Dodaj do ulubionych

Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marudom :)

09.09.10, 09:56
Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew wiecznym sfrustrowanym marudom :)

"Puls Biznesu" przeanalizował dochody dziesięciu dużych polskich miast w pierwszym półroczu 2010 r. Największą dynamikę wykonania dochodów ma Wrocław. Dalej są Gdańsk i Białystok. Stawkę zamykają Poznań, Szczecin i Łódź.

biznes.onet.pl/najwieksza-dynamike-dochodow-ma-wroclaw,18543,3637844,1,prasa-detal
Obserwuj wątek
    • Gość: ciekawość artykuł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.10, 10:21

tłumacząc "po polskiemu" treść artykułu znaczy, że koszty życia i funkcjonowania we Wrocławiu przeciętnego mieszkańca przewyższyły Warszawę? I zostały wysprzedane wszelkie nieruchomości, które można było wysprzedać?
      • aa.6 Re: artykuł 09.09.10, 10:28
        Tak tak :) ... a najlepiej się żyje w Szczecinie i Łodzi bo mają najmniejszą dynamikę :)
        • Gość: hmmm Re: artykuł IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.10, 13:26
          Tak tak :) ... a najlepiej się żyje w Szczecinie
          /
          a to ciekawe
          bo znam pare osob ktore najpierw przywedrowaly do Wro za praca (stan. specjalist. techniczne, nie montownia, ani taśma k'woli wyjasnienia) pare dobrych lat przepracowaly, a potem powędrowały do Szczecina (zwyczajnie lepsza placa) i zostaly. Oczywiscie nie jest to liczba reprezentacyjna, ale daje do myslenia, nawet jesli spostrzezenie jest subiektywne.
          • aa.6 Re: artykuł 09.09.10, 13:30
            Czyli krytycy mają swój cel emigracji :) Jeśli Wrocław jest taki zły jak piszą to polecamy Szczecin! :) Dużą zaletą jest to że ma np mniejsze długi więc pewnie żyje się tam lepiej i perspektywy większe :)
      • Gość: Łoś_bimbacz PRezentuję i objaśniam IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 10:37
        cyt:
        Dochody zwiększono dzięki sprzedaży mienia, wpływom z podatków od wieczystego użytkowania i nieruchomości.

Gazeta Biznes Entuzjazm samorządowców studzą jednak słabe wpływy z podatków od osób fizycznych i prawnych. Oba miasta spodziewają się tzw. niewykonania w przypadku PIT i CIT.

Tłumacząc z dynamicznego na nasze: niewykonano planu pit i cit, czyli osoby fizyczne oraz prawne, które mają dochody ewakuują się z Dynamicznej MetroPOlii do lokalizacji o lepszym wskażniku cena/jakość życia i prowadzenia działałności.
        Frajerzy i naiwni, który zostali lub musieli zostać zostali wydojeni bardziej zdecydowanie niż rok temu:))
        ale w słusznej Dynamicznej sprawie:)))
        • aa.6 Re: PRezentuję i objaśniam 09.09.10, 10:40
          > Entuzjazm samorządowców studzą jednak słabe wpływy z podatków od
          > osób fizycznych i prawnych.

To jest tendencja w Polsce a nie tylko we Wrocławiu ... więc gdzie ci się ewakuują??? Najwyżej na Ukrainę ale to już nie wina Wrocławia tylko CUDOWNEGO rządu.
          • aa.6 Re: PRezentuję i objaśniam 09.09.10, 10:45
            Gość portalu: Łoś_bimbacz napisał(a):

> Oba miasta spodziewają się tzw. niewykonania w przy padku PIT i CIT.
            Jakie oba? Wrocław i Wrocław?

Poczytaj dobrze to zrozumiesz że takie same problemy mają na południu Polski (Wrocław) i północy (Gdański i Białystok) a to już nie wina Wrocławia. Chociaż wiem że taka teoria baaaaaardzo by ci pasowała :)

• Gość: Łoś_bimbacz Re: PRezentuję i objaśniam IP: *.ip.netia.com.pl 09.09.10, 10:57
              > Oba miasta spodziewają się tzw. niewykonania w przy padku PIT i CIT.
              > Jakie oba? Wrocław i Wrocław?
              >
              Wrocław i Gdańsk - przeczytaj uważnie artykuł, który cie tak POdjarał

>Poczytaj dobrze to zrozumiesz że takie same problemy mają na południu Polski (W
              > rocław) i północy (Gdański i Białystok) a to już nie wina Wrocławia. Chociaż wi
              > em że taka teoria baaaaaardzo by ci pasowała :)

Dynamika dochodów gdy spadają wpływy z pit i cit oznacza wyłącznie drenowanie tubylców opłatami stałymi i innymi paraPOdatkami oraz wyprzedaż mienia.
              Dynamiści chyba odczuwają specyficzną radosć, gdy mogą dowalić po kieszeni tubylcom.
              Rozsądny wie, że nie się z czego cieszyć....
              • aa.6 Re: PRezentuję i objaśniam 09.09.10, 11:03
                > Wrocław i Gdańsk - przeczytaj uważnie artykuł, który cie tak POdjarał
                Czytałem lepiej od ciebie bo jeszcze Białystok

> Rozsądny wie, że nie się z czego cieszyć....
                więc można sobie znowu popłakać ... płacz Łosiu! płacz!
    • Gość: fakir Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.10, 10:29
      dochody to jedno, a jak sie je wydaje to drugie i o niebo ważniejsze
      • aa.6 Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud 09.09.10, 10:36
        Wiem, każdy chciałby decydować jak wydawać pieniądze a przy tym wydawaniu to jeden jest mądrzejszy od drugiego. Szczególnie tutaj na forum są sami mądrzy, którzy wiedzą jak się powinno wydawać.
        • sverir Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud 09.09.10, 13:01
          Chyba raczej chodzi o odniesienie do krytyków "dynamizmu". W zasadzie większość krytyków nie odnosi się do samych dochodów i ich dynamiki, tylko do wydatków. Stąd informacja o wysokiej dynamice cieszy, ale ust krytykom nie zamknie (ani palców nie połamie).
          • aa.6 Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud 09.09.10, 13:26
            Krytycy mają swoje cele - wybory ... i co by się nie działo to zawsze będą krytykować. Takie ich zadanie do wykonania :)
    • Gość: Irek Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud IP: *.chello.pl 09.09.10, 10:42
      Dochody się zwiększyły, bo zwiększono kilkukrotnie stawki za użytkowanie wieczyste. Dzięki za taką dynamikę, ciekawe jak szybko zakłady będą się wynosić poza miasto?
      • aa.6 Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud 09.09.10, 11:06
        Ciekawe. Jak się zaczną wynosić to daj znać.
        • Gość: maskina Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud IP: *.as.kn.pl 09.09.10, 20:33
          prezydent już się wynióśł. Podobno nowy dom w Krzeptowie buduje... będzie miał blisko do szefa zdiumu ;)
    • dfgfdg Dynamiczny deficyt 09.09.10, 10:59
      Nie nalezy zapominac ze Wroclaw ma rowniez najbardziej dynamiczny wzrost deficytu budzetowego w przeliczeniu na jednego mieszkanca.

Ale o tym dynamiczni zapominaja.
      • aa.6 Re: Dynamiczny deficyt 09.09.10, 11:05
        Jaaa! Straszne! Więc idź się z Łosiem dalej zasmucać :)
        • dfgfdg Re: Dynamiczny deficyt 09.09.10, 11:23
          aa.6 napisał:

> Jaaa! Straszne! Więc idź się z Łosiem dalej zasmucać :)

Jakim zapatrzonym w dynamizm osobnikiem trzeba byc zeby nie widziec ile inwestycji zostanie przez to zadluzenie obcietych?

A moze raczej aa.6 = Dutkiewicz/Wild/Urban/Czuma??
          • aa.6 Re: Dynamiczny deficyt 09.09.10, 11:35
            > aa.6 = Dutkiewicz/Wild/Urban/Czuma??

ha! ha! ha! ha!
            ... a może aa.6 = 70% wrocławian?
            ... nie smutasów z gazeta.pl tylko wrocławian :)
            • dfgfdg Re: Dynamiczny deficyt 09.09.10, 13:51
              > ... a może aa.6 = 70% wrocławian?

A skad ta liczba? Rozumiem ze pijesz do poparcia Dutkiewicza? Widzisz na szczescie ludzie powoli zauwazaja ze miasto sie korkuje, KM dziala beznadziejnie, wpycha im sie jakies karty Urbana itd. itp. wiec z tym poparciem moze nie byc az tak rozowo. Szkoda tylko ze to piekne poniekad miasto nie ma niestety szans na dobrego gospodarza ktory przyjdzie i otworzy oczy wszystkim niedowiarkom i pokaze ze budowanie fontann i stadionow za miliard to nie jest zachodnioeuropejski standard.

Naprawde czasami nie rozumiem dynamistow. Czy wy nie podrozujecie po swiecie? Nikt z was nigdy nie byl w Berlinie czy w Pradze (do obu miast blizej niz do Warszawy)? Nie rozumiecie ze podstawa jest dobra infrastruktura a dopiero pozniej mozna sie bawic w igrzyska? Ja wiem ze to fajnie sie pochwalic ze u nas wszystko jest naj- ale PR to naprawde nie wszystko.

aa.6 przytaczasz tutaj artykul wg. ktorego Wroclaw ma najwieksza dynamike dochodow ale czy zastanowiles sie jaka bedziemy miec z tego korzysc? Ile powstanie km. nowych drog, ile nowych linii tramwajowych, autobusowych, przystankow, zlobkow, przedszkoli? Odpowiedz jest prosta - 0, nic, null. A dlaczego? Bo trzeba splacac kredyt na stadion! Wiem ze to dobrze brzmi jak Dutkiewicz wyjdzie i powie ze Wroclaw jest bogatym miastem ale to naprawde zwyklemu mieszkancowi nic nie da (ani tez nic nie powie).

Moze wiec aa.6 odniesiesz sie teraz merytorycznie do mojej wypowiedzi i wytlumaczysz mi dlaczego ten artykul z PB wzbudzil w tobie tak wielka radosc?
              • Gość: x Re: Dynamiczny deficyt IP: *.ssp.dialog.net.pl 09.09.10, 14:02
                a może aa.6 = 70% wrocławian?

A skad ta liczba? Rozumiem ze pijesz do poparcia Dutkiewicza?

pewnie z tych bramek na rynku co podpite małolaty latają w kółko ciesząc się że licznik nabija
              • aa.6 Re: Dynamiczny deficyt 09.09.10, 19:18
                dfgfdg napisał:

> Widzisz na szczescie ludzie powoli zauwazaja ze miasto sie korkuje, KM dziala
                > beznadziejnie, wpycha im sie jakies karty Urbana
                Też stoję w korkach, karty Urbana skrytykowałem na tym forum a moją negatywną wypowiedź z polskatimes.pl wydrukowano nawet w Gazecie Wrocławskiej :) Należę do ludzi którzy trzeźwo widzą plusy i minusy. Dalej widzę więcej plusów.

> Szkoda tylko ze to piekne poniekad miasto nie ma niestety szans na dobrego gospodarza
                Jeszcze się taki nie urodził aby wszystkim dogodził

> i pokaze ze budowanie fontann i stadionow za miliard to nie jest zachodnioeuropejski
                > standard.
                Ja się ze stadionu cieszę i popieram jego budowę. Fontanna jest mi obojętna.

> Nie rozumiecie ze podstawa jest dobra infrastruktura a dopiero pozniej
                > mozna sie bawic w igrzyska?
                Aby naprawić w Polsce infrastrukturę to potrzeba 100 lat. Wolę igrzyska.

> aa.6 przytaczasz tutaj artykul wg. ktorego Wroclaw ma najwieksza dynamike docho
                > dow ale czy zastanowiles sie jaka bedziemy miec z tego korzysc? Ile powstanie k
                > m. nowych drog, ile nowych linii tramwajowych, autobusowych, przystankow, zlobk
                > ow, przedszkoli?
                Więcej niż w miastach o mniejszej dynamice

> Bo trzeba splacac kredyt na stadion!
                Mi to nie przeszkadza, bo lubię piłkę nożną.

> Moze wiec aa.6 odniesiesz sie teraz merytorycznie do mojej wypowiedzi i wytluma
                > czysz mi dlaczego ten artykul z PB wzbudzil w tobie tak wielka radosc?
                ... bo mam już dość ciągłego marudzenia. Nieprawdą jest że wszystko jest źle jak to niektórzy przedstawiają.
                • dfgfdg Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 08:47
                  aa.6 napisał:

> Też stoję w korkach, karty Urbana skrytykowałem na tym forum a moją negatywn
                  > ą wypowiedź z polskatimes.pl wydrukowano nawet w Gazecie Wrocławskiej :) Należę
                  > do ludzi którzy trzeźwo widzą plusy i minusy. Dalej widzę więcej plusów.

No to jakie widzisz te plusy? Podaj kilka.

> Aby naprawić w Polsce infrastrukturę to potrzeba 100 lat. Wolę igrzyska.

Nie potrzeba wcale 100 lat tylko porzadnej pracy u podstaw. Hiszpania do 1986 roku to byl biedny rolniczy kraj na koncu Europy. Byles ostatnio w Hiszpanii? Widziales jakie tam maja autostrady? Szybkie koleje? I to wszystko w ciagu 24 lat. My w ciagu 20 nie zrobilismy nawet polowy tego co oni. A to ze wolisz igrzyska to takie typowe polskie podejscie - zastaw sie a postaw sie. Niestety nie o to chodzi.

> Więcej niż w miastach o mniejszej dynamice

Nie slyszalem o az takich problemach z dostepem do przedszkoli w Warszawie, Krakowie, Poznaniu. Wiele osob ci juz wytlumaczylo na czym polega ta wroclawska 'dynamika'.

> Mi to nie przeszkadza, bo lubię piłkę nożną.

Ja tez lubie i na Oporowskiej jestem prawie na kazdym meczu. Ale uwazam ze wystarczylby spokojnie stadion na 30 tys osob za 1/4 obecnej ceny.

> ... bo mam już dość ciągłego marudzenia. Nieprawdą jest że wszystko jest źle
                  > jak to niektórzy przedstawiają.

Ale niestety jest zle. I bedzie jeszcze gorzej. Stadion tego nie zmieni. A ty merytorycznie nadal nie odniosles sie do mojej wypowiedzi i nadal nie wiem co takiego dobrego oprocz 'dynamiki wzrostu' (ktora nic nie znaczy) w tym miescie sie dzieje.
                  • aa.6 Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 09:25
                    > No to jakie widzisz te plusy? Podaj kilka.
                    Wystarczy mi 1. Dobrze mi się żyje we Wrocławiu ... i tyle! Nie będę analizował szczegółów bo szkoda mi na to życia

> My w ciagu 20 nie zrobilismy nawet polowy tego co oni.
                    Czyli sam widzisz że to problem całej Polski a nie tylko Wrocławia więc zmiana prezydenta nic nie da.

> Nie slyszalem o az takich problemach z dostepem do przedszkoli w Warszawie, Kra
                    > kowie, Poznaniu.
                    Przedszkola to problem ogólnokrajowy a nie Wrocławia
                    polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/krakow/news/przedszkola-tylko-dla-zaradnych,1456285
                    forum.gazeta.pl/forum/w,587,107111946,109116732,Re_Rekrutacja_do_przedszkoli_Warszawa.html
                    www.gazetawroclawska.pl/fakty24/298698,wroclaw-od-wrzesnia-trzy-nowe-przedszkola-i-wyremontowane,id,t.html
                    wroclaw.naszemiasto.pl/artykul/57995,we-wroclawiu-rosna-nowe-przedszkola,id,t.html

> Ja tez lubie i na Oporowskiej jestem prawie na kazdym meczu. Ale uwazam ze wyst
                    > arczylby spokojnie stadion na 30 tys osob za 1/4 obecnej ceny.
                    Miło mi i w związku z tym pozdrawiam :) ... 30 tys to za mało na Euro

> Ale niestety jest zle. I bedzie jeszcze gorzej. Stadion tego nie zmieni. A ty m
                    > erytorycznie nadal nie odniosles sie do mojej wypowiedzi i nadal nie wiem co ta
                    > kiego dobrego oprocz 'dynamiki wzrostu' (ktora nic nie znaczy) w tym miescie si
                    > e dzieje.
                    Cieszę się z tego co mnie otacza. To takie podejście do życia. Cieszę się że będzie Euro, stadion, obwodnice, nowe drogi, nowe lotnisko, nowy dworzec PKP... to mi wystarczy, o tym marzą inne Polskie miasta. Grzechem jest mówienie że spotykają nas same nieszczęscia.
                    • dfgfdg Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 10:11
                      aa.6 napisał:

> Wystarczy mi 1. Dobrze mi się żyje we Wrocławiu ... i tyle! Nie będę analizo
                      > wał szczegółów bo szkoda mi na to życia

No ale sam pisales ze wkurzaja cie korki. Do tego dochodzi niewydolna KM, ogolny brud i smrod (poza rynkiem). Nie powoduje to chocby lekkiego dyskomfortu?

> > My w ciagu 20 nie zrobilismy nawet polowy tego co oni.
                      > Czyli sam widzisz że to problem całej Polski a nie tylko Wrocławia więc zmia
                      > na prezydenta nic nie da.

Nie da jezeli chodzi o infrastrukture centralna. Infrastruktura miejska to co innego a w Hiszpanii tez to wyglada calkiem calkiem. Nie sadze zeby tam odpowiedzialny byl za to rzad.

> Przedszkola to problem ogólnokrajowy a nie Wrocławia

No ok. Ale dlaczego mamy rownac w dol?

> Miło mi i w związku z tym pozdrawiam :) ... 30 tys to za mało na Euro

30.000 netto wystarczy na Euro: www.uefa.com/newsfiles/279728.pdf strona 21
                      Serio wierzysz ze na Slask bedzie regularnie przychodzic 40.000 ludzi? Chcialbym zeby tak bylo ale wg. mnie jest to nierealne. A nawet 10 czy 15.000 ludzi na tym wielkim stadionie bedzie wygladac smiesznie i jednoczesnie zenujaco.

> Cieszę się z tego co mnie otacza. To takie podejście do życia. Cieszę się że
                      > będzie Euro, stadion, obwodnice, nowe drogi, nowe lotnisko, nowy dworzec PKP..
                      > . to mi wystarczy, o tym marzą inne Polskie miasta. Grzechem jest mówienie że s
                      > potykają nas same nieszczęscia.

Poki co nieszczescia nas niespotykaja. Ale ja w perspektywie widze sypiacy sie budzet miasta i zarzad komisaryczny. A wtedy bedzie juz niewesolo...
                      • aa.6 Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 10:24
                        > No ale sam pisales ze wkurzaja cie korki. Do tego dochodzi niewydolna KM, ogolny
                        > brud i smrod (poza rynkiem). Nie powoduje to chocby lekkiego dyskomfortu?
                        Korki i beznadziejna komunikacja mnie denerwują i to bardzo ale aby od razu płakać całymi dniami z tego powodu na forach? Szkoda życia :) Brud i smród? Bez przesady :)

> No ok. Ale dlaczego mamy rownac w dol?
                        Nie równamy w dół. Żyjemy w Polsce, w warunkach jakie stwarza nam rząd.

> Nie da jezeli chodzi o infrastrukture centralna. Infrastruktura miejska to co innego
                        Jeśli cała Polska ma te same problemy to wina rządu a nie lokalnych samorządów

> Serio wierzysz ze na Slask bedzie regularnie przychodzic 40.000 ludzi?
                        Nie wiele jest klubów na świecie na które regularnie przychodzi tylu kibiców więc i na Śląsk nie będzie.

> Poki co nieszczescia nas niespotykaja. Ale ja w perspektywie widze sypiacy sie
                        > budzet miasta i zarzad komisaryczny. A wtedy bedzie juz niewesolo...
                        Większość zmartwień wynika z naszej wyobraźni a nie z faktycznych problemów.
                        • dfgfdg Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 10:34
                          aa.6 napisał:

> Korki i beznadziejna komunikacja mnie denerwują i to bardzo ale aby od razu pła
                          > kać całymi dniami z tego powodu na forach? Szkoda życia :) Brud i smród? Bez pr
                          > zesady :)

Ale nikt tutaj nie placze. Czesto toczy sie na ten temat bardzo dobra dyskusja.

> > No ok. Ale dlaczego mamy rownac w dol?
                          > Nie równamy w dół. Żyjemy w Polsce, w warunkach jakie stwarza nam rząd.

Za przedszkola nie odpowiada rzad.

> > Nie da jezeli chodzi o infrastrukture centralna. Infrastruktura miejska t
                          > o co innego
                          > Jeśli cała Polska ma te same problemy to wina rządu a nie lokalnych samorządów

Wina rzadu sa co najwyzej zle przepisy. Ale znowu - dlaczego rownac w dol?

> > Serio wierzysz ze na Slask bedzie regularnie przychodzic 40.000 ludzi?
                          > Nie wiele jest klubów na świecie na które regularnie przychodzi tylu kibiców wi
                          > ęc i na Śląsk nie będzie.

Takich klubow jest calkiem sporo. Srednia w Bundeslidze juz wynosi ponad 40.000.
                          Ale skoro twierdzisz ze nie bedzie to po co taki stadion? Nie lepiej bylo zrobic 30.000 albo np. 35.000 a 10.000 po Euro zdemontowac?

> > Poki co nieszczescia nas niespotykaja. Ale ja w perspektywie widze sypiac
                          > y sie
                          > > budzet miasta i zarzad komisaryczny. A wtedy bedzie juz niewesolo...
                          > Większość zmartwień wynika z naszej wyobraźni a nie z faktycznych problemów.

Zadluzenie wynoszace 4000 zl na mieszkanca to nie jest zadna wyobraznia tylko fakt. Dziura budzetowa na 150 mln tak samo.
                          • aa.6 Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 10:45
                            > Zadluzenie wynoszace 4000 zl na mieszkanca to nie jest zadna wyobraznia tylko fakt.

Bardzo mało biorąc pod uwagę zadłużenie Polski. Na jednego Polaka przypada już ponad 20000 zł długów państwowego sektora publicznego
                            www.finanse.egospodarka.pl/47767,Zadluzenie-Polakow-i-Polski-bedzie-roslo,1,48,1.html
                          • aa.6 Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 11:12
                            > Za przedszkola nie odpowiada rzad.
                            A powinien bo jest to problem ogólnokrajowy

> Ale skoro twierdzisz ze nie bedzie to po co taki stadion? Nie lepiej bylo zrobic 30.000 albo
                            > np. 35.000 a 10.000 po Euro zdemontowac?
                            Myślę że będą imprezy (również mecze) na które nawet 40 tysięcy miejsc to za mało.

> Takich klubow jest calkiem sporo. Srednia w Bundeslidze juz wynosi ponad 40.000
                            Skoro mamy nie równać w dół tylko w górę to sam widzisz jak powinniśmy postąpić ;)

To już robi się takie gadanie i gadanie i gadanie .... każdy ma swoje spojrzenie na życie. Ważne aby zachować obiektywizm :)
                            • Gość: doleminga aa6 kreatywny dynamizm pana aa.6 IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.10, 12:05
                              skoro wyjeżdżasz tu ze średnią widzów w Bundeslidze - to przytocz także:
                              średnią pensję / zapomogę dla bezrobotnego
                              w Heimacie, a także kwotę na "rozrywki" jaka średnio zostaje w Niemczech po odjęciu wydatków na jedzenie i mieszkanie.

Najpierw zrównajmy się z sąsiadami zza Odry w tych kwotach, a potem gońmy ich w zapełnianiu Mauzoleum Sternika.
                              • aa.6 Re: kreatywny dynamizm pana aa.6 10.09.10, 12:52
                                > skoro wyjeżdżasz tu ze średnią widzów w Bundeslidze

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie kto i z czym wyjeżdża :)
                            • dfgfdg Re: Dynamiczny deficyt 10.09.10, 12:54
                              > Myślę że będą imprezy (również mecze) na które nawet 40 tysięcy miejsc to za ma
                              > ło.

Dawno sie we Wroclawiu zadna z takich imprez nie odbyla.

> Skoro mamy nie równać w dół tylko w górę to sam widzisz jak powinniśmy postąpić

Co innego mialem na mysli piszac o Bundeslidze. Chodzilo mi o pokazanie ze sa kluby ktore przyciagaja duze ilosci kibicow ale Slask takim klubem nie jest i nie zapowiada sie zeby w najblizszej przyszlosci byl. Rownac nalezy w gore, jak najbardziej, ale z drugiej strony sa pilniejsze rzeczy do zrobienia np. system kolejki miejskiej (skoro juz porownujemy sie z zachodnimi sasiadami).

> To już robi się takie gadanie i gadanie i gadanie .... każdy ma swoje spojrzeni
                              > e na życie. Ważne aby zachować obiektywizm :)

Zgadzam sie. Mimo wszystko uwazam ze ja mam go troche wiecej ;)

A poki co proponuje zakonczenie tej poniekad ciekawej dyskusji. Ani ja ciebie do pewnych rzeczy nie przekonam ani ty mnie ;)
          • Gość: maskina Re: Dynamiczny deficyt IP: *.as.kn.pl 09.09.10, 20:35
            Dutkiewicz ani Wild nie mieszkają we Wrocławiu więc grzeją ich stawki i wrocławskie podatki lokalne.
    • aa.6 Jakie straszne wasze życie w tym Wrocławiu! :) 09.09.10, 11:09
      Jakie straszne wasze życie w tym Wrocławiu! :) A żal patrzeć jak się męczycie :)
    • Gość: momus również w zadłużaniu się najbardziej dynaminiczny IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.10, 11:47
      łącznie około 6 miliardów. Powód do dumy?
      • aa.6 Re: również w zadłużaniu się najbardziej dynamini 09.09.10, 11:57
        Gość portalu: momus napisał(a):

> łącznie około 6 miliardów. Powód do dumy?

Mi to jest obojętne ale ty jak chcesz to możesz sobie ponarzekać :)
        • map4 Re: również w zadłużaniu się najbardziej dynamini 09.09.10, 12:30
          aa.6 napisał:

> Mi to jest obojętne ale ty jak chcesz to możesz sobie ponarzekać :)

zupełnie jak bym znowu Jerzego Urbana słyszał: "rząd wyżywi się sam".

Po podniesieniu opłat za użytkowanie wieczyste o 1000% czas na nowe podwyżki: komunikacja miejska o 1000%, przedszkola o 500%, czynsze o 2000%, woda i ścieki o 10000% . Bo budżet dynamicznie rosnąć musi no i długi też trzeba zacząć spłacać. Wraz z kredytami wziętymi dla Solorza ale na miejski rachunek.
          • aa.6 Re: również w zadłużaniu się najbardziej dynamini 09.09.10, 12:32
            Reszta Polski podwyżek nie ma. Tylko Wrocław podnosi ceny :) Jaki ten Wrocław straszny! :)
            • map4 Re: również w zadłużaniu się najbardziej dynamini 09.09.10, 12:44
              aa.6 napisał:

> Reszta Polski podwyżek nie ma. Tylko Wrocław podnosi ceny :) Jaki ten Wrocław s
              > traszny! :)

Jedzmy odchody, miliardy much nie mogą się mylić.
              • aa.6 Re: również w zadłużaniu się najbardziej dynamini 09.09.10, 12:59
                Czyli sam widzisz że to nie wina władz Wrocławia tylko polityki rządu. Władze Wrocławia zarządzają Wrocławiem tak jak rząd na to pozwala i nic się nie zmieni choćbyśmy zmienili 5 prezydentów, bo sytuacja w Polsce jest wszędzie taka sama :) ... więc proszę nie pisać jak to źle we Wrocławiu a w innych miastach pięknie :)
                • pleple.pl Pisząc otwartym tekstem, tak 09.09.10, 13:09
                  aby nawet zwolennik Dynamicznego zrozumiał:
                  1/ zakładam, że większość mieszkańców Wrocławia ma w nosie, czy i gdzie żyje się lepiej, skoro im żyje się zdecydowanie gorzej,

2/ żyjesz w błędzie wierząc, że to rząd RP kazał nam budować stadion i w spółkę z Solorzem włazić, budować NCM, fontannę i kilka jeszcze innych projektów nie-użyteczności publicznej.

• aa.6 Re: Pisząc otwartym tekstem, tak 09.09.10, 13:24
                    > 1/ zakładam, że większość mieszkańców Wrocławia ma w nosie, czy i gdzie żyje się lepiej,
                    > skoro im żyje się zdecydowanie gorzej,
                    To niech znajdą sobie miasto w Polsce w którym będzie im się żyło zdecydowanie lepiej. Życzę powodzenia w poszukiwaniach :)

> 2/ żyjesz w błędzie wierząc, że to rząd RP kazał nam budować stadion i w spółkę
                    > z Solorzem włazić, budować NCM, fontannę i kilka jeszcze innych projektów nie-
                    > użyteczności publicznej.
                    Żyję i się cieszę ze stadionu i ze spółki z Solorzem ponieważ bardzo lubię piłkę nożną :) NCM i fontanna są mi obojętne ale biorąc pod uwagę że oglądać fontannę przychodzi po 10000 ludzi (chyba rekord europy wschodniej) to pewnie była potrzebna :)
                    • pleple.pl W sumie, jeśli 09.09.10, 13:34
                      dla Ciebie wystarczającym powodem do zgruzowania na najbliższe paręnaście lat budżetu miasta jest estyma do piłki (s)kopanej to faktycznie- żyj nadal marzeniami.

Ciekawe, czy jeśli cała misterna konstrukcja finansowania zarówno mauzoleum, jak i WKS'u się ro....i, to nadal będziesz tak w Słoneczko wpatrzony.
                      • aa.6 Re: W sumie, jeśli 09.09.10, 19:20
                        > Ciekawe, czy jeśli cała misterna konstrukcja finansowania zarówno mauzoleum, ja
                        > k i WKS'u się ro....i, to nadal będziesz tak w Słoneczko wpatrzony.

Tak, bo chociaż próbuje pomóc a Zdrojewski z Huskowskim nawet nie próbowali.
      • Gość: Alina z Ołtaszyna to prawie po 10 000 na każdego z mojej rodziny. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.10, 13:57
        Rozrzutny i niefrasobliwy jest ten osobnik szastający naszymi pieniędzmi.
        Ciężko będzie miał jego następca, oj ciężko.
        Za mój spartolony przez niego Ołtaszyn głosu ode mnie nie dostanie.
    • Gość: W.C. Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud IP: 80.50.128.* 09.09.10, 14:57
      Ot taka piosenka o Wrocławiu:
      boss.mikrozet.wroc.pl/~wiesiek/123/o.avi
    • aboutblank Re: Wrocław najbardziej dynamiczny... wbrew marud 09.09.10, 19:45
      Najbardziej dynamiczny... a myślałem, że to mowa o jeździe samochodem po Wrocławiu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka