IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 17:11
Jestem abonentem Dialogu i korzystam z usługi DialNet. Niestety od około
miesiąca standard świadczonej usługi drastycznie się obniżył. Problem zaczyna
się w godzinach wieczornych (ok. godz. 23) kiedy to z siecią Dialogu zaczynają
się łączyć abonenci usługi Internet Co Noc. Wówczas dostęp do Internetu
przestaje funkcjonować. Mój komputer łączy się z numerem dostępowym Dialogu,
ale po weryfikacji hasła otrzymuję komunikat o jego nieprawidłowości bądź o
niemożności ustanowienia połączenia. Po kilku wieczorach spędzonych na
bezskutecznym usiłowaniu połączenia z Internetem interweniowałem w BOK Dialogu
we Wrocławiu. Konsultantka przepraszała mnie za niedogodności tłumacząc je
zmianą oprogramowania, zapewniała, że sytuacja jest już opanowana. Kolejny
wieczór również nie udało mi się "wejść" do sieci. Kolejny raz udałem się do
BOK i zostałem odesłany do... Infolinii Dialogu. O problemach związanych z
powyższą Infolinią można było przeczytać już niejednokrotnie. Również mój
przypadek nie był wyjątkiem. Do rozmowy z telefonicznym konsultantem doszło
dopiero po ok. 2 godzinach i po około 10-15 próbach połączenia. Koszt uzyskania
informacji to, w moim przypadku, 3 godziny straconego czasu i kilka PLN za
telefon. Efekt rozmowy był żaden. Nie uzyskałem żadnej rady, żadnych
informacji, jedynie zapewnienie, że "wszystko będzie już w porządku". Ale nie
jest.
Pragnę dodać, że podczas mojej wizyty w BOK konsultant zapewniał mnie, że
abonament za styczeń zostanie częściowo zwrócony w związku z kłopotami
technicznymi. Oczywiście żadnych zwrotów nie było. Fakt: Dialog nie wywiązuje
się ze zobowiązań wynikających z umów zawartych z abonentami. Konsekwencją
takiego zachowania powinien być zwrot części, bądź całości abonamentu. Niestety
ze strony operatora uzyskujemy tylko pokrętne tłumaczenie, sugerowano mi
również sprawdzenie systemu bo "Windows jest niestabilny...". Konsultant
sugerował mi, że być może system sam zmienił hasło. Bzdura. Niestabilność
systemów nie objawia się tym, że zmieniane są jakieś ustawienia. Poza tym przy
ręcznym wpisywaniu hasła połączenie też nie zostaje nawiązane. Objawy są takie
same jak wcześniej opisane.
Ostatni raz kłopot z Dialogiem powtórzył się wczoraj. O godzinie 23:58 moje
połączenie zostało przerwane z niewiadomych przyczyn. Próbowałem się połączyć
do godziny 0:30, ale nie udało się to. Wściekły i rozczarowany zrezygnowałem.
Podejrzewam, że Dialog podpisał ilość umów na świadczenie usług
internetowych znacznie przekraczającą ilość udostępnionych Klientom terminali.
Kłopoty wynikają więc nadmiernego obciążenia sieci i zaczynają się właśnie
wieczorami, kiedy dostęp do sieci mają także abonenci usługi Internet Co Noc, a
więc ilość osób korzystających z Internetu jest największa.
Ewentualne "wywalenie" z sieci kończy wtedy przygodę z Internetem, ponieważ
na "nasz" terminal czekał już ktoś inny i natychmiast go zajął.
Z rozmów z innymi abonentami usług internetowych świadczonych przez
Telefonię Lokalną Dialog wiem, że nie jestem osamotniony w swoich problemach.
Wielu z nich boryka się z identycznymi kłopotami. Myślę, że jest to temat wart
poruszenia na szerszym forum.
Co Wy na to? Czekam na komentarze...

Obserwuj wątek
    • Gość: duzY A ja cos pozytywnie o Dialogu IP: *.dtvk.tpnet.pl 18.02.02, 17:33
      Zepsuły się dwa telefony, tzn. działały tylko w jedną strone. Zadzwoniłem dzis
      ok. 11:00. Pani od razu sprawdziła. Potwierdziła usterkę. Zapytała do której
      mogą magicy przyjśc. Przyszli ok. 15:00. Pogrzebali u mnie, w budynku, w
      studziece i naprawili. Sto lat jestem tez abonentem TP SA. Ale z takimi
      fanaberiami jak przysłanie ekipy tego samego dnia sie nigdy nie spotkałem.
    • Gość: cave Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 17:49
      Ja mam Dialog od ok. tygodnia. Tylko czasami mam problemy z połączeniem(błąd
      650, czy coś takiego)jeszcze ani razu samo mnie nie rozłączyło. Ale prędkości
      transferów nie są tak cudowne jak zachwalali przedstawiciele Dialogu. Ogólni
      jednak na pewno jest lepiej niż w Tp sa. Jeśli mieszkasz w bloku, to pod tobą
      jest ktoś podłączony do Dialogu?
      • Gość: radis Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 17:52
        tak, na pewno. a co?
        • Gość: cave Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 17:58
          Trudno powiedzieć. Pode mną nikt nie jest podłączony i nie mam problemów takich
          jak ty, ale nie chce mi sie wierzyć że jakość internetu zależy od tego ile jest
          podłączeń w bloku. Nie wiem. A może coś z twoim modemem nie tak?
          • Gość: radis Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 18:10
            to nie kwestia modemu... Dziwne byłoby gdyby modem fiksował regularnie
            codziennie około 23, a wcześniej działał OK :)))
            Problemy ma też kilku innych moich znajomych i obawiam się, że Ty też poczujesz
            smaczek korzystania z Dialogu... obym się mylił :)))
            • Gość: sec Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 18:34
              Radis ja i wielu moich znajomych korzystających z usług Dialogu ma dokładnie
              takie same problemy jak Ty - tzn mają problemy z wejściem do sieci w godzinach
              nocnych. To jest skandal i oszustwo. Jeżeli zapłaciliśmy za nieograniczony, 24
              h dostęp do sieci (z rozłączeniami co 10 godzin), to ten dostęp powinien być
              niczym nie utrudniony. A jak jest? Każdy kto ma Dialnet co dzień ten wie. Może
              jak by zebrać się do "kupy" i "potrząsnąć" Dialogiem to ten wreszcie się za to
              zabierze? Pozdrawiam.
              • Gość: radis Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 18:44
                Masz całkowitą rację. Abonament na 24h ma nam zapewnić nieprzerwany (poza
                limitem 10h) dostęp do Internetu, a nie dostęp do godz.23. Tak jak napisałem
                Dialog nie wywiązuje się z umowy, a więc mamy pełne prawo domagać się
                respektowania naszych praw. Co do potrząśnięcia Dialogiem to właśnie po to
                poruszyłem ten temat, żeby zebrać większą grupę oszukanych osób. Czekam na
                odzew...
                • Gość: Gawel Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 19:09
                  Nie wiem czy to prawda, ale oni cos tam majstruja przy swoich urzadzeniach -
                  czytaj komputerach - i niektorzy maja problemy z polaczeniem. Pisze niektorzy,
                  bo znam ludzi, ktorym Dialog dziala wysmienicie :). Tylko czemu robia to o
                  24.00, a nie o np. 4.00 rano ?......
                  • Gość: radis Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 19:17
                    1. Jak grzebią to niech robią to umiejętnie.
                    2. Jak nie potrafią zrobić tego dobrze to niech zwrócą pieniądze.
                    3. Godzina 23-24 to wysoce nieodpowiednia pora.
                • Gość: bromden Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 19:20
                  > Dialog nie wywiązuje się z umowy, a więc mamy pełne prawo domagać się
                  > respektowania naszych praw. Co do potrząśnięcia Dialogiem to właśnie po to

zloz pisemna reklamacje (zgodnie z regulaminem)
    • mastat Re: DIALOG??? 18.02.02, 19:46
      Witam. Mam Dialog od ok. miesiąca i żadnych problemów nie miałem. Owszem, z
      pięć razy nie udało mi sie zalogować za pierwszym podejściem, ale jak
      spróbowałem to zrobić znowu to nie było problemów. Muszę tylko wybrać sie poda
      drivery do Aethry:(
      • Gość: radis Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.02.02, 22:14
        gratuluje szczescia :)))
        • Gość: LASKA71 DIALOG ROBI NAS W H,,JA!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.02, 00:19
          Podobnie jak kolega jestem abinentem Dialogu..te same problemy..wkurzam się
          siędząc i ślęcząc próbując połaczyć się z siecią..
          Owszem zdarzają się okresy w których nie ma problemów z logowaniem...ale tak
          regularnie zdarzają sie tygodnie gdzie regularnie są problemy z logowaniem..
          Uważam że to jest pogwałcenie naszych praw, oszustwo i perfidne złodziejstwo
          naszego czasu i kaski..
          Należy nam się przynajmniej pół roku za free..
          z usługi tej korzystam okólo??niepamiętam 1 rok..półtora i problem powtarza się
          regularnie..
          dlatego DIALOG musi nam oddać straconą kase i pieniądze...
          pozdrawiam...pffuuuuuuuu
          • Gość: deINO Re: DIALOG ROBI NAS W H,,JA!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.02, 01:40
            hehe ale dialOGoK(?) tesh mozna bylo ostro robic w h.. przez 3 mce za darmo
            (!!!) korzystalem ze znajoma na jednym identyfikatorze i hasle.. nie wiem, jak
            to bylo mozliwe, czasem trzeba bylo przez 10-15 minut mordowac sie z
            polaczeniem ( zle haslo;)) , ale w koncu wpuszczalo...;))))))))
            Aktualnie, po ostatnich w styczniu ostrych naprawac i regulacjach serwerow
            dostepowych ( co mialo trwac godzin 6, a trwlo 48;( ) to juz nie jest mozliwe..
            ale... jesli chodzi o polaczenia zagraniczne ( do niepolskich serwerow) to
            jakosc jest do d... bo dialog nie chce wykupic dodatkowej nitki polaczenia z
            frankfurtem ( tamtedy idzie ruch na niepolskie serwery..), ponoc trawaja
            negocjacje...;)
            a co do telecemtrum... kiedy mi przez 3 dni nie udalo sie polaczyc, i
            zmarnowalem od cholery mpulsow na polaczenia z 0801 PLAC NAM ;) to jak na koncu
            ostro op............ kolesia, to jednak znalazl dla mnie jakiegos informatyka
            ktory raczyl podejsc i wyjscnic, co i jak.. bo najlepsze co slyszalem
            od "konsultantow" to - nie wolno dawac zapisz haslo, gdyz windows potrafi sam
            zmienic w nim wielkosc liter- (sic!).... ale mimo wszystko to i tak
            bezkonkurencyjna oferta... tepsa moze im naskoczyc....pozdro...........
            • Gość: radis Re: DIALOG ROBI NAS W H,,JA!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.02, 11:12
              Czy jestes pewien, ze rozmawiales z informatykiem??? Przeciez to byl konsultant
              ze stanowiska obok, ktoremu zrobili pranie bani i koles sam uwierzyl, ze
              Windoza zmienia hasla :))))
    • Gość: bromden Od kwietnia szybszy transfer w internetowych łącza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.02.02, 22:28
      www.money.pl/NGosp/TD/W/1014115442.html?p=newsl

Od kwietnia szybszy transfer w internetowych łączach Dialogu

Telefonia Dialog Spółka Akcyjna podpisała z Teleglobe - największym międzynarodowym dostawcą internetu, umowę o rozszerzeniu łącza do światowych zasobów sieci www. Dotychczasowa przepustowość łącza zostanie dwukrotnie zwiększona - do wielkości 68 Mb/s. Nowe łącze zostanie zestawione do końca marca br. Jak informują przedstawiciele firmy już w kwietniu abonenci internetowi odczują znaczne zwiększenie prędkości transmisji danych.

Liczba abonentów internetowych Dialogu przekroczyła 40 tysięcy. ?Aby zapewnić im wyższą prędkość transmisji danych zdecydowaliśmy się na rozbudowę dotychczasowej struktury sieci połączeń. Maksymalne poszerzenie wyjścia naszej sieci na świat gwarantuje wysoką jakość naszej usługi i redukcję opóźnień pakietów do minimum" - mówi Jarosław Janiszewski, wiceprezes ds. techniki.

Współpraca pomiędzy Dialogiem i Teleglobe rozpoczęła się w lutym 2001 roku. 1 marca ub.r. zostało zestawione łącze z węzłem dostępowym we Frankfurcie. Teleglobe jest międzynarodowym operatorem telekomunikacyjnym obecnym na rynku telekomunikacyjnym od ponad 50 lat. Posiada jedną z największych ogólnoświatowych sieci światłowodowych. Specjalizuje się w obsłudze innych operatorów telekomunikacyjnych: ma wśród swoich klientów ponad 300 operatorów telefonicznych (stacjonarnych i komórkowych), 800 operatorów transmisji danych, ISP i content providers - oraz klientów w ponad 100 krajach na całym świecie. Usługi dostępne w sieci Teleglobe obejmują: usługi głosowe ( również Voice over IP), dostęp do internetu, usługi transmisji danych (ATM, FR, IPL), dostęp satelitarny, inne usługi operatorskie.

Od września oferta internetowa DIALOGu rozszerzyła się o łącza stałe: DIALNET S 128 i DIALNET S 2000 oraz DIALNET minisieć - rodzaj ?symulowanego" łącza stałego, w którym do komputera abonenta dołączony zostaje router umożliwiający tworzenie sieci komputerowych wewnątrz firmy lub osiedla. Są to pierwsze w Polsce łącza stałe z gwarancjami serwisu (SLA).

Money.pl
      • Gość: LASKA71 Re: Od kwietnia szybszy transfer w internetowych łącza IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.02, 00:50
        soryy ale tu nie chodzi o prędkość transferu..ale o niemożliwość zalogowania
        sięę...

ale musze przyznać że korzystałem z dziewczyną na ten sam numerek z internetu
        jakieś 3miechy za fri..
        :)
    • Gość: student NIE PODOBA SIE TO WON DO TPSA !!! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.02.02, 11:24
      Ale macie ludzie problemy!!! Wydalem raz - ISDN- i nie ma problemow!!! Troche
      sie wysilic i wszystko da sie zalatwic!!! Nauczyliscie sie do wygod i teraz
      najlepiej gdyby Wam wszystko pod nos podano....

Tez mialem problemy, ale nie jestem taki len jak Wy zeby czekac az Dialog na to
      wpadnie czy jest problem czy nie.... Jakos potrafilem zalatwic Sobie kontakt do
      informatykow w Dialogu poprzez infolinie - dzial techniczny w BB i dzwonie do
      nich bezposrednio - usterki sa natychmiast likwidowane!!!!

Wy tylko jeczycie jak stare baby ---
      • Gość: LASKA71 Re: NIE PODOBA SIE TO WON DO TPSA !!!-chyba do koń IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.02, 13:08
        płace więc wymagam..płace za 24h dostęp do sieci a tu okazuje się że czasami są
        dni że nie moge połączyć się przez całą noc-wieczorami niestety nie ma
        informatyków..są do 16.00 lub 18.00
        więc to nie tak jak piszerz..

płace więc chce otrzymywać to, co podpisywałem w umowie...

soryyy ale dialog musi coś z tym zrobic...
        no i nie każdego stać na kupno nowego modemu...??
        pozdrawiamm
    • Gość: radis Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.02, 12:39
      a wczoraj po połączeniu transfer praktycznie nie istniał... (ok.24)
      • Gość: korek Re: DIALOG??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.02.02, 12:47
        Też mam Dialnet CDI i mam kłopoty z zalogowaniem się. Ale liczę, że po
        uruchomieniu kolejnego łącza (patrz wyżej info o podpisaniu umowy Dialog-
        Teleglobe) będzie lepiej.
        Nigdy nie przepiszę się do TP SA - przez 20 lat mojego przemieszkiwania w
        jednym z wrocławskich bloków nie chcieli zainstalować nam telefonu. Zdążyliśmy
        się wyprowadzić i telefonu nie było. Dopiero gdy zaczął tam się instalować
        Doalog to się okazało, że tepsa ma OD LAT okablowany blok i teraz to może
        założyć nawet i 3 linie od razu w jednym domu. Nie nazwę tego procederu po
        imieniu, bo musiałbym przekląć. Koniec końców mam Dialog i może być. Przecież
        tepsa ma doświadczenia z dziesięcioleci, a Dialog zaledwie kilka lat.
        Powiem tak: każdy, tylko nie tepsa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka