wrocławskie tunele drogowe, pod placem Dzierżyńskiego, również pochodzące z czasów Wielkiego Eda. Ostatnia nowo wybudowana wrocławska linia tramwajowa to koniec lat czterdziestych ubiegłego wieku, czyli komuna, czyli okres w którym podobno w mieście nic się nie działo. Przypominam, że Wrocław wedle własnych danych procentowo najwięcej wydaje na inwestycje. Rzecz w tym, jak się te inwestycje liczy. Wystarczy delegacje pracowników spółki Wro2012 policzyć jako inwestycje, żeby można było błyszczeć. Po dwudziestu latach dynamicznego rozwoju układ komunikacyjny pozostaje niezmieniony, torowisk tramwajowych jest tyle, ile ich komuniści zostawili, komunikacji aglomeracyjnej jak nie było tak nie ma, całe osiedla nadal nie są podłączone do kanalizacji, a liczba linii tramwajowych kursujących na lotnisko spadła z sześciu w roku 1939 do zera dziś. To zaprawdę dynamiczny rozwój. Najlepiej, gdyby na tym "krzesle" znalazla sie wielka, wroclawska psia kupa. Taka brazowa i wagi ok. 100 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bela Re: DOŚĆ IP: *.wroclaw.mm.pl 14.03.10, 11:53 "Przed 1990 rokiem podróż z placu Pereca na Zacisze autobusem pospiesznym linii "C" model ogórek trwała 20 minut. W szczycie - 25 minut".... hm.....hmmmm... a kolega dostrzegł, że przez 20 ilość samochodów w miescie zwiększyła się trzykrotnie? Chyba nie dostrzegł, skoro podaje takie przykłady. Z resztą tego bełkotu nie ma sensu polemizować. Ten jeden przykład wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: DOŚĆ 14.03.10, 15:12 Gość portalu: Bela napisał(a): > "Przed 1990 rokiem podróż z placu Pereca na Zacisze autobusem > pospiesznym linii "C" model ogórek trwała 20 minut. W szczycie - 25 > minut".... hm.....hmmmm... a kolega dostrzegł, że przez 20 ilość > samochodów w miescie zwiększyła się trzykrotnie? Chyba nie > dostrzegł, skoro podaje takie przykłady. > Z resztą tego bełkotu nie ma sensu polemizować. Ten jeden przykład > wystarczy. Dostrzegł, i dlatego o tym napisał - wtedy ruch był taki, że autobusy poruszały się bez problemu. Dziś jest o wiele większy, a inwestycji drogowych na wielką skalę jak na lekarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kingusia711 Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 12.03.10, 08:41 Co za marnotrawstwo... Odpowiedz Link Zgłoś
tommy_bx Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W 12.03.10, 23:08 ale czego? betonu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemek Re: Olbrzymie betonowe krzesło stanie w centrum W IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.10, 16:30 kingusia711 napisała: > Co za marnotrawstwo... tak, ile by z tego było malutkich betonowych krzesełeczek! :) Odpowiedz Link Zgłoś