Dodaj do ulubionych

Odbiór karty miejskiej

06.08.10, 16:39
W formularzu internetowym na urbancard.pl jest napisane, że wyrobioną kartę można odebrać wyłącznie w BOK przy Grabiszyńskiej, ale w papierowej ulotce jest również mowa o oddziałach BZ WBK w innych częściach miasta. Jak jest naprawdę ? W formularzu na stronie www w ogóle nie ma pola wyboru miejsca odbioru karty, tak więc podejrzewam, że można ją odebrać tylko w BOK przy Grabiszyńskiej, a jazda na drugi kraniec miasta w celu odbioru karty jest dla mnie dość uciążliwa. Przecież to jest jakaś farsa, do końca sierpnia planują wydać 100tys. kart, a można je odebrać wyłącznie w jednym punkcie w mieście.
Przecież można by to usprawnić i od razu przy rejestracji zrobić szybki przelew w celu zakupu odpowiedniego biletu + 4zł na list polecony, a po wyrobieniu przesłać ją do właściciela. Szybko, łatwo, sprawnie. Już pomijam, że kartę powinno się móc kupić po prostu w kiosku i samemu wpisać imię i nazwisko.
Panie i Panowie urzędnicy, mamy XXI wiek... po co samemu tworzyć sobie bariery ?
Obserwuj wątek
    • berloo Re: Odbiór karty miejskiej 06.08.10, 16:56
      W przypadku wniosku internetowego rzeczywiście odbiór karty możliwy jest tylko na Grabiszyńskiej. Siedzą tam dwie kobiety, które zajmują przyjmowaniem wniosków, wydawaniem kart i robieniem zdjęć do kart. Już teraz zaczynają się problemy z wydolnością tego BOK jak i chyba z całą produkcją kart - z tego, co wiem, obecnie na wydanie karty (przy wniosku papierowym) czeka się już tydzień, co jest maksymalnym okresem przewidzianym w regulaminie UrbanCard. Wesoło będzie jeśli termin wycofania ze sprzedaży biletów papierowych nie zostanie przesunięty i tysiące wrocławian zorientują się, że trzeba wyrobić kartę.
      • krz.wr Re: Odbiór karty miejskiej 06.08.10, 17:06
        Zastanawia mnie, dlaczego w przypadku wniosku internetowego kartę można odebrać tylko przy Grabiszyńskiej, a przy wniosku papierowym również w BZ WBK.
        W formularzu internetowym powinno być pole wyboru miejsca w którym chcemy odebrać kartę.
        • na100procent Na 100 % przesuną termin - WYBORY 06.08.10, 17:52
          PRezydent potrzebuje spokoju przed wyborami, więc termin przesuną.

A po wyborach docisnie nam śrubę, zobaczycie.............

Grzechem się nie zadłużać, zbawieniem spłacać kredycik :)
          • prawdziwy-ghostdog Re: Na 100 % przesuną termin - WYBORY 07.08.10, 16:04
            na100procent napisała:

> PRezydent potrzebuje spokoju przed wyborami, więc termin przesuną.
            >
            > A po wyborach docisnie nam śrubę, zobaczycie.............
            >
            > Grzechem się nie zadłużać, zbawieniem spłacać kredycik :)
            chyba jednak nie przesuną skoro juz są apele o to żeby juz teraz składać wnioski.
    • krz.wr Ponawiam pytanie 07.08.10, 14:06
      Ponawiam pytanie: czy w przypadku wypełniania wniosku drogą internetową istnieje
      możliwość odbioru karty również w BZWBK, a nie tylko na Grabiszyńskiej ?
      Napisałem maila na bok@urbancard.pl ale bez odpowiedzi.
      • prawdziwy-ghostdog Re: Ponawiam pytanie 07.08.10, 16:03
        krz.wr napisał:

> Ponawiam pytanie: czy w przypadku wypełniania wniosku drogą internetową istniej
        > e
        > możliwość odbioru karty również w BZWBK, a nie tylko na Grabiszyńskiej ?
        > Napisałem maila na bok@urbancard.pl ale bez odpowiedzi.
        Przecież berloo już Ci odpowiedział
      • Gość: Zal Re: Ponawiam pytanie IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 07.08.10, 22:12
        Pod wnioskiem o kartę trzeba się podpisać, więc pewnie tutaj widzą "problem"
        • bgwd14 Re: Ponawiam pytanie 07.08.10, 23:00
          Jeśli złożyłam wniosek on-line, to co teraz? Muszę jechać złożyć
          podpis, czy to dopiero przy odbiorze? Jeśli złożenie podpisu i
          weryfikacja jest potrzebna wcześniej, to w którym punkcie można tego
          dokonać, tylko na Grabiszyńskiej?
          • prawdziwy-ghostdog Re: Ponawiam pytanie 07.08.10, 23:53
            bgwd14 napisała:

> Jeśli złożyłam wniosek on-line, to co teraz? Muszę jechać złożyć
            > podpis, czy to dopiero przy odbiorze? Jeśli złożenie podpisu i
            > weryfikacja jest potrzebna wcześniej, to w którym punkcie można tego
            > dokonać, tylko na Grabiszyńskiej?
            Przecież berloo juz napisał wystarczy tylko czytać uważnie.
          • berloo Re: Ponawiam pytanie 08.08.10, 02:28
            Po złożeniu wniosku dostajesz maila z informacją, że zapraszają Cię do BOK na Grabiszyńskiej. Na miejscu podpisujesz wniosek odbierasz kartę (ale musisz od razu kupić bilet - "pustej" karty Ci nie wydadzą). Generalnie załatwianie wszystkiego za pomocą wniosku internetowego jest dużo szybsze niż w przypadku wniosku papierowego.

Zauważyłem spore rozbieżności w formularzu wniosku internetowego i papierowego. W papierowym wniosku prawie wszystkie pola są obowiązkowe (nie oznaczono ich adnotacją "pole nieobowiązkowe), a we wniosku internetowym wystarcza im imię, nazwisko i pesel. Okazuje się, że bez problemu można złożyć papierowy wniosek niezawierający adresu. Trochę to dziwne...

• krz.wr Re: Ponawiam pytanie 09.08.10, 12:35
              Wszystko rozumiem, tylko zastanawia mnie dlaczego w przypadku wypełniania
              wniosku drogą internetową kartę można odebrać wyłącznie na Grabiszyńskiej, a
              przy wniosku papierowym również w oddziałach BZWBK. Przecież i tak przy odbiorze
              muszę się wylegitymować (dowód osobisty + legitymacja studencka) i złożyć podpis.
              §8 punkt 7 regulaminu mówi, że "kartę imienną można odebrać u operatora - w BOK
              lub POK wskazanym we wniosku". Wszystko fajnie, tylko we wniosku internetowym
              NIE MA pola wyboru odbioru karty, więc można ją odebrać wyłącznie w BOK na
              Grabiszyńskiej...
              Może dziennikarze GW Wrocław zajęliby się tą sprawą ?
    • Gość: posiadaczUC Re: Odbiór karty miejskiej IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.10, 23:17
      Udało mi się wyrobić kartę w jeden dzień. We czwartek złożyłem wniosek
      internetowy i w piątek już odebrałem kartę.
      Jak na moje amatorskie oko, to to małe pomieszczonko przy Grabiszyńskiej jest o
      jakieś 20 razy za małe. Lada ma ok. 2 metry szerokości, w pokoju zmieści się na
      wcisk ok. 25 osób jednocześnie. Zatem zapraszam GW, TVN24 za ok. 2 tygodnie
      pojawią się kolejki jak za komuny. Będzie o czym pisać, będzie co filmować.

WSTYD !

Ktoś przecenił chyba wydolność tych sympatycznych Pań z BOK.(panie są bardzo
      przyjemne, szczególnie ta która robi fotki).
    • oldscoolman Re: Odbiór karty miejskiej 08.08.10, 11:20
      Ja od kiedy mieszkam we wrocławiu prawie 5 lat i korzystam z mpk to nigdy jeszcze nie skasowałem biletu nigdy żaden kanar mnie nie złapał za brak biletu,tak sobie myślę czy w ogóle kontrolerzy istnieją we wrocławskim mpk.Z drugiej strony jaka to jest oszczędność na dojazdach do i z pracy.
      • gazeciorek Re: Odbiór karty miejskiej 08.08.10, 12:39
        oldscoolman napisał:

> Ja od kiedy mieszkam we wrocławiu prawie 5 lat i korzystam z mpk to nigdy jeszc
        > ze nie skasowałem biletu nigdy żaden kanar mnie nie złapał za brak biletu,tak s
        > obie myślę czy w ogóle kontrolerzy istnieją we wrocławskim mpk.Z drugiej strony
        > jaka to jest oszczędność na dojazdach do i z pracy.

Może jesteś kierowcą, motorniczym albo ...kanarem ??
    • pawel_zet Re: Odbiór karty miejskiej 08.08.10, 22:55
      Szybko i kompetentnie - to nie we Wrocławiu. We Wrocławiu "specjaliści" z
      magistratu nic nie potrafią poza kreowaniem wizerunku. Mamy wizerunkową władzę
      we Wrocławiu, ale mieszkańcy to przecież popierają.
      • Gość: Łoś_bimbacz to PRogram na jedenastą kadencję Sternika! IP: *.ip.netia.com.pl 08.08.10, 23:26
        Malkątęci!, Sternik uwzględni wasze POstulaty w sprawie odbioru
        Urbankarty zamówionej przez internet w PRogramie na swoją jedenastą
        kadencję. POcząwszy od jedenastej kadencji odbiór będzie możliwy w
        jedenastu punktach. Co kadencjalne doskonalenie PRoduktu to
        przemyślana strategia, zawsze można stwierdzić, że Sternik wsłuchuje
        się w głos ludu:))
        • Gość: Mefka Re: to PRogram na jedenastą kadencję Sternika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 12:03
          Wniosek złożyłam w ubiegłym tygodniu w punkcie BZWBK, czekam 4 dni robocze. Dziś
          tam zadzwonię, żeby nie okazało się, że karty jeszcze nie mam. Tymczasem jeżdżę
          rowerem.
          Problem będzie też z fakturami VAT za bilet. Faktury, jak na razie będą do
          odbioru tylko w punkcie BOK na Grabiszyńskiej. Nie wyobrażam sobie comiesięcznej
          eskapady na drugi koniec miasta, żeby odebrać Fakturę. Może spółka wpadnie na
          pomysł e-faktury?
          • Gość: odrzucony :( Re: to PRogram na jedenastą kadencję Sternika! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.10, 16:39
            Dziś rano złożyłem drogą elektroniczną wniosek o wydanie urbancard (co za
            nazwa,br...). Parę godzin później dostałem e-mail, że mój wniosek został
            odrzucony. Z wiadomości - podobno wygenerowanej przez system, choć nie dowierzam
            - wynika, że powodem odrzucenia jest fakt iż załączone przeze mnie zdjęcie jest
            odwrócone. Jest takie, jak zostało przez fotografa zrobione, tzn. jest w
            formacie 3x4, ale dłuższy bok zdjęcia jest na dole ekranu.
            Czytam na stronie urbancard, ale jakoś nigdzie nie mogę znaleźć informacji, że
            zdjęcie nie może być odwrócone :)
            Faktycznie, jedno kliknięcie myszą i odwrócenie fotki w jakimkolwiek programie
            to za duże wyzwanie dla BOK urbancard :D
            Niby drobiazg, ale też w jakimś stopniu to świadczy o przygotowaniu miasta do
            całego przedsięwzięcia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka